Meertalige opvoeding - school 5de taal??

23-01-2017 12:22 56 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo dames (en heren )



Wij voeden onze zoon viertalig op.

Althans we spreken drie talen rechtstreeks met hem; moedertaal, vadertaal, lands taal bij de oppas, en onderling spreken man en ik Engels.



Nu is het tijd om hem in te schrijven voor de kleuterschool. We wonen in een grens gebied, en niet alle, maar wel veel scholen bieden tweetalig onderwijs aan. Echter is die tweede taal dus niet al 1 van de vier die hij kent.



Wij twijfelen.

1. Het word teveel, hij heeft natuurlijk al een lichte achterstand met praten omdat hij elk woord x4 leert, en een 5de taal zal hem waarschijnlijk in eerste instantie nog iets vertragen.

2. Een tweetalige school zal wel meer begrip kunnen opbrengen voor zijn situatie en zich beter in hem kunnen verplaatsen. Het is nogal een patriottisch land, dus op een ééntalige school zouden we best tegen domme adviezen aan kunnen gaan lopen zoals 'u moet thuis lands taal met hem spreken', wat door alle experts op dit gebied wordt afgeraden omdat kind dan fouten aanleert. Daarbij geeft onze buurvrouw aan, die onderwijzeres is (buiten onze stad) dat ze het wel zou doen.



Heeft iemand hier ervaring mee? Ik hoop dat liuibi meeleest, misschien dat zij deze ervaring al heeft? Wat denken jullie?
Alle reacties Link kopieren
Overigens spreken man en ik onderling Engels voor dezelfde reden, als we elkaars taal gaan spreken (wat we in de basis matig tot redelijk beheersen) hoort zoon de hele tijd fouten. En Engels beheersen we beiden erg goed. Onze voertaal op het werk is ook Engels.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb mij door een psycholoog laten vertellen dat meer dan twee al niet echt geweldig is, dus vijf lijkt me een beetje overkill.......
Oh dear, how sad, never mind.
Alle reacties Link kopieren
Beheerst hij de landstaal al redelijk? Anders zou ik voor een school die vooral hier in lesgeeft kiezen. Deze taal heeft hij het meest nodig in de toekomst lijkt mij.
Such a beautiful place to be with Friends.
Alle reacties Link kopieren
Onze kinderen zijn tweetalig. Wij spreken thuis Nederlands, terwijl de kinderen op school Engels spreken. Ook wij hebben van aan het onderwijs gelieerde instanties ook al eens het advies gekregen om thuis Engels te spreken, maar adviezen kun je natuurlijk naast je neerleggen.



Ik zou denk ik eens gaan praten op die tweetalige school. Zoals je aangeeft hebben ze daar meer verstand van meertaligheid dan op andere scholen, en misschien ook wel meer dan die ene onderwijzeres die je erover gesproken hebt. Ik hoop dat zij jullie advies kunnen geven. Het is hoeft natuurlijk niet per se zo te zijn dat ze jouw kind binnen willen praten; misschien hebben ze juist wel heel veel ervaringen waar bleek dat vijf talen teveel waren.
"I'm gonna see if you know the words to this song. If you don't you better ask somebody!"
Alle reacties Link kopieren
quote:Hayek schreef op 23 januari 2017 @ 12:26:

Ik heb mij door een psycholoog laten vertellen dat meer dan twee al niet echt geweldig is, dus vijf lijkt me een beetje overkill.......Over het algemeen denken psychologen daar heel anders over dan taalkundigen die daar uitgebreid onderzoek naar hebben gedaan, is mijn ervaring. Maar mijn gevoel zegt ook dat vijf wel érg veel is.
"I'm gonna see if you know the words to this song. If you don't you better ask somebody!"
Alle reacties Link kopieren
quote: Een tweetalige school zal wel meer begrip kunnen opbrengen voor zijn situatie en zich beter in hem kunnen verplaatsen. Het is nogal een patriottisch land, dus op een ééntalige school zouden we best tegen domme adviezen aan kunnen gaan lopen zoals 'u moet thuis lands taal met hem spreken', wat door alle experts op dit gebied wordt afgeraden omdat kind dan fouten aanleert.

Ik vind dit geen redenen om voor een tweetalige school te gaan. Domme adviezen leg je toch gewoon naast je neer? En begrip van school, tja dat kun je ook zelf kweken toch, daar heb je geen tweetalig onderwijs voor nodig vind ik.



Ik vind de nadelen echt torenhoog, de belasting van vier talen vind ik eigenlijk al veel te hoog, dus ik zou daar zéker geen vijfde aan toevoegen.
Ik neem aan dat de 1ste taal de taal van het land is. De tweede taal is niet Engels want dat spreken jullie thuis.

Wat is dan de tweede taal als ik het vragen mag?
Ik ben erg voor een meertalige opvoeding, als de situatie zich voordoet.

Maar in dit geval betwijfel ik of ik voor een tweetalige school zou kiezen. Omdat nóg een taal erg veel is maar ook omdat het misschien ten koste gaat van de talen die minder aanwezig zijn (taal vader en taal moeder).

Wij hebben er in ieder geval bewust niet voor gekozen en in ons geval is vaders taal de taal van het land waar we wonen (dus een taal minder dan in jullie situatie). Ook omdat ik het jammer zou vinden als de extra taal een hindernis voor het "gewone" leren zou zijn.



Je zegt trouwens viertalig, maar spreekt je zoon daadwerkelijk ook engels? Een vraag uit interesse. Mijn kinderen nl niet, ook al spraken man en ik onderling ook engels.
Alle reacties Link kopieren
Jeetje, 5 talen....Knap kind als hem dit gaat lukken!



Wat zijn jullie plannen voor de toekomst? Blijven jullie hier?

Dan zou ik er misschien voor kiezen vader- of moedertaal te laten vallen, afhankelijk van welke familie het best Engels spreekt of welke taal het meest bruikbaar is.



Stiekem ben ik heel nieuwsgierig om welke talen het allemaal gaat!
Alle reacties Link kopieren
Ik vraag me ook nog af in hoeverre het zou lukken om daadwerkelijk al die talen echt 'op peil' te houden. Bij ons gaat het maar om twee talen, maar het Nederlands van mijn kinderen (zeker van de jongste) is beduidend slechter dan hun Engels, dat ze op school spreken en waar ze in leren. Een oplossing zou kunnen zijn om ze in het weekend naar Nederlandse les te sturen, maar daar heb ik tot nu toe nog niet voor gekozen omdat we dat voor onze kinderen al teveel belasting vinden bovenop hun normale schooldagen en huiswerk. En ik zie me bij jou zo voor me dat je hem van de Nederlandse naar de Engelse school, naar de ...e school moet rijden na school/in het weekend...
"I'm gonna see if you know the words to this song. If you don't you better ask somebody!"
Ik ben ook wel nieuwsgierig om welke talen het gaat.



Hier spreken we 2 talen thuis bij kind. Zweeds (vriend) en Engels (onderling). Ik spreek ook Zweeds tegen vriend, maar niet waar kind bij is. Zij zou dan mijn fouten kunnen overnemen en dat wil ik niet, daarom spreek ik alleen Zweeds op werk en als kind bijvoorbeeld slaapt of weg is. Kind praat wel weer Zweeds tegen mij, maar ik spreek in het Engels terug.



Klinkt heel ingewikkeld allemaal, maar het werkt prima.
Alle reacties Link kopieren
quote:Stefke schreef op 23 januari 2017 @ 12:40:

Jeetje, 5 talen....Knap kind als hem dit gaat lukken!



Wat zijn jullie plannen voor de toekomst? Blijven jullie hier?

Dan zou ik er misschien voor kiezen vader- of moedertaal te laten vallen, afhankelijk van welke familie het best Engels spreekt of welke taal het meest bruikbaar is.



Stiekem ben ik heel nieuwsgierig om welke talen het allemaal gaat!Daar zou ik nooit voor kiezen: ze zijn al gestart met het opvoeden in hun eigen talen en het zou wel heel onnatuurlijk voelen om ineens over te schakelen op een ander (al is dat misschien wel wat minder omdat ze onderling Engels spreken). Dan zou ik er eerder voor kiezen om dus niet naar een tweetalige school te gaan.
"I'm gonna see if you know the words to this song. If you don't you better ask somebody!"
Alle reacties Link kopieren
quote:DG2015 schreef op 23 januari 2017 @ 12:45:

[...]



Daar zou ik nooit voor kiezen: ze zijn al gestart met het opvoeden in hun eigen talen en het zou wel heel onnatuurlijk voelen om ineens over te schakelen op een ander (al is dat misschien wel wat minder omdat ze onderling Engels spreken). Dan zou ik er eerder voor kiezen om dus niet naar een tweetalige school te gaan.



Moeder zou toch ipv eigen taal naar het Engels kunnen gaan? Ik vind dat zo raar nog niet.

Stel dat je bijvoorbeeld in Belgie zou wonen en daar op school Nederlands en Frans zou krijgen zou ik het belangrijk vinden dat mijn kind beide talen leert, omdat het belangrijk is beide talen te spreken als je daar opgroeit.

Mocht je over 3 jaar weer verhuizen omdat je nu uitgezonden bent of zo, dan ligt dat anders.
Alle reacties Link kopieren
Maar dat zou dan meteen betekenen dat bijvoorbeeld opa en oma Engels met hun kleinkind moeten gaan spreken. Dat creeert echt een soort van afstand, terwijl juist kleinkinderen zo dichtbij mensen staan. (Figuurlijk dan, want waarschijnlijk woont kleinkind in een ander land dan zij.)
"I'm gonna see if you know the words to this song. If you don't you better ask somebody!"
Alle reacties Link kopieren
Onze zoon en dochter voeden we tweetalig op, Nederlands en Turks. Zoon krijgt op school Spaans en Engels (dochter nog niet zit in gr 1). Engels spreken we ook onderling als ouders overigens.

Vooralsnog lijkt hem dat niet in de weg te zitten. Hoe meer talen hoe makkelijker het wordt, je gaat toch verbanden zien tussen de talen.

Bijvoorbeeld



Paars is in he Turks mor. In het Spaans morado.



Ik merk nu al aan zoon (7) dat hij het erg makkelijk oppakt. Enerzijds omdat hij gewoon erg slim is, maar dat zijn ze allemaal in zijn klas. Het feit dat hij al 2 (a 3) talig is speelt daarin mee.



Op de kleuterleeftijd is het overigens nog normaal dat meertalige kinderen iets achterlopen, dat trekt vanzelf bij en daarna wordt het alleen maar makkelijker. Ik zou dus kijken wat de toekomstplannen zijn als de situatie zich zo zal voortzetten zou ik me niet door een vijfde taal laten belemmeren, als het maar voor korte duur is zou ik het niet doen.
if we all light up, we can scare away the dark...
Ik heb ervaring, zowel bij mijzelf als bij mijn jongere neefjes en nichtjes.



Ik zou het je echt afraden om voor nóg meer talen te gaan. Ik ben zelf drietalig opgevoed en dat gaf soms al grote problemen, met name bij mijn zus. Maar zelf heb ik er soms ook last van gehad en ik spreek ook niet alle talen even goed (meer). Het lastigste is dat je de problemen pas signaleert als je kind echt gaat achterlopen en dan wordt het meteen vrij ernstig. Je kan beter twee talen echt goed spreken dan 4 talen matig, zeker qua scholing en diepgang.



In jouw plaats zou ik kiezen voor een school in de landstaal. Dan kun je zelf thuis focussen op je beider eigen talen, die je waarschijnlijk ook het beste spreekt en dus het beste kunt aanleren. Engels is zo algemeen en bovendien een relatief simpele taal om te leren, dat komt ongetwijfeld vanzelf wel goed.



De meerwaarde van een tweetalige school zie ik in deze situatie absoluut niet.
Tatli, is de school van jouw kind meertalig of krijgt hij Spaans en Engels als vakken? Want dat vind ik wel een verschil.

Op een meertalige school leert men bv ook rekenen in de andere taal. Dat vonden wij net wat teveel. Maar bv Engels en Frans als gewone vakken is geen probleem natuurlijk.
Alle reacties Link kopieren
Nee de school is inderdaad niet meertalig dus dat scheelt. Maar het is nu wel opvallend dat hij de het Spaans zo snel oppakt. Engels is al heel goed op niveau terwijl we dat eigenlijk alleen als ouders onderling spreken.

Ik zie wel het verschil met de kleutertijd, vanaf een jaar of 6/7 valt de achterstand bij meertalige kinderen over het algemeen weg.
if we all light up, we can scare away the dark...
Ik denk dat het van de taalkundige capaciteiten van het kind afhangt. Ik heb in mijn omgeving tweetalige kinderen (Nederlands in combinatie met Turks, Marokkaans, Duits, Pools of Russisch) die beide talen matig beheersen en moeite hebben met het opvolgen van instructies op school, zwemles e.d. En ik heb in mijn omgeving een expat gezin met viertalige kinderen die daarnaast zonder er moeite voor te doen binnen een jaar de nieuwe landstaal via de oppas oppikken en de oude landstaal niet vergeten.
quote:tatlitatli schreef op 23 januari 2017 @ 13:21:

Maar het is nu wel opvallend dat hij de het Spaans zo snel oppakt. Engels is al heel goed op niveau terwijl we dat eigenlijk alleen als ouders onderling spreken.

Ik zie wel het verschil met de kleutertijd, vanaf een jaar of 6/7 valt de achterstand bij meertalige kinderen over het algemeen weg.Jouw zoon is toch hoogbegaafd? Dat kun je m.i. niet vergelijken met een 'gemiddeld' kind.
Alle reacties Link kopieren
quote:S-Groot schreef op 23 januari 2017 @ 12:31:

[...]



Ik vind dit geen redenen om voor een tweetalige school te gaan. Domme adviezen leg je toch gewoon naast je neer? En begrip van school, tja dat kun je ook zelf kweken toch, daar heb je geen tweetalig onderwijs voor nodig vind ik.



Ik vind de nadelen echt torenhoog, de belasting van vier talen vind ik eigenlijk al veel te hoog, dus ik zou daar zéker geen vijfde aan toevoegen.Dit. Knap kind
Alle reacties Link kopieren
quote:Lamis schreef op 23 januari 2017 @ 13:28:

[...]



Jouw zoon is toch hoogbegaafd? Dat kun je m.i. niet vergelijken met een 'gemiddeld' kind.

Dat is ook wel zo, maar ik dacht altijd dat bij veruit de meeste kinderen het vanaf 6/7 jaar makkelijker werd om meerdere talen naast elkaar te spreken? Dat herken ik namelijk wel heel erg bij zoon.

Wat misschien wel uitzonderlijk is dat zoon het direct kan toepassen, dus hij krijgt de cijfers aangeboden in het Spaans en kan dan ook gelijk rekenen ermee. Ik denk dat dat het stukje begaafdheid is en dat ik wellicht onderschat hoe groot die stap is voor meer gemiddelde kinderen. Het is ook lastig om je eigen kind als referentiekader te gebruiken, naast iq zijn er nog tig variabelen die van invloed kunnen zijn.
if we all light up, we can scare away the dark...
Alle reacties Link kopieren
quote:DG2015 schreef op 23 januari 2017 @ 12:30:

Onze kinderen zijn tweetalig. Wij spreken thuis Nederlands, terwijl de kinderen op school Engels spreken. Ook wij hebben van aan het onderwijs gelieerde instanties ook al eens het advies gekregen om thuis Engels te spreken, maar adviezen kun je natuurlijk naast je neerleggen.



.



Hier hetzelfde. Overigens is de school waar ik werk verdeeld over wel of niet ook Engels thuis praten. Ik heb een aantal collega's die zich hebben gespecialiseerd in Engels als 2e taal. Zij geven aan dat het juist belangrijk is dat een kind ook zijn moedertaal goed leert. Dat is namelijk de basis voor het leren van alle additionele talen. Thuis spreken wij dus Nederlands met uitzondering van huiswerk of als er visite is. Tevens zijn hun boeken vanuit de bibliotheek Engels dus die lees ik uiteraard in het Engels voor.



TO ik vind het lastig om je advies te geven. Ik zou in eerste instantie kijken naar de school die jij het beste bij jullie vindt passen. Vanuit daar kun je altijd gaan kijken hoe nu verder.
Hersenverbindingen en meervoudige intelligenties werken toch anders bij hoogbegaafden.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven