Autisme en een slechte motoriek

19-04-2015 09:24 37 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hey allemaal,



Ik heb een 12-jarige zoon met de beperking PDD-NOS. Het gaat goed op school, op een paar dingetjes na. Hij haalt hoge cijfers op de meeste vakken en is zelfs opgestroomd! Hij heeft zich erg ontwikkeld t.o.v. de basisschool, waar hij op het schoolplein liever alleen wilde spelen en laat leerde praten en schrijven. Bijzonder genoeg zijn talen wel zijn sterke kant. Met de motoriek gaat het minder goed. Lichamelijke opvoeding gaat nog wel w.b. balsporten (in hardlopen en freerunnen is hij juist heel goed), maar tekenen en techniek lukt telkens niet. Meten en netjes tekenen lukt niet zo goed. Wiskunde gaat juist heel goed. Hij vond het ook jammer dat hij 'maar' een zes haalde voor tekenen, terwijl andere kinderen een 7 of zelfs daarboven haalden. Op techniek stond hij een 5,1 gemiddeld, dat is een 6 geworden, maar het blijft voor hem moeilijk. We hebben erover gesproken met de leraar techniek en hij gaat wat meer rekening houden met he,. Verder heeft hij ook wel moeite met verbanden leggen. Geschiedenis is dus niet een eitje. Hij moet keihard zijn best doen om een hoog cijfer te halen. Bijzonder genoeg is hij wel bovengemiddeld intelligent en doet hij VWO.



Mijn vraag is, hebben jullie nog tips om hem te helpen met leren of tips om te oefenen met verbanden leggen en motorisch beter worden? Het gaat me hierbij vooral om de fijne motoriek bij het schrijven, niet per se om balsporten beoefenen.
Life isn't about getting and having, it's about giving and being.
Alle reacties Link kopieren
Voor de privacy van je zoon lijkt het me beter als je zijn naam anonimiseert en wat minder precieze cijfers geeft.
Alle reacties Link kopieren
Voor de fijne motoriek is er gewoon kinderfysio. Die kan hem

Bepaalde technieken aanleren waardoor het gewoon een stuk makkelijker is.



Verbanden zien en dat aanleren lijkt mij heel lastig. Misschien een kindercoach vragen? In beelden leren wellicht wat geschiedenis betreft, als een cartoon leren?
Alle reacties Link kopieren
Ik zou naar een kinderfysiotherapeut gaan voor de motoriek. Verbanden komt wel, hij is slim zat, ontwikkelt zich alleen wat later op dat vlak.



Zo te lezen gaat het goed met hem. Heeft hij sociale contacten?
Het is zoals het is
Alle reacties Link kopieren
Heeft hij wel een goede pengreep?



En waar liggen zijn interesses? Borduren is heel goed, maar ga kan ik een 12 jarige jongen niet aanraden. Moertjes, bouten en schroeven en daar dingen voor maken?



Tekenen gaat om meer dan fijne motoriek trouwens. Dat gaat ook over welk beeld je maakt (onderwerp, compositie), je fantasie, hoe je kleuren kan mengen / kleurenleer snappen etc. de docent tekenen heeft vast goede ideeën om hem daarin te begeleiden.
Hij haalt toch prima cijfers? Ik zou hem zelf extra laten oefenen maar fysio vanwege een zesje voor tekenen lijkt me zwaar overdreven.

Ja, en verbanden leggen is lastig voor iemand met ASS. Mijn dochter (15, 4 vwo) haalt ook lagere cijfers voor dat soort vakken. Gelukkig is ze wel leerbaar daarin en gaat het steeds beter. Sommige dingen moeten gewoon wat rijpen.
Alle reacties Link kopieren
Dit hoeft toch niet per se met zijn autisme te maken te hebben en gelijk zo erg worden bekeken? (Het tekenen bedoel ik dan he)



Ik ben ook nooit goed geweest in techniek en tekenen, maar net als bij je zoon, gingen bij mij andere vakken weer beter...



Extra oefenen kan natuurlijk wel maar ik zou het niet zo zwaar nemen. Iedereen heeft toch z'n min- en pluspunten?
Kortom, hij doet het fantastisch!



Ik zou niet zoveel doen met zijn fijn motoriek, tenzij hij graag iets wil doen waarbij hij dat nodig heeft.
Alle reacties Link kopieren
Dit heeft wel met zijn autisme te maken....ik ken meerdere kinderen met PDD-nos en problemen met motoriek. Er zijn oefenprogramma's oa via kinderfysio idd.
This user may use sarcasm and cynicism in a way you are not accustomed to. You might suffer severe mental damage.
Hebben jullie geen begeleiding voor jullie kind? Kun je je vraag daar niet neerleggen? Ik zie dit niet als een specifiek autisten probleem, maar experst denken daar misschien anders over! Us vraag het aan een expert!



Mijn kinderen (niet autistisch) zijn overigens ook niet goed in alles. Die hebben op school ook hun mindere vakken. Middelste heeft ook moeite met schrijven, leesbaar schrijven dan. Dat is dan maar zo!



Oh en haal zijn naam even uit de openingspost. Ik ken toevallig een xxxx die nu twaalf is en PDD/NOS heeft. Dus ik denk dat je wel heel erg herkenbaar bent!
Alle reacties Link kopieren
Ga je hem niet overvragen door hem zo in alles te stimuleren? Idd verbanden is lastig voor mensen met autisme. Misschien kun je proberen hem te helpen te accepteren dat hij ook minder goed mag zijn in bepaalde dingen.
Alle reacties Link kopieren
quote:viva-amber schreef op 19 april 2015 @ 09:58:

Dit heeft wel met zijn autisme te maken....ik ken meerdere kinderen met PDD-nos en problemen met motoriek. Er zijn oefenprogramma's oa via kinderfysio idd.Ah oke, mijn excuses!
Alle reacties Link kopieren
Als alternatief voor borduren, wat hier eerder werd genoemd: nanoblocks, is dat niet wat om mee te oefenen? Een soort heel kleine Lego. (Of als dat heel moeilijk is, eerst eens met gewone Lego beginnen)
"I'm gonna see if you know the words to this song. If you don't you better ask somebody!"
Alle reacties Link kopieren
quote:Youk79 schreef op 19 april 2015 @ 09:32:

Ik zou naar een kinderfysiotherapeut gaan voor de motoriek. Verbanden komt wel, hij is slim zat, ontwikkelt zich alleen wat later op dat vlak.



Zo te lezen gaat het goed met hem. Heeft hij sociale contacten?

Verbanden leggen is nu juist iets waar autisten vaak moeite mee hebben en houden.

Ik las onlangs een artikel dat om die reden bijv geschiedenis voor veel autisten een drama is.

Ik denk niet dat je daar veel aan kunt doen, behalve zorgen dat de leerkracht daar bijv extra aandacht aan besteedt.
De zachte krachten zullen zeker winnen.
H. Roland Holst
Alle reacties Link kopieren
Niet alles gelezen, maar hier goede ervaring met fysiotherapie voor het schrijven! van onleesbaar, naar goed leesbaar. Echt de moeite waard!
Alle reacties Link kopieren
Het klinkt alsof hij het heel goed doet. Dat hij zijn best doet en is dat niet het belangrijkste?

Over het verbanden leggen: hoe maakt hij aantekeningen? Is mind mappen niet een idee? Elke tak in één kleur zodat de verbanden ook in kleur worden herinnerd. Google maar eens, er zit een hele visie achter maar dan moet het wel goed gedaan worden.

En anders 'hersenwerk'. Ik heb gemerkt dat veel kinderen hier graag mee werken om dingen op een andere manier te benaderen, tot zich te nemen. Het bestaat onder andere uit verschillende werkbladen om stof te verwerken.
Mijn broer had dezelfde problemen. Zijn probleem met motoriek heeft zich opgelost door fysiotherapie, en voor geschiedenis bleek bij hem de oplossing te zitten in een andere manier van leren. Vaak wordt bij geschiedenis één stukje behandeld die los staat van de omliggende periodes maar die er wel door beinvloed worden. Die invloeden kon hij niet beredeneren. Toen de leraar met hem in plaats van bottom up, top down ging leren, tijdlijn van -2000 tot nu zeg maar, en dan van elke periode de hoofddelen, en daarna pas de diepte in, kon hij er wat mee. Eerst het grote geheel dus, en dan pas de details. Nadeel was dat hij er een flinke tijd heel veel tijd in heeft moeten stoppen (omdat dat kennis was die de andere kinderen niet meekregen), voordeel was dat, toen het grote geheel eindelijk in zicht kwam, hij eigenlijk al klaar was. Met name politieke invloeden kan hij nu heel goed beredeneren vanuit de geschiedenis, vind ik zó knap (hij haalt zelfs het oude Rome er bij om dingen van vandaag uit te leggen, zal eerlijk zeggen dat ik er geen bal van snap, want ik leerde gewoon uit mijn hoofd wat de leraar wilde en vergat het meteen na de toets waar ik op mijn sloffen een 9 voor haalde. Maar het snappen, nee, dat deed ik niet).
Alle reacties Link kopieren
Kinderen met een autisme spectrum stoornis hebben vaak ook een prikkel verwerkings stoornis. Autisme is immers een foutje in de prikkelverwerking. Dit kan zeker ook invloed hebben op de motoriek. Kijk eens op de site van nssi en misschien kan een ergotherapeut met si specialisatie jullie helpen.



Zou best kunnen dat hij zijn lijf (proprioceptie) onvoldoende voelt en evenwichtsprikkels niet goed kan verwerken. Dan is goed zitten moeilijk en dus de oog hand coördinatie(tekenen) ook.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb ook een vorm van Autisme en altijd problemen met mijn motoriek gehad. In talen, biologie en aardrijkunde was ik goed. Maar in wiskunde en dan vooral meetkunde helemaal niet. Ook moeite met netjes tekenen en mijn ruimtelijk inzicht was zeer zwak. Op de basisschool hadden we soms ook van die tekenprojecten bij rekenen. Vreselijk vond ik het. Mijn moeder zei dat ze dat doen om het leuk te maken. Maar als je slecht kunt tekenen heb je daar weinig aan.

Met schrijven had ik in het begin ook moeite. Op mijn 6e heb ik daar therapie voor gehad en ik leerde ook om een bal te vangen. Later ben ik balsporten gaan doen en dat gaat best goed. Nog steeds heb ik geen mooi handschrift, maar wel leesbaar. Van techniek heb ik nooit iets gesnapt. Gelukkig heb ik het maar 2 jaar gehad. Mijn werkstukken waren altijd onvoldoende. Ik had gewoon de handigheid niet en zat er echt op te zwoegen. Daardoor deed ik er ook veel langer over dan klasgenoten. En ik kreeg nog maar een 5. Het vak had mijn interesse ook niet. Net als geschiedenis. Ik kon alleen hetgene onthouden wat me interesseerde. Anders dwaalde ik gewoon af.

Je zou therapie voor de fijne motoriek kunnen proberen. Maar verwacht geen wonderen. Het kan wel wat verbeteren, maar die kant zal waarschijnlijk altijd minder ontwikkeld blijven. Ik heb het inmiddels geaccepteerd.
Alle reacties Link kopieren
Fysiotherapie zou kunnen helpen bij slecht schrijven maar verwacht jij niet veel te veel van je kind?

Je kan niet overal goed in zijn.
Alle reacties Link kopieren
Volgens mij doet hij het helemaal niet slecht dus.

De motoriek van iemand met autisme is over het algemeen genomen gewoon niet zo goed.

Verbanden leggen is ook zoiets, voor iemand met autisme is dat gewoon een heel stuk moeilijker.



En verder och niet iedereen is overal even goed in. En dat hoeft ook gewoon helemaal niet.

Vindt hij tekenen of dergelijke wel leuk om te doen?
Mijn dochter is vroeger wel eens boos geweest over de winnaar van een tekenwedstrijd. Zij had, vond ik, het thema en de opdracht het beste weergegeven, maar de winnaar was de mooiste tekening (die niets met het thema gedaan had). Dochter is nog steeds geen tekentalent, maar ik denk niet dat dat komt door haar autisme. Ze heeft wel nog steeds heel goede ideeën en is heel precies in de uitvoering (oog voir detail, als een echte autist ). Daardoor haalt ze toch prima cijfers voor tekenen/CKV.
"Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid."



Als zijn minder sterke kanten geen vastlopers zijn/dreigen te worden, moet je er dan iets mee of aan doen? Ik zou dat iig het criterium laten zijn.



Mijn 13-jarige is, wederom op verzoek van school, net weer door de molen gegaan omdat er een ASS werd vermoed. Op zijn 6e en 11e jaar heeft hij die onderzoeken ook gehad (gelukkig vindt hij ze leuk) en alhoewel het beeld steeds duidelijker wordt kan er volgens de huidige criteria geen diagnose worden gesteld omdat hij sociaal-emotioneel te vaardig is.

Wel heeft hij (volgens de 'peuten typische autistiforme) problemen met plannen, veranderingen, verbanden leggen en zijn fijne motoriek is ook belabberd. Voor de dingen waar hij op school echt last van heeft gaat hij cognitieve therapie krijgen. Dat doktershandschrift laten we voorlopig lekker voor wat het is.
Wat doet je zoon het goed zeg!



Ik snap dat je hem wilt laten werken aan zijn zwakke punten, maar ik denk dat het ook een goed idee is om hem met teleurstellingen te laten omgaan. Jij wilt hem beter laten worden, zodat hij er minder mee zit.

Je zou jouw zoon ook kunnen begeleiden in het accepteren dat geen mens alles goed kan.
Alle reacties Link kopieren
Heb alleen de OP gelezen en geen reacties dus misschien staat het er al....

Voor het makkelijker leggen van verbanden kan je zoon misschien gaan werken met 'mindmappen'. Is op internet verder wel info over te vinden.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven