Draagdoeken en andere dragers: voor al je draagvragen deel 8

10-04-2016 21:25 627 berichten
Alle reacties Link kopieren
Welkom op het algemene draagvragen-topic! Lees, voor je je vraag post, eerst even dit stukje door. Veel vragen worden hierin al beantwoord!

(Deze tekst is van forummer Wen, die ooit begonnen is met dit topic. Ik open slechts een vervolg.)



Stel hier je vraag over het dragen van je baby / peuter / kleuter, over draagdoeken, draagzakken en andere dragers, of praat mee over al die mooie doeken en dragers. Er praten draagconsulenten, ervaringsdeskundigen en andere enthousiastelingen mee, dus er is vast een antwoord op je vraag. Let op: het gaat hier over gezonde, op tijd geboren baby's, is jouw situatie anders, overleg dan altijd met je specialist.



In het kort: wat is een goede drager:

- baby zit rechtop, beentjes gespreid

- knietjes hoger dan de billen, steun tot in de knieholtes

- neksteun voor kleintjes

- soepel rugpand voor een bol ruggetje

- comfortabel voor ouder en kind



Voordelen van dragen zijn onder andere:

- Goed voor de houding van rug en heupjes en de ontwikkeling van je baby.

- Ideaal tijdens onrustige uurtjes en krampjes

- Geen duowagen nodig voor een ouder broertje of zusje

- Goed voor de productie van de borstvoeding.

- Maar vooral erg gezellig en knus.



Houding:

- Vanaf de geboorte rechtop, buik tegen buik

- Beentjes mogen meteen al buiten de doek

- Beentjes gespreid (maar nooit forceren!), knietjes hoger dan de billen, ruggetje bol: de kikkerhouding

- Steun tot in de knieholtes

- Voor jonge baby's: goede neksteun (bij een doek dmv een opgerold spuugdoekje)



Draag je kind niet liggend. Je baby kan ademhalingsproblemen krijgen in die houding.



Met het gezichtje vooruit dragen:

In deze houding trekt de rug van je baby onnatuurlijk hol, en de beentjes hangen naar beneden. Daarom is deze houding niet aan te raden. Ook kan je baby zich zo niet afsluiten voor prikkels (tegen mama wegkruipen). Wil je kind meer zien van de wereld, dan kun je op de heup of op de rug gaan dragen.



Het knopen van een doek

Knopen is niet moeilijk, het vraagt wat oefening maar daar heb je dan ook heel lang plezier van. Voorbeeldfilmpje waarin het heel langzaam wordt voorgedaan: link of heupdragen met een schuifknoop: link Wil je wel leren knopen, maar zie je het zelf niet zitten? Dan kun je een draagconsulent inschakelen: link



Ook met fysieke klachten zoals rugklachten, bekkenklachten kun je meestal goed dragen met de juiste draagwijze.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------



Welke dragers zijn er:



Niet-ergonomische dragers

- Dragers waarbij de baby voornamelijk op het kruis rust

- Dragers waarin de baby liggend gedragen wordt

Deze dragers zijn meestal voor ouder en baby niet comfortabel.



Ergonomische dragers:

Rekbare draagdoek - Fijn voor de eerste maanden. Merken: o.a. Tricot Slen, Moby Wrap, Draagdoek.nl. Draagt zwaarder bij een groter kind; vrij warm

Geweven draagdoek - Vanaf de geboorte tot de kleuterleeftijd. Merken: o.a. Didymos, Hoppediz, Storchenwiege, Ellevill, Girasol, Neobulle, Nati, BBslen.

Ergonomische drager/SSC Zachte dragers met (meestal) een kliksysteem. Comfortabel en heel gemakkelijk in gebruik. Merken (o.a.): Vanaf de geboorte: Storchenwiege Carrier , Manduca, Bondolino, Marsupi.

Vanaf een maand of 5: Rose and Rebellion, Beco Butterfly, Ergo Carrier, Wompat baby

Specifiek voor peuters: Patapum peuter, Wompat Toddler, Boba Carrier

Specifiek voor kleuters; Wompat Preschool, Rose and Rebellion Preschool

Baby-inserts maken een drager niet per se geschikt voor pasgeborenen.

Mei tai: Middenweg tussen een doek en een ergonomische drager. Meestal vanaf 5/6 maanden.

Ringsling/ buidelsling: A-symmetrisch dragen, over één schouder. Vooral geschikt voor korte stukjes. Rechtop dragen. Kan vanaf dag één (met neksteun). Buidelslings zijn niet verstelbaar, en daarom niet zo geschikt voor pasgeborenen.



Nuttige links:

Dragen en Voeden: hier is zo'n beetje alles te vinden wat je wilt weten over dragen, met marktplaats voor doeken en dragers.

Mein Kleiderschrank: actiefoto's van allerlei merken doeken

Doekentheek : veel algemene informatie over verschillende dragers.

Wat trek je je kind aan in de draagdoek? Temperatuuroverzicht



Bij de meeste webwinkels die doeken en dragers verkopen, kun je ook een doek, drager of ringsling huren. Probeer vooral uit wat je prettig vindt, een drager moet vooral goed bij je passen!




Link naar deel 7:kinderen/draagdoeken-en-andere-dragers- ... ges/192531

link naar deel 5 van dit topic

Link naar deel 4 van dit topic

Link naar deel 3 van dit topic

Link naar deel 2 van dit topic

De logica van dragen ( artikel Kiind.nl)





Copyright van deze tekst: 2010, forummer Wen, te bereiken onder vivawen@live.nl. Alleen over te nemen door andere forummers om een nieuw topic te openen

20-04-2013 22:13
hertjehertje wijzigde dit bericht op 11-09-2017 04:23
3.08% gewijzigd
Lyt: bedankt voor je reactie. Ik hoef inderdaad niet per se uit die 2 te kiezen, maar er zijn er zooooveel! Bedankt voor je tips over de inserts, die vallen dus al af



De ergobaby adapt en de bondolino spreken me nu het meeste aan. Heb jij ervaring met 1 van die 2?



Ik heb ook al gekeken voor een draagconsulent, maar die zit hier helaas niet in de buurt. Ik wil er denk ik 2 of 3 online bestellen zodat ik thuis even kan passen.
Alle reacties Link kopieren
Wij zijn gaan dragen vanaf 6 maanden (had al wel eerder gekund, maar was niet echt aan de orde daarvoor). We hebben toen de manduca aangeschaft. Superkeuze geweest! Inmiddels is ze bijna vier en zit ze nog steeds regelmatig op mijn rug. Eigenlijk is ze er wel wat groot voor geworden (bijna 17 kg nu), (echt fijn slapen kan niet meer, haar hoofdje valt dan om) maar ze vindt het nog steeds fijn en het is zo lekker handig!



Het is niet meer bedoeld om uren achter elkaar te lopen, maar even bijkomen als papa en mama verder lopen is wel fijn. (En als je dan ook nog even in slaap kunt vallen is het helemaal top!)



Bestaat er nog een opvolger zonder dat je gelijk aan zo'n model met ijzeren stangen vast zit? (Het handige aan de Manduca is dat ik hem gewoon in mijn tas kan proppen. :-))
Er zijn inderdaad heel veel opties. Ik snap dat je op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer ziet.



Ik heb wel wat ervaring met de bondolino. Je verkleint de zit met een veter. Het kan zijn dat het bij een kleintje nog niet helemaal goed past. Dan is hij nog net wat te groot. Bij de bondolino knoop je de schouderbanden. Maar dat knopen stelt niet veel voor.



Waar woon je dan? Ik dacht dat overal wel een consulent zit. Ze schieten als paddestoelen uit de grond heb ik het idee.
quote:Skiko schreef op 13 maart 2017 @ 14:19:

Wij zijn gaan dragen vanaf 6 maanden (had al wel eerder gekund, maar was niet echt aan de orde daarvoor). We hebben toen de manduca aangeschaft. Superkeuze geweest! Inmiddels is ze bijna vier en zit ze nog steeds regelmatig op mijn rug. Eigenlijk is ze er wel wat groot voor geworden (bijna 17 kg nu), (echt fijn slapen kan niet meer, haar hoofdje valt dan om) maar ze vindt het nog steeds fijn en het is zo lekker handig!



Het is niet meer bedoeld om uren achter elkaar te lopen, maar even bijkomen als papa en mama verder lopen is wel fijn. (En als je dan ook nog even in slaap kunt vallen is het helemaal top!)



Bestaat er nog een opvolger zonder dat je gelijk aan zo'n model met ijzeren stangen vast zit? (Het handige aan de Manduca is dat ik hem gewoon in mijn tas kan proppen. :-))



Ik vind de rose and rebellion pre school een fijne drager voor grote kindjes.



Je dochter zal inderdaad al een heel stuk te groot zijn voor de manduca. De manduca houdt voor wat betreft knie tot knie ondersteuning namelijk wel op bij maat 86. En nou is die ondersteuning bij een kindje wat loopt niet heel belangrijk meer. Maar ik denk dat de manduca voor je dochter nu bijna als een babybjorn zit . Beentjes bijna recht naar beneden hangend.
Alle reacties Link kopieren
Hi allemaal,



Ik heb eea doorgelezen, YouTube afgestruind en het internet.. ik draag nu mijn zoon van bijna 7 weken (4,? kilo) met een doek. Het knopen blijft (ook na tips consult) een gedoe en ik moet regelmatig opnieuw knopen en dan zit de doek nog niet goed. Ik ben het zat



Dragen vind ik wel heel fijn, en na alles wat ik gelezen heb, twijfel ik tussen een bondolino en storchenwiege draagzak. Ik ben 164 en vrij smal. Ik zal het meest gaan dragen en de draagzak mag dus alleen op mij passen, maar als er eentje is waar mijn 2 meter lange (hij is ook breedgeschouderd) vriend ook mee kan dragen is dat helemaal fijn



Welke zouden jullie adviseren? Bedankt alvast!
Alle reacties Link kopieren
Bondolino vond ik echt fijn vanaf maat 62. Daarvoor was mijn baby gewoonweg te klein.

De banden vind ik best breed. Ik ben zelf groot, dus had er weinig last van, maar als je wat kleiner/smaler bent, zal het onhandig zijn, denk ik.



Chandalier:

Kokadi Flip, Manduca, en nog veel meer:



https://dragenenzo.nl/dra ... baby-vanaf-maat-50-56-62/



Ik zelf nog steeds groot fan van de meitai. Omdat je die, door de schouderbanen die uitwaaieren en door de flexibiliteit, het meest passend kan knopen als een doek.
Alle reacties Link kopieren
Bedankt voor de reacties. Ik ga een nieuwe poging doen met zoon in de bondolino wanneer hij een maatje groter heeft (of 2 maten).
Hertjehertje, bedankt voor de link!!
Ik ben 1,62 en normaal figuur en ik heb de kokadi flip. Je hebt er ook een waarbij je schouderbanden moet knopen,maar dat lukte mij niet goed. Als je in hwt zuiden woont zou ik bij dragen en zo langsgaan. Ik ben er heel goed geholpen.
Ons zoontje is 3 maanden, maar al 8,3 kg en 65 cm.

Hij draagt maat 68, dit begint klein te worden, rompers soms al 74/80.

De eerste tijd heb ik hem gedragen met de bondolino en soms de rekbare doek maar ik vind het zwaar! Pijn aan m'n schouders/nek vooral met de Bondolino. Die ik overigens wel fijner vind zitten voor zoontje dan de rekdoek, daar zakt hij toch wat uit, misschien zou een geweven doek wat dat betreft beter zijn.

En kind vindt het ook niet top, misschien doen we iets verkeerd maar het is steevast wurmen en ontevredenheid als we hem erin doen. Soms ontspant hij daarna snel, soms ook (totaal) niet.

Kortom, ik ben nog wat zoekende. Ik hoop dat er een draagoptie is die voor ons wel écht werkt. Want de wagen van driehoog sjouwen is best wel verrot, zeker voor kleine eindjes.

Ik heb nu een Ergobaby te leen maar ik twijfel of je die al mag gebruiken zonder insert? (die zat er niet bij) Hij kan z'n hoofdje nog niet héél goed zelf houden, hoewel het steeds beter gaat. Maar hij lijkt me inmiddels te groot voor zo'n kussen, zeker qua kilo's maar ook qua maat gok ik?

Of beter nog een paar maanden wachten?

Hij zit een beetje tussen wal en schip
Alle reacties Link kopieren
Dank voor de antwoorden!
Met maat 68/74 zal de ergobaby wel zonder insert passen. Welke ergobaby heb je?
Insert is niet meer nodig als de kuitjes ontspannen naar beneden hangen en niet meer uitsteken.



Heb je de banen van je doek en bondolino goed uitgespreid? Je draagt echt op de "buitenkant" van je schouders en mogen niet tegen je nek aanzitten, eigenlijk zo ver mogelijk er van af.
Jente:



Het verschil tussen Storchenwiege en Bondolino is vooral de tailleband.



Die van de Bondolino is gewatteerd, met klittenband en goed stevig.



Storchenwiege heeft een wat dunnere band en werkt met clips. De Storchenwiege is wel een draagzak die je goed kan verstellen voor je kindje, je kan het rugpand zowel in de lengte als in de breedte verstellen.



Ook heeft de Bondolino gewatteerde schouderbanden.
Alle reacties Link kopieren
Dank voor je uitgebreide antwoord! Fijn!
Ik twijfelde ook tussen de bondolino en de storchenwiege en ven uiteindelijk voor de storchenwiege gegaan omdat ik las dat deze heel klein op te vouwen is. Leek me wel handig voor als we op pad zijn. Als we lang gaan wandelen gebruik ik de doek die we hebben of de kinderwagen. Ben heel benieuwd naar de draagzak!
Volgens mij is het de Original.



Ik zal nog eens kijken of de banden beter kunnen, het loopt toch tijdens het aantrekken en strakker trekken vaak zo dat de bondolino banden naar de binnenkant toe trekken.

Misschien kruis ik ze te vroeg.

T gaat vaak niet zo zorgvuldig met een spartelend kind....



Maar bedankt voor de input!
Alle reacties Link kopieren
Onze dochter is ruim 5 weken, rond de 4 kg en ik draag haar in de marsupi breeze.

Nu lijkt het alsof ze niet superlekker zit als ik de beentjes binnenboord doe.

Vandaag heb ik de beentjes erbuiten en dat bevalt beter (tot nu toe) Ik lees verschillende dingen over de beentjes wel/niet binnen of buiten. Mijn vraag is eigenlijk of ze nu al de beentjes buiten mag? En waar moet ik op letten?
quote:sarina1982 schreef op 21 maart 2017 @ 17:31:

Onze dochter is ruim 5 weken, rond de 4 kg en ik draag haar in de marsupi breeze.

Nu lijkt het alsof ze niet superlekker zit als ik de beentjes binnenboord doe.

Vandaag heb ik de beentjes erbuiten en dat bevalt beter (tot nu toe) Ik lees verschillende dingen over de beentjes wel/niet binnen of buiten. Mijn vraag is eigenlijk of ze nu al de beentjes buiten mag? En waar moet ik op letten?Mij is verteld door consulent dat beentjes er in juist niet goed is.
Beentjes binnen boord dragen is nooit aan te raden. Dit is omdat er dan druk op de beentjes en de heupjes komt. En het stimuleert de afzetreflex.



De marsupi is juist zo'n fijne drager omdat je met het meegeleverde bandje het zitvlak kan verkleinen waardoor je de drager zo smal kan maken dat de beentjes er uit kunnen zonder dat de beentjes overstrekt worden.



De marsupi moet zo smal worden gemaakt dat de drager je kindje ondersteund van knieholte tot knieholte. De drager mag ook weer niet zo breed zijn dat het in de knieholtes drukt.
Alle reacties Link kopieren
Oke bedankt! Het is wel raar dat in de handleiding staat dat de beentjes erin moeten..

Ik heb hem al 4 jaar dus misschien is dit iets van de laatste tijd? Ik heb inderdaad met het bandje de zak verkleind
Alle reacties Link kopieren
Hoi,



Wat fijn dat er op dit forum advies wordt gegeven. Ik wil mijn dochter ook graag gaan dragen. Ze is nu 4 maanden, maat 62 en weegt rond de 6,5 kilo. Er zijn zoveel verschillende ergonomische draagzakken, dat ik heel blij ben met tips en ervaringen. Mij lijken de Manduca, Tula en Babybjörn one best wel geschikt (makkelijk om te doen en goede zitvorm voor mijn dochter). Weet iemand het verschil? Of raad je een geheel andere draagzak aan? Mocht ik in de toekomst nog een kindje krijgen, dan zou ik wel graag eerder willen dragen. Is dat met één van deze draagzakken niet mogelijk?



Alvast bedankt!
Alle reacties Link kopieren
Babybjorn is niet ergonomisch, dus die sowieso niet doen.



Verder zou ik naar een draagconsulent gaan als ik jou was, dan kun je veel modellen passen. Wat bij de een fijn is, hoeft voor de ander niet prettig te zijn. Zonde van zo'n duur ding als je een miskoop doet.
Tula draagt het langst lekker, die zou ik doen. Manduca is ook okee, maar een crime om fijn af te stellen en wordt zwaar als je kind boven de tien kilo komt. Tula is prima.
Babybjorn sowieso niet doen. Die is niet ergonomisch omdat het rugpand verstevigd is waardoor je baby niet de optimale houding kan aannemen.



Tula is een prima drager, vanaf maat 74 te gebruiken tm maat 86/92. Voor die tijd kun je de tula gebruiken met een insert maar dat is een stuk minder prettig. Alsof je 5 paar sokken draagt in de grote schoenen zeg maar.



De manduca is een prima drager, te gebruiken tm maat 86 ongeveer.





Kijk ook eens voor de storchenwiege, heel fijn af te stellen in hoogte en breedte waardoor je hem vanaf newborn tm maat 86 ongeveer kan gebruiken.





Lennylamb is ook erg fijn. Te gebruiken vanaf maat 68 tm maat 86 ongeveer.





Er zijn nog meer goede dragers zoals:



Kokadi

Fidella

Bykay ssc



Etc...





Het mooiste zou zijn als je ergens dragers gaat passen. Dan kun je kijken wat jullie fijn vinden zitten.

Pas wel op dat de gewone babyzaken zoals prenatal, babyplanet etc veelal geen ergonomische dragers verkopen. Ook hebben de verkoopsters er nauwelijks verstand van.

Dus ga eens op zoek naar een winkel gespecialiseerd in babydragen of een draagconsulent. Daar kun je verschillende dragers passen en kijken wat jullie fijn vinden.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven