Werk & Studie alle pijlers

Gedragsspecialist

12-08-2009 13:06 37 berichten
Alle reacties Link kopieren
Vorig jaar ben ik afgestudeerd als gedragsspecialist (special educational needs bij het seminarium voor orthepedagogiek). Ik sta nu fulltime voor de klas in het basisonderwijs, maar zou ook graag als gedragsspecialist aan de slag willen. Is er iemand van jullie werkzaam als gedragsspecialist? Hoe heb je deze functie verworven, aangezien hij hij nog erg nieuw is?
Alle reacties Link kopieren
Ik weet dat er in de gehandicapten zorg wel zo'n soort functie bestaat, maar meer ook niet! Kijk eens rond zou ik zeggen.
Ik weet dat veel ZMOK leerkrachten die opleiding hebben gedaan. Misschien eens die richting op zoeken?
Alle reacties Link kopieren
Je bedoeld gewoon een gedragsdeskundige neem ik aan?
Alle reacties Link kopieren
Goed ik lees nu beter en je zegt dat het een hele nieuwe functie is. Dan heb ik niks gezegd, want de functie van gedragsdeskundige is echt al heeel oud. Ik vraag me dan ook af wat het verschil is tussen gedragsdeskundige en gedragsspecialist .
Alle reacties Link kopieren
quote:Stoeptegel schreef op 12 augustus 2009 @ 19:46:

Goed ik lees nu beter en je zegt dat het een hele nieuwe functie is. Dan heb ik niks gezegd, want de functie van gedragsdeskundige is echt al heeel oud. Ik vraag me dan ook af wat het verschil is tussen gedragsdeskundige en gedragsspecialist .Geen idee. Ik ken alleen de functie gedragsspecialist. Ik ben opgeleid om leerkrachten te begeleiden in het omgaan met kinderen met gedragsproblemen.
Alle reacties Link kopieren
Ah Een gedragsdeskundige is opgeleid om elke doelgroep ( jong tot oud) met gedragsproblemen te begeleiden, of eigenlijk, het personeel in het werkveld daarin te begeleiden.



Wat ik zo concludeer is dat jij beperkt bent tot leerkrachten.
Inderdaad, klinkt als een functie als gedragswetenschapper of orthopedagoog. Gewoon kijken bij de vacatures van scholen voor deze functies!! En dan heb je met ZMOK-scholen e.d. natuurlijk de meeste kans dat ze zo'n functie hebben. De functie zal misschien niet specifiek gedragsspecialist genoemd worden, maar het klinkt in mijn ogen gewoon hetzelfde als gedragswetenschapper/ orthopedagoog. Die functies bij scholen zie ik regelmatig voorbij komen, dus eh, succes met solliciteren!
Alle reacties Link kopieren
Ik heb de opleiding even ge-googled en ik zag dat het een master een een hogeschool is en dat je er leraar speciaal onderwijs mee kunt worden en dat ben je al. Ik heb geen idee wat je kansen zijn op de arbeidsmarkt als gedragskundige, want veel instellingen vragen om een orthopedagoog-generalist, of om ten minste de basisaantekening diagnostiek. M.a.w. nog meer diploma's dan alleen de WO bul.



Wel vind ik het wat vreemd dat je zelf niet weet wat de mogelijkheden zijn als je het gestudeerd hebt om eerlijk te zijn. Dan verdiep je je toch in wat je ermee wilt/kunt bereiken en wat je mening is over deze vorm van dienstverlening?

Een ding kan ik je wel vertellen; als je niet echt over dergelijke dingen hebt nagedacht en niet echt een visie hebt zal solliciteren uberhaupt nog een flinke klus worden!



Ik wens je er in elk geval veel succes mee!
Alle reacties Link kopieren
Ik heb hier zeker wel over nagedacht. Wilde toen de tijd graag een aantekening voor speciaal onderwijs halen. Omdat deze niet expliciet meer bestaat, heb ik voor deze richting gekozen. Ik weet precies wat ik er mee wil en kan. Gedragsspecialist is echt een nieuwe functie en bij veel scholen nog onbekend. En wat een boer niet kent.....

Toch kan een school in de toekomst veel aan ons hebben aangezien we straks ook de kinderen met leer- en gedragsproblemen zullen gaan opvangen (passend onderwijs).



Ik vraag me dus alleen maar af of en hoe anderen hun school zo gek hebben gekregen hun nu al aan te nemen. Heb niet zo zin om nog een paar jaar te wachten en ze kunnen nu al veel aan ons hebben.
Ik denk dat je juist een hoop zou kunnen bereiken in het bedrijfsleven.
Alle reacties Link kopieren
Hoe onderscheid je jezelf dan van een (ortho)pedagoog?
Of, hoe onderscheid je je van een ambulant begeleider? Die zullen steeds meer op de scholen gestationeerd worden (althans, dat is de wens van veel scholen).
Alle reacties Link kopieren
Daar heb je een goede gorien. Dit is enorm in opkomst. Ambulante begeleiders hebben vaak de juiste bagage kennis en inzicht bij zich omdat ze jarenlang al met de doelgroep werken in groepsverband. Veel scholen werken hier al mee.

Dus vraag ik me ook af wat een gedragsspecialist die net van school komt voor meerwaarde heeft dan een ambulante begeleider die al jaren werkt met de doelgroep.
Alle reacties Link kopieren
Een gedragspecialist verwijst door naar een ambulant begeleider of andere instanties. Een gedragsspecialist is net als een intern begeleider het eerste aanspreekpunt na het signaleren van problemen. (alleen echt specifiek op gedrag gericht en hier dus ook meer in gespecialiseerd).
Alle reacties Link kopieren
Hoi prikkie,

ik heb wel eens gekeken naar de opleidingen bij het seminarium. Kan het zijn dat de diverse post-HBO opleidingen zijn ontstaan omdat mensen er geïnteresseerd in zijn, niet omdat er vraag naar is in het werkveld? Het zijn hele specifieke opleidingen, maar wat anderen hierboven ook zeggen: andere professionals hebben dezelfde of betere kennis over het onderwerp. Er zijn inmiddels vele post HBO opleidingen richting onderwijs of pedagogiek. Volgens mij lang niet allemaal omdat hier in het werkveld behoefte aan is. Wel omdat het een hele nieuwe markt voor de onderwijsinstellingen is.



Ik heb zelf ook een HBO master richting pedagogiek gedaan, in eerste instantie puur uit interesse. Ik gebruik het nu wel in mijn werk, maar er wordt nooit specifiek naar HBO masters gevraagd. Dan vragen ze toch de orthopedagoog. Terecht ook.



Dus ik denk bij jouw uitspraak "wat de boer niet kent"..."heeft de boer dat wel nodig?"
Alle reacties Link kopieren
Prikkie, zoiets als de functie als intern begeleider dacht ik ook even dat het was. Maar inderdaad zoals Prikkie zegt, is er wel behoefte aan ?
Alle reacties Link kopieren
Prikkie, misschien kun je, zoals hier al eerder geschreven is, een kijken of je richting ambulant begeleiding kunt gaan.

Want op speciale scholen is meestal een psycholoog/orthopedagoog werkzaam die ook observeert en dus het gedrag in kaart brengt.

En als er echt sprake is van gedragsproblematiek wordt dat in kaart gebracht door schoolbegeleidingsdienst en daarna eventueel de GGZ. Bij de GGZ werken GZ psychologen die gespecialiseed zijn in gedrag.



Ik denk dus niet dat er specifiek behoefte is aan een gedragsspecialist als een speciale school sowieso al een psycholoog/orthopedagoog in dienst heeft.
Alle reacties Link kopieren
Prikkie, ben eigenlijk wel benieuwd hoe je er nu tegenaan kijkt en op welke manier je het gaat proberen!
Alle reacties Link kopieren
Hallo Prikkie,



Ik weet dat er op dit moment een pilot schoolbegeleidingsdienst de Meesterstukken van de afgestudeerde gedragsspecialisten verzameld in een databank. Op deze manier proberen ze deze functie bij verschillende (onderwijs)instellingen bekend te maken. Mocht je het adres willen hebben, dan hoor ik het van je. Je kunt me ook direct mailen via aspirin001@hotmail.com
Alle reacties Link kopieren
Hoi Prikkie,



Vorig jaar ben ik, net als jij, afgestudeerd als gedragsspecialist bij een master SEN.



Ik ben eraan begonnen omdat ik me graag verder wilde ontwikkelen. Gedrag vind ik erg interessant en ik zou hier ook graag mee willen werken.



Ik ben dus heel benieuwd of je al iets wijzer bent geworden!

Hopelijk lees je dit nog...
Alle reacties Link kopieren
Hoi Verkademeisje,



Hey, toch nog een gedragsspecialist op het forum

Sta jij op dit moment ook nog gewoon voor de klas?



Nee, ik ben nog niet veel wijzer geworden of verder gekomen. Ik heb me laten overplaatsen naar een andere school en probeer hier op het moment mijn uitdaging uit te halen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik ook niet veel moeite meer heb gedaan.

Ik ben op het moment aan het kijken naar wat ik echt wil gaan doen. Ik merk dat gedrag mij meer interesseert dan de didactische kant van mijn werk. Ik denk erover psychologie te gaan studeren of misschien orthopedagogiek. Maar ik wil daarintegen mijn full-time baan niet opgeven.



Waar heb jij de opleiding gevolgd? Viel jou het ook tegen dat je weinig kennis opdeed over de gedrachtsstoornissen in het algemeen?



Groetjes Prikkie
Alle reacties Link kopieren
Wat grappig zeg, die overeenkomsten!



Ik sta fulltime voor de klas, groep 8. Heb dit jaar wel alle leerlingen met gedragsproblemen gekregen (wij hebben twee groepen 8). Dus dat vind ik dan wel weer leuk, maar ik mis verder een beetje de uitdaging in mijn werk. Heb na de opleiding een beetje het "wat nu?" gevoel.



Daarom ben ik vorig jaar bezig geweest om orthopedagogiek te gaan studeren. Op de VU kreeg ik vrijstellingen i.v.m. de master SEN en was 't 't eerste jaar deeltijd en het tweede volledig. Dus toen ben ik met mijn algemeen directeur om de tafel gaan zitten om te kijken of hij iets kon betekenen in de financiën, maar helaas... Er was geen geld. Dus toen heb ik het plan (moeten) laten varen. Ik heb immers ook een huis en een hypotheek enzo.



Maar goed, tussendoor heb ik een baan aangeboden gekregen in het speciaal onderwijs, maar daar voor de klas is ook niet wat ik zoek. Ik zou graag echt de kinderen met gedragsproblemen begeleiden. En idd, het didactische heb ik inmiddels wel een beetje gezien.



De opleiding? Tja...

Ik kon goed merken dat onze groep de eerste was die aan de opleiding begon. Alles moest nog bedacht worden en aan welke eisen moesten we eigenlijk voldoen wanneer het Master was? Bij ons was de opleiding erg gericht op het gedrag van de professional en het ging wat minder over de specifieke problemen. Dat moest je echt zelf in de opdrachten stoppen.

Oh, en de opleiding was in Utrecht.



Wat mis jij in je werk?
Alle reacties Link kopieren
Ik volgde mijn studie in Den Haag. Hier bestaat de opleiding al wat langer. De derde lichting is nu al afgestudeerd.



Ik sta nu 5 jaar voor de klas. Op zich vind ik dit wel leuk, maar moet me soms door de lesstof heen slepen. Ik ben daarom weer terug gegaan naar de kleuters. Hier kan ik de lesstof zelf nog leuk maken en aanpassen aan de interesses van de kinderen. Ik ben nu ook ervaringsgericht gaan werken.

Ik vind verder dat dit vak voor mij te weinig toekomstperspectief biedt. Ik wil niet over 25 jaar nog steeds hetzelfde doen. Dat benauwd mij echt. Verder mis ik de tijd om echt te observeren en aandacht te besteden aan het opstellen en uitvoeren van handelingsplannen.



Ik ben bezig geweest met een overplaatsing naar het speciaal onderwijs. Dit leek mij wel een mooie tussenoplossing, maar ik kreeg het niet voor elkaar om geplaatst te worden waar ik wilde.



Zou de lerarenbeurs geen optie voor je zijn? Die betalen je opleiding en je kan ook wat uren vrij krijgen. Ik wil deze beurs waarschijnlijk volgend schooljaar gaan aanvragen.



Grappig dat ze alle kinderen met gedragsproblemen wel bij ons willen plaatsen, maar ons verder niets met onze opleiding willen laten doen. Wel de lusten, maar niet de lasten heb ik vaak het idee. Ervaar jij dit ook zo?
Alle reacties Link kopieren
Ja, dat is zeker zo. Er wordt gebruik gemaakt van je kennis, maar helaas kunnen ze niet meer voor je betekenen. Al wil mijn eigen directeur wel graag meedenken.



De lerarenbeurs is zeker een optie, maar zou in mijn geval pas in het tweede jaar kunnen.

Het is wel lastig... Wat ik het liefst zou willen en welke opleiding daar dan bij past. Ik ben regelmatig het internet aan het afstruinen en vind dat iets heel interessants, maar dan? Welke opleiding heb je daarvoor nodig? Veel van wat ik vind is een eigen praktijk, maar dat zie ik nou ook niet zo 1-2-3 zitten.



Ik zie mezelf ook geen 25 jaar voor de klas staan, eigenlijk al geen 5 jaar meer op deze manier. Al had ik dit nooit gedacht, ik ben dus duidelijk ergens heel ambitieus ;)
verkademeisje wijzigde dit bericht op 22-10-2009 17:06
Reden: herkenbaarheid?
% gewijzigd

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven