Let op de laatste reactie is ouder dan 14 dagen.
Snel reageren is daarom uitgeschakeld.
 1. quote:
  klien schreef op 09 januari 2011 @ 18:19:
  De huisaanpassingen zijn meer luxe dan noodzaak.

  Fozziebear; Mijn lening loopt langer en de rente is lager, maar het geleende bedrag is ook lager. Ik vind het maar vreemd, nooit geweten van de IB! Tijdens je studie denk je dat betaal ik wel terug met een goede baan maar dat gata niet zo makkelijk met een rentepercentage van boven de 3%!
  Hypotheekrente is hoger, rente bij een PL nog hoger om over creditcard-rentes nog maar niet te spreken. Zo slecht is die lening en terugbetaling-regeling van de IBG/DUO echt niet..
 2. Haha maar goed dta we gene kinderen hebben!
  Nee dat hebben we inderdaad niet vast laten leggen. Nu zit ik dus met het dilemma; moet ik wat water bij de wijn doen en meewerken aan die verbouwing die hij graag wilt of dooremmeren over aflossen wat verstandig zou zijn.
 3. Waar heb jij meer aan? De verbouwing (of het resultaat daarvan; klussen doet het ook goed in de reden voor ruzie-toptien ;-) ) of emmeren over zijn geld?

  Ik ben daar tamelijk simpel in: zolang ik geen hinder ondervind van de manier waarop manlief zijn financiën regelt, bemoei ik me er niet mee. Maar wij hebben dan ook een soort huwelijkse voorwaarden, wat van hem is, is van hem. Inclusief eventuele schulden die op zijn eigen naam staan.
  En dat geldt andersom natuurlijk ook.
  Alleen gezamenlijke rekeningen en bezittingen (die dus ook zo staan beschreven) zijn van ons samen.
 4. We waren overeengekomen om een nieuwe keuken aan te schaffen, tot ik post kreeg van de ib en zijn lening van 11000 euro zag *slik* en het is zijn pakkie aan, maar het druist wel tegen mijn gevoel in..
 5. aflossen natuurlijk.. belachelijk dat iets wat je hebt geleend niet wilt terug betalen
 6. Tja goeie vraag, ik maak me wel een beetje zorgen om die schulden.. en de (financiele) verhoudingen gaan ook scheef lopen. Hij verdiend in principe meer dan ik maar houd minder over door die schulden.
 7. Moet het er binnenkort maar eens over hebben met hem.
  Bedankt voor jullie reacties allemaal!
 8. Door deze rare tip doen jouw pumps geen pijn meer

  De spreuk 'wie mooi wil zijn, moet pijn lijden' is voor niets zo toepasselijk als voor het dragen van pumps. Want die hoge hakken mogen je benen dan wel langer laten lijken, je betaalt er vaak een blarende prijs voor. En dan hebben we het nog niet eens over die arme tenen die afgekneld worden.

  Lees verder

 9. tja, vent had hier ook een behoorlijke studieschuld, maar als je nog geen kinderen hebt en geen tophypotheek kun je best snel het aflossen, maar dan moet je het verbouwen even uitstellen.
 10. en tja, over dat scheeflopen, dat was hier ook een tijd zo, maar hij komt natuurlijk niet zo maar aan de schuld.
 11. Waarom hebben jullie er voor gekozen om jullie financiën dermate gescheiden te houden terwijl jullie wel samen een enorme financiële verplichting zijn aangegaan?

  Wees altijd jezelf. Tenzij je een eenhoorn kan zijn. Wees dan een eenhoorn.
 12. Maar hoe wilde je die 11.000 euro van de IBG/DUO aflossen? Want dat geld heb je nu ook niet liggen.. Als je nu 15.000 euro had liggen, naast een buffer, zou ik alles aflossen. Maar dat heb je niet.. Dus dan de duurste lening aflossen.
  Stel dat jouw vriend zijn baan kwijt raakt, dan moet hij die lening bij de bank blijven aflossen, terwijl hij bij de IBG/DUO dan een draagkrachtmeting kan laten doen.

  Waar zou het geld voor die nieuwe keuken dan nu vandaan komen? Of red je dat van die 5000?

  Wat betreft het scheeftrekken van inkomsten.. Tsja, daar had je het echt over moeten hebben voor je ging samenwonen. Dan had je daar over na kunnen denken en tot een compromis kunnen komen. Nu ben je al geïrriteerd en vooringenomen hierover.
  Wij storten allebei een bedrag naar rato op de gemeenschappelijke rekening. En daarvoor zijn we uitgegaan van nettobedragen na aftrek van onze terugbetalingen voor die studieschuld. Maar dat hebben we overlegd op het moment dat we daar nog blanco instonden..
  Daarnaast hebben we een gezamenlijke spaarrekening/buffer en allebei onze eigen rekeningen. Als ik versneld wil aflossen aan IBG/DUO, doe ik dat, als ik dat niet wil, doe ik dat niet. Op het moment dat bedragen veranderen (loonsverhoging, nieuw termijnbedrag IBG/DUO), bekijken we dus ook weer het percentage waarin we bijdragen.
  We hebben verder nog wel de afspraak dat we onze studieschulden versneld aflossen als we dat geld 'ineens' zouden winnen ofzo. Maar die kans is niet zo groot...
 13. quote:
  klien schreef op 09 januari 2011 @ 18:13:
  Waar ik ook achter ben is dat de hoogte van de rente bij ib afhankelijk is van de hoogte van je lening! Hoe hoger je lening hoe meer rente (verschil is wel 2 %!). Wisten jullie dit?  Hopelijk ben ik mosterd (want heeft iemand anders dit al ontkracht).

  Dit is niet waar. De hoogte van de rente over je schuld bij de IB-groep is afhankelijk van het jaar waarin je geen recht meer had op studiefinanciering (basisbeurs EN lening). Overigens wordt de rente elke 5 jaar opnieuw vastgesteld.
 14. quote:
  Broedkippetje schreef op 09 januari 2011 @ 18:08:
  Direct die lening bij de bangk aflossen van je spaargeld.
  De rest van het spaargeld houden als gewone buffer, en dus niet investeren in een badkamer oid.
  Lening bij IBG gewoon aflossen volgens afspraak.
  Zo zou ik het ook doen.
 15. quote:
  klien schreef op 09 januari 2011 @ 18:28:
  Tja goeie vraag, ik maak me wel een beetje zorgen om die schulden.. en de (financiele) verhoudingen gaan ook scheef lopen. Hij verdiend in principe meer dan ik maar houd minder over door die schulden.


  Ik vind niet dat je vriend zoveel schuld heeft. Ik vind 11.000 geinvesteerd hebben in een goede opleiding niet zo heel veel. Maar dat is heel erg persoonlijk.

  En jullie financien zijn toch gescheiden? Wat maakt het dan uit wat hij over houdt....
 16. Kijk die studieschuld, alla, als het goed is heeft hij daar een regeling voor getroffen met de IBG en betaald hij dat maandelijks terug.

  Maar die schuld bij de bank kost hem ongelooflijk veel rente. Meer rente dan hij krijgt over zijn spaarrekening. Dus dat kost hem alleen maar geld. Ontzettend stom dus om dat niet af te lossen. Daarbij vind ik het nogal onzinnig. Wel spaargeld hebben, maar tegelijkertijd ook schulden...
 17. Als je vriend geen buffer heeft, maar enkel schulden bij bank en DUO, dan betekent dat dus dat er maar íets hoeft te gebeuren of jij draait in je eentje op voor de hypotheek (iets met hoofdelijke verantwoordelijkheid.....), dus dit gaat jou zeker aan - vind ik.
 18. Kijk natuurlijk wel uit, als jullie gezamenlijke aankopen doen (bijvoorbeeld een badkamer of keuken), dat hij aan de betalingsverplichtingen voldoen kan.

  Anders draait u ervoor op.

  En als uw vriend niet in staat is goed zijn financiën te beheren (want het is dom om geld te lenen als hij geld op zijn rekening heeft, en nog dommer om het geld dan uit te geven), raad ik u aan niet mee te betalen aan een badkamer.
 19. Bedankt voor jullie advies!
  Ik ga voorstellen dat hij in ieder geval die lening van 2.500 euro aflost, en als er dan genoeg geld over is komt de keuken er ook. Financieel gezien sta ik er wat beter voor; meer spaargeld en minder hoge lening dus ik heb altijd wel een buffer. Maar daarnaast vind ik het belangrijk dat hij voor zijn eigen verantwoordelijkheden opkomt.
 20. Ik ben het eens met wat al vaak hierboven is gezegd: bank aflossen, IB volgens afspraak.

  Hebben jullie een samenlevingscontract of iets dergelijks? Is daarin 'geld en schuld' geregeld? Als jullie zelf helemaal niks geregeld hebben, is het geregeld bij Wet (geen idee hoe).

  Zoek eens uit wie er opdraait voor gezamenlijk gemaakte schulden. En trek daaruit je conclusies.

  Overweeg: "Jij wilt deze lening, ik niet. Dus laten we zwart op wit vastleggen bij de notaris/bank dat dit jouw lening is, en dat jij de volledige verantwoordelijkheid op je neemt hiervoor."
  Als hij daar geen problemen mee heeft, prima.
  Als hij dan begint te sputteren, begint misschien tot hem door te dringen wat 'samen' in het woord 'samenwonen' werkelijk inhoudt (namelijk geen dingen doordouwen die je partner niet wil, anders word je voor het blok gezet).
  Maar ik weet niet of je relatie bestand is tegen dit soort tactieken. Dat moet je zelf beoordelen.

  Als je niks aardigs te zeggen hebt, kun je ook je mond houden.
 21. En dit is de man die je lui en dik vind en onaantrekkelijk vind?
 22. Ja, als je niet zeker bent over je relatie (gezien je andere topic), dan zou ik er nog duidelijker over zijn. En je geld gescheiden houden.
  Én geen nieuwe keuken nemen als je daar bij eventuele verkoop van jullie huis geen extra geld voor kan krijgen en dat is bijna altijd zo. Kopers willen toch de keuken en badkamer vaak naar hun eigen wensen aanpassen.

  Dat was mijn spreekbeurt, zijn er nog vragen?!
 23. Hebben jullie een gezamenlijke spaarrekening? Anders zou ik daar gauw mee beginnen. Want wat doe je nu, als er een nieuw dak (ik noem maar iets urgents wat bijna nooit een luxe aanschaf is) moet komen van 5000 euro, en jullie spreken af ieder de helft te betalen en je vriend heeft dat niet?

  Het is zijn zaak of hij wel of geen schulden aflost, maar ik zou wel zorgen dat jullie je gezamenlijke financiën beter op orde krijgen/organiseren en plannen.
 24. Gelukkig is onze dakbedekking net nieuw :)
  Maar hij heeft beloofd zijn lening bij de bank af te lossen en te sparen voor de keuken. Dus dat schuiven we nog even voor ons uit. Bedankt voor jullie advies.
 25. quote:
  Blackdress schreef op 09 januari 2011 @ 18:54:
  Kijk die studieschuld, alla, als het goed is heeft hij daar een regeling voor getroffen met de IBG en betaald hij dat maandelijks terug.

  Maar die schuld bij de bank kost hem ongelooflijk veel rente. Meer rente dan hij krijgt over zijn spaarrekening. Dus dat kost hem alleen maar geld. Ontzettend stom dus om dat niet af te lossen. Daarbij vind ik het nogal onzinnig. Wel spaargeld hebben, maar tegelijkertijd ook schulden...


  Vind dat wel erg kort door de bocht. Spaargeld is ook een buffer voor onvoorzien die je direct aan kunt spreken en die m.i. wel nodig is (zeker met een eigen huis maar ook zonder eigen huis wel). Wanneer die 2500,- een erg hoge rente heeft, zou ik die idd wel aflossen, maar nog maar 2500 spaargeld overhouden zou ik veel te weinig vinden. Stel dat je werkloos wordt, je auto stuk gaat oid dan is 2500 niets. Ben je zo doorheen.
  Wij hebben relatief veel spaargeld, maar ook een hypotheek (verder geen schulden). Toch stop ik bewust mijn spaargeld niet in mijn hypotheek omdat ik een bepaalde minimale buffer wil houden voor financiele tegenslagen. Wanneer we ruim boven die buffer komen, gaan we dit wel aflossen op de hypotheek (dan wel bijstorten op onze hypotheekspaarrekening), maar eerder niet. Ook al is dit per maand ongunstiger (want ik betaal netto meer aan hypotheekrente dan ik nu aan spaarrente ontvang). Het zij zo. Maar van (even fictief) bv 20.000,- kan ik een hele tijd mijn inkomen aanvullen als ik bv werkloos zou worden of kan ik zo een andere auto kopen. 20.000,- minder hypotheek scheelt me netto een keer 50,- per maand en daar heb ik helemaal niets aan als ik acuut een andere auto moet of mijn inkomen een paar honderd euro terug zou vallen in geval van ww.
 26. quote:
  Broedkippetje schreef op 09 januari 2011 @ 18:08:
  Direct die lening bij de bank aflossen van je spaargeld.
  De rest van het spaargeld houden als gewone buffer, en dus niet investeren in een badkamer oid.
  Lening bij IBG gewoon aflossen volgens afspraak.
  Zo zou ik het ook doen.