18 jarige kat nog laten opereren?

15-08-2014 12:47 56 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hai. Ik heb een groot probleem en kom er niet uit.



Ik heb nog 2 poezen. Een van 13 en een van 18..

De poes van 18 pluis is al een jaar verkouden. Ik ben 2 keer naar mijn da geweest maar beide keren ging ik voor niets. Eerst was het omdat ze natte oogjes bleef houden. Tweede keer kreeg ik antibiotica maar hielp niet echt.

Toen besloot ik om second opinion te gaan vragen bij da speciaal voor mensen in de bijstand want ik ben helaas in de ziektewet terecht gekomen en zit op bijstand niveau.

Daar zag ze gelijk dat het snot want dat was er ook bij gekomen, maar uit een neusgat kwam. Dat houd in vertelde ze mij dat er iets in haar neus zit. Dat kan een grasspriet zijn (ik heb geen gras in de tuin) maar zij dacht ook aan kanker.

Het probleem was dat er een specialist voor nodig zou zijn en dat zou zeker 400 euro kosten.

Nu ik heb al heel lang gespaard om iets voor mijzelf te komen en sinds ik wat extra's heb is het leven ook leuker. Je bent niet iedere keer te stressen als je beetje over je budget bent gegaan.

Maar goed ik zou die 400 euro zo betalen als ik wist dat pluis zich zo weer beter zou voelen maar dat is dus niet eens zeker.



Ik ga ze vanmiddag bellen want ik heb nog vragen zoals hoeveel kans is het dat het kanker is. (ze eet goed en ik ben mijn andere kat verloren aan kanker in 1 maand) en als het een onschuldige tumor is kunnen ze dat wel gelijk weghalen dan of moet dat dan weer gechecked worden en dan nog een operatie?



Sorry voor het lange verhaal. Sinds gisteren heb ik het idee dat ze er echt last van krijgt want ze zat de hele tijd te snuiven en vanochtend zit er bloed bij haar neusgat. Verschrikkelijk zielig. (Oh ze is ook helemaal doof en waarschijnlijk beetje dement.



Wat moet ik doen?
Een nee heb je een ja kan je krijgen
Ik zou het niet eens zozeer niet doen vanwege het geld. Ik heb in december een wijze les gehad dat je voor dit soort dingen moet sparen, want hoort erbij.



Ik zou mij er meer druk om maken dat een oude kat een narcose vaak niet goed trekt. En dan is het vooral de vraag wat de kwaliteit van het leven nu is? Heeft de kat er vrij weinig last van in de zin van pijn, zou ik die operatie laten.
Lief voor haar zijn nu. En als het niet meer gaat haar laten inslapen.
Alle reacties Link kopieren
Dit gaat heel slecht voelen voor jou maar ik denk dat je de kat niet meer aan een operatie moet blootstellen.

Want ik denk dat dit al te lang speelt en de kat niet meer echt beter zal worden.



Hoe is de kat verder? eet ze goed? Kijkt ze levendig?
Ik vind altijd dat mensen, als ze dieren hebben, ook geld moeten uitgeven om ze gezond te houden. Maar...

jouw kat is 18, het is maar zeer de vraag of hij een narcose nog aankan en het is maar zeer de vraag of er echt iets aan te doen valt. Kan de dierenarts geen foto maken zodat je weet dat het in ieder geval geen grassprietje is?
een andere reden om het niet te doen is de dementie en doofheid.
Wat adviseert je DA?
Misschien kunnen ze nog wat paardenmiddelen geven om uit te sluiten dat het een ontsteking is?
Alle reacties Link kopieren
Je kunt bij je dierenarts toch een offerte vragen en ook wat de verwachting is als het kanker is en of het direct weg te halen is? Ik heb zo'n neuskijkoperatie bij mijn (grote) hond laten doen en was toen 210 euro kwijt. Voor een kat is het vast iets minder omdat er minder verdoving etc aan te pas komt. Eventueel kun je ook nog even bellen naar praktijken in de buurt wat die voor een rhinoscopie vragen. Stel je zou op 200 euro komen waarbij ze het direct weg willen halen denk ik dat ik ervoor zou kiezen het te doen. Heb je toch nog wat spaargeld over en je doet alles voor je kat.



Want 2 keer achter elkaar een roesje/verdoving zal voor je oude en al beetje demente kat ook zwaar zijn.

Wellicht kun je vragen of je mee mag kijken me de rhinoscopie. Heb ik ook eens gedaan en dan kun je ter plekke besluiten wat je wilt. Stel het is echt foute boel is misschien het meest diervriendelijk je kat niet meer bij te laten komen. Heel veel sterkte!
Alle reacties Link kopieren
Mijn dochter opperde dat ik hier een topic zou plaatsen en ze had gelijk. Terug lezende wat ik schreef zou ik een ander aanraden om niet door te gaan met operaties.



Ze heeft 18 jaar een goed leven gehad maar terwijl ik al denk aan het laten inslapen ben ik al aan het huilen.



Ze is ook sinds een half jaar iedere keer naar boven aan het lopen en daar begint ze dan te miauwen uit haar keel. We weten dat dat niet door pijn komt want toen ze pijn medicatie had gekregen bleef ze het doen. Niet goed voor mijn nachtrust maar dat kan me eigenlijk niet schelen. Ik heb ook ah zegel boekjes gespaard speciaal met het doel dat als een kat in moet slapen dat dat thuis kan.



Sabatticalmeds. k ga dat zeker vragen.

Iones: ja ze eet goed maar zoals gezegd haar gedrag is anders. Normaal was ze niet bij mijn zijde weg te slaan. Nu ligt ze ook vaak boven op haar plekje.

Bedankt suze en n93 voor het meedenken.

Ik ga zo lijstje maken met alle vragen die ik moet stellen.
Een nee heb je een ja kan je krijgen
Het is ook niet leuk
Het is zeker niet leuk, maar het dier is hoogbejaard, en doof en dement. Misschien is het klaar. Maar overleg goed met je DA zodat je zelf ook al je twijfel overboord kan zetten, en misschien valt er nog iets te proberen met een paardenmiddel
Je kat is 18 jaar, dat is een hele respectabele leeftijd. Ik zou met de DA overleggen en al je vragen stellen. Maar ik zou niet voor een operatie kiezen als de kat al zo op leeftijd is.
Alle reacties Link kopieren
Onze kat voelde zich ook erg ellendig en was constant aan het niezen (af en toe met bloed), vertoonde hangerig gedrag en at slecht. Hoop dierenartsbezoeken gehad en uiteindelijk bleek het een grasspriet in haar neus te zijn. Klachten waren meteen over toen de spriet eruit was en poes loopt weer blij rond. Dus als het om een grasspriet gaat, dan kan het ook maar zo weer verholpen zijn.



Als je kat er verder geen last van lijkt te hebben zou ik het laten, maar nu het erger lijkt te worden met snuiven en bloed zou ik toch zeker overwegen om een specialist in te schakelen. Ik vond het in ieder geval erg verdrietig om mijn poes zo ellendig te zien.



edit: Oh ik zie nu dat het om een hoogbejaarde poes met ouderdomskwaaltjes gaat. Dat maakt het wel weer ingewikkelder natuurlijk
Alle reacties Link kopieren
ja precies gympie. Is die spriet er onder narcose uitgehaald? En hoeveel kost het je? Dat is natuurlijk droom scenario in mijn geval. Ik ga me straks even laten informeren want door de schok toen ben ik de helft vergeten van wat ze zei.



Pollen. Bedankt voor je tips. Nu weet ik iig ook hoe de operatie heet en kan ik wat meer info zoeken.



Ik merk dat ik na het schrijven voor het eerst aan het laten inslapen denken en dat is heel moeilijk want mijn katten zijn enorm belangrijk voor me.



Ik post als ik wat meer info krijg en ga nu ook beetje online zoeken.
Een nee heb je een ja kan je krijgen
Er moet toch een eenvoudige manier zijn om een grasspriet van een tumor te onderscheiden? Zo'n spriet weghalen stelt niet zoveel voor in vergelijking met een tumor weghalen> En als er een tumor zit dan is de kans op een kwaadaardige best groot gezien de leeftijd van de kat.
Alle reacties Link kopieren
quote:itsemientje schreef op 15 augustus 2014 @ 13:26:

ja precies gympie. Is die spriet er onder narcose uitgehaald? En hoeveel kost het je? Dat is natuurlijk droom scenario in mijn geval. Ik ga me straks even laten informeren want door de schok toen ben ik de helft vergeten van wat ze zei.



Pollen. Bedankt voor je tips. Nu weet ik iig ook hoe de operatie heet en kan ik wat meer info zoeken.



Ik merk dat ik na het schrijven voor het eerst aan het laten inslapen denken en dat is heel moeilijk want mijn katten zijn enorm belangrijk voor me.



Ik post als ik wat meer info krijg en ga nu ook beetje online zoeken.



Omdat ik bij een kattenopvang vrijwilligerswerk doe, kon ik voor een vriendenprijsje terecht bij hun vaste dierenarts (mijn toenmalige eigen dierenarts deed het probleem steeds af als niesziekte, ik ben op zoek gegaan naar een andere). Het verwijderen is inderdaad onder narcose gebeurd. Ik heb maar 60 euro betaald, maar dat is niet echt een representatieve prijs.



De verschijnselen bij mijn kat waren in ieder geval aanhoudende niesbuien. Sterkte ermee!
Ik zou het niet meer doen op deze leeftijd en daarom dus, hoe moeilijk ook, afscheid nemen.



Heel veel sterkte ermee, lief zijn voor je kat nu. Dat heeft ze nodig.
Alle reacties Link kopieren
Waar heb je voor gespaard dan??
Alle reacties Link kopieren
Wat zegt de DA er nu van? Een dierenarts kan aangeven met zo'n hoogbejaarde kat of het nog zinvol is (ivm narcose e.d.). Een goede dierenarts kijk niet alleen wat hij er aan kan verdienen, en geef ook zijn mening.
Alle reacties Link kopieren
Niet doen, ze is te oud... Heel moeilijk maar aangezien ze al dement is en doof zou ze zomaar in de narcose kunnen blijven.. Ik wens je veel sterkte, ik snap dat je het wel wil doen maar weeg alles tegenover elkaar af en bedenk hoeveel mooie jaren ze heeft gehad! Sterkte en een knuffel!
Alle reacties Link kopieren
Ik begrijp het als iemand het niet kan betalen en dat het dan moeilijk wordt maar als er spaargeld is ga ik er vanuit dat je huisdieren onder je meest belangrijke dingen in het leven valt (anders zou je ze toch niet hebben?). Dus vind ik de overweging zal ik het aan de kat of aan mezelf uitgeven raar. In het belang staat toch de kat en hoe zijn de kansen voor het dier.
het gaat hier volgens mij niet om het geld, TO heeft het. De vraag is of de kat er beter van wordt.
Alle reacties Link kopieren
Met heel veel verdriet in mijn lijf zou ik zeggen doe het niet...
quote:lisa2 schreef op 15 augustus 2014 @ 13:47:

Ik begrijp het als iemand het niet kan betalen en dat het dan moeilijk wordt maar als er spaargeld is ga ik er vanuit dat je huisdieren onder je meest belangrijke dingen in het leven valt (anders zou je ze toch niet hebben?). Dus vind ik de overweging zal ik het aan de kat of aan mezelf uitgeven raar. In het belang staat toch de kat en hoe zijn de kansen voor het dier.



Ik heb van die kwakkelende watjes die ondanks peperduur speciaalvoer en ongelimiteerde medische zorg altijd wel wat mankeren.

Bij twijfel ga ik altijd naar de dierenarts en als het me enigszins redelijk lijkt volg ik zijn advies. Gelukkig ga ik daar niet aan failliet.

Als ik dan weer vloekend honderd euro sta te pinnen voor oordruppeltjes vraag ik me wel eens af hoe iemand die ieder dubbeltje om moet draaien dat allemaal moet betalen.

Mijn dierenarts lijkt zich daar nooit druk over te maken, die probeert me vrolijk nog een wormenkuurtje aan te smeren.



Ik snap dus best dat TO die op bijstandsniveau leeft even zeker wil weten dat haar kat er wat mee opschiet voor ze haar moeizaam verworven spaarpot omkeert.

Als de kat 18 is en begint te demteren telt ook het belang van het baasje mee. Alles bij elkaar genomen zou ik zeggen, niet doen, dat is voor iedereen het beste.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven