Draagdoeken en andere dragers: voor al je draagvragen deel 7

20-04-2013 22:13 2743 berichten
Alle reacties Link kopieren
Welkom op het algemene draagvragen-topic! Lees, voor je je vraag post, eerst even dit stukje door. Veel vragen worden hierin al beantwoord!



Stel hier je vraag over het dragen van je baby / peuter / kleuter, over draagdoeken, draagzakken en andere dragers, of praat mee over al die mooie doeken en dragers. Er praten draagconsulenten, ervaringsdeskundigen en andere enthousiastelingen mee, dus er is vast een antwoord op je vraag. Let op: het gaat hier over gezonde, op tijd geboren baby's, is jouw situatie anders, overleg dan altijd met je specialist.



In het kort: wat is een goede drager:

- baby zit rechtop, beentjes gespreid

- knietjes hoger dan de billen, steun tot in de knieholtes

- neksteun voor kleintjes

- soepel rugpand voor een bol ruggetje

- comfortabel voor ouder en kind



Voordelen van dragen zijn onder andere:

- Goed voor de houding van rug en heupjes en de ontwikkeling van je baby.

- Ideaal tijdens onrustige uurtjes en krampjes

- Geen duowagen nodig voor een ouder broertje of zusje

- Goed voor de productie van de borstvoeding.

- Maar vooral erg gezellig en knus.



Houding:

- Vanaf de geboorte rechtop, buik tegen buik

- Beentjes mogen meteen al buiten de doek

- Beentjes gespreid (maar nooit forceren!), knietjes hoger dan de billen, ruggetje bol: de kikkerhouding

- Steun tot in de knieholtes

- Voor jonge baby's: goede neksteun (bij een doek dmv een opgerold spuugdoekje)



Draag je kind niet liggend. Je baby kan ademhalingsproblemen krijgen in die houding.



Met het gezichtje vooruit dragen:

In deze houding trekt de rug van je baby onnatuurlijk hol, en de beentjes hangen naar beneden. Daarom is deze houding niet aan te raden. Ook kan je baby zich zo niet afsluiten voor prikkels (tegen mama wegkruipen). Wil je kind meer zien van de wereld, dan kun je op de heup of op de rug gaan dragen.



Het knopen van een doek

Knopen is niet moeilijk, het vraagt wat oefening maar daar heb je dan ook heel lang plezier van. Voorbeeldfilmpje waarin het heel langzaam wordt voorgedaan: link of heupdragen met een schuifknoop: link Wil je wel leren knopen, maar zie je het zelf niet zitten? Dan kun je een draagconsulent inschakelen: link



Ook met fysieke klachten zoals rugklachten, bekkenklachten kun je meestal goed dragen met de juiste draagwijze.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------



Welke dragers zijn er:



Niet-ergonomische dragers

- Dragers waarbij de baby voornamelijk op het kruis rust

- Dragers waarin de baby liggend gedragen wordt

Deze dragers zijn meestal voor ouder en baby niet comfortabel.



Ergonomische dragers:

Rekbare draagdoek - Fijn voor de eerste maanden. Merken: o.a. Tricot Slen, Moby Wrap, Draagdoek.nl. Draagt zwaarder bij een groter kind; vrij warm

Geweven draagdoek - Vanaf de geboorte tot de kleuterleeftijd. Merken: o.a. Didymos, Hoppediz, Storchenwiege, Ellevill, Girasol, Neobulle, Nati, BBslen.

Ergonomische drager/SSC Zachte dragers met (meestal) een kliksysteem. Comfortabel en heel gemakkelijk in gebruik. Merken (o.a.): Vanaf de geboorte: Storchenwiege Carrier , Manduca, Bondolino, Marsupi.

Vanaf een maand of 5: Rose and Rebellion, Beco Butterfly, Ergo Carrier, Wompat baby

Specifiek voor peuters: Patapum peuter, Wompat Toddler, Boba Carrier

Specifiek voor kleuters; Wompat Preschool, Rose and Rebellion Preschool

Baby-inserts maken een drager niet per se geschikt voor pasgeborenen.

Mei tai: Middenweg tussen een doek en een ergonomische drager. Meestal vanaf 5/6 maanden.

Ringsling/ buidelsling: A-symmetrisch dragen, over één schouder. Vooral geschikt voor korte stukjes. Rechtop dragen. Kan vanaf dag één (met neksteun). Buidelslings zijn niet verstelbaar, en daarom niet zo geschikt voor pasgeborenen.



Nuttige links:

Dragen en Voeden: hier is zo'n beetje alles te vinden wat je wilt weten over dragen, met marktplaats voor doeken en dragers.

Mein Kleiderschrank: actiefoto's van allerlei merken doeken

Doekentheek : veel algemene informatie over verschillende dragers.

Wat trek je je kind aan in de draagdoek? Temperatuuroverzicht



Bij de meeste webwinkels die doeken en dragers verkopen, kun je ook een doek, drager of ringsling huren. Probeer vooral uit wat je prettig vindt, een drager moet vooral goed bij je passen!



link naar deel 8

link naar deel 5 van dit topic

Link naar deel 4 van dit topic

Link naar deel 3 van dit topic

Link naar deel 2 van dit topic

De logica van dragen ( artikel Kiind.nl)





Copyright van deze tekst: 2010, forummer Wen, te bereiken onder vivawen@live.nl. Alleen over te nemen door andere forummers om een nieuw topic te openen
Ik stop dochter vandaag maar in de kinderwagen. Ik haalde mijn zomerse desigualjurkje vanochtend uit de kast, ik kijk eens goed: het is een puntgewaad
Alle reacties Link kopieren
Haha Zima, M. loopt hier nu in een zelfgemaakte jumpsuit rond.
Alle reacties Link kopieren
Neeee Zima, een puntgewaad! Heb je wel een mooie bijpassende hippiedraagdoek met franjes?



(sorry Sosofie )



Mijn vriend heeft gisteren de kinderwagen van zolder gehaald, en een rondje gelopen met zoon in de wagen. Hij heeft de hele tijd half zittend over het randje gekeken en hij vond het hartstikke interessant volgens vriend.



Biebeltje, fijn he, dat soort momenten. Een troost: het gaat voorbij. Echt.
Alle reacties Link kopieren
Hallo dames,



Ik heb ook een draagvraag Ik heb al heel wat gelezen van de vorige delen, maar wil toch ook graag advies.



Op dit moment heb ik een ByKay. Mijn dochter (bijna 7 weken) vindt het heerlijk om gedragen te worden, maar krijgt het nogal snel warm (wat logisch is met drie lagen stof). Daarom wil ik graag een drager erbij aanschaffen.



Ik zit te denken aan een geweven doek, maar een ringsling lijkt me ook zo handig omdat die sneller om te doen is. Ik zou de draagdoek graag gebruiken voor in huis, omdat ze overdag niet goed in haar eigen bedje slaapt, maar ook in wachtrijen bij pretparken en om korte stukjes met de hond te lopen.

Ik kan natuurlijk ook altijd beide aanschaffen, maar wil graag weten wat jullie hierover zeggen.

En dan is er natuurlijk nog heel veel keus! Ik dacht aan een Calin Bleu omdat die dun is, en dus fijn is voor de zomer en in huis, maar wellicht hebben jullie andere tips en ervaringen. Ik houd niet zo van printjes en dessins, dus de voorkeur gaat wel uit naar een effen drager.



Ik ben trouwens 1.76m en heb kledingmaat M/L, want heb ook geen idee van de maten.



Alvast heel erg bedankt voor het meedenken!
Alle reacties Link kopieren
Een ringsling is vooral fijn voor korter dragen, dus voor die stukjes met de hond en pretparkwachtrijen (alhoewel... hangt er vanaf welk pretpark ). Voor slaapjes die wat langer duren, zou ik toch voor een geweven doek gaan. Die kun je ook knopen als snelle heupdrager als het zo uitkomt (en als je geen twee doeken wilt aanschaffen)



Calin Bleu is idd effen en dun. Maat M zou prima moeten zijn. Andere rustige doeken: Hoppediz das Leichte, Vatanai (is in rustigere streepversie te krijgen), als het ook iets dikker mag zijn: Girasol, Storchenwiege, gewone Hoppediz.
Alle reacties Link kopieren
Jeetje, deel 7 alweer! Nou, happy new topic allemaal!



Hier ook een vraag: ik heb nu een Bondolino, draagt heel prettig, maar deze is behoorlijk warm vind ik. Heerlijk voor de winter (zoon is geboren afgelopen januari), maar voor de zomer denk ik dat het te warm is.



Voor de zomer wil ik dan ook een andere draagzak aanschaffen. Ik zat eerder te twijfelen over de aanschaf van een draagdoek, maar ik denk dat dat toch niet echt bij mij past. Ik houd van simpel



Nu bestaat er de Bondolino Light, maar er is mij verteld dat die ook nog behoorlijk warm is. Iemand een idee welke draagzak (meer) geschikt is voor de zomer?
Alle reacties Link kopieren
Keetje, ik vind de Light veel minder warm dan de gewone hoor. Maar dat zou je misschien zelf eens moeten voelen. Verder zijn fijne dunnere dragers: Storchenwiege babycarrier, Manduca, een mei tai (er zijn vast nog meer maar ik heb een wattenhoofd )
Alle reacties Link kopieren
Whaaaa ik zie door de bomen het bos neit meer. Ellevill wordt op drragen en voeden nu twee maal aangeboden, een paarse en een witte. Ik vind het moeilijk in te schatten of het een geschikte doek voor de zomer is, of dat ik beter een calin bleu oid kan aanschaffen.



Om het nog ingewikkelder te maken zijn de ellevill organica's nu op hun eigen website hartstikke in de aanbieding, waarmee ik geloof ik door hem nieuw te komen nog goedkoper uit ben ook. Alleen is mijn noors niet erg geweldig dus heb ik geen idee van de tijd die het kost voor ie hier is.



als laatste heb ik geen idee hoe lang mijn doek zou moeten zijn. Ik weet van mijn hopp niet meer wat ik toen heb gekocht...
Allis, let op met bestellen bij ellevill zelf: daar kunnen nog douanekosten bij komen, en dat tikt flink aan. Bestellen via een webshop kan dan aantrekkelijker zijn.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb gisteren mn ellivill direct besteld in noorwegen ontvangen, afgekopen vrijdag besteld......



En idd 50,00 betaald voor een 6 ( incl verzendkosten)
Alle reacties Link kopieren
Idd je kunt pech hebben voor bijomende kosten...



Ik dus geluk
Alle reacties Link kopieren
Jua hoe heb je hem laten bezorgen? Ik krijg dat stukje van de website niet vertaald. En bedoelen jullie met douanekosten dat de douane het pakje er tussenuit kan vissen en er dan een bedragje bovenop kan gooien, zoiets?
Alle reacties Link kopieren
Voor douanekosten kun je rekening houden met meestal iets van 20% van de productwaarde + ¤20 handlingkosten (als ik het goed herinner, heb op 1 doek uit Maleisie zo'n aanslag gehad. Werd toch nog een dure doek zo).
Bijkomende kosten zijn btw (dus inderdaad rond de 20%) en administratiekosten. Die laatste tikken flink aan op een goedkope doek.

Ik heb mijn ocean toen die in de aanbieding was besteld via een webshop.
Alle reacties Link kopieren
ik kom de ellevills bijna niet tegen op een webshop, of ze komen al snel op 90, 100 euro. met hoe de huidige noorse kroon staat kost het daar nu 53 euro. Dus misschien gok ik het er op. Echter, iemand heeft een tweedehands lara te koop in nl dus misschien kan ik die overnemen voor ongeveer hetzelfde bedrag, zonder veel risico.
Alle reacties Link kopieren
Normaal zijn de inklaringskosten 12,50 euro, + inderdaad 21% BTW. En als je echt vette pech hebt, ook nog invoerrechten. Onder de 150 euro gebeurt dat meestal niet, maar 't kan geloof ik wel.



Ik draag momenteel bijna niet met een doek dus een Zara erbij kan ik niet echt verantwoorden. Wel een Oscha Orion Lumina besteld dat lijkt me een sjieke doek en ik ben onderhand wel benieuwd naar Oscha's.

De reden van bijna niet doekdragen: bij buikdragen blieft meneer iets over zijn hoofd om te slapen, da's makkelijker met de Bondolino. En rugdragen is echt een drama. Hij doet álles wat onhandig is: zich opzij werpen, het na 10 seconden te lang vinden duren en gaan wurmen en huilen, omhoog kruipen zodat de doek halverwege zijn rug komt te zitten, niet lang genoeg stil zitten om een simpele ruck vast te zetten, niet lang genoeg stil zitten om zelfs maar de chestbelt van de BWCC vast te zetten. Oh, en armpjes eruit willen, wat geen goede combi is met doek halverwege zijn rug, vanaf de onderkant gezien. Ik heb het van het weekend nog twee keer geprobeerd en besloten voorlopig maar de Manduca te gebruiken, want dat gaat prima, en dan is het tenminste leuk. Ik had hele andere beelden van rugdragen met mijn tweede kind...
Alle reacties Link kopieren
Oh zo ging dat met UK ook met rugdragen. En zij maar schateren terwijl ik steeds roder, warmer en gefrustreerder werd...
Alle reacties Link kopieren
Ik heb trouwens een tweedehands ellevill organica lara gekocht. Nog even verder regelen maar de deal is rond
Alle reacties Link kopieren
Even een vraag aan de ervaren draagsters:



Ik heb zaterdag een huwelijksreceptie van twee uur, waar ik samen met drie weken oude R naar toe ga. Ik twijfel alleen heel erg of ik met de kinderwagen ga of hem zal dragen in m'n Storchenwiege Carrier.



Voordeel van dragen lijkt me: handzamer, baby continu in de gaten houden, veilig gevoel in drukte voor hem. Nadelen lijken me: bij warmte/drukte kan ik hem niet even wegzetten op rustig+veilig plekje en ik ben bang dat twee uur dragen voor mij als newby misschien teveel is voor m'n rug.



Wat zouden jullie me aanraden?
Ik heb afgelopen zaterdag m'n zoon gedragen tijdens een huwelijk. Het ging om een hele middag: gemeentehuis, kerk en receptie.

Zoon is bijna een jaar en heeft heerlijk geslapen en daarnaast bij mij de veiligheid gevonden wanneer mensen te dichtbij kwamen of opeens hard gingen klappen. Maar je kan toch allebei meenemen?
Alle reacties Link kopieren
Ik heb vorige week mijn zoontje van 9 weken meegenomen in de wagen. Het was een klein huwelijk, dus ik kon de wagen wegzetten
Alle reacties Link kopieren
...en in de gaten houden. Ging hartstikke goed! Maar ik had wel de Bondolino (drager) bij me, voor het geval hij liever lekker bij mij wilde zijn. Gewoon in het vak onder de wagen gepropt, neemt nauwelijks ruimte in beslag toch?
Alle reacties Link kopieren
Beide inderdaad dragen en de wagen als backup.
Alle reacties Link kopieren
1x is wel genoeg
Nee heb je, ja kun je krijgen
Alle reacties Link kopieren
quote:wen schreef op 07 juni 2013 @ 22:48:

Normaal zijn de inklaringskosten 12,50 euro, + inderdaad 21% BTW. En als je echt vette pech hebt, ook nog invoerrechten. Onder de 150 euro gebeurt dat meestal niet, maar 't kan geloof ik wel.



Ik draag momenteel bijna niet met een doek dus een Zara erbij kan ik niet echt verantwoorden. Wel een Oscha Orion Lumina besteld dat lijkt me een sjieke doek en ik ben onderhand wel benieuwd naar Oscha's.

De reden van bijna niet doekdragen: bij buikdragen blieft meneer iets over zijn hoofd om te slapen, da's makkelijker met de Bondolino. En rugdragen is echt een drama. Hij doet álles wat onhandig is: zich opzij werpen, het na 10 seconden te lang vinden duren en gaan wurmen en huilen, omhoog kruipen zodat de doek halverwege zijn rug komt te zitten, niet lang genoeg stil zitten om een simpele ruck vast te zetten, niet lang genoeg stil zitten om zelfs maar de chestbelt van de BWCC vast te zetten. Oh, en armpjes eruit willen, wat geen goede combi is met doek halverwege zijn rug, vanaf de onderkant gezien. Ik heb het van het weekend nog twee keer geprobeerd en besloten voorlopig maar de Manduca te gebruiken, want dat gaat prima, en dan is het tenminste leuk. Ik had hele andere beelden van rugdragen met mijn tweede kind...Erg hè, liggen de doeken dan wat mooi te wezen... Ik heb er hier nog twee liggen, nooit gebruikt (Didymos en ellevill), maar die bondolino is bij wijze van spreken tot op de draad versleten . Van de Manduca heb ik nu ook veel plezier (blijft toch makkelijker mee te nemen dan zo'n rotbuggy).
Nee heb je, ja kun je krijgen

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven