tweede kat?

23-08-2014 18:43 30 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo, een vraagje aan de ervaren kattenbezitters. Ik heb 10 jaar broer en zus gehad. Vorig jaar februari is katertje dood gegaan. Nu, anderhalf jaar later, lijkt poes nog steeds eenzaam. Vooral als wij eens een dagje weg zijn. Het is een binnenkat, dus haar gebied is heel klein en ze doet geen andere contacten op dan.



Vandaag in het asiel een geweldig poesje van 1 jaar gezien, heel rustig en knuffelig beest.



Wat te doen? Ga ik mijn bijna 12 jaar oude kat een plezier doen met gezelschap? Aan de andere kant: ze is haar hele leven samen geweest en moet het nu alleen rooien. Ze miauwt veel meer en ze zit af en toe echt aan mij gekleefd.



Maar een katje uit het asiel halen en het gaat niet. Wat dan?



Heeft iemand ervaring met het erbij zetten van een kat?
Zonder oorzaak geen gevolg
Zou vragen om 'n kat uit te mogen proberen, dan kun je 'm weer terugbrengen als het niet klikt tussen de twee.
Ik zou het asiel om advies vragen. Mijn ervaring is dat ze er verstand van hebben en eerlijk advies geven.
Alle reacties Link kopieren
Het asiel weet het ook niet. En uitproberen mag ook niet, want dan denken mensen te simpel over het nemen van een kat...

De nieuwe kat kan bij andere katten, onze kat is een kat gewend. Dus zij zeggen dat het zou kunnen. Maar ja, de leeftijd van de onze. Onbekend dus weer de deur uitgegaan.



Dank alvast voor het meedenken
Zonder oorzaak geen gevolg
Hmmmm lastig. Mijn ervaring met katten is dat ze vrijwel altijd wel aan elkaar wennen. Soms direct, soms na een paar weken. Maar ik begrijp je twijfels. Is er geen kattenforum waar je het kunt vragen?
Een asiel weet toch niet hoe jouw kat gaat reageren op een nieuwe kat?



Stom asiel trouwens als je niet eerst mag kijken of het klikt (eventueel tegen betaling) en 'm niet terug mag brengen als 't niet blijkt te werken.



Misschien kun je beter langs 'n andere weg 'n kat zoeken om uit te proberen. Iemand die er vanaf wil of 'n nestje jongen heeft. En als het niet werkt dan doe je 'm naar 't asiel.
Lastig. Ik had met mijn kater een vergelijkbaar probleem. In mijn vorige woning kon hij vaak naar buiten en was hij gelukkig. Daarna verhuisde ik naar een woning waarbij dit niet kan. Hij vereenzaamde heel erg, sneu om te zien. Toen hebben we een kitten aangeschaft, en eigenlijk is dit vanaf het begin af aan goed gegaan. Onze kater (toen 6) heeft de poes als het ware geadopteerd.



Bij jou is het denk ik wat lastiger omdat je een poes hebt, die zijn minder makkelijk. Het is wel beter om een kitten aan te schaffen, die worden gemakkelijker geaccepteerd door oudere katten.
Alle reacties Link kopieren
quote:elninjoo schreef op 23 augustus 2014 @ 19:03:

Zou vragen om 'n kat uit te mogen proberen, dan kun je 'm weer terugbrengen als het niet klikt tussen de twee.



Doe even niet zo raar. Dat beestje heeft ook gevoel hoor, die krijgt zo een trauma als die van huisje naar huisje gaat.



Maar goed, ik weet dat je niets met katten hebt .....





************************************



Ik zou het wel aandurven als het katje in het asiel ook goed met katten kan omgaan.



Maar ik moet wel zeggen dat ik altijd mazzel heb gehad dat het altijd goed is gegaan. Wel goed begeleiden uiteraard. Het liefste dat je een weekje vakantie thuis bent ( zou ik zeggen hoor) zodat je ze goed kan begeleiden.
Als je tot over je oren in de soep zit, zie je de gehaktballen pas naast je drijven
Konijnen mag je ook bij de fokker koppelen en als het niet werkt, dan kies je 'n andere of besluit dat je konijn beter gedijt in zijn eentje.



Paarden kun je ook uitproberen. Zou wat zijn dat je eerst duizenden euro's moet uitgeven aan 'n paard terwijl het niet klikt tussen ruiter en paard.



En dit is maar 'n kat. Wat maakt het voor die kat nu uit als ie zit te verpieteren in 'n asiel of even 'n paar weken mag logeren bij 'n andere kat om te kijken of het 'n match is. Als ie niet uitgeprobeerd mag worden is er altijd nog 'n kans dat ie nooit door iemand gekozen wordt tenslotte.
Alle reacties Link kopieren
Dit is altijd lastig.

Hoe is je kat? Is ze rustig of druk?

Zou je wel drie katten willen? Als je dat wilt, zou je ook aan twee kittens kunnen denken. Dan kunnen de kittens met elkaar spelen en als jou kat zin heeft doet ze mee en anders heeft ze rust.

Of je zou naar een oudere kat kunnen kijken....
Zoals jij beiden katten beschrijft, zou ik de gok wel wagen
quote:rooske88 schreef op 23 augustus 2014 @ 19:41:

Dit is altijd lastig.

Hoe is je kat? Is ze rustig of druk?

Zou je wel drie katten willen? Als je dat wilt, zou je ook aan twee kittens kunnen denken. Dan kunnen de kittens met elkaar spelen en als jou kat zin heeft doet ze mee en anders heeft ze rust.

Of je zou naar een oudere kat kunnen kijken....Dan is het 2 tegen 1 en dat nog wel op het territorium van die oude kat. Vind dat de eerste kat de oudste rechten heeft, dus moet het 'n kat zijn die hij de baas is. Een kitten (1) is dan wellicht wel beter dan 'n andere ouwe kat.
Alle reacties Link kopieren
quote:Mylene_Valerie schreef op 23 augustus 2014 @ 19:38:

[...]





Doe even niet zo raar. Dat beestje heeft ook gevoel hoor, die krijgt zo een trauma als die van huisje naar huisje gaat.



Maar goed, ik weet dat je niets met katten hebt .....





************************************



Ik zou het wel aandurven als het katje in het asiel ook goed met katten kan omgaan.



Maar ik moet wel zeggen dat ik altijd mazzel heb gehad dat het altijd goed is gegaan. Wel goed begeleiden uiteraard. Het liefste dat je een weekje vakantie thuis bent ( zou ik zeggen hoor) zodat je ze goed kan begeleiden.Nou op zich helemaal niet zo raar in dit geval dat je de nieuwe kat neemt onder voorbehoud. Het is toch een reële kans voor het beestje op een fijn nieuw tehuis en mocht het echt niet gaan dan is het voor het beestje ook beter dat hij terug kan naar het asiel voor een beter plekje. Bovendien worden dieren via het asiel altijd niet onder voorbehoud geplaatst. Ik weet wel dat je 'vroeger' aan huis nog een nacontrole kreeg. En dan had het asiel het recht het beestje terug te halen als ze niet tevreden waren over hetgeen ze aantroffen. Zo stond dat ook in de voorwaardes.
Volgens mij zijn de meeste katten gelukkiger in hun eentje.

Ik heb al een paar keer van mensen het verhaal gehoord die een 'echte buitenkat' hadden. De andere kat ging dood en opeens was de 'buitenkat' een knuffeldier die de hele dag op schoot wil liggen. De eerste 10 jaar van het leven is deze dus altijd verjaagd/ondergesneeuwd geweest door de ander.

Een kitten weet ik niet hoor, of je (wat) oudere kat daarop zit te wachten..

Je zou ook evt een keer contact kunnen opnemen met een specialist? Deze heeft gratis telefonisch spreekuur. http://kattengedrag.com/gedragsspreekuur-k-a-t/
Hier sinds een week een kitten uit het asiel bij onze 2 jaar oude kater, die voorheen met een maatje bij ons zat, maar na een jaar alleen overbleef. Ook hem vonden we eenzaam. Kitten erbij gaat helemaal goed. Ons asiel had 2 weken terugbrenggarantie als het echt niet werkte + ze voeren ook altijd nog een nacontrole uit na enige maanden om te zien hoe het gaat. Hier gaat het dus goed, maar het blijft natuurlijk een gok.



Toen bij onze vorige katten, die samen bij ons kwamen, de 1 na 13 jaar overleed, hebben we er geen nieuwe bijgehaald. We vonden de overgebleven kater te oud om nog wat nieuws aan te halen. Uiteindelijk is hij nog 16 jaar geworden. Ik ben achteraf blij dat we het niet gedaan hebben.
Dit is heel erg lastig in te schatten van tevoren. (Zo goed als onmogelijk)



Je hebt ook best kans dat de oudere poes jaloers zal worden. Júist omdat ze nu zo naar jou toetrekt. En wat pieterpad ook al schreef: poezen zijn vaak lastiger. Die zijn vaak pittiger, eigenzinniger. Misschien is het daarom een idee om juist voor een jonge, gemakkelijke kater te gaan?



En dan heb je natuurlijk ook nog de kans dat ze uiteindelijk juist op zal fleuren van een nieuwe kat.



En vwb uitproberen: de meeste asiels hebben de regeling dat als je een kat neemt dat je een proefperiode hebt van 6 weken. Mocht het toch niet blijken te werken binnen die 6 weken, dan mag je de kat terug brengen naar het asiel.

Dat is (klinkt) toch wel anders dan even "uitproberen" .



En overigens zal het de eerste periode veel strijd zijn waarschijnlijk. Het is ook lastig in te schatten hoe lang dat kan duren. Soms een paar uren, soms dagen, soms weken.

Succes!
Alle reacties Link kopieren
Ik zelf heb twee katten met een leeftijdsverschil van een jaartje en dat gaat super, maar kan me voorstellen dat een kat van 12 een nieuweling niet kan waarderen.. Maar wie weet gaat het ook wel weer hartstikke goed en doe je je kat er plezier van! Ik merk wel dat het bij binnenkatten belangrijk is dat je huis er ruim genoeg voor is. 2 binnenkatten op een piepklein flatje vind ik al gauw sneu, ik denk dat ze echt de ruimte nodig hebben om afzonderlijk van elkaar te spelen, eten en slapen.



Succes met je overweging!
Alle reacties Link kopieren
quote:elninjoo schreef op 23 augustus 2014 @ 19:43:

[...]



Dan is het 2 tegen 1 en dat nog wel op het territorium van die oude kat. Vind dat de eerste kat de oudste rechten heeft, dus moet het 'n kat zijn die hij de baas is. Een kitten (1) is dan wellicht wel beter dan 'n andere ouwe kat.Dit heeft een vriend van mij wel gedaan. En het gaat van af het begin heel goed tussen de katten. De oudere heeft soms geen zin en dan laten de kittens de oudere kat met rust omdat ze elkaar hebben...
Alle reacties Link kopieren
Wow, wat een boel tips. Dank je wel.



Vwb terugbrengen: je hebt wel 2 weken "garantie" op de gezondheid. Maar verder dus niet. Kijk, als ik betaal, zal ik hem best terug kunnen brengen als "nieuweling" neem ik aan. Dus die uitweg heb ik natuurlijk altijd.



Leeftijd: kitten(s) lijkt ons juist heel vermoeiend voor onze wat oudere, minder speelse kat. Maar inderdaad, betere acceptatie had ik weer niet aan gedacht.



Dank voor de link, ik ga daar zeker naar kijken.



Het is een binnenkat met tuin als uitweg. Ze wil en durft echt niet verder dan dat. Misschien is een buitenkat wel een optie, zodat er altijd een mogelijkheid is om elkaar te ontvluchten. Maar ruimte is er binnen zat voor 2 katten. Ze hoeven elkaar niet tegen te komen, want ze mogen door het hele huis.



Mijn gevoel neigt naar het toch te doen. Maar ik ga nu eerst die link eens bekijken!
Zonder oorzaak geen gevolg
Waarom neem je je kat niet mee naar 't asiel en laat 'm daar met diverse andere katten kennis maken op neutraal terrein. Dan kun je wellicht al 'n betere inschatting maken welk dier lijkt te matchen.
Alle reacties Link kopieren
Wij namen een yweede kat tien inze eerste een jaar was. Kat 1 is een week bios geweest, op ons en op poesje nr 2. Na een wende het voorzichtig en nu zijn ze dikke vrienden. Kat 1 was echt een bangepoeperd maar kat 2 liet zien dat avonturen ook leuk zijn en nu is kat 1 ook veel meer een durfal geworden, dus ze hebben ook echt wat aan elkaar!
Alle reacties Link kopieren
quote:elninjoo schreef op 23 augustus 2014 @ 20:25:

Waarom neem je je kat niet mee naar 't asiel en laat 'm daar met diverse andere katten kennis maken op neutraal terrein. Dan kun je wellicht al 'n betere inschatting maken welk dier lijkt te matchen.



Hmmm, een nadenker. Ze zijn dan beide in de stress. Geeft dat dan een goed beeld of juist niet? Goeie elninjoo, ga ik eens over denken.



(Ik lees het na en bedenk me nu dat dit ook cynisch kan overkomen. Ik bedoel het positief, ik vind het een goed idee )
Zonder oorzaak geen gevolg
Alle reacties Link kopieren
quote:polkat schreef op 23 augustus 2014 @ 20:34:

[...]



Hmmm, een nadenker. Ze zijn dan beide in de stress. Geeft dat dan een goed beeld of juist niet? Goeie elninjoo, ga ik eens over denken.



Niet doen. Een kat is geen konijn dat op neutraal terrein gekoppeld moet worden. Introductie van katten moet je niet zo plompverloren doen.



Zoek een kat die qua temperament ongeveer hetzelfde is als jouw kat. Uit ervaring blijkt dat grote leeftijdsverschillen vaak niet goed gaan, als je een kitten wilt dan beter twee kittens.

Wat ook vaak gebeurt is dat katten die potentieel goed matchen toch ruzie krijgen omdat de introductie veel te snel is gegaan. Uit laten vechten is niet de manier! http://www.yvonsweere.nl/ ... ie-van-een-nieuwe-kat.pdf
quote:polkat schreef op 23 augustus 2014 @ 20:09:

Wow, wat een boel tips. Dank je wel.



Vwb terugbrengen: je hebt wel 2 weken "garantie" op de gezondheid. Maar verder dus niet. Kijk, als ik betaal, zal ik hem best terug kunnen brengen als "nieuweling" neem ik aan. Dus die uitweg heb ik natuurlijk altijd.





Het is een binnenkat met tuin als uitweg. Ze wil en durft echt niet verder dan dat. Misschien is een buitenkat wel een optie, zodat er altijd een mogelijkheid is om elkaar te ontvluchten. Maar ruimte is er binnen zat voor 2 katten. Ze hoeven elkaar niet tegen te komen, want ze mogen door het hele huis.



Mijn gevoel neigt naar het toch te doen. Maar ik ga nu eerst die link eens bekijken!

Ik vind het echt raar + dom van het asiel dat je geen proefperiode hebt. Ik heb dat ook nog nooit eerder gehoord. Weet je het echt 100% zeker? Want wat als het niet gaat (en die kans bestaat bij iedere plaatsing en in de praktijk gebeurt het ook met enige regelmaat) dan zullen er toch (gekke) mensen zijn die het dier weer ergens zullen dumpen.



En dat je een groot huis hebt is inderdaad ook een pré. Hebben ze in ieder geval "uitwijkmogelijkheden" .



Nogmaals succes, ik ben benieuwd...
Alle reacties Link kopieren
Misschien kun je eens bij een ander asiel informeren? Een groot asiel bij mij in de buurt hanteert ook een 14 dagen proeftermijn. Werkt het dan echt niet, dan mag je het dier terugbrengen.

Is natuurlijk niet ideaal, een dier is geen gebruiksproduct wat je zo even terugbrengt, maar om ze dan de rest van hun leven in een huis te laten wonen waar ze het niet echt naar hun zin hebben is dat ook niet...

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven