Schuldgevoelens tegenover kat/

16-09-2014 17:03 257 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hoi Viva,



Ik zit sinds twee dagen ergens heel erg mee en hoop op Viva wat "hulp"/reacties te krijgen.



Ik heb een hele lieve kat uit het asiel. We hebben haar nu ongeveer 9 jaar en we weten niet waar ze is geweest toen we haar hebben gekregen (ze was 1 toen ze in het asiel kwam). Ze is erg angstig (vooral bij onbekenden, bij ons valt het wel mee) en heeft ook erg veel stress (wat zich uit in veel wassen en krabben). Ze heeft het volgens mij erg goed bij ons: ze krijgt veel liefde en aandacht, is eigenlijk nooit alleen, mag overal slapen waar ze wilt, krijgt alleen eten wat ze lust, we gaan niet op vakantie omdat ze niet alleen thuis wilt/kan blijven en we zouden eigenlijk alles voor haar doen.



Één ding zit me eigenlijk heel erg dwars: ik verveel mijn kat best vaak, toch wel dagelijks een paar keer per dag. Ik ga nooit lang door ofzo en als ze boos wordt stop ik ook. Wat ik doe? Vooral vroeger (toen deed mijn zus het ook wel eens) schreeuwde we soms best hard haar naam. Ook pak ik haar (tegenwoordig) nog steeds heel vaak op, pak ik haar vast of roep ik hard haar naam. Ook laat ik haar wel eens voor de grap schrikken (doe ik niet heel vaak en zorg er ook niet voor dat ze helemaal getraumatiseerd is ofzo).



Iedereen zal nu wel denken van: waarom doe je dat in hemelsnaam als je zoveel van haar houd? Het antwoord is: ik weet het eigenlijk niet... Het is gewoon een gewoonte en ik denk ook dat ik niet weet hoe ik moet uiten dat ik van haar houd, dus til ik haar vaak op knuffel haar, schreeuw haar naam en laat ik haar schrikken, zodat ik ook aandacht van haar krijg (en misschien vind ik het soms ook gewoon grappig).



Ik ken wel meer mensen die gewoon hun kat optillen en soms een beetje plagen enzo, maar ik begin me steeds meer af te vragen hoeveel dit haar beïnvloed en hoeveel stress ze wel niet heeft door mij... Ze is gewoon een vrolijke en gelukkige kat en ze gaat erg veel naar mijn zus toe, omdat die haar waarschijnlijk niet verveeld en ook wat rustiger is. Ze komt ook wel eens naar mij toe, maar wel minder en ze vertrouwt me ook wel wat minder.



Kort gezegd: ik voel me dus ontzettend schuldig, ook over het verleden en ik heb er zelfs vandaag om moeten huilen... Mijn ouders zeggen dat het niet goed is en dat ik moet stoppen, maar denken dat mijn kat echt wel voelt dat ik van haar houd. Ze wordt ook wel eens "boos" op mij en ze is ook wel eens bang als ik kom, maar ze kan ook gewoon heel vredig erbij liggen als ik haar aai.



Ik wil gewoon graag weten hoe erg dit is en hoe schuldig ik me wel niet moet voelen... Ik voel me er echt heel rot over, maar ik weet niet hoe ongelukkig een kat hiervan kan worden en hoe erg dit haar beïnvloed.



Voor de beeldvorming: ik ben 18 jaar oud.



En sorry voor dit rare verhaal... Ik heb trouwens ook last van dwanggedachtes (waar het door Viva echt een heeeel stuk beter mee gaat!!), maar ik weet dus ook niet of dat met dit vage verhaal te maken kan hebben.



En ik houd echt zielsveel van mijn kat, dus jullie moeten niet denken dat ik het doe vanuit haat ofzo.
Alle reacties Link kopieren
quote:katiecatherine schreef op 16 september 2014 @ 17:58:

[...]





Mijn zus woont gewoon bij mij thuis! Mijn kat blaast en krabt eigenlijk nooit iemand en kruipt nooit weg, alleen als er onbekenden in huis zijn. Ze komt alleen in de tuin, niet ver daarbuiten. Ze is nogmaals niet echt bang voor mij. Zo te lezen heb jij ook wel een verkeerd beeld, want ze kruipt dus eigenlijk nooit weg en blaast en krabt echt nooit (op een enkele keer na dan).



Je geeft aan dat dit lijstje klopt;



Negatief:

- Ze is angstig en heeft veel stress (ze wast en krabt zich veel)

- Je verveelt (= pest?) je kat een paar keer per dag.

- Als ze boos wordt, stop je. Dat is dus te laat.

- Je schreeuwt hard haar naam.

- Je pakt haar heel vaak op/vast.

- Je laat haar soms voor de grap schrikken.

- Ze is soms boos op jou of bang van jou.





Nou dan weet ik zeker dat mijn idee over jouw gedrag naar je kat zo nu en dan klopt en dat de kat echt stress van jouw gedrag ervaart.
Als je tot over je oren in de soep zit, zie je de gehaktballen pas naast je drijven
Alle reacties Link kopieren
quote:katiecatherine schreef op 16 september 2014 @ 18:02:

[...]





Nieuw huis zou sowieso geen optie zijn, want zoals ik al zei: je merkt echt heel goed dat ze niet zonder ons kan. zelfs als één iemand van het gezin (en ja, zelfs als ik dat ben) weg is, is ze echt een beetje verward en overstuur.



Ik ken je gelukkig niet.



Je zou eens een dierendeskundige thuis kunnen vragen voor advies? Misschien dat die meer tips heeft die je wel op gaat volgen. Wat natuurlijk geen zin heeft als jij niet eerlijk bent dat jij hoogst waarschijnlijk een oorzaak kan zijn van de (stress)problemen van je kat.



Ik zie uit dit topic ook niets goeds komen. Je geeft zelf alle tools aan dat je wellicht de oorzaak van de problemen van je kat bent, maar wil niet werken aan een oplossing. Voor jezelf en daarnaast voor je kat.
Als je tot over je oren in de soep zit, zie je de gehaktballen pas naast je drijven
Ik vind het heel erg zielig voor de kat. Weet je niet dat ze alles veel harder hoort dan jij? Hoe zou je het vinden als ik met een megafoon jou even lekker laat schrikken? Het is volkomen terecht dat je je zo schuldig voelt. Het enige wat je kunt doen is ermee ophouden en de kat voor altijd met rust laten. (Dus ook niet aaien op een rustig moment, gewoon ECHT met rust laten en de lieve dingen aan een ander overlaten)
Alle reacties Link kopieren
Wat denk je ervan om eens met een psycholoog te praten. Je gedrag is absurd!
Voelt alsof je machtsspelletjes met dat beestje aan het doen bent...
Alle reacties Link kopieren
quote:Mylene_Valerie schreef op 16 september 2014 @ 18:14:

[...]





Ik ken je gelukkig niet.



Je zou eens een dierendeskundige thuis kunnen vragen voor advies? Misschien dat die meer tips heeft die je wel op gaat volgen. Wat natuurlijk geen zin heeft als jij niet eerlijk bent dat jij hoogst waarschijnlijk een oorzaak kan zijn van de (stress)problemen van je kat.



Ik zie uit dit topic ook niets goeds komen. Je geeft zelf alle tools aan dat je wellicht de oorzaak van de problemen van je kat bent, maar wil niet werken aan een oplossing. Voor jezelf en daarnaast voor je kat.Tuurlijk wil ik wel werken aan een oplossing, maar ik denk ik gewoon niet dat ik de OORZAAK ben. De oorzaak ligt ergens heel ver in haar verleden, voordat we haar hadden, dat is echt heel goed te merken. Ik ben wel eens voor een langere tijd weggeweest en toen gedroeg ze zich niet anders. toen ik weer thuis kwam zag je der wel bijna denken: ownee, daar heb je weer de druktemaker, maar ze kwam vervolgens we gewoon naar mij toe, liet zich aaien, knuffelen enzovoort.
Ik hoop dat die kat de kans krijgt om weg te lopen en een nieuw huis te zoeken waar ze wel de rust krijgt.
Alle reacties Link kopieren
Jeetje...
Beter onvolmaakt en echt dan gemaakt volmaakt - Beati pauperes spiritu
quote:katiecatherine schreef op 16 september 2014 @ 18:18:

[...]





Tuurlijk wil ik wel werken aan een oplossing, maar ik denk ik gewoon niet dat ik de OORZAAK ben. De oorzaak ligt ergens heel ver in haar verleden, voordat we haar hadden, dat is echt heel goed te merken. Ik ben wel eens voor een langere tijd weggeweest en toen gedroeg ze zich niet anders. toen ik weer thuis kwam zag je der wel bijna denken: ownee, daar heb je weer de druktemaker, maar ze kwam vervolgens we gewoon naar mij toe, liet zich aaien, knuffelen enzovoort.Die kat is zo lief geweest om het een tweede kans gegeven. Jij hebt die kans verprutst.
Alle reacties Link kopieren
quote:GrumpyCat1983 schreef op 16 september 2014 @ 18:17:

Voelt alsof je machtsspelletjes met dat beestje aan het doen bent...Nee, met macht heeft het niets te maken, dat merk ik wel goed. Soms ben ik wel streng ja, maar ik weet niet of je dat echt streng kan noemen. Dat is meer als ze bijvoorbeeld iets doet wat niet mag en ik vervolgens "minoes, niet doen!" roep.
Hahahaha. Waarom zou je heel hard de naam van je kat schreeuwen in z'n gezicht. Raar gedoe.
quote:katiecatherine schreef op 16 september 2014 @ 18:20:

[...]





Nee, met macht heeft het niets te maken, dat merk ik wel goed. Soms ben ik wel streng ja, maar ik weet niet of je dat echt streng kan noemen. Dat is meer als ze bijvoorbeeld iets doet wat niet mag en ik vervolgens "minoes, niet doen!" roep.Ga je nu je verhaal aanpassen?
Arme kat.



Je kan duizend smoesjes aandragen, naar het enige juiste antwoord ia dat jij die kat voortaan met rust laat.
Asjeblieft breng dit dier terug naar het asiel, dit verdient het dier nl niet. Ws al een ellendig leventje achter de rug en dan dit.

En ik zou echt hulp zoeken als ik jou was, er is vast een reden voor je gedrag en dat zou je mss op kunnen lossen. Tot die tijd ben je eeen gevaar voor elk huisdier en zou je die ook niet moeten nemen.



Kortom, ga er mee aan de slag en doe wat het beste is: kom je overeenkomst met het asiel na zodat zij een goede baas kunnen zoeken.
Alle reacties Link kopieren
quote:katiecatherine schreef op 16 september 2014 @ 18:18:

[...]



Tuurlijk wil ik wel werken aan een oplossing, maar ik denk ik gewoon niet dat ik de OORZAAK ben. De oorzaak ligt ergens heel ver in haar verleden, voordat we haar hadden, dat is echt heel goed te merken. Ik ben wel eens voor een langere tijd weggeweest en toen gedroeg ze zich niet anders. toen ik weer thuis kwam zag je der wel bijna denken: ownee, daar heb je weer de druktemaker, maar ze kwam vervolgens we gewoon naar mij toe, liet zich aaien, knuffelen enzovoort.



Ze is waarschijnlijk als kitten niet heel goed gesocialiseerd. Ze is angstig voor vreemde mensen, ze heeft chronische stress. Maar het is wel zo dat jij met je gedrag het niet beter maakt. Integendeel.

Je kunt katten minder angstig laten worden voor vreemden en het is zeker nodig dat je wat gaat doen aan die chronische stress.

Een gedragstherapeut voor katten kan daar heel goed bij helpen (neem wel een goede met een diploma en referenties). En ja, een gedragstherapeut kost geld, maar ik stel voor dat jij dat gaat betalen als goedmakertje voor je kat. Dierendagcadeautje.
Alle reacties Link kopieren
quote:theamuts schreef op 16 september 2014 @ 18:19:

Ik hoop dat die kat de kans krijgt om weg te lopen en een nieuw huis te zoeken waar ze wel de rust krijgt.



Weg zal ze hier nooit willen, dat merk je heel goed.



En rust krijgt ze genoeg hier hoor, ze staat rond 07:00 op om te eten, gaat vervolgens van 09:00 tot 17:00 boven slapen, komt vervolgens naar beneden om iedereen te groeten en te eten, gaat om 19:00 weer slapen en wordt weer actief rond een uur of 23:00, als ik al slaap. Rust krijgt ze dus wel genoeg, ook al moet ik toegeven dat we haar wel eens even knuffelen als ze slaapt, maar dit lijkt ze niet zo erg te vinden.
Alle reacties Link kopieren
quote:elvi70 schreef op 16 september 2014 @ 18:22:

Asjeblieft breng dit dier terug naar het asiel, dit verdient het dier nl niet. Ws al een ellendig leventje achter de rug en dan dit.

En ik zou echt hulp zoeken als ik jou was, er is vast een reden voor je gedrag en dat zou je mss op kunnen lossen. Tot die tijd ben je eeen gevaar voor elk huisdier en zou je die ook niet moeten nemen.



Kortom, ga er mee aan de slag en doe wat het beste is: kom je overeenkomst met het asiel na zodat zij een goede baas kunnen zoeken.Helemaal mee eens.
Beter onvolmaakt en echt dan gemaakt volmaakt - Beati pauperes spiritu
quote:katiecatherine schreef op 16 september 2014 @ 18:20:

[...]





Nee, met macht heeft het niets te maken, dat merk ik wel goed.Eerder gaf je dit als een van dé redenen om je kat te pesten op.
quote:katiecatherine schreef op 16 september 2014 @ 18:18:

[...]





Tuurlijk wil ik wel werken aan een oplossing, maar ik denk ik gewoon niet dat ik de OORZAAK ben. De oorzaak ligt ergens heel ver in haar verleden, voordat we haar hadden, dat is echt heel goed te merken. Ik ben wel eens voor een langere tijd weggeweest en toen gedroeg ze zich niet anders. toen ik weer thuis kwam zag je der wel bijna denken: ownee, daar heb je weer de druktemaker, maar ze kwam vervolgens we gewoon naar mij toe, liet zich aaien, knuffelen enzovoort.Dus als jij bent verkracht en daar een trauma door hebt , is het prima als daarna mannen vervelend tegen je doen want zij zijn niet degenen die je verpest hebben in het verleden?
Alle reacties Link kopieren
quote:katiecatherine schreef op 16 september 2014 @ 18:23:

[...]



Weg zal ze hier nooit willen, dat merk je heel goed.



En rust krijgt ze genoeg hier hoor, ze staat rond 07:00 op om te eten, gaat vervolgens van 09:00 tot 17:00 boven slapen, komt vervolgens naar beneden om iedereen te groeten en te eten, gaat om 19:00 weer slapen en wordt weer actief rond een uur of 23:00, als ik al slaap. Rust krijgt ze dus wel genoeg, ook al moet ik toegeven dat we haar wel eens even knuffelen als ze slaapt, maar dit lijkt ze niet zo erg te vinden.Je zou er ook in kunnen lezen dat ze met haar gedrag jullie zoveel mogelijk ontloopt. Hoeft niet, kan wel.
Alle reacties Link kopieren
quote:theamuts schreef op 16 september 2014 @ 18:19:

[...]





Die kat is zo lief geweest om het een tweede kans gegeven. Jij hebt die kans verprutst.Overdrijven is ook een vak zeg. "Verprutst" Ze is nu zo sociaal en ze "praat" nu zo veel. Alleen tegen ons, dat is waar, maar dat heeft niets met mij te maken.
quote:katiecatherine schreef op 16 september 2014 @ 18:23:

[...]





Weg zal ze hier nooit willen, dat merk je heel goed.



En rust krijgt ze genoeg hier hoor, ze staat rond 07:00 op om te eten, gaat vervolgens van 09:00 tot 17:00 boven slapen, komt vervolgens naar beneden om iedereen te groeten en te eten, gaat om 19:00 weer slapen en wordt weer actief rond een uur of 23:00, als ik al slaap. Rust krijgt ze dus wel genoeg, ook al moet ik toegeven dat we haar wel eens even knuffelen als ze slaapt, maar dit lijkt ze niet zo erg te vinden.Jaja..... ik geloof er niets van!
Alle reacties Link kopieren
Met macht overdreef ik misschien wel in het topic, want ik meen echt oprecht dat ik niet bazig tegen haar doe. Ik ben een best angstig persoon en ben vaak banger voor haar dan zij voor mij.
Alle reacties Link kopieren
quote:theamuts schreef op 16 september 2014 @ 18:25:

[...]





Jaja..... ik geloof er niets van!Waarom zou ik hier over liegen? Ze slaapt ontzettend veel, wat katten volgens mij allemaal wel doen. Ik ben sowieso tot 17:00 op school, dus ik zie haar vaak pas vanaf een uur of 18:30.
quote:katiecatherine schreef op 16 september 2014 @ 18:27:

Met macht overdreef ik misschien wel in het topic, want ik meen echt oprecht dat ik niet bazig tegen haar doe. Ik ben een best angstig persoon en ben vaak banger voor haar dan zij voor mij.😂

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven