Draagdoeken en andere dragers: voor al je draagvragen deel 8

10-04-2016 21:25 627 berichten
Alle reacties Link kopieren
Welkom op het algemene draagvragen-topic! Lees, voor je je vraag post, eerst even dit stukje door. Veel vragen worden hierin al beantwoord!

(Deze tekst is van forummer Wen, die ooit begonnen is met dit topic. Ik open slechts een vervolg.)



Stel hier je vraag over het dragen van je baby / peuter / kleuter, over draagdoeken, draagzakken en andere dragers, of praat mee over al die mooie doeken en dragers. Er praten draagconsulenten, ervaringsdeskundigen en andere enthousiastelingen mee, dus er is vast een antwoord op je vraag. Let op: het gaat hier over gezonde, op tijd geboren baby's, is jouw situatie anders, overleg dan altijd met je specialist.



In het kort: wat is een goede drager:

- baby zit rechtop, beentjes gespreid

- knietjes hoger dan de billen, steun tot in de knieholtes

- neksteun voor kleintjes

- soepel rugpand voor een bol ruggetje

- comfortabel voor ouder en kind



Voordelen van dragen zijn onder andere:

- Goed voor de houding van rug en heupjes en de ontwikkeling van je baby.

- Ideaal tijdens onrustige uurtjes en krampjes

- Geen duowagen nodig voor een ouder broertje of zusje

- Goed voor de productie van de borstvoeding.

- Maar vooral erg gezellig en knus.



Houding:

- Vanaf de geboorte rechtop, buik tegen buik

- Beentjes mogen meteen al buiten de doek

- Beentjes gespreid (maar nooit forceren!), knietjes hoger dan de billen, ruggetje bol: de kikkerhouding

- Steun tot in de knieholtes

- Voor jonge baby's: goede neksteun (bij een doek dmv een opgerold spuugdoekje)



Draag je kind niet liggend. Je baby kan ademhalingsproblemen krijgen in die houding.



Met het gezichtje vooruit dragen:

In deze houding trekt de rug van je baby onnatuurlijk hol, en de beentjes hangen naar beneden. Daarom is deze houding niet aan te raden. Ook kan je baby zich zo niet afsluiten voor prikkels (tegen mama wegkruipen). Wil je kind meer zien van de wereld, dan kun je op de heup of op de rug gaan dragen.



Het knopen van een doek

Knopen is niet moeilijk, het vraagt wat oefening maar daar heb je dan ook heel lang plezier van. Voorbeeldfilmpje waarin het heel langzaam wordt voorgedaan: link of heupdragen met een schuifknoop: link Wil je wel leren knopen, maar zie je het zelf niet zitten? Dan kun je een draagconsulent inschakelen: link



Ook met fysieke klachten zoals rugklachten, bekkenklachten kun je meestal goed dragen met de juiste draagwijze.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------



Welke dragers zijn er:



Niet-ergonomische dragers

- Dragers waarbij de baby voornamelijk op het kruis rust

- Dragers waarin de baby liggend gedragen wordt

Deze dragers zijn meestal voor ouder en baby niet comfortabel.



Ergonomische dragers:

Rekbare draagdoek - Fijn voor de eerste maanden. Merken: o.a. Tricot Slen, Moby Wrap, Draagdoek.nl. Draagt zwaarder bij een groter kind; vrij warm

Geweven draagdoek - Vanaf de geboorte tot de kleuterleeftijd. Merken: o.a. Didymos, Hoppediz, Storchenwiege, Ellevill, Girasol, Neobulle, Nati, BBslen.

Ergonomische drager/SSC Zachte dragers met (meestal) een kliksysteem. Comfortabel en heel gemakkelijk in gebruik. Merken (o.a.): Vanaf de geboorte: Storchenwiege Carrier , Manduca, Bondolino, Marsupi.

Vanaf een maand of 5: Rose and Rebellion, Beco Butterfly, Ergo Carrier, Wompat baby

Specifiek voor peuters: Patapum peuter, Wompat Toddler, Boba Carrier

Specifiek voor kleuters; Wompat Preschool, Rose and Rebellion Preschool

Baby-inserts maken een drager niet per se geschikt voor pasgeborenen.

Mei tai: Middenweg tussen een doek en een ergonomische drager. Meestal vanaf 5/6 maanden.

Ringsling/ buidelsling: A-symmetrisch dragen, over één schouder. Vooral geschikt voor korte stukjes. Rechtop dragen. Kan vanaf dag één (met neksteun). Buidelslings zijn niet verstelbaar, en daarom niet zo geschikt voor pasgeborenen.



Nuttige links:

Dragen en Voeden: hier is zo'n beetje alles te vinden wat je wilt weten over dragen, met marktplaats voor doeken en dragers.

Mein Kleiderschrank: actiefoto's van allerlei merken doeken

Doekentheek : veel algemene informatie over verschillende dragers.

Wat trek je je kind aan in de draagdoek? Temperatuuroverzicht



Bij de meeste webwinkels die doeken en dragers verkopen, kun je ook een doek, drager of ringsling huren. Probeer vooral uit wat je prettig vindt, een drager moet vooral goed bij je passen!




Link naar deel 7:kinderen/draagdoeken-en-andere-dragers- ... ges/192531

link naar deel 5 van dit topic

Link naar deel 4 van dit topic

Link naar deel 3 van dit topic

Link naar deel 2 van dit topic

De logica van dragen ( artikel Kiind.nl)





Copyright van deze tekst: 2010, forummer Wen, te bereiken onder vivawen@live.nl. Alleen over te nemen door andere forummers om een nieuw topic te openen

20-04-2013 22:13
hertjehertje wijzigde dit bericht op 11-09-2017 04:23
3.08% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Ik had tijdens mijn zwangerschap hoge verwachtingen van de Marsupi, maar ik kon er helaas niets mee. Ik hoor er veel enthousiast over, misschien kun je eens eentje lenen?



Ik ben overgestapt op draagdoeken, wát een verschil. 3 op de stapel, een 4e onderweg. Ik val als een baksteen voor de prachtige (dure) doeken van Artipoppe. Wie had gedacht dat dit de grootste kostenpost zou worden
Alle reacties Link kopieren
Geen tips maar ik vind de bondolino heel fijn. Handig ook dat hij met klittenband is zodat je heel makkelijk kunt wisselen tussen bijvoorbeeld papamamaoma (je hoeft hem niet elke keer opnieuw af te stellen).
There are three ways to do it: the right way, the wrong way and the Janeway.
quote:K84 schreef op 09 december 2016 @ 11:10:

Hallo allemaal, ik ben op zoek naar een draagzak die ik vanaf de geboorte van onze 2e dochter kan gebruiken. Ik twijfel nog tussen de Kokadi Flip, de Bondolino en de Marsupi.

Ze hebben alledrie voor-en nadelen, iemand tips?

Alvast heel erg bedankt!Je kan bij sommige websites of fb groepen ze tegen betaling uit proberen.
Alle reacties Link kopieren
Je kan ook een consult regelen bij een consulente, en alledrie de draagzakken bekijken/passen.



Ik vind de Bondolino fijn, maar niet met een pasgeborene. De andere twee heb ik nog nooit gebruikt. Maar ik weet dat de marsupi veel bejubeld wordt voor het dragen van een pasgeboren baby. De Kokadi ook.
Alle reacties Link kopieren
Hi,

Ik heb een vraagje over de kokadi taitai toddler. Ik heb nu de baby versie en ben er erg tevreden over. Draagt heel fijn en handiger dan de hele doek te knopen en zit beter dan een draagzak met alleen kliksysteem. En hij is mooi ??.

Maaaar mijn baby groet eruit en ik ben aan het kijken naar een toddler versie. Heeft iemand die? Ervaringen? Ik twijfel of ik toch niet voor kokadi Flip zal gaan omdat mijn baby intussen al best wel groot en zwaar is en de Flip wellicht handiger is? Mmm, ik weet het niet. En ik weet dat ik even moet passen, maar dat kan de komende tijd niet. (Ben niet in NL).



Thanks!
Alle reacties Link kopieren
Ik denk dat als je nu tevreden bent met se Taitai, je best moet wennen aan een volledig kliksysteem. Een knoop-systeem vind ik persoonlijk makkelijker om goed af te stellen. Vooral bij een zwaarder kind prettig om het gewicht goed te kunnen verdelen.



Maar dat is mijn eigen boerenverstand hoor. Ik heb geen ervaring met Taitai of Flip.



Wel met Bondolino (vergelijkbaar met Taitai) en een peuterdrager van Rose and Rebellion. Ik moest best wennen aan goed afstellen. Maar ja, ik droeg het meest met doeken.
Ik ben helemaal nieuw in de wereld van dragen maar het lijkt man en mij ideaal. Onze dochter word begin februari verwacht of misschien al wat eerder gehaald via een keizersnede.



Door alle beschikbare info weet ik niet meer waar te beginnen en dus willen we graag een consulente uitnodigen voor uitleg. Waar selecteer je zo iemand op? Wat is een goed moment voor het maken van een afspraak?

Wanneer kan je bij een gemiddeld herstel zelf dragen als je een ks hebt gehad?



Vast heel erg bedankt voor jullie tips!
Alle reacties Link kopieren
Thanks hertje, Ik heb ook een drager met kliksysteem, alleen gebruikt toen eerste kind al wat groter was. En ik vond en vind de doek eigenlijk toch het fijnst zitten, maar niet het handigst in gebruik als je veel aan en uit moet doen etc. De kokadi taitai is daarom echt een super tussenoplossing voor mij, maar vraag me af of dat ook bij zwaardere kinderen zo fijn is. Ik hoopte dat er iemand ervaring heeft met de kokadi toddler taitai en me aanmoedigt in deze (best wel prijzige) aankoop ;)
Alle reacties Link kopieren
Ik ken iemand die heel tevreden is met haar ToddlerTaiTai. Om de redenen die jij noemt: lekker makkelijk snelsnel! En dus ook draagkrachtig genoeg.
Alle reacties Link kopieren
Marloes; zoek iemand die aangesloten is bij de vereniging voor consulenten:



http://draagdoekconsulenten.nl



Zij kan je ook vertellen wanneer een afspraak handig is.



Ik heb vanaf zes weken na mijn keizersnee gedragen. Ook op dat moment een consulente over de vloer gehad. Het was wel heel handig dat ik direct na de uitleg kon oefenen.

Ik had toen al een draagdoek, een geleende. Bij sommige consulenten kun je huren, bij anderen ook meteen een aankoop doen en sommigen hebben geen doeken te koop, alleen advies.



Als je echt nog niet weet of je met doeken wil dragen of met een drager, dan zou ik voor de bevalling een keuze maken (met of zonder advies). En dan na de bevalling een afspraak maken.
Wij hebben een consult gehad toen ik 24 weken zwanger was: nog niet zoveel buik dat oefenen niet ging, en daardoor heb ik de laatste maanden van de zwangerschap zo nu en dan kunnen knopen met een pop, waardoor ik nu heel vlot m'n dochter in een doek knoop . Heel fijn! En ook advies gehad over het type doek (geweven), en nog gekeken naar dragers, samen met de consulente, in verband met rugklachten.
Alle reacties Link kopieren
Herkent iemand dit; Als ik mijn baby, nu 9 weken, in de draagdoek doe (tricot slen) slaapt ze heerlijk, maar maakt ze een kreunend geluid bij het uitademen als ze slaapt. Ik heb al gekeken of ze te strak zit, dus even naar voren buigen zodat de druk op haar borstkas minder is, maar dit maakt niet uit. Te warm lijkt me ook niet met dit weer. Ik doe haar met teddy aan en ga dan vaak meteen naar buiten.



Ze lijkt nergens last van te hebben want ze slaapt heerlijk, maar ik vind het toch raar.
@hertje en bloemolifant heel erg bedankt voor de tips! Ik ben inmiddels 33 weken dus nu passen heeft niet zoveel nut meer denk ik.



Onze voorkeur gaat uit naar een doek ipv een drager al heb ik daar geen goede argumenten voor. Ik ga kijken op de site en denk dat we redelijk snel na de bevalling een afspraak gaan maken.



Dragen jullie mannen ook?
Alle reacties Link kopieren
Loohala, het is voor mij niet herkenbaar. Je kan dat eens navragen op Facebook. Bijv bij 'draagpraat' of 'draagadvies van VDC'.

Op de eerstgenoemde pagina is er veel activiteit, veel ervaringsdeskundigen en een paar consulenten. Bij de laatste zijn er vooral veel consulenten.



Marloes, voordeel van doeken vind ik dat je ze altijd precies goed op maat kan knopen voor je kind. En kan variëren met verschillende knopen. Een drager is minder precies qua afstellen, (hoewel elke drager daar foefjes voor heeft.)



Mijn man heeft wel gedragen, maar dan alleen met kliksysteem of Bondolino en dan alleen op vakantie/grote boswandeling.
Alle reacties Link kopieren
quote:Loohala schreef op 15 december 2016 @ 11:34:

Herkent iemand dit; Als ik mijn baby, nu 9 weken, in de draagdoek doe (tricot slen) slaapt ze heerlijk, maar maakt ze een kreunend geluid bij het uitademen als ze slaapt. Ik heb al gekeken of ze te strak zit, dus even naar voren buigen zodat de druk op haar borstkas minder is, maar dit maakt niet uit. Te warm lijkt me ook niet met dit weer. Ik doe haar met teddy aan en ga dan vaak meteen naar buiten.



Ze lijkt nergens last van te hebben want ze slaapt heerlijk, maar ik vind het toch raar.Als ze dat geluid ook maakt als ze gewoon 'los' op je borst slaapt heeft het waarschijnlijk te maken met rechtop slapen.
Alle reacties Link kopieren
quote:Frizz schreef op 16 december 2016 @ 08:52:

[...]





Als ze dat geluid ook maakt als ze gewoon 'los' op je borst slaapt heeft het waarschijnlijk te maken met rechtop slapen.Onze dochter maakt ook alleen geluiden tijdens het slapen in de draagdoek of bovenop mij. Denk dus inderdaad dat Frizz gelijk heeft en het puur daar aan ligt!
Alle reacties Link kopieren
Dank voor jullie reactie! Gister had ze het weer niet. Zal dus inderdaad met het haar positie te maken hebben.
Alle reacties Link kopieren
Goedemiddag,



Ik zou graag advies willen.



Op dit moment ben ik 14 weken zwanger en hebben we een dochter van nu 2,5. Onze dochter is 6 weken te vroeg geboren maar woog wel 3 kilo. Ze was een ontevreden baby die veel huilde. Ik heb altijd spijt gehad dat we haar niet hebben gedragen. Er is een kans dat num 2 ook te vroeg komt.



We zoeken nu een ergo draagzak die niet te warm is. Ik heb zelf maat 38 en ben 1.70. Mijn man is 1,85. We willen beide dragen.



Beide snel last van nek en rug.



Welke draagzak adviseren jullie? Draagdoek is niks voor ons. En kan de kleine erin als ze tevroeg komt? En welke is makkelijk om te doen en te verstellen?



Alvast bedankt
Wij hebben de bondolino gebruikt omdat die zo makkelijk door verschillende mensen te dragen was. Je kunt de bondolino al vanaf heel klein gebruiken, met het verkleintouwtje. Maar wij ik had 'm pas toen dochter 3 maanden was. (Het was er niet eerder van gekomen. Het had volgens mij wel prima gekund) Ik geloof dat de marsupi breeze wat kleiner valt. Maarrr... die kun je ook een stuk minder lang gebruiken.



Zelf zou ik nu voor een kokadi-flip gaan omdat ik die prachtig vind. Maar die zijn wel wat minder handig omdat je ze steeds moet verstellen. (Er komt toch geen derde hier.... dus ik hoef niet praktisch te denken)
Ik kreeg trouwens pas last van mijn rug/nek toen met de bondolino toen dochter een maand of 10 was. Toen ben ik gaan rugdragen en dat ging iets beter. Uiteindelijk ben ik over gegaan op een tula met 13 maanden. (Omdat mijn dochter vrij groot was kon ik direct over op een tula toddler) Met de tula voelde ik bijna niet dat ik droeg. Helaas kan een tula echt niet vanaf de geboorte.



Ik weet niet of je van plan bent lang te gaan dragen.... Zo ja, dan zou ik voor een tweedehands marsupi of bondolino gaan en die na een tijdje verkopen. (Ze houden hun tweedehands waarde zeker) En daarna overstappen op een tula. Als je het nog niet zeker weet, kies dan voor de bondolino. Die kan net even langer mee dan de marsupi. Dan kun je kijken of je langer dragen iets vindt.
Alle reacties Link kopieren
Voor een pasgeborene vind ik een bondolino ideaal! Ze mogen erin vanaf de geboorte (zonder gedoe met een insert). De banden moet je knopen als je hem omdoet waardoor hij makkelijk door verschillende personen gebruikt kan worden. En je kan er ook mee op de rug dragen

Wij zijn na de bondolino inderdaad ook overgegaan op een tula (eerst baby en daarna toddler). Ook hele fijne dragers maar niet geschikt voor een pasgeboren baby
Alle reacties Link kopieren
Het nadeel van draagzakken is dat het rugpand vaak nog wat hoog is voor de allerkleinsten.



Een meitai kun je ook proberen. Het merk Hoppediz heeft mei-tais op de markt gebracht die je echt heel klein kunt maken, dus ook het rugpand kunt verkleinen. Dat is de hoppediz hoptye conversion. (Dus niet de classic, maar de conversion)



Een meitai is van draagdoekstof heeft wel wat banden die je moet knopen, waardoor je dus heel precies kunt aanspannen op de grootte van de baby.



Ik weet van horen zeggen dat de Kokadi Flip ook erg fijn draagt. De marsupi is door meerdere mensen hier op het forum gebruikt en volgens mijn zijn zij er zeer tevreden over.
Alle reacties Link kopieren
Link naar hoptye conversion
De mei tai het allerkleinste kan is de Storchenwiege, deze is ook nog eens heerlijk zacht!



Kokadi is zeker fijn maar heeft niet zo'n lange levensduur als veel andere mei tai's.
Bondolino is trouwens voor de allerkleinsten soms nog net iets te breed.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven