Geld & Recht alle pijlers

Paard heeft ongeluk op de manege gehad.

04-09-2015 15:36 30 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo.

Zou graag mijn verhaal even kwijt willen. Misschien dat er dames zijn die in een soort gelijke situatie hebben gezeten. Zal proberen het zo kort en duidelijk mogelijk proberen te houden.



Paard stond op een manege. Ze zouden de stallen volledig uitmesten. Paard er uit, op de zogenaamde wacht plaats neer zetten. En dan met een shovel de stal leef halen.



Tijdens het leeghalen van de stal is de shovel achteruit tegen paard aan gereden. Hij is hierdoor om gevallen. En met zijn neus tegen een stalen balk aangekomen.

(Ze hebben 2 stalen balken. 1 hoge voor de paarden, waaraan hij dus vast stond. En een lage voor kleine pony's waar hij zijn neus dus tegenaan kwam)

Manege-eigenaar is er bij gekomen. En volgens hem was er niets aan de hand. Bloed op de neus kwam van de schaafplek. Die hij overigens ook had.

Onder het motto: de vader van de eigenaar is dierenarts. Hij kan er wel even naar kijken. Is paard op stal gezet.



Die dag zou (stief)dochter op paard rijden. Ze had paardrijles. Haar moeder vond het er toch vrij ernstig uit zien. Zij heeft geen paardenverstand maar ondanks dat de manege eigenaar zei dat er niets aan de hand was ging ze toch even vragen aan andere paarden eigenaren wat ze nou het beste kon doen. Zij adviseerden dat ze het beste mijn vader, die dus dierenarts is. Het beste even kon bellen. Voordat er überhaupt een halster werd omgedaan.



Ze heeft ons geprobeerd te bellen. Wij waren niet bereikbaar. Waarna ze toch mijn vader belde. Hij is gekomen. En comstanteerde een gebroken neus. Maar hij vond omdat hij geen veearts is, en het toch wat anders is als de gezelschapsdieren die hij behandeld. Er maar een veearts moest komen.

Die is gekomen. Zijn foto's gemaakt. Die kwam tot de conclusie dag er geopeerd moest worden.



Ondertussen probeerde ex ons steeds te bereiken. Net toen de veearts het advies tot operen gaf kreeg ze mij aan de telefoon.



Dag later is paard geopeerd. We hebben de spullen vanp de stal gehaald en hebben een andere stalling gevonden.

Man is met mijn vader wezen praten. Hebben de manege ook de rekening van de veearts en eigen risico van de verzekering onder de neus geduwd.



Dat een ongelukje kan gebeuren oke. Maar sorry geloof het verhaal echt niet dat ze niets aan paard konden zien. 2 uren later komt er iemand zonder paarden verstand en zelfs die vond dat er toch wel even naar gekeken moest worden. Later kregen we ook te horen dat meerdere stal genoten hebben gevraagd wat er met paard aan de hand was.



Persoonlijk vind ik dat ze paard hebben laten lijden door niet een veearts of mijn vader voor hem te bellen.



Ze weigeren te betalen. Was buiten hun schuld om naar hun zeggen.

Man is in staat om er echt werk van te maken. Maar heeft dat wel zin? Kunnen ze dan daadwerkelijk het echt zo ver krijgen dat er betaald word.



Voor mij is het klaar. Ga niet eindeloos aan een doodpaard trekken. (Wat een misplaatste bewoording eigenlijk. )

Paard is geopeerd, verzekering heeft het gedekt. Komen nooit weer op de manege. Klaar. Kunnen we wel heel veel woorden aan vuil maken, maar wat schieten wij daar mee op? Stel ze blijven weigeren te betalen.
Als je verzekering het heeft gedekt dan heb je toch geen schade geleden? Waarom moeten ze volgens jou dan alsnog betalen?
Alle reacties Link kopieren
Lijkt mij dat de manege zijn verzekering zou moeten aanspreken aangezien zij verantwoordelijk zijn. TO hoeft dan haar verzekering niet aan te spreken. Ik vind het totaal niet netjes wat de manege heeft gedaan, integendeel.
Paard is geopeerd, verzekering heeft het gedekt. Komen nooit weer op de manege. Klaar. Kunnen we wel heel veel woorden aan vuil maken, maar wat schieten wij daar mee op? Stel ze blijven weigeren te betalen.

Zij hoeven jou niet te betalen. Zij betalen premie aan hun verzekering. Die betaald uit aan jullie verzekering die aan jou uitbetaald, of de rekening van de dierenarts betaald.



Als je nog smartegeld wil, zal je naar de rechter moeten.
Alle reacties Link kopieren
Dit ga je niet winnen als je naar de rechter gaat. Die zal het zien als jouw verantwoordelijkheid. Als je wilt kan ik je hier meer informatie over geven, maar dan moet je je PB-functie even aanzetten.
Hebben de manege ook de rekening van de veearts en eigen risico van de verzekering onder de neus geduwd. Paard is geopeerd, verzekering heeft het gedekt.



Als ik het goed begrijp was de operatie gedekt door de verzekering. Maar zit TO nog wel met de kosten van de veearts (die onderzocht heeft, foto's gemaakt en besloten heeft dat operatie de volgende dag nodig was) en de kosten van het eigen risico van de verzekering.
Alle reacties Link kopieren
Geen idee, maar wat een k@tmanege.

Gaat het weer een beetje met hem? Arm beest.
Reik niet naar de hemel - maar haal hem naar je toe, Karin Bloemen.
Nou, ik denk dat als je dit verhaal aan jouw verzekering vertelt, dat zij het wel op zullen nemen met de eigenaar van de manege. En dan zal jouw verzekering proberen om de kosten af te wentelen op de verzekering van de manege. Tenzij ze vinden dat de schade te klein is om er nog meer kosten tegenaan te gooien, dan laten ze het zitten.

En dat zou jij ook moeten doen. Ga je paard vertroetelen, kom nooit meer op je oude manege en ga niet met modder gooien. Ze zullen het vervelend genoeg vinden dat je weg bent gegaan.

Besteed je energie maar beter aan positieve dingen.
Alle reacties Link kopieren
Wat staat er in het contract hierover?
Alle reacties Link kopieren
"Persoonlijk vind ik dat ze paard hebben laten lijden door niet een veearts of mijn vader voor hem te bellen. "



Hier heb je gelijk in. Maar dat heeft niets met aansprakelijkheid oid te maken, je hebt namelijk door hun beslissing om de dierenarts niet te laten komen niet extra schade opgelopen om het zo maar te zeggen, de schade was er al, en het is zielig voor het paard dat ie er even mee gestaan heeft maar hij kon uiteindelijk alsnog geholpen worden. Je gaat niet een soort smartegeld voor je paard loskrijgen oid.



Je staat op eigen risico op zo'n stal. Of je de schade uberhaupt kunt claimen op de w.a. verzekering van de staleigenaar kun je uitzoeken, maar dan krijg jij persoonlijk alleen het eigen risico terug, de rest gaat terug naar jouw verzekering. Ook prima natuurlijk, maar let er dus wel op dat je het over de feitelijke schade met ze blijft hebben en niet over dat ze wel of niet adequaat gereageerd hebben daarna, dat heeft er in dit geval niet veel mee te maken. Ik krijg het idee dat jullie een excuus alleen al erg fijn zouden vinden, of niet?
Alle reacties Link kopieren
Heeft ie trouwens echt zn neusbeen gebroken of de tanden van de bovenkaak oid? Geen last meer van met rijden?
Alle reacties Link kopieren
Arm paard Ik weet niks van de wettelijke kant maar ik wou wel even zeggen dat het klinkt alsof ex het super heeft aangepakt, die zat vast in de stress omdat ze jullie niet kon bereiken en zelf geen verstand van paarden heeft. Ik zou zelf denk ik m'n energie stoppen in een bloemetje voor haar, steun voor dochter die mogelijk overstuur is, en natuurlijk zorg voor het paard. Maar ik kan me ook je man wel voorstellen, een wens voor gerechtigheid. Een ze-zullen-boeten idee. Maar ik denk dat dat uiteindelijk de energie niet waard is.
Alle reacties Link kopieren
Wat staat er in het contract? Ik ga er van uit dat het op eigen risico is en dan kan je niks tenzij er opzet in het spel was. Dat was er waarschijnlijk niet en anders zou je dat ook niet kunnen bewijzen.
Weet je zeker dat het restloos zal herstellen, wat is de prognose? Ik weet niet meer hoe je hem verzekerd hebt, maar bij ongeschiktheid voor de sport keert een verzekering eigenlijk nooit 100% uit. Zorg dat je verklaringen krijgt van mensen op stal en alles goed bewaart.

Ik denk verder dat als je je verzekering het verhaal vertelt, dat zij degenen zijn die erachter aan moeten gaan. Smartegeld voor een paard lijkt me een beetje suf.
Alle reacties Link kopieren
Manege heeft zorgplicht voor de paarden in pension. Tijdens hun werkzaamheden is het paard gewond geraakt. Ze kunnen aansprakelijk gesteld worden voor de veearts kosten. Volgens mij staat hierover meer te lezen in het boek "Pleidooi voor het paard".
Ah wat sneu voor je paard :( Gaat hij wel weer helemaal herstellen?



Is die ijzeren balk zo dicht bij de stal zelf dat ze zo tegen hem aan kunnen rijden?

Ik zou inderdaad proberen de verzekering het op te laten lossen. Zij weten hoe en wat het handigste is en scheelt jouw weer energie die je aan paard kan besteden. Kan me voorstellen dat die na een operatie wat meer zorg nodig heeft?
Alle reacties Link kopieren
Smarten geld gaat het niet zo zeer om.



We moesten eigen risico van de operatie betalen. De voorrijd kosten van de dierenarts mochten we zelf betalen.



Kortom het heeft ons ¤575.- gekost.
Als je iemand inschakelt zou ik iemand inschakelen die gespecialiseerd is in hippisch recht, bijv Floortje Maat of Schelstraete.
Alle reacties Link kopieren
Er is dus gewoon iemand tegen jouw paard aangereden en daardoor heb jij concreet 575 euro schade geleden.

Het lijkt me wel degelijk dat ze daarvoor aansprakelijk zijn.



Als ik tegen jouw auto aanrijd ben ik ook aansprakelijk voor de kosten.



Heb je rechtsbijstamdverzekering?
Wees altijd jezelf. Tenzij je een eenhoorn kan zijn. Wees dan een eenhoorn.
Alle reacties Link kopieren
Dit is gewoon een simpel gevalletje civiel aanspakelijkheidsrecht, heb je helemaal geen in 'hippisch recht' gespecialiseerde advocaat voor nodig. Manege heeft schade veroorzaakt dus aansprakelijk. Hoeft helemaal geen opzet bij te komen. Ongelukje zit in klein hoekje, kan de beste overkomen, maar ze moeten de schade vergoeden. Je kunt de rekening van 575 bij ze neerleggen en jouw verzekering kan ook verhaal halen als ze willen.



Heb je een rechtsbijstandverzekering? Als je zelf een advocaat moet betalen is de sop de kool niet waard.
Wat klote voor je en natuurlijk je paard. Dit is echt mijn grootste angst, ook vroeger veel gezien op maneges. Komt het wel helemaal goed? Neemt hij het bit nog aan? Voor 575 euro lijkt mij een procedure niet waard. Als het een principezaak is, bel dan even een advocaat gespecialiseerd in hippisch recht (Google) en bel even. Dat is waarschijnlijk kosteloos.
quote:polydox schreef op 04 september 2015 @ 17:17:

Als je iemand inschakelt zou ik iemand inschakelen die gespecialiseerd is in hippisch recht, bijv Floortje Maat of Schelstraete.



Stel je vraag op bokt.nl

Volgens mij reageert Floortje daar ook regelmatig.
Ja klopt idd. Op bokt zit ze volgens mij.
Alle reacties Link kopieren
Wie is er eigenaar van het paard, dat haal ik niet uit je verhaal.



Shovel rijdt tegen paard aan zodat hij valt?!?! Hoe hard hebben ze dan het paard wel niet aangereden? Ik zou zorgen dat je gelijk wat getuigen van het voorval regelt. En inderdaad, manage is aansprakelijk.
quote:Noujijweer schreef op 04 september 2015 @ 19:17:

Ja klopt idd. Op bokt zit ze volgens mij.Klopt FloortjeM

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven