Log nu in om te reageren
 1. quote:
  daenerys79 schreef op 18 april 2017 @ 12:38:
  [...]
  Maar hij schenkt het niet, hij verkoopt het aan haar
  Als het ene familielid een huis verkoopt aan het andere voor een bedrag dat lager is dan de waarde, wordt het bedrag dat het meer waard is dan de verkoopprijs gezien als schenking.

  Bob didn't have anything interesting to say, so he joined Facebook.......... and told everyone there
 2. Hoeveel is een schenkingsbelasting?
 3. quote:
  Leentje_71 schreef op 18 april 2017 @ 12:39:
  Op het huis zit geen hypotheek meer.Zij is in staat om het huis te kopen, ze heeft een goede baan maar ze wil haar vader ook niet opzadelen met een grote belasting schuld.
  Belastingschuld? Als zij het koopt heeft vader toch die opbrengst om de belasting van te betalen? Dat bedrag zal zeker minder zijn dan het verkoopbedrag.

  The owls are not what they seem
 4. Als er wel hypotheek op zit maar er na verkoop nog genoeg contant geld is van haar vader kan hij daar ook nog steeds 100.000 euro van schenken aan zijn dochter. Ze kan dit alleen in haar huis/hypotheek stoppen.

  Heeft zij nog zussen of broers? Mocht dat zo zijn dan zou het niet eerlijk zijn als hij 1 dochter bevoorrecht door alleen haar geld te schenken.

  Mocht haar vader binnen 6 maanden na schenking overlijden dan moet de schenking weer terug in de erfenis en moet er erfbelasting over betaald worden.
 5. Als dochter jonger is dan 40 jaar, dan mag haar vader haar maximaal 100.000 euro belastingvrij schenken voor de aanschaf van een woning. Dat zou hij dan dus belastingvrij als "korting" op de verkoopprijs van de woning aan dochter kunnen geven.

  Was de overleden moeder mede-eigenaar van de woning? In dat geval kan namelijk ook het erfrecht (kindsdeel van dochter uit erfenis van moeder) nog een rol spelen. In dat geval zou ik verder advies inwinnen bij de notaris.
 6. ik bedoelde dat ze vader niet wil opzadelen met een belastingschuld als ze het huis op haar naam wil laten zetten en dat haar vader daar dan erg veel belasting over moet betalen.
  Misschien toch verstandig voor haar om een afspraak te maken met een notaris, die weten natuurlijk alle ins en outs over dit soort dingen, zij is hier een leek in en ik ook :)
 7. Zij is ouder dan 40 dus de vader mag haar 25000 euro vrij schenken. 100.000 is alleen als je jonger bent dan 40.
 8. Door deze rare tip doen jouw pumps geen pijn meer

  De spreuk 'wie mooi wil zijn, moet pijn lijden' is voor niets zo toepasselijk als voor het dragen van pumps. Want die hoge hakken mogen je benen dan wel langer laten lijken, je betaalt er vaak een blarende prijs voor. En dan hebben we het nog niet eens over die arme tenen die afgekneld worden.

  Lees verder

 9. Hoezo belastingschuld?

  Dochter moet huis kopen voor reële waarde, zeg 100.000.
  Zij neemt hypotheek voor dat bedrag; overdracht bij notaris, pa krijgt 100.000 op zijn rekening.
  Hij schenkt haar 25.000 en houdt dan 75.000 over.
  Daar zal hij dan in box 3 wat belasting over moeten betalen, maar zoveel,is dat niet
 10. Gewoon even langs een notaris. Wellicht kan het huis de komende jaren aan haar geschonken worden..

  De constructie kan dan bijvoorbeeld worden dat zij het huis koopt van haar vader, daarvoor heeft ze hypotheek nodig, maar dat kan ze dan van haar vader 'lenen' ipv van de bank. Het huis moet (voor de belasting) wel marktconform verkocht worden. En ze zal officieel hypotheekrente moeten betalen. De rente staat laag, dus dat zal niet alles kosten..-;)

  Een en ander hangt natuurlijk wel af van de totale waarde van de woning.. Bij een woning van max 2 ton is dit wel te realiseren, maar daarboven wordt het iets ingewikkelder.

  Nogmaals een notaris kan daar prima in adviseren. Is echt de moeite waard om even langs te gaan.

  Ik mag niet klagen. Doe ik dus ook niet!
 11. Misschien heeft ze hier iets aan. Informatie van de Vereniging Eigen Huis.

  https://www.eigenhuis.nl/ ... en-kinderen.pdf?sfvrsn=17
 12. Het handigst is als dochter officieel het huis huurt van vader met huurcontract en al. Dan krijgt het namelijk een lagere verkoopwaarde. Je kunt hiervan staatjes vinden op de site van de belastingdienst in percentages van de WOZ-waarde. Daarna kan dochter het huis van vader overkopen in verhuurde staat tegen een lagere prijs. Dit gebeurt ook regelmatig met mensen die hun huis van de woningbouwvereniging kopen, dus niks illegaals aan oid. Nou ja anders staat het ook niet op de site van de belastingdienst.

  Die verkoopwaarde kan deels verrekend worden met de erfenis waar dochter nog recht op heeft van haar moeders deel, dan kan vader haar op papier €25.000 schenken en dan jaarlijks op papier het maximale belastingvrije bedrag. Zo komt het langzamerhand volledig op haar naam en neemt vaders vermogen af, waarmee je voorkomt dat hij vermogensbelasting moet betalen en zij straks erfbelasting, als het huis in 1 keer in zijn geheel naar haar gaat.

  Zoals de constructie nu is, dus zijn woont erin en hij in een huurhuis, moet hij sowieso vermogensbelasting betalen, want een huis is alleen daarvan vrij gesteld als je er zelf ook in woont.
 13. Heeft ze al gekeken wat ze zelf aan hypotheek zou kunnen krijgen? Als het huis verwaarloosd is dan zullen de verbouwingskosten ook niet laag zijn en een schenking van €25.000 is dan niet zoveel meer.
 14. Laat maar, had laatste reacties niet gezien, geven betere info dan ik!
  Kastanjez wijzigde dit bericht op 18-04-2017 13:11 met 93%
 15. Ik heb haar dit allemaal even laten lezen en ze vond het erg nuttig. Ze gaat inderdaad even afspraak maken met notaris met deze informatie in haar achterhoofd. Bedankt allemaal.
 16. Ik zou gewoon de huur blijven betalen als ik haar was. En zelf op gaan knappen. Op termijn wordt het huis van haar, dus is het probleem opgelost. Houdt er wel rekening mee dat de vader over de huur die zij betaald ook belasting moet betalen.
 17. quote:
  Kapara schreef op 18 april 2017 @ 13:32:
  Ik zou gewoon de huur blijven betalen als ik haar was. En zelf op gaan knappen. Op termijn wordt het huis van haar, dus is het probleem opgelost. Houdt er wel rekening mee dat de vader over de huur die zij betaald ook belasting moet betalen.
  inderdaad, Ik zie het punt niet. huis uit de verkoop halen en straks erft zij het toch. Of mis ik nu wat?
 18. Vader moet dan ook vermogensbelasting betalen over de waarde van het huis, en heeft geen hypotheekrenteaftrek meer voor zover er nog hypotheek op de woning zit. In principe zal de huur dat compenseren natuurlijk.
 19. quote:
  Leentje_71 schreef op 18 april 2017 @ 12:48:
  Zij is ouder dan 40 dus de vader mag haar 25000 euro vrij schenken. 100.000 is alleen als je jonger bent dan 40.
  Die 25000 geldt ook alleen onder de 40. Boven de 40 is het 5320 voor 2017.
 20. Degene die de schenking ontvangt moet toch schenkingsbelasting betalen? Dus als TO het huis van haar vader voor een klein bedrag overneemt moet TO schenkingsbelasting betalen en niet haar vader lijkt me.
 21. Dus als jouw vriendin het huis van haar vader koopt heeft je vader een grote belastingschuld, maar als iemand anders het koopt niet?
 22. quote:
  Viviola schreef op 19 april 2017 @ 03:31:
  Degene die de schenking ontvangt moet toch schenkingsbelasting betalen? Dus als TO het huis van haar vader voor een klein bedrag overneemt moet TO schenkingsbelasting betalen en niet haar vader lijkt me.

  Precies. Ik snap niet waarom TO denkt dat vader belasting moet betalen. Als vriendin (een deel van) het huis van haar vader krijgt (en de BD ziet alles minder dan een marktconforme verkoopwaarde als een gift) moet zíj schenkingsbelasting betalen, hij niet. (Edit: Zie op de site dat je er ook voor kunt kiezen dat de schenker dit betaalt.)
  Maar het zou kunnen dat de helft van het huis al van haar is, omdat ze dat dan al van haar moeder zou hebben geërfd. Een afspraak bij de notaris lijkt me een heel goed plan.

  Edit: Ik heb het even uitgerekend. Als het huis 200.000 waard is wordt de schenkbelasting (in 2016) een kleine 27.000 euro. Dan zal er ook nog 6% overdrachtsbelasting betaald moeten worden, dus 12.000. Verder nog wat andere kosten (taxatie, notaris). Al met al kan vriendin dan voor 40.000 euro eigenaar zijn. Dat kan natuurlijk ook een goede constructie zijn. Of zie ik iets over het hoofd? Behalve dat van dit plan vooral de BD heel blij wordt.
  Maar de constructie van o.a. Iamalady is veel gebruikelijker, natuurlijk.
  Lariba wijzigde dit bericht op 19-04-2017 06:48 met 34%
 23. Dochter kan het huis kopen dmv een familiehypotheek. Zij moet dan aan vader een marktconforme rente betalen en krijgt het huis op naam.
  Vader krijgt de waarde van het huis bij zijn vermogen op. Jaarlijks schenkt vader het belastingvrije bedrag aan dochter. Op die manier kan dochter gebruik maken van de HRA, het vermogen van vader wordt jaarlijks lager en dit is ook gunstig voor de erfenis later.

  Iemand zei dat dochter het huis gewoon kon blijven huren en verbouwen, omdat het later toch van haar werd. Maar als je het huis verbouwd wordt het huis meer waard. Over de waarde van het huis moet je erfbelasting betalen. Voor kinderen is maar 20.000 euro vrijgesteld van belasting, dus dan zou dochter meer belasting moeten betalen over haar eigen investering.
 24. Dat is een goede tip Wilma, een familiehypotheek is ideaal. De rente moet wel marktconform zijn en niet veel lager (of zelfs veel hoger) anders klopt de belastingdienst alsnog aan voor schenkbelasting.

  Als vader het kan missen is dit voor hem ook geen probleem. Dochter moet wel aflossen om HRA te kunnen krijgen.

  Je moet het huis ook laten taxeren. Overdrachtsbelasting is 2% (4000), notaris max 1000 voor hypotheek en overdracht) taxatie max 1000 dus totale aankoop zou dan ongeveer 206.000 zijn. Bij 2% rente is de rente 4120 het eerste jaar, aflossing is 6900, totaal ongeveer 11.000 euro. Als zij dan een schenking krijgt van 5320 dan is het jaarlijks in het begin 5680 en per maand 473.

  Op deze manier kan zijj heel goedkoop wonen. De hypotheekaftrek gaat daar nog van af, het bedrag kan dan makkelijk maar 400 euro per maand zijn.

  Na overlijden is zij erfgenaam. Schenken is goedkoper dan erven. Boven de ongeveer 115.000 euro moet je 20% erfbelasting betalen. Daaronder is het 10%.

  Als vader nu b.v. 150.000 euro zou schenken (in korting op aankoop huis) zou je 16.750 aan belasting moeten betalden. De overige 50.000 zou dan in de vorm van een hypotheek kunnen gaan en die zou dan elk jaar verminderd kunnen worden door een schenking van ruim 5000 euro of gewoon afgelost kunnen worden.

  Vanzelfsprekend kunnen andere bedragen ook.
 25. quote:
  veensteker schreef op 19 april 2017 @ 11:34:
  Dat is een goede tip Wilma, een familiehypotheek is ideaal. De rente moet wel marktconform zijn en niet veel lager (of zelfs veel hoger) anders klopt de belastingdienst alsnog aan voor schenkbelasting.

  Als vader het kan missen is dit voor hem ook geen probleem. Dochter moet wel aflossen om HRA te kunnen krijgen.

  Je moet het huis ook laten taxeren. Overdrachtsbelasting is 2% (4000), notaris max 1000 voor hypotheek en overdracht) taxatie max 1000 dus totale aankoop zou dan ongeveer 206.000 zijn. Bij 2% rente is de rente 4120 het eerste jaar, aflossing is 6900, totaal ongeveer 11.000 euro. Als zij dan een schenking krijgt van 5320 dan is het jaarlijks in het begin 5680 en per maand 473.

  Op deze manier kan zijj heel goedkoop wonen. De hypotheekaftrek gaat daar nog van af, het bedrag kan dan makkelijk maar 400 euro per maand zijn.

  Na overlijden is zij erfgenaam. Schenken is goedkoper dan erven. Boven de ongeveer 115.000 euro moet je 20% erfbelasting betalen. Daaronder is het 10%.

  Als vader nu b.v. 150.000 euro zou schenken (in korting op aankoop huis) zou je 16.750 aan belasting moeten betalden. De overige 50.000 zou dan in de vorm van een hypotheek kunnen gaan en die zou dan elk jaar verminderd kunnen worden door een schenking van ruim 5000 euro of gewoon afgelost kunnen worden.

  Vanzelfsprekend kunnen andere bedragen ook.
  Wij hebben ook een familiehypotheek, en wij lossen jaarlijks de schenking af. Voor ons is dat voldoende, maar onze familiehypotheek dateert uit 2008, toen mocht aflossingsvrij ook nog en dat nemen we natuurlijk mee. Maar de notaris weet vast of de belastingdienst daar tegenwoordig mee akkoord gaat. Sowieso moet je de rente altijd daadwerkelijk over maken.
 26. Op hypotheekplatform staat dat je tenminste annuitair moet aflossen.

  De rente moet je inderdaad wel overmaken. De aflossing echt storten is verstandig omdat het dan aantoonbaar is. De schenking kan dan ook gewoon overgemaakt worden.

  Hou er wel rekening mee dat het maandbedrag elke maand een heel klein beetje lager wordt door de aflossing. Je kan een schema in EXcell maken.