Kat heeft calciumoxalaatstenen. Welk voer?

03-05-2024 07:03 7 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Wie kan me helpen? Mijn lieve 4 jarige poes is geopereerd om calciumoxalaatstenen te verwijderen. Dat is goed verlopen, maar wat nu?
Ze is al bijna op jaar op dieetvoer: eerst Trovet, maar ze bleef bloed in de urine houden. Daarom drie maanden geleden overgestapt op Royal Canin urinary s/o.
Tussendoor regelmatig naar de dierenarts geweest want soms leken de klachten een tijd weg maar kwamen dan toch weer terug. Ze heeft langdurig Metacam gekregen, antibiotica tussendoor en gebruikt sinds 2 maanden Cystitab. Ze drinkt voldoende met de waterfontein.
Maar bleek deze week dus toch grote calciumoxalaatstenen stenen te hebben die operatief verwijderd moesten worden :(.
Wie heeft de gouden tip welk voer nu wel zal helpen? Alvast heel erg bedankt, ik maak me erg zorgen om haar.
jolene1985 wijzigde dit bericht op 03-05-2024 09:00
0.84% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
jolene1985 schreef:
03-05-2024 07:03
[...]
Wat akelig! Ik heb helaas geen tip voor je maar dit is toch bij uitstek iets waarbij de dierenarts je kan/moet adviseren?
In elk geval veel sterkte en een spoedig herstel voor je kat :redrose:
moderatorviva wijzigde dit bericht op 03-05-2024 10:25
Reden: OP gequote
58.33% gewijzigd
Nothing happens for a reason
Alle reacties Link kopieren Quote
juliet64 schreef:
03-05-2024 08:21
Wat akelig! Ik heb helaas geen tip voor je maar dit is toch bij uitstek iets waarbij de dierenarts je kan/moet adviseren?
In elk geval veel sterkte en een spoedig herstel voor je kat :redrose:
Dit dacht ik ook.

Sterkte ik begrijp je zorgen
Alle reacties Link kopieren Quote
Bedankt 🤗
De dierenarts heeft eerder de Trovit en de Royal Canin geadviseerd. En begrijpt ook niet hoe die stenen toch hebben kunnen ontstaan met de Royal Canin urinary s/o. Ze is er ook informatie over aan het inwinnen en belt ons vandaag weer over hoe nu verder qua voer
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik gebruik sinds een paar weken Specific FCD Crystal Management. Wel had mijn kater struviet en dus geen oxalaat, maar ik zie in de omschrijving van Specific dat het voor beide gebruikt wordt. Kater zat eerst op Royal Canin Urinary S/O maar daar gingen de stenen niet snel genoeg van weg. Na 2 weken Specific weer urine ingeleverd. Dierenarts gaf aan dat ze deze 2x door de mangel heeft gehaald omdat ze niet kon geloven hoe schoon de urine nu al was. Beide merken via de dierenarts overigens, ze hadden zelf voorkeur voor RC maar dat hielp dus niet voldoende/ niet snel genoeg.

Uiteraard ben ik zelf geen dierenarts en heb ook geen ervaring met oxalaat, maar wilde je dit merk toch meegeven. Hoop dat je er wat aan hebt. Beterschap met de poes!
kever25 wijzigde dit bericht op 03-05-2024 09:10
Reden: Typ steeds verkeerd
9.38% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
Helaas bekend mee. Ik heb een kat gehad die haar hele leven terugkerend last gehad heeft van calciumoxalaatstenen.

Helaas is hier nog geen preventief middel tegen dat 100% werkt. Mijn kat is 16 jaar geworden en maar liefst 5 keer geopereerd. Aanvankelijk werd Hills K/D aangeraden, maar later leek Hills S/D toch beter om te gebruiken bij dit type steen. Benieuwd welk advies jouw dierenarts gaat geven, want door de jaren heen zijn de inzichten geregeld wel wat veranderd. Houd in ieder geval rekening met een leven lang dieetvoeding. Daarnaast gaf ik dagelijks nat voer aangevuld met water. Goed dat je al een fonteintje hebt om het drinken te stimuleren!

Ik wil je er ook op wijzen dat er gespecialiseerde dierenartsen zijn die de blaas kunnen spoelen zonder de buik te hoeven openen, mocht het in de toekomst vaker nodig zijn.. dat heeft minder impact. Ik weet niet of ik de naam mag noemen, maar in Beneden-Leeuwen zit een kliniek met de juiste expertise en apparatuur hiervoor!

Je mag me ook een PB sturen als je meer wil weten.
Alle reacties Link kopieren Quote
Bedankt voor de tips zover, ik ga deze verder onderzoeken!
Ik hoor straks de informatie van de dierenarts

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven