dreumes met zwakke luchtwegen/ KNO, wie nog meer?

08-10-2014 16:52 46 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hai allemaal,



Mijn zoontje is van maart 2013,



Helaas kreeg hij in september 2013 zijn eerste

Oorontsteking en was dat de eerste van velen.

In december werd hij voor de eerste keer in het ziekenhuis opgenomen met benauwdheid en dat bleek een bacteriële longontsteking te zijn.



Hierna volgden door ontelbare oorontstekingen, 3 keelontsteking en nog een longontsteking zo'n 10 a 11 tripjes naar de SEH en 5 opnames a een week inclusief sonde, zuurstof etc etc





In maart afgelopen jaar was de laatste keer, daarna werd het weer beter en m'n zoontje dus ook.

Nu is het net 3 dagen echt herfst en maandagavond zaten we alweer in het ziekenhuis wegens benauwdheid.. En ja hoor, hij zit weer tegen een oorontsteking aan. En ik trek gewoon niet weer zo'n winter van ellende, zorgen, stress, 's nachts met gierende banden naar t ziekenhuis. Ik had zo gehoopt dat hij eroverheen gegroeid zou zijn. Ik geef hem multivitamine speciaal vanaf 1 jaar, probeer

Hem gezond fruit en groente te laten eten. Wat kan ik nou nog meer doen?!





Ik zoek mensen die ook een dreumes hebben met zwakke luchtwegen om ervaringen uit te wisselen, of mensen van wie het kindje al wat ouder is en dit gehad heeft? Zijn ze daar overheen gegroeid of is het astma of bronchitis oid geworden?
Alle reacties Link kopieren
Is hij al eens getest op allergieën??



Mijn zoon bleek gewoon een allergie te hebben en daar kwamen we pas na 2,5 jaar kwakkelen achter door een doodsimpele bloedtest.
Alle reacties Link kopieren
Mijn kind vanaf een maand of 3 4. Vaak oorontsteking en een paar keer ziekenhuis om daar een nachtje aan zo'n meter te liggen. Eén keer aan het zuurstof. Hij is er overheen gegroeid, is nu 13.

Ik ben echter niet zo van de "zorgen ellende en stress" Wel twee keer met de ambulance opgehaald omdat ze dat beter vonden (geen auto)

Ik zou zeggen maak je niet zo druk, stress is ook niet goed voor zo'n uk en hoe kalmer jijzelf bent hoe beter voor hem.

En echt meestal groeien ze daar gewoon overheen.

Btw ik heb zelf astma en verwachtte dat bij hem dus ook maar tot nu toe niets.

Heb wel zodra ik zwanger bleek mijn inrichting aangepast, laminaat, lamellen (geen stof) en lederen bank.
Alle reacties Link kopieren
Zusenzoo, nee hij is niet getest omdat de artsen in maart zeiden dat er nog niets te zien was op deze leeftijd. We zijn maandag weer na 3 keer vernevelen in het zkh naar huis gegaan en hij lijkt nu voor de allereerste keer de goede kant op te gaan ipv bergafwaarts. We hebben morgen een belafspraak met een kinderarts en wil dus wat vragen klaar hebben over verder onderzoek. Allergie ga ik opschrijven.



We hebben nu thuis qvar als onderhoudsmedicatie en ventolin voor als hij benauwd wordt maar dat is dus meestal niet genoeg.
Alle reacties Link kopieren
Nina, ik lees je minder prettige reacties vaker en jij weet niet hoe mijn kind eraantoe is als we dus (in overleg met de HAP) naar het ziekenhuis rijden.



Wij gaan niet naar het ziekenhuis vanwege een lullige oorontsteking maar omdat hij als direct gevolg daarvan zo benauwd wordt dat het dus niet goed gaat. En je kan me wel vertellen dat ik me geen zorgen moet maken maar dat gaat zo lastig als je kind bijna blauw aanloopt en piepend aan de monitor ligt he? Maar goed, dank,

Voor je waardevolle input.
Bij mijn zoon was het een stuk minder dramatisch dan die van jou (oorontstekingen en longontstekingen, maar het bleef bij 1 ziekenhuisopname). Het ging bij hem elke winter wat beter, en afgelopen winter (toen was hij drie) is hij nauwelijks ziek geweest.

Hij lijkt er dus wel overheen gegroeid, maar het duurde langer dan een jaar.

Sterkte voor jullie!
Alle reacties Link kopieren
Ik ben trouwens blij voor je dat je zoon eroverheen gegroeid is en dat hij geen astma heeft. Dat komt hier helemaal niet in de familie voor, dus daar heb ik ook niet echt een link mee.
Alle reacties Link kopieren
He miffy wat fijn!



Ik had maandag echt even een een verdrietig moment want de zomer ging zo goed! We hebben zelfs een keer in een centerparcs zwembad kunnen zwemmen zonder oorontsteking daarna, echt super voor hem want hij vind t zo enorm leuk.



Dus ja, m'n hoop was wel even vervlogen, maar goed om te lezen dat het bij jullie iedere winter wat beter ging. Heb je nog iets extra's gedaan voor z'n weerstand?
Heeft hij geen buisjes gekregen? Hier in anderhalf jaar tijd tig oorontstekingen, twee longontstekingen en een keelontsteking. Buisjes erin en klaar was het. Nog een keer oorontsteking gehad maar het liep er zo uit zonder gedoe. De buisjes zijn er in een jaar tijd uitgegroeid en afgelopen winter nergens last van. Kind is nu al bijna twee jaar niet meer ziek geweest.
Alle reacties Link kopieren
Dank voor je reactie Ginger, eigenlijk zouden we in overleg gaan of er eind april buisjes geplaatst zouden worden maar omdat hij half maart ineens zo opknapte wilde de KA het toch nog even aankijken. Dus dat is er niet meer van gekomen. Maar is een goede om weer ter sprake te brengen morgen. Dank!
Alle reacties Link kopieren
Oorontstekingen heb ik niet veel ervaring mee, kortademigheid wel. Mijn zoon kreeg met drie maanden eczeem. Hij bleek allerlei allergieeen te hebben en toen hij een maand of tien was zaten we voor het eerst op de SEH met een benauwd kind. Sindsdien nog een aantal keer gebeurd, na vernevelen mochten we iedere keer naar huis (soms met prednison of ab). Inmiddels is hij tien en heeft hij twee jaar geleden, na een opname met een dubbele longontsteking en een astma-aanval officieel de diagnose astma gekregen.



Hij heeft qvar en airomir. Qvar standaard, hij zit nu op 2x1 puf maar vaak gaat hij in de herfst/winter naar 2x2. Airomir schijnt wat dieper in de longen te komen dan ventolin, misschien kan je dat voorstellen aan de kinderarts? En hoeveel pufs ventolin geef je? 1Puf is geen puf zegt de kinderarts van mijn zoon altijd, hij moet er altijd gelijk drie. Het is ook wel slecht weer voor longpatienten nu, mijn zoon heeft gelijk meer last en ik ook (astma komt voor in de familie). Sterkte.
Alle reacties Link kopieren
1 van mijn dochters kreeg om de haverklap een oorontsteking dat steevast een luchtweginfectie werd.

Ze hoorde ook echt veel minder door het vocht in haar oortjes.



Ze heeft sinds 3, 4 maanden buisjes en haar amandelen in zowel haar keel als haar neus zijn verwijderd.

Ik heb gewoon een ander kind gekregen. Veel minder ziek ( toch een lichte oorontsteking gehad maar niet doorgeslagen in een luchtweginfectie en veel minder heftig ziek) en ze hoort gewoon echt weer alles waardoor haar spraak vooruit is geknald!



Als je je kind eerder kunt laten helpen door buisjes te plaatsen, amandelen verwijderen, doen!
"Laat varen alle hoop, gij die hier binnentreedt"
Alle reacties Link kopieren
Operatie viel me overigens 100% mee.

De kinderen krijgen in ons ziekenhuis een flinke cocktail van pijn medicatie, zeker bij amandeloperatie.
"Laat varen alle hoop, gij die hier binnentreedt"
Alle reacties Link kopieren
Het vochtige weer nu is echt niet fijn. Ik heb zelf astma en was vannacht flink benauwd, terwijl dat me bijna nooit meer overkomt nu mijn medicatie goed is ingesteld.



Maar voor je vraag: mijn dochter had ook een lastige eerste paar jaar. Niet zo erg als jouw zoon (nooit opgenomen geweest, wel vaak HAP), maar wel als baby al bronchitis, longontsteking, heftige pseudokroepaanvallen, etc. gehad. Gek genoeg nooit een oorontsteking, terwijl ikzelf als kind (ondanks de buisjes) een gehoorbeschadiging heb opgelopen door alle oorontstekingen.



De kinderarts was op basis hiervan bang dat ze astma zou ontwikkelen (er is waarschijnlijk een verband tussen gevoeligheid voor pseudokroep en astma, en het komt veel in beide families voor). Dat is echter tot nu toe niet gebeurd, ze lijkt eroverheen te groeien. Dochter is nu 4,5, en had laatst weer eens pseudokroep. Maar in plaats van heftig benauwd en allerlei medicatie verliep het nu heel mild. Ze heeft als baby trouwens ook allergieën gehad, is ze ook helemaal overheen gegroeid.



Met 1,5 zijn ook haar neusamandelen verwijderd. Dat gebeurde vanwege slaapapneu, maar het heeft ook geholpen tegen de hefitge verkoudheden die ze steeds had. Probleem is wel dat dochter niet per se minder vaak ziek werd, het werden alleen andere dingen.
Onze zoon heeft dit ook de eerste jaren gehad tot hij een jaar of 5 was. Hij kreeg vanaf het eerste herfstweer tot het begin van de lente twee soorten puffers: ventolin en flixotide. Als we dit in een lage dosering gaven kwam hij de herfst/winter redelijk goed door. Uiteindelijk zijn met 2,5 zijn amandelen geknipt, want die gaven steeds meer klachten.
quote:misssuus schreef op 08 oktober 2014 @ 17:07:

Allergie ga ik opschrijven.



Vraag evt. een verwijzing anar een allergoloog, die zijn daarin gespecialiseerd.



We hebben nu thuis qvar als onderhoudsmedicatie en ventolin voor als hij benauwd wordt maar dat is dus meestal niet genoeg.Overleg eens of er andere medicatie is of een verhoging van de huidige, misschien blijft hij dan wel klachtenvrij.
Alle reacties Link kopieren
Zo, wat een hoop reacties! Even in etappes op iedereen reageren.



Daantje: hij krijg sinds maandag iedere 4 uur 2 pufjes ventolin en we gaan nu weer verder afbouwen. De qvar krijgt hij nu weer standaard 2 keer per dag 2 puffen. Airomir ga ik noemen bij de KA,



t klinkt als een heftige tijd voor jullie, hoop dat het goed blijft gaan!





Saaaar: jij hebt tweelingdochters toch? Hoe oud is je dochter die buisjes gekregen heeft?

Ik neig ook erg naar de buisjes want hij heeft chronisch rode oren als we bij de HA komen, ondanks ab ofzo.
Alle reacties Link kopieren
quote:misssuus schreef op 08 oktober 2014 @ 17:11:

Nina, ik lees je minder prettige reacties vaker en jij weet niet hoe mijn kind eraantoe is als we dus (in overleg met de HAP) naar het ziekenhuis rijden.



Wij gaan niet naar het ziekenhuis vanwege een lullige oorontsteking maar omdat hij als direct gevolg daarvan zo benauwd wordt dat het dus niet goed gaat. En je kan me wel vertellen dat ik me geen zorgen moet maken maar dat gaat zo lastig als je kind bijna blauw aanloopt en piepend aan de monitor ligt he? Maar goed, dank,

Voor je waardevolle input.Nou zeg, zelf kan je er ook wat van. Denk je echt dat je zomaar met een ambulance opgehaald word?

Maar als jij niet in wilt zien dat paniek en stress niet bevorderlijk is voor de benauwdheid van je kind....
Alle reacties Link kopieren
Reglisse dank voor je reactie, wat vervelend dat het qua ziek zijn niet minder geworden is,

Staat het wel allemaal in verbinding met elkaar of zijn het hele andere dingen die nu voorbij komen?



Nachtvlinder, is flixotide jullie onderhoudsmedicatie of alleen als er benauwdheid opkomt? Dank voor de suggestie, ga ik meenemen.
Alle reacties Link kopieren
De reden waarom oorontstekingen mn bij jonge kinderen voorkomt is de vorm van de buis van Eustachius op die leeftijd



Bij een volgroeide kaak is deze buis recht en loopt af. Bij jonge kinderen zit daar een bocht in, het middendeel ligt lager dan beide uiteinden. In die bocht kan dus makkelijk vocht blijven staan en geeft klachten.



Buisjes kunnen een uitkomst zijn. Na het 8 ste jaar is het meestal over.



Het heeft weinig te maken met een slechte weerstand, wel met pech elk virusje op te pakken.





Volgens mij is het beleid bij beginnende oorpijn nog steeds kortdurend xylomethazolinespray in de neus en paracetamol mAr dat moet je even navragen.

Een doorgesneden uit naast het bed om de neus open te houden.



Voor de benauwdheid: is er al naar astma gekeken en daarbij allergieën?
Je bent zelf een theepot
Vraag even een verwijzing naar de KNO-arts anders. Hier hebben ze toen ze een jaar was eerst de neusamandel verwijderd, in de hoop dat dat genoeg was. Achteraf heb ik spijt dat ik niet meteen op mijn strepen ben gaan staan wat betreft de buisjes, want het hielp niks. De buisjes deden het hem. Wel gek dat ze het zo aankijken, in het algemeen is het:zoveel oorontstekingen, hup, buisjes erin. Meestal doen ze buisjes en neusamandel in 1 operatie. Oorontstekingen doen zo veel pijn, vind het bijna gemeen van de KA dat die wilde afwachten... (Ja, oke, narcose, ook geen pretje, maar voor die vijf minuten operatie en het enorme verschil dat het maakt....)
Alle reacties Link kopieren
Suzannesuus, Thanks voor je reactie, de oorontstekingen worden inderdaad behandeld met xylometazoline en zoutoplossing en daarnaast PCM. Soms AB.



Nee daar is nog niet naar gekeken omdat de artsen een paar keer zeiden dat dat nog niet te zien is op die leeftijd ( dat was rond 1 jaar oud ongeveer ) ik zet de vraag erbij.
Alle reacties Link kopieren
Ik vind het heel vreemd dat je nog niet onder behandeling bent van een KN-arts. Dit zijn bij uitstek klachten waar deze specialist iets mee kan. Om te beginnen buisjes! Hier 2 'oren' kinderen - vanaf het stoppen van de bv kregen ze na 2 weken elk hun eerste oorontsteking, gevolgd door gem. 1 iedere maand. Beiden hebben 2 keer buisjes gehad, 1 ook met neusamandelen erbij. Dat was een verademing! Je kon ook direct merken als ze eruit waren, want dan werden ze opeens weer ziek. Dus: verwijzing KNO met grote spoed.



Daarnaast zouden ze in het ziekenhuis langdurige antibiotica kunnen voorschrijven. Dit kreeg onze jongste ivm andere (slaap)problemen, om haar zo gezond mogelijk te houden. Dat heeft ze 5 mnd lang geslikt. Ik weet dat het geen ideaal middel is, je kunt er resistent tegen worden, darmflora enz. enz., maar ik vond het toen erg fijn dat ze even kunstmatig gezond werd gehouden in die periode. In jouw geval lijkt me dat ook wel een oplossing, zeker gezien het komende seizoen..



Sterkte! Niets aan om je kind zo ziek te zien.



Edit; oja, een ui bij zijn bed idd kan ook helpen, en met de neusspray niet wachten tot hij oorontsteking heeft, maar direct gebruiken als hij verkouden wordt!
anoniem_207841 wijzigde dit bericht op 08-10-2014 19:21
Reden: Toevoeging
% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
airomir en ventolin zijn in principe allebei salbutamol=luchtwegverwijder



flixotide gebruik je als onderhoudsmedicijn, het voorkomt/vermindert de ontstekingen in de luchtwegen. pas gebruiken bij benauwdheid heeft niet zoveel zin. soms stop je wel in de zomer als de klachten dan minder zijn. dit ivm mogelijk achterblijvende groei bij langdurig gebruik van (hoge doseringen) inhalatiecorticosteroiden.



allergietest: negatief wil nog niet zoveel zeggen omdat het in het bloed nog niet te zien kan zijn op deze jonge leeftijd, positief wil zeggen dat je er in ieder geval wel allergisch voor bent. maar over een allergie kun je ook weer heengroeien.



is je huis al gesaneerd? ben je al bij een kinderlongverpleegkundige langsgeweest? die lopen het hele patroon van ontstaan van benauwdheid en dergelijke met je door. wat kun je doen om benauwdheid te voorkomen en wat doe je als hij benauwd is.



verder spreek je inderdaad nog niet van astma op deze leeftijd maar van BOB bronchus obstructief beeld. vaak groeien kinderen hier overheen, omdat de longen groeien. blijft het bestaan na ongeveer de 6e verjaardag, dan spreek je van astma.



en buisjes kan ene heel dankbare ingreep zijn. opname om 7.30 uur, 10 uur weer naar huis.
Alle reacties Link kopieren
@viane, airomir is wel ietsje anders dan ventolin. Mij is verteld dat airomir uit kleinere deeltjes bestaat die dieper in de longen komen. Vandaar dat mijn zoon is overgegaan van ventolin op airomir. Je mag officieel pas van astma spreken na een longfunctietest, dat kan vanaf een jaar of 5. Mijn zoon deed hem pas toen hij 8 was, na zijn ziekenhuisopname. Wordt ongeveer een keer per jaar herhaald (2x per jaar naar ka).



@misssuus, denk je dat je zoontje allergisch is? Hebben jullie huisdieren, is je huis gesaneerd etc.? Heeft hij geen eczeem? Mijn zoon heeft trouwens ook buisjes en zijn neusamandelen zijn verwijderd. Ik weet dat ze zo'n ingreep liever niet doen bij heel jonge kinderen, volgens mij omdat het risico op een nabloeding groter is? Maar ik zou dat risico wel willen nemen als ik jou was, het kan een hoop ellende schelen. Symptoombestrijding is leuk maar voorkomen is natuurlijk beter.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven