18 jarige kat nog laten opereren?

15-08-2014 12:47 56 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hai. Ik heb een groot probleem en kom er niet uit.



Ik heb nog 2 poezen. Een van 13 en een van 18..

De poes van 18 pluis is al een jaar verkouden. Ik ben 2 keer naar mijn da geweest maar beide keren ging ik voor niets. Eerst was het omdat ze natte oogjes bleef houden. Tweede keer kreeg ik antibiotica maar hielp niet echt.

Toen besloot ik om second opinion te gaan vragen bij da speciaal voor mensen in de bijstand want ik ben helaas in de ziektewet terecht gekomen en zit op bijstand niveau.

Daar zag ze gelijk dat het snot want dat was er ook bij gekomen, maar uit een neusgat kwam. Dat houd in vertelde ze mij dat er iets in haar neus zit. Dat kan een grasspriet zijn (ik heb geen gras in de tuin) maar zij dacht ook aan kanker.

Het probleem was dat er een specialist voor nodig zou zijn en dat zou zeker 400 euro kosten.

Nu ik heb al heel lang gespaard om iets voor mijzelf te komen en sinds ik wat extra's heb is het leven ook leuker. Je bent niet iedere keer te stressen als je beetje over je budget bent gegaan.

Maar goed ik zou die 400 euro zo betalen als ik wist dat pluis zich zo weer beter zou voelen maar dat is dus niet eens zeker.



Ik ga ze vanmiddag bellen want ik heb nog vragen zoals hoeveel kans is het dat het kanker is. (ze eet goed en ik ben mijn andere kat verloren aan kanker in 1 maand) en als het een onschuldige tumor is kunnen ze dat wel gelijk weghalen dan of moet dat dan weer gechecked worden en dan nog een operatie?



Sorry voor het lange verhaal. Sinds gisteren heb ik het idee dat ze er echt last van krijgt want ze zat de hele tijd te snuiven en vanochtend zit er bloed bij haar neusgat. Verschrikkelijk zielig. (Oh ze is ook helemaal doof en waarschijnlijk beetje dement.



Wat moet ik doen?
Een nee heb je een ja kan je krijgen
ik vind de hele geldkwestie niet relevant. Ik snap dat het voor TO wel zo is, maar stel dat het geld je uit je zakken valt, zoveel heb je er van, dan nog moet je je afvragen of je een kat van 18 moet laten opereren aan iets waarvan het maar zeer de vraag is of het operabel is
quote:sabbaticalmeds schreef op 15 augustus 2014 @ 14:16:

ik vind de hele geldkwestie niet relevant. Ik snap dat het voor TO wel zo is, maar stel dat het geld je uit je zakken valt, zoveel heb je er van, dan nog moet je je afvragen of je een kat van 18 moet laten opereren aan iets waarvan het maar zeer de vraag is of het operabel is



Helemaal waar, al kun je kunt natuurlijk pas zeggen dat geld niet relevant is als je geld hebt.



Mijn dierenarts is in staat om een kat van 20 nog aan de chemo te leggen, als het baasje zegt nog een weekje langer van haar dier te willen genieten. Niet in het belang van de kat, lijkt mij.

Hij denkt soms meer in het belang van het baasje (en zijn eigen portemonee) dan in het belang van het dier.

Ik moet daar altijd heel erg bijblijven. Dat je een dier nog even kunt oplappen wil niet zeggen dat je het ook altijd maar moet doen.
eens crique
Alle reacties Link kopieren
ik zou het niet doen.



mijn buurvrouw liet dit voorjaar haar kat van 19 jaar oud behandelen door de dierenarts.

daarna kreeg kat last van schildklier, pieste en poepte naast de kattenbak en bleef maar eten.



toen het warmer weer werd ging ze continu midden op straat in de zon liggen. we hebben het beest dagelijks tig keer van de straat afgehaald. kreeg ze ook nog eens last van klagende buurtbewoners die vonden dat er wat aan de kat gedaan moest worden.



het beestje was gewoon op, in mensenjaren is dat 95 jaar.

die wilde niks liever dan op een warm plekje in de zon liggen.

uiteindelijk toch aangereden.
wij slapen nooit.
Alle reacties Link kopieren
Goh als ik dit zo lees dat valt het me tegen dat sommige DA je nog van alles aan wil smeren. Mijn laatst overleden kat had kanker (vastgesteld met een echo) was ook 18 jaar en had het benauwd. Er konden nog allerlei onderzoeken worden gedaan maar mij werd geadviseerd het te laten en haar te laten inslapen omdat ze zich met haar benauwdheid erg rottig voelde en het niet veel zin had om nog aan haar te gaan prutsen.



Ik had het over het geld van TO omdat ze zelf zegt dat ze er voor gespaard heeft om er voor haarzelf leuke dingen mee te doen, daarom nam ik aan dat dat punt ook bij haar speelt.
Alle reacties Link kopieren
de DA van buurvrouw wilde ook nog behandelen.

kostte iets van 600 euro.



maar dat doe je zo,n beest niet meer aan, had verder ook geen pijn.
wij slapen nooit.
Ik zou het niet doen.



Vanaf een jaar of tien vind ik een kat senior. En vanaf die leeftijd is ons budget 200 euro. Als iets nodig is, is het nodig. Maar als dat een paar honderd euro moet kosten, dan gaat het over, hoezeer me dat ook spijt.



De kat moet onder narcose, het is nog maar de vraag of en hoe ze daar uit komt. Bloed afnemen, pure stress. En gezien de leeftijd is de kans groot dat ze over een half jaar alsnog naar de poezenhemel gaat.



Ik zou dus Poes een spuitje laten geven en het geld bewaren voor als er met de ander nog iets is.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb zelf ook alles in het werk gesteld een keer om mijn huisdier die op leeftijd was, proberen te redden. Leeftijd ong als die van TO.

Achteraf bekeken zou ik zeggen: niet doen. Het beestje is op leeftijd en om het cru te zeggen: in de natuur komt er ook een einde aan een keer. Wij mensen zijn geneigd alles zo lang mogelijk te willen rekken, maar er komt een keer een einde aan. Sterfelijkheid hoort gewoon nou eenmaal bij AL het leven op aarde.

Het beestje een beetje in waardigheid laten sterven vind ik belangrijker in dit geval.



Als TO haar huisdier maar 6 was ofzo, dan wist ik het wel. Echter dit beestje is al 18. Das een mooie leeftijd voor een kat en ik zou er niet meer aan gaan rommelen met allerlei narcoses.

TO heeft of anderen het willen of niet ook een financieel beleid te voeren naar zichzelf en naar haar dochter. Een kat van 18 volpompen met zware medicijnen voor een hoop geld is gewoonweg geen logica meer. Mag ze best aan het geld denken.
De vastheid die je zoekt is even groot als de veranderlijkheid waar jij naar verlangt
Alle reacties Link kopieren
Het klopt 18 is 18. Maar o wat doet het me denken aan mijn moeder overleden op 89 jarige leeftijd waar ze in het ziekenhuis ook vonden laat maar gaan. Maar mijn moeder wilde leven.
Alle reacties Link kopieren
Hai. Ik heb gebeld en heb maandag middag een bel afspraak.



Ik heb van de ah zegeltjes in ca 8 jaar 8 boekjes gespaard (ca 400) euro speciaal voor de katten.

Het is natuurlijk heel erg gemakkelijk om te zeggen dat geld niet relevant is. Dat zeggen ook alleen mensen die geld hebben trouwens. Nou geld maakt niet gelukkig maar zonder geld zitten maakt wel ongelukkig want dan ben je maar aan het piekeren.

Anyway als ik wist dat ik de kat zou helpen zou ik geen twijfel hebben om het te betalen van mijn spaargeld en ik zou zelfs een lening nemen maar ik probeer hoe moeilijk ook eerlijk te zijn tegenover de poes. Juist alles maar doen met de kat omdat je het wel kan betalen is ook niet altijd in het belang van het beestje.

* Ze is dement aan het worden waardoor ze heel veel miauwt.

* Ze is helemaal doof geworden in een vrij korte tijd.

* En er is ook sprake van beginnend staar volgens huisarts 1.

Ik begin me langzaam neer te leggen dat ik mijn beste vriend kwijt ga raken (mondeling maar emotioneel nog lang niet) maar ik wil eerst nog een gesprek met de da.



Stel ik doe de operatie en ze zien kanker dan moet ik haar alsnog in laten slapen terwijl ze dan zoveel angst heeft (gehad)



Wel weet ik dat als ik haar laat inslapen ik de da het hier thuis laat doen. Dat kost extra maar dat heb ik er graag voor over en daar was het spaargeld ook voor. (de zegels)

Maandag weet ik meer.

bedankt voor de steun alvast.En speciaal aan Goddess!
Een nee heb je een ja kan je krijgen


Voor TO en voor kattenbeestje.
Alle reacties Link kopieren
Vraag naar een minimaregeling bij je DA.

Op aanvraag en op advies van je da kan je een bijdrage aanvragen. Niet geschoten is altijd mis. Tot 300 euro geven ze een bijdrage als je in aanmerking komt.



Indien het een grasspriet is dan en makkelijk te verhelpen.



Met kanker zou ik er niet aan beginnen met zo n oud beestje. Zware behandelingen zonder garantie. Ze heeft een heel goed leven bij je gehad. Maak tijd vrij en geef dr veel liefde en aandacht. Laat haar niet onnodig lijden.
Alle reacties Link kopieren
Veel sterkte met welke beslissing ook!
ik zei niet dat geld niet relevant was, ik zei dat het in deze kwestie geen rol speelt, want al zou je stikken in het geld dan moet je je nog afvragen of je een demente kat van 18 nog moet opereren.



sterkte
Alle reacties Link kopieren
Er is nog geen diagnose gesteld. Daarvoor zou verder onderzoek nodig zijn. Voor een endoscopisch onderzoek is maar een licht roesje nodig. Zal voor een 18 jarige kat ook niet echt een probleem zijn. Garanties heb je nooit maar die zou je ook niet hebben als de kat nog 10 jaar jonger was.

Kijkt als nu blijkt uit verder onderzoek dat er een heel ingrijpende operatie moet worden gedaan dan kan ik me voorstellen dat het verschil maakt of je kat nog maar 10 of al 18 is. Maar het onderzoek op zich hoeft geen probleem te zijn voor de kat. In feite is de vraag dus of je je het geld wat nodig is voor het onderzoek er voor over hebt.



De andere problemen die de kat heeft kan ik niet op afstand over oordelen. Beginnende staar is gewoon een ouderdoms verschijnsel wat meestal geen enkel last geeft voor de kat zelf. Een bepaalde mate van doofheid kunne de meeste oude katte ook prima handelen, maar daarin ben jij diegene die betreffende deze situatie er het beste over kunt oordelen.

Het vele miauwen komt mogelijk voort uit de problemen die de kat heeft.
Alle reacties Link kopieren
Ik weet niet of je in de buurt bij Amsterdam woont (misschien is het ook elders hoor) maar hier is sinds kort een regeling bij een kliniek (ik dacht via de gemeente) voor minima.



En net toen ik het had opgeslagen kreeg ik nog de tip van een kennis die op de dierenambulance rijdt dat tegenwoordig Ranzijn ook een dierenarts heeft en dezelfde goedkope tarieven hanteert als die ene kliniek. Tevens weet ik nog een kliniek in Purmerend die goedkope tarieven hanteert (ook van die kennis).



Sterkte met je kat
Als je tot over je oren in de soep zit, zie je de gehaktballen pas naast je drijven
Alle reacties Link kopieren
Het klinkt niet zo goed, maar ik hoop voor je dat de oplossing vanzelf komt en dat je zelf een keuze hoeft te maken, want dat lijkt me verschrikkelijk moeilijk.

Sterkte!
Alle reacties Link kopieren
Persoonlijk zou ik niet op zoek gaan naar een zo goedkoop mogelijke dierenarts maar op zoek gaan naar een specialist. Die heeft de juiste apparatuur zodat het onderzoek zo weinig mogelijk belastend is en de kans dat er een diagnose gesteld wordt zo groot mogelijk is.
Alle reacties Link kopieren
Bij die specialisten ben je vaak honderden euro's kwijt voor een simpel bloedonderzoek. Ik heb het zelf wel gedaan bij mijn kat van 15, aangezien deze nog redelijk gezond was. Een half jaar later was hij toch dood. Heb er desondanks natuurlijk geen spijt van.
Alle reacties Link kopieren
Nee een simpel bloedonderzoek is bij een specialist echt niet duurder. Alleen om een goede diagnose te kunnen stellen beperkt die zich meestal niet tot een simpel weinig zeggend bloedonderzoek.



TO wil een diagnose , eigen dierenarts kan die niet stellen maar heeft een vermoeden waarvoor nader endoscopisch onderzoek nodig is. Röntgen foto zal niet zinvol zijn die zal in dit geval zeker een uitsluitsel kunnen geven. Net zoals je zelf als de huisarts je niet verder kan helpen je naar een specialist gaat doe je dat ook met je huisdier als je werkelijk een diagnose wil hebben. En natuurlijk hangt daar een prijskaartje aan. Maar in dit geval staat dat los van de leeftijd van de kat. Het onderzoek is niet belastend en heb je toch nodig om een diagnose te stellen. Je zou je toch achter af je kop slaan als je huisdier een simpel iets als een grasaartje in zijn neus hebben laat verwaarlozen omdat je de onkosten niet wil maken omdat je van te voren niet zekerheid hebt dat er iets gevonden wordt waar iets aan gedaan kan worden.



Ja dat blijft altijd het risico. Er zijn zaken die niet op te lossen zijn, of waarvan je je moet afvragen of je die weg nog met een 18jarige kat in wil slaan. Maar in dat stadium zit to met haar kat nog niet . Er moet nog een diagnose gesteld worden en er is een reële kans dat er iets uit komt dat wel behandelbaar is.

Neem aan dat de huidige dierenarts behalve vast te stellen dat er maar uit een neusgat uitvloeiing komt ook de luchtstroom van beide neusgaten heeft gecontroleerd.
Alle reacties Link kopieren
Ik hoop dat de dierenarts de situatie goed kan inschatten. Maar zelfs al had je geld gehad, dan bleef de kwestie moeilijk.



Het is namelijk ALTIJD moeilijk.

Als je aan een andere kat begint, kom je er ooit wéér voor te staan. Wel of niet laten inslapen. Veel mensen ervaren er ook schuldgevoel bij, want het valt niet mee om te beslissen voor andermans leven.
Alle reacties Link kopieren
Niets doen, ook geen foto meer laten maken. Wat heeft die foto voor nut? Dat je weet wat het is? Heeft je kat niks aan

Gewoon bij je houden zolang het nog gaat
Alle reacties Link kopieren
Ik heb het 2 jaar geleden wel gedaan mijn kater was 19 en blind.

Maar hij redde het niet omdat ie op was. Zijn broer kostten ook veel geld voor een operatie 650 euro dat was een jaar daarvoor.

Ik heb er geen spijt van en had gelukkig mijn vakantiegeld op zij gelegd. Heb niet aan geld gedacht maar aan mijn katers.
Alle reacties Link kopieren
Tsja, vakantie geld of geld voor de huur of gas, water en licht. Het is inderdaad altijd gemakkelijk praten als je uiteindelijk geld hebt.
Alle reacties Link kopieren
Natuurlijk kan geld een beperkende factor zijn. Maar ben dan naar je zelf en naar andere toen eerlijk in. Gaat het om de kosten die het nauwelijks belastende onderzoek met zich meebrengt of vind je dat een 18 jarige kat niet moet onderwerpen aan een nauwelijks belastend onderzoek omdat het mogelijk niet tot een oplossing leidt.



Het eerste geval, geldgebrek daar kan ik me best wat bij voorstellen. Maar dat je je huisdier niet aan een dergelijk onderzoek wil onderwerpen terwijl het mogelijk gelijk oplossing van het probleem kan bieden enkel omdat het beestje al best wel oud is kan ik eigenlijk niet bevatten.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven