Gezondheid alle pijlers

Verstandskiezen laten trekken

02-05-2007 13:23 48 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik heb al in januari een doorverwijzing van mijn tandarts gekregen om mijn verstandskiezen te laten trekken maar ik durf niet.......

Ik ben niet bang voor de verdoving, maar vind het echt heel erg naar om zo in de stoel te moeten liggen en dat er zo in je mond gewroet wordt.



Ik was/ben ook heel bang voor de tandarts, maar in januari dus al mijn moed bij elkaar verzameld en na 3 jaar weer gegaan. Maar nu dus die verstandskiezen..... Wie heeft er ervaringen mee? En zijn er ook kaakchirurgen voor mensen met angst?
Alle reacties Link kopieren
Heeeey,



Lotgenoot!

Ik moet zelf 20 juni ook m'n verstandskies laten trekken.

Ben een echte held op sokken....en als ik er echt over nadenk denk ik; 'oh mijn god, hoe ga ik dat redden'.

Bij mij is het 'verstand op nul en maar over mijn heen laten komen'. Scheelt wel dat het in de tandartsenpraktijk zelf kan worden uitgevoerd, door een tandarts die zich verder gespecialiseerd heeft.

Klinkt stom, hard en lullig, maar zet je verstand op 0 en ga! Als je niet gaat wordt het alleen maar erger. Je wordt verdoofd, dus tijdens de uitvoering kan je nauwelijks pijn hebben. Wat zou er verder nog kunnen gebeuren waar je bang voor bent?
Alle reacties Link kopieren
hier nog iemand...alleen bij mij zijn ze al getrokkenEn ik kan je geruststellen: het valt meeik was doodsbang, zat compleet verkrampt in die stoel en de verpleegster (ik was op de afdeling kaakchirurgie) vroeg me of het wel goed ging.Maar eigenlijk viel het meeHet waren vooral de verdovingen die ik vreselijk vond....5 keer zo'n naald in je tandvlees en vooral je verhemelte..dat deed goed pijn.Het trekken zelf voelde ik niks van,...je hoorde alleen wat gekraak en het is vervelend dat er riemand als een gek in je mond aan het trekken is.Ze moesten bij mij in 2 keer eruit, dat was wel een nadeelAan de ene kant wist ik de 2e keer beter wat me te wachten stond en hoefde ik dus minder nerveus te zijn, Maar ik wist van de keer daarvoor nog dat ik die verdovingen zo naar vond dus was ik daaar weer nerveus over.Overigens heb ik in 2 jaar tijd 4 verschillende tandartsen gehad en van de 1 hoefden ze er niet uit en van de ander weer wel. Je zou dus nog een second opinion kunnen vragen van een andere tandarts misschien??Ik zag er heel erg tegenop, maar ben blij dat ze er nu uit zijn. Kan er tenminste niks meer fout gaan daar achterin :))Sterkte
Alle reacties Link kopieren
Heb je veel last van je verstandskiezen dan?

Alle 4(!) mijn verstandskiezen zijn in de laatste 2 jaar ofzo doorgekomen, en ik heb eerlijk gezegd nergens last van gehad, behalve bij de laatste (links onder) maar dat duurde een paar dagen en was met paracetamolletjes wel te overleven.

Ik vind dat tandartsen zo makkelijk zijn met mensen door verwijzen, volgens mij verdienen ze daar een hoop geld mee ofzo...

Mijn mening is, lekker laten zitten als je er geen last van heb...en krijg je last (of heb je dat al) dan kan je ze altijd nog laten trekken...
Alle reacties Link kopieren
Ik heb op dit moment ontzettend veel pijn aan het tandvlees rond een verstandskies. Gisteren bij de tandarts geweest en ook mijn kiezen moeten getrokken worden. Ben best amgstig aangelegd maar heb er zo'n last van dus hij moet eruit en liever vandaag nog dan morgen. Nu is het dus zo dat ik pas 25 juni geholpen kan worden en me nu moet zien te redden met zoutoplossingen en pijnstillers... Goed geregeld dus! :S
Alle reacties Link kopieren
Bij mij was het een drama, echt waar, vooral de eerste keer en eigenlijk vooral omdat ik zo bang was! Man, wat was ik nerveus.

Dat trekken op zich, die verdoving was wel vervelend, maar op het moment dat je weer buiten staat ben je vooral opgelucht en is het achter de rug. Bij 1 heb ik heel veel last gekregen daarna, het ging onsteken en dat was echt onwijs pijnlijk.

Maar goed, ik heb met die andere twee veel te lang gewacht en daardoor ben ik de 2 kiezen die daar weer voor zaten inmiddels ook kwijt geraakt dus wacht er niet te lang mee en stel het niet uit, dat geeft alleen maar meer problemen. Je zou op internet kunnen zoeken naar een tandarts/ kaakchirurg die een beetje rekening houdt met je angst, of bijvoorbeeld de ACTA kunnen bellen (Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam) misschien hebben die meer informatie voor je. Mensen met het Downsyndroom en mensen als mijn moeder destijds (had Alzheimer) worden op dat soort afdelingen ook geholpen, deze zit dus in Amsterdam maar je hebt meer van dat soort centrums of ziekenhuizen in het land. En gewoon met je ziekenhuis bellen, uitleggen dat je doodsbang bent om te komen en of ze daar rekening mee willen houden. Mijn ervaring is dat de assistenten altijd ontzettend lief tegen je zijn en je echt op je gemak proberen te stellen. Misschien ook een idee om even langs je huisarts te gaan voor 1 valiumpje? Enne, nog een tip voor daarna; koop iets waardoor je langere tijd je wang koud kan houden, dit gaat de zwelling tegen, lang nadat je geen last meer hebt van je wond kan je wang namelijk nog zeer doen als je de zwelling niet tegengaat (washandje met ijsblokjes kan ook), sla wat extra paracetamol in, neem deze in voordat de napijn echt doorkomt, los deze eventueel op in wat water dan werkt het sneller.

Enne, koop lekkere toetjes en zacht voedsel voor jezelf voor de eerste dag.

Het is even naar, maar niet onoverkomelijk, echt niet.

Sterkte he.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben het met NG1 eens. Waarom trekken als je geen last hebt?

Tandartsen verdienen een hoop geld aan hun patienten. Ik heb jarenlang bij een tandarts gezeten die al wat ouder was (wel een moderne) en "binnen"was. Hij deed nooit iets aan mijn gebit behalve eens in de zoveel tijd foto's. Altjd alles oke.

Hij hield er echter mee op en ik moest naar een andere. Meteen de eerste afspraak zei hij dat mijn vullingen verbangen moesten worden en dat mijn verstandskies eruit moest.Steeds had hij iets anders, en ik had nooit klachten.

Ik ben na een tijd niet meer gegaan en heb iemand anders gezocht met een villa die niet meer verbouwd hoefde te worden...
Deze bangepoeperd laat rustig weer een verstandskies trekken, echt, je wordt verdoofd en "plop" hij is er uit.



Helaas heb ik me een kroon aan laten praten (derde kies van achteren, dus niet in het zicht) en dáár heb ik al twee jaar last van. Nu blijkt er weer wat ontstoken te zijn ónder de kroon, dus dat mag straks verwijderd worden. De antibioticakuur heb ik al gehad, dus dankzij die rotkroon heb ik een week zure schijterij gehad, is mijn poeperd ontveld en lijkt "de voering" er uit te liggen.



Ik laat niets meer doen waar ik zelf niet mee kom aanzetten, echt, ik vind dit zó balen.
Alle reacties Link kopieren


Heb je veel last van je verstandskiezen dan?

Alle 4(!) mijn verstandskiezen zijn in de laatste 2 jaar ofzo doorgekomen, en ik heb eerlijk gezegd nergens last van gehad, behalve bij de laatste (links onder) maar dat duurde een paar dagen en was met paracetamolletjes wel te overleven.

Ik vind dat tandartsen zo makkelijk zijn met mensen door verwijzen, volgens mij verdienen ze daar een hoop geld mee ofzo...

Mijn mening is, lekker laten zitten als je er geen last van heb...en krijg je last (of heb je dat al) dan kan je ze altijd nog laten trekken...
Wie zegt dat to geen last heeft? En trouwens soms ook al heb je geen last kun je ze beter kwijt zijn want dan voorkom je last..rara hoe weet ik dat? heb ik zelf ook gehad en blij dat ze wegzijn,voorkom je een hoop narigheid
Alle reacties Link kopieren
Hoi weer,



Dat de ene tandarts vindt dat iets wel moet gebeuren en de ander niet herken ik ook. ZOOOOOOOO vaag.

Wat betreft de verstandkies:

Ik heb er nu geen last van. Tandarts A zal zeggen; als je er geen last van hebt, laten zitten, niets aan doen. Tandarts B zegt: preventief weg laten halen. ALS je er last van krijgt ben je nl. al te laat; daarmee wijzend op het feit van de supersonische wachtlijsten. Zag een topicster die tot eind juni moet wachten terwijl ze NU last heeft. Zit je al die tijd te k*tten!. Ik zou er niet aan moeten denken om langer dan twee dagen pijn te hebben! 

Maar dat er geldklopperij bij zit...tjsa...dat wil ik voor een deel nog wel geloven.
Alle reacties Link kopieren
Als je er geen last van hebt, zou ik je verstandskiezen eerst laten zitten. Mijn tandatrs zei al op mijn 18-e dat ze eruit zouden moeten en uiteindelijk zijn ze er in 2005 uit gegaan omdat ik toen last begon te krijgen van ontstekend tandvlees.



Ik wil je niet bang maken, maar na alle positieve verhalen toch een slechte ervaring van mijn kant. Verstandskiezen trekken gaat niet bij iedereen even gemakkelijk. Bij mij lagen de wortels diep in de kaak, dus het was een grote ellende. De kies is helemaal aan stukken gebeiteld voordat hij eruit kon. Ook moest er halverwege een extra verdoving gegeven worden en moest ik, nadat ze het al gehecht hadden, opnieuw onder het mes (dezelfde dag) omdat er nog stukjes in zaten.  Later kwamen er nog botsplinters door mijn tandvlees heen, die mijn eigen tandarts heeft weggehaald.



Ik ben een week niet aan het werk geweest door napijn en een megadik gezicht.



Ik hoop voor je dat het meevalt, maar ga er niet naar toe met het idee dat het een fluitje van een cent is. Sterkte alvast!!!
Alle reacties Link kopieren
Vanochtend heb ik mijn verstandskies laten trekken. Eentje dus (linksonder), volgende keer de rechtse. Boven blijkt niet nodig te zijn. Tot nu toe valt het allemaal erg mee. Vond het ook eng en was vooraf erg nerveus, maar het was zo gepiept. Alleen de spuiten waren niet echt prettig, en vooral die smaak daarna is erg smerig, maar zó erg is het nou ook weer niet. Maar goed, de verdoving is nog niet uitgewerkt, dus ik weet nog niet wat me misschien wel allemaal te wachten staat haha. Ik hou je op de hoogte. Groetjes kwijelende Sanya met enigzins dikke (gevoelloze) wang.
<img src="/viva/emoticons/73_thumbs-up.gif" border="0" />
Alle reacties Link kopieren
Gaat nog steeds goed hier. Pijn is draaglijk, vooral met wat Aleve's/paracetamollen. M'n wang was gistermiddag alweer normaal qua dikte. Ook sinds vanochtend geen bloed meer. 

Oftewel, je hoeft je geen zorgen te maken, het valt allemaal reuze mee! :)
Alle reacties Link kopieren
Hier een kaakchirurg ervaring!

Mijn verstandskiezen onderin groeiden letterlijk horizontaal, tegen de rij kiezen aan. Du geen twijfel mogelijk: die moesten er uit. Eén voor één, anders kon ik helemaal niet eten. Bij de kaakchirurg laten doen, want er was sprake van ontsteking en tja, lastige positie. Ik had trouwens erg veel last van die ontsteking, ik was blij dat dat rotding eruit kon!! De verdoving hoeft geen pijn te doen, je voelt het wel maar als degene die het doet, het goed doet, is het niet meer dan een prikje.

Ik ben geen tandarts held, had tot die tijd ook nog nooit een gaatje of wat dan ook in mijn gebit, dus het was de eerste echte behandeling en ik was bloednerveus. Maar goed, je weet dan zelf ook wel: beter zo snel mogelijk eruit, om ergere ontsteking te voorkomen.

Ingreep zelf viel mee (ogen dicht!! haha! En die geluiden zijn ook niet prettig) en daarna met nog verdoofde wang met mams naar huis. Toen die verdoving was uitgewerkt deed het pijn! Dus inderdaad: inslaan die pijnstillers!! Ik had van de chirurg een recepje mee voor flinke pijnstillers, wel zo handig. De rest van de dag me laten vertroetelen door pa en ma, want ik voelde me best rot.

En ja de tweede.... zelfde verhaal. Weer zwetend van zenuwen op de stoel maar goed, het moet gewoon..



Over het waarom: mijn tandarts vertelde me, toen ik vroeg over mijn twee goed gegroeide kiezen bovenin, dat de verstandkiezen nou eenmaal zwakker zijn dan de rest. Daarom kiezen veel tandartsen ervoor om ze preventief te trekken. Maar die van mij zitten nog en gaat prima. Als ik braaf elk jaar kom, zijn problemen waarschijnlijk ook snel genoeg ontdekt. En goed poetsen, ik poets met electrisch, anders krijg ik die kiezen echt niet schoon omdat ik er gewoon niet bij kan.



Maak die afspraak, neem iemand mee en laat je daarna minstens een dag vertroetelen! :) Je zal er toch aan moeten geloven.

Succes!
Alle reacties Link kopieren
Ik heb een tijdje terug twee verstandskiezen (boven) laten trekken bij de kaakchirurg. Althans, laten uitsnijden en trekken, want ze waren niet doorgekomen. En echt, de ingreep is een eitje! Ik had alleen wel het flinke nadeel dat er bij mij complicaties optraden en ik er dus vier weken goed last van heb gehad. Maar goed, da's natuurlijk een uitzondering. Ik zal verder niet in detail treden. :)



Ik kon trouwens binnen drie weken terecht bij de kaakchirurg. Probeer gewoon een paar ziekenhuizen in de buurt te bellen, dan kan je zelf kijken waar je het snelst terecht kunt.
Alle reacties Link kopieren
hey,



Als je het echt niet ziet zitten, dan kan het dus onder algehele narcose. Dat heb ik dus ook laten doen, nadat ik helemaal panisch aankwam bij de kaakchirug...daar hoorde ik dat het dus onder narcose kon.

 Alle vier der in 1 keer uit. Ik had meer last van de narcose naderhand dan van de kiezen.



Gr Nora
Alle reacties Link kopieren
Algehele narcose? Doen ze echt niet hoor. Dan moet je echt een zeer extreem heftig geval zijn. Die hele narcose geeft veel meer risico's dan de hele ingreep op zich en weet je hoe rot een narcose is? Veel erger dan het trekken van de verstandskies.Mijn rechteronder verstandskies is er net anderhalve week uit. Hij was nog helemaal niet door, maar groeide scheef en ik heb het jarenlang uitgesteld maar omdat het steeds meer pijn ging doen moest hij er dan toch maar uit. Ik was hier ontzettend bang voor. Daarom ook al die jaren uitgesteld.Inderdaad, de kaakchirurg, het wegsnijden, de pijn, hecjtigen, verdovingen, dikke wang etc. etc. Ik moest er niets van hebben, scheet 7 kleuren, echt ik was heel bang. Met bonzend hart lag ik daar in die stoel en heb het op een gegeven moment maar gewoon over me heen laten komen.Bij elkaar duurde het een half uurtje. De verdovingen waren echt een piece of cake. Die voel je werkelijk waar niet! Ik moest er twee, maar omdat de co assistenst waarschijnlijk niet goed had geprikt moest ik er daarna nog twee want je hele onderlip moet verdoofd aanvoelen, wat bij mij steeds maar niet kwam. Toen het wel goed was begonnen ze, sneetje, gewroet, geboor, gekraak, getrek. Nee, het was zeker niet prettig nee...maar wel te dragen.En toen was ie er uit, ik was heel opgelucht. De kaakchirurg zei wel dat de ellende NU pas moest beginnen. Qua pijn als de verdoving was uitgewerkt en de zwelling etc. Het kon blauw worden. Ik heb wel een leuke hamsterwang gehad, 3 dagen en het werd minimaal blauw dus dat viel ook mee bij mij.Nu loop ik nog met een hechting die er een van deze dagen uit gaat vallen en het is aardig genezen allemaal. Ben blij dat ik het heb laten doen!Succes.
I`ve learned so much from my mistakes.. I`m thinking of making a few more.
Alle reacties Link kopieren
Hoi!

Ik heb ook mn verstandekiezen laten trekken. Net als jou vond ik t doodeng maar had er last van dus ze moesten er wel uit. Ik heb mn beste vriendin meegenomen en dat hielp! Voelde me wel een beetje en kleuter maar hee, dat mag toch wel eens? Achteraf viel t gelukkig allemaal reuze mee, geen horrorverhalen hier ;)

Heel veel sterkte en succes!

*;
Alle reacties Link kopieren
ik had verstandskiezen die niet doorkwamen en onder mijn kaak gingen ontsteken, die moesten bij de kaakchirurg eruit gesneden worden en getrokken, dat was hel.

erna dan..

het moest eruit anders kan de ontsteking door je bloedbaan schieten en ben je de pisang.



een verstandkies trekken die door is en verder niet sputtert met ontstekingen is eitje.

verdoven is n beetje vervelend maar duurt ienieminnie even, voor de rest een gekraak et voila klaar, de nasleep is ook niks in vergelijking met t snijwerk, ik heb met beide situaties te maken gehad en een verstandskies trekken wat verder niks afwijkends heeft is niks bijzonders, gewoon gaan
Ik hoor hier dat een mens 4 verstandskiezen heeft. Ik heb er maar 2. Hoe kan dat nou weer? Ze zitten bij mij alleen in mn onderkaak... en ja ook bij mij moeten ze er uit want ze duwen tegen alles aan waardoor mn ondertanden schots en scheef staan. Waarschijnlijk ga ik daar een beugel voor nemen zodra ze er uit zijn.
Alle reacties Link kopieren
Ik hoor hier dat een mens 4 verstandskiezen heeft. Ik heb er maar 2. Hoe kan dat nou weer? Ze zitten bij mij alleen in mn onderkaak... en ja ook bij mij moeten ze er uit want ze duwen tegen alles aan waardoor mn ondertanden schots en scheef staan. Waarschijnlijk ga ik daar een beugel voor nemen zodra ze er uit zijn.
Een mens kan maximaal vier verstandskiezen krijgen, maar dit is lang niet bij iedereen het geval. Soms komen ze niet door, of soms zitten ze er gewoonweg niet. Je hebt ook mensen die geen verstandskiezen hebben. Lijkt me ideaal. Want ik heb vorige jaar verstandskiezen laten trekken bij de kaakchirurg. Het trekken was zo gepiept, ondanks dat ze niet geheel door waren gekomen. Jammer genoeg hechtte die kaakchirug als een slager, dus van de hechtingen heb ik enorm veel last gehad. Maar met een paar zakjes brufenbruis kun je dat verhelpen ;) Je moet alleen even door het leven met een dikke wang..
Alle reacties Link kopieren
Hoi



Ik heb afgelopen donderdag aan de linkerkant 2 verstandskiezen laten trekken.

Bij mij kon het bij mijn eigen tandarts die ik sindskort heb. Ik was al 8 jaar niet geweest omdat ik zo bang ben/was voor de ta.

Deze ta is heel prettig. Ze nemen de tijd voor je en gebruiken een extra sterke verdoving zodat je niets voelt.

De bovenste kies was er na 5 minuten uit, maar de onderste die scheef stond heeft de ta 50 minuten en een hoop zweet, trek en duwwerk gekost.

Op dit moment heb ik geen last van het trekken, maar wel van de hechtingen in de onderkaak.

Iemand enig idee wanneer deze pijn over zou moeten zijn?

De zwelling is ook al aardig aan het afnemen gelukkig.



Bij mij was het trekken van de kiezen erg nodig na 8 jaar. Ze waren al aardig aangetast en zaten vol met gaten.

Het is even 'doorbijten', maar daarma ben je er van af!

Frankly my dear, I don"t give a damn
Alle reacties Link kopieren
Ik heb hier een tijdje terug een topic geopend omdat ik zo bang was voor de tandarts. (mijn nick was toen nog Eowyn, mocht iemand het willen opzoeken)



Echt als de dood was ik, huilen, misselijk, trillen. En toen bleek dat er ook een verstandskies uitmoest, naast de 5 gaatjes die ik had.

Helemaal bang natuurlijk toen ik dat hoorde.



Maar achteraf is het me zó meegevallen! De verstandskies was half afgebroken, dus het was voor de tandarts moeilijk om te doen, maar ik heb er niets van gemerkt. Best veel spuiten gehad, maar de assistente verdoofde heel voorzichtig en ik heb er niets van gevoeld, van al die prikken niet. De kies was er binnen 2 minuten uit, ik had geen hechtingen, het bloedde alleen een beetje.

En ik heb er achteraf niets van gevoeld, toen de verdoving begon uit te werken zat ik me al voor te bereiden op de pijn, maar die kwam niet!



Ik kan je alleen maar aanraden om van tevoren kenbaar te maken dat je het eng vindt, en een discman of mp3speler mee te nemen. Dit deed ik ook en zo hoor je ook nog eens niets. Het beste is om het gewoon te doen, ik wilde dat ik het veel eerder gedaan had!
Alle reacties Link kopieren
Bij mij een beetje hetzelfde verhaal Imber.

Alleen de onderste kies gaf problemen. moest hij doormidden boren en nog liet het kreng niet los.

De napijn was wel erg aanwezig.

Nu op dit moment heb ik meer last van de hechtingen (trekkend gevoel) dan van het trekken van de kiezen zelf.



Ik ben ook heel trots dat ik na 8 jaar de stap heb genomen om naar de ta te gaan.

Als ik langer had gewacht was de schade nog veel groter geweest (nu; 2 kiezen + 2 verstandkiezen eruit en over een paar weekjes terug komen om een aantal gaatjes te boren)
Frankly my dear, I don"t give a damn

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven