Geld & Recht alle pijlers

Rondkomen van ¤20 per week

08-12-2014 15:25 132 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo Allemaal,



Dit onderwerp zal vast wel al een keer zijn aangesneden en toch post ik hem omdat ik na lang zoeken tussen alle topics toch geen bevredigend antwoord heb kunnen vinden.

Ook wil ik er even bij melden dat we absoluut niet zielig zijn, maar door de omstandigheden loopt ons leven op dit moment niet zoals we een aantal jaren geleden hadden bedacht..





Ik zal proberen de situatie uit te leggen.





Mijn man werkt als leidinggevende in een winkel en ik ben na jarenlang in de kinderopvang gewerkt te hebben anderhalf jaar geleden begonnen (na 3 maanden ww en 51 keer solliciteren op ALLE vacatures die ik maar kon vinden) bij een supermarkt begonnen. Minder loon dan voorheen, maar in ieder geval een inkomen.



Nu ben ik een half jaar geleden plotseling ziek geworden waardoor ik niet meer kan werken. Ik mag niet autorijden (lopen en fietsen gaat ook erg moeilijk) dus aan huis gebonden.



Helaas na een half jaar onderzoeken kunnen de medici niet vinden wat er met me aan de hand is en dus ben ik ziek, maar op papier niet. Er lopen nog onderzoeken, maar ze gooien het nu vooral op de psychische kant. Nu loopt mijn contract in 2015 af en kom ik opnieuw in de WW terecht. Ik ga er eigenlijk al vanuit dat het UWV mij zo snel mogelijk de ziektewet uitgooit en me een WW uitkering geeft. dit zal ik ongeveer 7 maanden krijgen.





Dan volgt nu het probleem.

Als ik nog ziek ben (zoals het er nu uitziet ga ik alleen maar meer achteruit) heb ik dus vanaf eind 2015 geen inkomen meer en moeten we het doen van alleen het inkomen van mijn man.



Alle dingen waar we op kunnen bezuinigen zijn er af (geen auto meer, niet meer sparen, niet sporten etc) geloof me.. ik zit heel erg op de financiën en alles wat eraf KAN is er dan ook echt af.

Dan blijft er onderaan de streep ¤20,- over voor huishoudelijke uitgaven, eten/drinken, medicijnen en kleding



We hebben geen schulden (behalve dan onze hypotheek) en ik zorg er ook wel voor dat dit niet gaat gebeuren!

als ik zou kunnen werken zou ik het zeker weten doen!

Bij verkoop van ons huis krijgen we een restschuld en ik wil geen schulden. (we vallen wel onder de NHG maar weet niet of het in ons geval positief zal uitpakken)



Ons koophuis is een strop om onze nek!

Ik heb uitgerekend wat we over zouden houden als we in een huurhuis zouden zitten ¤500 per maand!!



Mijn vragen

Zijn er mensen met een koopwoning die rond moeten komen van ¤20,- per week? dit houdt in: boodschappen, kleding, medicijnen etc.



Heeft iemand ervaringen met regelingen vd gemeente/overheid bij het bezit van een eigen woning?



Iemand ervaring met de verkoop van het huis onder NHG zonder uit elkaar te gaan (dus bij verlies werk of ivm ziekte)??





Met vriendelijke Groet

Alein
anoniem_212351 wijzigde dit bericht op 08-12-2014 15:29
Reden: verkeerde zinsopbouw
% gewijzigd
'Sometimes, you have to give up on people. Not because you don't care, but because they don't"
quote:markovic schreef op 08 december 2014 @ 17:05:

Je moet die denkbeeldige ziekte uit je hoofd zetten en aan de slag gaan i.p.v. hier tips te vragen hoe te leven van helemaal niks.Het feit dat er nog niet gevonden is wat TO mankeert, houdt niet in dat het een denkbeeldige ziekte is.
Alle reacties Link kopieren
quote:Fangtasia schreef op 08 december 2014 @ 18:25:

[...]





Het feit dat er nog niet gevonden is wat TO mankeert, houdt niet in dat het een denkbeeldige ziekte is. Maar het feit dat ze niet mag auto rijden , medicatie zegt te hebben maar niets op papier heeft roept wel vragen op. eh doet vermoeden dat er iets niet klopt.

Volgens de dokter ben je wel of niet ziek. Wel ziek is wel medicatie, niet ziek is ook geen medicatie. Zo simpel is het.
quote:nina1966 schreef op 08 december 2014 @ 18:37:

[...]

Maar het feit dat ze niet mag auto rijden , medicatie zegt te hebben maar niets op papier heeft roept wel vragen op. eh doet vermoeden dat er iets niet klopt.

Volgens de dokter ben je wel of niet ziek. Wel ziek is wel medicatie, niet ziek is ook geen medicatie. Zo simpel is het.Een placebo denk ik..
Alle reacties Link kopieren
Goh wat een super tips.

TS Zal nu wel denken : laat maar , normale reakties hoef ik daar niet te verwachten.

Ze heeft nog gelijk ook.



Als een arts niets kan vinden wil dat niet zeggen dat je gezond bent.



Gelukkigerwijze zit ik niet in een situatie waarin ik met 20 euro moet rondkomen.

Kan haar dus geen tips geven.
wie de toekomst als tegenwind ervaart, loopt in de verkeerde richting.
Alle reacties Link kopieren
quote:nina1966 schreef op 08 december 2014 @ 18:37:

[...]

Maar het feit dat ze niet mag auto rijden , medicatie zegt te hebben maar niets op papier heeft roept wel vragen op. eh doet vermoeden dat er iets niet klopt.

Volgens de dokter ben je wel of niet ziek. Wel ziek is wel medicatie, niet ziek is ook geen medicatie. Zo simpel is het.



Wat ontzettend kort door de bocht dit. Als TO bijv. veel pijn heeft, maar daar (nog) geen aanwijsbare lichamelijke oorzaak voor is gevonden, dan krijgt ze misschien wel pijnstillers voorgeschreven, ik noem maar wat.

En TO voelt zich wel degelijk ziek en kan niet goed functioneren in het dagelijks leven. Dat de arts daar nog geen duidelijke verklaring voor heeft betekent niet dat het daarom niet bestaat!
life is beautiful
Alle reacties Link kopieren
Het heeft bij mij zeven jaar geduurd voordat duidelijk was wat ik heb. Geen diagnose is niet ziek, is wel erg kort door de bocht.



Als je contract niet verlengd wordt dan krijg je eerst nog 7 mnd ww schrijf je. Dat betekent dat je nog zo'n driekwart jaar meer te besteden hebt dan de genoemde 20 euro per week. Probeer nu alvast zo zuinig mogelijk te leven en spaar elke cent die je niet perse uit hoeft te geven. Dat geeft je nog wat ademruimte na afloop van je ww.



Misschien kun je kwijtschelding van gemeentelijke belastingen aanvragen met zo'n laag besteedbaar inkomen?



Hoeveel hypotheek betaal je als je voor 500 euro minder per maand kunt huren?
Alle reacties Link kopieren
Nee ik kan niet werken, nee ik kan geen thuiswerk doen. Als ik dit had gekund had ik niet het risico gelopen mijn baan kwijt te raken en zat ik nu hier geen vragen te stellen op een forum over hoe je rond kunt komen met ¤20,-!



Ik ben al ¤1000 in loon erop achteruit gegaan als ik in de ww of ziektewet kom. Sinds ik van de kinderopvang naar de supermarkt ben gaan werken verdien ik gewoon heel veel minder. En hierdoor hebben we al zo hard moeten snijden in onze vaste lasten dat nu flink sparen voor later er even niet inzit (ben al blij dat we in ieder geval nog wat spaargeld hebben, maar dit is niet bedoeld om op te eten)



Wat betreft mijn ziekte (wat een rare opmerkingen van sommige mensen trouwens! Jeetje...) Er zijn ziektes die niet in het bloedbeeld of op een scan meteen te herkennen zijn, er gaan soms maanden of jaren overheen. Wij zijn erachter gekomen dat de medische wereld in Nederland nog heel wat kan leren van die in het buitenland omdat ze daar op sommige gebieden veel verder zijn qua onderzoek.



Ik bedoel medicijnen niet voor mezelf maar voor het gezin in zijn geheel.. ik bedoelde het als onvoorziene uitgave niet dat ik een heel scala aan medicatie inneem (in tegen deel juist)

Het is niet zo dat je pas ziek bent wanneer je medicatie voorgeschreven krijgt... Wat een rare gedachte gang zeg?!



Ik ga uit van het ergste.. dat is dat het UWV niet zal erkennen dat ik inderdaad ziek ben. Daar bedoel ik dus mee (en dit was misschien niet duidelijk voor sommige) dat ik door de artsen wel degelijk als ziek wordt gezien maar omdat er geen diagnose is kan ik nergens op terugvallen behalve op de klachten die ik heb. Leg dat maar eens uit aan een arbeidsdeskundige! Ik hoor om mij heen namelijk verhalen dat de keuring van het UWV heel erg streng is qua ziekte en dat ik er dus vanuit gaan dat zij vinden dat ik belastbaar genoeg ben om me de ziektewet uitkering te ontzeggen..



Maar er zijn dus geen mensen die rondkomen van ¤20,- per week???

Op dit moment leven we (ik, mijn man en onze dochter) zoals we moeten leven als ik in de ww of ziektewet uitkering kom. En dat zal vanaf 2015 ook al niet ruim zijn maar wel wat ruimer dan de ¤20,- per week (een voorbereid mens.....)



Ik ben niet iemand die haar kop in het zand stopt. Ik denk na over later, mijn toekomst, onze toekomst. Ik ben geen doemdenker maar bedenk welke situaties er werkelijk voor kunnen gaan doen. Ik probeer juist UIT de schulden te blijven in plaats van ze te krijgen. Is dit nou werkelijk zo vreemd? Alle mogelijke scenario's opschrijven en daar eventueel als het dus moet er ook meteen naar kunnen handelen voordat het uit de hand loopt.



Bedankt voor het meedenken in ieder geval!





Ik hoop heel erg op de NHG, en zoals ik het nu lees zullen we daar hoogst waarschijnlijk wel voor in aanmerking komen. Ik zal ze eens bellen.
anoniem_212351 wijzigde dit bericht op 08-12-2014 20:04
Reden: dingen bij geplaatst ter verduidelijking
% gewijzigd
'Sometimes, you have to give up on people. Not because you don't care, but because they don't"
Alle reacties Link kopieren
Wat vervelend dat je zo kwakkelt met je gezondheid. Als je schrijft - ze gooien het nu vooral op de psychischr kant: ben je het daar mee eens? Er zijn in NL ook gespecialiseerde centra voor bv. onverklaarbare klachten of als het samenhangt met psychische klachten. Ik weet niet of je daar al naar bent doorverwezen...
Alle reacties Link kopieren
Ohja: en wat die ziektekosten betreft - ik probeer maar even mee te denken... Misschien dat je via de gemeente volgend jaar (WMO of bijzondere bijstand) kunt kijken of je voor een vergoeding in aanmerking komt.

Op het NIBUD staat een tool waarmee je kunt uitrekenen of je in aanmerking komt voor toeslagen en waarmee je ook kunt kijken of je bij je gemeente in aanmerking komt voor ontheffing van bepaalde belastingen etc.



Sterkte!
Alle reacties Link kopieren
Je kunt je variabele uitgaves van de afgelopen maanden per maand in Excel zetten. Alle "niet nodige" uitgaves er uithalen en dan kan je zien of je rond die 20,- zit. Alleen ik ben bang dat je daar ver boven zit per week.
Misschien een vreemde tip, maar in veel cases die ik vanuit werk heb erg effectief: kijk eens of je wel terecht kan bij een revalidatiecentrum. Zij hebben ook voor onverklaarbare fysieke klachten (of ze nu psychosomatisch of somatisch zijn) een aanbod. Dan wordt er in samenspraak met jou gekeken tot waar je mogelijkheden te rekken zijn en waarbij je wel baat hebt. Denk aan ergotherapie, fysiotherapie, psychotherapie, medicamenteus; heel breed dus. Er wordt dus gekeken vanuit wat je wel kunt, en hoe ver datgene kan worden uitgebouwd in plaats van wat je niet kunt en in hoeverre dat jouw leven negatief beïnvloed en je dus in onmogelijkheden denkt.
Alle reacties Link kopieren
he gedver wat zitten er toch zure wijven hier, bah!



Ik heb geen tips voor je TO, maar wil je wel sterkte wensen!
Euh misshappy1989.... Er zijn hier genoeg mensen met fatsoenlijke reacties. Maar de situatie van to betekent niet dat ze maar moet accepteren dat het is zoals het is. Want dat is gewoon totaal geen vooruitzicht dat helpend gaat zijn voor haar situatie. Dit kan eerder contra-productief zijn. Anyway, dat is zoals ik helaas weet dat het werkt. Ik probeer. In ieder geval in mogelijkheden te denken voor To. En wat ze daar mee doet, is aan haar.
Alle reacties Link kopieren
quote:misshappy1989 schreef op 08 december 2014 @ 20:20:

he gedver wat zitten er toch zure wijven hier, bah!



Ik heb geen tips voor je TO, maar wil je wel sterkte wensen!



Niks zuurs aan. Gewoon realistisch.

En ook heel logisch gezien to niks los laat over haar ziekte.

Ik ken er nl ook een die koste wat kost van allerlei ziektes verzint om maar niet te hoeven werken. Tuurlijk zijn er genoeg nog niet bekende ziektes en ik zeg ook niet dat to het verzint maar ik kan er met de beste wil niet bijdat je helemaal niks kan, zelfs geen thuiswerk.

Ja dan krijg ik toch een idee dat je ook gewoon niet wil.



En ¤20 per week is niet nodig in Nederland. Je kunt dan aanspraak maken op de voedselbank.



En ja ik heb ervaring, zowel met in de ziektewet zitten, afgekeurd zijn voor je oude beroep als de voedselbank.

Er kan van alles maar je moet wel willen. En soms betekend dat dingen doen doe je niet leuk vind. Maar ga op zoek naar wat wel kan en kijk niet naar wat niet kan.
All people have the right to stupidity. But some abuse the privilege.
Alle reacties Link kopieren
quote:konijn82 schreef op 08 december 2014 @ 20:09:

Misschien een vreemde tip, maar in veel cases die ik vanuit werk heb erg effectief: kijk eens of je wel terecht kan bij een revalidatiecentrum. Zij hebben ook voor onverklaarbare fysieke klachten (of ze nu psychosomatisch of somatisch zijn) een aanbod. Dan wordt er in samenspraak met jou gekeken tot waar je mogelijkheden te rekken zijn en waarbij je wel baat hebt. Denk aan ergotherapie, fysiotherapie, psychotherapie, medicamenteus; heel breed dus. Er wordt dus gekeken vanuit wat je wel kunt, en hoe ver datgene kan worden uitgebouwd in plaats van wat je niet kunt en in hoeverre dat jouw leven negatief beïnvloed en je dus in onmogelijkheden denkt.



Dank je wel voor het meedenken. Momenteel zit ik ook in zo'n traject (hoewel ik ook nog in het ziekenhuis loop) omdat ik zelf heel erg graag vooruit wil, en absoluut niet denk dat dit "het einde" is. Ik ben een jonge meid en ik vind het inderdaad moeilijk te accepteren dat ik ziek ben, maar ik begin het langzamerhand te accepteren (Dat is een geheel andere discussie)

Ik ben absoluut niet depressief en sta ontzettend positief in het leven en probeer alles aan te grijpen wat me maar beter kan maken.



Ondanks alle moeite worden op dit moment mijn klachten alleen maar erger en vandaar mijn vragen over situaties die misschien zullen komen.



Het feit blijft dus dat de meerderheid van de mensen hier helaas geen antwoord of tips kunnen geven over het rondkomen met absoluut het minimum van het minimum..



Wij zijn toch niet heel erg uitzonderlijk?
'Sometimes, you have to give up on people. Not because you don't care, but because they don't"
Alle reacties Link kopieren
Tuurlijk ben je niet uitzonderlijk maar zoals al eerder gezegd van ¤20 per week kun je gewoon niet rondkomen, dat is overleven.

Neem contact op met de voedselbank, daar kom je dan echt wel voor in aanmerking als je zo weinig over houdt.

Wij hebben ook een week budget maar die is wel wat hoger als dievan jullie.

Wij kunnen gewoon rondkomen, krap en opletten maar we redden het.

Met ¤20 red je het niet.
All people have the right to stupidity. But some abuse the privilege.
Alle reacties Link kopieren
quote:MadameQetesh schreef op 08 december 2014 @ 20:37:

[...]





Niks zuurs aan. Gewoon realistisch.

En ook heel logisch gezien to niks los laat over haar ziekte.

Ik ken er nl ook een die koste wat kost van allerlei ziektes verzint om maar niet te hoeven werken. Tuurlijk zijn er genoeg nog niet bekende ziektes en ik zeg ook niet dat to het verzint maar ik kan er met de beste wil niet bijdat je helemaal niks kan, zelfs geen thuiswerk.

Ja dan krijg ik toch een idee dat je ook gewoon niet wil.



En ¤20 per week is niet nodig in Nederland. Je kunt dan aanspraak maken op de voedselbank.



En ja ik heb ervaring, zowel met in de ziektewet zitten, afgekeurd zijn voor je oude beroep als de voedselbank.

Er kan van alles maar je moet wel willen. En soms betekend dat dingen doen doe je niet leuk vind. Maar ga op zoek naar wat wel kan en kijk niet naar wat niet kan.





Ik vind dit persoonlijk een erg nare en kwetsende reactie.

Niet alleen omdat je aanneemt dat ik ziektes verzin maar vooral dat je denkt dat ik niet wil.

dit is geen medisch forum. Dus ik ga hier niet uitgebreid mijn klachten opschrijven. ik heb in het afgelopen half jaar elke keer opnieuw alle kracht, energie en moed verzameld om te gaan werken. Zo erg zelfs, dat de bedrijfsarts en de mensen op mijn werk zich afvroegen of ik het op die manier niet erger maakte.

Maar kan ik nou ziek zijn? Waarom zou ik alleen maar hele dagen thuis zitten en me erbij neerleggen dat ik zelfs mijn eigen kind niet zelf kan helpen aankleden, naar school brengen en dat ik hulp moet vragen zodra manlief de deur uit is om te gaan werken? Mij niet gezien!

Ik ben iemand die eerder over zijn grenzen heen gaat dan het er maar bij laat zitten.

De situatie is nou eenmaal zoals hij is..



Ik snap dat mensen een mening vormen omdat ik hier niet over mijn klachten wil praten maar dat is mijn keuze. Misschien heb ik nou wel al teveel verteld. Als je alleen maar reageert om me de les te lezen of kwetsende opmerkingen er neer te zetten kun je beter niet reageren.



Bovendien vroeg ik ook niet naar tips hoe ik meer geld kan verdienen of hoe ik beter word... ik vroeg of mensen ervaringen hebben met andere zaken rondkomen met weinig geld, en ervaringen met NHG en eventuele toeslagen wanneer je een koophuis hebt....
'Sometimes, you have to give up on people. Not because you don't care, but because they don't"
Alle reacties Link kopieren
Jammer dat jij het als naar en kwetsend leest. Dat is jou eigen interpetatie. Beter lezen, ik zeg namelijk helemaal niet dat jij je ziekte verzint. Dat zet ik er zelfs nog bij! Ik zeg dat ik iemand ken die koste wat kost wel van alles verzint om maar niet te hoeven werken. En ja als jij zo vaag blijft is het niet gek dat mensen twijfelen.



En ik heb je tips gegeven waar je om vroeg. Misschien moet je eens leren lezen.

Nog maar een keer dan: je kunt zo goed als onmogelijk van ¤20 rondkomen. Neem contact met de voedselbank daar heb je zo goed als zeker rechtop.



En je vraagt niet om aan meer geld te komen maar wil wel alles weten over toeslagen. Dat is hetzelfde.
All people have the right to stupidity. But some abuse the privilege.
Alle reacties Link kopieren
Krijg je geen bijstand na ww uitkering?
20 euro is misschien te doen, maar niet op een gezonde manier. Gezien je klachten lijkt me voeding met voldoende bouwstoffen en vitamines wel belangrijk, ook voor je gezin. Je schrijft dat je niet op zoek bent naar manieren om meer geld te verdienen, dus alvast excuses voor deze tip. Het viel me op dat je correct Nederlands schrijft en dus wel achter een computer kunt zitten. Als je een uurtje per dag teksten schrijft voor een content mill heb je zo een paar euro verdiend en verdubbel je je weekbudget.
Ik ga er vanuit dat alein-man teveel verdient voor aanvullende bijstand.

To, misschien heb je dit al gedaan, maar kijk eens naar de volgende zaken:

- carrieremogelijkheden voor je man. Zou het voor hem een optie zijn om te solliciteren naar een baan met meer inkomen? Soms is opslag ook iets dat best bespreekbaar is. Wat let het hem om het gesprek over opslag aan te gaan? Alle beetjes helpen

- zorgtoeslag en kindgebonden budget

- spullen die je kunt verkopen op marktplaats

- voedselbank + kledingbank

- soms kan je ook in gesprek met de bank je aflossing van je hypotheek wat verlagen; dit hangt van allerlei zaken af. Mogelijk is oversluiten met deze lage rente ook voor jullie rendabel. I.i.g. Ga met de bank om tafel, dit zul je ook gedaan moeten hebben alvorens aanspraak te kunnen maken op je NHG.



Echt, er zijn ook voor jullie mogelijkheden. En heel goed dat je nu al probeert vooruit te kijken.
Alle reacties Link kopieren
quote:sandy1974 schreef op 08 december 2014 @ 21:16:

Krijg je geen bijstand na ww uitkering?Niet als man boven bijstandsniveau verdient. Dat zou to dus uit moeten zoeken.
All people have the right to stupidity. But some abuse the privilege.
Alle reacties Link kopieren
Nare situatie TO. 20 euro is echt, echt, echt minimaal. Heb je jullie al ingeschreven bij een woningbouwvereniging?
Alle reacties Link kopieren
Ik snap dat je je voor wilt bereiden op een worst case scenario; maar je hebt nu nog je baan, je gaat er nu al vanuit dat het UWV je heel snel als beter zal beschouwen als je contract niet verlengd wordt (wat dus helemaal niet zo hoeft te zijn); daarnaast ga je uit van 7 maanden WW: klopt dit; heb je dat geverifieerd?



Verder klopt het volgens mij niet dat je er ¤ 1000 op achteruit gaat tov je baan in de kinderopvang. Een kennis van mij werkt fulltime in de kinderopvang; de salarissen daar zijn niet dusdanig dat zo'n verschil realistisch is.

Realiseer je dat een netto teruggang heel iets anders is dan een bruto teruggang.



Natuurlijk kun je tips vragen, maar het gaat over een situatie die zich misschien pas over een jaar gaat voor doen. Op dit moment kun je dus niks met tips over de voedselbank etc.

Daarnaast geef je aan je je huis niet met verlies te willen verkopen; je spaargeld niet op te willen maken. Tja, op een gegeven moment telt 'wil niet' niet meer; maar zul je wel moeten.



En je kunt misschien best een tijdje eten van ¤20 per week als je heel kritisch inkoopt; maar met de kosten voor een eigen huis en alle andere dingen die je in je OP aangeeft is dat onmogelijk.
Alle reacties Link kopieren
quote:Alein schreef op 08 december 2014 @ 19:55:





Wat betreft mijn ziekte (wat een rare opmerkingen van sommige mensen trouwens! Jeetje...) Er zijn ziektes die niet in het bloedbeeld of op een scan meteen te herkennen zijn, er gaan soms maanden of jaren overheen. Wij zijn erachter gekomen dat de medische wereld in Nederland nog heel wat kan leren van die in het buitenland omdat ze daar op sommige gebieden veel verder zijn qua onderzoek.



Welke landen zijn dat dan en om welke onderzoeken gaat het?

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven