Draagdoeken en andere dragers: voor al je draagvragen deel 7

20-04-2013 22:13 2743 berichten
Alle reacties Link kopieren
Welkom op het algemene draagvragen-topic! Lees, voor je je vraag post, eerst even dit stukje door. Veel vragen worden hierin al beantwoord!



Stel hier je vraag over het dragen van je baby / peuter / kleuter, over draagdoeken, draagzakken en andere dragers, of praat mee over al die mooie doeken en dragers. Er praten draagconsulenten, ervaringsdeskundigen en andere enthousiastelingen mee, dus er is vast een antwoord op je vraag. Let op: het gaat hier over gezonde, op tijd geboren baby's, is jouw situatie anders, overleg dan altijd met je specialist.



In het kort: wat is een goede drager:

- baby zit rechtop, beentjes gespreid

- knietjes hoger dan de billen, steun tot in de knieholtes

- neksteun voor kleintjes

- soepel rugpand voor een bol ruggetje

- comfortabel voor ouder en kind



Voordelen van dragen zijn onder andere:

- Goed voor de houding van rug en heupjes en de ontwikkeling van je baby.

- Ideaal tijdens onrustige uurtjes en krampjes

- Geen duowagen nodig voor een ouder broertje of zusje

- Goed voor de productie van de borstvoeding.

- Maar vooral erg gezellig en knus.



Houding:

- Vanaf de geboorte rechtop, buik tegen buik

- Beentjes mogen meteen al buiten de doek

- Beentjes gespreid (maar nooit forceren!), knietjes hoger dan de billen, ruggetje bol: de kikkerhouding

- Steun tot in de knieholtes

- Voor jonge baby's: goede neksteun (bij een doek dmv een opgerold spuugdoekje)



Draag je kind niet liggend. Je baby kan ademhalingsproblemen krijgen in die houding.



Met het gezichtje vooruit dragen:

In deze houding trekt de rug van je baby onnatuurlijk hol, en de beentjes hangen naar beneden. Daarom is deze houding niet aan te raden. Ook kan je baby zich zo niet afsluiten voor prikkels (tegen mama wegkruipen). Wil je kind meer zien van de wereld, dan kun je op de heup of op de rug gaan dragen.



Het knopen van een doek

Knopen is niet moeilijk, het vraagt wat oefening maar daar heb je dan ook heel lang plezier van. Voorbeeldfilmpje waarin het heel langzaam wordt voorgedaan: link of heupdragen met een schuifknoop: link Wil je wel leren knopen, maar zie je het zelf niet zitten? Dan kun je een draagconsulent inschakelen: link



Ook met fysieke klachten zoals rugklachten, bekkenklachten kun je meestal goed dragen met de juiste draagwijze.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------



Welke dragers zijn er:



Niet-ergonomische dragers

- Dragers waarbij de baby voornamelijk op het kruis rust

- Dragers waarin de baby liggend gedragen wordt

Deze dragers zijn meestal voor ouder en baby niet comfortabel.



Ergonomische dragers:

Rekbare draagdoek - Fijn voor de eerste maanden. Merken: o.a. Tricot Slen, Moby Wrap, Draagdoek.nl. Draagt zwaarder bij een groter kind; vrij warm

Geweven draagdoek - Vanaf de geboorte tot de kleuterleeftijd. Merken: o.a. Didymos, Hoppediz, Storchenwiege, Ellevill, Girasol, Neobulle, Nati, BBslen.

Ergonomische drager/SSC Zachte dragers met (meestal) een kliksysteem. Comfortabel en heel gemakkelijk in gebruik. Merken (o.a.): Vanaf de geboorte: Storchenwiege Carrier , Manduca, Bondolino, Marsupi.

Vanaf een maand of 5: Rose and Rebellion, Beco Butterfly, Ergo Carrier, Wompat baby

Specifiek voor peuters: Patapum peuter, Wompat Toddler, Boba Carrier

Specifiek voor kleuters; Wompat Preschool, Rose and Rebellion Preschool

Baby-inserts maken een drager niet per se geschikt voor pasgeborenen.

Mei tai: Middenweg tussen een doek en een ergonomische drager. Meestal vanaf 5/6 maanden.

Ringsling/ buidelsling: A-symmetrisch dragen, over één schouder. Vooral geschikt voor korte stukjes. Rechtop dragen. Kan vanaf dag één (met neksteun). Buidelslings zijn niet verstelbaar, en daarom niet zo geschikt voor pasgeborenen.



Nuttige links:

Dragen en Voeden: hier is zo'n beetje alles te vinden wat je wilt weten over dragen, met marktplaats voor doeken en dragers.

Mein Kleiderschrank: actiefoto's van allerlei merken doeken

Doekentheek : veel algemene informatie over verschillende dragers.

Wat trek je je kind aan in de draagdoek? Temperatuuroverzicht



Bij de meeste webwinkels die doeken en dragers verkopen, kun je ook een doek, drager of ringsling huren. Probeer vooral uit wat je prettig vindt, een drager moet vooral goed bij je passen!



link naar deel 8

link naar deel 5 van dit topic

Link naar deel 4 van dit topic

Link naar deel 3 van dit topic

Link naar deel 2 van dit topic

De logica van dragen ( artikel Kiind.nl)





Copyright van deze tekst: 2010, forummer Wen, te bereiken onder vivawen@live.nl. Alleen over te nemen door andere forummers om een nieuw topic te openen
Alle reacties Link kopieren
@NYC, als je niet zo gecharmeerd bent van een geweven draagdoek (zo'n lange) zou je ook kunnen kijken naar een Mei Tai gemaakt van draagdoekenstof (zoals de Hop Tye, Diva Milano, Numbat...), of een draagzak van draagdoekenstof (zoals de Wompat, Storchenwiege Carrier, sommige Connecta's, Emeibaby, Lennylamb, Kokadi...)

De lengte van de staart van een geweven draagdoek is een beetje afhankelijk van de lengte van de doek (hoeveel houd je over) en hoe schuin de punten zijn (hoe schuiner, hoe meer staart). Kijk dus voor een doek die de juiste maat heeft om de door jou gewenste knoop te doen. Staartpunten kun je altijd tussen de doek om je middel wegsteken zodat ze niet naar beneden hangen.



Om te kijken of een doek je bevalt kun je kijken naar een geweven doek die niet zo prijzig is (bijvoorbeeld Hoppediz, Yaro, Little Frog...) of eerst een doek van iemand lenen/huren.



Een draagconsult kost gemiddeld zo'n ¤50,- voor 1,5 uur. Wat je tijdens zo'n consult precies gaat doen is afhankelijk van je wensen. Over het algemeen wordt er 1 knoopmethode uitgewerkt (meestal de FWCC voor buikdragen). Je kan rustig oefenen met een speciale draagpop zodat je de knoop goed in de vingers kan krijgen voor je eventueel met je eigen kindje gaat knopen.



@Vliegmachien, Bij het omdoen van de rekbare doek hoort de horizontale band over je borsten te lopen. Doe je deze lager dan zal er te veel ruimte in de doek komen waardoor deze uiteindelijk te los zal zitten. Wanneer je je kindje in de doek hebt zitten kun je beide doekbanen aan de kant van je nek nog even naar beneden trekken. Hierdoor span je de horizontale rand wat aan. Een nekrolletje maken door een opgerolde hydrofiel in de bovenrand te rollen helpt ook om het ergste op te vangen en is vaak comfortabel voor je kindje.

De doek op je schouders kun je eerst wat naar beneden trekken (de rand aan de kant van je arm) om hem vervolgens weer terug naar boven om te slaan richting je nek. Doordat je op deze manier de doek wat gladder over je schouders hebt lopen en wat beter spreid zit het ook comfortabeler.

En duidelijk filmpje voor het knopen van de rekbare doek is "rekbare doek webkim"
Alle reacties Link kopieren
NYC, tweede kindje op komst? Wat leuk, gefeliciteerd!



Hoeveelheid doek die je overhoudt ligt, naast de punten van Biebeltje, aan de knoop die je gebruikt en je eigen kledingmaat. Hoe korter de de doek, hoe minder staart over.



Ik heb zelf ongeveer kledingmaat 40/42 en ik kan een fwcc (de gebruikelijke buikknoop) met een maat 5 of 6.



Hier staat een maattabel, waar je kan kijken welke doekmaat geschikt voor je is.

https://babywrapdatabase.com/nl/draagdoek-maten
hertjehertje wijzigde dit bericht op 04-08-2015 18:14
Reden: Oeps, link vergeten
% gewijzigd
Dank voor de tips! Voor wat ik tot nu toe gezien heb vind ik Hoppediz en Diva Milano heel mooi. Ik heb ook wel eens doeken van Oscha gezien en daarvan vind ik vooral de stof heel erg mooi maar weet niet of de doeken een beetje handig zijn.



Dit is een beetje de manier waarop ik de doek zou willen hebben:







En dit vind ik bijv teveel doek:







Maar misschien is dat ook gewoon een persoonlijke keuze en zijn beide manieren van knopen/omgaan met de doek mogelijk op basis van je eigen voorkeur?
Alle reacties Link kopieren
@NYC, de bovenste knoopwijze is zoals je over het algemeen begint met knopen (de FWCC). De knoop van de doek zit hier op je rug.

Wanneer je een ander soort knoop doet (bijvoorbeeld de Kanguru) dan kan het zijn dat je veel meer doek overhoudt omdat de knoop minder stof gebruikt. De meeste mensen kopen daarvoor een andere maat doek (en daarom zijn er allemaal verschillende maten doek :-) )

Bij een normaal postuur kun je uitgaan van een doek maat 6 (gemiddeld 4m60). Ben je kleiner van postuur dan kan een maat 5 vaak ook. Ben je groter dan heb je al snel een maat 7 nodig.
NYC, is er een tweede op komst? Vertel, vertel!
Jaaaa, hebjehaarookweer, de tweede is op komst. 15w alweer! Mijn vrouw is eind januari uitgerekend, dus krijgen een winterkindje!! En aangezien zij degene is die draagt vind ik het ook wel heel fijn om na de geboorte te mogen dragen. Bij zoon ben ik pas met 5,5 maand begonnen en toen meteen in een draakzak, nu wil ik ook echt een doek!



Ik ben zelf ongeveer 1.67 en heb meestal kledingmaat 36, zou ik dan een maat 5 of 6 nodig hebben of is dat een kwestie van uitproberen?




Wat leuk! Gefeliciteerd!



Ik zou het inderdaad even ergens proberen. De fwcc is best een stofvretende knoop, en in het begin knoop je over het algemeen nog niet zo strak. Na een paar maanden hou je vaak ineens nog een halve meter stof over. Ook als je later bijv. een double Hammock rugknoop wilt doen, is een wat langere doek best handig.
Dank je wel!

Denk dan dat ik tzt toch maar een consulente laat komen of naar zo'n inloopochtend ga.



Wat is het voordeel van verschillende knooptechnieken ten opzichte van de fwcc? Heeft ieder persoon een favoriet soort knoop dat haar het best bevalt (lekkerst zit) of is de ene knoop geschikter ten opzichte van de ander? (Bijv door het gewicht van het kindje?)
Alle reacties Link kopieren
Wat leuk NYC, van harte gefeliciteerd!
Alle reacties Link kopieren
De FWCC is 'relatief makkelijk' en geeft ouders vaak een veilig gevoel doordat er tussen de beentjes gekruist wordt.

De Kanguru is luchtiger en heeft minder doek nodig, maar is lastiger te knopen en voelt vaak minder veilig aan.

Welke knoop je toepast is over het algemeen afhankelijk van waar je wil dragen (buik, rug of heup) en de leeftijd en ontwikkelingsfase van je kind (voor een heel aantal rugknopen dient een kindje zelfstandig van lig naar zit te kunnen komen en voor de FCC (op de buik) moet een kindje toch wel redelijk kunnen blijven zitten om voldoende hoofd en rompsupport te hebben, die steun wordt dan minder uit de doek gehaald.
Alle reacties Link kopieren
quote:Biebeltje schreef op 04 augustus 2015 @ 16:34:

@Vliegmachien, Bij het omdoen van de rekbare doek hoort de horizontale band over je borsten te lopen. Doe je deze lager dan zal er te veel ruimte in de doek komen waardoor deze uiteindelijk te los zal zitten. Wanneer je je kindje in de doek hebt zitten kun je beide doekbanen aan de kant van je nek nog even naar beneden trekken. Hierdoor span je de horizontale rand wat aan. Een nekrolletje maken door een opgerolde hydrofiel in de bovenrand te rollen helpt ook om het ergste op te vangen en is vaak comfortabel voor je kindje.

De doek op je schouders kun je eerst wat naar beneden trekken (de rand aan de kant van je arm) om hem vervolgens weer terug naar boven om te slaan richting je nek. Doordat je op deze manier de doek wat gladder over je schouders hebt lopen en wat beter spreid zit het ook comfortabeler.

En duidelijk filmpje voor het knopen van de rekbare doek is "rekbare doek webkim"Thanks. Ga ik dat morgen proberen. Vrijdag krijg ik een manduca te leen en de week erop gaan we naar de inloopdag van een winkel. Ben benieuwd waar we uiteindelijk mee thuis komen
Dank je, hoppala!



@ Biebeltje: de FWCC kun je al direct toepassen voor een pasgeborene toch? En kun je die ook wel een aantal maanden gebruiken? Of is het een typische newborn-knoop?
Dat weet ik ook Ja, die kan je altijd gebruiken, tot het niet meer prettig zit op je buik of hij/zij niet meer wil natuurlijk. En je moet er in het begin op letten dat je de kikkerhouding niet forceert. Je kunt ook een spuugdoekje oprollen en die in de nek gebruiken als extra steun voor in de nek.

Zelf vond ik een rekbare doek in het begin wel fijner, lekker zacht en niet zo warm maar dat was ook in de zomer. En je kan de knoop laten zitten.

Ik kreeg daarnaast ook een heel goede tip om met de nieuwe geweven doek alvast te slapen en te door de spijlen van de box te rijgen, dan wordt 'ie sneller lekker zacht.



Wat is de allermakkelijkste rugknoop en wie weet een simpele uitleg (filmpje) daarvan die ik eens kan proberen?
In het begin zitten de voetjes nog helemaal aan de binnenkant van de doek toch?

Misschien kan ik gewoon een doek kopen vast en gaan oefenen met mijn babypop van vroeger (die heeft een zacht rompje en is geloof ik ongeveer 50 cm) of is dat heel gek?
Nee, dat is helemaal niet gek, hoor. Ik had een draagconsulente laten komen en wij gingen eerst ook met een pop oefenen

En ik had daarvoor al met m'n hondje geoefend, dat is misschien wel heel gek maar goed... Als je een alvast oefent dan hoef je ook niet meer na te denken straks.

Ja, inderdaad dan hou je gewoon de natuurlijke stand aan, zeg maar. Ik kijk even of ik kan vinden wat ik bedoel: http://ikwildragen.nl/2014/02/fwcc-buikknoop/

Maar ik geef ook alleen maar door hoe ik het geleerd heb, ben geen expert
FWCC heb ik anderhalf jaar geknoopt, tot zoon zo groot werd dat ik kopstootjes van hem kreeg...
Alle reacties Link kopieren
De FWCC kun je vanaf dag 1 gebruiken, tot je kindje inderdaad in de weg komt te zitten of te zwaar voor je wordt. Ik heb mijn zoontje met 3 jaar ook nog wel eens op de buik in de FWCC geknoopt als het zo uitkwam.



Het heeft de voorkeur vanaf dag 1 met de beentjes buiten de doek te knopen. In de meeste gevallen kan dat ook zonder problemen. Als je kindje nog een hele gesloten houding heeft (dus echt met de voetjes over elkaar heen zit en luiers verschonen ook lastig is) mag je zeker niets forceren en kun je beter met de voetjes in de doek knopen.

Het risico bij voetjes in de doek is dat je kindje zich gaat afzetten (wil gaan staan) waardoor ongewenste druk op de heupjes ontstaat. Ook vind ik het zelf altijd lastig om de juiste houding te vinden in zo'n geval.
Alle reacties Link kopieren
Het hele topic doorlezen vond ik wat veel van het goede, maar de laatste pagina's hebben al wat van mijn vragen beantwoord. Ik heb er nog twee:



Mijn zoontje is nu 3 maanden. Hij is een hele tijd erg eenzaam geweest en huilde doodongelukkig als hij niet tegen iemand, voornamelijk mij, aan mocht liggen. De tricot slen van een collega bood uitkomst, maar was snel erg warm. Mijn man en ik zijn toen naar een draagconsulente geweest en hebben twee ringslings gekocht, een geweven van Storchenwiege en een katoenen van ByKay. Beiden vinden we de katoenen vele malen prettiger, zeker gezien ons gebrek aan ervaring. We krijgen het katoen veel strakker om ons zoontje en door de ring dan de geweven doek, dus de Storchenwiege is inmiddels weer doorverkocht. Dit even ter achtergrondinformatie.



Onze baby is nog altijd dolgelukkig in de doek en de ringsling doet nog prima dienst, maar we merken dat de asymetrische belasting toch niet altijd fijn is, zeker naarmate hij zwaarder wordt. Ook is hij erg sterk en duwt hij soms zijn beentjes recht en bij elkaar, waardoor de hele kikkertjeshouding verdwijnt, maar ook de stof om zijn kontje niet meer goed om hem heen zit. Om die reden willen we nu verder kijken naar een drager waar hij echt in zit, zodat dat niet kan.

Tijdens het consult waren we beiden ook erg enthousiast over de mei tai. Ik zou graag willen weten of ze feitelijk allemaal een beetje hetzelfde dragen en het puur gaat om het kiezen van een mooi stofje, of dat er toch wezenlijke verschillen zijn? Ik vind de doeken snel druk, mijn voorkeur gaat uit naar de effen dragers van ByKay of Hop tye, iemand die met beiden ervaring heeft? Ik vind de kleuren van ByKay erg mooi, maar op de foto's vind ik de kindjes niet zo lekker in de drager hangen, is het gewoon een slechte foto of ligt dat echt aan de drager? Zoiets bedoel ik



En dan mijn tweede vraag: Ik zie dat er ook 100% katoenen draagdoeken te koop zijn. Zou ik dan in theorie met elke willekeurige lap stevig katoen van de markt toe kunnen, of zit er toch nog ergens een verschil?
Met de eerste vraag kan ik je niet helpen, ik heb nooit met een mei tai gedragen.



Wat betreft je tweede vraag: nee, dat kan niet. Draagdoekenstof heeft een bepaalde weving (kruiskeper) die zorgt voor een klein beetje diagonale rek, goede plooibaarheid en voldoende stevigheid. Zulke stof kun je wel kopen, maar die is minstens even duur als een afgewerkte draagdoek,
Alle reacties Link kopieren
Kijk, dat is al nuttige informatie, dankjewel! En ik vind je nick hysterisch grappig
Alle reacties Link kopieren
Wat je eerste vraag betreft: ja, er zit wel degelijk een hoop verschil tussen de verschillende mei tais. Niet alleen in gebruikt materiaal, maar ook in pasvorm en ontwerp.

Je hebt al voor een paar tientjes een mei tai. Deze zijn over het algemeen niet in breedte aan te passen, zijn vaak van eenvoudig katoen, hebben korte/smalle banden en vaak een wat aparte pasvorm) zeker wanneer je zelf wat kleiner of slanker van postuur bent).

Het is vrij eenvoudig zelf een mei tai te maken. In de Knippie heeft een patroon gestaan. Op de FB groep zelf mei tai maken kun je terecht voor ideeën en tips.
Alle reacties Link kopieren
NYC! Gefeliciteerd!!! Ik ging even teruglezen toen ik bouw vraag voorbij zag komen. Wow. Ik had al zo'n vermoeden. Gaat alles goed?



Die donkerblauwe doek is volgens mij een Ellevil? Ik hoor dat dat fijne doeken zijn. Wellicht een doek met wol een idee?



Op FB de draagdoekenmarkt is een heel fijne pagina om even doorheen te struinen.

Oh en je kan een doek lang gebruiken hoor! Misschien dat je het zo fijn vindt dat de draagzak in het niet valt.



Oh en wat betreft de lange punten, ik knoop vaak nog een keer naar voren of juist naar achteren af. Ik zou voor een maat 6 gaan dus.
Gavia, dank je wel!!! Ja op de heeeele erge misselijkheid na gaat het goed met de zwangerschap (van mijn vrouw) en naar ik mag aannemen met het kindje ook! Ze is alweer 16w zwanger nu, eind van de deze maand de twintigwekenecho en dan weten we het geslacht ook. En dan wil ik mijzelf dus ook op een mooie doek gaan trakteren.
Alle reacties Link kopieren
Snoepetoetje, ik heb alleen ervaring met een hop-tye bij zoon, vanaf ongeveer 6 weken oud. Wij vonden het een geweldig ding, aan te passen in de breedte en makkelijk om te doen. We heen zoon er ontzettend veel in gedragen, op buik en later ook op de rug. We zijn nu over naar een Tula Toddler, nu zoon zelf vaak even tussendoor wil lopen, is ook een heel fijne drager voor een groter kind (vanaf maat 86). Sommige mensen dragen dan ook nog door met een mei tai, bij ons werd zoon daar echt te zwaar en te groot voor. Maar voor het eerste jaar was het een wereldaanschaf!
Alle reacties Link kopieren
hoi allen,



ook ik heb een vraag over dragen:



ik had een (zelfgemaakte) draagdoek waarin ik onze lieve dochter een tijd tot beider tevredenheid heb gedragen, maar omdat man ook wilde gaan dragen en het knopen te veel gedoe vond, en ik bij lang dragen wat last van mn nek kreeg, hebben we nu een bondolino light aangeschaft. In theorie een fijne drager, onze dochter zit er volgens de gebruiksaanwijzing ook prima in MAAR zodra ik haar loslaat bij het omdoen, en de banden vast maak, begint ze te huilen en als het huilen gestopt is kreunt ze steeds. Ik heb het idee dat ze niet lekker zit, of zelfs dat het zeer doet op en of andere manier. iemand een idee?



edit: dochter is nu 3,5 maand oud.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven