Kitten geadopteerd

24-08-2014 11:06 32 berichten
Wij hebben een kitten uit het asiel geadopteerd, ze was erg ondervoed en is klein voor haar leeftijd en we hopen haar een fijne thuis te kunnen geven. Ze moet nog een week in het asiel blijven ivm oormijtbehandeling en dan kunnen we haar ophalen.



We hebben ons wel ingelezen in katten wat ze nodig hebben qua basics (kattenbak, krabpalen, aangepast voer, wat speeltjes en een plekje waar ze kunnen terug trekken, draagmandje om in te vervoeren,...). Ze heeft haar inentingen al gehad maar moet nog geholpen worden, daarvoor moeten wij nog een afspraak maken.



Aangezien er hier best veel kattenkenners zijn (ik kijk ondermeer naar jou MV :P) wil ik toch wat vragen hier stellen om de overgang zo fijn mogelijk te maken voor haar. Zijn er dingen die ik kan doen om het haar naar haar zin te maken hier?



We zoeken haar regelmatig op in het asiel en daar is ze erg aanhankelijk, klimt op mijn schoot en wrijft haar neus in mijn gezicht en gaat wat dutten op onze schoot. Ik snap wel dat het deels ook komt omdat ze daar afgeschermd zit en gewoon hunkert naar contact maar kan ik aannemen dat dit een beetje de aard van het beestje is of kan het nog helemaal omslaan?



Hoe kan ik haar ook het veiligst socialiseren met de cavia's? Wij gaan de kooi afschermen maar het is wel de bedoeling dat ze snapt dat het geen wandelend buffet is of op zijn minst gewoon weg blijft van dat gedeelte. Uiteraard laten we haar wel niet alleen bij de cavia's zitten, dat is vragen om problemen.



Volgend jaar komt er trouwens ook een pup in huis, poes zal dan een jaartje oud zijn. Ik heb begrepen dat het dan wel wat moeilijker wordt om een nieuw gezinslid te accepteren maar zijn er toch wat dingen waarop ik kan letten? De basics zoals pup de poes niet laten achterna jagen, allebei een eigen plek van rust en samen te eten geven heb ik wel gelezen maar misschien zijn er nog andere dingen.



Oja, voor ik het vergeet: YAAAAY WE HEBBEN EEN NIEUW GEZINSLID
Alle reacties Link kopieren
GEFELICITEERD !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!







Join the club.



Belangrijk is dat je de kitten nu al aan honden laat wennen, dan gaat het over een jaar makkelijker als je er een pup bij neemt. Heb je vrienden die honden hebben? Dat je haar heel geleidelijk laat wennen aan honden. Eerst natuurlijk wennen aan je huis en de caafs. Volgens mij moet dat geen probleem zijn hoor je cavia`s. Mijn vriendin heeft katten en ratten en die ratten kunnen gewoon door de kamer lopen en de katten doen ze niets.



Ik zou zoveel mogelijk tijd volgende week vrijmaken om hem of haar te laten wennen. Veel knuffelen. Opvoeden. Socialiseren. Spelen met haar. Daar gaat veel tijd inzitten maar daar krijg je wel een goed opgevoede kat voor terug.
Als je tot over je oren in de soep zit, zie je de gehaktballen pas naast je drijven
In tegenstelling tot een kind 'neem'. Of koop je toch gewoon een kat?
Alle reacties Link kopieren
Ik ben een voorstander qua opvoeding dat je de goede dingen veel beloond. Met woorden en een knuffel.



Als je de hele dag alleen maar NEE NEE NEE loopt te `schreeuwen`, dan luisteren ze toch op een gegeven moment niet meer.



Niet dat je moet toestaan dat ze dingen doen die niet mogen. Maar leidt ze af en beloon het goede.



Hier is het zo dat ik maar EUHHH of NEE hoef te zeggen en dan luisteren ze ook. En bij een kitten zal dat allemaal niet gelijk goed gaan maar de aanhouder wint
Als je tot over je oren in de soep zit, zie je de gehaktballen pas naast je drijven
Alle reacties Link kopieren
Hoe je haar snel op het gemak kan stellen; er veel zijn. Voor die kitten is alles nog eng en vreemd en nieuw. Een vertrouwd persoon die aanwezig is kan heel vertrouwd voelen.



Ze zijn nog heel flexibel dus laat haar ook kennis maken met visite en later ook honden. Dat het allemaal niet eng is.



En vooral, als ze bang zijn dat gedrag niet belonen door ze bijv. te aaien, want dan bevestig je dat hun angst gegrond is.
Als je tot over je oren in de soep zit, zie je de gehaktballen pas naast je drijven
Alle reacties Link kopieren
Wat leuk een kat erbij. Klinkt als een sociaal beestje, zal dan eenmaal bij jullie thuis echt niet ineens omslaan. Alleen zal de vreemde omgeving even wennen zijn. Misschien eerst de ruimte wat beperken die ze in huis heeft. Is sowieso handig om de kat aan de bak te laten wennen.



Wat betreft de cavia's daar hebben de katten hier nooit echt naar om gekeken. Hier lopen de cavia's buiten in bivakkeren in de winter een paar maanden binnen. Binnen zitten de cavia's in grote kooien en daar hebben de katten nog nooit naar om gekeken. Nu de cavia's buiten lopen kunnen de katten er gewoon bij. Ze liggen ook vaak op de cavia heuvel te slapen. Maar in al die jaren hebben ze nog geen poot naar de cavia's uitgestoken (terwijl ze dagelijks met muizen en soms zelfs met konijntjes of haasjes thuiskomen). Ik heb ze dus nooit aan elkaar hoeven laten wennen want het ging vanzelf goed. Nu met deze twee katten die we uit eigen fok hebben maar zo ging het destijds ook met de moederkat.

Ook de combinatie pup -kat heeft hier nooit voor problemen gezorgd die verder ging dan een kras op de neus van de pup als ze te baldadig waren. Als we tijdelijk een vreemde volwassen hond in huis hebben is het soms wel een paar dagen van goed corrigeren van de hond en alleen samen laten als ik er echt bovenop kan gaan zitten als het nodig is. Nou ja bij wijze van spreken dan.



Dat samen eten geven van honden en katten heb ik overigens nooit gedaan. Hier krijgen alle beesten 's ochtends eten en de hond krijgt 's avonds eten nadat ze is uitgelaten, de katten altijd net voordat het gaat schemeren , dus niet op een vast tijdstip. Daarna mogen ze van mij niet naar buiten en ik kan er van op aan dat ze op tijd thuis zijn. Hoewel katten schijnbaar ook kunnen kloklezen. Schuin tegenover ons is een boerderij met een stuk of 20 katten. Die zitten stipt half vijf met zijn allen voor de achterdeur van hun huis te wachten, zomer en winter.
Bedankt MV! :-) Ik heb de week dat ze komt vrij genomen zodat ze wat hulp en aandacht krijgt in huis, dat vak doe ik volgend jaar wel.



Helaas geen vrienden met een hond die rustig op een kat reageert, denk dat ik de zaak dan erger maak. Ik zou misschien wel aan de fokker van de hond kunnen vragen of zij mogelijkheden heeft om te socialiseren met de poes of van de pup uit al wel de etiquette aan te leren. Zou dit een redelijk alternatief zijn denk je?



Afleiden en belonen, okidoki . Vriend van ons raadde ook de plantenspuit aan als ze echt over de schreef gaan, wat vind jij daarvan?



Het klinkt misschien stom maar ik wou een clicker training doen, al is het maar zodat ze wat uitdaging krijgt maar ik weet niet in welke mate dit haalbaar is x-D
Alle reacties Link kopieren
Plantenspuit is echt niet nodig, is mijn ervaring. Daar raken ze maar gestresst van. Gewoon geduldig en rustig blijven corrigeren.
Dank je wel Baukje! Het geeft de burger moed dat ze goed met de caafjes omgaan en zelfs met de pup! Ik snap wel dat het misschien niet overal zo is maar wel fijn om een positief verhaal te horen



Wat bedoel je met wennen aan de bak? Er regelmatig op zetten zodat ze hem kan vinden? Ik bedenk me trouwens dat we er nog niet helemaal over uit zijn waar we alles gaan zetten (voornamelijk de plek van de kattenbak).
plantenspuit werkt niet.



GEfeliciteerd fruit.
Wbt plantenspuit, oke duidelijk!



En bedankt meds
Alle reacties Link kopieren
Mijn ervaring is dat ze de kattenbak altijd wel weten te vinden. Ik neem aan dat ze al wel zindelijk is. Ongelukjes kunnen altijd voorkomen natuurlijk maar daar zou ik me niet zo aan storen.



Wennen aan een pup/hond gaat vaak goed. Hier na jaren pas maar mijn katten waren al bejaard toen de pup kwam. Nu is (de laatste) poes 20 en gaat het eindelijk wat beter tussen hond en haar. Ze liggen nog niet naast elkaar op de bank maar dat gaat ook niet meer gebeuren.



Leuk hoor, een kitten. Gewoon lekker knuffelen en eventueel alvast wat laten wennen aan kammen/borstelen. Kijk ook of je goed aan d'r pootjes mag zitten. Dit voor later, kan je zelf de nagels knippen.



Oh, en ik heb ook een cavia gehad en een aangelopen kitten. Caaf heeft poes 1 keer in haar poot gebeten en daarna was ze er als de dood voor en kwam er niet meer bij in de buurt.

Laten zien en er bij blijven.
Alle reacties Link kopieren
Idd, plantenspuit werkt niet en is ook onnodig. En niet functioneel. Met die straal kom je niet overal. Een gewone `nee` moet voldoende zijn.



Als ze hier luisteren beloon ik ze ook door `goed zo` te zeggen. Altijd dezelfde woorden voor akties gebruiken dat schept voor hun ook duidelijkheid.



En het blijven ondeugende kittens he, dus niet wanhopen als het niet meteen gaat hoor . Je wilt niet weten hoe die ene rooie ondeugend was. Die ging stoute dingen doen als die aandacht wilde. Bijv mijn pen afpakken en ermee rondjes rennen door de huiskamer en kijkend of ik hem achterna kwam rennen . Dat heb ik maar 1x gedaan en toen kende ik het spelletje ook hahaahah.



Of hij ging in een grote palm klimmen. Dan zag ik opeens een wuivende palm met iets roods erin , prachtig vond hij het als ik hem eruit wilde plukken. Merkte dat het handiger was als ik op de grond met iets leuks ging spelen, dan kwam hij zelf aangerend om mee te spelen. Of gewoon negeren, dan is de lol er ook snel vanaf.



Wat wel heel prettig was dat ik na een jaar nog een kitten erbij kreeg. Nog nooit zo`n goede beslissing in mijn leven genomen
Als je tot over je oren in de soep zit, zie je de gehaktballen pas naast je drijven
Alle reacties Link kopieren
quote:fru1t3lla schreef op 24 augustus 2014 @ 11:37:

Dank je wel Baukje! Het geeft de burger moed dat ze goed met de caafjes omgaan en zelfs met de pup! Ik snap wel dat het misschien niet overal zo is maar wel fijn om een positief verhaal te horen



Wat bedoel je met wennen aan de bak? Er regelmatig op zetten zodat ze hem kan vinden? Ik bedenk me trouwens dat we er nog niet helemaal over uit zijn waar we alles gaan zetten (voornamelijk de plek van de kattenbak).



In het begin niet te ver weg zetten de bak. Kittens moeten vaak `opeens` plassen en dan zou ze net niet op tijd op de bak zijn.



Toen mijn katten nog kittens waren had ik boven en beneden een bak. Nu alleen nog maar boven in de badkamer. Destijds 1x laten zien de bak en ze wisten het. Katten zijn vrij schoon en snel zindelijk is mijn ervaring.
Als je tot over je oren in de soep zit, zie je de gehaktballen pas naast je drijven
Alle reacties Link kopieren
Met wennen aan de bak bedoelde ik eigenlijk meer dat de bak gemakkelijker vindbaar is. Als de kat door het hele huis mag en ook gelijk van begin af aan kan de kitten in het begin de bak misschien niet vinden maar wel een alternatief die jij niet bepaald op het oog had.



En betreffende het omgaan tussen kat en hond, ik heb al mijn hele leven katten en honden en op een aantal cavia loze jaren na ook cavia's daarbij hebben we vaak een wisselende samenstelling omdat er vaak ook honden tijdelijk hier komen, maar behalve dat we er de eerste dagen soms bovenop moeten zitten om de honden te corrigeren heeft het nooit problemen opgeleverd.

Hier lopen de katten ook gewoon tussen de kippen en eten met de kippen mee als ze groenteafval of restant rijst krijgen. Alleen een van de honden heeft zich een keer aan een kip vergrepen. Gelukkig heeft ze dat kunstje nooit meer herhaald.
Alle reacties Link kopieren
Fruitje gefeliciteerd



bereid je iig voor op klimpartijen als het nog klein is, vooral in jouw broekspijpen , gaat weer over als het mormeltje groter wordt, tenminste hier wel

Dat ze nu heel aanhankelijk is, is een goed teken, dat blijft dan wel

Heerlijk zo'n klein wurmpje om je heen
I was born in the sign of water, and it's there that I feel my best
Dank je wel Rosa! :-) Het is ook echt een schatje, ze zat de hele tijd bij ons op de schoot te spinnen en wou niet terug in haar hok, als het mocht hadden we haar toen al meegenomen



Heel erg bedankt allen voor de posts en tips, ik reageer later nog, ik moet nu schoonmaken om mijn kersverse schoonouders te verwelkomen .



Knuff
Alle reacties Link kopieren
Die clickertraining; ik heb het zelf niet gedaan. Al is het maar omdat je niet altijd een clicker bij de hand hebt en je stem wel. Daarbij, als een kat iets doet wat niet mag, wil ik ook dat ze luisteren naar de `nee` van een ander. Ik vind het omslachtig. Ik ken het alleen voor bij honden moet ik zeggen.



*ik zie de katten op een gegeven moment denk ik ook kijken van ` schiet jij even op met die clicker, ik heb er geen zin in` *



Maar alles is te leren, mijn ene kat heb ik wel eens wat `gebarentaal` geleerd. De oudste kat weet wel wat ik bedoel maar heeft er geen zin in. De jongste is een beetje dommelig dus daar begin ik maar niet aan .
Als je tot over je oren in de soep zit, zie je de gehaktballen pas naast je drijven
krijgen we ook foto's?
Alle reacties Link kopieren
quote:sabbaticalmeds schreef op 24 augustus 2014 @ 12:02:

krijgen we ook foto's?



En moeten we nog meedenken voor een naam?



Het is een vrouwtje he?



Uhm nou dan is Beau wel leuk
Als je tot over je oren in de soep zit, zie je de gehaktballen pas naast je drijven
Alle reacties Link kopieren
Mijn kat is van een zeer knuffelige kitten wel veranderd in een eigenheimer die graag en veel buiten is. Dus als een kat een mogelijkheid heeft tot veel en lang buiten zijn en je beperkt dat niet door een avondklok , dan heb je kans dat je het beest amper meer ziet. Om die reden hou ik haar nu ´s avonds weer binnen en gaat ze zich weer meer op mensen richten. Ze socialiseert gelukkig weer makkelijk terug en komt inmiddels ook uit zichzelf weer op schoot liggen. Maar dat is een tijdje wel echt weggeweest.



Verder zou ik bekijken of je kitten een groot jachtinstinct heeft. Die van mij nl. wel en ik zou haar niet vertrouwen met cavia´s, hamsters e.d. Alles wat beweegt is in de ogen van mijn poes nl. leuk speelgoed. En een ferme tik van een poot kan wel net het laatste tikje zijn wat je cavia naar de caviahemel brengt. Dus pas daar mee op.



Verder, veel plezier met je nieuwe diertje!
Oh, wat leuk! Gefeliciteerd!



Heb inderdaad veel geduld. De mijne is nu twee en eigenlijk luistert ie pas sinds een half jaar beter naar NEE en EUHH. Eigenwijze dondersteen Hangt ook heel erg van het karakter af. De mijne deed trouwens ook wat MV beschrijft van het aandacht vragen, expres iets stouts doen.

Hou er ook rekening mee dat het luisteren en niet iets doen wat je haar verboden hebt, bijv op de tafel/aanrecht, alleen gebeurt als je in de kamer bent. Zodra jij weg bent of slaapt lopen ze alsnog op de tafel. Dus laat daar geen spullen staan die je dierbaar zijn.



Wat betreft wennen aan cavia's: een kitten is dat een stuk makkelijker te leren dan een oudere kat, dus dat scheelt. Eén van onze katten is als kitten opgegroeid met een vogel in huis, ging prima. Waren zelfs maatjes, de kat stak een poot door de kooi die de vogel dan met zijn snavel zachtjes 'masseerde'
Even antwoord tussendoor, ik verwacht wel zo bezoek dus ik ben dan plots weg:



Ik maak wat fotootjes volgende week wanneer we haar nog eens opzoeken en wanneer de logeerkamer klaar is en laat ze hier zien ^-^. We gaan ineens ook de zolder opknappen en opruimen zodat het daar ook voor haar veilig is mocht ze op verkenning gaan.



Ze heeft op zich een mooie naam van het asiel gekregen maar we zijn er nog niet over uit of we deze willen houden dus suggesties zijn welkom .



Wbt het klauteren ed, ik kreeg al de tip om voorlopig mijn nette kleren even in de kast te laten en mijn comfortabele spijkerbroek ed boven te halen. Ze heeft al wat aan mijn trui gepulkt toen we daar waren, dat belooft!



Bedankt dat je me eraan helpt herinneren bestpittig, dat jachtinstinct is ook iets waarnaar we moeten kijken. Jammer genoeg heb je daar pas zicht op wanneer ze in huis is. En bedankt, met het genieten komt het vast goed! :-)
Hier heel veel katten, een cavia en een konijn, twee visjes en heel veel muizen .



Als het kitten bij je thuis komt, is de kans groot dat de cavia´s groter zijn. Kitten zal echt een gepaste afstand houden. Hier is het zelfs zo dat álle katten afstand houden van alles wat achter tralies zit. Grappig om te zien dat een mereltje, dat vliegles kreeg en in de buitenren terecht kwam, keurig met rust gelaten werd. Als je Kitten aan je caafjes laat wennen zolang de caafjes groter zijn, hoef je geen problemen te verwachten, is mijn ervaring.



Plantenspuit heb ik nooit nodig gehad. Wel geduld. Hier staat Caafs kooi in de keuken. Daarnaast een prullenbak en vandaar is het een korte stap op de vensterbank en zo kom je dan op tafel. De meeste kittens hebben dat traplopen al snel door en komen tijdens het eten ongeveer honderd keer proberen of ze iets van ons bord kunnen pikken. Elke keer weer oppakken en op de grond zetten. Er komt een moment dat het kwartje valt. Hier mogen ze ook niet op salontafel en aanrecht.



Iets aanleren is vrij makkelijk, iets afleren een stuk lastiger. Let daarop tijdens de opvoeding. Het is zo schattig, zo´n kleintje dat zeurt om iets lekkers. Maar razend irritant als ie groot is en de keukenkastjes zelf kan open maken om het gewoon fijn zelf te regelen. Probeer dus zoveel mogelijk vaste tijden aan te houden. Hier gaat om half zeven Mans wekker. Die zet de voordeur open. Wat binnen bleef kan naar buiten en andersom. Als hij naar beneden gaat, schenkt hij (katten)melk in het bakje. Tegen die tijd sta ik op. Op het moment dat ik mijn parfum pak weten ze; ha, klaar op de badkamer, etenstijd. Dan draait alles om mijn voeten heen totdat ze hun eten hebben. Brokjes staan gewoon de hele dag, natvoer krijgen ze maar een klein beetje van, voornamelijk omdat wij landelijk wonen en als er iets overblijft hebben we een huis vol maden. Het moet dus echt op.



Tegen vieren komt Dochter uit school en eten we een kleinigheidje, dat is ook het moment dat de kattensnoepjes uitgedeeld worden. Ze komen wel allemaal al rond half vier naar huis .



´s Avonds rond tienen krijgen ze weer een hapje natvoer. Dat weten niet alleen mijn eigen katten, maar ook diverse zwervers. Wij zetten dan de voordeur open en ze hebben de keuze, binnenblijven mag, naar buiten mag ook. Om elf uur gaat de deur dicht en wij naar bed. De katten die buiten zijn, kunnen schuilen in het schuurtje. De katten die binnen blijven maken ons om een uur of vijf wakker omdat ze alsnog naar buiten willen



Een hond heeft een baas en een kat heeft personeel. Een tegeltjeswijsheid maar oh zo waar.
Hallo iedereen, even een update!



Het is een helse week geweest, ontzettend druk, anders had ik al eerder wat geschreven. Kitten is sinds vandaag in huis, ze heeft de logeerkamer geclaimd (en voornamelijk de onderkant van het bed xD). Ze komt af en toe eens om de hoek kijken en schiet dan weg, tenzij ik op de grond zit en stil ben, dan komt ze kopjes geven.



Al bij al vind ik het niet slecht gaan voor de eerste dag in een vreemd huis voor haar . Ik had wel nog enkele vragen



Ze trappelt met haar voorpootjes op mijn schoot, ik heb begrepen dat het iets is wat kitten-eigen is. Ik weet alleen niet wat ik daarmee moet, vind het niet erg als ik oude kleren aan heb maar als ik nieuwe kleren aan heb wil ik liever niet dat ze meteen beschadigd worden. Is het iets wat ik moet 'afstraffen' (wegzetten en weglopen) of hoort dit bij het hebben van een kat?



De tweede vraag is, ze lijkt het concept krabplank/krabpaal niet te kennen. Ze heeft niet aan de meubels ofzo gekrabt maar haar nageltjes zijn vrij lang. Ik heb haar pootjes erop gezet en met de pootjes er over gewreven zodat haar geur erop zit. Ook een spray met een geur die ze lekker vinden heb ik gebruikt. Enige andere tips hoe ik haar kan aanleren om te krabben aan de krabplank of is het ergens aan krabben leeftijdsgebonden?



Hier is ook nog een fotootje van haar toen ze nog in het asiel zat

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven