Gezondheid alle pijlers

Rolstoel om mee te nemen in de auto

30-06-2015 00:08 61 berichten
Maakt er iemand gebruik van een rolstoel en neemt die mee in de auto als bestuurder? Zo ja welke en hoe bevalt die?



Ik heb zelf een aangepaste auto en moet zo langzamerhand een rolstoel gaan gebruiken. Heb behoefte aan ervaringen.. Help! (PLEASE)
Alle reacties Link kopieren
Kan je niets vinden bij google images, "opvouwbare scooter" o.i.d.?
En als het vuur gedoofd is komen er wolven
Alle reacties Link kopieren
hoi Marjolein, ( van fantjes topic toch??)

wil je vooral weten welke er goed opvouwbaar zijn, licht om te tillen ed? Omdat je het echt over de auto hebt? Er zijn ook allerhande trucjes om zo'n ding de auto in te krijgen, Bever is daar goed in. Ik kreeg de rolstoellift destijds gedeeltelijk vergoed, dat was fijn maar anders had ik hem ook gekocht, hij doet het zware werk voor me. Maar ik heb dan ook een rolstoel van 45 kilo. Maar je hebt ook kleinere liften voor lichtere rolstoelen. Het lijkt me minstens zo belangrijk om te weten welke stoel lekker zit, en hoe je hem in en uit de auto krijgt. Haal je hem er in delen uit, dan moet je hem weer in elkaar zetten.. ook niet fijn.

Ik zou een ergotherapeut inschakelen, echt die weten zoveel meer.



ik ga nu slapen, morgen weer verder denken voor je..
Retrostar, ja dat kan ik, maar dat zijn geen ervaringsdeskundigen.. (en geen scootmobiel maar een rolstoel)



Ambra, (jaja, Fantjes topic!) Ik heb contact met 2 ergo-peuten. Een via de revalidatie en een die mij al voorheen hielp.



Het gaat inderdaad om een rolstoel zelf in de auto te krijgen en ik op de plek van de bestuurder kan zitten. Ik heb nu een stoel staan (van de gemeente gekregen) die een beetje stof staat te happen. Ik krijg hem zelf niet mee. Vandaag voor het eerst meegenomen. In de auto getild door man. Eerst wielen los en in de auto en toen het frame. Nu is het vandaag mooi weer, maar als het prut weer is , is dat driedubbel niet fijn..



De rolstoel die ik nu heb, is met emotion (?ofzoiets, wielen) en een vast frame. Zou zomaar ook zo'n zware rolstoel kunnen zijn. Ik krijg hem niet opgetild..



Mijn auto is als aangepaste auto, 2e hands gekocht met een takel achterin voor een scootmobiel. (doet het helaas niet). Is een Kangoo en door Anders aangepast voor de juiste remkracht. Ik zal daar maar eens contact mee opnemen. Ik heb gezien dat er takels zijn die een rolstoel van bestuurderskant (makkelijke transfer) in de achterbak plaatsen? Pfff. Dat hele meeneem verhaals is toch een grote drempel om een rolstoel echt te gaan gebruiken. De rollator die ik nu nog gebruik, kan ik zelf de auto in hengelen.. (alleen dan niet zo ver lopen).



Fijn als je meedenkt !
Alle reacties Link kopieren
Laat je adviseren bij een gespecialiseerde winkel. Waar wil je hem voor gebruiken, af en toe 10 minuten of wil je er ook hele dagen goed in kunnen zitten. Wie gaat deze duwen? Is dit een lang persoon of juist een kort persoon? Op welke ondergrond ga je de stoel gebruiken? Alleen in een stad met goede vlakke wegen? Of in Maastricht met veel keitjes en hoogte verschillen of wil je er ook mee het bos in? Hoe groot is de kofferbak waar de stoel in gaat? Hoe handig ben jij om de stoel in en uit elkaar te halen? etc.



Veel stoelen die je makkelijk mee neemt zitten niet erg lekker en duwen voor geen meter.



Begin gewoon eens met een stoel voor een dag te huren/lenen bij de zorgwinkel.
I can't control the wind but I can adjust the sail
explore, dream & discover
Kan je die takel niet laten repareren? Dan is het probleem opgelost of ben ik tekort door de bocht?
quote:Hoezitdit schreef op 30 juni 2015 @ 08:31:

Kan je die takel niet laten repareren? Dan is het probleem opgelost of ben ik tekort door de bocht?Dit dacht ik ook eigenlijk.
In sommigen gemeenten bestaat er een soort kluscafé, met een beetje geluk wordt ie kosteloos gerepareerd.
Alle reacties Link kopieren
Ik zit momenteel ook in een rolstoel en moet vaak met auto naar ziekenhuis. Maar ik heb (hopelijk) een tijdelijke rolstoel die ik gewoon als een harmonica kan opvouwen. Tot nu toe past dat in elke auto.

Idee om zo n ding anders 2e hands aan te schaffen voor on-the-road ?
Wanneer je het niet erg vind om niet over snel- en autowegen te mogen rijden, kan je denken aan een inrij-Canta. Daarmee hoef je geen rolstoel uit elkaar te halen, je rijdt de Canta in en kunt hem zo starten en wegrijden. Kan helemaal naar wens worden aangepast maar daar hangt wel een prijskaartje aan. Ik bedoel dit:



Wil je meer mogelijkheden zien: www.waaijenberg.com

Ben zelf tevreden gebruiker van Canta, heb de inrij-versie niet nodig.
Alle reacties Link kopieren
dus iets zonder motor.
En als het vuur gedoofd is komen er wolven
Alle reacties Link kopieren
Ik weet niet of ik je nu goed begrijp, maar bedoel je zoiets?



http://youtu.be/OmQc058HRT0?list=PL1E62B78933130170



Iemand die ik ken had een dwarslaesie en dezelfde rolstoel (Otto Bock) en dat ging super zo!

Wel met voldoende spierkracht om zelf de wielen te ontkoppelen en op de achterbank te leggen, frame inklappen en op de passagiersstoel en gaan.

Prima service ook, als er iets mis was stonden ze binnen no time bij je thuis om het te repareren. (Geen aandelen )
Alle reacties Link kopieren
Marjolein, tuurlijk krijg je de emotion niet opgetild! Veel te zwaar meid, dat kon ik ook echt niet. Ik heb daarvoor dus de Goliath tillift achterin.

Het lijkt erop dat je op zich genoeg ruimte hebt voor de rolstoel met vast frame, als er ook een scoot in kan. Ik dacht dat je de Kangoo had, en lees het nou net hierboven ook weer (complimentje voor mijn geheugen zeg, ik en automerken onthouden )

Ik zou zeker proberen die lift weer aan de praat te krijgen. Lift voor scoot zou ook de emotion moeten kunnen tillen.

Tenminste, als je nog van achteren naar de bestuurderskant kan lopen? Zo nee, dan wordt het echt een ander verhaal meid, dan moet je bijna een inrijauto of een systeem die de rolstoel vanaf de zijkant naar binnen tilt, als je bent over gewipt van rolstoel naar bestuurdersstoel. Je hebt ook hele mooie systemen die de rolstoel in een koffer bovenop de auto tillen, maar dat werkt weer niet met vast frame.



Ik denk echt dat je naar zo'n autoaanpassingsbedrijf moet bellen. Je kunt nooit zelf precies uitvogelen wat in jouw situatie nou het best is, er is zoveel! En dan moet je ook nog anticiperen op verdere achteruitgang, je wilt niet over twee jaar weer iets anders.. Denken die ergotypes niet mee dan, of ben je nu gewoon eerst zelf informatie aan het zoeken (uiteraard ook goed hoor maar ik denk echt dat je deskundig advies nodig hebt.)



Maarre...wat staat er nou allemaal stof te happen bij jou? Je hebt een rolstoel van de gemeente die je uit elkaar kan halen, en daarnaast nog een een rolstoel met de emotionwielen? Of is dat dezelfde stoel?

Ik heb er gewoon 1, (van de gemeente inderdaad) met het e-fix systeem. De emotion wielen had ik hiervoor, ook al weer 8 jaar geleden trouwens, maar ik haal altijd die namen door elkaar.



Ff een dikke knuffel trouwens..valt niet mee he, zo..

Hamerhaai, het moet een goede stoel zijn. In loop der tijd zal ik hem steeds meer moeten gaan gebruiken.. Het moet er een zijn die ik zelf rol en in elkaar moet zetten. Degene die je in een zorgwinkel kan lenen zijn geen lichtgewicht stoelen en daardoor lastiger in de auto te krijgen. Geen probleem voor mijn man, maar wel voor mij.



Wat betreft de takel; Het zou een (hopelijk)kleine klus zijn om hem weer werkend te krijgen, maar het probleem is dat je dan aan de achterkant van de auto de stoel erin hijst, maar dan nog moet omlopen naar de bestuurders zitplaats. Dat is lastig, zo niet onmogelijk (zeker op wat langere termijn). Een beetje kort door de bocht



Carenza, een Canta is met man en 3 kinderen niet zo handig..



Vrouwzondernaam, krijg jij de stoel zelf in de auto?



Liezzie, ja; jij snapt wat ik bedoel.



Ambra, de stofhapper is de stoel die ik van de gemeente heb gekregen met emotion wielen. Er ligt een aanvraag voor gewone wielen/andere stoel bij de gemeente. Nu gebruik ik hem niet omdat ik thuis met een rollator loop en ik buiten de deur alles met de auto doe. Neem dan de rollator mee, maar de afstanden die ik nog loop worden steeds kleiner. Zucht..
Alle reacties Link kopieren
Maar ja, wat Lizzies filmpje laat zien is voor jou niet te doen Marjolein, echt niet. dat vraagt me toch een spierkracht in je armen!

Zit nog eens te zoeken, bij Anders en ook bij Bever hebben ze het over een interieur lift, die ziet er wel uit alsof hij doet wat je zoekt. Maar ook daar hebben ze het weer over een opklapbare rolstoel. En als je een accu tussen de wielen hebt hangen valt er niet veel op te klappen..

Je hebt toch een schuifdeur in de zijkant van je auto? Het ziet er alleen weer uit alsof je een zitplaats op moet offeren. Bij mij in de Chrysler zou dat kunnen, de tweede rij zijn twee losse stoelen die eruit kunnen. Maar in de Kangoo weet ik het niet.



Ellermeyer bied ook interieurliften, ziet er net weer wat anders uit.

Zie nu ook allerlei aanpassingen aan je autostoel, zo kom ik ook nog eens wat tegen. Zelfs een instaphulpje, net zoals bij de Gouden Koets
Alle reacties Link kopieren
quote:Neem dan de rollator mee, maar de afstanden die ik nog loop worden steeds kleiner. Zucht.Jammer omdat je spieren dan steeds sneller gaan vervallen naarmate je meer bewegingvervangers en -hulpen gaat gebruiken.
En als het vuur gedoofd is komen er wolven
Hahahaha, Ambra, ik ga kijken en een afspraak maken met Anders. Mijn ergopeut komt donderdag en ga ik met haar praten/kijken wat handig is.



Vrijdag heb ik een afspraak in het reva zh. Volgens mij, krijg ik na de zomervakantie speciale rolstoellessen om te helpen met de transfer.Eens kijken wat zij nog voor nuttige tips hebben..
Alle reacties Link kopieren
Mar, gaat zelf hoepelen nog wel? Ik vond dat reuze zwaar voor schouders en armen. Wel ook iets om rekening mee te houden, straks kiep je die emotion eruit en heb je daar later spijt van. Ken je de Rollz Motion? Is een rollator die je om kan bouwen tot rolstoel, in een paar handgrepen. Vriendin heeft hem en is tevreden.Die is nog te betalen, zou je zelf kunnen aanschaffen en de emotion bewaren voor als je hem echt nodig heb. De Rollz kun je alleen niet zelf hoepelen zie ik nu, te kleine achterwieltjes. Of je moet heeeeele lange armen hebben!
quote:retrostar schreef op 30 juni 2015 @ 12:48:

[...]



Jammer omdat je spieren dan steeds sneller gaan vervallen naarmate je meer bewegingvervangers en -hulpen gaat gebruiken.Je zal maar hulpmiddelen nodig hebben, omdat je anders nergens meer kan komen. Net of je voor de lol achter een rollator gaat lopen of in een rolstoel gaat zitten. Jeetje zeg.
Retrostar: heb je zelf ervaring met een mobiliteitshandicap of reageer je gewoon belangstellend?? Alleen mensen met een mobiliteitshandicap weten waar Marjolein en Ambra (en ik een beetje) het over hebben!!
Retrostar, ja dat is bekend en ik doe er alles aan om nog zo lang mogelijk de benen te gebruiken.



Ambra, de emotion wil ik zeker houden. Het is een hele goede stoel en aangezien er aan alle kanten flink wordt bezuinigd hou ik hem vast.. Zelf hoepelen lukt nog en de Rollz heb ik gezien. Moet er alleen iemand mee om te duwen..(en dat wil ik niet)



Isabelle en Carenza Dank je.. Ga er maar van uit dat het interesse is.
Alle reacties Link kopieren
Die emotion wielen zijn inderdaad veel te zwaar om zelf te tillen joh.

Dat kan een normaal mens niet. Rolstoelen om zelf te tillen zijn actief-rolstoelen zoals ze dat noemen. Met superlichte frames en quick-release wielen, dus van die wielen die je in één beweging ontkoppelt.

Dit soort rolstoelen, met die emotion wielen zijn er niet op gemaakt om zomaar zelf in de auto te tillen.



Dan kom je inderdaad uit op een takel, die zijn wel degelijk zwaar genoeg en kunnen normaal gezien ook een rolstoel optillen vanaf de bestuurdersplaats. Die dingen zijn namelijk gemaakt voor mensen die wel zelfstandig de transfer rolstoel-auto kunnen maken maar niet kunnen lopen verder.



In hoeverre is je auto aangepast?

Bedien je de auto wel met je voeten of bedien je alles met je handen?

In dat laatste geval is zoiets als wat Carenza zegt ook een optie. Al zou ik niet voor een Canta kiezen hoor. Je hebt ook echte auto's waar je gewoon met je rolstoel in kunt rijden. Je kunt dan met je rolstoel tot achter het stuur maar dat is dus niet handig als je nog "gewoon" autorijdt. Als je handgas en handremmen hebt en dergelijke is dat wel een goeie optie.



Ik zou inderdaad kijken wat het kost om de takel te laten repareren en eens contact opnemen met een autoaanpassingenbedrijf.

Best kans dat je een heleboel aanpassingen vergoed krijgt maar dat hangt af van je ziekte/handicap en uiteraard nog wat andere factoren. Nederlandse vergoedingsregelingen zijn ook niet mijn specialiteit, ik werk in het buitenland, maar dat is makkelijk na te vragen.

Je hebt kans dat het goedkoper is om deze auto te verkopen en een nieuwe (tweedehandse) aan te laten passen omdat je die aanpassingen wel vergoed krijgt en de reparatie van de takel niet.



Ik neem dan aan dat je emotion-wielen hebt omdat je die nodig hebt dus dat een volledig manueel aangedreven rolstoel geen optie is. Anders kom je in die sportrolstoelen uit die ik boven beschreef maar ik neem dus aan dat dat geen optie is.

Die categorie is wel veel gemakkelijker te tillen, natuurljk.



Wil je toch voor een andere rolstoel kijken, let dan op die quick-release wielen en op het frame, dat moet lichtgewicht zijn.

En dan is het een kwestie van kijken wat jij prettig vindt en wat qua zit voor jou geschikt is.

En dat kan ik dan weer niet zien van hier vandaan
668, the neighbour of the Beast
Alle reacties Link kopieren
Mar, ik snap volkomen dat je niet geduwd wilt worden! Daarom zijn de Emotion en de E-fix en de varianten daarop van andere merken ook zo fijn. Lekker houden dat ding dus.

Ik hoop dat de ergotypes en het reva centrum verder mee kunnen denken. Ik ga ook alleen maar uit van mijn eigen (beperkte) ervaring..
Alle reacties Link kopieren
Ergotypes



Dat klinkt echt heel sneu.
668, the neighbour of the Beast
Alle reacties Link kopieren
quote:Isabela schreef op 30 juni 2015 @ 13:33:

[...]





Je zal maar hulpmiddelen nodig hebben, omdat je anders nergens meer kan komen. Net of je voor de lol achter een rollator gaat lopen of in een rolstoel gaat zitten. Jeetje zeg. Nee dat doe je niet voor je lol. Maar je spieren gaan wel achteruit door iets niet vaak meer te doen.

Ik fietste eerst overal naartoe omdat dat gewoon het lekkerst ging en dan de rolstoel mee naar plekken waar gelopen zou moeten worden Nu veel met rollator. Is gewoon beter om tóch wat te blijven lopen. Heb wel een luxe hoor waar ik eventueel mee geduwd kan worden als het toch te veel word.

Ik begrijp de opmerking dus wel en ben het er ook wel mee eens.

Je moet, maar het zou beter zijn als je ook kon blijven lopen en daarna pas ging zitten. Helaas zijn die rollator/rolstoel dingen enorm duur. Wel prettig in mijn geval.

Een rolstoel die ik zelf zou kunnen rollen werd 'm niet, kunnen mijn handen niet aan. Daar heb ik geen ervaring mee dus.

Krijg je echt niets vergoed verder? Is er niemand met verstand er van die voor je kan kijken in hoeverre je nog hulpmiddelen vergoed kan krijgen?

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven