Geld & Recht alle pijlers

Verhuizen, kunnen wij dit betalen?

27-10-2014 15:23 59 berichten
Alle reacties Link kopieren
Mijn man en ik hebben een nieuwe woning op het oog. We willen graag verhuizen vanwege de wens op gezinsuitbreiding. Wonen nu op een appartement en hebben maar 1 slaapkamer.



De lasten die we nu hebben zijn vrij laag. Als we gaan verhuizen gaan we groter wonen en zullen deze lasten aanzienlijk toenemen. Het verschil in kosten voor de hypotheek hebben we inzichtelijk maar we zijn benieuwd wat hier allemaal bij komt kijken en of we dit dus wel op kunnen brengen. De bank heeft al een toezegging gedaan maar ik merk dat ik me zorgen maak of het dan allemaal nog wel gaat lukken. Met de wens op gezinsuitbreiding dat veel geld kost mocht het lukken, kinderopvang, minder werken en dan dus een nieuw huis met meer lasten..



Inkomen: 4600 netto per maand (beide fulltime, mijn salaris zal afnemen als ik dadelijk 1 dag minder ga werken. Mijn man werkt er al 4. We zullen dan op ongeveer 4200 overblijven netto.

Toekomstige hypotheeklasten, 1100 netto (1500 bruto)



De woning die we op het oog hebben is nieuwbouw, en ongeveer 200m2 vloeroppervlak. Geen idee wat de energiekosten worden, ik heb nu 180 euro per maand in de begroting staan.



Benieuwd naar jullie eerste indruk en jullie ervaringen.
Alle reacties Link kopieren
quote:Desperate_Housewive schreef op dinsdag 28 oktober 2014 07:01 Hoe kan de hypotheek maar 1350 zijn voor een huis van 430.000 euro? Onze hypotheek is ongeveer de helft en wij betalen zonder teruggaaf bijna 1200 euro. Nu is onze rente wel hoger dan nu, maar scheelt dat zoveel? Of ligt het aan het eigen geld dat ingelegd word?

Oprechte vraag hoor vind het zo weinig voor zo'n hoge hypotheek. Wij konden met ons salaris echt niet zo'n hoge hypotheek afsluiten destijds. En onze salarissen schelen niet veel. Wij leggen inderdaad eigen geld in. We gaan ongeveer 360.000-380.000 lenen. Dat zou met deze rente, 3,7 10 jaar vast volgens de berekening van de Rabobank ongeveer dat bedrag zijn.
Alle reacties Link kopieren
quote:Princess4ever schreef op dinsdag 28 oktober 2014 07:27 Tweede dagen met "zon'n"salaris voor 1 kind kost hier 595 euro netto. En dan maar hopen dat ze de belastingteruggave in stand houden....Dat is fors! Ik ga mijn berekeningen maar eens even aanpassen
Alle reacties Link kopieren
Waterplant, dank voor je uitgebreide reactie, hier kunnen we wat mee.



We rekenen misschien inderdaad naar onze wensen toe. Vandaar ook dit topic om weer even te landen op aarde.



Wat ik me dan wel oprecht afvraag.. Houden jullie in jullie situaties en woonhuizen meer dan 800-1.000 per maand over om van te sparen en evt. Kinderen op te vangen mochten ze komen? Of puur als buffer als er 1 werkloos wordt? Ik kan me bijna niet voorstellen dat dat gebruikelijk is.
Alle reacties Link kopieren
quote:Zusenzoo schreef op dinsdag 28 oktober 2014 07:14 Het wel een beetje vaag inderdaad.

Wij betalen 1200 bruto voor 3 ton.

Op 1 salaris uiteraard.

Want 1800 over en je moet er alles nog van doen en er gaat nog geld af voor de kinderopvang en minder werken.....

Voor hetzelfde geld kan je niet meer meer werken straks. En dan? Hoeveel heb je dan over? Als jij niet meer werkt? Dus als ik het goed begrijp verdiend jouw partner of jijzelf in je eentje genoeg om alle vaste lasten te kunnen dekken? Incl. kinderopvang enz? En het geld dat jij verdiend is dan voor leuke dingen en sparen?
Wij sparen 400 euro per maand. Er blijft dan nog 150 euro over voor kadootjes, kleding dochter, uitjes enz en mijn man en ik houden elk nog 250 euro over voor onze eigen kleding, telefoon, dingen voor onszelf, hobby. Er blijft dus in totaal 1050 euro over ongeveer na aftrek van alle kosten zoals hypotheek, verzekeringen, boodschappen, kinderopvang, alle vaste lasten zeg maar wel hebben wij ook nog 3 auto's (1 station, 1 saxo en een oldtimer eend die in de winter geschorst is). Daarnaast nog een caravan waar we stalling voor huren. Dat zijn geen kosten die iedereen heeft, maar zit bij ons wel bij de vaste lasten dus
Alle reacties Link kopieren
Dat is netjes!



Even ter verduidelijking, die 1800 euro oude situatie daar is het geld voor uitjes enz. al vanaf. Ik zal het even het toekomstig plaatje zonder kinderen uitwerken:



Nieuwe situatie:

Inkomen: 4.600 netto

Hypotheek: 1100 netto

zorgverzekering: 200

Gemeentelijke belastingen: 150

Gas/w/e: 200

Verzekeringen huis: 200

Boodschappen: 400

Gsm: 100

Auto: 300

Kleding en leuke dingen: 500



Totaal: 3150 uitgaven



Over: 1450 voor sparen en onvoorzien



Verder komt er nog binnen:

Vakantiegeld ongeveer 4000 netto

Bonus man en eindejaarsuitkering van mij +/- 5000 netto
Alle reacties Link kopieren
quote:mevrouwquiche schreef op 28 oktober 2014 @ 08:37:

Waterplant, dank voor je uitgebreide reactie, hier kunnen we wat mee.



We rekenen misschien inderdaad naar onze wensen toe. Vandaar ook dit topic om weer even te landen op aarde.



Wat ik me dan wel oprecht afvraag.. Houden jullie in jullie situaties en woonhuizen meer dan 800-1.000 per maand over om van te sparen en evt. Kinderen op te vangen mochten ze komen? Of puur als buffer als er 1 werkloos wordt? Ik kan me bijna niet voorstellen dat dat gebruikelijk is.



Wij hebben er bij de aankoop van ons nieuwbouwhuis inderdaad voor gekozen om een huis te kopen waarbij we alle vast lasten (incl. boodschappen, gemeentelijke belastingen & bruto hypotheek) van 1 salaris kunnen betalen.. We houden dan ruim 2000 euro/maand over voor sparen & zakgeld. Het betekent dat we nog wel wat wensen hebben, we zouden later graag in een vrijstaand huis met garage en veel grond wonen, maar voor nu is ons (toekomstige) ruime hoekhuis ook helemaal prima.



Niet heel veel mensen in onze direct omgeving hebben dezelfde keuze gemaakt, overigens, maar ik ben er wel heel blij mee. Het geeft een hoop rust én heel veel financiële ruimte om de dingen te doen die óók belangrijk voor ons zijn (reizen, uitjes, etc.).
Alle reacties Link kopieren
Nena,



Ik vind het juist heel goed wat jullie doen. Heel verstandig en idd, geen stress als het ooit fout gaat met 1 inkomen. Daarbij is er helemaal niks mis met een hoekwoning ?.



Is het nieuwbouw? Hoe groot is het en wat betaal je aan g-w-l en gemeentelijke belastingen? Die laatste zijn natuurlijk per gemeente verschillend maar ben benieuwd.
Alle reacties Link kopieren
Ik mis nog:

Waterschapslasten

OZB

Internet en televisie

Onderhoud huis
Alle reacties Link kopieren
quote:3wieler schreef op dinsdag 28 oktober 2014 09:22 Ik mis nog:

Waterschapslasten

OZB

Internet en televisie

Onderhoud huis



Ozb en waterschap zit in de 150 gemeentelijke belastingen. Dit is een schatting, denk je dat dit te weinig is?



Internet krijgen we gratis van man zijn werk



Onderhoud huis gaat via onvoorzien/sparen
Mevrouwquiche, mijn eerste gedachte is dat het makkelijk moet kunnen.

Man en ik verdienen met beiden vier dagen werken iets van rond de 4000 euro netto. Hypo is rond de 1100 en daar komen dan nog overlijdensrisicoverzekeringen enzo bij.

We hebben twee kinderen. Jongste gaat nog net niet (over twee weken pas) naar het KDV, maar voor de eerste krijgen we ongeveer 35% KOT, voor de tweede straks 75%. Netto verwachten wij voor drie dagen KDV zo'n 1000-1100 euro te gaan betalen (bruto betalen we voor een kind iets meer dan 1000 euro).



Ons huis was eigenlijk 'te duur' toen we het kochten, want we hadden ook nog een onwijze restschuld, maar we wilden er ZO graag wonen dat we het niet erg vonden om een paar jaar niet op vakantie te gaan. Onze restschuld kost ons 500 euro per maand, zodra we daar vanaf zijn vinden we onszelf echt rijk!



Ik las het al bij iemand anders, het is heel belangrijk voor jezelf te bedenken wat je per se wilt doen in je leven. Als je graag drie keer per jaar op vakantie gaat, moet je dat meenemen in je berekeningen. Wil je dure merkkleren (voor jezelf en/of de kinderen) en word je doodongelukkig als je dat niet kunt betalen, dan moet je dat meerekenen.



Bedenk daarna goed wat je huis aan onderhoud kost, een groter (ouder?) huis heeft meer kosten dan een kleiner huis.
Alle reacties Link kopieren
Wij betalen al jaren zoiets aan huur (vrije sector) en leven alleen van mijn inkomen (3500 netto). Mijn mans freelance inkomsten zijn te wisselend om mee te rekenen en gebruiken we ook alleen voor extra's op vakantie e.d.

Wij hebben twee kleine kinderen en hebben omdat mijn man vanuit huis kan werken geen opvang kosten.

En dat gaat dus prima, ik moet wel zeggen dat wij geen hele dure hobby's hebben maar we doen gewoon boodschappen bij AH/bakker/slager/biowinkel, man is lid van twee sportclubs, oudste sinds kort ook, we kopen graag boeken en ik koop relatief veel en duurdere kleding + kinderkleding. Toch sparen we ook gewoon, zij het wat minder omdat dat nu met een huurhuis ook minder nodig is (als er iets kapot is, bel ik de servicedienst en wordt het gemaakt). Wij sparen sowieso: vakantiegeld + dertiende maand (6000euro per jaar) en rond de 200 per maand.

Ik zou dus makkelijk een huis durven kopen met een netto maandlast van 1100. Sterker nog, daar kijken we naar.



Moet er wel bij zeggen. Ik ben nu (rijks)ambtenaar met specialisatie die in de markt veel gevraagd is (en wat in de markt ook beter betaald). Bang voor inkomensverlies ben ik niet zozeer. Wel extra verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid, plus een goede regeling via pensioenfonds. In de toekomst zal mijn inkomen nog iets stijgen en vallen bovendien nog mijn DUO afbetalingen weg.



Daarnaast: wij hebben net al jullie wat eigen geld om in te brengen. Plus dat je tegenwoordig 100% moet aflossen. Mocht het over 5 jaar ofzo misgaan, heb je al een groot deel 'boven water staan' en kan je gewoon schuldenvrij van je huis af. Leuk is anders maar ik vind het geen onverantwoord risico zo.
if we all light up, we can scare away the dark...
Alle reacties Link kopieren
Ja, zonder kinderopvang dan, want dat is niet meer nodig als ik niet meer zou werken.

We verdienen rond de 6000/7000 samen.

Maar we houden ook van lekker uit eten, kleding kopen wanneer we willen en op vakantie wanneer het uit komt.

Dus we hebben gewoon een rijtjeswoning.
Alle reacties Link kopieren
Ook gewoon 150m2 dus meer dan voldoende.
1450, 00 euro per maand is een mooi bedrag om over te houden maar daar gaat een flinke hap uit als je een kindje krijgt. Omdat je minder gaat werken moet je van die 1450,00 al 400 aftrekken omdat je dat niet hebt meegenomen in je berekening. Hou je over 1050,00. KDV is vanwege jullie inkomen fors duurder. Ik weet daar niet vanaf maar als dat inderdaad op 600,00 uitkomt op 2 salarissen kom je uit op 450,00 (het kan snel gaan).



Dat is prima te doen want je hebt voor kleding en leuke dingen al 500,00 gereserveerd in je maandelijkse uitgaves. Dat geeft je zelfs de ruimte om een 2e kind te krijgen.



Bedenk wel dat in die 500,00 euro ook stomme uitgaves zitten als de aanschaf van kaarsen, hout voor een kachel, batterijen, nieuwe telefoon, bloemen, verjaardagen enz. Iets wat we liever buien onze kostenposten houden maar bijna altijd de grootste kostenpost is.



Maar dan nog heb je een ruime marge om het te doen. Kijk we even of je nu perse je hypotheek al meteen voor 10 jaar wil vastleggen want je kunt op 1 jaar al 2,8 % rente krijgen en dat scheelt aanzienlijk. Je krijgt dan minder rente terug maar alles wat je minder aan hypotheek betaald kan je apart zetten en weer een stuk vervroegd aflossen waardoor je totale hypotheeklasten steeds lager worden. De hypotheekaftrek gaat steeds meer op de helling dus hoe minder hoe beter.



Lees je goed in op internet hoe dat zit want banken zullen sowieso je dat gene adviseren wat voor hun het meest gunstig en dus niet voor jou.
Alle reacties Link kopieren
quote:mevrouwquiche schreef op 28 oktober 2014 @ 09:31:

[...]





Ozb en waterschap zit in de 150 gemeentelijke belastingen. Dit is een schatting, denk je dat dit te weinig is?



Internet krijgen we gratis van man zijn werk



Onderhoud huis gaat via onvoorzien/sparen



Ik denk dat de 150¤ echt aan de weinige kant is.

Je hebt namelijk verschillende posten:

Ozb

Rioolheffing

Afvalstoffenheffing

Waterschapslasten



Het ligt er natuurlijk ook maar net aan in welke gemeente je wil gaan wonen. De ene gemeente is duurder dan de andere.



Vergeet je ook niet het eigenwoning forfait?
Alle reacties Link kopieren
En 200 verzekeringen is laag bedrag, zit denk ik geen aanvulling bij, dus daar

Moet je ook voor reserveren en rond de 750.- eigen risico per jaar.
Alle reacties Link kopieren
En onderhoud woning. En nog steeds geloof ik niet dat de hypotheek incl levensverzekering 1350 is bij een huis van 4 ton.
Alle reacties Link kopieren
Als het huis 380.000 hypotheek heeft tegen een rentetarief van 3,7% dan heb je een bruto hypotheek van 14.060 per jaar.

Per maand komt dit neer op ¤1171,66 bruto per maand.



Geen idee wat een levensverzekeringen kost.
quote:3wieler schreef op 28 oktober 2014 @ 10:38:

[...]





Ik denk dat de 150¤ echt aan de weinige kant is.

Je hebt namelijk verschillende posten:

Ozb

Rioolheffing

Afvalstoffenheffing

Waterschapslasten



Het ligt er natuurlijk ook maar net aan in welke gemeente je wil gaan wonen. De ene gemeente is duurder dan de andere.



Vergeet je ook niet het eigenwoning forfait?



Waar ik woon zijn de waterschapslasten al 150 per jaar.

OZB ruim 500 euro.

En dan schijn ik nog in een 'gemiddelde' gemeente te wonen.

Je schat eea te zonnig in.
Alle reacties Link kopieren
Onderhoud woning kan trouwens wel een enorme kostenpost worden, vooral wanneer je zelf niet zo handig bent. Ook het onderhoud van een tuin moet je niet onderschatten.



Niet dat ik je wil ontmoedigen hoor maar reken je je niet rijk. Geld wat je denkt vrij te kunnen besteden vliegt er echt uit als je niet oplet.
Alle reacties Link kopieren
quote:Zusenzoo schreef op dinsdag 28 oktober 2014 10:41 En 200 verzekeringen is laag bedrag, zit denk ik geen aanvulling bij, dus daar

Moet je ook voor reserveren en rond de 750.- eigen risico per jaar. Hmm daar ga ik eens induiken dan. We betalen nu ongeveer 800 euro per jaar dus dacht met 200 per maand ruim te zitten. Maar daar zit geen opstal in. Wellicht is dit een dure dan?
Alle reacties Link kopieren
quote:3wieler schreef op dinsdag 28 oktober 2014 10:45 Als het huis 380.000 hypotheek heeft tegen een rentetarief van 3,7% dan heb je een bruto hypotheek van 14.060 per jaar.

Per maand komt dit neer op ¤1171,66 bruto per maand.



Geen idee wat een levensverzekeringen kost. Inderdaad. Daar komt nog een stukje aflossing bij en dan kwamen we op iets van 1550 bruto. en ongeveer 1100 netto. Mag toch aannemen dat de bank wel weet waar ze over praten.
Alle reacties Link kopieren
quote:mevrouwquiche schreef op 28 oktober 2014 @ 09:22:

Nena,



Ik vind het juist heel goed wat jullie doen. Heel verstandig en idd, geen stress als het ooit fout gaat met 1 inkomen. Daarbij is er helemaal niks mis met een hoekwoning ?.



Is het nieuwbouw? Hoe groot is het en wat betaal je aan g-w-l en gemeentelijke belastingen? Die laatste zijn natuurlijk per gemeente verschillend maar ben benieuwd.



We zijn ook erg blij met ons huis, maar ik wilde voornamelijk aangeven dat we bewust gekozen hebben om een aantal van onze woon-wensen op de lange baan te schuiven. We hadden ook dat vrijstaande huis met garage kunnen kopen, maar we hebben bewust genoegen genomen met 'minder' omdat dat verstandiger leek.



Ons toekomstige huis wordt 160m2, wat echt veel te groot is voor ons 2-en (kinderwens niet echt aanwezig) en we hebben 150 euro/maand gereserveerd voor water & elektriciteit. Stadsverwarming, dus geen gas. Huis is nog niet opgeleverd, dus het is een schatting.



Verder hebben we 100 euro/maand gereserveerd voor gemeentelijke lasten. We betalen nu 900 euro/jaar voor het huidige appartement en ik denk dat we bij nader inzien niet genoeg gaan hebben aan de 100 euro/maand voor het nieuwe huis. Dat zal wel richting de 125 moeten gaan denk ik, aangezien het huis ruim 2x zo veel waard is als het appartement en we met 300 euro extra voor de OZB het niet gaan redden. (toekomstige WOZ-waarde zo rond de 275.000; gemeente Utrecht)
Alle reacties Link kopieren
En over 10 jaar is de rente weer 5,5%. Dan heb je twee kinderen, werk je minder. Reken dat eens door. Auto is dan twee keer stuk gegaan, het huis moet voor de tweede keer geverfd.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven