Werk & Studie alle pijlers

Werken als verpleegkundige?

17-09-2014 13:34 28 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo allemaal,



Zijn er hier toevallig dames die als verpleegkundige werken? Ik heb namelijk een aantal vragen over dit beroep en hoop dat jullie mij kunnen helpen :-)



Ik ben bijna 30 en ben goed opgeleid met twee universitaire studies. Ik heb op dit moment een redelijk goede baan bij de overheid met voldoende perspectief op carrieregebied, ook buiten de instelling waar ik nu werk. Mijn baan heeft weinig te maken met mijn opleidingen (die ook niet erg praktisch waren.. ) en dit zal ook in de toekomst niet het geval zijn. Ik heb het voldoende naar mijn zin met leuke collega's, een enorm prettige werksfeer en het is eigenlijk een heel relaxede baan waar als ik zou willen ik weinig hoef te doen voor een relatief goed salaris (van jullie belastinggeld..). Ik ben er echter al lange tijd achter dat dit soort werk mij niet zo goed ligt, om diverse redenen.



Ik kan het niet zo goed verwoorden, maar ik ben meer iemand voor een wat praktischer beroep met werkzaamheden waar een begin en een eind aan zit om het zo maar even te noemen. Denk aan tandarts, dierenarts, stewardess, etc. Niet dat ik deze beroepen ambieer, maar even als voorbeeld van beroepen waarin je meestal duidelijk weet wat je moet doen. Begrijpen jullie wat ik bedoel? Het gaat niet om de verantwoordelijkheden want daar heb ik geen problemen mee, maar puur om de werkzaamheden zelf.



Nu trekt het mij al lange tijd om in een ziekenhuis als verpleegkundige te werken, wat iets heel anders is dan ik nu doe.

Het zou natuurlijk een grote stap zijn om hiervoor een opleiding te gaan volgen, dus ik ben zeer benieuwd naar ervaringen van anderen en heb een aantal vragen waar jullie me misschien mee kunnen helpen.

- Algemene ervaringen, hoe bevalt het werk? Wat vind je er leuk aan en wat niet?

- Hoeveel werkdruk ervaar je? Kun je voor je gevoel iets betekenen voor een patient of ben je alleen maar van hot naar her aan het vliegen?

- Komt er veel administratie bij het werk kijken?

- Hoe is de verdeling tussen de meer medische handelingen en bijv. bedden verschonen, etc.?

- Hoe 'vies' is het werk nou echt? (sta je de halve dag kots te ruimen en schurft en schimmels in te smeren of valt dit mee?)

- Wat voor patienten heb je en hoe is de verhouding tot de patient? Ik bedoel bijv. leeftijd, etc.

- Als je op een specifieke afdeling wilt werken, bijv. kindergeneeskunde, is het moeilijk om daar tussen te komen? Is hier een soort 'hierarchie' in dat je eerst op een andere afdeling begint en later kunt doorgroeien naar een specifieke afdeling?

- Is het op dit moment lastig een baan te vinden als verpleegkundige?



Dat was het geloof ik voor nu. Alvast bedankt voor jullie ervaringen
Alle reacties Link kopieren
Haha, ik ben bezig met een universitaire studie om niet meer alleen als verpleegkundige te werken. En financieel wat meer mogelijkheden te hebben voor de toekomst. Het is een mooi beroep. En het heeft veel velden, van ziekenhuis tot wijkverpleegkundige, in de GGZ of gehandicaptenzorg. Je patiëntencategorie is bepalend voor de inhoud van het werk. Je patiënten zijn tokkies en professoren en alles ertussen :-)
quote:- Als je op een specifieke afdeling wilt werken, bijv. kindergeneeskunde, is het moeilijk om daar tussen te komen? Is hier een soort 'hierarchie' in dat je eerst op een andere afdeling begint en later kunt doorgroeien naar een specifieke afdeling?



Om op een kinderafdeling te werken heb je een aanvullende opleiding nodig, en voor je aan die opleiding kan beginnen wordt er vaak 1 of meerdere jaren klinische ervaring als eis gesteld.

Dat is trouwens voor de meeste specialisaties zo. (IC, CCU, SEH in elk geval).
Alle reacties Link kopieren
Ik werk al een tijd in de gehandicaptenzorg (4 jaar) als begeleidster en doe nu de opleiding verpleegkunde (2e jaar) en loop stage in een verpleegafdeling.

- Algemene ervaringen, hoe bevalt het werk? Wat vind je er leuk aan en wat niet? Het bevalt goed! Wat het beste bevalt is de afwisseling en de grote diversiteit aan de clienten. Wat mij het minst bevalt is dat het soms 'vies' kan zijn. Laatst heeft iemand over mijn hand geplast. Vet vies.

- Hoeveel werkdruk ervaar je? Kun je voor je gevoel iets betekenen voor een patient of ben je alleen maar van hot naar her aan het vliegen? Ligt aan de instelling en aan de groep. Op mijn huidige stage loop je in de ochtend te vliegen, maar na 10:00 heb je alle tijd! Leuke dingen doen met de clienten, en op je gemak rapporteren.

- Komt er veel administratie bij het werk kijken?. Wat betreft rapporteren en medicatie lijsten wel. Oo en clientgesprekken bij houden.

- Hoe is de verdeling tussen de meer medische handelingen en bijv. bedden verschonen, etc.?. In de gehandicaptenzorg (tot nu toe) vind ik het veel bedden verschonen. Bij de verpleegafdeling hebben we daar een zorghulp voor.

- Hoe 'vies' is het werk nou echt? (sta je de halve dag kots te ruimen en schurft en schimmels in te smeren of valt dit mee?) Ook dit ligt aan de afdeling. Je moet wel tegen poep en plas kunnen. En de daarbij horende luchtjes.

- Wat voor patienten heb je en hoe is de verhouding tot de patient? Ik bedoel bijv. leeftijd, etc. (jeugd)GGZ , verzorgingstehuis, revalidatie afdeling, gehandicaptenzorg (van alle leeftijden tot alle niveaus en afwijkingen), thuiszorg, ziekenhuis. Kan ik je dus niets over zeggen.

- Als je op een specifieke afdeling wilt werken, bijv. kindergeneeskunde, is het moeilijk om daar tussen te komen? Is hier een soort 'hierarchie' in dat je eerst op een andere afdeling begint en later kunt doorgroeien naar een specifieke afdeling? In het ziekenhuis speelt de hiërarchie meer dan in een verpleegafdeling heb ik het idee.

- Is het op dit moment lastig een baan te vinden als verpleegkundige? Mwa, als je je breed oriënteert ( dus niet alleen op ziekenhuis zitten) en niet te moeilijk doet, is er best wat te vinden. Maar ze liggen absoluut niet voor het oprapen!

Hopelijk heb je hier wat aan!
I've got nothing to do today but smile.
Alle reacties Link kopieren
Ik werk nu ruim 20 jaar als verpleegkundige in een algemeen ziekenhuis.

Mijn werk bevalt redelijk, waarom wel: het contact met patiënt en familie vind ik erg leuk. Ik haal daar veel voldoening uit. Niet leuk: de werkdruk die vaak erg hoog is, de werktijden en het vaak vieze werk. Mijn werk is nooit af , wat wel heel fijn is dat ik mijn werk kan overdragen (wat vaak wel commentaar op levert van collega's die het er niet mee eens zijn als je iets niet hebt kunnen doen en denken dat je dus niet hard genoeg of netjes genoeg gewerkt hebt. Heel frustrerend als je zo je best hebt gedaan!)

Werkdruk is vaak hoog omdat de patiënten erg ziek zijn (er kan tegenwoordig veel meer dan toen ik begon, dus ziekere patiënten die sneller ontslagen worden waardoor "makkelijke "patiënten er niet vaak zijn). Er zijn teveel diensten dat ik alleen maar aan het rennen ben en niet veel voor de patiënt kan betekenen.

Administratie vind ik veel en vaak dubbelop, kost teveel tijd.

Mijn dag bestaat vooral uit wassen, verzorgen van wonden, bedden verschonen, tanden poetsen, scheren, klaar zetten en maken van medicatie, uit bed halen van de patiënten (vaak met tillift), visite lopen met de arts en daaruit voorkomende afspraken uitwerken en uitvoeren (bv. klysma geven, Katheter inbrengen of maagsonde inbrengen, nieuwe medicatie starten, infuus prikken , bloed afnemen , drains en infusen verwijderen en/of verzorgen, kweken afnemen en verwerken enz.) Patiënten eten geven, aantal maal patiënten verschonen als ze incontinent zijn of op de steek zetten, rapport schrijven, verpleegplannen bijwerken of overdracht maken bij ontslag naar huis of andere afdeling, familie te woord staan tijdens bezoek of tussendoor aan de telefoon. Overleg met andere disciplines (fysiotherapie, logopedie, diëtiste, maatschappelijk werk en deze zo nodig assisteren of helpen) assisteren van de arts bij het inbrengen van speciale infusen en drains, op transport met de patiënt omdat deze elders in het ziekenhuis onderzoeken moet ondergaan (en zondig de patiënt mondeling voorbereiden en voorbereidende medicatie geven) of naar de operatiekamer brengen.

Ik werk op een afdeling waar alle leeftijden voorkomen maar het grootste gedeelte is 60 +.

Je moet tot nu toe eerst op een 'gewone" afdeling ervaring opdoen voordat je je kunt specialiseren al is daar wel een verschuiving in vanuit de opleidingen maar de praktijk is hier niet zo blij mee. Met enige ervaring was het makkelijk om hier tussen te komen. Op het moment is er een overschot maar ik verwacht dat er snel weer een tekort ontstaat (is een golfbeweging die al jaren bestaat.

Ik hoop je zo een goed beeld te geven.

Persoonlijk vind ik de werktijden zwaar. Of heel vroeg (7.30 beginnen, of tot heel laat (van 15.00 uur tot 24.00 uur) of 's nachts. Mijn lichaam kan aan niets wennen dus vindt elke dienst zwaar. En altijd met kerst of oud en nieuw moeten werken vind ik inmiddels echt niet meer leuk (sinds ik kinderen heb). Kinderopvang regelen is moeilijk omdat je 6 dagen per week 24 uur beschikbaar moet kunnen zijn. (je rooster krijg je wel drie maanden van tevoren maar ik mag maar naast 1 vaste vrije dag 1 andere aanvraag per maand doen).

Wat ik fijn vind is dat ik fysiek bezig ben en altijd het gevoel heb nuttig bezig te zijn! Geen dag is het zelfde en ik leer iedere dag! Als de werkdruk niet zo hoog was zou het echt een leuk beroep zijn!
Alle reacties Link kopieren
Hoi hoi! Bedankt voor de uitgebreide reacties! Dat klinkt als een compleet en realistisch beeld, marretje. Ik was er al een beetje bang voor dat er in een algemeen ziekenhuis een heel hoge werkdruk is op het moment aangezien ik er nog al eens kom de laatste tijd. Het is jammer dat er weinig tijd overblijft om aandacht aan de patiënt te geven, terwijl dat toch de reden is dat veel mensen in de zorg gaan, niet omdat ze het zo leuk vinden om poep en plas op te ruimen.



Mittie, zo'n gehandicaptenafdeling lijkt mij wel heftig. Lijkt me ook fysiek erg zwaar.



Fairy, grappig haha. Tsja dat financiële aspect is ook wel wat ja waar ik mee zit. Ik verdien nu denk ik al meer dan wat ik als verpleegkundige zou verdienen en in de verpleging zal je salaris ook niet echt spectaculair stijgen met dr jaren..
Alle reacties Link kopieren
Ik heb jaren gewerkt in een verpleeghuis in de psychogeriatrie. Heb hier ook intern een opleiding kunnen doen al verzorgende ig-er. Werk nu bij een thuiszorgorganisatie en ben pas gestart met een opleiding tot verpleegkundige.

Ik vind het werk leuk omdat je met mensen werkt en je voor je cliënten wat kunt betekenen.

Het samenwerken met collega' s en andere disciplines organiseren van van alles rondom de cliënt en met de client, het steeds bezig zijn maakt het vak zo leuk. Niet elke dag is hetzelfde, je maakt vanalles mee.

De werkdruk is de laatste jaren door bezuinigingen van de overheid toegenomen, het werken in het verpleeghuis begon me toen wel steeds meer tegen te staan. Dit kwam door de bezuinigingen op het personeel, waardoor de werkdruk steeds hoger werd. Ik miste toen echt de tijd voor de client.

In de thuiszorg ervaar ik minder werkdruk. En hebben we nog genoeg tijd voor de client.

Administratie heb je wel genoeg rapportages, zorplannen maken, clienturen registreren, vergaderingen bijwonen teamvergaderingen, clientenoverleg, zorgplanbesprekingen. Maar dat is in elke tak van de zorg verschillend denk ik.

Ook is het verschil tussen medische handelingen of verzorgende handelingen zoals wassen of bedden verschonen ook in elke tak verschillend.

Als je in een ziekenhuis gaat werken heb je natuurlijk meer medische handelingen maar dat hangt ook af op welke afdeling je gaat werken.

In de thuiszorg heb je ook genoeg verpleegtechnische handelingen, maar dat is echt afhankelijk van de zorgvraag.

In de thuiszorg doen we eigenlijk alles wel bij de client. Van wassen, bedden opmaken tot injecties toedienen, katheters inbrengen. Het mooiste voor de client is als er zo weinig mogelijk mensen over de vloer komen.

Het werk is niet ' vies' tenminste dit vind ik niet.

Jij helpt iemand die het niet zelf kan, die jou hulp nodig heeft.

Dus dat iets vies ' kan zijn daar denk je niet bij na. In ieder geval niet bij de client

Het moet gewoon gebeuren. Je bent niet de hele dag schimmels aan het behandelen of kots aan het opruimen.

Het kan wel voorkomen maar echt niet dagelijks, is natuurlijk ook weer afhankelijk waar je gaat werken.

Ik hoop dat ik een aantal vragen hen kunnen beantwoorden, vind het zelf een prachtig vak!
Alle reacties Link kopieren
Ik heb altijd gezegd, als ik mijn leven nog eens over mocht doen werd ik verpleegkundige.........

Een prachtig beroep.



Succes TO!
Ontbijt: Een Smoothie banaan Lunch: Een cracker/avocado en guinoa salade Diner:57 pizza broodjes,13 donuts,2 bakken gefrituurde kipkluif, 9 Rosé
Alle reacties Link kopieren
Heb best veel ervaring met verzorgen, ik bedoel ik heb 4 familieleden in de terminale fase tot de dood verzorgd.

Dag & nacht.

Dus ik weet er wel iets van.....
Ontbijt: Een Smoothie banaan Lunch: Een cracker/avocado en guinoa salade Diner:57 pizza broodjes,13 donuts,2 bakken gefrituurde kipkluif, 9 Rosé
Hier ook verpleegkundige (hbo). Ik ben doorgegroeid naar een andere functie in de hulpverlening. Voor mij niet meer aan het bed in het ziekenhuis of elders.



Ik vind het mooi, maar vooral slechtbetaald werk. Hoge werkdruk, en inderdaad veel viezigheid, soms ben je met je hbo-diploma heel de dag mensen en bedden aan het verschonen. Ook trek ik de onregelmatigheid van het vak niet, vroege dagdiensten, avonden, nachten, weekenden, ik werd er letterlijk ziek van.



Doe wel de HBO variant, dan heb je gelukkig het geluk dat je erg gewild bent om door te stromen naar allerhande leuke functies.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou allereerst nadenken over hetgeen je nu aan het doen bent. Ga na: wil je werk om werk te hebben met als doel geld te verdienen of wil je ergens voor gaan waar je hart ligt? Bedenk dat je als verpleegkundige op je salaris achteruit zult gaan.



Dan nu, marretje23 heeft al een erg complete beschrijving gegeven. Ik ben weliswaar nog in opleiding voor HBO verpleegkundige, bijna afgerond, maar heb al erg veel gezien van verschillende sectoren (ziekenhuis - verpleeghuis - thuiszorg - gehandicapten)



- Algemene ervaringen, hoe bevalt het werk? Wat vind je er leuk aan en wat niet?

Het werk bevalt goed, ik vind het fijn om in een team te werken en de gezelligheid hiervan te ervaren. Het contact met andere disciplines, artsen maar ook paramedici zorgt ook voor een verbreding van je vakgebied, je steekt er altijd wel iets van op.

Verder vind ik het leuk echt iets voor anderen te kunnen betekenen, een praatje aan het bed, iemand geruststellen, etc. Om mensen door een vaak mindere periode in hun leven te helpen.



Minder leuk is soms de werkdruk, waardoor je eigen hoofd overloopt met taken totdat je klaar bent met je dienst (wat wel weer lekker is is dat je het dan kunt overdragen en je niet net als een docent 's avonds thuis nog werk moet opknappen). Klaar is klaar (over het algemeen).

Het ligt echter ook erg aan de afdeling hoe of de werkdruk is, er zijn ook afdelingen waar deze met golfbewegingen wel en niet aanwezig is.

Ook de onregelmatige diensten zijn niet altijd fijn, naar mijn idee beginnen ze altijd een fractie te vroeg (7:00 uur, 7:30 uur in de thuiszorg was net wat menselijker bijv.) maar ook dit wisselt per afdeling/zorgsector en wanneer je je gaat specialiseren kan het zijn dat je een stuk regelmatiger gaat werken.



- Hoeveel werkdruk ervaar je? Kun je voor je gevoel iets betekenen voor een patient of ben je alleen maar van hot naar her aan het vliegen?

Zie hierboven.

Ik kan voor mijn gevoel wel wat voor de patiënt betekenen, als je 5 minuten de tijd neemt op de dag voor een goed gesprek kun je al veel betekenen, dus ook al heb je het druk je kunt altijd wel iets voor de patiënt doen (al wil je soms meer doen) In de thuiszorg heb ik minder werkdruk ervaren, mijn ervaring is dat je echt genoeg tijd krijgt voor hetgeen je moet doen bij de patiënt.



- Komt er veel administratie bij het werk kijken?

Dit ligt ook aan de afdeling.

Zit je op de kraamafdeling, dan valt het mij op dat qua rapportage het best meevalt (verder gezonde vrouwen), zit je op een geriatrische of chirurgische afdeling dan moet je soms over elk puntje wat schrijven (uitscheiding, voeding, ADL etc.)



- Hoe is de verdeling tussen de meer medische handelingen en bijv. bedden verschonen, etc.?

Verschilt per afdeling. Op sommige afdelingen worden de bedden verschoont door verpleegkundigen, soms hebben ze daar een afdelingsassistente o.i.d. voor.

Ik vind de verdeling prima, er zijn genoeg medische handelingen (infusen, medicatie, wonden) om me niet te ergeren aan de wat hersendodende klusjes als bedden verschonen.



- Hoe 'vies' is het werk nou echt? (sta je de halve dag kots te ruimen en schurft en schimmels in te smeren of valt dit mee?)

Ik vind het werk niet vies. Natuurlijk ligt dit aan de afdeling, op bepaalde afdelingen zul je vaak een nat bed moeten verschonen met ontlasting en urine. Op een andere afdeling wordt je enkel soms een straaltje ondergeplast door een baby. Met urine krijgt je op bijna elke afdeling te maken (denk maar aan katheters e.d.).

Voor mij is het gewoon een knopje wat ik uit kan zetten wanneer ik met de patiënt bezig ben. Je raakt eraan gewend.



- Wat voor patienten heb je en hoe is de verhouding tot de patient? Ik bedoel bijv. leeftijd, etc.

Dit verschilt per afdeling.

In de thuiszorg heb je veel verschillende leeftijden, net als in de gehandicaptenzorg dit zo kan zijn (in gemengde woongroepen). Op een geriatrische afdeling tref je met name ouderen +60 aan, terwijl je op een kinderafdeling weer 0-18 jarigen en hun ouders treft en op een verloskunde afdeling moeders van gemiddeld 20-40 jaar en hun pasgeborene.



- Als je op een specifieke afdeling wilt werken, bijv. kindergeneeskunde, is het moeilijk om daar tussen te komen? Is hier een soort 'hierarchie' in dat je eerst op een andere afdeling begint en later kunt doorgroeien naar een specifieke afdeling?

Een kinderafdeling is over het algemeen wel populair, vaak is het zo dat ze al enige klinische ervaring willen zien van je - of zeker dat je tijdens je opleiding al eens stage hebt gelopen op zo'n afdeling. Verder vragen ze voor je gaat specialiseren richting een bepaalde kant vaak om 1-2 jaar werkervaring.



- Is het op dit moment lastig een baan te vinden als verpleegkundige?

In het ziekenhuis schijnt het her en der best lastig te zijn, het is ook enigszins regioafhankelijk. Er zal echter een ontslaggolf aankomen over enkele jaren waar je profijt van kunt hebben als je nu de HBO versie van de opleiding gaat doen, daar wil men in de toekomst namelijk met name naartoe. Naar mijn weten komen er binnen korte termijn wel banen in de thuiszorg open voor niveau 5 verpleegkundigen, in teams die specialistische medische handelingen thuis gaan uitvoeren (medicatie toedienen door een infuus etc.) zodat deze patienten hiervoor niet meer naar het ziekenhuis hoeven.
Alle reacties Link kopieren
Misschien mosterd na alle uitgebreide antwoorden maar nog een verpleegkundige.

- Algemene ervaringen, hoe bevalt het werk? Wat vind je er leuk aan en wat niet?

Ik hou van mijn werk. Ik ga altijd met plezier naar mijn werk en hoe down ik zelf ook ben op het werk bij de patienten gaat er een knop om. Ik hou ervan om voor mensen te zorgen en dan met name in de acute situatie. Ik werk dan ook in de acute zorg nu nog bij volwassenen maar binnenkort bij de te vroeg geborene,

- Hoeveel werkdruk ervaar je? Kun je voor je gevoel iets betekenen voor een patient of ben je alleen maar van hot naar her aan het vliegen?

Wisselt per uur. We hebben soms stapelbedden (meer patienten dan bedden) en soms maar 1 bed gevuld gedurende meerdere diensten.. Er is bij ons (acute zorg) geen pijl op te trekken.. Het is niet dat we een planning hebben wie we wanneer opnemen. Itt bijv. chirurgische afdelingen waar er gewoon een operatieprogramma is.

- Komt er veel administratie bij het werk kijken?

Ja, al wisselt het per ziekenhuis hoe dit zich uit. Ik werk nog in een ziekenhuis met papieren dossiers en schrijf dus veel en moet dan daarnaast op de computer ook veel invoeren. Bij ziekenhuizen met digitale dossiers zijn er meer zaken gekoppeld (Dus lengte gewicht wordt direct doorgespeelt naar de dietiste etc)

- Hoe is de verdeling tussen de meer medische handelingen en bijv. bedden verschonen, etc.?

50/50 gok ik bij mijn specialisme. We hebben gedurende de dag wel de zorgmomenten zoals ochtendverzorging en avondverzorging. Maar gedurende de dag gaat het vaker over hartfilmpjes maken, medicatie toedienen, bloed afnemen etc.

- Hoe 'vies' is het werk nou echt? (sta je de halve dag kots te ruimen en schurft en schimmels in te smeren of valt dit mee?)

Ik vind weinig vies. Ik ruim alle po's vol stront en urine zonder problemen op. Haal patienten uit te poep dat je je soms afvraagt hoe het toch helemaal tot de nek kan komen.. Maar het hoort erbij.. Mijn spreuk daarbij is altijd "Had ik maar een vak moeten leren ;)

- Wat voor patienten heb je en hoe is de verhouding tot de patient? Ik bedoel bijv. leeftijd, etc.

Ik heb patiënten >18 jaar. Maar gemiddeld ligt de leeftijd meer rond de 50-60 jaar. Met acute hartproblemen al dan niet chronisch waarbij de situatie toch acuut wordt.

- Als je op een specifieke afdeling wilt werken, bijv. kindergeneeskunde, is het moeilijk om daar tussen te komen? Is hier een soort 'hierarchie' in dat je eerst op een andere afdeling begint en later kunt doorgroeien naar een specifieke afdeling?

Ik ga dat nu doen. Heb een specialisatie in de volwassenenzorg hartbewaking behaald. Nu ga ik binnenkort naar de neonatologie afdeling om daar de specialisatie te behalen. Meestal groei je door in complexiteit van zorg. Maar weet dat in sommige gevallen er medestudenten waren die direct door konden na de HBO-V naar een IC of Kinder IC.

- Is het op dit moment lastig een baan te vinden als verpleegkundige?

Ik kan moeilijk roepen ja, aangezien ik net ben aangenomen in een andere verpleegkundige baan. Zeg mijn huidige vaste contract op voor een opleidingscontract met uitzicht op vast.

Maar jawel, het is lastig. Ze liggen niet voor het oprapen. Maar met motivatie en ambitie is een hoop te behalen (En misschien ben ik wel een zondagskind, maar heb nooit problemen met werk vinden gehad)
Alle reacties Link kopieren
Hallo allemaal!



Ik heb dit topic weer gevonden en kom even terug.. Heb nog geen knopen doorgehakt maar droom er nog steeds over mij te laten omscholen. Inmiddels heb ik me wel meer verdiept in de mogelijkheden en heb nog wat vragen. Dus als er nog HBO V studenten/verpleegkundigen hier aanwezig zijn, willen jullie nog eens met mij meedenken? Alvast bedankt weer!



- Ik heb gezien dat het per hogeschool wisselt vanaf welk jaar je een duale opleiding kunt doen. Bij sommige kun je vanaf jaar 1 al aan een ziekenhuis verbonden worden en een zakgeldvergoeding krijgen en bij andere doe je eerst 2 jaar de voltijdopleiding en kun je daarna pas over op duaal. Dat laatste lijkt mij eigenlijk niets, ik zie het niet zo zitten om weer tussen de 18-jarigen in de schoolbanken te gaan zitten. Wat zijn jullie ervaringen met een duale opleiding? Met als belangrijkste: als je na 1 of 2 jaar over gaat op het duale traject, hoe groot is dan de kans dat je daadwerkelijk een opleidingsplek in een ziekenhuis krijgt? 4 jaar lang voltijd studeren kan ik financieel echt niet en dat duurt me ook gewoon te lang.

- Hieraan gerelateerd, schatten jullie in dat ik als 'oudere' (als ik begin straks minstens 31 jaar) moeilijker of makkelijker aangenomen wordt voor een opleidingsplek duaal of maakt dat geen verschil? Omdat je dan wel iets duurder bent, ben ik bang dat een ziekenhuis je liever niet neemt..



- Hoe zwaar is de opleiding? Is het veel inzicht of vooral veel in je hoofd stampen?



- Heeft iemand de opleiding in deeltijd ('s avonds) gedaan? Hoe verliep die studie? (Ik bedoel vooral, wanneer loop je dan stage? Kun je op een gegeven moment over op duaal? Werkte je er naast? Etc.)



- Ben ik straks de enige 'oudere' die deze opleiding doet of liepen er in jullie lichtingen ook wel wat oudere studenten tussen?



- Hoe hangt de vlag er op dit moment bij met het vinden van werk? En denken jullie dat het makkelijk is eventueel in het buitenland als verpleegkundige aan de slag te gaan?



- Hoeveel vakantiedagen heb je ongeveer? (niet allerbelangrijkste hoor maar toch wel een beetje )



Alvast bedankt weer
Alle reacties Link kopieren
Oh nee, dat klinkt idd niet best. Welke hogeschool was dat?



Ben je nu wel aan de slag als verpleegkundige en bevalt dat wel?
Alle reacties Link kopieren
In Nederland was ik ziekenverzorgende. Daarna ben ik naar Zwitserland gegaan. Daar heb ik nog wat aan opleiding gedaan, en nu werk ik n de epilepsiezorg....



Ik wens je veel succes------
Alle reacties Link kopieren
Bij mij in het ziekenhuis zijn ze nu fanatiek alle MBO'ers aan het omscholen naar HBO-V'ers.

Hier zitten mensen bij van alle leeftijden, sommige waren net klaar met de MBO-V en anderen werken al 30 jaar als MBO'er en gaan zich toch verder laten scholen.

Dit is een duale variant die ons ziekenhuis dan aanbiedt aan de mensen in huis.



Maar ik weet van tijdens mijn opleiding dat er in de duale klas idd allerlei leeftijden bij elkaar zaten. De oudste was toen volgens mij 55.. En de jongste van de duale groep iets van eind 20..

Dus qua leeftijd hoef je denk ik niet bang te zijn..



Ik heb de voltijd variant gedaan.. En ja je hebt minder stageuren/werkervaring dan met de duale variant.. Maar heb daar nooit wat van gemerkt.. En ondanks dat ik pas in mijn derde jaar het ziekenhuis in ging heb ik nooit echt onzeker aan bed gestaan en heb ik nu een super leuke baan aan bed in het ziekenhuis. Het is net waar je interesse's liggen..



Qua werk is het wisselend.. Ik weet dat in mijn ziekenhuis veel vacatures zijn maar voornamelijk op de specialistische afdelingen zoals SEH, CCU en IC.

Buitenland.. TMI is een groot uitzendbureau voor verpleegkundigen en zoekt altijd wel mensen voor Aruba, Bonaire, Suriname, Zwitserland en Engeland.

En Engeland is bijna een makkie om aan de slag te gaan als je al je diploma's hebt omgezet.. Ze hebben daar afgelopen jaar alleen al ruim 7000 verpleegkundigen uit het buitenland aangenomen omdat ze zulke tekorten hebben..



Met je HBO-V heb je een goed onderbouw diploma en kan je denk ik, met inzet en motivatie, overal wel aan de slag.
...
anoniem_6368c0de068c3 wijzigde dit bericht op 31-03-2018 14:55
99.61% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Dank voor jullie reacties!



Springding, leuk dat je nu op je plek zit! Geen voltijd aan de Haagse hogeschool dus.



Kroketje, leuk om weer van je te horen! Dank voor de info. Klinkt alsof je ook goed op je plek zit!



Vesper, hoe ben je er bij gekomen HBO v te gaan doen na je universitaire opleiding? Hoe oud was je toen? En heb je de duale variant gedaan? En hoe komt het dat collega's je zoveel bellen? Dat vind ik wel een beetje gek als ze weten dat je niet aan het werk bent... Lijkt me inderdaad niet echt prettig nee!
Alle reacties Link kopieren
Hoi! Hier een HBO verpleegkundige werkzaam in het ziekenhuis!

Ik heb niet alle reacties gelezen, dus wellicht lees je veel dubbel. Maar wil wel antwoord geven op je vragen:



- Hoeveel werkdruk ervaar je? Kun je voor je gevoel iets betekenen voor een patient of ben je alleen maar van hot naar her aan het vliegen?

De werkdruk verschilt nogal per afdeling. Ik werkte voorheen op een chirurgische afdeling met hoge werkdruk. Dat gaf veel voldoening om veel werk te verzetten en echt wat te betekenen. De taken waren hoog complex met grote verantwoordelijkheid en vroeg veel van me qua Multi tasking, coordineren en prioriteiten stellen. Echt uitdagend. Toch baalde ik ervan dat ik steeds meer werk moest verzetten in dezelfde tijd, waardoor ik voor mn gevoel geen kwaliteit meer kon leveren. mede veroorzaakt door vele bezuinigingen in de zorg. Meer doen met minder man en weinig financiële waardering. Nu werk ik op een dagbehandeling met minder complexe zorg, maar waar ik wel het gevoel heb een steentje bij te kunnen dragen aan kwalitatief goede zorg.



- Komt er veel administratie bij het werk kijken?

Ik denk dat dit ook ster kan wisselen, waar ik nu werk komt er ook veel administratie bij kijken. Veel papier werk wat ook gedigitaliseerd moet worden in de toekomst. Alles moet gerapporteerd worden en vastgelegd worden.



- Hoe is de verdeling tussen de meer medische handelingen en bijv. bedden verschonen, etc.?

op bepaalde afdelingen zal je met verschillende niveaus werken. Dan kan je meer taakgericht werken en doen de HBO'ers bijvoorbeeld de artsenvisites en de zorgassistenten de bedden verschonen. maar doorgaans doe je alles zelf en die schoonmaak dingen horen er ook bij.



- Hoe 'vies' is het werk nou echt? (sta je de halve dag kots te ruimen en schurft en schimmels in te smeren of valt dit mee?)

Ook dit is afhankelijk van het specialisme van je afdeling. Op chirurgie heb je veel wonden en bloed, op longafdeling veel sputum, en sowieso krijg je wel te maken met maagsondes en urinecatheters. Meestal kan je hier "veilig" mee omgaan en ben je gewapend met handschoenen en schorten.



- Wat voor patienten heb je en hoe is de verhouding tot de patient? Ik bedoel bijv. leeftijd, etc.

Van schilderswijk type tot directeur, en dit maakt het ook zo leuk. Je moet je dus wel aardig kunnen aanpassen. De 60 plussers zijn vaak in de meerderheid, maar soms kom je ook leeftijdsgenoten tegen. Voor kinderen zou je echt een specifieke kinderafdeling moeten zoeken.



- Als je op een specifieke afdeling wilt werken, bijv. kindergeneeskunde, is het moeilijk om daar tussen te komen? Is hier een soort 'hierarchie' in dat je eerst op een andere afdeling begint en later kunt doorgroeien naar een specifieke afdeling?

Hier heb ik geen ervaring mee.



- Is het op dit moment lastig een baan te vinden als verpleegkundige?

In het ziekenhuis best wel. Er wordt bezuinigd dus veel losse contracten vliegen eruit.



Zelf ben ik eigenlijk op zoek naar een nieuwe uitdaging en ik sluit niet uit dat het iets buiten de zorg wordt. Het met mensen werken vind ik nog steeds heerlijk. Maar het vraagt wel veel van je en zuigt soms ook wel energie. Patiënten hebben er maling aan als jij een gebroken nacht hebt gehad. Die verwachten dat jij ten alle tijden de geduldige, begripvolle, optimistische pleeg bent., jezelf een beetje wegcijferen moet denk ik wel in je aard liggen. En zorgzaam zijn.

Ik zelf vind nu mijn interesse wat meer op beleidsmatig vlak, maar geen idee of ik daar daadwerkelijk wat mee wil of kan...



De opleiding: deze vond ik niet zwaar. Zelfs best makkelijk, al hebben ze hem, naar ik hoor, wel iets pittiger gemaakt. Ik heb een Havo achtergrond. Ik heb de duale opleiding gedaan, dus werken en leren. Dit zou ik wel adviseren, zodat je meteen merkt of het wat voor je is of niet. Destijds werkte je dan 20 weken 32 uur per week en daarna weer een week of wat school. En ja, juist met een werken/leren opleiding in deeltijd zie je meer 'ouderen'.



Vakantie dagen.. ik heb iets minder dan 5 weken vakantie per jaar ( ik werk 24 uur per week).
Alle reacties Link kopieren
quote:Adrienne_ schreef op 08 augustus 2015 @ 22:18:

Hallo allemaal!



Ik heb dit topic weer gevonden en kom even terug.. Heb nog geen knopen doorgehakt maar droom er nog steeds over mij te laten omscholen. Inmiddels heb ik me wel meer verdiept in de mogelijkheden en heb nog wat vragen. Dus als er nog HBO V studenten/verpleegkundigen hier aanwezig zijn, willen jullie nog eens met mij meedenken? Alvast bedankt weer!

misschien kan je een dag op een HBOV mee lopen of eens met een verpleegkundige in verschillende sectoren?



- Ik heb gezien dat het per hogeschool wisselt vanaf welk jaar je een duale opleiding kunt doen. Bij sommige kun je vanaf jaar 1 al aan een ziekenhuis verbonden worden en een zakgeldvergoeding krijgen en bij andere doe je eerst 2 jaar de voltijdopleiding en kun je daarna pas over op duaal. Dat laatste lijkt mij eigenlijk niets, ik zie het niet zo zitten om weer tussen de 18-jarigen in de schoolbanken te gaan zitten. Wat zijn jullie ervaringen met een duale opleiding? Met als belangrijkste: als je na 1 of 2 jaar over gaat op het duale traject, hoe groot is dan de kans dat je daadwerkelijk een opleidingsplek in een ziekenhuis krijgt? 4 jaar lang voltijd studeren kan ik financieel echt niet en dat duurt me ook gewoon te lang.

Ik heb de VWO variant gedaan 3 jaar, het eerste jaar was erg pittig omdat je alle theorie uit 2 jaar in 1 jaar krijgt maar in jaar 3 en 4 had ik echt genoeg ruimte om veel bij te werken bij mijn bijbaantje (wel in de zorg), meer dan dat ik na mn diplomering ooit gewerkt heb, ik heb geen idee of die variant nu nog bestaat, maar er waren klasgenoten die dan 1 jaar voltijd deden en dan de laatste 2 jaar duaal. Ik ken zelf geen variant dat je al vanaf jaar 1 of 2 betaald wordt door het ziekenhuis simpelweg omdat je dan nog te weinig kennis hebt om daar te mogen werken

- Hieraan gerelateerd, schatten jullie in dat ik als 'oudere' (als ik begin straks minstens 31 jaar) moeilijker of makkelijker aangenomen wordt voor een opleidingsplek duaal of maakt dat geen verschil? Omdat je dan wel iets duurder bent, ben ik bang dat een ziekenhuis je liever niet neemt..

Er zijn op dit moment hogescholen die moeten loten omdat er teveel aanmeldingen zijn dus er is wel een groot aanbod voor ziekenhuizen

- Hoe zwaar is de opleiding? Is het veel inzicht of vooral veel in je hoofd stampen?

ik vond het wel meevallen er is wel een groot gedeelte theorie zeker in de eerste jaren maar de opleiding is ook erg onderzoeksgericht zeker in de latere jaren en zal je veel moeten klinisch redeneren

- Heeft iemand de opleiding in deeltijd ('s avonds) gedaan? Hoe verliep die studie? (Ik bedoel vooral, wanneer loop je dan stage? Kun je op een gegeven moment over op duaal? Werkte je er naast? Etc.)

nee dus maar wel heel veel ernaast gewerkt

- Ben ik straks de enige 'oudere' die deze opleiding doet of liepen er in jullie lichtingen ook wel wat oudere studenten tussen?

ik had destijds klasgenoten van 19 maar ook van 55 de ouderen hadden vaak wel een vooropleiding in de zorg

- Hoe hangt de vlag er op dit moment bij met het vinden van werk? En denken jullie dat het makkelijk is eventueel in het buitenland als verpleegkundige aan de slag te gaan?

ik weet niet hoe gehecht je bent aan het ziekenhuis idee? Wijkverpleegkundigen worden altijd gezocht en die zijn ook hard nodig met alle financieringsveranderingen in de thuiszorg en de daarbij behorende verzekeringseisen en persoonlijk vind ik dat daar veel meer HBO vaardigheid wordt gevraagd dan op een gemiddelde afdeling in het ziekenhuis. Daarnaast is het nog maar de vraag of je in een ziekenhuis zo makkelijk aan een baan op HBO niveau komt en ook daarop uitbetaald wordt. Als het ziekenhuis je droom is vooral doen maar denk ook na over de voor en nadelen van andere sectoren.



- Hoeveel vakantiedagen heb je ongeveer? (niet allerbelangrijkste hoor maar toch wel een beetje )

uhh geen idee precies maar genoeg om voorjaar (1 week)/zomer (3 weken) en najaar (1 week) op vakantie te kunnen

Overigens volg ik nu een master omdat ik echt niet meer onregelmatig wil werken (dat is me al 4 jaar gelukt nu;-)) en ook toe ben aan wat extra dan alleen verpleegkundige zijn. Ik werk nu niet meer aan bed en voel me een stuk energieker! t Is een mooi maar zwaar vak.



Alvast bedankt weer succes
quote:fairy1 schreef op 17 september 2014 @ 13:41:

Haha, ik ben bezig met een universitaire studie om niet meer alleen als verpleegkundige te werken. En financieel wat meer mogelijkheden te hebben voor de toekomst. Het is een mooi beroep. En het heeft veel velden, van ziekenhuis tot wijkverpleegkundige, in de GGZ of gehandicaptenzorg. Je patiëntencategorie is bepalend voor de inhoud van het werk. Je patiënten zijn tokkies en professoren en alles ertussen :-)Heel erg respectvol om je patienten "tokkies' te noemen. Benieuwd hoe ze jou dan noemen!
quote:zjarlotje schreef op 18 augustus 2015 @ 17:17:

[...]



Heel erg respectvol om je patienten "tokkies' te noemen. Benieuwd hoe ze jou dan noemen!In het dagelijks leven mag je mensen wel tokkies noemen en als vpk ineens niet meer?
quote:SpringDing schreef op 18 augustus 2015 @ 17:51:

[...]





In het dagelijks leven mag je mensen wel tokkies noemen en als vpk ineens niet meer?Vind ik nou niet echt een goede beroepshouding nee.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven