Gezondheid alle pijlers

Schildklier: Thyrax maar doodeng

12-09-2007 07:17 988 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hoi allemaal,



Ik loop al jaren rond met klachten (vermoeidheid, kouwelijkheid, spierzwakte, lusteloosheid). Zo'n 8 jaar geleden ben ik geprikt, niet op schildklier maar op Hb, deze was toen te laag en is behandeld, maar dat veranderde feitelijk maar weinig aan de klachten. Nu anderhalf jaar geleden ben ik naar de huisarts gegaan met weer dezelfde klachten: ik was het zat om niet gewoon de trap op te kunnen lopen zonder te hoeven uitrusten en niet gewoon een avondje uit te kunnen zonder daarvoor twee weken te boeten. Hij gooide het eerst op stress, uiteraard het zat tussen de oren, en ik heb toen nog aardig moeten zeuren om toch een prik te krijgen. Ik wist toen nog niks van de schildklier af, dus mijn waardes van toen (TSH 6.2 en FT4 16.7) zeiden me niet zo heel veel. De huisarts gaf aan dat dit weliswaar niet goed was, maar dat ik over een jaar maar moest terugkomen. Enfin, vorige week weer geprikt, waardes zijn verslechterd (TSH 7.6 bij FT4 14.5) en ik ben vanochtend begonnen met 1 tablet Thyrax, die ik over twee weken zou moeten ophogen naar 2 tabletten.

Ik vind het DOODENG!! De huisarts schreef dit voor in een telefonisch consult, alsof het niets bijzonders is. Maar nadat ik op internet informatie heb gezocht over hypothyreoïdie en medicatie heb ik een potje zitten brullen. Ik voel me nu weliswaar al jaren niet fit, maar omdat dit er zo geleidelijk aan is ingeslopen ben ik eraan gewend. Ik ben zo bang dat deze Thyrax alles gaat veranderen! Dat ik ben overgedoseerd, of dat ik me nu juist voor het eerst sinds mijn volwassen leven goed ga voelen (en me moet realiseren dat ik me dus al die tijd met een REDEN zo slecht heb gevoeld). HELP! De afspraak is dat ik over 3 maanden terugkom om bloed te prikken, en ik heb me sowieso voorgenomen om dan een dubbele afspraak te maken om e.e.a. op een rijtje te zetten, maar in de tussentijd...

Wie heeft er nog meer een te traag werkende schildklier en wil daar met me over praten??
Alle reacties Link kopieren
hoi Sneeuwkonijn welkom hier bij de rest die last heeft van die vervelende klier. Ik herken die stemmingswisselingen wel hoor op het moment is het gewoon heel erg maar dat komt omdat ik geen schildklier meer heb en ook nog eens zonder thyrax zit als het goed is nog maar 3 weken en een paar dagen. Rust nemen doe ik ook niet genoeg ik voel me ook ontzettend moe maar goed dat wil je dan weer niet toe geven want dan lijk je ineens zo oud, ik ga zo wel even plat anders val ik vanavond weer zo vroeg in slaap.



Raccoon hoe gaat het met jou je zit nu toch helemaal zonder?
Alle reacties Link kopieren
Hallo,

Ik heb al veel informatie van dit topic gehaald en nu is het voor mij tijd om zelf een vraag te stellen (waar ik nog geen antwoord op heb gevonden)



Afgelopen december ben ik met verschillende klachten naar de huisarts gegaan. Ik was helemaal op, geen energie, innerlijke onrust, erg lusteloos en veel problemen met concentratie.

Ik ben 25 jaar oud. Er is de afgelopen periode niks vervelends gebeurd waar ik deze klachten aan zou kunnen linken.



De huisarts besloot bloed te laten prikken. Hieruit kwam dat mijn schildklier traag werkt.

De TSH was 5.7

T4 was 11.4

Besloten was om na 6 weken weer opnieuw bloed te laten prikken om te kijken hoe de schildklier nu werkte.

De huisarts dacht ook dat ik wellicht een concentratiestoornis heb (ADD) en heeft me als proef (in overleg met specialist) Ritalin gegeven. Hiermee zijn de concentratieproblemen en de innerlijke onrust wel wat afgenomen, maar ik merk verder nog weinig verbetering. Hierdoor heb ik het idee gekregen dat mijn klachten meer met de schildklier te maken hebben dan met ADD.



Vorige week heb ik de uitslag gekregen van de 2e bloedtest. Hieruit kwam dat ik Pfeiffer heb gehad (weet niet wanneer)

En natuurlijk de uitslag van de schildklierwaarden.

De TSH is nu 3.

T4 is hetzelfde: 11.4



TSH 3 schijnt een goede waarde te zijn en ik vroeg de huisarts waarom ik dan geen verbetering merk??

Hij weet het ook niet precies en heeft me (gelukkig) doorverwezen naar een internist. Hier heb ik morgen al een afspraak.



Mijn vraag aan jullie is: is het 'normaal' dat de TSH zoveel punten afneemt, maar dat de T4 dan gelijk blijft?

Of zou dit door de Ritalin komen (die ook neurotransmitters aanstuurt)?



Verder heb ik klachten als: laag libido, buikpijn (vaak diarree), stemmingswisselingen, moe, altijd een soort brok in mijn keel, huidproblemen, koud, geribbelde nagels en tepeluitvloed.

En was gebeurt er meestal bij een eerste afspraak bij de internist?



Pff een heel verhaal, maar wel fijn om het even allemaal op te schrijven, weer wat ruimte in mijn hoofd.

Alvast bedankt voor de reacties!
Alle reacties Link kopieren
jozonderschild, fijn je hier even te lezen. Ik vroeg me eigenlijk al af hoe het met je ging. Ik begin morgen, van mij mag het zover zijn, nu hik ik er ook maar tegenaan.

Ben je erg moe? Ik vraag me eigenlijk af hoe moe dat is zonder medicijnen. Ben je nog wel in staat werkzaamheden te doen? Maar jij mag wel normaal eten dacht ik..ik tover dadelijk maar de broodbakmachine voor de dag. Ik ga niet veel eten, veel drinken en salades..



Martina, ik had je vragen graag willen beantwoorden. Maar heb er nog niet zo heel veel kaas van gegeten. Wel komen de klachten bekend voor. Goed in de gaten houden.
Alle reacties Link kopieren
Hoi Martina,



Tja je TSH waarde valt waarschijnlijk binnen de "normaal"waarden maar dat zegt natuurlijk lang niet alles. Je klachten zouden veroorzaakt kunnen worden door een traagwerkende schildklier maar het zijn a-typische symptomen oftewel er zou ook iets anders kunnen zijn. Ik neem aan dat je morgen een afspraak hebt met een endocrinoloog. Ik neem aan dat hij eerst met je alle klachten doorneemt (misschien goed idee om nog even een lijstje daarvan te maken). Daarna grote kans dat hij eerst je bloed laat prikken om allerlei andere zaken uit te sluiten. Zo zouden je klachten bijvoorbeeld misschien ook op een vitamine B12 tekort kunnen duiden.
Alle reacties Link kopieren
Hoi Martina,

Een schildklierwaarde van 5.7 zou ik zelf niet echt een traag werkende schildklier noemen. Ter vergelijking: mijn schildklier werkt ook te langzaam en mijn TSH was destijds 1013. Normaal moeten de waardes liggen tussen 0.5 en 5. Nu laat ik regelmatig mijn bloed prikken, en mijn waardes wisselen nogal: laatst had ik een TSH van 9, dus moest ik weer wat meer medicatie slikken. Het is wel vervelend, want even later is mijn TSH weer 0.2 ofzo en moet ik weer minder medicatie slikken. Volgens de huisarts is je lichaam geen machine, dus vandaar dat het kan schommelen. Maar vraag me af of dit wel goed is.

Heb er nu overigens niet heel veel last van, alleen af en toe heel moe en heb veel slaap nodig.
Alle reacties Link kopieren
O ja toen ik naar de internist kwam schreef hij me gewoon thyrax voor en zei hij: ik zie je over 3 jaar wel weer terug. Vreemde gang van zaken, want na een half jaar (toen ik 's nachts helemaal niet meer sliep en daar niet moe van werd) ging ik op eigen initiatief maar eens bloed laten prikken en toen bleek ik weer overgedoseert te zijn qua medicatie.
Alle reacties Link kopieren
Heb het topic een beetje doorgelezen, en las ook over vit. B12 tekort. Ik was vorig jaar heel moe, wallen onder de ogen enzo en collega's vroegen of alles wel goed ging, dus ik bloed laten prikken op meerdere dingen en toen bleek mijn vit. B12 125 te zijn. "Iets aan de lage kant" volgens mijn huisarts. Ik moest maar naar de drogist gaan voor een vit. pillen. Heb ik gedaan, en nu zijn mijn waardes net boven de ondergrens van 150: rond de 160. Dat is prima volgens de huisarts. Toch hoor ik soms dat anderen al vit. injecties kregen als ze waardes hadden van 170, terwijl ik dat dan weer niet krijg. Dat is wel vreemd toch? Als ik nu moe ben vraag ik me af of dat door schildklier en vit. B12 komt, of dat dit gewoon normaal is, iedereen is immers weleens moe enzo. Heb verder ook niet zoveel klachten, werk en sport gewoon. Vraag me weleens af of ik naar een internist zal gaan, omdat mijn schildklierwaardes ook zo schommelen. Dat kan toch niet goed zijn, lijkt me.
Alle reacties Link kopieren
Wat idioot, een internist die Thyrax voorschrijft en je dan pas na 3 jaar terug wil zien! In het begin is het verstandig om toch zeker elk half jaar bloed te laten prikken om te kijken hoe het staat met je schildklierwaardes. Als je stabiel bent en blijft kun je frequentie verlagen naar 1x per jaar.



Als ik jou was liet ik me doorverwijzen naar een goede endocrinoloog die bereid is om uit te zoeken waar je klachten vandaan komen. Het zou kunnen dat je lijdt aan de auto imuunziekte Hashimoto waarbij je klier het beetje bij beetje opgeeft en op een bepaald moment helemaal stil kan komen te liggen. Je waarde van B12 is zeker zorgwekkend en daar moet ook op geprikt worden maar het kan dat je endo eerst wil dat je daarvoor je vitaminepillen laat staan want dat vertekent het beeld.



Succes!
Alle reacties Link kopieren
Martinaaah je bent inmiddels al bij de internist geweest dus welke vragen je meot stellen heeft geen zin meer. Ik hoop wel dat je wat meer duidelijkheid hebt en dat ze toch goed gaan onderzoeken wat er nu aan de hand is.



Raccoon, ik ben nu in mijn 3e en laatste week van cytomel en dan is het 2 weken niks ik ben wel heel moe ga nu elke middag even liggen en dan ben ik zo in dromenland. Ik werk nog steeds maar doe het wel rustiger aan ben niet zo intensief meer bezig en als het niet lukt in de tijd dan is er morgen weer een dag.



appelientjex wat een vreemde arts heb jij zeg kun je niet overgeplaatst worden naar een ander of een ander ziekenhuis? Deze arts laat je wel erg aan je lot over en dan geen controle. De laatste keer toen mijn TSH waarde bijna niet te meten was werd me duidelijk gemaakt dat als je teveel medicijnen krijgt dit slecht was voor je botten en gauw kans hebt op artrose. Het is jouw lichaam doe er voorzichtig mee en met een lastige klier is het helemaal moeilijk. Sterkte.
Alle reacties Link kopieren
Ja zeker een idioot die internist, ik overwoog nog om een klacht in te dienen maar heb t uiteindelijk niet meer gedaan (geen zin om er moeite in te steken). Nu laat ik elk jaar bij de huisarts mijn bloed prikken, maar heb niet het idee dat die er veel verstand van hebben. Heb er zelf nog meer verstand van, zo wist de huisarts niet dat vit. B12 tekort wel vaker samengaat met een te langzame schildklier. Ik heb trouwens idd de ziekte van Hashimoto, volgens die internist (die me 2 keer heeft gezien, na t eerste consult nog een keer na 6 weken). Thyrax is ook nooit opgebouwd: ik was toch jong volgens hem dus mijn lichaam kon daar wel tegen.

Misschien dat ik idd maar langs een goede endecrinoloog moet gaan. Weet iemand een goede? En is een vit. B12 waarde van 160 echt te laag als de huisarts zegt van niet?

Bedankt voor jullie reacties trouwens.
Alle reacties Link kopieren
Ik vraag altijd een uitdraai van de labuitslagen zodat ik ook kan zien wat de referentiewaarden zij (ofwel wat zijn de normaalwaarden want dat kan per lab verschillen).

Ik heb een goede endocrinoloog in Enschede maar dat is misschien wel erg ver voor je. Ik weet dat je op het forum voor mensen met een traagwerkende schildklier (hypomaarniethappy.nl) wel meer namen kunt krijgen van goede endo's. Misschien ook een idee om daar even je licht op te steken?

Succes!
Alle reacties Link kopieren
Hallo allemaal,

Wegens drukte op mijn werk even niet gekeken.

Hoe gaat het nu met je, Jozonderschild? Misschien weet ik er nog te weinig van, maar waarom wel cytomel en geen thyrax tijdelijk voor je?



Zelf werk ik fulltime en dan momenteel voor 2 man. Mijn collega ligt er tijdelijk uit ivm operatie. 's avonds en in het weekend moet ik daar voor boeten. Moe, onrustig en stemmingswisselingen. Kan me niet ontspannen, wat ik ook doe. Gisteravond een mega huil bui gehad, voel me dan zo machteloos. Wil genieten en leuke dingen doen, maar iets blokkeert er. Zal er wel allemaal bijhoren en wat ik al eerder schreef, dit gevoel heb ik na het ophogen van de thyrax al vaker gemerkt.

Af en toe neem ik in zo'n situatie een halve alprazolam. Die heb ik anderhalf jaar geleden voorgeschreven gekregen wegens paniekaanvallen. Dat helpt wel af en toe om me iets beter te voelen, maar ik wil daar zo graag vanaf.

De enige remedie is waarschijnlijk rust nemen en een stapje terug doen qua werk.

Gebruik(t)en jullie tijdens een periode van stemmingswisselingen ook iets om wat rustiger te worden? Mijn voorkeur gaat uit naar iets homeopatisch, echter, dat werkt niet onmiddellijk. Graag tips.



Een hele prettige dag allemaal vandaag, geniet ervan.

Groetjes,

SK
Alle reacties Link kopieren
Sneeuwkonijn ik wist ook niet exact waarom wel cytomel en geen thyrax maar internet is zo goed om dit op te zoeken het blijkt dat T4 (thyrax) word omgezet naar T3 daar werkt je lichaam op. Cytomel = T3 dan werkt je lichaam dus normaal of te snel zoals op het moment bij mij (denk ik). T4 gaat maar heel langzaamuit je lichaam 4 tot 6 weken en T3 gaat veel sneller uit je lichaam 2 weken. Vanaf vandaag ben ik helemaal zonder medicijnen ik kan niet wachten tot het 8 maart is maar goed het is niet anders we moeten maar de weg volgen die de endo uitzet. Het is voor mijn eigen best wil zeg ik maar.



Raccoon hoe gaat het met jou je zit nu toch ook zonder cytomel?



Groetjes\!!!!
Alle reacties Link kopieren
Jo, ik zit inderdaad zonder medicijnen en volg het dieet. Tot nu toe is het goed verlopen, ik verlang natuurlijk wel naar de dingen die ik niet eten mag. En ik voel me nu ook moe worden maar gelukkig ben ik niet depressief of zo. As maandag bloedprikken, dinsdag vloeistof in gespoten en dan woensdag de scan..Daar maak ik me wel een beetje zorgen over, ik had de vorige keren een uitloper bij het borstbeen en hoop natuurlijk dat die helemaal verdwenen is. Hier hebben ze geen quarantaine in het ziekenhuis, man en kids gaan een paar dagen naar een hotel.

Hoe voel jij je nu?



Ik ben de naam eventjes kwijt, maar ik weet dat er iemand 9 maart geopereerd moet worden. Heel veel sterkte hiermee..
Alle reacties Link kopieren
Goedemorgen,



racoon dat ben ik, begin nu wel zenuwachtig te worden. Zit gewoon op mijn werk maar vraag mij af of ik niet een paar dagen moet vrij nemen. Ik heb wel de dag voor de operatie vrij.
Alle reacties Link kopieren
Yoie, ik kan me voorstellen dat je zenuwachtig bent. Maar op je werk heb je nog een beetje afleiding, is ook moeilijk voor een ander te bepalen. Ik wens je alvast heel veel sterkte en misschien valt de operatie je achteraf reuze mee.



Ik ben nu echt moe en heb het met vlagen heel erg koud. Woensdag krijg ik de scan, ik ga er vanuit dat ik nog een keer de slok krijg. Zoja, dan gaan man en kids woensdag richting hotel. Lekker rustig in huis, ben ik niet gewend..
Alle reacties Link kopieren
Raccoon hoe is je scan gegaan gisteren?



Hier slaat de vermoedheid en de vergeetachtigheid keihard toe. Ik ga elke middag even liggen (slaap niet altijd) om te rusten. Ik slaap 's nachts heel slecht ben vaak wakker ik denk te oververmoeid. Gisteravond zei m'n dochter het een en nader maar het dringt niet eens tot me door komt zelfs weer voor dat ik keihard moet nadenken omiets te zeggen en dan kan ik niet op de woorden komen geweldig ik lijk wel dementerend.



Yoie heel veel succes a.s. dinsdag ik kan me voorstellen dat je je gedachten er niet meer bij kunt houden maar het is wel een manier om je gedachten even ergens anders op te richten.
Alle reacties Link kopieren
Jozonderschild, vervelend he die vermoeidheid. Nou ik heb gisteren de scan gehad. De gebruikelijk en daarna werden nog zes extra foto's genomen. Maar de radiologe kwam met heel goed nieuws, er was niks te zien op de foto's en zelfs de uitloper van de vorige keer op het borstbeen was verdwenen. Dus voor mij geen slok en man en kids sliepen afgelopen nacht gewoon thuis. De tumormakers waren ook heel laag dus alleen maar goed nieuws gisteren. Over zes maanden heb ik weer de scan. Ik was en ben natuurlijk super blij maar helemaal gerust ben ik nog niet hoor. Moet ook weer een beetje groeien.



Ja, Jo..ik ben ook nog ontzettend moe, het zal bij mij nog wel een paar dagen duren voordat ik weer de oude ben. Wanneer krijg jij de scan? Die vergeetachtigheid, vervelend is dat he..



Yoie, succes ik zal aan je denken.



De kids zijn hier ook heel blij..ik heb de afgelopen twee en half jaar allleen maar in ziekenhuizen geweest. Dan voelt dit wel heel goed.
Alle reacties Link kopieren
Yahooooooo Raccoon wat een goed nieuws is dit zeg dat verdient een feestje het scheelt in ieder geval een tijd van scheiding heel gaaf ze zulk nieuws. Je moet altijd voorzichtig zijn in ieder geval weer een half jaar vooruit allen naar dat je dan weer zonder medicatie moet. Ben je na een paar dagen al weer de oude? dat duurt bij mij wel wat langer. Maandag moet ik bloedprikken en dat is alles geen scan meer dat vonden ze niet meer nodig. Dus ik hoop volgende week woensdag/donderdag een telefoontje te krijgen met de uitslag.
Alle reacties Link kopieren
Jozonderschild, de kids zijn hier ook dan heel blij. Ja, ik juig nog niet te hard, in april weer een afspraak bij de endocrinoloog en dan in september ofzo weer een scan. Maar deze is toch mooi meegenomen, ik heb me echt heel veel zorgen over die uitloper op het borstbeen gemaakt. Dadelijk gaan we met zijn allen uit eten. Maar ik ben nog wel steeds heel erg moe, dat zal nog wel even een poosje duren voordat ik weer helemaal op dreef ben. Maar alles beter dan die troep want dan duurt het nog langer. Spannend voor jouw as maandag, hoop dat je alleen maar goed nieuws te horen krijg..



Yoie, nogmaals sterkte met de komende operatie, laat je weten hoe het verlopen is?
Alle reacties Link kopieren
Gisteren bloed wezen prikken en gistermiddag belde mijn arts al de waarde van de schildklier was zo laag dat ik vanmorgen weer mocht beginnen met de thyrax. De rest van de uitslagen komen volgende week maar dit is alvast een goed begin dus dat betekent geen quarantaine. Dus nu weer in het ritme komen uit bed en gelijk pilletjes tellen en slikken en dan op het werk maar weer een boterham eten maar dat zal gauw genoeg wennen zijn.
Alle reacties Link kopieren
Goedemorgen,

hier ben ik weer, schildklier-loos sinds 9 maart.

De chirurg stond na de operatie aan mijn bed en vertelde dat ik gelijk had.



Mijn schildklier was hard en rechthoekig en helemaal tegen mijn luchtpijp ingegroeid (die was verbogen daardoor), geen wonder dat ik de hele tijd iets in mijn keel voelde drukken. De operatie ging voorspoedig, voel me nu moe en een beetje dizzy. Het trekt allemaal erg bij mijn nek, slapen gaat nog niet goed. Maar dat komt vanzelf wel weer goed.



Toch knap dat ze dat niet gezien hebben in het andere ziekenhuis. Ik heb in Leiden een second opinion gedaan en daar ook voor een operatie gekozen.



Nu is het wachten op het weefselonderzoek en dan moet ik naar de endocrinoloog. Slik nu gewoon de lage dosis Thyrax die ik al voor de operatie slikte.
Alle reacties Link kopieren
Even een vraag voor jullie; wanneer voelden jullie je weer een beetje normaal worden na het gebruik van thyrax?



Slik nu zelf sinds april 2009 thyrax, zit nu op 1 roze pilletje (0,15 mg) sinds 4 maanden maar voel mezelf gewoon helemaal niet beter. Ik ben zo moe als een hond en heb iedere keer het gevoel dat ik wel een winterslaap kan houden. Ik ga iedere drie maanden voor controle naar de huisarts en de T3 en T4 zitten nu binnen de acceptabele marges. Wie o wie heeft ook nu weer normale waardes en voelt zich nog steeds niet happy en wat kan je er nog aan doen?



Even voor de volledige info, na mijn zwangerschap bleek dat mijn T4 hoger dan 75 was en mijn schildklier er helemaal mee gestopt was.
Alle reacties Link kopieren
Yoi, fijn dat je het allemaal hebt gehad..weet je al meer van de uitslag? Ik ben ook nog erg moe, mijn haren hangen nog als stro om mijn hoofd..maar dat zal wel snel weer beter worden hoop ik.



Jozonderschild, hoe is het nu met jouw?



Visje, ik kan je vraag niet beantwoorden. Als je je zo moe blijft voelen, is het misschien wel verstandiger dat je terug gaat naar de endocrinoloog.
Alle reacties Link kopieren
Raccoon ik moet morgen terug voor de uitslag en het vervolg-traject. Want ik slik nu nog de lage dosis van voor de operatie maar dat kan niet te lang duren lijkt mij.



Weet iemand hoe dat zit, na het verwijderen krijgt je lichaam nog even een stoot schildklierhormoon heb ik begrepen?



Wat vervelend dat je je ook nog zo moe voelt Raccoon.



Ik heb wel begrepen Visje dat je altijd last blijft houden van restklachten. Maar of dit voor jou een restklacht is kan ik niet beoordelen. Zal er zeker over praten met de endocrinoloog.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven