Gezondheid alle pijlers

Meteen al een verwijzing naar de oncoloog?

21-02-2017 12:16 64 berichten
Alle reacties Link kopieren
Mijn man had wat klachten en ging daarvoor naar de huisarts. Die gaf hem een formulier mee voor bloedonderzoek. Geen uitgebreid onderzoek, alleen algemeen, anemie en op suiker.

Na een week belde de dokter mijn man met de mededeling dat hij veel witte bloedlichaampjes heeft en iets met lymfen. Hij kreeg direct een verwijzing naar de oncoloog waar hij pas over 3 weken terecht kan.

Wij kunnen zelf alleen maar de conclusie trekken dat hij aan leukemie denkt. Maar is het niet wat voorbarig om nav één bloedonderzoek al meteen naar de oncoloog gestuurd te worden?
Alle reacties Link kopieren
Maak een afspraak met de huisarts, die kan jullie beiden dan uitleggen waarom de doorverwijzing is uitgeschreven.
Alle reacties Link kopieren
Huisarts bellen en om uitleg vragen?
Alle reacties Link kopieren
Wat een vervelende situatie zeg. Doorsturen na een onderzoek is niet voorbarig als na dat onderzoek en aan de hand van de klachten gedacht wordt aan kanker. Dan kun je het beste zo snel mogelijk bij de juiste specialist zitten. Ik vind drie weken daarom juist wel erg lang, wat zegt de huisarts daarover? Sterkte in elk geval.
Difficulty is inevitable, drama is a choice.
Alle reacties Link kopieren
Mijn man sluit zich volledig af, hij wil het er niet over hebben. En als ik de dokter bel zal ik geen antwoord krijgen ivm met de wet huppeldepup.
Even bellen met de huisarts en vragen. Succes!
Heeft de huisarts geen uitleg gegeven, of heeft je man de uitleg niet doorgegeven?



Voor jou: maak een afspraak bij de huisarts en heb het daar over jóuw zorgen. Over je man mag de huisarts inderdaad geen informatie geven, maar jij kunt bijvoorbeeld wel aangeven dat je je zorgen maakt omdat het nog zo lang duurt voor je man bij de oncoloog terecht kan. De huisarts kan dan misschien wel actie ondernemen om je man sneller aan de beurt te krijgen.



Verder: een doorverwijzing hoeft niet te betekenen dat je man kanker hééft. Een specialist kan specifiekere onderzoeken inzetten, om te onderzoeken wat je man mankeert. Specifieker dan de huisarts kan onderzoeken dus. Je zou ook aan de huisarts kunnen vragen hoe het met dat soort procedures zit. Dat zou ook gewoon uitgelegd kunnen worden, zonder dat de specifieke situatie van je man besproken wordt.



En tot slot: probeer aan je man duidelijk te maken dat je zijn angst begrijpt en dat je zijn behoefte om weg te kruipen wil respecteren, maar dat het wel belangrijk is dat hij belangrijke informatie blijft delen en dat je wel bepaalde vragen wil kunnen stellen.
Alle reacties Link kopieren
Je kunt in ieder geval de huisarts vragen of hij de afspraak wellicht wat vervroegd kan krijgen bij de oncoloog?

Dan heeft hij toch niet met privacy te maken?
Alle reacties Link kopieren
Als ze daadwerkelijk aan leukemie denken zetten ze de afspraak niet over 3 weken.
Alle reacties Link kopieren
Wij hebben niet dezelfde huisarts, dus zal het moeilijk worden voor mij om een gesprek met hem te hebben.

Nogmaals mijn man sluit zich volledig af, hij wil het er gewoon niet over hebben. Laat staan dat hij zelf zijn dokter nog gaat bellen voordat hij in het ziekenhuis moet zijn. Hij zegt gewoon, ik wacht het wel af wat ik te horen krijg. Waarschijnlijk is hij net zo bang als ik.

Ik vraag mij gewoon af of je werkelijk al uit een bloedonderzoek kan opmaken of iemand kanker heeft ja of nee.

Ik stel mijn vraag hier op het forum omdat ik er met verder niemand over kan praten. Hij wil ook niet dat iemand in onze familie en vriendenkring hier vanaf weet.
Bel toch gewoon zijn huisarts om te vragen of je daar een gesprek kunt krijgen.



En als dat niet kan, bel je je eigen huisarts om uitleg te krijgen over wat wel en niet uit zo'n bloedonderzoek af te lezen is en wat de procedure is in zo'n geval.



Ik snap dat jullie heel bang zijn, maar als er ernstige verdenkingen zijn, dan is het zoals Permis zegt ongebruikelijk om iemand zo lang te laten wachten. Dan kom je er vaak tussendoor op een spoedplek.



Als je bij de huisarts geen gehoor krijgt, kun je ook de oncoloog nog bellen om te vragen of er misschien eerder plek is.
Alle reacties Link kopieren
uit meerdere verhalen is het inderdaad zo dat bij verdenking, bijwijze van de volgende dag een afspraak staat. Hoop dat jullie snel antwoord krijgen
Alle reacties Link kopieren
Fijn dat er meteen zoveel reactie hierop komt!

Ik heb net toch maar even gebeld. Gelukkig kreeg ik een assistent aan de telefoon die ik wel vaker heb gesproken en die erg aardig is. Die heeft voor mij geregeld dat de huisarts van mijn man mij donderdag opbelt.

Hij vertelde wel dat mijn man in principe was doorverwezen naar interne geneeskunde maar dat ze daar dan bepalen naar welke specialisatie. Dat zal dan toch nav die bloeduitslag zijn.

Ik ben heel erg bang!
Alle reacties Link kopieren
Precies. Een oncoloog is een internist met een aandachtsgebied. Dat hebben de meeste internisten tegenwoordig.

Een oncologisch internist weet veel meer over bloedafwijkingen dan bijv. een Rheumatoloog of maag darm lever internist. Je zit daar met bloeduitslag afwijkingen dus het beste.

Succes met wachten.
Alle reacties Link kopieren
Als het echt erg zorgwekkend is laten ze je man geen drie weken wachten.
Alle reacties Link kopieren
Als man toestemming geeft, desnoods schriftelijk, kan de huisarts gewoon mans medische situatie met TO bespreken. Het wordt pas lastiger als man dat ook niet wil.

En TO, als je donderdag de huisarts spreekt, zou ik vragen of die ervan op de hoogte is dat de afspraak pas over drie weken is, of hij/zij dat - op medische gronden! - een probleem vindt (en waarom wel/niet) en of hij/zij anders met de Interne zou willen overleggen over een eerdere afspraak. Dit zijn hele terecht en in ieder geval begrijpelijke vragen.
Alle reacties Link kopieren
Natuurlijk vraag ik of 3 weken niet te lang is. Maar als er grote spoed bij was dan had dat toch wel in de verwijzing van de huiarts gestaan. Die verwijzing heb ik gelezen omdat we die per mail hebben gekregen.
quote:permis schreef op 21 februari 2017 @ 12:44:

Als ze daadwerkelijk aan leukemie denken zetten ze de afspraak niet over 3 weken.

precies dit. Bij mijn vader werd een verdacht plekje op een long foto gezien. Binnen een paar dagen wordt er een punctie gedaan.

Misschien wil de huisarts vooral kanker uitsluiten TO, en ziet hij toch geen echt risico. Schrikken is zo'n verwijzing natuurlijk wel.. Sterkte
Hier heb ik ook direct een verwijzing naar de oncoloog gekregen maar daar moest ik binnen een uur zijn na de eerste afspraak met de huisarts. En sommige kankersoorten zijn idd in bloed terug te vinden. Zelf heb ik hodgkin lymfoom ( lymfeklier kanker) en die soort is niet in bloed terug te vinden.
Alle reacties Link kopieren
Zou het lukken samen naar die afspraak bij de huisarts te gaan of wil je man dat ook niet?
quote:Pieps2016 schreef op 21 februari 2017 @ 14:19:

Hier heb ik ook direct een verwijzing naar de oncoloog gekregen maar daar moest ik binnen een uur zijn na de eerste afspraak met de huisarts. En sommige kankersoorten zijn idd in bloed terug te vinden. Zelf heb ik hodgkin lymfoom ( lymfeklier kanker) en die soort is niet in bloed terug te vinden.Wat naar voor je Pieps, beterschap
Alle reacties Link kopieren
Laten we hopen dat het idd is om kanker uit te sluiten. Aan de andere kant hoor je ook vaak dat een huisarts niet doorverwijst of veel te laat. Dan liever een huisarts waarbij de alarmbellen te snel af gaan.

We gaan wel samen naar het ziekenhuis. Het is niet zo dat hij mij wil buiten sluiten. Alleen wil hij er zolang we niet weten wat het kan zijn niet over praten.

Ondertussen maak ik mij al vreselijk zorgen over alles, zoals ons huis met hoge hypotheek. Mijn man is zelfstandig en werkt op opdracht. Als hij echt ziek wordt moeten we er uit vrees ik. Het zure is dat over 2 jaar een groot deel van de hypotheek wordt afgelost en we het pensioen kunnen laten uitkeren zodat hij met 65 eindelijk kan stoppen met werken.

En dat is dan nog lang zo erg niet als de gedachte die ik heb dat er ook een kans bestaat dat ik hem moet gaan missen. Ik probeer optimistisch te blijven, maar ik ken mijn man wel als iemand die heel goed kan verbergen waar hij allemaal last van heeft. Hij gaat ook niet snel naar een dokter, dus het feit dat hij dat nu wel heeft gedaan vind ik een teken aan de wand.
Bunnie, probeer rustig te blijven. Er is pas sprake van kanker als er kanker is aangetoond, eerder niet. En áls het kanker zou blijken te zijn, dan is er eerst nog sprake van een behandelplan, dan krijg je eerst prognoses, pas dáárna weet je of het nodig is om je zorgen te maken over alle dingen die je nu opnoemt.



Leer jezelf meteen nu aan: een stap tegelijk. Eigenlijk precies zoals je man dat doet.

Bang zijn is normaal, maar in paniek schieten is nergens voor nodig nu.
Idd paniek is nu echt nog niet nodig. Teveel witte bloedlichaampjes kan ook zijn omdat je man ergens een infectie heeft en dat ze verder willen onderzoeken waar die infectie precies zit. Wat zei de dokter verder over lymfen?
Alle reacties Link kopieren
Ik weet t. Maar het is zo'n donderslag bij heldere hemel, je schrikt je te pletter. Ik maakte mij helemaal geen zorgen over dat bloedonderzoek, dus ik dacht er niet eens aan. Tot hij dat telefoontje kreeg.

En natuurlijk sla je dan meteen aan het googelen, waarvan we zelf altijd zeggen dat iemand die ziek is of denkt te zijn, dat nooit moet doen. Die wijsheid heb je alleen als het om een ander gaat.

Maar al spreek ik mezelf nog zo streng toe, ik kan momenteel nergens anders meer aan denken.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven