Gezondheid alle pijlers

carpaal tunnelsyndroom

15-07-2014 20:47 25 berichten
Alle reacties Link kopieren
Gisterochtend ben ik naar de huisarts geweest omdat ik snachts wakker wordt omdat mijn ringvinger en.pink slapen. Soms links vaak rechtes.

Soms k slaapt mn hele hand.



Nu wou ze al bijna meteen een injectie zetten omdat ze carpaal tunnel syndroom vermoedde en ach ze kon me ook doorsturen naar een neuroloog. Met dingen als metingen met stroom en operaties in t vooruitzicht.



Nu heb ik t niet op injecties en ik weet niet zeker of het wel van mn pols komt of ergens bij mn oksel want daar masseerde de fysio als ik last had van mn vingers. Eerst neuroloog dus.



Wie heeft hier ook mee te maken gehad? Ik baal zo. Ik wil geen.last van mn polsen en al helemaal niet 6 wkn uitgeschakeld zijn door n.operatie nu ik net n baan in mn nieuwe vak heb. Wie stelt me gerust?
Been there, done that, got the T-shirt.
Alle reacties Link kopieren
Heb een jaar geleden dezelfde klachten gehad

Bij mij werden de klachten veroorzaakt door een beknelling van de nervus ulnaris. Bij een CTS zijn de klachten met name aan duim en wijsvinger.

Ik ben met goed resultaat geopereerd aan de beknelde zenuw.



Nervus ulnaris beknelling (elleboogszenuw)

Onder ulnaris neuropathie, cubitale tunnel syndroom of sulcus nervi ulnaris syndroom wordt een aandoening van een van de drie armzenuwen, de nervus ulnaris of elleboogzenuw, verstaan. Indien deze zenuw wordt gei?rriteerd is dat meestal ter hoogte van zijn verloop in de elleboog. Daar loopt de nervus ulnaris aan de binnenzijde oppervlakkig en langs een benig uitsteeksel (bekend als het "telefoonbotje") en is daar kwetsbaar voor beschadiging. De aandoening wordt ook wel sulcus nervi ulnaris syndroom genoemd, naar de groeve waarin de elleboogzenuw verloopt.

Klachten

De klachten worden veroorzaakt door beknelling of voortdurende irritatie van de zenuw en bestaan uit een pijnlijk tintelend gevoel in het verzorgingsgebied, dat wil zeggen de pink en een deel van de ringvinger. Een ieder kent deze ervaring tijdelijk bij het ongelukkig stoten van de elleboog waarbij de zenuw geraakt wordt. Ook kan gevoelsvermindering in pink en ringvinger optreden en kan krachtsverlies in de hand optreden, waarbij deze daarbij dunner wordt. Misleidend is daarbij dat de pijnklachten en tintelingen dan vaak afnemen. In het verst gevorderde geval treden standverandering van de vingers op door het krachtverlies van de kleine handspieren (klauwhand) vaak zijn de tintelingen en de pijn dan reeds verdwenen.

De klachten van tintelingen treden voortdurend op en kunnen verergerd worden door bewegen van de elleboog. De tintelingen zijn hinderlijk maar bij gevoelstoornissen en krachtsvermindering welke soms al vroeg in het ziektebeloop kan optreden is een bezoek aan de arts aangewezen. Soms komt ulnaropathie aan beide armen voor.

Oorzaak

Meestal is geen aanleiding aan te geven voor de voortdurende irritatie van de zenuw ter hoogte van zijn kwetsbare punt in de elleboog, maar regelmatige krachtige buig- en strekbewegingen van de elleboog (bijvoorbeeld bij het bedienden van apparaten) kunnen de klachten doen ontstaan. Bij een minderheid van de patie?nten is de zenuw extra beweeglijk en glijdt hij bij buigen van de elleboog telkens over het botuitsteeksel (epicondylus medialis). Ook kan de zenuw in de verdrukking komen door een te nauwe bindweefselband die over de zenuw loopt van de epicondylus medialis naar de punt van de elleboog (olecranon). Misschien dat dit irritatie van de zenuw kan bevorderen. Tenslotte kan een beschadiging van de zenuw optreden door uitwendig letsel, voortdurende druk of door een vroeger doorgemaakt letsel zoals een botbreuk.
Alle reacties Link kopieren
Heb ik gehad na m'n bevalling, alleen de bovenste vingerkootjes van ring- en middelvinger. Is na ruim een maand vanzelf weggegaan. Maar dat was dus na een bevalling, schijnt dan vaker voor te komen. Geen idee of het in andere gevallen ook vanzelf weggaat...
Alle reacties Link kopieren
Een jaar of 6 geleden ben ik aan beide handen geopereerd i.v.m. Carpaal Tunnel Syndroom.

Als ik mag af gaan op wat je schrijft, lijkt het er op dat je dezelfde aandoening hebt.

In de eerste periode heb ik 's nachts braces gedragen, maar dat hielp onvoldoende.

Na de operaties waren mijn klachten meteen verdwenen. Het herstel na de ingrepen vond ik wel erg vervelend.

Injecties heb ik geweigerd omdat die ook nadelig uit kunnen pakken voor het omliggende weefsel.



Veel meer dan dat (braces, injecties of operatie) kun je er niet aan doen volgens mij.

Alleen als je CTS hebt als gevolg van een zwangerschap, is de kans groter dat je er na de zwangerschap van verlost bent.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb het gehad tijdens mijn zwangerschap. Na de bevalling was het gelukkig snel over. Heel vervelend en ik had het ook vooral 's nachts.

Een iets ouders tante van mij had het ook en is er volgens mij aan geopereerd. Volgens mij is het bij haar daardoor overgegaan. Maar geen injecties dus.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben niet zwanger. Ik heb al wel jaren lichte tot matige rsi klachten.



Gelukkig zit ik niet meer achter de computer maar ik werk wel hele dagen met mn handen. Net n contract van 3 mnd.
Been there, done that, got the T-shirt.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb in 2011 last gehad van cts door schoonmaakwerk wat ik destijds deed. Door de huisarts doorverwezen naar een neuroloog. Die vermoedde ook cts, maar om het zeker te weten getest met 'stroom' door de vingers. Aan de hand van die metingen konden ze vast stellen dat ik links wel cts had, rechts niet. Idd 2 opties, een spuit in mijn pols of een operatie. Gekozen voor de spuit, (want operatie kon altijd nog) die de neuroloog meteen gezet heeft. Daarna nooit meer last gehad.
Lijkt me stug dat dat CTS is, ik ga ook voor de ulnaris neuropathie
Ik heb het carpaal tunnel syndroom gehad en in eerste instantie heb ik het met braces toch nog een hele tijd uit kunnen zingen. Toen de klachten terug kwamen en een brace niet meer hielp heb ik een injectie laten zetten maar de dokter zei al dat dat eigenlijk nooit echt helpt en hij had gelijk. Ik heb een operatie heel lang uitgesteld omdat ik punt 1 heel bang ben voor gepruts aan mijn lijf onder plaatselijke verdoving en punt 2 het lange herstel. Maar ja, op een gegeven moment ontkwam ik er niet meer aan want elke nacht en ochtend wakker worden met prikkelende vingers is geen pretje, en ik wist wel dat het niet vanzelf over zou gaan. Dus ik heb me vorig jaar toch laten opereren en het herstellen is inderdaad heel lastig omdat je toch met je werk en je huishouden enz zit, maar ja, het is niet anders. Ik heb me erop ingesteld en de eerste week kon ik echt niks, de week daarop wat kleine dingetjes en zo ging het steeds beter. Drie maanden na de ene hand heb ik de andere hand ook laten doen en de klachten waren daarmee helemaal verdwenen dus al met al ben ik wel blij dat ik de stap genomen heb.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb ook carpaaltunnel, net als de rest van mijn vrouwelijke familie leden.

Die hebben allemaal een operatie gehad en injecties en het is bij beide weer terug.



Ik ben naar een gespecialiseerde fysio gegaan en daar heb ik een half jaar bij gelopen en het is weg.

Gelukkig, want ik ben ZZP en het was niet fijn werken met slapende handen.
Alle reacties Link kopieren
Dank je Sandra voor de aanvulling.

Het klinkt logischer dat t vanuit mn elleboog kan komen. Die kraakt soms bij dat botje, als ik lui uit een beker drink.



Bij beschrijvingen van het cts staan altijd duim en wijsvinger beschreven. Daar heb ik juist geen last van.
Been there, done that, got the T-shirt.
Ik probeer me te herinneren welke vingers ik voelde prikkelen, volgens mij was het meer ring, middel en pink, maar ik weet het niet meer zeker. Die stroom test heb ik ook laten doen, ik denk dat dat ook een goed begin is om te kijken of de klachten echt bij cts liggen.
Alle reacties Link kopieren
Kan een neuroloog meteen zo'n stroomtest doen, of moet je daar weer n 2e afspraak voor maken?
Been there, done that, got the T-shirt.
Alle reacties Link kopieren
er zijn tegenwoordig in veel ziekenhuizen cts poli's, een dag alle onderzoeken en evt behandeling. Maar bel even de polikliniek neurologie hoe ze het bij jou aan willen pakken.
Ik heb vijf, zes jaar geleden zo'n test gehad voor CTS ivm klachten aan mijn duim en wijsvinger, maar dat bleek het niet te zijn. Die test konden ze meteen doen, heb maar eventjes moeten wachten in het ziekenhuis toen. Ik had alleen niet erg last van tintelingen, heel soms maar, maar vooral van erge stijfheid, en pijn bij bewegen. Nog steeds, maar behalve dingen uitsluiten doen ze niet veel. Chronische peesontsteking blijven ze nu op hangen.



Hopelijk krijg je duidelijkheid en is het te verhelpen!
Alle reacties Link kopieren
Ik heb 24 uur per dag lichte prikkelingen aan rechterpink en wijsvinger.Dat heb ik nu zeker al 3 maanden.

Het is begonnen toen ik 'morgens wakker werd met een stijve nek.



Ik ben er niet meer naar de dok geweest.Vind het niet ernstig genoeg en voel het amper
Ik weet niet of het in een keer moet, maar ja, wat moet dat moet, je kunt beter actie ondernemen met de nodige romslomp dan aan blijven modderen. Stel dat je met een brace wel geholpen bent, dan zou ik daar allemaal niet mee wachten.
Alle reacties Link kopieren
Cts zit juist niet in je pink! De zenuw die bekneld is bij cts loopt door je pols en 'bedient' de helft van je duim, je wijsvinger, middelvinger en de helft van je ringvinger.

De zenuw van je pink loopt niet door de carpale tunnel maar bij een beknelling van de zenuw in je elleboog krijg je tintelingen in je pink en half van je ringvinger (al kan je dat best in de hele vinger voelen.

Slecht dat jouw arts dat niet weet...
De term: "help" in caps-lock als topic-titel is over het algemeen omgekeerd evenredig aan de ernst van het betreffende probleem.
Alle reacties Link kopieren
Mijn moeder heeft ernstige cts gehad aan beide handen. Een injectie of operatie is voor mijn moeder absoluut een allerlaatste (maar eigenlijk geen) optie en zij heeft dit toendertijd ook aan de arts doorgegeven. Hoewel de arts haar (letterlijk) voor gek verklaarde is mijn moeder toch eerst verder gaan kijken en is uitgekomen bij een fysiotherapeut die zich gespecialiseerd had in cts. Hij had ook speciale apparatuur waarmee hij de pols zeg maar oprekt zodat er meer ruimte kwam. Deze intensieve behandeling heeft bij mijn moeder enorm geholpen en zij was daarmee binnen een aantal maanden van haar klachten af. Zonder injecties of operaties...
Alle reacties Link kopieren
Wat Gstleutel zegt dus.



Zijn ontzettend veel onderzoeken naar gedaan, dat therapie heilzamer is dan een operatie maar men opereert nou eenmaal graag.
Conservatieve therapie helpt over het algemeen alleen bij de zeer milde vormen, voor de zwaardere vormen ben je toch wel op een operatie aangewezen. Ik ben overigens aan beide handen geopereerd aan CTS en vond het een eitje.

Maar nogmaals bij CTS zijn duim, wijsvinger, middelvinger en mediale zijde ringvinger aangedaan. Dat is hier niet het geval.
Heb het 2 jaar geleden gehad, schijnt veel voor te komen als je dezelfde beweging maakt vanuit een verkeerde positie. Arm meer rust gegeven en meer ergonomisch achter mijn pc gehangen. Duurde echter wel een week of 6 voor ik er van af was. Ik had trouwens last van pink en ringvinger.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben er ook aan geopereerd,maar dat heeft helaas niet geholpen
If you don,t like whats,s being said,change the conversation
Alle reacties Link kopieren
Ik ben 20 jaar geleden geopereerd aan beide handen, had vergelijkbare klachten als TO, metingen wezen echter wel op CTS.. Alleen doordat ik er te lang mee doorgelopen heb, zijn de klachten niet geheel weg na de operaties..



TO, de metingen zullen uitwijzen of er een beknelling is, en waar die zit.. Ze meten de vertraging in de polsen, ellebogen en schouders



Ik was per hand idd 6 weken uit de roulatie, echter met een kantoorbaan had ik eerder weer aan de slag gekund..
veroordeel wat je ziet, maar wat jij ziet .... ben ik niet
Alle reacties Link kopieren
Ik heb geen kantoorbaan. Werk de hele dag met mn handen (fijnmechanisch) 6 weken uit de.roulatie zou een klein drama zijn

Ik hoor het volgende week vrijdag wel.
Been there, done that, got the T-shirt.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven