Raad gezocht (poezenkwestie)

26-07-2013 14:13 39 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo iedereen,



wij hebben een oudere poes. Die oudere poes is overlaatst binnenstebuiten gekeerd bij de dierenarts voor onderzoeken, want ze wankelde en ze ging elke keer helemaal k.o. tijdens het slapen. Zo erg dat we al behoorlijk moesten schudden om ze terug wakker te krijgen.



Onderzoeken gaven niets weer, fysiek kan onze oude bes niet gezonder zijn. Helaas heeft ze neurologisch iets in haar hoofdje waarbij de dierenarts niet weet waar beginnen zoeken en de vraag is of we haar nog door alle onderzoeken en daarbijhorende narcoses moeten laten gaan.



Helaas zijn er een paar nieuwe symptomen verschenen in tussentijd, zoals twee verschillende pupillen in grootte, en ze mist de krabpaal regelmatig of ze wankelt rond als een dronkeman. Dus weer dierenarts geraadpleegd die dus wist te zeggen dat het nu door haar ogen enz duidelijk in haar hersenen zit.



Ook zoekt ze elke keer een uitweg uit huis, ze is altijd een binnenkat geweest, heeft ook nooit aanstalten gemaakt om buiten te gaan, en nu kunnen we haar soms met moeite binnenhouden.



Volgens de dierenarts heeft ze geen pijn, maar is de kans er dat we haar in moeten laten slapen. Nu zitten wij met het dilemma wat is het beste voor de poes. Is het het beste om het aan te kijken, of is het overduidelijk door het continu ontsnappen dat ze een plekje zoekt om te sterven en moeten we ons zodoende voorbereiden?



Ik zou het heel erg vinden als ze doodgaat of ingeslapen moet, maar ik vind het van mezelf heel egoïstisch als we haar ten koste van alles bij ons houden, terwijl ze zelf misschien anders zou willen.



Wat is wijsheid in dit geval en vooral: wat is het beste voor onze poes?
Alle reacties Link kopieren
@ flutzel je gaat misschien niet leuk vinden wat ik neer zet maar ik denk dat het einde oefening is voor de kat. De klachten die je beschrijft klinken inderdaad als neurologisch, ik ben absoluut geen (dieren)arts maar dit doet me denken aan een tumor of een bloeding. De kans dat de DA iets kan doen is heel klein en als het al lukt is het maar de vraag hoe ze hersteld...



Je geeft aan dat het een oudere poes is, ik weet niet wat je onder oud verstaat? Het vlucht gedrag kan te maken hebben dat poezen de neiging hebben om te verstoppen en te sterven. Dit is wel het laatste wat je wil horen maar dat is instinct van een kat.
Alle reacties Link kopieren
Poes is 13 jaar intussen. Dat vreesde ik ook al dat het einde oefening is, vandaar dus mijn dilemma... Het klinkt nogal hard dat inslapen, maar tegelijk het haar hier willen houden vind ik ook hard als ze zelf vind dat haar tijd is gekomen. Blijft moeilijk.
Het is tijd om haar een waardig einde te geven nu het nog kan, meer kun je helaas niet meer voor haar doen.



En dat is inderdaad altijd moeilijk .
Hallo Flutzel,

Wat een naar verhaal.

Ik zou in ieder geval zeggen : zorg dat ze niet ontsnapt, want dan ben je haar kwijt en weet je nooit hoe of wat.

Verder moet je je realiseren dat ze misschien toch wel hoofdpijn heeft of slechtziend/blind is, dus aan het lijden is.



Wij als baasjes kunnen voor ons huisdier de beslissing nemen om het lijden te beeindigen.

Liefde is loslaten.



Ik wens je heel veel sterkte .
Alle reacties Link kopieren
Eens met bovenstaanden
Alle reacties Link kopieren
Inslapen dus.... Hoe kan ik dat het beste aanpakken, heb nog nooit een dier moeten laten inslapen?



En ik vind het ook moeilijk, want ze heeft heus nog wel goede momenten, dus dan is het ook gevoelsmatig "gemeen" in mijn beleving dat ik haar het leven ontneem, dus dat is nog een worsteling....
Ach wat sneu, maar 13 is al behoorlijk op leeftijd. Bedenk hoe fijn ze het al die tijd bij jullie heeft gehad.

Kan de DA niet bij je thuis langskomen voor het inslapen?

Heel veel sterkte!!
Alle reacties Link kopieren
Je kunt het het beste aankijken tot je het gevoel hebt dat het beter voor de poes is om haar te laten inslapen. Je hebt ook even nodig om afscheid te nemen, voor je gevoel. Als je het idee hebt dat poes verslechtert, pijn heeft of echt zichzelf niet meer is, dan is het tijd voor de dierenarts. Inslapen is trouwens niet eng om te zien en het gaat heel vredig. Je hoeft er niet bang voor te zijn.
Nee dat is niet gemeen want ze weet niet dat ze straks dood is, dus ze leeft in het nu en als ze dan zo'n slechte bui heeft dat ze de weg kwijt is is ze gestresst, onzeker en bang en dat kun je haar besparen.



Waarom wachten totdat de goede momenten steeds schaarser worden en de slechte momenten de overhand krijgen? Doe het nu, nu het nog een redelijk fijn leven is.



Je gaat hiervoor meestal naar de DA die eerst een slaapprikje geeft, maar sommige DA's doen het ook thuis.
Oh, en wat misschien helpt: Ik heb bij mijn vorige kat een dagboekje moeten bijhouden omdat hij ook rare symptomen had. Schreef ik elke dag in hoe het ging wat betreft eten, gedrag, behoeftes etc. Dan zie je op een gegeven moment ook dat het eigenlijk meer slecht dan goed gaat. Terwijl ik het gevoelsmatig - voordat ik het dagboekje bijhield- veel positiever inzag.
Alle reacties Link kopieren
Lijkt op de verschijnselen die onze hond destijds had.

Was toen idd een tumor in haar hoofd die de oorzaak was...



Veel sterkte.
Alle reacties Link kopieren
Beste To, wat naar om te horen. Ik heb ooit een kitten gehad die neurologische problemen had. Ik heb toen met de dierenarts afgesproken om te doen wat we konden tenzij het voor de kat slecht zou zijn in de zin van pijn, lijden, geen kans op beterschap.



Dat hebben we steeds getoetst. Mijn kitten had hersenvliesonsteking en we hebben e.a. geprobeerd op te lossen met prednison en breed spectrum antibiotica. Het ging dan weer een paar dagen goed. Helaas werden de symptomen na een week heel naar, scheef lopen, niet meer naar de bak kunnen, niet kunnen eten, omvallen. Ik heb de kitten toen handmatige gevoerd iedereeen afscheid laten nemen en met de dierenarts besproken of er sprake was van ondraagelijk leiden zonder kans op herstel. Dat bleek.



Ik denk dat het beide een oude kat ook een kwest is van afwegen. Het thuis makkelijk en gezellig maken, lekker en eten en laten gaan zolang er geen pijn is. Het aankijken, ik zou voorzichtig zijn met onderzoeken onder narcose, misschien kan de dierenarts met bloedprikken nog iets of evt een 2de opinion bij een dierenarts die iets meer gespecialiseerd is op neurologie.



Ik woon in Amsterdam en vind de praktijk op het Europaplein erg goed tegenover de RAI.



Veel sterkte.
This user may use sarcasm and cynicism in a way you are not accustomed to. You might suffer severe mental damage.
Ik denk niet dat je nog langer moet wachten maar zo spoedig mogelijk een afspraak moet maken om haar in te laten slapen. Hoe pijnlijk dat ook is maar denk in het belang voor je kat. Dat ze probeert te ontsnappen zegt denk ik ook dat ze een plekje zoekt om te sterven. Je hebt dan kans dat je haar nooit terug vindt.
Alle reacties Link kopieren
Bah wat naar.

Bij mijn poes was het zo gegaan.

Ze was al oud hoor ongeveer 20 jaar, maar nog altijd wel kwiek om te zien. Ze begon steeds meer en vaker te gaan slapen. Liep ook al best wankel en als ze ergens van af sprong dan zakte ze door haar achterpoten heen.

Toen zaten we ook van ja wat moeten we nu?



Normaal gesproken als er verjaardag was en er mensen over de vloer kwamen dan ging ze altijd naar buiten. Vaak niet verder dan het rondje van de voortuin tot de achtertuin en andersom.



Na de verjaardag van mijn broertje is ze nooit meer teruggekomen. We hadden nog flyers opgehangen e.d., maar dat mocht niet meer baten. DA en Amivedi opgebeld en dat zonder resultaat.



Uiteindelijk hebben we geconcludeerd dat ze wellicht ergens heen is gegaan naar een rustige plek om te sterven.



Zo naar, want echt afscheid heb ik niet kunnen nemen. Ze was mijn allereerste huisdier.



Dus kijk het inderdaad nog even aan en luister naar je gevoel. En doe dan wat het beste is voor je huisdier.



Knuffel en sterkte!
Ach wat naar. Onze poes had vergelijkbare verschijnselen, maar 'gelukkig' werd toen in een paar dagen duidelijk dat er geen redden meer aan was. 'Gelukkig' omdat het natuurlijk heel erg verdrietig was, maar het wel snel duidelijk was wat we moesten doen.

De dierenarts heeft het nog geprobeerd met antibiotica, maar toen dat niet werkte vertelde hij dat andere onderzoeken wel konden helpen voor een diagnose, maar dat hij geen behandeling kon geven. Dus het zou vooral wetenschappelijk interessant zijn. Dat wilde ik onze poes niet aandoen. Ik heb haar toen laten inslapen. Het was vreselijk verdrietig maar wel de beste keuze.

Sterkte
Alle reacties Link kopieren
Aii wat naar TO:(



Misschien rare vraag; maar heeft de dierenarts haar oortjes ook goed onderzocht?

6 maanden geleden had mijn kat namelijk soortgelijke klachten, hij bleek een fikse binnenoorontsteking te hebben en er groeide een poliep door zijn trommelvlies. Het evenwichtsorgaan zit daar ook in de buurt, waardoor het beestje constant duizelig is en het lijkt of hij op zee zit; alles golft en draait. Hij viel ook steeds om, pupillen zagen er raar uit (aan de kant van de ontsteking veranderde zijn pupil steeds van grootte en hij kon niet focussen) en zijn ogen 'trilden' - (door de duizeligheid probeerde hij recht te kijken maar dat wou dus niet). Op den duur kon hij niet eens meer opstaan, omdat hij dan toch gelijk weer omviel. Dierenarts dacht eerst aan een hersenbloeding/iets anders met de hersenen, maar uiteindelijk bleek het dus gewoon het oor te zijn. Uiiteindelijk kwam het met mijn kat allemaal goed, hij houdt alleen nu zijn kopje nog scheef en zijn richtingsgevoel is ietwat vaag (springen lukt niet goed) omdat het evenwichtsorgaan beschadigt is, maar verder issie helemaal gezond en vol levenslust.



Zou hier nog even goed naar laten kijken, mocht dat nog niet gebeurt zijn.



Edit: We kregen ook antibiotica mee, wat alleen de ontsteking hielp, maar daar verdwijnt een poliep niet spontaan mee (op dat punt dachten ze dat het alleen een ontsteking was). Probleem is ook dat sommige poliepen erg moeilijk te zien zijn omdat de gehoorgang van een kat een knik heeft, wat het zicht belemmerd bij het onderzoeken.



Heel veel sterkte in ieder geval, ik weet hoe erg het is om zo ongerust te zijn om je kat:(
Alle reacties Link kopieren
Dank je wel iedereen voor de woorden.



@ gucciguilty: is allemaal nagekeken helaas... Is toen helemaal binnenstebuiten gekeerd met bloedonderzoeken, echo's, scan's, foto's wat je maar bedenken kan, diabetes getest en hele mikmak....Niets te vinden buiten dat het neurologisch is...
Alle reacties Link kopieren
quote:MilaDila schreef op 26 juli 2013 @ 15:09:

Oh, en wat misschien helpt: Ik heb bij mijn vorige kat een dagboekje moeten bijhouden omdat hij ook rare symptomen had. Schreef ik elke dag in hoe het ging wat betreft eten, gedrag, behoeftes etc. Dan zie je op een gegeven moment ook dat het eigenlijk meer slecht dan goed gaat. Terwijl ik het gevoelsmatig - voordat ik het dagboekje bijhield- veel positiever inzag.Dit is een goede tip! Heb ik destijds ook gedaan. Ik keek ook enorm op tegen de beslissing om mijn kat in te laten slapen. Hij vertoonde dezelfde symptomen als die van jou, plus een blaasontsteking waardoor ik hem ieder uur op de kattenbak moest zetten. Zelf kwam hij er niet meer op. En tóch nog was ik bang om te vroeg de beslissing te maken. Maar de DA zei toen ook dat je niet moet wachten tot het écht niet anders meer kan. Dat geeft alleen maar stress voor zowel jou als het beestje. Toen heb ik de beslissing heel snel genomen en was meteen opgelucht. Uiteindelijk viel het mij ook 100% mee. De dierenarts kwam bij mij thuis wat ik erg fijn vond.
Disclaimer: ik heb een mannelijk brein.
Alle reacties Link kopieren
Wat sneu!!!sterkte! Mijn kat (11) heeft ws ook een hersentumor. Hij heeft absences en achterlijf valt soms half uit ed. Hij was altijd al blind, zo geboren. Hersentumoren komen volgens onze dierenarts veel voor bij katten en bij sommige katten resulteert dat in klachten, andere hebben nooit ergens last van.

Als ie veel aan zn kopje gaat krabben zou hij daar pijn kunnen hebben. Nogmaals sterkte!
Alle reacties Link kopieren
Hebben overlegd met elkaar en met dierenarts, vanavond gebeurt het nog,.... ....
Alle reacties Link kopieren
Wat verdrietig. Maar inderdaad het beste om te doen als ik het zo lees. Maak nog een paar foto's van haar.

Heel veel sterkte vanavond
Wegens grote belangstelling ben ik momenteel verminderd beschikbaar. Dit kan tijdelijk zijn.
Alle reacties Link kopieren
Lieve To



Wil je even heel veel sterkte wensen, ik weet uit ervaring hoe moeilijk dit soort dingen zijn...

Maar als ik je verhaal zo lees , denk ik idd dat dit de beste keus is voor het beestje.

En idd wat Soulcats zegt maak nog wat foto's, neem haar nog even lekker bij je als dit mogelijk is, weet niet of ze dit nu toelaat...



Ik wil je heel veel sterkte wensen..
Alle reacties Link kopieren
Wees niet bang, het is niet naar om te zien hoe je kat inslaapt. Wij hebben onze eerste hond in moeten laten slapen. In eerste instantie kreeg hij gewoon een prikje. Omdat zijn bloedsomloop al te traag ging was dat niet meer afdoende en heeft hij een prik rechtstreeks in zijn hart gekregen. Hiervoor zijn we even naar buiten gelopen omdat we dat niet wilde zien. Daarna konden we hem vast houden en knuffelen net zolang als we wilden..



Heel erg veel sterkte! Het blijft enorm verdrietig, maar voor de kat wel het beste!
Toen ik dit las dacht ik aan mijn eigen kat, die ik jaren geleden heb laten inslapen omdat ze een tumor in haar hoofd en op haar oog had. Ik zie dat je de beslissing al hebt genomen, dus daar hoef ik niet meer voor te pleiten. Sterkte!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven