Gezondheid alle pijlers

Stoppen met de pil; ervaringen?

27-04-2015 16:48 999 berichten
Alle reacties Link kopieren
De titel zegt genoeg denk ik



Ik slik nu zo'n 5 jaar de pil (Levonorgestrel/Ethinylestradiol) en ik wil er mee stoppen. Er zijn diverse redenen, die nu niet zo van toepassing zijn.



Waar ik benieuwd naar ben: wie is ook gestopt met de pil (na hoelang gebruik?) en wat zijn je ervaringen? (positief en negatief).
Alle reacties Link kopieren
Oh ja, @Heslin; is jouw libido ook al terug aan het komen? Zo ja; vanaf welke dag merkte je dat?
Alle reacties Link kopieren
Op mijn 20e begonnen met Microgynon 30, toen ik mijn vriend leerde kennen. Daarvoor eigenlijk nooit aan de pil geweest... Ik nam deze pil zo'n 5 jaar.

Daarvoor menstrueerde ik eigenlijk vrij regelmatig, maar had ik merkbaar meer last van menstruatie(buik)pijn. Vooral rond de laatste 2 dagen dat ik ongesteld was, plots een 2-tal uurtjes krampen, hetgeen mijn moeder altijd 'opstootje' noemde. Zo snel als het begon, was het ook weer over.

Toen ik begon met de pil, namen deze klachten gaandeweg af.

4 jaar geleden ongeveer overgestapt naar Nora 30 (zou zelfde zijn dan Microgynon 30). Deze pil was veel goedkoper, in doosje van 13 strips. Niet veel verschil gemerkt dus, enkel werd mijn 'bloed' iets dikker/bruiner, 'vloeide' ik minder (sorry voor de plastische omschrijving...).

Wat ik de laatste paar maanden in gebruik wel had gemerkt, de eerste 2 dagen van mijn strip meer last van buikkrampen, lichte diarree. Verder niet echt klachten ondervonden en cyclus altijd rond de 28 dagen.

De laatste 6 maanden zit ik aan de NuvaRing.



Intussen stiekum één maandje 'gestopt' met mijn pil, (eerder onregelmatig genomen, ivm buikklachten en omdat ik wilde overstappen naar iets anders, maar nooit 'helemaal niet' genomen!) de maand voordat ik begon te ringen.

Maar die maand voelde ik mijn libido echt omhoog schieten, zo'n paar dagen achter elkaar, toen weer minder... (zou het dan toch... zijn geweest?)

Sinds ik met mijn ring ben begonnen: zalig ivm geen kans om een pil te vergeten, buik(darm)klachten volledig weg en menstruatie blijft hetzelfde dan bij Nora 30. Enkel de eerste paar maanden gemerkt dat libido wat minder was, verder alles oké.



Nu ben ik van plan om ook met de ring te stoppen, in samenspraak met vriend. Ik was het al langer beu om iedere maand AC te nemen, wil eens van die hormonen-cocktails af na 10 jaar! In principe kan het geen 'kwaad' maar zo lang achtereen hormonen blijven nemen kan toch nooit 'goed' zijn? Ttz, zeker niet als je 10 jaar al je natuurlijke processen in je lijf kunstmatig stuurt? Maar da's weer iets helemaal anders natuurlijk



We zien wel hoe het allemaal gaat verderlopen. Nog exact 1 weekje en dan mag mn ring eruit!
Alle reacties Link kopieren
Verder iedereen succes met het stoppen met je pil/ring, natuurlijk!

Hopelijk nemen klachten of verbeteren ze.

Ben ook benieuwd naar de verschillen voor/tijdens/na. Was er bij jullie verschil van overstappen van één naar andere pil?
Alle reacties Link kopieren
@Varkentje1905 grappig dat je dat libido zo merkte...! Zou heel goed kunnen...! Ik ben ook erg benieuwd of ik het ga merken. Hoop het wel!



Ik ben zo'n 4,5 jaar geleden voor het eerst met de pil begonnen. Toen kreeg ik een groen/wit doosje met dezelfde samenstelling als ik in mijn OT heb genoemd. De huisarts adviseerde die, omdat ik hem vooral wilde nemen ivm PMS.



Na 1,5 jaar kreeg ik via de apotheek opeens een ander merk. 'precies hetzelfde'. Ja hoor... ik werd me toch chagrijnig.. depri.. ik voelde me heel erg naar. Precies toen ik overging op dat andere (goedkopere) merk. Toen besloot ik om m'n oude vertrouwde groen/witte doosje te vragen.. dan maar zonder vergoeding. En toen waren m'n klachten weg.



En vorig jaar of 1,5 jaar geleden was het weer raak. Weer aan ander merkje en mijn vertrouwde merk was niet meer leverbaar. Maar echt, het is precies hetzelfde. Degene die ik toen kreeg was wel weer een andere dan die waar ik depri van werd, dus ik heb toen maar 'ja' gezegd. Ik heb geen moodswings gehad bij dit andere merk.



Maar het altijd doorslikken van de pil (op advies van m'n HA) lijkt me ook niet heel gezond, inderdaad. Gewoon wat jij ook zegt.. zo lang je hormoonhuishouding kunstmatig regelen... Ik weet het ook niet..



Ik ga het gewoon proberen zonder pil. Na verloop van tijd hoop ik de voor- en nadelen af te kunnen wegen (of beter nog; alleen maar voordelen!) en dan besluit ik of ik de pil wel of niet meer wil nemen.
Alle reacties Link kopieren
@teaspooncat: Ik had net mijn stopweek gehad en was begonnen aan een nieuwe strip en ben toen na twee dagen ermee gestopt. Ik denk dat de meeste mensen netjes de strip afmaken maar ik ben nogal van rigoreuze keuzes maken dus ik kon niet wachten om de strip af te maken. Ik ben te benieuwd naar de veranderingen.



Ik merk nog niet heel veel van mijn libido, hoop binnen een paar weken. Ik las van iemand die een maand was gestopt dat het echt intens hoog was geworden.



Wel fijn om te lezen dat sommigen hun goede huid hebben behouden, ik denk dat het rond mijn 18e ook wel meeviel. De reden dat ik toen weer aan de pil ging was vanwege een nieuwe relatie. Toen werd het de yasmin ipv diane pil. Maar ik ga hoe dan ook niet opgeven met volhouden hoe slecht mijn huid ook mag worden. Maar erom gaan stressen nu al is denk ik helemaal geen goed idee.

Er is hopelijk met gezonde voeding ook wel iets aan te doen om je hormonen meer in balans te brengen.



Ik zou het als ik jou was inderdaad gewoon proberen, dan weet je hoe het is We kunnen dan in dit forum onze ervaringen erover posten, ik ben benieuwd.
Alle reacties Link kopieren
Hm, kleine update, ook al is het pas dag 2 in de stopweek..



Ik heb opeens enorm droge onderarmen en onderbenen (heb ik echt nooit). M'n benen schilferen.. Niet heel erg, ik smeer wel bodylotion :-) Maar goed... misschien een eerste ontwenningsverschijnsel
ik merkte totaal geen verschil..... Nu na de zwangerschap ga ik dan ook weer aan de pil.... Toevallig gisterenavond bij humberto een dame die vertelde over haar ervaring met dit onderwerp. Misschien even terug kijken? Zij merkte veel verschil namelijk.....
Alle reacties Link kopieren
quote:Wintersportdame27 schreef op 29 april 2015 @ 18:37:

ik merkte totaal geen verschil..... Nu na de zwangerschap ga ik dan ook weer aan de pil.... Toevallig gisterenavond bij humberto een dame die vertelde over haar ervaring met dit onderwerp. Misschien even terug kijken? Zij merkte veel verschil namelijk.....



O, thanks voor de tip!! Ik kijk het programma nooit, maar zal het even opzoeken zo. Ben wel benieuwd! Wat toevallig :-)



Ergens wel fijn toch, dat je geen verschil merkte? Ik heb een paar hoofdredenen om het te proberen, als die niet beter/anders worden, dan vind ik de pil ook wel een aantal voordelen hebben.
Alle reacties Link kopieren
Zijn er meer mensen bij wie de bloeding lang op zich liet wachten in de stopweek, na heel lang de pil doorslikken..?
Bij mij werd ik de eerst 2 maanden ongesteld, daarna 3? Maanden niks, daarna is het langzaam op gang gekomen met regelmaat er in.
Alle reacties Link kopieren
Oké.. dank je @zomerelfje



Ik weet inderdaad dat alles best wel ontregeld kan zijn. Ik had alleen wel gedacht dat die gewone stopweek zou komen na m'n laatste pil. Maar ik sla dus al 3 jaar de stopweek over. Ik las ergens anders al dat er dan nog meer hormonen in je lichaam zitten en dat het goed kan dat er weinig af te vloeien valt, omdat je al die tijd doorgeslikt hebt.



Ik had gister alleen wel de bekende krampen enz. Dus ik hoop nog steeds dat het toch wel komt binnenkort. Maar goed.. dat wachten is gewoon irritant :-) Je kunt je lichaam niet dwingen Ik moet het sowieso maar 3 maanden aankijken..
Alle reacties Link kopieren
Hoi teaspooncat,



Het kan inderdaad wel even op zich laten wachten, die ongesteldheid. Ik ben twee jaar geleden gestopt met de pil (10 jaar lang geslikt). Ik kreeg de eerste maand wel veel last van opgeblazen buik en mn huid toch ook wel. Jaar later heb ik paar maanden het hormoonspiraaltje geprobeerd, maar ik kon niet goed tegen die hormonen. Dus nu alweer bijna een jaar niks meer (ja condoom). Ik vind het een fijn idee om geen kunstmatige hormonen meer tot me te nemen. Wel heb ik meer last van pms en mn huid is helaas niet echt goed.. Dus daar probeer ik nu van alles aan te doen. Probeer nu onder andere met DIM-supplementen mijn natuurlijke hormoonhuishouding weer op orde te krijgen, zodat pms-klachten en huid verbeteren. We shall see.

Succes! Geef je lichaam sowieso goed de tijd om te wennen aan deze nieuwe fase.
Alle reacties Link kopieren
Op mijn 16e ben ik aan de pil gegaan. Na 8 jaar ben ik er mee gestopt i.v.m. onze kinderwens. Maar als ik eerder had gerealiseerd hoeveel invloed die pil op mijn lichaam had, was ik veeeeeel eerder gestopt. Nadat ik gestopt ben met de pil werd ik echt weer mezelf. Ik heb veel meer energie en zin om dingen te ondernemen en mijn libido was na een paar maanden weer vele malen hoger. Ik hield ook veel vocht vast door de pil, waardoor ik in een maand of 4 zo'n 5 a 6 kg kwijt raakte zonder er iets voor te doen. Mijn huid is na het stoppen iets slechter geworden (puistjes rondom menstruatie), maar het is zeker niet zo dat ik helemaal onder zit. Door PCOS heb ik nu, anderhalf jaar na het stoppen, nog altijd geen eigen cyclus maar dat heeft dus een duidelijke oorzaak.

Mijn ervaring is dat het stoppen met de pil me alleen maar voordelen heeft opgeleverd. Hij komt er hier dus ook zeker nooit meer in!
Na ruim 7 jaar gebruik vorig jaar januari gestopt met de microgynon 30 pil. Had na het stoppen een erg lange en onregelmatige cyclus (37 tot 55 dgn). Ik kan me niet meer herinneren hoe dit was voordat ik de pil ging slikken, maar die lange en onregelmatige cyclus zit in de familie dus dat was toen waarschijnlijk ook zo. Voelde een week voor ik ongesteld werd aan mijn borsten dat het er aan zat te komen. Die deden dan behoorlijk pijn. Verder reageerde mijn huid er erg heftig op. Ik kreeg weer puistjes maar die zijn met behulp van een schoonheidsspecialist mooi weggegaan.

Nu ben ik zwanger en is mijn hormoonhuishouding weer veranderd. Maar als ik dadelijk bevallen ben dan ga ik denk ik niet meer aan de pil. Ik was toch wat vrolijker en ondanks de pijnlijke borsten deed mijn rug vele malen minder pijn tijdens de menstruatie dan toen ik de pil nog gebruikte.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben een paar jaar geleden na 15 jaar gestopt met de pil (Marvelon).



Ik kreeg toen flinke 'afkickverschijnselen': misselijk, moe, slechte huid, instabiel en ik kwam meteen een paar kg aan. Pluspunt: ik kreeg ook direct een hoger libido.



De afkickverschijnselen hebben een maand of drie aangehouden. Daarna voelde ik me weer mezelf. Het hogere libido bleef trouwens.



Na een aantal jaar (en twee kinderen) ben ik toch weer met de pil begonnen. Ik ben niet van plan om hem weer heel lang te gaan slikken, maar ik vind het nu wel even handig en ik voel me ook als ik de pil slik prima (alleen is mijn libido weer een stuk lager).
Ik ben nu ongeveer een maand geleden gestopt met de pil, ik heb hem 9 jaar geslikt. De eerste weken ben ik constant misselijk geweest, nu is dat weg. Wel merk ik dat ik 's morgens vaak hoofdpijn heb, daar had ik met de pil nooit last van.



De positieve punten: ik heb nu zo'n hoog libido dat mijn man me gisteren niet meer kon bijhouden ( ) Ik word weer nat van mezelf, mijn huid heeft helemaal geen pukkels of onzuiverheden meer en ik ben al ruim 2 kilo kwijt zonder te lijnen. Over het ongesteld worden kan ik niet veel zeggen, dat ben ik nog niet geweest. Ik merk ook dat mijn borsten veel gevoeliger zijn, soms op het irritante af.



In mijn humeur merk ik niet veel verschil, mijn ochtendhumeur is nog net zo erg als met de pil.



Ik kan niet veel zeggen over vermoeidheid enzo. Ik heb bloed laten prikken toen ik net gestopt was en slik nu ijzer, vit D, foliumzuur... Dus ik weet niet of ik meer energie krijg door die extra pillen of door het stoppen met de pil.
Alle reacties Link kopieren
Fijn dat jullie allemaal reageren :-)



Ik ben nu halverwege de stopweek en tot nu toe gaat alles min of meer zoals het hoort. Ik heb ook nog geen afkickverschijnselen of klachten die ik eerder niet had. Behalve dat ik moet wennen aan het hebben van irritante krampen, na 3 jaar niks gehad te hebben... :'-)



Enige vreemde verschijnsel dat ik bij mezelf heb ontdekt is droge benen. Dag 1 en 2 van de stopweek was dit het ergst. Toen had ik echt kleine schilfers. Inmiddels zijn ze gewoon wat droog en smeer ik ze een beetje in met bodylotion. Maar dit heb ik nog nooit eerder gehad. Gelukkig niks ergs verder :-)



Ik ben erg benieuwd hoe de komende weken gaan worden. Vanaf dinsdag begint het echte stoppen, omdat ik eigenlijk dinsdag weer zou moeten beginnen met de pil. Keep you posted!





Edit:

Wat ik trouwens ook merk; ik heb de afgelopen dagen echt enorme trek... in alles... chips, chocola.... zeker typisch stopweek-trekje...? (hoop ik, anders moet ik echt oppassen, haha!) Ik herinner me het niet meer van voor ik aan de pil ging..
Alle reacties Link kopieren
Hoi Teaspooncat,

Eigenlijk hebben je verschijnselen nu toch niks met het stoppen van de pil te maken, maar zijn het "normale" stopweek verschijnselen?

Ik hoop dat je straks niet teveel last van dingen gaat krijgen!



Ik ben nu perongeluk gestopt met de pil omdat ik mn toilettasje was kwijt geraakt, en ik pas over 2 weken weer in NL ben.

Ik slikte de Diane ivm puistjes. Was altijd een beetje skeptisch over het hele "ik ben een nieuw mens zonder de pil" verhaal maar ga er nu aan denken om toch de zomer af te wachten en het een tijdje zonder te doen. Maar ik voel mezelf normaal gezien redelijk gelukkig dus er was voor mij nooit rede om te stoppen.



Mijn stopweek is nu een paar dagen over, en ik heb wel al een paar dagen hoofdpijn. Dat deed mij aan een eerder topic denken op viva waar iemand heel veel klachten had, ipv dat het zo lekker was zonder pil.



We zullen zien!
Toen ik als experiment stopte met de pil leek m'n huid te exploderen en viel ik in een enorm instabiel verdrietig zwart gat. Ben na een paar maanden maar gewoon weer begonnen. Vooral voor m'n huid, het emotionele gedoe verdween na een paar weken wel. Maar men oh men wat was ik ongelukkig. Ik stop voorlopig niet meer....
Oh ja, alles wat je in de stopweek ervaart, is natuurlijk compleet niet anders dan een andere stopweek. Je lijf weet natuurlijk nog niet dat je hierna helemaal gaat stoppen....
Alle reacties Link kopieren
Hoi MiniMe en Endagmar,



Klopt hoor, dit is een gewone stopweek. Maar ik heb al 3 jaar geen stopweek meer gehad.. dus voor mij voelt alles nog nieuw, vandaar.



Ben benieuwd hoe het vanaf komende week gaat :-)
Alle reacties Link kopieren
Wow 3 jaar!! Ik dacht dat ik 3 maanden las eerder, vandaar mijn reactie. Ik slikte hem ook vaak een paar maanden door, maar nooit zo lang.

Ja dan snap ik het wel, succes deze week!



Ik ben ook wel benieuwd hoe ik mij ga voelen. Slik de pil sinds mijn 14e, heb alleen eens van pil gewisseld ivm acne en toen weer terug naar de micro 30 pil maar kreeg verschrikkelijke puisten. Maargoed dat was 3 jaar geleden. Dus we zullen zien.



Mijn libido is verder redelijk normaal denk ik, daar maak ik mij geen zorgen om.
Alle reacties Link kopieren
Hé.. ik lees net op een ander forum dat iemand ook stopte met de pil en daarna super veel moest plassen (en daarmee dus allemaal vocht verloor).



Zijn er meer meiden met die ervaring? Ik herken het namelijk heel erg



Edit: zijn er hier ook ervaringen met het kleiner worden van je borsten?

Ik heb namelijk het gevoel dat ik de laatste tijd opeens grotere borsten heb, terwijl ik verder niet echt ben aangekomen of meer ben gaan eten oid. Ik zou het dan ook niet erg vinden als er een cupmaatje af gaat :-D
quote:teaspooncat schreef op 03 mei 2015 @ 19:25:

Hé.. ik lees net op een ander forum dat iemand ook stopte met de pil en daarna super veel moest plassen (en daarmee dus allemaal vocht verloor).



Zijn er meer meiden met die ervaring? Ik herken het namelijk heel erg

Komt dat daardoor? Ik zit voor mijn gevoel ook de hele dag op de wc de laatste tijd, maar ik had nog niet zo snel aan de pil gedacht.
Alle reacties Link kopieren
Teaspooncat, ben benieuwd hoe het echte stoppen bij jou zal verlopen!

Ik merkte echt wel een verschil.

Ben een tweetal weken na het stoppen in een dal terecht gekomen, ik was doodongelukkig en moest constant huilen. Heel bizar was dat, want ik ben doorgaans heel vrolijk en optimistisch.

Het leek op pms, maar dan in het kwadraat maal duizend ofzo.

Heeft een dag of drie geduurd, dan was het klaar. Gelukkig maar.

By the way, ik heb hierdoor veel respect gekregen voor mensen met een depressie... voordien dacht ik 'kom op joch, positief denken' maar zo simpel is het niet. Je kan het echt niet helpen, je voelt je gewoon zwaar k*t... sorry voor de taal.



Andere punten van verschil:

- hoger libido, zou elke dag wel minstens 1x kunnen vrijen, soms vaker (vindt mijn man wel fijn )

- gewichtsverlies. Niets wereldschokkend, maar toch een kilootje of twee-drie. Die er overigens al terug aangekomen zijn.

- pms-klachten zijn terug iets heftiger dan in de pil-periode.

- menstruatie is ook heftiger en duurt langer

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven