Gezondheid alle pijlers

Hernia genezen door oefeningen?

01-09-2009 09:24 28 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik heb sinds mei last van een hernia. Met paracetamol kan ik functioneren, ben nog geen dag thuis van m'n werk geweest. Ik moet wel bij elke beweging die ik maak nadenken, ben me de hele dag door bewust van mijn rechterbil en been.



Het is dus niet zo dat ik verga van de pijn, niet kan slapen of zware pijnstillers moet slikken. Ik ben al bij de neuroloog geweest en gisteren bij de neurochirurg.

Deze vindt aan de ene kant dat ik lang last heb zonder dat het minder wordt dus opereren, maar aan de andere kant kan ik functioneren en kan het allemaal nog "vanzelf" over gaan.



Ik ga ook al een poos 1 a 2 keer per week naar de fysio. Daar moet ik in een benauwd zaaltje 10 minuten fietsen en op nog 2 apparaten oefeningen doen en na 20 minuten sta ik weer buiten. Ik heb niet het idee dat het wat uitmaakt of oplost.



Zelf zou ik graag weer pilates gaan doen maar dit vond de neurochirurg geen goed idee. Ook niet zwemmen (voelde al niet goed), fietsen en wandelen zijn wel goed. Dit doe ik dus al dagenlijks, net als "veel verschillende bewegingen maken (werk) en rust en beweging afwisselen" (thuis).



Wat moet ik doen om weer pijnvrij door het leven te gaan zonder operatie? Zo doorgaan en hopen dat het vanzelf overgaat? Tot nu toe heb ik het proberen te negeren of baggataliseren.

Dit helpt dus niet.

Nou kwam ik op op internet een site tegen, rugpijnweg.nl. Deze meneer beweerd dat je met oefeningen je hernia kan laten verdwijnen, klinkt een beetje tell-sell achtig. Heeft iemand hier ervaring mee of natuurlijk met een ander soort wondertherapie of dokter?
Alle reacties Link kopieren
hm mijn hernia knapte enorm op van pilates. Maar je moet wel een hele goede instructeur hebben dus geen halfbakken lesjes in de sportschool want dat heeft niks te maken met pilates. Als je een pilates studio in de buurt hebt is het echt een goede optie, vraag wel wat voor diploma je instructeur heeft
Alle reacties Link kopieren
Meds, ik sprak idd een pilates-instructrice (duurdere sportschool zou dat garanties geven?) en die zei dat pilates heel goed is bij hernia's. Ik heb vroeger elders ge-pilatest.

Ben alleen een beetje bang dat ik bij de helft van de oefeningen steeds au ga roepen of ze niet eens kan uitvoeren zonder over mijn lichamelijke grenzen te gaan.

Moet je tijdens de oefeningen "luisteren naar je lichaam" of juist door de pijn heen gaan?
Alle reacties Link kopieren
Doe je bij de fysio al langere tijd 1 a 2 x per week dezelfde 3 dingen? Wat je bij een hernia nodig hebt is specifieke oefeningen naast de versterking van rompspieren en conditie. Ik zou er eens bij je fysio naar vragen.

Er zijn namelijk diverse oefeningen waarbij de uitstraling in je been tijdelijk weg kan trekken en op den duur helemaal kan verminderen. De hernia zal door geen enkele oefening echt weggaan maar velen kunnen hem door oefeningen zo beïnvloeden dat ze er geen dagelijkse klachten meer door hebben.

Als je w.b.t. oefeningen meer specifieke wilt hebben kun je ook contact opnemen met een oefentherapeut (Cesar of Mensendieck). Die hebben veel oefeningen die je gemakkelijk thuis of tijdens je werk kunt doen.

Wat bij een hernia werkt is helaas echt per persoon verschillend, sommigen hebben baat bij zwemmen, pilates, wandelen etc. Maar het belangrijkste, zoals je al in je laatste post schrijft, is dat je moet luisteren naar je lichaam. Je mag tijdens oefeningen wel wat voelen maar je moet niet over je pijngrens heen "walsen".
Alle reacties Link kopieren
Hier al 10 jaar een hernia die zo nu en dan opspeeld : (



Wat bij mij helpt: speciale yoga voor de rug, zwemmen, wandelen. Ook ga ik af en toe naar een ortomanuele arts die dingen op zijn plek kan zetten... Vroger heb ikook veel pilates gedaan, is heel goed voor je rug en je houding!



Pijn is nooit goed bij oefeningen!
Alle reacties Link kopieren
ik weet niet of de kostprijs van de sportschool een garantie is. Maar een goede pilatesles is voor een beginnen bijna altijd 1 op 1 of hooguit in duo's zodat de instructeur nauwkeurig kan bekijken of je de oef. goed doet, het is soms een milimeter kwestie. Als je gaat bewegen na lange inactiviteit gaat het altijd pijn doen, maar dan wel spierpijn.
Alle reacties Link kopieren
Wat???

Je neuro-chirurg wil je nu al opereren??? Na 3 maanden klachten????

Heeft die beste man te weinig werk?



Sorry hoor. Probeer alles om zonder operatie van je hernia af te komen! Een operatie is nl ook niet alles.... Zelf heb ik al (te) veel ervaring met hernia's en operaties. Na een operatie blijft je rug altijd een zwakke plek. En denk vooral ook aan de complicaties!



Het soort fysio-therapie dat je nu krijgt lijkt me ook niet helemaal je-van-het. 10 minuten fietsen, dat kan je zelf ook... Daar hoef je niet voor naar een fysio. Hij kan beter gericht met je bezig gaan met oefeningen!



Misschien is het inderdaad verstandiger om ceasar-therapie te gaan volgen. Hier leren ze je nl ook een betere houding aan te nemen. Daarnaast veel wandelen. Zolang je nog kunt functioneren met paracetamol, zou ik dat gewoon doen... Na een operatie ben je nl ook niet (meteen) van al je klachten af.



Zoek een goede therapeut of een (medische-) sportschool waar ze je individueel willen begeleiden. Hopelijk kom je zo van je hernia af.



Heel veel succes en beterschap!!
Alle reacties Link kopieren
bij mij heeft het een half jaar geduurd
Alle reacties Link kopieren
Ik dacht eerlijk gezegd hetzelfde als Kuukelesaan, zeker omdat je klachten niet heel ernstig zijn (als in flinke uitval of ondraaglijke pijn).



McKenzietherapie zou je ook nog kunnen overwegen; is een speciale vorm van fysiotherapie gericht op hernia(-achtige) klachten. Hier kun je kijken of er een therapeut bij je in de buurt zit.



Succes ermee!
Alle reacties Link kopieren
Ik werd 6 jaar geleden weggestuurd bij mijn neuroloog. In die 6 jaar heb ik verschillende behandelingen gehad. En ondertussen dacht ik dat ik me aanstelde.... Ik had op m'n elfde al wel een hernia gehad en die was toen zo heftig dat ik wel geopereerd moest worden.

Vorig jaar kwam ik terug bij m'n arts omdat m'n pijn echt niet meer te houden was. Ik liet m'n urine zelfs lopen. Ook viel ik geregeld op de grond als ik opstond, en ik struikelde over m'n eigen benen. Toen wilde m'n arts ineens wel een mri doen (6 jaar geleden niet, hij zei toen dat ik 'gewoon' een slechte rug had). Een dag na de mri belde hij me op m'n werk om te zeggen dat ik meteen geopereerd kon worden: er zaten nl 3 hernia's. Ik heb er voor gekozen om eerst op vakantie te gaan. En ik dacht dat het met een beetje rust misschien wel wat beter zou gaan. Niet dus.

In januari ben ik geopereerd. Na deze operatie werden de klachten nog veel erger! Ik werd nl via een vrij nieuwe techniek geopereerd. Via een snee in mijn zij werd een buis naar binnen geschoven die tussen mijn wervelbogen een prothese plaatste.



Na heel veel pijn en moeite ben ik in april opnieuw geopereerd. Dit maal door een andere arts omdat mijn eigen arts een week na mijn eerste operatie met pensioen ging. (Hij wilde eerst nog effe een keer deze techniek uitvoeren omdat hij zelf een groot aandeel had gehad in het bedenken van deze methode!!!)

Na deze operatie ben ik nog geen dag zonder pijn geweest. Vorige week heb ik te horen gekregen dat er tijdens de operatie zenuwen beschadigd zijn, en dat deze waarschijnlijk nooit meer zullen herstellen.



Na de operatie werd ik trouwens wakker op de i.c. Ik had nl heel veel complicaties gehad. Er was door de druk van de beknelde zenuwen een kluwe met bloedvaten ontstaan en tijdens de operatie was die gescheurd. Gevolg: een bloeding van 900 ml. die ze niet konden stelpen. Ook kwamen ze nog een vernauwing tegen en hebben ze wervelbogen door moeten zagen om de prothese te verwijderen. De 'kleine' details zal ik jullie verder besparen.



Sinds januari lig ik op een bed in mijn huiskamer. En sinds februari staat er een rolstoel in de gang.



Sorry voor dit lange drama-verhaal.... Ik moest het effe kwijt denk ik....
Alle reacties Link kopieren
Kuukelesaan, wat een verschrikkelijk verhaal! Daarbij vergeleken heb ik wat lichte rugklachten! Natuurlijk laat ik me niet zomaar opereren maar de rest van mijn leven zo verder lijkt me ook niet leuk.



Maandag ga ik naar de fysio en zeggen dat ik gerichte oefeningen wil. En niet meer tussen de zuur ruikende bejaarden met looprek een beetje vaag fietsen terwijl hij koffie gaat drinken. Zou hij weten dat ik van mijn verzekering onbeperkt mag fysio-en? Het is wel een hele mooie fysio meneer en prettig om tegen aan te kijken maar daar komt hij niet meer mee weg een maandag!



Lieske, ik ga eerst bij mij in de buurt kijken of ik iemand kan vinden met oefeningen waar ik baat bij heb maar ik houd die Mc Kenzietherapie zeker in mijn achterhoofd, bedankt voor de info.



Meds, hoe verliepen jouw klachten, wanneer werd de pijn echt minder? Al kan ik me daar niet aan meten denk ik want ik begrijp dat je een getraind lijf hebt en dat is bij mij niet het geval.
Ik heb zelf (gelukkig) geen hernia maar mijn man sinds 8 maanden helaas wel.

Hij heeft in het begin fysio gehad bij een reguliere fysio praktijk, waardoor zijn klachten alleen maar toenamen dus daarmee weer gestopt.

Hij heeft 2 mri scans gehad waarvan de laatste vorige maand en helaas is de hernia toegenomen.

Hij gaat nu starten met fysio bij de revalidatie arts in het ziekenhuis die meer gespecialiseerd is in hernia's.

Hij slikt wel sterke pijnstillers icm paracetamol.



Vorige week was ik mee naar de neuroloog en de neurochirurg. Zij kwamen met wat cijfers, nl dat 90% van de hernia's binnen 6 maanden vanzelf geneest, 5% krijgt operatie en 5% geneest wel zelf maar duurt wel langer dan die 6 maanden (behoort mijn toe).

Opereren doen ze ook liever niet, doen ze pas als er echt uitvalsverschijnselen in zn been zijn of idd ontlasting niet meer op kan houden. Hij heeft wel tintelingen en krachtverlies in zn been maar gelukkig niet zo erg dat operatie nodig is.

Onze hoop is dus nu gericht op de fysio en in de tussentijd helaas aan de zware pijnstillers. Man zit trouwens helaas wel al die tijd in de ziektewet.



Ik zou verder informeren wat fysio betreft, wellicht via je neuroloog.

Verder is het helaas veel geduld hebben. Sterkte in ieder geval.



Kuukelesaan wat een vreselijk verhaal! Lees het net aan mn man voor, ook namens hem veel sterkte, het zal niet makkelijk zijn!
Alle reacties Link kopieren
-
Alle reacties Link kopieren
quote:malibu69 schreef op 02 september 2009 @ 21:26:

Kuukelesaan, wat een verschrikkelijk verhaal! Daarbij vergeleken heb ik wat lichte rugklachten! Natuurlijk laat ik me niet zomaar opereren maar de rest van mijn leven zo verder lijkt me ook niet leuk.



Maandag ga ik naar de fysio en zeggen dat ik gerichte oefeningen wil. En niet meer tussen de zuur ruikende bejaarden met looprek een beetje vaag fietsen terwijl hij koffie gaat drinken. Zou hij weten dat ik van mijn verzekering onbeperkt mag fysio-en? Het is wel een hele mooie fysio meneer en prettig om tegen aan te kijken maar daar komt hij niet meer mee weg een maandag!



Lieske, ik ga eerst bij mij in de buurt kijken of ik iemand kan vinden met oefeningen waar ik baat bij heb maar ik houd die Mc Kenzietherapie zeker in mijn achterhoofd, bedankt voor de info.



Meds, hoe verliepen jouw klachten, wanneer werd de pijn echt minder? Al kan ik me daar niet aan meten denk ik want ik begrijp dat je een getraind lijf hebt en dat is bij mij niet het geval.Na 6 weken ongeveer en na een maand of drie was de pijn weg. Ik had een hernia en een wervel die wat verschoven was. Maar ik hem maar 2 dagen plat gelegen, langer trok ik niet. En ik ben ervan overtuigd dat dat heel erg heeft geholpen om snel weer beter te worden
Alle reacties Link kopieren
Ik heb nooit een hernia gehad maar wel altijd een slechte rug. Na mijn zwangerschappen (incl bekkenproblemen) was het helemaal slecht gesteld met mijn rug. Ik ben toen een paar keer flink door mijn rug gegaan en kwam elke keer bij de fysio terecht. Ik zat elke keer op het randje van een hernia. In een periode dat het net wat beter ging met mijn rug begon ik met yoga. Ik ben naar een goeie yoga school gegaan en heb vooraf gemeld dat ik altijd rugklachten had, daar zou rekening mee gehouden worden. Het wonderbaarlijke is dat ik sindsdien nooit meer last van mijn rug heb gehad, echt nooit meer. Voor mij is het nu yoga for life. Ik denk dat de combinatie souplesse oefenen en extra sterke buikspieren de rugklachten de nek om hebben gedaan.

Maar ik had dan ook geen echte hernia, slechts een beginnende. Goed advies is op z'n plaats. Laat je informeren bij een goede yoga/pilates school.
Alle reacties Link kopieren
Malibu, ben je er nog?
Alle reacties Link kopieren
-
Alle reacties Link kopieren
Jaaa, ik ben er nog..

Ik heb idd oefeningen mee gekregen. De fysio liet een stagaire op mij los die me als eerste een ingewikkelde oefening liet doen die direct al pijn deed. Ik ging met meer pijn daar weg dan dat ik heen ging. Het is dat dit fysiocentrum geod aangeschreven staat, ik vind het eerlijk gezegd wat amateuristiesch aan doen. Zijn 'makkelijk'.



Verder kreeg ik oefeningen mee voor op zo'n skippybal. Toevallig lag er op mijn werk nog zo'n bal die niet gebruikt wordt en die mocht ik meenemen.

De oefeningen thuis "voelen" wel goed, probeer elke dag zo'n 20 minuten oefeningen te doen.



Gisteren kwam ik gesloopt van m'n werk. Ik merk dat mijn lijf na zo'n 6 uur hollen gaat protesteren. Maar ik kan me nog wel voortslepen.



Gisteravond baalde ik heel erg, heb ook erom gehuild. (ik huil eigenlijk nooit) Ik had echt meer pijn dan anders. Het gekke is dat ik vandaag juist een hele goede dag heb, zelfs een paar momenten dat ik liepen dacht: nu voel ik even niks als ik rechtop wil lopen!



Kraaltje, ik weet dat ik geduld moet hebben en er zijn veeeel ergere dingen om te hebben hoor maar ik kan me bijna niet meer heugen hoe het is om je gewoon te bewegen zonder na te denken en zonder pijn. Ik voel me zo'n oud wijf.



Ik ben nog steeds wat huiverig voor pilates in een sportschool maar ik denk dat ik gewoon een proefles moet nemen, ik lees dat veel mensen er toch echt baat bij hebben.
Alle reacties Link kopieren
Ik had 9 jaar geleden een hernia en die is overgegaan met bedrust. Dat is nu al weer een achterhaalde methode heb ik begrepen. Je moet nu in beweging blijven. Ik heb heel veel baat bij een chiropractor. Daar kom ik sinds een jaar en dat gaat heel goed. Ik heb na mijn hernia altijd pijn in mijn rug gehouden en zij heeft mij weer vrijwel pijnvrij gekregen en ik kan goed functioneren. Misschien is dit ook wat voor jou. Veel succes en sterkte.
Alle reacties Link kopieren
Hoi Malibu69,



Toen ik in 2003 in Australie gigantische rugklachten kreeg (achteraf bleek dat ik zware hernia, een versleten tussenwervelschijf en een breukje in mijn rug had) kwam ik in contact met een fysiotherapeute die met de Mc Kenzie therapie werkte. Voor mij heeft dat op dat moment heel goed geholpen (ik heb nog 5 maanden zo goed als pijnloos door kunnen reizen)

Het zijn korte en praktische oefeningen die je thuis kan doen.

Als je op google Robert McKenzie of McKenzie therapie intikt kom je vanalles tegen over de behandelings methode. Er is ook een zelfhulp boek "treat your own back"



Ik hoop dat je er wat aan hebt, in ieder geval heel veel succes en sterkte met je rug !
Alle reacties Link kopieren
Hoi Malibu!



Na een heftig ongeluk is mijn bekken en onderrug in de kreukels gekomen waar ik nu nog steeds heel vee last van heb. Chronische bekkeninstabiliteit waardoor er veel druk op L4 en L5 komt en een kleine hernia veroorzaakt. Daar ben ik dus mooi klaar mee, omdat het niet met operaties opgelost kan worden > oorzaak gevolg ligt te veel bij elkaar...



Om een lang verhaal kort te maken is het Pilates geweest wat mij geholpen heeft. Neeee geen Pilates op de sportschool (ja dat heb ik ook eerst gedaan op aanraden van een fysio) maar ik had bij veel oefeningen pijn en kon niets vragen. Nu zit ik bij een Pilates studio in A'dam (Miesko) waarbij de groepjes max. 4 personen zijn. Die docente is echt super leuk en ze is ontzettend deskundig op het gebied van blessures. Voordeel is dat ze direct corrigeert en ook aanpassingen kan geven als je pijn krijgt.



Als je niet in A'dam woont zou je eens moeten uitkijken naar zo'n soort studio bij jou in de buurt. Met zo'n pijnlijke rug wil je toch niet 'zomaar' wat gaan bewegen? Ik heb eens nagezocht en Pilates is een vrij beroep geworden, iedereen die een dvd'tje bestudeert kan zichzelf dus Pilates instructrice noemen. Let dus echt heel goed op wat de achtergrond van je docent is als je het gaat uitproberen!!!



Veel sterkte en vergeet niet dat een gezonde geest heeel belangrijk is om het lijf ook weer gezond te krijgen. Houd dus moed en denk positief =))
Alle reacties Link kopieren
Doordat ik niet de hele dag door veel pijn heb kan ik het overdag wel een beetje "vergeten" en loop gelukkig niet de hele dag zwaar pijnlijk rond. Kan nog van het leven genieten gelukkig.



Vanmorgen ben ik weer bij de fysio geweest. Hij deed weer eens wat testjes en na een kwartier stond ik buiten, geen oefening gedaan! Als ik weer bij de neurochirurg ben geweest moest ik maar bellen..



Ik heb het ook over Mac Kenzie gehad, nou, dat was hij ook. En manueel therapeut. Maar hij vindt het in mijn stadium/klachten te vroeg (?) voor die dingen. Manueel manupuleren kan/mag nu nog niet. En mensen die zo snel baat hebben bij een bepaalde therapie hebben geen echte hernia volgens hem.



Nou, eerst maandag weer naar de neurochirurg. Ik heb een maand geleden gezegd dat ik toen 3 maanden dezelfde klachten had en ik niet verwachtte dat deze nu binnen een maand een stuk minder zouden worden. Morgen kan ik hem idd niets nieuws vertellen. Ik zal over een maand wel weer terug moeten komen. Waarom heb ik het gevoel dat deze beroepsgroepen over mijn rug heel makkelijk hun geld verdienen? Ik ben met fysio en vooral met doktersbezoek een hoop tijd kwijt.



Ik denk dat ik een andere therapeut ga zoeken, jullie ervaringen en tips gebruiken. Ik kan verzekerings technisch toch gewoon overstappen?



Ben ik te ongeduldig of is mijn fysio te laks? Hij weet dat ik onbeperkt naar de fysio mag van mijn verzekering, Voor mijn gevoel ben ik een makkelijke melkkoe, hoeft hij niet snel resultaat te boeken.



Morgen ga ik met een opleiding beginnen, naast mijn werk. Ik merk dat de hele dag zitten en naar beneden kijken om te lezen/schrijven niet prettig is. Gelukkig is er ook praktijk bij. Ik zie wel hoe het gaat lopen.
Alle reacties Link kopieren
hoi Malibu,

Was je er een tijdje niet?

Ik heb ongeveer een week geleden een behandelplan voor je opgschreven, heb je die nog gelezen?

Jouw fysiotherapeut is iig niet goed bezig, ik ben oefentherapeut met aanvulling mc Kenzietherapie. Bij een goede therapeut/goede oefeningen kun je in een half uur van de uitstralende pijn af zijn. Je moet dan wel oefenen en een goede houding leren om de pijn weg te houden en de hernia te laten genezen.
Alle reacties Link kopieren
Hoi Malibu,



Als ik jou was zou ik hard op zoek gaan naar een nieuwe fysio, wat een hans worst zeg !

Volgens mij neemt ie jouw klachten totaal niet serieus....

Enne, een 25 cm lang litteken op mijn buik op mijn buik zegt mij toch echt dat ik een serieuze rugoperatie heb ondergaan hoor (juli 2004) S1-L5 is bij mij vastgezet, tussen L5-L4 hebben ze een discus prothese geplaatst, best heftig dus.

Toch heb ik zoals ik al zei in Australie (okt 2003) veel baat gehad bij de McKenzie terapie. Ik zeg natuurlijk niet dat jij dit nu ook moet gaan doen, maar wil toch zeker even aantonen dat die fysio van je niet of op z'n minst niet genoeg op de hoogte is...

Ik weet niet waar je woont, maar in zeeuws vlaanderen weet ik een geweldige fysio voor je zitten die mij er na mijn operatie weer bovenop heeft geholpen :-)
Alle reacties Link kopieren
Beauty, Sorry, ik heb geen behandelplan gezien, ik zie alleen lege postings. Is er iets mis gegaan of heb je het zelf weggehaald?

Het klinkt voor mij nu onwaarschijnlijk om met oefeningen snel van de uitstralende pijn te zijn, al lijkt het me geweldig!



Door verschillende mensen is mij de afgelopen dagen geadviseerd om me te laten behandelen door een mw die bekkenbodemspecialist is. Ze is een bevlogen fysiotherapeut die behalve zeer goed is in bekkenbodems deze personen ook heel snel van andere langdurende klachten heeft afgeholpen.



Wat is het geval, vanmorgen kwam ze op de afdeling waar ik werk. Op mijn afdeling wordt niet vaak de fysio ingeschakeld dus best apart dat ik haar trof.



Heb mijn geval aan haar voorgelegd (ik heb geen bekken klachten) maar ze behandeld ook andere klachten dus ik kan op haar wachtlijst. Gek, ik heb een goed gevoel bij haar en hoop dat ik geen maanden hoef te wachten.



Mijn patient vanmorgen was ook heel enthousiast. Ze had flinke bekkenklachten en is thuis al een poos onder behandeling van een andere fysio.

Na behandeling van deze fysio mw kon ze pijnvrij traplopen.

Ben benieuwd of ze voor mij wat kan doen!



Bedankt trouwens voor het meedenken en het delen van jullie verhalen. Het valt me op dat er weinig succes verhalen zijn van operaties. Maar als je gek wordt van de pijn heb je geen keus natuurlijk. Ik woon in zuidholland-zuid, Amsterdam en Zeeuws-vlaanderen is wat ver weg. Mac Kenzie praktijk is ongveer 20 min rijden, dat zou wel gaan.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven