Gluten en koemelkvrij of niet?

19-04-2014 22:59 77 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hoi allemaal,

Ik ben nieuw op het forum, lees al wel een tijdje mee en ben benieuwd naar jullie mening.

Ik heb al vanaf mijn kindertijd last van eczeem als ik gluten en koemelk eet/drink. Nu is het in de loop van de jaren (ik ben nu 25) wel een stuk minder geworden. En kan ik hier door dit met mate te eten/drinken best mee leven. Maar daar zit hem nu juist het probleem, het met mate vind ik zooo moeilijk! Daarom zit ik altijd in perioden dat ik het heel streng vol houd, dan voel ik me in alle opzichten ook beter en val ik meestal ook wat af, totdat het er langzaam weer in sluipt en ik weer enorm van mezelf baal als het op het punt komt dat ik mezelf 's nachts helemaal open krab.



Zijn er meer mensen die hier evaring mee hebben hoe doen jullie dit?

Wat ik vooral moeilijk vind:

1. Wanneer je bij andere mensen eet en je steeds moet uit leggen waarom je niet gewoon brood eet. (zeker als ze je een paar weken terug dat wel hebben zien eten) ik voel me dan altijd zo'n zeur

2. De planning die ervoor nodig is altijd melk/glutenvrij eten bij je te kunnen hebben. Even ergens een broodje halen gaat niet.

3. De kosten van melk/glutenvrije producten, ik heb ongeveer een budget van 150 per maand voor boodschappen



Om het eerste punt op te lossen zou ik natuurlijk rigoreus kunnen besluiten om voor altijd gluten/koemelkvrij door het leven te gaan, maar ik weet niet of ik dat vol kan houden.

Gluten en koemelkvrij of niet?

Totaal aantal stemmen: 4

Ja, geen gluten/ koemelk meer, het gaat om je gezondheid. (75%)
Nee, leer jezelf beheersen en doe het met mate (25%)
Nee, wat een onzin koemelk/gluten laten staan, probeer dit e Geen stemmen
quote:dubiootje schreef op 20 april 2014 @ 14:06:

[...]





Welke bedoel je? Glutenintolerantie is toch hetzelfde als coeliakie?Nee eigenlijk niet, glutenintolerantie is niet een juiste naam voor coeliakie. Coeliakie is geen intolerantie, maar een auto-immuunziekte. Vaak wordt het door elkaar gebruikt, omdat veel mensen het woord coeliakie niet kennen.
quote:reisa1978 schreef op 20 april 2014 @ 21:24:

[...]





Nee eigenlijk niet, glutenintolerantie is niet een juiste naam voor coeliakie. Coeliakie is geen intolerantie, maar een auto-immuunziekte. Vaak wordt het door elkaar gebruikt, omdat veel mensen het woord coeliakie niet kennen.





Coeliakie is de medische term voor het hele ziektebeeld van de glutenintolerantie, oftewel coeliakie is hetzelfde als glutenintolerantie. Daarnaast bestaat een glutensensitiviteit, een non-Celiac sensivity.



TO ; ik wil je toch aanraden een verwijzing te vragen voor een MDL-arts. Mocht je wel een glutenintolerantie hebben, dan wil je werkelijk niet je darmen naar de knoppen helpen door zo nu en dan gluten te eten.
Alle reacties Link kopieren
Sorry TO, dan heb ik dat verkeerd begrepen. Ook juist door al die meningen..
Geniet van elke dag!
Alle reacties Link kopieren
Mijn man heeft coeliakie dus hier thuis wordt volledig glutenvrij gegeten (door mijn man dan). Wat ik van zijn arts heb begrepen is dat lactose intolerantie en coeliakie heel vaak samen voorkomen (bij mijn man gelukkig niet). Let wel op het verschil tussen lactose intolerantie en koemelk allergie, want dat zijn echt twee heel verschillende dingen. Maar wat zijn arts ook zegt, is dat glutenvrij eten niet een beetje kan. In je OP zeg je dat je als je met mate gluten werpt, je huid rustig blijft. Mooi natuurlijk, maar gluten werken in de eerste plaats op je darmen. Als je gluten blijft eten, help je je hele darmflora om zeep. Met mate gluten eten heeft dus totaal geen zin. In het ziekenhuis kunnen ze onderzoeken hoe het met je darmen gesteld is. Ik zou dus zeker een afspraak maken met je huisarts en een doorverwijzing vragen, want ik denk dat een arts die gespecialiseerd is in coeliakie je hier veel meer over uit kan leggen.
Het kan zijn dat je een poreuze darmwand hebt en daardoor de gluten en caseine makkelijker in je bloed terechtkomen, wat niet hoort te gebeuren op die manier. Want als deze deeltjes in hun oorspronkelijke grootte in je bloedbaan terechtkomen gedragen ze zich als gifstoffen en geven ze inderdaad onder andere de klachten waar jij het over hebt.

Dat past misschien beter bij de klachten die jij omschrijft dan een echte allergie/intolerantie. (ik zeg het hier een beetje knullig...lees er meer over op www.gapsdieet.nl)



De beschadiging van de darmwand hoeft niet perse veroorzaakt te zijn door een glutenallergie/intolerantie, maar dit kan ook het gevolg zijn van een verstoorde darmflora.



Een verstoorde darmflora kan o.a. ontstaan door (te) veel suikers, antibiotica en stress.



Ik heb me hier een tijdlang in verdiept en meerdere boeken gelezen over dit onderwerp.



Je kunt erover meer over lezen als je googled op gaps

Het gaps protocol een manier van eten in stappen om je darmwand weer op te bouwen, zodat je dan dus na ongeveer anderhalf jaar meestal vrijwel normaal kunt eten.



Het betekent vaak in de praktijk dat je na een tijd het stappenplan van het gaps-protocol te hebben gevolgd wel af en toe wat brood kunt eten en wat yoghurt en wat chocolade, zonder dat je meteen klachten krijgt zoals bij coeliakie.



Succes!
quote:Labyrint schreef op 20 april 2014 @ 22:26:

[...]





Coeliakie is de medische term voor het hele ziektebeeld van de glutenintolerantie, oftewel coeliakie is hetzelfde als glutenintolerantie. Daarnaast bestaat een glutensensitiviteit, een non-Celiac sensivity.



TO ; ik wil je toch aanraden een verwijzing te vragen voor een MDL-arts. Mocht je wel een glutenintolerantie hebben, dan wil je werkelijk niet je darmen naar de knoppen helpen door zo nu en dan gluten te eten.Glutenintolerantie dekt de lading van coeliakie (auto-immuunziekte) niet en is dus niet hetzelfde.
Alle reacties Link kopieren
Hoe zit het dan? Niet iedereen die glutenintolerantie heeft, heeft coeliakie en niet iedereen die coeliakie heeft, heeft glutenintolerantie?
Ga in therapie!
Volgens mij is glutenintolerantie coeliakie en is er geen light variant
Alle reacties Link kopieren
Ik heb zelf coeliakie, en dat is de medische term voor de auto immuun ziekte waarbij je immuunsysteem gluten als gif ziet en je dus glutenintolerant bent. Omdat je ook antistoffen maakt, wat je normaal niet doet bij een intolerantie zou je het in theorie ook een glutenallergie kunnen noemen.

Kortom de term glutenintolerant dekt de lading niet volledig als je coeliakie hebt. Maar iedereen met coeliakie is glutenintolerant. Niet iedereen die niet tegen gluten kan heeft ook coeliakie. Glutenallergie bestaat niet. Glutenintolerantie is hetzelfde als coeliakie. Glutensensitiviteit is dat je niet tegen gluten kunt hoewel je medische gezien geen coeliakie hebt. Dus dan kun je niet tegen gluten zonder dat je coeliakie hebt.



Een beetje coeliakie of een beetje niet tegen gluten kunnen bestaat ook niet. Je kunt er tegen of niet.

Je hebt ook niet een beetje diabetes.
Alle reacties Link kopieren
Zo begrijp ik het ook, lirio. Je kunt inderdaad niet een beetje diabetes hebben. Volgens mij kun je niet een beetje last hebben van gluten: mensen met coeliakie worden er flink ziek van. Ook al is patat maar gebakken in vet waar eerder kroketten in zijn gebakken of heeft iemand met zijn kruimelmes in de boter gezeten. Iemand met coeliakie zal dat meteen merken.



Ik hoor wel vaker van mensen die gestopt zijn met het eten van tarwe en zich daar veel beter bij (menen te) voelen. Ik zou niet kunnen zeggen of dat nu echt komt doordat ze geen tarwe meer eten of door andere dingen (placebo-effect, bewuster eten in het algemeen, andere levensstijlveranderingen waardoor ze zich beter voelen).
Ga in therapie!
De glutenbelasting verschilt per persoon. Ik ben niet heel gevoelig, er zijn mensen met coeliakie die ook last krijgen van bruine basterdsuiker bijv. omdat de kleur gemaakt wordt met karamel gemaakt van tarwe, ik heb dat niet. Ik kan ook gewoon gerookte zalm eten, terwijl er mensen zijn die daar ook last van krijgen omdat zalm mooi roze moet zijn en daarom gevoerd worden met tarwe.

Er is dus wel verschil in gevoeligheid en hoeveel gluten (minimale hoeveelheden) je kan verdragen.
Alle reacties Link kopieren
Bedankt voor alle reacties en info! Door de familieverplichtingen metvpasen ben ik er nog niet aan toe gekomen alles te lezen, maar ga me er morgen verder in verdiepen.

Meer ervaringen zijn altijd welkom
Alle reacties Link kopieren
Geen idee wat je zou moeten doen.



Maar...

Dingen eten omdat je anders bang bent dat je lastig bent of mensen je een zeur vinden is natuurlijk een hele slechte reden.



Het is jouw lichaam en wat een ander vindt van wat je er in stopt is onbelangrijk.

Al zou je de ene week iedere dag pannekoeken eten en de volgende week glutenvrij.
Alle reacties Link kopieren
Terug naar de huisarts en je door laten verwijzen lijkt mij toch wel raadzaam. Zeker als het kosten aspect ook een rol speelt. Dieetkosten kunnen deels afgetrokken worden bij je belastingaangifte maar moeten dan wel bewezen zijn.
Before you assume, there is this thing called asking.
Alle reacties Link kopieren
quote:noreservations schreef op 22 april 2014 @ 11:41:

Geen idee wat je zou moeten doen.



Maar...

Dingen eten omdat je anders bang bent dat je lastig bent of mensen je een zeur vinden is natuurlijk een hele slechte reden.



Het is jouw lichaam en wat een ander vindt van wat je er in stopt is onbelangrijk.

Al zou je de ene week iedere dag pannekoeken eten en de volgende week glutenvrij.Ik vind wel dat als je uit eigen vrije keuze bepaalde veel voorkomende ingrediënten uit je dieet weglaat en hier zelf niet consequent in bent, je geen wensenlijst moet indienen bij mensen bij wie je uitgenodigd bent te gaan eten. Het is namelijk behoorlijk lastig om daar rekening mee te houden.
Ga in therapie!
Alle reacties Link kopieren
Wat is coeliakie?



Heeft u zelf coeliakie (spreek uit: seu-lia-kíe), heeft uw kind coeliakie, of kent u iemand met coeliakie? Dan weet u vast al dat het te maken heeft met gluten en met darmen. Maar wat zijn gluten? Wat doen ze met de darmen? En kan coeliakie nog overgaan?

Coeliakie en glutensensitiviteit



Iemand met coeliakie kan niet tegen gluten, en daarom wordt coeliakie ook vaak glutenintolerantie genoemd. Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt en khorasan tarwe (ook wel bekend als kamut ®). Gluten zit ook in producten die van deze granen zijn gemaakt. Denk aan brood, crackers, pizza, pasta, paneermeel, koek, cake en taart. Het zit ook verstopt in producten waar je het niet direct in verwacht. Bijvoorbeeld in de ingrediënten van soepen (bindmiddel, vermicelli of vlees), in sauzen, sommige snoepjes, ijssoorten en bier. Haver is vaak gecontamineerd (besmet) en daardoor ook niet zonder meer veilig te gebruiken in een glutenvrij dieet, lees hier meer over haver.



Voedsel met gluten zorgt bij mensen met coeliakie voor een beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm. Daardoor kan de darm zijn werk niet goed doen.



Artsen en onderzoekers zijn het er over eens dat er ook mensen zijn bij wie geen coeliakie kan worden aangetoond, maar die wel goed reageren op een glutenvrij dieet. Daar is de verzamelnaam glutensensitiviteit voor bedacht. Als alle andere darmaandoeningen uitgesloten zijn dan zou je last kunnen hebben van glutensensitiviteit. Dit kun je alleen nog maar aantonen door - begeleid - eerst 6 weken een strikt glutenvrij dieet te volgen en dan opnieuw gluten te eten. Men kijkt dan naar de klachten in beide perioden. Onderzoeken zijn wereldwijd bezig om een diagnosemiddel te vinden. Het kan ook zijn dat het namelijk niet aan het eiwit gluten in granen ligt, maar aan een ander eiwit of een ander stofje in tarwe of graan. En misschien zijn de biopten van mensen bij wie geen coeliakie werd aangetoond verkeerd geïnterpreteerd en is het toch coeliakie. Het interpreteren van biopten blijft mensenwerk. Eigenlijk weten we dus nog niet precies wat glutensensitiviteit (non celiac glutensensitivity) is. Dit zal in de toekomst met meer onderzoek duidelijk gaan worden.



Leestip: Alle zin en onzin over gluten, coeliakie en ‘glutenallergie’ op een rijtje.

Dunne darm



Een gezonde dunne darm heeft aan de binnenkant darmplooien met daarop darmvlokken. Door de plooien en de vlokken is er een groot oppervlak voor voedselopname. Bij iemand met coeliakie ontstaan door het eten van gluten ontstekingsreacties in het darmslijmvlies. De darmvlokken gaan daardoor kapot. Bij langdurige schade aan het darmslijmvlies worden belangrijke voedingsstoffen niet meer goed opgenomen. Met alle gevolgen van dien.
Alle reacties Link kopieren
Wat in ieder geval van belang is, is om niet nu al glutenvrij te gaan eten als je nog niet bij een MDL-arts bent geweest (en je dat wel zou willen). Als de MDL-arts een biopt wil nemen, kan nu al glutenvrij eten de uitslag sterk beïnvloeden en kunnen ze, als er iets aan de hand is, mogelijk niets zien.
You've got a real problem all right, and a banjo is the only answer!
quote:reisa1978 schreef op 21 april 2014 @ 16:18:

De glutenbelasting verschilt per persoon. Ik ben niet heel gevoelig, er zijn mensen met coeliakie die ook last krijgen van bruine basterdsuiker bijv. omdat de kleur gemaakt wordt met karamel gemaakt van tarwe, ik heb dat niet. Ik kan ook gewoon gerookte zalm eten, terwijl er mensen zijn die daar ook last van krijgen omdat zalm mooi roze moet zijn en daarom gevoerd worden met tarwe.

Er is dus wel verschil in gevoeligheid en hoeveel gluten (minimale hoeveelheden) je kan verdragen.



Eens. Toen ik net glutenvrij at was ik wel hypergevoelig voor bijv. bruine basterdsuiker, glucosestroop van tarwe en meer van dat soort dingen. Denk door een gestrest immuunsysteem want ik kan nu wel kleine besmettingen hebben. Friet gebakken in vet waarin ook kroketten zijn gebakken reageer ik minimaal op, maar ik moet het zeker niet dagelijks doen. Brood eten is echter een dikke no go.



Sinds ik een paar maanden geen melk meer drink, is mijn psoriasis over. Ik eet nog wel kaas, liefst oude, en lees geen etiketten na wat ik bij gluten wel doe.



Ik voel me hier zoveel beter bij, en als ik wel gluten eet heb ik daar een paar dagen last van, dus waarom zou je het überhaupt willen? Om wat mensen van je denken? Lekker boeiend. Ik kan echt niet begrijpen dat je iets eet waar je ziek van wordt.



Aan de andere kant, als ik heel veel groenten eet, en niet zoveel snaai, voel ik me ook een stuk beter. Maar op de een of andere manier is dat wat moeilijker vol te houden.



Wellicht helpt het je om je denkpatroon om te gooien. Niet denken aan wat je niet mag, want dan voelt het als een straf. Focus je liever op de alternatieven waar je wel blij van wordt en wat je wel gewoon kunt eten. Vraagt soms wel wat creativiteit en planning maar die zijn er genoeg. Klinkt misschien raar, maar het werkt echt!
quote:aquamarijne schreef op 23 april 2014 @ 10:44:

Terug naar de huisarts en je door laten verwijzen lijkt mij toch wel raadzaam. Zeker als het kosten aspect ook een rol speelt. Dieetkosten kunnen deels afgetrokken worden bij je belastingaangifte maar moeten dan wel bewezen zijn.



Is dat nog steeds zo? Want ik kan nergens een dieetlijst voor 2014 vinden op de site van de Belastingdienst?



Never mind, zelf gevonden: http://download.belasting ... ring_2014_ib4022z41pl.pdf
Ik ken het. Ik heb geen allergieën, maar eet bepaalde dingen niet. Je moet gewoon zorgen dat je altijd wat te eten bij je hebt. Nootjes, fruit, je eigen brood etc.

Ergens eten en drinken: gewoon meteen duidelijk zijn en je niet over laten halen. Mensen die er geen rekening mee kunnen of willen houden: gewoon niet meer mee eten.
Alle reacties Link kopieren
@ no reservations, dat is natuurlijk een goed punt, maar op de een of andere manier heb ik het nooit zo bekeken, bedankt.

Bedankt voor de info van 1960to4.

Ik heb nu besloten de komende 6 weken een eetdagboek bij te houden en glutenvrij te eten, om het daarna weer te proberen. (provoceren) Dan heb ik voor mijn gevoel ook echt bewijs en zou ik me minder bezwaard voelen om eten met gluten te weigeren.

Mocht daar niks uit komen ga ik echt naar de huisarts. Ik weet dat dat veel het verstandig vinden om gelijk naar huisarts en specialist te gaan. Maar ik zit toch wel erg met de kosten.(hoog eigen risico) Het belastingvoordeel kende ik niet, maar maakt voor mij helaas niet uit, omdat ik geen inkomen heb waar ik belasting over betaal (student)
Dan ga ik nog even zeuren over de kosten: al van de wtcg gehoord? Wettelijke tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten? Moet je ook aantonen dat je wat hebt, maar dan kun je ook geld (terug) krijgen. Het kan je dus zeker weten wel wat opleveren als je naar die huisarts gaat!



En hou je dat placebo-effect waar ik eerder over schreef in de gaten?
Alle reacties Link kopieren
Wat betreft duur zijn. Je kan natuurlijk heel veel zelf maken, kijk bijvoorbeeld eens hier www.debakparade.nl, heeft ook een uitleg over gluten http://www.debakparade.nl/2013/11/glute ... s-het.html en bv een aantal glutenvrije ontbijten



http://www.debakparade.nl/2014/02/5x-gl ... tbijt.html



Als je het eetdagboek heb bijgehouden kan je ook een exclusie dieet doen, waarbij je eerst een paar dagen alleen dat eet waarvan je zeker weet dat je er tegen kan en dan telkens 1 nieuw voedingsmiddel toevoegt om te zien of je er tegen kan.
Alle reacties Link kopieren
quote:dubiootje schreef op 20 april 2014 @ 14:06:

[...]





Welke bedoel je? Glutenintolerantie is toch hetzelfde als coeliakie?Nee, een intolerantie is niet hetzelfde als een allergie. 'Bij coeliakie is het slijmvlies van de darmwand aangetast dat hoeft bij een intolerantie niet zo te zijn.
Alle reacties Link kopieren
quote:dubiootje schreef op 21 april 2014 @ 09:15:

Hoe zit het dan? Niet iedereen die glutenintolerantie heeft, heeft coeliakie en niet iedereen die coeliakie heeft, heeft glutenintolerantie?Iemand die een tarwe (dat is het meestal en niet zozeer de gluten) intolerantie heeft kan last krijgen van allerlei kwaaltjes. Hoofdpijn, eczeem en darmklachten oa. Iemand die coeliakie heeft heeft geen intolerante maar is echt allergisch voor voornamelijk gluten. Een intolerantie is er niet tegen kunnen, er last van krijgen. Een allergische reactie word je doodziek van en kan zelfs de dood tot gevolg hebben. Een groot verschil dus.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven