Gezondheid alle pijlers

Delayed sleep phase syndrome

06-10-2013 03:14 35 berichten
Alle reacties Link kopieren
Zijn er hier meer dames die daar (dsps) last van hebben? Ik zou er graag eens over willen kletsen en eventueel wat tips willen uitwisselen. Ik merk dat mijn omgeving zich er gewoon heel lastig in kan verplaatsen.



Vragen die ik bijvoorbeeld heb zijn:

- Hoe doen jullie het met werk? Werk je bewust in een bepaald vakgebied ivm werktijden, of knok je je toch door een 9-17 baan?

- Wat doen jullie zoal om toch voldoende rust te krijgen om te kunnen functioneren in het dagelijks leven?

- Wat vreet je zoal uit als je niet kunt slapen?



Ik hoor het graag!
Alle reacties Link kopieren
Jaaa hier eentje . voor de middag ben ik niet vooruit te branden na 12en word het beter en tegen tienen leef ik helema op! Nachtelijke wandelingen creatieve uitspattingen en complete homemakeovers vinden hier meestal plaats snachts tussen 10 en 6. Ik vind het heerlijk en heb een vriendin met dezelfe natuurlijke klok. Hoe doe je het zelf En wat spook je uit? Ik studeer nog dus kan mijn tijd aardig zelf indelen en in mijn vakgebied zijn niet reguliere werktijden wel gewenst:) voorlopig nog geen last van dus
Ik heb dat ook, maar mijn oudste kind is nu 3 en ik ga er aan wennen......
Alle reacties Link kopieren
Je bedoelt dat je een nachtmens bent?
Wat is dat? Ik heb gewoon ouderwets insomnie of is dat wat anders?
Alle reacties Link kopieren
Ik heb het even gewikied:



The ICSD (page 128-133) diagnostic criteria for delayed sleep-phase disorder are:

There is an intractable delay in the phase of the major sleep period in relation to the desired clock time, as evidenced by a chronic or recurrent complaint of inability to fall asleep at a desired conventional clock time together with the inability to awaken at a desired and socially acceptable time.



When not required to maintain a strict schedule, patients will exhibit normal sleep quality and duration for their age and maintain a delayed, but stable, phase of entrainment to local time.



Patients have little or no reported difficulty in maintaining sleep once sleep has begun.



Patients have a relatively severe to absolute inability to advance the sleep phase to earlier hours by enforcing conventional sleep and wake times.

'

Sleep-wake logs and/or actigraphy monitoring for at least two weeks document a consistent habitual pattern of sleep onsets, usually later than 2 a.m., and lengthy sleeps.



Occasional noncircadian days may occur (i.e., sleep is "skipped" for an entire day and night plus some portion of the following day), followed by a sleep period lasting 12 to 18 hours.



The symptoms do not meet the criteria for any other sleep disorder causing inability to initiate sleep or excessive sleepiness.



If any of the following laboratory methods is used, it must demonstrate a delay in the timing of the habitual sleep period: 1) Twenty-four-hour polysomnographic monitoring (or by means of two consecutive nights of polysomnography and an intervening multiple sleep latency test), 2) Continuous temperature monitoring showing that the time of the absolute temperature nadir is delayed into the second half of the habitual (delayed) sleep episode.[11]





Ik neem aan dat je bent onderzocht in een slaapcentrum TO? Hadden ze daar geen goede tips?
Alle reacties Link kopieren
@Tutu87: wat 'fijn' om te horen dat er meer mensen zijn.Soms voelt het een beetje alsof ik de enige ben (hoewel mijn vader het ook heeft trouwens, maar in veel mindere mate). Heb je het al je hele leven, of is het pas later gekomen? Gebruik je iets van medicatie of andere therapieën?



@Borderwalk en Anapalona: Het is niet hetzelfde als insomnia, hoewel je dat er wel naast kunt hebben/krijgen. Ik ben inderdaad onderzocht, maar toen was ik twaalf (heb het al mijn hele leven, maar toen begon het erger te worden). De tips die ik toen kreeg zijn niet meer echt van toepassing op mijn leven nu, en bovendien was er toen nog maar weinig over bekend. Er is trouwens tegenwoordig ook een Nederlandse Wiki-pagina, mocht je geïnteresseerd zijn in wat het is. Dat leest wellicht makkelijker.
Alle reacties Link kopieren
@bootje_op_de_golven: Ik ben inderdaad een nachtmens, maar dat is niet 'zomaar' nachtmens zijn. De stoornis zorgt ervoor dat ik gewoon niet kán slapen op normale tijden (of soms gewoon helemaal niet)
Alle reacties Link kopieren
quote:smurfet schreef op 06 oktober 2013 @ 12:44:



@Borderwalk en Anapalona: Het is niet hetzelfde als insomnia, hoewel je dat er wel naast kunt hebben/krijgen. Ik ben inderdaad onderzocht, maar toen was ik twaalf (heb het al mijn hele leven, maar toen begon het erger te worden). De tips die ik toen kreeg zijn niet meer echt van toepassing op mijn leven nu, en bovendien was er toen nog maar weinig over bekend. Er is trouwens tegenwoordig ook een Nederlandse Wiki-pagina, mocht je geïnteresseerd zijn in wat het is. Dat leest wellicht makkelijker.



De Nederlandse wiki vond ik niet zo duidelijk.



Ik weet niet hoe oud je nu bent maar als de inzichten zijn veranderd en jij en je leven ook, dan lijkt me het tijd om opnieuw te kijken of professionele hulp je verder kan helpen.



Het is zeldzaam dus de kans dat je hier mensen tegenkomt die hetzelfde hebben (en ook echt gediagnosticeerd zijn na onderzoek en niet alleen maar denken dat ze het hebben omdat het avond/nacht mensen zijn) lijkt me klein.
Alle reacties Link kopieren
@ Borderwalk, dat is eigenlijk helemaal geen gek idee. Stom genoeg nooit over nagedacht. Zou ik dan eerst naar de huisarts moeten, of gewoon naar een slaapcentrum/ziekenhuis bellen? Ik heb echt geen idee hoe dat soort dingen in zijn werk gaan

De arts die ik destijds had werkt niet meer gok ik, aangezien hij toen al boven de 60 was.



Maar desalniettemin: mochten er toch mensen zijn, hoor ik het graag. Lijkt me toch fijn om gewoon af en toe even van je af te kunnen kletsen, zonder alles uit te moeten leggen en goedbedoelde (maar nutteloze) tips te krijgen.
Alle reacties Link kopieren
Er zijn er meer:) erfelijk ook een stukje want mijn pa hetzelfde verhaal:) Nee slik er niets voor heb er nu namelijk geen last van behalve dat ik me af en toe een slome muts voel als ik in de middag mn bed uitkom:) mijn productieve tijden liggen gewoon anders. Het is vervelend dat de

Maatschappij anders van je verwacht maar zoals ik aangaf heb er geen last van nu. Hoe zit dat bij jou?
Ik heb het ook, ben er nooit op getest ofzo omdat ik niet wist dat het een "probleem" was

Ja het was voor mij een probleem, ik kon er in de morgen nooit goed uitkomen, had mijn wekker ver van mijn bed staan zodat ik er uit moest om hem uit te zetten.

Kwam ook vaak te laat en dat voelde voor mij altijd wel kut.



Ik zorg er nu altijd voor dat ik afspraken in de middag zet zodat ik niet in de stress zit van verslapen

Werk heb ik niet meer (werkloos) dus die stress heb ik ook niet.

Heb me aangemeld voor vrijwilligerswerk voor in de middag



Want dat ik laat op bed ging en er smorgens weer vroeg uit moest dat heeft altijd heel veel stress bij mij opgeleverd
Alle reacties Link kopieren
@ Tutu87: Ik heb er juist erg veel last van. Vorig jaar ben ik er zelfs oververmoeid door geraakt en kon ik wekenlang niet werken.



Ik zet iedere ochtend 7 wekkers, maar soms slaap ik zelfs daar doorheen. Ik heb heel regelmatig (eens per week/per twee weken)dat ik echt nachten oversla, en de volgende dag kom ik dan alsnog niet in slaap. Voor mijn werk is dat natuurlijk echt funest. Tot nu toe red ik het aardig, doordat ik onderhand wel weet hoe ik toch fatsoenlijk mijn dag door kan komen, maar het blijft echt vervelend.



Ik heb heel lang hoog gedoseerde Melatonine geslikt, maar ook daarmee bereikte ik geen normaal ritme.



Wat is jouw biologische ritme? De mijne loopt van ongeveer 3 uur 's nachts tot 11/12 in de ochtend wat slapen betreft. Ook met etenstijden heb ik veel last. Tijdens de lunch zit ik pas aan mijn ontbijt etc. Hoe zit dat bij jou?
Alle reacties Link kopieren
@Mika65, misschien is het dan toch zinvol om je eens te laten onderzoeken. Er zijn vele slaapstoornissen. Aan DSPS is weinig te doen, maar wellicht heb je iets anders(of ben je gewoon een avondmens) waarvoor wel degelijke behandelingen bestaan.
Alle reacties Link kopieren
@Tutu87: Dat 'slome muts voelen' herken ik trouwens wel hihi. Ik heb zelfs buren gehad die mij maar een luie tante vonden omdat ik pas tegen twaalven mijn bed uit kwam (studeerde toen ook nog).
Alle reacties Link kopieren
quote:smurfet schreef op 06 oktober 2013 @ 13:54:

@ Tutu87: Ik heb er juist erg veel last van. Vorig jaar ben ik er zelfs oververmoeid door geraakt en kon ik wekenlang niet werken.





Heeft de HA je toen ook niet verwijzen naar een slaapcentrum? vreemd.



Je hebt een verwijzing nodig lees ik hier, dus ik zou beginnen met een afspraak met de HA.



Meestal verwijst een medisch specialist een patiënt naar het Centrum voor Slaapgeneeskunde van Kempenhaeghe. Ook huisartsen, bedrijfsartsen en vrijgevestigd psychiaters kunnen patiënten verwijzen.

http://www.kempenhaeghe.n ... 110/5/110/0/0/Verwijzers/



Wanneer verwijzen naar slaapcentrum?



Een specialist uit een algemeen of academisch ziekenhuis verwijst door naar Kempenhaeghe. Soms kan de huisarts direct doorverwijzen. Verwijzing komt aan de orde als:



er onduidelijkheid blijft bestaan over de oorzaak van de slaapproblemen

het niet lukt om de slaapproblemen onder controle te krijgen

een opelkaar afgestemde inbreng van meerdere typen medisch specialismen nodig lijkt

een specialistische aanpak nodig is door de combinatie van met andere problemen zoals ontwikkelingsstoornissen, leerstoornissen, gedragsproblemen, arbeidsproblemen - of medische/psychiatrische aandoeningen

de patient een specifieke benadering vergt, bijvoorbeeld een jong kind of iemand met een verstandelijke beperking

er behoefte is aan een second opinion
Alle reacties Link kopieren
Ik zou trouwens ook even goed kijken naar je verzekering. Misschien loont het wel om een aanvullende module aan te zetten. (je moet soms even wachten voordat je er gebruik van kan maken).
Alle reacties Link kopieren
dubbel
Alle reacties Link kopieren
@Borderwalk: Het was niet de enige oorzaak hoor. Ik vermoed dat de bedrijfsarts daar toen verder niet mee aan de slag is gegaan omdat het een bekend probleem was voor me, waar ik (blijkbaar) daarvoor wel mee kon functioneren. Geen idee, maar ik vermoed dat het zo gegaan is.



Ik ga morgen gelijk bellen voor een afspraak. Thnx!!
Alle reacties Link kopieren
Aanvullende module heb ik al, maar ik zal inderdaad eens checken wat ze wel/niet vergoeden. Goed idee van je. Je voelt een beetje als mijn held van de dag vandaag
Alle reacties Link kopieren
quote:smurfet schreef op 06 oktober 2013 @ 14:11:

Aanvullende module heb ik al, maar ik zal inderdaad eens checken wat ze wel/niet vergoeden. Goed idee van je. Je voelt een beetje als mijn held van de dag vandaag







Ik hoop dat er wat voor je uitkomt. Hou je ons op de hoogte?

Ik kan me als echt avondmens (mijn moeder krijg vroeger rare blikken als ze met mij nog in de zandbak zat) me wel sommige dingen voorstellen maar 7 wekkers moeten zetten, dat is echt extreem.
Alle reacties Link kopieren
Ik hoop het ook, fingers crossed!



En die wekkers... Mijn buren vinden het ook niet zo tof haha. Ik woon in een heel gehorig gebouw en aangezien mijn wekker(s) dus om half zeven gaat...
Alle reacties Link kopieren
Of wat dacht je van telefoongesprekken in je slaap voeren als iemand in het weekend vroeg belt. Hoe vaak ik daar wel niet door in vreemde situaties ben beland



Herken jij dat Tutu87?
Alle reacties Link kopieren
Yup, meld!



Veel ziekenhuizen hebben ook een slaappoli hoor, ik zit bijv. in Ede bij de slaap/melatoninepoli. Daar heb je geen aanvullende module voor nodig want valt gewoon onder neurologie.



Bij mij is daar destijds een zwaar verstoorde melatonine-aanmaak geconstateerd maar ondanks fanatieke begeleiding vanuit de slaappoli is het nog altijd niet gelukt mij een enigszins normaal slaapritme te bezorgen. Na 6753942 probeersels neem ik nu 10 mg melatonine rond een uurtje of 9/10 's avonds en als ik in bed lig meestal nog een kwart mg Temazepam. En idd 4 alarmen op mijn mobiel instellen



Ik heb het zware geluk dat ik vanuit huis werk en mijn tijden zelf kan bepalen (als ik mijn uren maar haal per week) want een kantoorbaan met normale werktijden zit er voor mij gewoon niet in.



Als ik jou was, zou ik dus eerst een gaan checken welk ziekenhuis bij jou in de buurt een slaappoli heeft!



Succes en sterkte!
Ik ben mijn eigen bananenschil
quote:smurfet schreef op 06 oktober 2013 @ 13:57:

@Mika65, misschien is het dan toch zinvol om je eens te laten onderzoeken. Er zijn vele slaapstoornissen. Aan DSPS is weinig te doen, maar wellicht heb je iets anders(of ben je gewoon een avondmens) waarvoor wel degelijke behandelingen bestaan.



Ik ben 48 jaar en weet er nu mee om te gaan, dus ik laat me nu niet meer testen

Kijk als ik dit had geweten toen ik 20 was en volop aan het werk dan had ik het wel gedaan.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven