Gezondheid alle pijlers

cups: beter en makkelijker ongesteld

23-02-2008 16:53 362 berichten
Ik vroeg me af hoeveel vrouwen/meiden ervaring hebben met menstruatiecups zoals de lunette, mooncup, keeper of diva-cup?



Ikzelf heb sinds kort een mooncup en vind het zo'n uitkomst. Maar een paar keer per dag verschonen,, ideaal met zwemmen/sporten, geen touwtjes, geen droogheid -had ik altijd de laatste dagen- of chemicalien in je lijf, en nog goedkoper en veel milieuvriendelijker ook.



Maar mijn meeste vriendinnen hadden er nog nooit van gehoord.

Voor degenen die het niet kennen op deze site kun je meer info vinden.



http://home.tiscali.nl/cupper/





Zijn er ook vrouwen die ervaring hebben met zeesponsen (zg sea pearls) -heb gehoord dat die in Australie wel gebruikt worden , beter dan die nieuwe synthetische lijkt mij? 8:-)8
Alle reacties Link kopieren
nooit meer zo een cup, nadat ik hem eruit probeerde te halen en toen met een grote floep er ineens uitspatte, op een vreemd toilet met een uiteenspatte cup alle kanten op, nee bedankt, geef mij maar een OB (s)kutraket, zoals ik ze altijd op het boodschappenbriefje noem.
Alle reacties Link kopieren
Hoi Anna



Naar aanleiding van jouw berichtje heb ik die site eens doorgespit. En ik ben wel enthousiast! Ik ben benieuwd wat er hier nog meer voor reacties komen. Ook over die zeespons. Geen idee wat dat is. Maar het is vast ook milieuvriendelijk?



Wat was voor jou de overweging om een mooncup te nemen? Er zijn best veel soorten, ik zou zo nog niet weten welke ik zou moeten kiezen.
Alle reacties Link kopieren
ik gebruik wel ees gynotex, dat zijn een soort sponsjes die je inbrengt. kun je ongeveer 8 uur mee voort en daarna gooi je hem weg. ik vind het ideaal maar je moet wel OK zijn met je eigen lichaam want ze moet het verzadigde (bloederige) sponsje er met je vingers weer uithalen. schijnbaar wordt het ook gebruikt door actrices in pornofilms als ze ongesteld zijn want ze kunt er evt ook seks mee hebben
Alle reacties Link kopieren
(ruik ik nu reclame?)
Alle reacties Link kopieren
Naar die cups heb ik op internet ooit weleens gezocht: wat is het, hoe gebruik je ze precies, verhalen van gebruiksters. En toen was mijn conclusie: NEE! Het is 10x niks. Vooral vanwege de bloederige zooi bij het eruit halen.
Morrigan Crow, net zo leuk als Harry Potter.
O jee Sarah, dat lijkt me inderdaad niks. Mijne is nog nooit gefloept gelukkig (eerst vacuum doorbreken lijkt me de oplossing voor dat probleem, maar zo te horen ga je niet voor de herkansing?)....



Ik heb zelf in eerste instantie uit milieu-overwegingen voor een cup gekozen, al dat afval, transport, bleek en bestrijdingsmiddelen. Ik vond dat ik het gewoon eens moest proberen. Nu wou ik dat ik het jaren geleden had ontdekt, omdat het zo ontzettend makkelijk is. Ik heb erg echt gedurende mijn werkdag geen omkijken naar, en hoef me bij zwemmen niet meer druk te maken over uithangende touwtjes (1 keer gehad, daarna dacht ik het telkens!).



Met de cups kan je geen seks hebben, die zeesponsjes werken volgens mij net zoals die gynotex, maar zijn dan dus van natuurlijk zeespons en herbruikbaar (na schoonmaken uiteraard!!), ze zouden ook minder uitdrogend zijn dan synthetische materialen.



Ik denk dat je met al deze dingen best OK met je eigen lijf moet zijn, maar heeft ook tot voordeel dat je dat meer wordt.



Ik heb mijn cup een beetje op goed geluk gekocht. Volgens mij zijn de mooncup en de lunette de meest populaire op dit moment. Voor twijfelaars kan je de keeper proberen, want die heeft een niet-goed-geld-terug garantie.
PS. Bij mij is het helemaal geen bloederige zooi om eruit te halen. Cupje zit na 8 uur halfvol -schijnt heel normaal te zijn, ook de eerste dagen, met een beetje beleid eruit halen en helemaal geen bloed aan mijn vingers (dus minder dan bij tampon).



Kieper de boel in de wc, afnemen met wc papier en/of onder de kraan, en alles is weer helemaal schoon.
Nee vers bloed.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb geprobeerd dat wegwerpding te gebruiken, ook zo`n opvangsysteem, die je kan kopen bij de kruidvat etc, maar mij bevalt het niet. Ik bleef lekken en hij zakte af. Ik zou graag willen dat het werkte maar door die ervaring heb ik hier ook geen vertrouwen in.
Die wegwerpdingen zijn softcups denk ik, die zitten net als een pessarium hoog rond de baarmoedermond, en moeten daar dus een beetje klem komen te zitten, en zijn er maar in 1 maat. De moon/diva/lunette etc menstruatiecup zit lager en zuigt (een beetje maar gelukkig!!!) vacuum, dus het werkt heel anders, maar snap dat je het niet zo ziet zitten.



Had nog geen ervaringen daarmee gehoord, dus bedankt voor de info.
Ik vind de mooncup echt GE-WEL-DIG. Ik had nooit gedacht dat ik em zo fijn zou vinden (ik was altijd een beetje wantrouwend naar de jubelverhalen die je op interenet vind)



Ik gebruikte altijd tampons, maar die drogen je vagina zo uit en deden soms pijn bij het uithalen. Ik gebruik de mijne nu een jaartje en pas weer eens tampons geprobeerd en ben weer helemaal terug bij mijn cup. Ik ben ook nog nooit ermee doorgelekt ofzo.



Tja, ik moet er soms wel een beetje naar 'graaien', maar een bloederige zooi is het nooit bij mij. Maar ook niet bloedloos hoor, teminste niet in het begin. Ik heb ook op mijn werk gelukkig de toegang tot een wc met een wastagfel in het toilet, kan ik em gewoon afspoelen en weer indoen. Tussendoor sterriliseer ik em. Geen centje pijn.



(Trouwens Anna, ik had em eerst ook uit milieu overwegingen, maar er zitten wat mij betreft echt alleen maar voordelen aan)
Ik geloof dat het enige vershil tussen mooncup en keeper is, is dat de laatste van rubber is en de mooncup van siliconen.
Heb nu ook twee vriendinnen 'eraan' gekregen, hoewel ik me eerst een beetje ongemakkelijk voelde om ervover te beginnen. Heb toch soms het idee dat mensen het raar vinden als je zoiets gebruikt.



Een andere vraag? Hebben er hier ook mensen ervaring met herbruik maandverband? Zeg maar van die dingen die je uit kan wassen? Het leek me echt helemaal niks, klinkt zo viezig, maar las wel een paar keer enthousiaste verhalen op het interent (niet dat je alles op internet moet geleven natuurlijk). Het leek me echt helemaal niks, totdat ik me bedacht dat het natuurlijk wel van katoen of natuurlijke stoffen is, en niet zo'n irriterend plastic/niet ademend laagje in je broekje (mijn grootste ergernis aan maandverband). Ze zien er wel leuk uit:

http://www.gladrags.com/images/Pantyliner.gif



Nou ja, heeft iemand daar ervaring mee?
Alle reacties Link kopieren
Ik weet niet of ik nou per se zo 1, 2, 3 beter ongesteld zou willen zijn... Zo min en kort mogelijk is mijn ideaal.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben eigenlijk wel nieuwsgierig geworden. Van welk materiaal zijn ze gemaakt? Ik heb nl een latexallergie. Erg lastig kan ik wel zeggen.
Bij sommige vrouwen schijnt de cup de menstruatie iets te bekorten en krampen te verminderen (door de lichte vacuum gaat't wat makkelijker zeg maar).



De meeste cups zijn van siliconen, dus die kan je met latex allergie prima gebruiken. Maar de keeper is van rubber, dus daar kan je beter afblijven.



Mooi maandverband hoor! Maar ik blijf bij m'n cup. Je zou denken da't allemaal nat aanvoelt enzo, maar ja ik kon me ook niet voorstellen dat die cup comfortabel zou zijn (dacht dat krijg ik er noooit in).



Toch opvallend dat best veel vrouwen er van weten, had ik niet gedacht. Ben wel benieuwd hoe mensen hierover gehoord hebben.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben helemaal enthousiast! Ik ga zo'n ding bestellen!
Alle reacties Link kopieren
Maar hoe doe je dat met die cupkes als je een wc bezoekt waar de wastafels niet direct bij de wc zijn? (Wat volgens mij bij vrijwel alle wc's in kantoren, winkels, restaurants enz. zo is...) Laten zitten op hoop van zegen? Op het toilet verwijderen, maar zonder schoon te maken opnieuw inbrengen en hopen dat je handen daarbij niet al te vies worden?
Morrigan Crow, net zo leuk als Harry Potter.
Die keepers zijn toch ieniemienie wc-ontstoppers voor heel veel geld ? Een jaar of 15 geleden werd er al voor geadverteerd in bladen als "Onkruid", en ze hebben me nooit iets geleken.

Ik heb een paar jaar katoenen maandverband gebruikt,dat beviel heel goed, maar was erg duur in aanschaf (katoenen inlegluiers zijn net zo makkelijk en wat goedkoper) maar fietsen voelt beroerd, en ik ben nu weer overgestapt op tampons van de Lidl.

Moppeman is eerlijk gezegd wel blij dat hij niet meer tegen emmertjes Biotex aan hoeft te kijken.
Leuk Fritsje, hou ons op de hoogte!



Ja en in die WCs zonder wastafel, kun je het ding met een beetje wc papier afnemen en inderdaad weer opnieuw inbrengen, volgende keer weer wat grondiger schoonmaken. Onwaarschijnlijk dat je handen daarbij erg vies worden (zo snel loopt't bloed niet), maar anders veeg je't af aan wc papier.



Je kunt ook een flesje water menemen om de cup af te spoelen en wat wc papier vochtig te maken voor je handen.



N.a.v. heejhallo's ervaring, zou ik zeggen, wacht er misschien mee tot je er wat meer aan gewend bent (gebruik de cup eerst als je in en om het huis bent). Voor mij is het vanaf de eerste maand geen probleem geweest.



Vergeet ook niet dat je veel minder hoeft te verschonen. Er kan 15 ml in (3 keer zoveel als in een tampon), en ik hou mijn cup meestal 8 tot 10 uur in, zonder problemen (geen risico op TSS zoals bij tampons).



Moppetoet, ik heb nooit Onkruid gelezen.. maar het lijkt wel een wc-ontstoppertje.-met een beetje fantasie, ze bestaan al vanaf de jaren 30 schijnt (vast wel een beetje verbeterd in de tussentijd)....



Ze kosten zo'n 20-25 euro, maar dan hoef je 10 jaar geen maandverband/tampons te kopen, dus tel uit je winst.
Alle reacties Link kopieren
Ik hoop dat dat alles is wat je ruikt!!!
Speciaal bericht voor mensen met een gevoelig reukorgaan...



http://www.stalholthausen.com/assets/images/Frodo_s_neus.jpg





Bloed ruik je pas als het lang aan zuurstof blootgesteld is, dus maandverband kan behoorlijk gaan ruiken, tampons 'broeien' ook een beetje (bloed zit tegen je eigen lichaam aan), en bovendien moet je beide weggooien en dat is niet echt fris afval.



Bij de cup zit bloed in een siliconen cupje en kieper je het door de wc, dus je ruikt't niet als het erin zit, amper bij het eruit halen (wel eens aan een schoon bloedend wondje geroken), en nada niks meer daarna.
Alle reacties Link kopieren
Nou, een fikse hoofdwond bijvoorbeeld, ruik je wel degelijk. De geur van bloed is zeker niet geurloos. Het ruikt naar ijzer. (Werk in een ziekenhuis). Die kleine hoeveelheden van bv een wondje op een vinger ruik je niet, maar grote hoeveelheden bloed echt wel hoor. Menstuatiebloed is natuurlijk weer anders want daar zitten behalve bloed ook stolsels en slijm etc bij dus dat is niet echt te vergelijken met schoon bloed. Maar dit even terzijde.



Nog even over het milieu, ik slik de pil vanwege het regelen van de menstruatie en voor mijn huid (acne) en ik slik de pil zo lang door als mogelijk is, dus soms wel 3-4 maanden. Zo ben ik weinig ongesteld en dat is ook goed voor het milieu. Toen ik 2 jaar geleden wilde stoppen met de pil ben ik op zoek gegaan naar een alternatief voor maandverband (ik kan niet tegen de gewone tampons) en kwam dus ook bij de keeper terecht. Het lijkt me ook geweldig. Ik had de fabrikant nog gemaild met een vraag over de maat etc maar nooit antwoord gekregen. Ik vind ze best duur in aanschaf en vandaar dat ik geprobeerd heb eerst die wegwerpdingen te proberen. Die zakten dus af, zaten niet echt lekker en lekten door. Ik heb het echt geprobeerd, niet zomaar 1 keertje ofzo. Als die wergwerpdingen goed hadden bevallen had ik zo`n keeper besteld.



Hoe weet je dus bv welke maat je nodig hebt? Nou ja, voor die paar keer in het jaar dat ik ongesteld ben gebruik ik voorlopig maar gewoon libresse. Dat katoenen maandverband zie ik niet zitten, terug naar grootmoeders tijd, nee bedankt. Bovendien al genoeg te doen, moet je ook nog in de weer met emmers met bebloede maandverbanden. Mwah.
tonkje schreef op 23 februari 2008 @ 20:29:

Maar hoe doe je dat met die cupkes als je een wc bezoekt waar de wastafels niet direct bij de wc zijn? (Wat volgens mij bij vrijwel alle wc's in kantoren, winkels, restaurants enz. zo is...) Laten zitten op hoop van zegen? Op het toilet verwijderen, maar zonder schoon te maken opnieuw inbrengen en hopen dat je handen daarbij niet al te vies worden?
Meestal heb ik een flesje water bij me, spoel ik het daar mee af en stop hem terug. Lekker mosterd na Anna's verhaal over flesje water :)) Gelukkig zijn er heel wat wc's met een wastafeltje er in. Of een deur van 'het gangetje met wastafel' die op slot kan. Bij mij worden mijn handen nu net zo vies als toen ik tampons gebruikte. in het begin was het lastiger, maar ja, dat was ongeveer 1 keertje



En ikzelf vind dat ik minder ruik dan met tampons. Omdat ik minder snel doorlek.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven