Draagdoeken en andere dragers: voor al je draagvragen deel 8

10-04-2016 21:25 627 berichten
Alle reacties Link kopieren
Welkom op het algemene draagvragen-topic! Lees, voor je je vraag post, eerst even dit stukje door. Veel vragen worden hierin al beantwoord!

(Deze tekst is van forummer Wen, die ooit begonnen is met dit topic. Ik open slechts een vervolg.)



Stel hier je vraag over het dragen van je baby / peuter / kleuter, over draagdoeken, draagzakken en andere dragers, of praat mee over al die mooie doeken en dragers. Er praten draagconsulenten, ervaringsdeskundigen en andere enthousiastelingen mee, dus er is vast een antwoord op je vraag. Let op: het gaat hier over gezonde, op tijd geboren baby's, is jouw situatie anders, overleg dan altijd met je specialist.



In het kort: wat is een goede drager:

- baby zit rechtop, beentjes gespreid

- knietjes hoger dan de billen, steun tot in de knieholtes

- neksteun voor kleintjes

- soepel rugpand voor een bol ruggetje

- comfortabel voor ouder en kind



Voordelen van dragen zijn onder andere:

- Goed voor de houding van rug en heupjes en de ontwikkeling van je baby.

- Ideaal tijdens onrustige uurtjes en krampjes

- Geen duowagen nodig voor een ouder broertje of zusje

- Goed voor de productie van de borstvoeding.

- Maar vooral erg gezellig en knus.



Houding:

- Vanaf de geboorte rechtop, buik tegen buik

- Beentjes mogen meteen al buiten de doek

- Beentjes gespreid (maar nooit forceren!), knietjes hoger dan de billen, ruggetje bol: de kikkerhouding

- Steun tot in de knieholtes

- Voor jonge baby's: goede neksteun (bij een doek dmv een opgerold spuugdoekje)



Draag je kind niet liggend. Je baby kan ademhalingsproblemen krijgen in die houding.



Met het gezichtje vooruit dragen:

In deze houding trekt de rug van je baby onnatuurlijk hol, en de beentjes hangen naar beneden. Daarom is deze houding niet aan te raden. Ook kan je baby zich zo niet afsluiten voor prikkels (tegen mama wegkruipen). Wil je kind meer zien van de wereld, dan kun je op de heup of op de rug gaan dragen.



Het knopen van een doek

Knopen is niet moeilijk, het vraagt wat oefening maar daar heb je dan ook heel lang plezier van. Voorbeeldfilmpje waarin het heel langzaam wordt voorgedaan: link of heupdragen met een schuifknoop: link Wil je wel leren knopen, maar zie je het zelf niet zitten? Dan kun je een draagconsulent inschakelen: link



Ook met fysieke klachten zoals rugklachten, bekkenklachten kun je meestal goed dragen met de juiste draagwijze.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------



Welke dragers zijn er:



Niet-ergonomische dragers

- Dragers waarbij de baby voornamelijk op het kruis rust

- Dragers waarin de baby liggend gedragen wordt

Deze dragers zijn meestal voor ouder en baby niet comfortabel.



Ergonomische dragers:

Rekbare draagdoek - Fijn voor de eerste maanden. Merken: o.a. Tricot Slen, Moby Wrap, Draagdoek.nl. Draagt zwaarder bij een groter kind; vrij warm

Geweven draagdoek - Vanaf de geboorte tot de kleuterleeftijd. Merken: o.a. Didymos, Hoppediz, Storchenwiege, Ellevill, Girasol, Neobulle, Nati, BBslen.

Ergonomische drager/SSC Zachte dragers met (meestal) een kliksysteem. Comfortabel en heel gemakkelijk in gebruik. Merken (o.a.): Vanaf de geboorte: Storchenwiege Carrier , Manduca, Bondolino, Marsupi.

Vanaf een maand of 5: Rose and Rebellion, Beco Butterfly, Ergo Carrier, Wompat baby

Specifiek voor peuters: Patapum peuter, Wompat Toddler, Boba Carrier

Specifiek voor kleuters; Wompat Preschool, Rose and Rebellion Preschool

Baby-inserts maken een drager niet per se geschikt voor pasgeborenen.

Mei tai: Middenweg tussen een doek en een ergonomische drager. Meestal vanaf 5/6 maanden.

Ringsling/ buidelsling: A-symmetrisch dragen, over één schouder. Vooral geschikt voor korte stukjes. Rechtop dragen. Kan vanaf dag één (met neksteun). Buidelslings zijn niet verstelbaar, en daarom niet zo geschikt voor pasgeborenen.



Nuttige links:

Dragen en Voeden: hier is zo'n beetje alles te vinden wat je wilt weten over dragen, met marktplaats voor doeken en dragers.

Mein Kleiderschrank: actiefoto's van allerlei merken doeken

Doekentheek : veel algemene informatie over verschillende dragers.

Wat trek je je kind aan in de draagdoek? Temperatuuroverzicht



Bij de meeste webwinkels die doeken en dragers verkopen, kun je ook een doek, drager of ringsling huren. Probeer vooral uit wat je prettig vindt, een drager moet vooral goed bij je passen!




Link naar deel 7:kinderen/draagdoeken-en-andere-dragers- ... ges/192531

link naar deel 5 van dit topic

Link naar deel 4 van dit topic

Link naar deel 3 van dit topic

Link naar deel 2 van dit topic

De logica van dragen ( artikel Kiind.nl)





Copyright van deze tekst: 2010, forummer Wen, te bereiken onder vivawen@live.nl. Alleen over te nemen door andere forummers om een nieuw topic te openen

20-04-2013 22:13
hertjehertje wijzigde dit bericht op 11-09-2017 04:23
3.08% gewijzigd
quote:Pantax schreef op 22 maart 2017 @ 15:32:

Tula draagt het langst lekker, die zou ik doen. Manduca is ook okee, maar een crime om fijn af te stellen en wordt zwaar als je kind boven de tien kilo komt. Tula is prima.Wat de 1 heel fijn vindt, vindt de ander een stuk minder. Dus het is niet te zeggen dat de tula fijner zit. Misschien bij jou maar bij lang niet iedereen.
Alle reacties Link kopieren
Bedankt voor jullie reacties! Ik heb de Storchenwiege even bekeken en deze lijkt me wel heel fijn. Ook omdat je deze al vrij snel zo kunnen gebruiken. Gaat het knopen gemakkelijk? De tip om een consulente te raadplegen vind ik ook een goed idee. Heb al even gezocht en er zitten er meerdere in mijn buurt.
quote:mgc schreef op 23 maart 2017 @ 10:43:

Bedankt voor jullie reacties! Ik heb de Storchenwiege even bekeken en deze lijkt me wel heel fijn. Ook omdat je deze al vrij snel zo kunnen gebruiken. Gaat het knopen gemakkelijk? De tip om een consulente te raadplegen vind ik ook een goed idee. Heb al even gezocht en er zitten er meerdere in mijn buurt.Als je een dubbele knoop kan maken dan kun je de storchenwiege ook knopen. Het is niet moeilijk.
Alle reacties Link kopieren
Hoi,



Hier een vraag over de Manduca draagzak (of dragen in het algemeen). Wij hebben een zoontje van nu twee weken oud. Het leek me leuk om hem te gaan dragen. Hij wil ook graag veel bij ons zijn, dus dat komt goed uit. We hebben nu een draagzak van Hoppediz (en volgende week komt een consulent ons uitleggen hoe we moeten knopen) en een draagdoek van Manduca. In de Manduca hebben we 'm al een paar keer gehad (in de newborn insert). Hij heeft nu maat 50 en is een kilo of 4. Een paar vragen (dit zal ik volgende week ook met de draagconsulent checken, maar zou het erg graag willen weten voor de komende dagen):



- Ik vind dat hij heel dicht tegen me aan zit bij het dragen. Bij mijn man is dit nog erger. De eerste keer was ik echt bang dat ik hem aan het pletten was ofzo (hij viel ook direct in slaap). Ik doe zijn hoofd ook altijd voorzichtig opzij, zodat ik zijn neusje kan zien en zeker weet dat ie ademt. Is dit wel normaal?

- Hij is nog erg klein, dus ik moet zijn beentjes voorzichtig uit elkaar halen om die in de M positie te krijgen. Het voelt niet als forceren, maar dit is iets wat hij normaal niet doet. Na een draagsessie staan zijn beentjes nog steeds een beetje zo voor een paar minuten. Is dit wel goed?

- Moet een baby ook extra warme kleding aan bij het naar buiten gaan in de draagzak? Of zijn de normale kleren, een muts, de zak en mijn lichaamswarmte genoeg?



Alvast bedankt voor jullie antwoorden! :-)



Groetjes,

Fientje
Alle reacties Link kopieren
quote:mgc schreef op 23 maart 2017 @ 10:43:

Bedankt voor jullie reacties! Ik heb de Storchenwiege even bekeken en deze lijkt me wel heel fijn. Ook omdat je deze al vrij snel zo kunnen gebruiken. Gaat het knopen gemakkelijk? De tip om een consulente te raadplegen vind ik ook een goed idee. Heb al even gezocht en er zitten er meerdere in mijn buurt.Mocht je in de buurt van Utrecht wonen, daar zit een heel fijn winkeltje in het centrum waar je met behulp van een consulent kunt passen. Ze hebben veel verschillende merken en je kunt er gewoon naar binnen lopen voor een consult.
quote:thee_leutje101 schreef op 23 maart 2017 @ 13:33:

[...]





Mocht je in de buurt van Utrecht wonen, daar zit een heel fijn winkeltje in het centrum waar je met behulp van een consulent kunt passen. Ze hebben veel verschillende merken en je kunt er gewoon naar binnen lopen voor een consult.En woon je in Brabant/Limburg dan is dragen enzo in Weert een aanrader!
En in Groningen heb je musjes.
Wat een heerlijk topic! Ik lees hier af en toe mee maar heb nu zelf een vraag. Of nou ja, eigenlijk meer een luxeprobleem...



Ik heb een Bondolino maar die vind ik zo saaaaaaaiiii. Effen zwart. Ooit gekocht voor mijn man toen onze oudste een babytje was. We hadden al een geweven draagdoek maar dat vond mijn man teveel gedoe. En toen we de bondolino eenmaal in huis hadden vond ik de doek ook teveel gedoe en ben ook overgestapt op de bondolino. We hebben hem veel gebruikt, eigenlijk té lang (zoon puilde er op een gegeven moment aan alle kanten uit), tot we ontdekten dat er ook kleuterdragers bestaan. Toen voor een intensieve wandelvakantie in de bergen naar grote tevredenheid een Rose & Rebellion kleuterdrager gekocht. Dus er is al het een en ander in huis.



Maar nu... hebben we een tweede kindje. De prachtige draagdoek ligt ongebruikt in de kast. Ik haal hem er af en toe vol goede moed uit, bewonder het prachtige stofje, en als ik dan die vijf meter doek zie zinkt me de moed in de schoenen en prop ik hem weer terug in de kast (misschien ook een te grote maat gekocht? Destijds bedoeld om ook door mijn man te laten gebruiken, die nogal fors is, dus ik meen dat we toen een flink grote maat hebben gekocht zodat ook hij alle mogelijke soorten knopen kon doen). De bondolino wordt veel gebruikt, vooral door mij, maar ik begin steeds te watertanden als ik van die mooie printjes zie. Dus ik overweeg een dreumes/peuterdrager voor de jongste. Gewoon, voor de heb, omdat het kan. Een fleurige . Maar welke???



Zoon is groot; een half jaar oud, maat 80-86, en 9 kg. Dus een newborn-babydrager lijkt me niet de juiste keuze. Oh, en hij heeft het snel warm. Ik zie peuterdragers van Kookadi, Tula en nog veel meer. Of een mei-tai. Met welke hebben jullie goede ervaringen? En weten jullie welke van dikke en welke van minder dikke stof gemaakt zijn? Ik zie bij diverse merken speciale zomer/luchtige dragers, maar die zijn dan weer saai effen en dat was nou juist niet de bedoeling. Het oog wil ook wat...



Qua type: zowel bondo als rose&rebellion vind ik prima in gebruik, dus deels knopen of alles met gespjes maakt niet zoveel uit, als er na het vastmaken maar niet teveel stof overblijft want van die lange slierten vind ik irritant. In de praktijk zal ik hem vooral/alleen gebruiken dus makkelijk verstelbaar tussen partners hoeft niet persé. Een slaapkapje is wel een vereiste want zoon is weliswaar groot maar wel nog erg jong en slaapt nog veel is en is nog niet zo sterk als een kind van 1,5.



Ik woon in Limburg dus als ik er online niet uitkom ga ik in Weert een keertje shoppen. Maar voor mijn portemonnee lijkt het me beter online een keuze te maken want ik zie dat ze daar in Weert nog veel meer moois hebben dan alleen mooie dragers
Alle reacties Link kopieren
Je zoon past dan al bijna in een Tula Toddler (ongeveer vanaf maat 86). Wij hebben de Tula Toddler Folk Art, die vind ik nog steeds prachtig. Maar er is van alles met vrolijke kleurtjes bij de Tula Toddler. We hebben ook een Hop Tye gebruikt, maar toen zoon 83 cm was, was hij ook ruim 11 kilo en dat vond ik vrij zwaar in de Hop Tye. Die heeft wel banden om te knopen, maar ik vond dat heel makkelijk en snel!
Alle reacties Link kopieren
Aikidoka vind je een Tula licht en luchtig?
Ik heb een Kokadi, maar raadt toch aan te gaan passen in Weert. Service was echt top.
Alle reacties Link kopieren
quote:Fientje83 schreef op 23 maart 2017 @ 13:27:

Hoi,



Hier een vraag over de Manduca draagzak (of dragen in het algemeen). Wij hebben een zoontje van nu twee weken oud. Het leek me leuk om hem te gaan dragen. Hij wil ook graag veel bij ons zijn, dus dat komt goed uit. We hebben nu een draagzak van Hoppediz (en volgende week komt een consulent ons uitleggen hoe we moeten knopen) en een draagdoek van Manduca. In de Manduca hebben we 'm al een paar keer gehad (in de newborn insert). Hij heeft nu maat 50 en is een kilo of 4. Een paar vragen (dit zal ik volgende week ook met de draagconsulent checken, maar zou het erg graag willen weten voor de komende dagen):



- Ik vind dat hij heel dicht tegen me aan zit bij het dragen. Bij mijn man is dit nog erger. De eerste keer was ik echt bang dat ik hem aan het pletten was ofzo (hij viel ook direct in slaap). Ik doe zijn hoofd ook altijd voorzichtig opzij, zodat ik zijn neusje kan zien en zeker weet dat ie ademt. Is dit wel normaal?

- Hij is nog erg klein, dus ik moet zijn beentjes voorzichtig uit elkaar halen om die in de M positie te krijgen. Het voelt niet als forceren, maar dit is iets wat hij normaal niet doet. Na een draagsessie staan zijn beentjes nog steeds een beetje zo voor een paar minuten. Is dit wel goed?

- Moet een baby ook extra warme kleding aan bij het naar buiten gaan in de draagzak? Of zijn de normale kleren, een muts, de zak en mijn lichaamswarmte genoeg?



Alvast bedankt voor jullie antwoorden! :-)



Groetjes,

Fientje



Over dat 'in je duiken', ja dat is normaal. Het hoofdje opzij leggen is prima!



M-houding: je moet niet forceren. En bij forceren denk ik aan dat het kindje het niet prettig vindt. Als jullie kindje er niet van gaat huilen, lijkt me het prima.



Over aankleden, check deze link:

http://durftedragen.nl/wa ... ndje-aan-in-de-draagdoek/
Alle reacties Link kopieren
quote:Frizz schreef op 01 april 2017 @ 11:17:

Aikidoka vind je een Tula licht en luchtig?Nee, maar ook niet warmer dan de mei tai (hop tye). Ik had ook een Hoppediz das Leichte draagdoek, maar ik vond het minder prettig dragen en snel snijden. Ik kies comfort boven koeler. Maar als je voor licht en luchtig gaat is de Tula dat niet speciaal.
Alle reacties Link kopieren
De Tula Toddler heeft in ieder geval wel een slaapkapje.
Aikidoka, ken jij misschien ook de bondolino? Is de tula in ieder geval niet warmer dan de bondolino? Luchtiger zou fijn zijn maar hoeft niet perse, als het in ieder geval maar niet nóg warmer is...
Alle reacties Link kopieren
Hier ook een vraag over dragen met de Bondolino. Zoon vond het inmiddels (maat 56) prima om erin gedragen te worden en valt na een minuut of 5 in slaap. Hij houd zijn hoofdje graag recht (slaapt op zijn rug ook altijd met hoofd recht) en doet dat ook in de Bondolino. Hij ligt dan met zijn neus tegen mijn borst. Ik check regelmatig of hij nog goed ademhaalt en draag hem zo hoog mogelijk om zijn neus redelijk vrij te houden. Als ik zijn hoofd op een zij probeer te leggen protesteert hij. Kan het kwaad dat zijn hoofdje er recht in ligt?
Alle reacties Link kopieren
quote:Moondancer schreef op 01 april 2017 @ 16:34:

Hier ook een vraag over dragen met de Bondolino. Zoon vond het inmiddels (maat 56) prima om erin gedragen te worden en valt na een minuut of 5 in slaap. Hij houd zijn hoofdje graag recht (slaapt op zijn rug ook altijd met hoofd recht) en doet dat ook in de Bondolino. Hij ligt dan met zijn neus tegen mijn borst. Ik check regelmatig of hij nog goed ademhaalt en draag hem zo hoog mogelijk om zijn neus redelijk vrij te houden. Als ik zijn hoofd op een zij probeer te leggen protesteert hij. Kan het kwaad dat zijn hoofdje er recht in ligt?Kan helemaal geen kwaad. Ik weet nog wel dat ik dat in het begin ook spannend vond!
Alle reacties Link kopieren
Ik vroeg het omdat ik een Ergobaby Ventus heb (met mesh is die) en die heb ik juist gekocht omdat ze dacht ik lang te gebruiken zijn. Kind is nu iets langer dan 80 cm en het rugpand komt al niet meer tot z'n nek. Dat lijkt me gewoon minder comfortabel. Maar ja dat luchtige staat me wel aan omdat ik graag draag op vakantie en op warme dagen ook.
Alle reacties Link kopieren
quote:appeltjesgroen schreef op 01 april 2017 @ 16:22:

Aikidoka, ken jij misschien ook de bondolino? Is de tula in ieder geval niet warmer dan de bondolino? Luchtiger zou fijn zijn maar hoeft niet perse, als het in ieder geval maar niet nog warmer is...Nee, geen ervaring met bondolino. Als ik foto's bekijk lijkt de bondolino me zwaarder en dikker dan de Tula. De Tula is vrij simpel: gewatteerde tailleband en schouderbanden, een rugpand van stevige stof en een afneembaar hoofdkapje. Wat je nodig hebt en meer niet, in mijn ogen.
Alle reacties Link kopieren
Weet iemand misschien waar ik een tweedehands Rose & Rebellion kleuterdrager zou kunnen vinden? Het aanbod op internet is zeer beperkt....
Alle reacties Link kopieren
Appeltjesgroen:

Tula en Rose&Rebellion zijn vergelijkbaar qua stof. Ik vind ze minder dik dan de Bondolino. Die heeft toch wat meer gevoerde delen.
Alle reacties Link kopieren
Skiko: heb je op Facebook al gekeken? Tweedehands draagdoekenmarkt of Draagpraat zou een goede plek zijn om te starten met je zoektocht.
quote:Hertjehertje schreef op 01 april 2017 @ 23:08:

Appeltjesgroen:

Tula en Rose&Rebellion zijn vergelijkbaar qua stof. Ik vind ze minder dik dan de Bondolino. Die heeft toch wat meer gevoerde delen.

Ah, dat is goed om te weten. Dan denk ik dat het een Tula wordt, heb zo'n lieve patroontjes gezien . Eerst nog even wat babyspullen verkopen op marktplaats...



Ik heb vannacht (kon niet slapen...) trouwens bedacht dat ik mijn draagdoek ga omvormen tot ringsling. Handig voor even met boodschappen doen, denk ik. En als draagdoek gebruik ik hem toch niet. De doek is groot genoeg om twee ringslings van te maken. Heb zojuist ringen besteld, naaimachine staat altijd paraat, en met de tweede sling kan ik dan misschien een zwangere vriendin blij maken. Is een fijne dunne stof (EllaRoo Limone), lekker voor de zomer. Heb het altijd zo'n mooie doek gevonden, zo ga ik hem misschien nog gebruiken.
Alle reacties Link kopieren
Wat een goed idee. Ik heb nooit een ringeling geprobeerd.
Alle reacties Link kopieren
quote:Hertjehertje schreef op 01 april 2017 @ 23:09:

Skiko: heb je op Facebook al gekeken? Tweedehands draagdoekenmarkt of Draagpraat zou een goede plek zijn om te starten met je zoektocht.Nee, nog niet gekeken, dank voor de tip!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven