afsluiten gas en licht

15-04-2007 00:08 301 berichten
Alle reacties Link kopieren
Wij zijn een gezin van 2 volwassenen en een dochter van 13.

Wij zijn een periode afgesloten geweest van gas en licht door achterstallige betalingen wat dus niet bewust is gebeurt. Ja, want wie doet nu zoiets maar als je niet anders kunt door omstandigheden komt het op je pad.

Die periode heeft ruim 3 weken geduurt. Van 7 maart t/m 29 maart.

Wij hebben heel goed beseft dat dat er aan ging komen en hebben voor ons gevoel op tijd schuldhulpsanering aangevraagd in onze gemeente.

Laat ik even vooropstellen dat de afsluitdatum eerst op 26 februari zou zijn.

Die dag gebeurde er dus niets en we dachten dat alles geregeld was totdat ze op 7 maart alsnog voor onze deur stonden en de meterkast hermetisch afsloten voor alles wat van levensbelang is.........

Niet douchen, geen wasmachine, geen verwarming, niet koken.............Nu kun je wel zeggen kijk eens naar de arme landen waar ze helemaal niets hebben, waar de kindjes sterven van de honger maar wij, ons, jullie, we zijn dat niet gewend en weten er niet mee om te gaan omdat we het zo vanzelfsprekend vinden dat alles werkt als we een knopje omdraaien........die mensen daar weten niet soms niet eens wat een knopje is......................



Mijn dochter van 13 heb ik gelukkig de laatste week onder kunnen brengen bij een familielid maar toen ze eindelijk weer thuis kon komen was het kind letterlijk doodziek van de buikpijn en diarree.

De hele inhoud van de vriezer en koelkast weg kunnen gooien en die krijg je dan vrijwillig van de voedselbank. Hadden ze beter aan andere mensen kunnen geven.

Sommige momenten heb ik asielzoekers vervloekt omdat ze het nog beter hebben dan de geboren Nederlanders, toen ik het koud had en dat ik mijn kind geen warm eten kon geven.

Ik weet dat we verkeerde keuzes hebben gemaakt waardoor we in deze situatie zijn gekomen maar we vechten ervoor samen met mijn maatschappelijk werkster en de financiele hulpverlening.

We komen er wel.

En voor de vooroordelers,.............nee we hebben geen auto, wij doen alles op de fiets en internet is een cadeautje van een goede vriend van ons omdat de dochter het nodig heeft voor school.

Maar o o o, stel dat haar fiets kapot gaat??? Ze moet toch elke dag 7 km heen en 7km terug naar school??



Ik wou dit gewoon even kwijt en wil graag weten hoe andere mensen denken over die lange afsluiting van gas en licht want er komen veel meer problemen bij kijken dan alleen geen licht en warmte.

Heb mijn huis nog nooit zo zwart  en smerig gehad na al die kaarsen die ik gebrand. Ook niet goed voor je gezondheid, mijn man heeft in het verleden een klaplong gehad en daar nog steeds last van maar in die die 3 weken lag hij bijna plat, zo benauwd soms!

Stel dat je een jong stel bent met net een baby geboren???

Ik vroeg er nog naar toen die mannen hier aan de deur kwamen om af te sluiten maar ze kijken dus echt niet naar de gezinssituatie, ze trekken dus gewoon de stekker eruit, ook al ligt je moeder boven op sterven bij wijze van spreken.



Ik weet wel, toen de hele situatie weer opgelost was dat ik een heel uur onder de warme douche heb gestaan met de gedachte dat ik geen miljoen euro op mijn bank wil hebben maar dat ik wel iets in onze maatschappij wil gaan doen omdat ik dit normale gezinnen niet mee wil laten maken.

Er moet een andere oplossing komen om achterstallige betalingen bij energieleveranciers op te lossen.

Ze beseffen niet wat het voor een impact heeft op een gezin. Meestal zijn het al gezinnen met problemen en dit grote probleem maakt het alleen maar erger.

Graag jullie mening en wie weet
Alle reacties Link kopieren
Tja, de een gaat er iets aan doen en de ander gaat met de vinger naar alle anderen wijzen ipv het bij zichzelf te zoeken. Het is denk ik algemeen wel bekend welke methode de meeste respect oplevert.



Gesproken door iemand die zwanger, dakloos, geldloos onderwijl minderjarig te zijn is geweest. (Er uit gegooid door papa-lief...grrrr) En mijn gas en licht doen het nog steeds al die jaren. Het is maar net wat je wil doen aan je eigen situatie.
Alle reacties Link kopieren
Ik lees eigenlijk al best wel lang mee, maar ik ben nooit een heel gek topic hier tegengekomen, wat ik heel erg negatief vond (wel veel grappige) ook niet op de babypijler. Als er iets geks was dan lag dat toch meestal wel aan de TO.
Laten we eerlijk zijn, je wordt zéker niet zomaar afgesloten.

Je krijgt een herinnering, een aanmaning, een 2e aanmaning, zelfs nog een derde aanmaning en vanaf de eerste aanmaning wordt je verteld dat je energieleverancier afsluiting kan aanvragen bij wanbetaling.

Je krijgt vervolgens een brief einde levering én de deurwaarder wordt ingeschakeld.

Dan nog zit er weer een tijdje tussen voor de daadwerkelijke afsluiting wordt aangevraagd/ gerealiseerd. Als jij in de tussentijd een andere energieleverancier vindt (En bedenk: een leverancier mag wel eisen stellen, maar níet weigeren) word je alsnog níet afgesloten.



naast deze procedure is het een feit dat veel energiebedrijven een nabeltraject en/of huisbezoektraject hebben m.b.t. wanbetalers. Dus ook dan wordt je tijdig herinnerd aan je betalingsachterstand.



Ook zijn er veelal betalingsregelingen mogelijk ivm bv. een hoge jaarafrekening.

Ja, het is waar, voor notoire wanbetalers gaat dat vaak niet op. Maar zelfs mensen die al achterstanden hebben kunnen nog wel eens een regeling treffen.



Eis is hiervoor wél vaak dat je dit doet via financiële hulpverlening. Kredietbank o.i.d. Deze nemen dan contact op met de schuldeisers en proberen een coulance regeling te treffen, ofwel een betalingsregeling die anders níet getroffen mag en kan worden. Hiervoor geldt echter wel dat je zélf op tijd actie moet ondernemen.. maar daar heb je dan ook meerdere herinneringen en aanmaningen de tijd voor!





Echt waar, ik ken zéér weinig gevallen waarbij de afgeslotene er écht niks aan kon doen. Als het er al niet nul zijn...





Het is zeker niet waar dat het energiebedrijf het écht geen ruk interesseert wat de omstandigheden zijn, maar het is nu eenmaal wel zo dat je zelf altijd op tijd aan de bel moet trekken. Ofwel, zodra je merkt dat je door omstandigheden je voorschot niet kan betalen, ook als er toch een achterstand ontstaat is het je eigen verantwoordelijkheid geregeld contact op te nemen.



En iedereen weet toch dat huur/hypotheek, gas, elektriciteit en water basisbehoeftes zijn die je gewoon als eerst dient te betalen?
Alle reacties Link kopieren


De WSNP is in mijn ogen momenteel te makkelijk toegankelijk en wordt teveel gezien als "haal ik het niet dan ga ik toch lekker de WSNP in" en dat dit wordt herbezien kun je alleen maar toejuigen.





Zoals ik al eerder heb geschreven heeft mijn vriend dankzij zijn vrouw een schuld van 100.000 euro. Hij wilde het zelf oplossen, maar dat zou dan betekenen dat hij 10 jaar 1000 euro per maand moest afbetalen en zij zou overal mee weg komen. Van ellende heeft hij zich in december aangemeld voor schuldsanering. Voorlopig proberen ze er op alle manier vanaf te komen. Ze stellen steeds nieuwe eisen, eisen die ze in december ook hadden kunnen stellen worden opeens pas in april gesteld. Waarschijnlijk denken ze 'van uitstel komt afstel'.



Waar ik wel achter ben gekomen is dat je er makkelijk inkomt als je alles op zijn beloop laat. Als je niks betaalt worden het uiteindelijke problematische schulden en wordt je geholpen. Mijn vriend heeft een jaar lang alles geprobeerd te betalen en dat is uiteindelijk gelukt en daar wordt hij misschien nu voor 'gestraft'. Dus nee, zo makkelijk kom je de WSNP niet in hoor!
Alle reacties Link kopieren


Ik reageer niet vaak, maar in dit geval kan ik het niet laten. Ook ik heb in een zgn. problematische situatie gezeten. Door een hele foute ex (zwaar gokverslaafd een pathologische leugenaar en kruimeldief) en mijn eigen struisvogelpolitiek zat ik op een bepaald moment tot over mijn oren in de schulden.Ik steek zeker weten mijn hand in eigen boezem, ik was me er terdege van bewust dat ik het zelf zover had laten komen. Feit was wel dat ik er een hele zware dobber aan zou krijgen om uit die ellende te komen. Ik ben begonnen met hem er uit te kinkelen. Na een inventarisatie te hebben gemaakt, kwam ik tot de conclusie dat ik niet minder dan 25000 gulden schuld had. Ik had wel een normale baan maar goed geen wereldinkomen. Ik heb me gemeld bij de gemeente voor hulp. Ik ben bij de kredietbank terechtgekomen en zij hebben het 'schuldsaneringstraject" opgestart. Voor mijn gevoel kwam er weinig beweging in, af en toe een briefje om meer info of een toelichting oid maar verder geen concrete ontwikkelingen. Na maar liefst 1,5 jaar kreeg ik de afwijzing. Er was een schuldeiser die niet akkoord wilde gaan waardoor het traject niet tot stand kon komen. Mijn wereld stortte op dat moment zowat in elkaar. Ik wist niet waar ik het zoeken moest. Had al die tijd mijn schuldeisers van mijn nek moeten houden, was slechts gedeeltelijk gelukt want ik heb loonbeslag gehad meerdere malen en diverse schuldeisers werden ongeduldig, en terecht. Ik ben niet bij de pakken neer gaan zitten, heb mijn dossier opgevraagd bij de GKB en daaruit bleek dat zij het eerste jaar eigenlijk niets hadden gedaan. Ik heb de schuldeisers die inmiddels akkoord waren gegaan aangeschreven en ze hetzelfde voorstel gedaan. Hier zijn ze allemaal mee akkoord gegaan. Ik heb het aantal schuldeisers weten te reduceren van 13 naar 3. Heb met de deurwaarder een redelijk hoog maandelijks aflosbedrag afgesproken en heb me hier vijf jaar blauw aan betaald. Het laatste jaar dat ik betaalde waren letterlijk alleen maar kosten. Nu ben ik sinds 3 jaar schuldenvrij. Ik heb er keihard voor geknokt, heb er veel voor moeten laten, maar, ik heb het (uiteindelijk) op geheel eigen krachten gedaan en ik ben er trots op. Hiermee wil ik aangeven dat ik mezelf in de nesten had gewerkt maar dat ik zelf mijn schouders eronder heb gezet om te zorgen dat ik er weer uit zou komen. Als ik dan lees dat het de schuld is van in dit geval een energieleverancier dan gaan mijn nekharen overeind staan. Ik ben in de tijd dat ik alleen maar betaalde en buiten mijn vaste lasten niks overhield nooit afgesloten geweest van gas en licht, ik ben ook mijn huis niet uitgezet, ik ben altijd verzekerd geweest voor ziektekosten etc. Mijn beesten hebben er sowieso nooit onder geleden. Iedereen in mijn omgeving wist van mijn situatie af, niet om medelijden op te wekken, maar het verklaart vaak wel waarom mensen bepaalde dingen doen of laten.



Ik vind dus niet dat de reacties hier arrogant of snobistisch zijn. Ze zijn reeel en er worden zelfs adviezen gegeven.



Poehee lang verhaal zeg  (en dit was nog maar een tippie van de sluiert) ;)



Op de pijler "wakker liggen door schulden" kun je mijn verhaal lezen. Mijn ervaring is dat zélf bovenop de schulden zitten, zelf contact opnemen en regelingen treffen (en je er aan houden!) weinig tot geen problemen oplevert.



Indien je alles laat versloffen, beliften/regelingen niet na komt, tja, dan mogen ze van mijn de stekker eruit trekken, hoe vervelend ook voor de betreffende persoon.



Wie niet horen wil moet maar voelen.......
beliften = beloften
Even ter verduidelijking:



Wie niet horen wil

Er wordt een rekening met acceptgiro gestuurd, daarna een herninnering, daarna één of twee aanmaningen en dan wordje vaak ook nog gebeld. Er zijn dan nog steeds mensen die niet van zich laten horen, blijkbaar niet willen horen dat ze een probleem hebben!



Moet maar voelen

Dan wordt de stekker eruit getrokken....
Alle reacties Link kopieren
Ik heb niet alle bladzijden gelezen van dit topic, want daar gaat me wat veel tijd in zitten, maar de kern van het verhaal heb ik wel begrepen.

Ik snap even 1 ding niet helemaal.

Ik ken mensen die in de schuldsanering hebben gezeten, gedwongen, dus niks zelf aangevraagd. Maar nooit afgesloten geweest van gas water en licht, dus zo snel gebeurt dat schijnbaar niet.

Zij hebben altijd een uitgavenpatroon gehad dat groter was dan hun inkomsten: gevolg....schulden.

Na drie jaar schuldsanering kunnen zij weer met een schone lei beginnen.

Maar het schuldbedrag (ik zal niet in details treden, maar het was veel)

kan in die drie jaar nooit afbetaald zijn. Overige schuld wordt dus kwijtgescholden. Vrouw raakte werkloos door verhuizing naar andere kant van het land, heeft twee jaar ww getrokken (waarvan dus een deel van de schuld werd afbetaald) en aan het eind van ww is zij niet meer gaan werken. Ze kreeg er toch geen dubbeltje meer om. (Wel zwart op kinderen passen, dat kon ze zo in haar zak steken zonder dat  GKB ervan wist.)

Moraal van het verhaal: Schuld werd gedeeltelijk afgelost door ww (maatschapij) en de restschuld die uiteindelijk kwijtgescholden werd, wordt uiteindelijk betaald door alle hardwerkende belastingbetalers (moet toch ergens vandaan komen), die zoveel sociale lasten moeten afdragen dat ze zelf de eindjes maar net aan elkaar kunnen knopen.

Ik vind (IS DUS MIJN MENING) dat het schulsaneringstraject zolang moet duren tot alle schulden afbetaald zijn. Geen restschuld dus!!!!!

Want de dure spullen die gekocht zijn met geld wat ze niet hadden, hebben ze wel kunnen houden en zijn uiteindleijk nog steeds niet helemaal door hen zelf betaald!!!!!!! Is misschien hard, maar mensen die wel verstandig met geld omgaan hebben ook geen spullen die ze niet kunnen betalen!!!
Alle reacties Link kopieren
De Wet Schuldsanering is in het leven geroepen om te voorkomen dat mensen tot hun dood in de schulden zitten. Voor deze wet er was moest je alle schulden tot de laatste cent toe afbetalen en zo kon het gebeuren dat de schuldenlast voor sommige mensen te zwaar werd. Door de hoge rente moet je namelijk veel meer betalen dan je ooit geleend hebt en als mensen dan in inkomen achteruit gingen of te veel geleend hadden, konden ze in een situatie komen dat ze er nooit meer uit konden komen.



De wet is niet bedoeld om er maar even makkelijk gebruik van te maken en heeft inderdaad wel iets oneerlijks tov andere mensen. Bijvoorbeeld als je schulden hebt maar die wel heel netjes aflost kom je er niet voor in aanmerking. Of als je helemaal geen schulden maakt. In die zin wordt je dus niet beloond voor goed gedrag.



Maar zo is de wet nooit bedoeld. Op dit moment zijn ze de wet ook aan het aanpassen, dat het strenger wordt.



Toch is het wel een goede wet. Zonder deze wet krijg je Amerikaanse toestanden waarin je in een situatie van armoede kunt komen waar je nooit meer uit komt. Dit komt niet zozeer door de schulden op zich maar vooral door de hoge rente die je over de schulden moet betalen. Kun je dit niet meer opbrengen (bijv je hypotheek) dan kom je op straat te staan.
Alle reacties Link kopieren
Cobia ik vind je wel gelijk erg persoonlijk aanvallend worden naar mensen toe waarvan jij het antwoord niet leuk vind. Snap niet waarom je iemand een verwende snob noemt omdat zij haar zaakjes wel voor elkaar heeft. die 2 hebben namelijk niets met elkaar te maken.



Maar goed, een kl*te situatie dus voor je... Mensen hiervoor hebben het antwoord al gegeven je had eerder aan de bel moeten trekken maar ik denk dat je dit nu geen 2e keer meer laat gebeuren.

Persoonlijk vind ik het een lastige vraag, aan de ene kant denk ik :  Je kan toch niet zomaar mensen hun 1e levensbehoefte afpakken maar aan de andere kant moet je je ook realiseren dat er nog veel meer mensen zijn die om allerlei redenen hun rekening niet kunnen of willen betalen. Het energiebedrijf kan hier op den duur natuurlijk geen rekening meer mee gaan houden want dan moeten ze een heleboel extra personeel gaan aannemen om dat allemaal te kunnen gaan controleren.

En het is inderdaad waar wat iemand hierboven al zei... als jij uiteindelijk op het punt ben beland dat je schulden kwijt zullen worden gescholden kost dat de maatschappij (ons dus) geld en dat is toch ook niet eerlijk?

Ik weet natuurlijk niet hoe jij in deze situatie bent beland maar je bent hier wel zelf verantwoordelijk voor.



Ik hoop dat het inmiddels beter met je gaat...
Alle reacties Link kopieren
En het is inderdaad waar wat iemand hierboven al zei... als jij uiteindelijk op het punt ben beland dat je schulden kwijt zullen worden gescholden kost dat de maatschappij (ons dus) geld en dat is toch ook niet eerlijk?
Aan de andere kant levert al de rente die over de schulden wordt betaald de maatschappij weer een hoop geld op. Op zich zien banken en verzekeraars je graag in de schulden want daar leven ze van. Dus het kan best dat wanneer de schulden worden vrijgescholden nadat een flinke tijd rente is betaald het eindsaldo voor de maatschappij nul is.



Sterker nog, al die mensen die huizen kopen is nog voordeliger. Over de looptijd van een huis betaal je bijna het dubbele. Dat is pas voordelig voor de bank! Dus in principe zijn schuldenaars goed voor de economie, want zij laten het geld rollen, en degenen die sparen en oppotten zijn slecht voor de economie (maar goed voor zichzelf).
Alle reacties Link kopieren
Aan schuldregelingen verdienen eerst de deurwaarders, dan pas de schuldeisers. Ik heb me al vaker afgevraagd wat de rationale is voor een schuldeiser om de schulden -zeker bij mensen met minimuminkomen- neer te leggen bij een deurwaarder. Maar goed: mss is het simpel niet waar wat er in de brieven van deurwaarders staat.

Mijn wsnp heeft het sowieso al belachelijk lage saldo van zo'n 2000 euro opgeleverd in drie jaar. Daarvan is -hou je vast- 43 euro verdeeld aan de schuldeisers. De rest is verdwenen in kosten bewindvoering, kosten advertenties, en dat soort zaken. Best wel bizar als je het mij vraagt.
Alle reacties Link kopieren
mirlo, hoe is het met de hond?
Alle reacties Link kopieren
afsluiten gebeurd pas na een heleboel maanden, waarin je een afbetalingsregeling had kunnen treffen. Lullig voor je dat je geen stroom had, maar dit heb je toch echt aan jezelf te danken. Tuurlijk heeft op een gegeven moment het energiebedrijf geen boodschap meer aan je verhalen, het is een bedrijf, zij leveren jou en verwachten daarvoor hun betaling.
Ja zij leveren jou, maar moet je niet kijken tegen welke tarieven, is niet normaal meer.



Ik heb zelf, 1-persoons huishouden, een belachelijk hoog bedrag bij moeten betalen terwijl een vriendin met kind geld terug kregen, dus ra ra ra..............



Er worden bij die energiebedrijven ook veel fouten gemaakt of bij het aanmelden wordt er helemaal niet fatsoenlijk gereageerd met als gevolg dat je een paar maand na dato nog geen termijn betaald hebt.









quote: roosje11 reageerde



afsluiten gebeurd pas na een heleboel maanden, waarin je een afbetalingsregeling had kunnen treffen. Lullig voor je dat je geen stroom had, maar dit heb je toch echt aan jezelf te danken. Tuurlijk heeft op een gegeven moment het energiebedrijf geen boodschap meer aan je verhalen, het is een bedrijf, zij leveren jou en verwachten daarvoor hun betaling. Ja zij leveren jou, maar moet je niet kijken tegen welke tarieven, is niet normaal meer.



Ik heb zelf, 1-persoons huishouden, een belachelijk hoog bedrag bij moeten betalen terwijl een vriendin met kind geld terug kregen, dus ra ra ra..............



Er worden bij die energiebedrijven ook veel fouten gemaakt of bij het aanmelden wordt er helemaal niet fatsoenlijk gereageerd met als gevolg dat je een paar maand na dato nog geen termijn betaald hebt.







Lynn, wij houden zelf de meterstanden bij zodat we het meteen zien als er een groot verschil optreedt zonder aanwijsbare reden. Als je dat elke week doet heb je ook inzicht in je verbruik. De tarieven kun je toch niks aan veranderen maar zo hou je wel een beetje het overzicht.

Mijn schoonouders hebben ook een keer idioot veel moeten bijbetalen. Of zij nu de meterstanden niet goed hebben doorgegeven of er bij de energieleverancier een fout is gemaakt komen ze niet meer achter, nu proberen ze het bij te houden zodat ze zien of er grote verschillen ontstaan.


Ik heb niet alle bladzijden gelezen van dit topic, want daar gaat me wat veel tijd in zitten, maar de kern van het verhaal heb ik wel begrepen.

Ik snap even 1 ding niet helemaal.

Ik ken mensen die in de schuldsanering hebben gezeten, gedwongen, dus niks zelf aangevraagd. Maar nooit afgesloten geweest van gas water en licht, dus zo snel gebeurt dat schijnbaar niet.

Zij hebben altijd een uitgavenpatroon gehad dat groter was dan hun inkomsten: gevolg....schulden.

Na drie jaar schuldsanering kunnen zij weer met een schone lei beginnen.

Maar het schuldbedrag (ik zal niet in details treden, maar het was veel)

kan in die drie jaar nooit afbetaald zijn. Overige schuld wordt dus kwijtgescholden. Vrouw raakte werkloos door verhuizing naar andere kant van het land, heeft twee jaar ww getrokken (waarvan dus een deel van de schuld werd afbetaald) en aan het eind van ww is zij niet meer gaan werken. Ze kreeg er toch geen dubbeltje meer om. (Wel zwart op kinderen passen, dat kon ze zo in haar zak steken zonder dat  GKB ervan wist.)

Moraal van het verhaal: Schuld werd gedeeltelijk afgelost door ww (maatschapij) en de restschuld die uiteindelijk kwijtgescholden werd, wordt uiteindelijk betaald door alle hardwerkende belastingbetalers (moet toch ergens vandaan komen), die zoveel sociale lasten moeten afdragen dat ze zelf de eindjes maar net aan elkaar kunnen knopen.

Ik vind (IS DUS MIJN MENING) dat het schulsaneringstraject zolang moet duren tot alle schulden afbetaald zijn. Geen restschuld dus!!!!!

Want de dure spullen die gekocht zijn met geld wat ze niet hadden, hebben ze wel kunnen houden en zijn uiteindleijk nog steeds niet helemaal door hen zelf betaald!!!!!!! Is misschien hard, maar mensen die wel verstandig met geld omgaan hebben ook geen spullen die ze niet kunnen betalen!!!
Wil je mij eens uitleggen hoe je in de WSNP gedwongen kunt worden ? Je moet het toch echt zelf aanvragen, nadat je eerst met de billen bloot bent geweest bij de GKB.



En niet afgesloten van gas&licht tijdens de WSNP dat klopt wel, zodra je er in zit neemt de bewindvoerder contact op met de betreffende bedrijven en word je weer aangesloten, dus wees die bewindvoerder en de rechtbank maar dankbaar.



Geloof me, ik heb gezien dat zwangere mensen waren afgesloten. Toen de BABY 8 DAGEN JONG was (dus nog in de kraamtijd) werden ze weer aangesloten, dankzij de WSNP. Anders hadden ze nóg langer zonder water en elektriciteit gezeten. 



En het geld dat de bewindvoerder ontvangt is absoluut niet kostendekkend. Daar gaat nog een heleboel overheidssteun bij, anders kon het al helemaal niet om iemand voor dát geld aan het werk te zetten.

 

Verder wil ik nog wel vermelden dat ik het schandalig vind hoe makkelijk mensen tegenwoordig in de WSNP kunnen komen, met schulden als postorder, telefoonabonnementen en de Pabo. En dan durven ze ook nog te klagen dat ze het zo slecht hebben, belachelijk gewoon. Wees dankbaar dat de stront voor je wordt opgeruimd, anders kon je er helemaal in verzuipen.
Alle reacties Link kopieren
Verder wil ik nog wel vermelden dat ik het schandalig vind hoe

makkelijk mensen tegenwoordig in de WSNP kunnen komen, met schulden als

postorder, telefoonabonnementen en de Pabo. En dan durven ze ook nog te

klagen dat ze het zo slecht hebben, belachelijk gewoon. Wees dankbaar

dat de stront voor je wordt opgeruimd, anders kon je er helemaal in

verzuipen.





Hier ben ik het helemaal mee eens. Uiteindelijk draait de maatschappij gedeeltelijk voor die schulden op.
Cum non tum age
Alle reacties Link kopieren
Ik woon alleen en draai dus in mijn eentje op voor de rekeningen (duh... :P).

Nou kreeg ik vorig jaar een eindafrekening van de energieleverancier waar ik me echt naar van schrok - de nwe maandtermijn zou 198€ zijn en nog even 600€ bijbetalen :? 



Ik had werkelijk geen idee hoe dat mogelijk was en heb van alles geprobeerd om duidelijk te krijgen waar het aan kon liggen. Ik was in de veronderstelling dat het niet mijn verbruik kon zijn, want ik stook niet hoog en zelfs maar in 1 kamer in een huisje van 55m2 en ik kook bijna nooit (hekel aan). Ik dacht dat er gas werd getapt en liet dat controleren, ik dacht dat er teveel warmte ontsnapte via het enkele glas en liet dubbelglas plaatsen en ik heb de energieleverancier naar mijn kachel en CV laten kijken omdat ik dacht dat het niet goed afgesteld stond.

Ik probeerde bij mijn energieleverancier te achterhalen wat juist stookgedrag is... en niemand kon het me vertellen. Het enige dat ze konden melden was dat ik idd wel een hoge maandtermijn had in mijn eentje :@

Heb ik voor de 20ste keer de receptioniste aan de lijn, vraagt ze me wat er nou precies scheelde (ik zat bijna te janken nl  :$ ), ik vertel het verhaal en zij vertelde me exact wat het juiste stookgedrag is.

Niemand kon (/wilde) het me vertellen, maar wel die dame bij de receptie.

En nu, een jaar later is de maandtermijn een kleine 100€ minder en ik heb zo'n 1000€ teruggekregen :D



Het is toch eigenlijk belachelijk dat de leverancier alleen maar vangt en niet eens kan vertellen hoe je zuinig stookt?!
Alle reacties Link kopieren
Mijn maandelijkse energienota was 65 euro. Ik had verwacht terug te

moeten betalen, maar nee, ik kreeg 200 euro terug. Ze hebben toch mijn

maandbedrag verhoogd naar 85 euro (denk omdat de energiekosten gestegen

zijn). Ik heb het zelf nog eens verhoogd naar 100 euro per maand, dan

hoef ik in ieder geval niet terug te betalen en spaar ik ook nog een

beetje.
Cum non tum age
Alle reacties Link kopieren
Ik wil hier toch even op reageren, hoewel ik nog niet alle reacties heb gelezen. Ik vind dat jullie Cobia wel heel makkelijk de schuld er van geven. Ik begrijp ook dat je je rekeningen moet betalen, en ik begrijp aan één kant ook niet zo goed waarom ze niet eerder aan de bel heeft getrokken. Maar aan de andere kant, beseffen jullie wel echt hoe ernstig het gesteld is met de armoede in Nederland?? Ik heb net op de site van het Centraal Bureau voor de Statistiek gezien dat in 2006 bijna 15.000 (!!!!) mensen in de schuldsanering zijn gegaan. Zouden deze mensen allemaal hun geld op de verkeerde manier hebben uitgegeven? Ik vind dat wel heel kortzichtig. Er zijn echt mensen in Nederland, die alleenstaand met 3 kinderen moeten rondkomen van 800 euro in de maand, waarvan ze alles moeten betalen. Als je dan moet kiezen tussen je kind eten geven en je rekening betalen....tja, wat kies je dan?? Ik zou het wel weten, mijn kind zou voor gaan! Daar komt nog bij, het is idd een hele grote stap om al je financiën uit handen te geven ( stel je maar eens voor), en tussen je aanmelding bij de sanering en het moment dat je er werkelijk "in zit", kan wel 3 maanden zitten. Ik kan me heel goed de reactie van Cobia voor stellen, dat ze zegt dat "' het betere deel"van nederland er niets van weet, want dat is wel echt zo. En dat Cobia haar rekeningen niet heeft betaald, is struisvogel politiek. Maar de mensen die hier idd niets van af weten, en iedereen in de schuldsanering maar afschrijft als eigen schuld, dikke bult, die steken hun kop nog veel dieper in het zand!

Cobia, ik vind het erg dapper dat je er zo ronduit voor uit durft te komen, dat je problemen hebt. En ik vind dat de rest hier ook wel wat meer begrip voor je mag opbrengen, want ik kan me voorstellen dat het erg moeilijk is allemaal af en toe. En ik begrijp ook best dat je niet expres zo ver hebt laten komen!

Als je een keer geen eten hebt, ben je bij mij meer dan welkom!!
. Maar de mensen die hier idd niets van af weten, en iedereen in de schuldsanering maar afschrijft als eigen schuld, dikke bult, die steken hun kop nog veel dieper in het zand!



Maar die hebben iig nog wel gas en licht.
Alle reacties Link kopieren
Ik wil hier toch even op reageren, hoewel ik nog niet alle reacties heb gelezen. Ik vind dat jullie Cobia wel heel makkelijk de schuld er van geven. Wij geven TO nergens de schuld van. Zij en haar man zijn nu eenmaal de volwassenen en verantwoordelijk voor het betalen van de rekeningen. Zoals gezegd word je heus niet opeens afgesloten, dan zijn er meerdere aanwijzingen geweest waarmee je iets had kunnen doen. Ik begrijp ook dat je je rekeningen moet betalen, en ik begrijp aan één kant ook niet zo goed waarom ze niet eerder aan de bel heeft getrokken. Maar aan de andere kant, beseffen jullie wel echt hoe ernstig het gesteld is met de armoede in Nederland?? Armoede in Nederland is sowieso relatief. En overal geldt dat je ook een eigen verantwoordelijkheid hebt.Ik heb net op de site van het Centraal Bureau voor de Statistiek gezien dat in 2006 bijna 15.000 (!!!!) mensen in de schuldsanering zijn gegaan. Zouden deze mensen allemaal hun geld op de verkeerde manier hebben uitgegeven? Nou, dat zit er dik in. Ik denk dat veel mensen te gemakkelijk maar van alles op afbetaling kopen en op een gegeven moment loopt dat spaak. Ik vind dat wel heel kortzichtig. Er zijn echt mensen in Nederland, die alleenstaand met 3 kinderen moeten rondkomen van 800 euro in de maand, waarvan ze alles moeten betalen. En ik durf te wedden dat deze groep het in veel gevallen niet zo ver laat komen dat ze in de schuldsanering terecht komen. Als je dan moet kiezen tussen je kind eten geven en je rekening betalen....tja, wat kies je dan?? Ik zou het wel weten, mijn kind zou voor gaan! Daar komt nog bij, het is idd een hele grote stap om al je financiën uit handen te geven ( stel je maar eens voor),Voor wat hoort wat. Als je wilt dat de maatschappij je schulden deels kwijtscheld, zul je dus open moeten zijn. Erg logisch lijkt me. en tussen je aanmelding bij de sanering en het moment dat je er werkelijk "in zit", kan wel 3 maanden zitten. Ik kan me heel goed de reactie van Cobia voor stellen, dat ze zegt dat "' het betere deel"van nederland er niets van weet, want dat is wel echt zo. Ach, kom op zeg! TO speelt Calimero: zij (energiebedrijf) zijn groot en ik is klein en dat is niet eerlijk. Er zijn mensen genoeg die een laag inkomen hebben en die het niet zo ver laten komen dat hun gas en licht worden afgesloten. Daar speelt ook een stuk persoonlijke keus een rol. En dat is ieders eigen verantwoordelijkheid.  En dat Cobia haar rekeningen niet heeft betaald, is struisvogel politiek. Maar de mensen die hier idd niets van af weten, en iedereen in de schuldsanering maar afschrijft als eigen schuld, dikke bult, die steken hun kop nog veel dieper in het zand! Tja, we wonen nu eenmaal in een land waar we ook onze rekeningen moeten betalen. Iedereen, zonder uitzonderingen,. Dat is geen struisvogelpolitiek, maar realiteit.  TO en jij zijn degenen die struisvogelpolitiek bedrijven, Hilde. Iedereen weet wel hoe het werkt, maar jullie willen het ontkennen.

Cobia, ik vind het erg dapper dat je er zo ronduit voor uit durft te komen, dat je problemen hebt. En ik vind dat de rest hier ook wel wat meer begrip voor je mag opbrengen, want ik kan me voorstellen dat het erg moeilijk is allemaal af en toe. :oEn ik begrijp ook best dat je niet expres zo ver hebt laten komen!

Als je een keer geen eten hebt, ben je bij mij meer dan welkom!!





Alle reacties Link kopieren
To, wil toch ook even iets kwijt, even daargelaten of jouw houding tov rekeningen wel of niet okay is, is het (in mijn ogen) iig NIET okay om langs de spoorbaan te gaan staan en dan ook nog te trots te zijn om hulp te zoeken... Als je nou alleen op de wereld was... maar je hebt een dochter, en ik weet zeker dat jouw dochter liever met een vrolijke mama is dan een ijsje krijgt van 4 euro.



(Mijn ouders stonden trouwens regelmatig langs het spoor, om dezelfde reden, dus ik weet waar ik het over heb.

Succes Ermee!
Alle reacties Link kopieren
€800,- voor een alleenstaande met 3 kids; no way. Het sociaal minimum voor alleenstaande ouders met kinderen is hoger, dit is het sociaal minimum voor alleenstaanden. Om precies te zijn geldt er voor de groep alleenstaande ouders met kinderen (waarbij men de woonkosten niet kan delen met een ander en dus zelfstandig een huishouden voert); €1058,63.



Om op €800,- uit te komen moet je dus of het zelf zo willen doen (diegenen die bijv. geen aanvulling willen aanvragen), of je niet verdiept hebben in de mogelijkheden of te maken hebben met schulden. Waarvan dat laatste voor mij eigenlijk gelijk staat aan wel €1058,- als inkomen hebben, maar gewoon hogere vaste lasten door de aflossing te hebben.



Mij zul je niet horen zeggen dat het sociaal minimum wereldsruim is. Daarvoor ken ik het van te dichtbij. Maar mij zul je ook niet horen roepen dat het op het sociaal minimum zo ver hoeft te komen dat je afgesloten wordt van g/w/l of het huis uitgezet wordt vanwege achterstallige betalingen.



En kinderen voeren of vaste lasten? Ik kan gek zijn, maar mij is altijd geleerd om in ieder geval ALTIJD g/w/l te betalen. Helemaal met kinderen zou dat een prioriteit moeten zijn. Huur op plaats 2 en je voert het huishouden. Ok, stel het g/w/l kost €250,- en de huur is €500,-. Om wat voor reden dan ook laat de huurtoeslag op zich wachten een aantal maanden (er zijn al diverse verhalen van een half jaar wachten, dus laten we dat eens als voorbeeld nemen). Dan blijft er dus ruim €300,- over om de kinderen te voeren. Lijkt mij te doen. Dat er een achterstand op andere rekeningen is, is heel vervelend en ook niet goed. Ook die zullen gewoon betaald moeten worden. Maar zo voorzie je in elk geval in het ALLERbroodnodigste, en voorkom je dat je het huis uitgezet wordt, afgesloten wordt van g/w/l of dat er iemand aan een hongersdood overlijdt.



Dus nee, ik snap het niet écht dat mensen het door sec schulden zó ver laten komen dat hun g/w/l wordt afgesloten. Je kunt diep zakken in financiele shit, heel diep. Maar een beetje logisch nadenken voorkom je dergelijke scenario's. En zelfs als er meer speelt, ziekte, psychische problemen etc. dan nog kun je zelf een stukje verantwoordelijkheid nemen door dat onder ogen te zien en de hele boel uit handen te geven. Niet leuk, maar alles beter dan afgesloten worden omdat je het zelf lichamelijk of mentaal niet aan kan om de administratie te voeren. Ik kan een heleboel verzachtende omstandigheden bedenken, maar dan blijft toch dat stukje eigen verantwoordelijkheid opspelen. Maar goed, wie weet ben ik ziende blind.
vandaag ga ik van alles kunnen

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven