Mijn kind heeft een verstandelijke beperking

21-05-2015 20:18 741 berichten
Alle reacties Link kopieren
Een vervolg op het topic " Zoontje van 20 maanden zegt nog niks". Dit topic is bedoeld voor ouders van kinderen met een serieuze ontwikkelingsachterstand, (verstandelijke) beperking of stoornis.
Alle reacties Link kopieren
Nansie zijn jullie gestopt met de medicatie omdat hij geen aanvallen meer kreeg? Of heeft nog steeds regelmatig aanvallen?
Alle reacties Link kopieren
@Tryto: hij heeft al heel lang geen echte atone aanvallen (=volledig slap worden en omvallen) meer gehad, en we wilden graag zien hoe hij was zonder medicatie. Absences en myoclonieen had hij ook met de medicatie en daar is eigenlijks niets in veranderd. We hebben geen toename gezien van aanvalletjes.

Vanwege zijn achteruitgang hebben we in december een EEG gehad na slaapdeprivatie (nogal onduidelijke uitslag) en heel recent een 24 uurs-EEG. We zijn erg benieuwd of hij in zijn slaap epileptische activiteit laat zien.
Alle reacties Link kopieren
Hier ook een ietwat ongeruste moeder. Hoor graag tips of herkenning.



Mijn zoontje van 2 jaar en 4 maanden is slechtziend en heeft onlangs buisjes in zijn oren gekregen. Hij hoort nu gelukkig goed. Slechtziendheid is vooral voor zicht veraf. Dichtbij ziet hij goed.



Probleem is dat hij nog niet kan praten. Ook heefy hij een lichte obsessie voor deuren en kasten. Zit aan elke deur of la en bekijkt het uitvoerig. Maar zit ook weer niet de gehele dag aan een deur. Spelen met speelgoed gaat eventjes goed, maar gooit het veel liever weg of loopt er gewoon mee.



Volgende maand afspraak bij de kinderarts. Maar voel zoveel onrust. Ergens denk ik ook dat het vanzelf goed komt en toch twijfel ik ook. Herkent iemand dit gedrag?
Alle reacties Link kopieren
Hoi Wendy, welkom.

Hoorde je kind erg slecht voordat hij buisjes kreeg? Want dat kan natuurlijk een oorzaak zijn van laat gaan praten. Als een kind nauwelijks iets hoort, kan hij ook geen dingen nazeggen. Maar dat merk je in de komende maanden vanzelf.

Je bent ook ongerust over zijn gedrag zo te zien... Ik neem aan dat het dan niet alleen om zijn interesse in deuren gaat, maar dat er meer dingen zijn die je opvallen. Wat erg kan helpen bij gesprekken met een kinderarts of andere arts/hulpverlener is om (voor jezelf) de komende tijd dingen te noteren die hij doet of juist niet doet. Dat zorgt ervoor dat je zelf een duidelijk verhaal kunt vertellen. Een filmpje van bepaald gedrag kan soms ook heel erg helpen om een arts een duidelijk beeld te geven. Succes alvast bij de kinderarts. Goede kinderartsen nemen je moedergevoel/intuïtie serieus.

Het is heel naar om ongerust te zijn, terwijl je er tegelijkertijd niet precies de vinger op kunt leggen wat er aan de hand is. Dat gevoel is voor mij heel herkenbaar.
Hoi Wendy, wat rot al die zorgen.. hier tref je natuurlijk allemaal ouders die die zorgen herkennen en bij wie er ook daadwerkelijk iets mis bleek te zijn.

Ik kan alleen voor mijn eigen dochter praten dat zij nog niet kon lopen op die leeftijd, niet praatte, niet tot spelen kwam. Maar bij haar was al wel eerder duidelijk dat ze geen enkele mijlpaal haalde. Kon op eerste verjaardag nog niet zelfstandig zitten of kruipen bijvoorbeeld.

Ik ken ook andere kinderen die op de leeftijd van kouw zoontje nog niet konden praten, maar waar niks mee aan de hand is... ik denk niet dat we die vraag voor je kunnen beantwoorden. Bij ons is door de kinderarts eerst een ontwikkelingsonderzoek gedaan tov leeftijdsgenootjes wordt dan het functioneren bekeken. Omdat mijn dochter op alle punten fors onder de maat presteerde is de medische molen toeb gaan draaien, waarbij werst de meer gangbare syndromen en stofwisselivsafwijkingen zijn bekeken en een mri is gemaakt. Daarna zijn meer gesvanceerde onderzoeken in gang gezet tot ze idd een nog vrij onbekend syndroom bleek te hebben. Al die onderzoeken duurden ruim anderhalf jaar..
Alle reacties Link kopieren
Dank jullie wel! Het is fijn dat ik hier jullie ervaringen kan lezen.



@nansie:

Goede tip, ik zal idd opschrijven waar ik me precies zorgen om maak en opschrijf wat hij wel/ niet kan voor de arts.



@miems :

qua ontwikkeling ging het wel ok. Hoewel lopen pas met 22 maanden.



Hij hoorde niet bijzonder slecht voor de operatie, maar zachte geluiden hoorde hij duidelijk niet. Nu lijkt zijn gehoor prima. Hij brabbelt ook af en toe, maar verder vooral in zichzelf gekeerd. Kan zich de hele dag vermaken in huis met deuren, kasten openen en dichtdoen. Maar ook spullen uit kasten halen en weer inzetten en overal op willen klimmen. Slapen en eten gaat vanaf het begin al goed. Het is een soort 50/50 gevoel. Het is ook een kwestie van afwachten en kijken hoe zich verder ontwikkelt. Maar dat is juist zo moeilijk. Ik zou zo graag meteen alle antwoorden willen.



Jullie verhalen zijn ook zo heftig. Dikke
Alle reacties Link kopieren
Hee Wendy, snelle antwoorden zijn er in dit wereldje maar zelden. Alles duurt weken, maanden, soms zelfs jaren. Als de kinderarts vindt dat er reden tot zorg is, dan is dat nog maar de eerste stap. Dan word je doorverwezen en volgen er onderzoeken. Vaak duurt het ook weer een tijdje voordat je ergens terecht kunt. En ook het wachten op uitslagen duurt meestal lang.



Gaat je zoontje naar een kinderdagverblijf of peuterspeelzaal? Wat vinden ze daar van zijn ontwikkeling en gedrag?



Als je bij de kinderarts niet verder komt en je blijft je zorgen maken dan kun je Integrale Vroeghulp inschakelen. http://www.integralevroeghulp.nl/ouders ... vroeghulp/
Alle reacties Link kopieren
@nansie:

Ja ik weet dat dit een traject van jaren kan gaan worden...is helaas niet anders.

Interessante site, dank je! Ga er vanavond goed naar kijken.
Goede tips van Nansie. Ik ben inderdaad ook wel benieuwd wat jullie omgeving vindt: opvang, consultatiebureau, logopedie evt?
Alle reacties Link kopieren
Ik hoor mijn familie wel regelmatig zeggen dat hij 'anders ' is dan hun kinderen op 2 jaar. Met name omdat hij zijn eigen gang gaat en heel erg op zichzelf is. Op de opvang ook een beetje hetzelfde. Je kunt geen echt contact maken. Hij vermaakt zich in zn eentje wel. Het gekke is dat hij thuis toch een stuk aanweziger is als we met ons gezin zijn ( wij hebben nog een kind). Het valt me steeds meer op dat in bijzijn van anderen hij erg teruggetrokken is.
Alle reacties Link kopieren
Denk je aan autisme, Wendy? Op internet kun je allerlei testjes vinden of je kunt eens googelen op 'DSM criteria autisme'. Dan zie je heel snel of hij daarin past.



Wij hebben de beslissing genomen onze zoon van school te laten veranderen. Hij begint in mei al op zijn nieuwe school. Een ZMLK-school waar ze gespecialiseerd zijn in autisme & verstandelijke beperking. We zagen er kinderen zoals onze zoon, dus wat dat betreft denken we dat hij daar wel past. Maar het is een grote stap en het is heel spannend hoe onze zoon het gaat vinden om naar een nieuwe school te gaan. Ik vind het zelf ook best moeilijk om afscheid te nemen van zijn huidige school.
Alle reacties Link kopieren
Ja over autisme twijfel ik ook. Maar ken persoonlijk niemand die dit zou hebben. Ik kan me daarom geen voorstelling bij maken. Onderzoeken zouden hier duidelijkheid over moeten geven en naarmate die ouder wordt natuurlijk. Hij is ook pas 2.



Ik sta open voor speciaal onderwijs. Alles om hem zo goed mogelijk te laten ontwikkelen. Maar kan me voorstellen dat het een enorme stap is voor jullie. Hopelijk vinden jullie en je kind daar snel aansluiting.
Alle reacties Link kopieren
Kun jij natuurlijk niet weten, Wendy, maar mijn zoon gaat al vanaf het begin naar speciaal onderwijs. Hij zit nu op een mytylschool en gaat binnenkort dus naar een andere vorm van speciaal onderwijs.



Je zoontje is inderdaad nog heel erg jong; ik hoop dat het allemaal mee blijkt te vallen! Hier is een eenvoudig testje dat je zou kunnen invullen: http://www.heeftmijnkindautisme.nl/lkh/
Alle reacties Link kopieren
Nansie, dat wist ik inderdaad niet. Maar iedere verandering die betrekking heeft op je kind is lastig. Mijn ervaring is dat het wel weer op zn pootjes terecht komt. Maar blijft natuurlijk spannend.



Heb die test gedaan en is toch lastig invullen. Mijn zoontje is slechtziend en heeft tot 2 jaar een gehoorprobleem gehad. Natuurlijk kan het zijn dat hij daardoor nog niet praat. Dat hoop ik ook. Maar dat vooral met zichzelf bezig zijn, geïnteresseerd zijn in kasten en deuren en verder weinig begrijpen....ik weet het gewoon niet. Ik hou rekening met verstandelijke beperking of autisme. Maar zeker weten doe ik helemaal niks. Op 14 april naar het ziekenhuis, we zullen zien.
Alle reacties Link kopieren
Hoi,



Ik heb hier vroeger al eens geschreven maar het lijkt me leuk deze topic te volgen.



Ik heb een zoon die straks 7 wordt en we hebben met hem al heel wat watertjes doorzwommen. Tot op heden zijn we daar nog altijd mee bezig..



Vanaf het begin was hij al trager met meerdere aspecten van zijn ontwikkeling.

De grootste zorg begon echter toen hij met 20 maanden vele epilepsieaanvallen kreeg. Korte valaanvallen maar ook langere episodes. De triggers waren 2 zware virale infecties. Weken met hem in het ziekenhuis doorgebracht, zelf in Leuven, Gent, Brussel, ze hebben hem meerdere malen op vanalles en nog wat onderzocht maar niets gevonden. Daarna maanden geexperimenteerd met anti epileptica maar hij bleef maar aanvallen krijgen, meerdere keren per dag, wat een hel was ons leven toen. Door de vele aanvallen stagneerde zijn ontwikkeling en ging zelfs even achteruit.



De neuroloog experimenteerde met allerhande medicijnen en plots hadden we de juiste gevonden, van de ene dag op de ander stopten zijn aanvallen.

Hij ontwikkelde zich weer maar zijn taalontwikkeling kwam ook te traag op gang, hij werd gestest en de achterstand op 2 jaar was een half jaar, wat op zich nog meeviel.

Hij is daarna gewoon in de kleuterklas gestart, maar bleef een achterstand hebben. Toen hij 3 jaar was bedroeg zijn achterstand al 1 jaar.



Begin 2014 is hij intensief met therapie in een revalidatiecentrum gestart, 3 voormiddagen per week. Een hele opoffering voor ons als ouders, die beiden fulltime werkten en mijn jongste dochter was net geboren. Hier heeft hij echter wel enorm veel opgestoken.

In september vorig jaar is hij gestart in het eerste leerjaar, samen met zijn klasgenootjes. Hij heeft een juf die zich met hart en ziel met hem bezighoudt, iedere dag weer. Hij heeft problemen met fijne motoriek, taalbegrip en visuele herkenning/omzetting. Wat wel in orde gekomen is is zijn taalproductie, lezen gaat ook zeer goed. Zijn grove motoriek is ook grotendeels ok, alhoewel hij wat houterig en onhandig is. Heel snel rennen kan hij bv. ook niet. Het is een druk maar ook zeer zintuigelijk gevoelig kind, die soms oversociaal is. Ook volgt hij nog 2x in de week therapie na school.



Het is dus best wel heftig voor hem, leren op school, therapie, daarna thuis nog huiswerk en oefenen.

Een diagnose hebben we nog steeds niet. Hij heeft veel kenmerken van autisme, maar niet genoeg voor een diagnose momenteel, medisch is er ook nooit iets gevonden bij hem. Hij is ook zeer groot voor z'n leeftijd, ziet er dus een pak ouder uit maar gedraagt zich wel veel jonger, dus dat is ook niet altijd makkelijk.



Ons leven bestaat al 5 jaar uit therapie, begeleiding, gesprekken op school, met allerlei andere instanties, en natuurlijk ook zeer veel geduld en zeer veel zorgen. Zijn IQ was op 3 jarige leeftijd 59 (!), op 5 jarige leeftijd 92 (gemiddeld), en nu op 7 jarige leeftijd 85 (laaggemiddeld)

De laatste test was dus wel een teleurstelling aangezien ze ons 2 jaar terug zeiden dat hij geen mentale beperking had wegens het goede cijfer.

Hoe zoiets zo kan verschillen is me een raadsel.



Maar ... onze zoon doet het stukken beter dan elke neuroloog 5 jaar geleden had verwacht. Hij is al bijna 5 jaar epilepsievrij en nu ook reeds 1 jaar medicatievrij.

Niemand had toen ooit gedacht dat hij zou staan waar hij nu staat. Het is een kind die mits zijn beperkingen en achterstand enorm gemotiveerd blijft op school, niet opgeeft, en altijd vrolijk is. Ik hoop dat hij zo positief in het leven blijft staan! Gelukkig heeft hij een grote steun op school, iedere leerkracht is gek op hem want op school is hij zeer braaf, beleefd, correct en gemotiveerd. Komende woensdag hebben we terug een gesprek, ik vermoed dat er zal gepraat worden over volgend schooljaar.

We weten dat hij in juni niet ‘mee’ zal zijn met de leerstof, hij volgt nu al een beetje een eigen leerplan..

Maar ik hoop dat school dit volgend jaar ook terug wil doen en dat hij gewoon kan meestromen met zijn vriendjes.



Een ganse boterham, maar ik wil maar zeggen, een kind kan soms verbazen, schrijf een kind met een beperking niet te snel af
Alle reacties Link kopieren
Hoi An, leuk dat je weer eens langskomt! Is er bij jouw zoon al eens een genetisch onderzoek gedaan? Bij mijn zoon is vorig jaar het WES-onderzoek gedaan, het meest uitgebreide genetische onderzoek dat er is, en daar is een genetische mutatie uitgekomen die waarschijnlijk de oorzaak is van zijn beperkingen. Andere kinderen met mutaties op hetzelfde gen hebben ook vergelijkbare epilepsie, verstandelijke beperking en autisme.



Een IQ-test is volgens mij ook altijd een momentopname en vaak krijg je er een soort bandbreedte bij. Bij mijn zoon kregen we te horen dat zijn IQ voor 95% zeker ligt tussen ... en .... Ik weet de getallen even niet uit mijn hoofd.

Gaat je zoon naar regulier onderwijs?
Alle reacties Link kopieren
Nansie,



Een WES onderzoek heb ik mij nog niet in verdiept.

5 jaar geleden was dit allesinds nog niet standaard. In België hoor je hier alvast nog niet veel van.

Er is bij mijn zoon wel genetisch onderzoek gedaan naar bepaalde mutaties, maar daar is niets uitgekomen (na een jaar wachten op het resultaat).

Voeren ze dit onderzoek met bloed of met ruggenmergvocht? Want zo’n afname via de rug wil ik hem alvast besparen, hij heeft er als peuter genoeg gehad ;)

Hebben ze bij jullie een soort prognose gegeven toen het resultaat bekend werd? Ik bedoel weten ze ongeveer wat zijn mogelijkheden zullen zijn op oudere leeftijd aan de hand van de gekregen diagnose?



Voor ons maakt het eigenlijk niet meer zoveel uit of we weten welke mutatie hij zou hebben . De problemen kan je er niet mee oplossen, je kan ze gewoon proberen zoveel mogelijk aan te pakken ?. Dus verdere onderzoeken in die lijn lijken ons nu niet meer zo nuttig, hij krijg al ‘supervisie’ genoeg van allerlei instanties.



Hij zit idd op het regulier onderwijs, eerste leerjaar, maar het is echt knokken. Momenteel gaat dit hem goed af en loopt hij er nog steeds redelijk gelukkig bij, het is een vechter ?



Dat IQ is inderdaad een momentopname, maar als ouder zie je het cijfer natuurlijk liever stijgen dan dalen.. maar we proberen ons daar niet op vast te pinnen.



Hopelijk gaat het nu ook goed met jouw zoon?



Vele groetjes
Alle reacties Link kopieren
Het An,



Wat interessant om te lezen, jullie hebben al een hele lange weg achter je! Het geeft wel vertrouwen zo'n verhaal te lezen, ook om de moed niet op te geven en hoop te houden, het kan dus zoveel positiever uitpakken dan soms voorspelt wordt, denk ook dat het de kunst is als ouder positief te blijven en hoop te houden. Bedankt voor het delen!
Alle reacties Link kopieren
quote:Trytostaypositive schreef op 29 maart 2017 @ 21:42:

Het An,



Wat interessant om te lezen, jullie hebben al een hele lange weg achter je! Het geeft wel vertrouwen zo'n verhaal te lezen, ook om de moed niet op te geven en hoop te houden, het kan dus zoveel positiever uitpakken dan soms voorspelt wordt, denk ook dat het de kunst is als ouder positief te blijven en hoop te houden. Bedankt voor het delen!



Inderdaad, de weg is al lang geweest, en het knokken, een kind die steeds op zijn tippen loopt, veel met hem rondrijden laat op de avond, en alle andere beslommeringen, we hebben het een beetje gehad eigenlijk.

Daarom gaan we hoogstwaarschijnlijk beslissen dat hij in september start in het buitengewoon onderwijs. Het komt niet goed in het regulier onderwijs vreest iedereen, dus beter nu de beslissing te nemen dan te wachten tot hij blokkeert..

Maar sowieso zijn we heel erg trots op wat hij bereikt heeft tot nu toe, en wat een hard werkende, gemotiveerde jongen is hij nog steeds..
Alle reacties Link kopieren
quote:Wendy020 schreef op 26 maart 2017 @ 11:41:

Ja over autisme twijfel ik ook. Maar ken persoonlijk niemand die dit zou hebben. Ik kan me daarom geen voorstelling bij maken. Onderzoeken zouden hier duidelijkheid over moeten geven en naarmate die ouder wordt natuurlijk. Hij is ook pas 2.



Ik sta open voor speciaal onderwijs. Alles om hem zo goed mogelijk te laten ontwikkelen. Maar kan me voorstellen dat het een enorme stap is voor jullie. Hopelijk vinden jullie en je kind daar snel aansluiting.



Wendy, van mijn zoon hoor ik al 5 jaar dat hij 'mogelijks' autisme heeft.

Hij heeft idd veel kenmerken, maar er wordt steeds van mening veranderd.

De ene therapeut zegt ja, de ander nee, nog een ander is 'niet zeker'.

toen hij 2 was kwam het eens ter sprake maar toen vermoedde niemand het.

Autisme is iets die duidelijker wordt naarmate kinderen ouder worden, vooral als het een lichtere vorm is. 2 jaar is nog jong.

Ik heb laatst nog gezegd tegen de therapeuten, wanneer gaan jullie nu eens de knoop doorhakken?

Begrijp me niet verkeerd, ik zou natuurlijk liever willen dat er geen diagnose komt, maar ze moeten niet ieder half jaar van gedacht veranderen.
Alle reacties Link kopieren
@An is het geen mogelijkheid dat je een autisme onderzoek laat doen als je graag duidelijkheid wil hebben. De meeste psychiatrische afdelingen van kinderziekenhuizen doen dat soort van onderzoeken.



Bij ons is het precies andersom. Dochter heeft nog voor haar 2e verjaardag de diagnose autisme opgeplakt gekregen. Daar waren wij het niet mee eens omdat het uitsluitend gebaseerd was op 2 kenmerken van autisme (niet praten / eenzijdig spel) en vervolgens stond er in het verslag "ouders hebben nog psycho-educatie nodig om te leren begrijpen wat autisme inhoud". Nu ruim 2,5 jaar later is er vanuit een andere invalshoek psychologisch onderzoek bij dochter verricht en staat er in het verslag dat op basis van hun bevindingen er voldoende contra-indicaties zijn voor de diagnose autisme.

Officieel zouden we nu een nieuw autisme onderzoek moeten laten verrichten, maar daar wachten we nog een paar jaar mee. Eerst maar eens kijken hoe ze zich verder ontwikkelt.



Hier leuk nieuws: we gaan binnenkort op een school kijken. We mogen wel maar op 1 school gaan kijken, maar goed eerst maar eens ergens beginnen en dan kunnen we altijd weer verder onderhandelen Waarschijnlijk mag ze nog niet in september instromen, maar ze vermoeden dat ze er wel eerder aan toe is dan september 2018.... dus wie weet.
Spannend Dinte! Blijf het raar vinden dat je maar op 1 school mag kijken.. je hebt toch keuzevrijheid? Maar goed, het begin is er! Hier binnenkort uitslagen van een heel uitgebreid ontwikkelingsonderzoek. Ze is nu 4, vermoed qua ontw rond de 2
Alle reacties Link kopieren
Inderdaad, vreemd hoor, Dinte, dat je maar op één school mag kijken. Zijn er naar jullie idee meerdere mogelijkheden voor jullie dochter?



Hier is het nu definitief dat zoon naar andere school gaat, ZMLK, en dan in een zorgklas. Erg laag niveau dus... Op zijn huidige school voelt hij zich niet prettig en hij gaat bovendien nauwelijks vooruit, maar het is maar de vraag of dat op die andere school anders zal zijn. We hopen in elk geval maar dat hij zich daar prettiger voelt en wat minder moe is na een schooldag. Ik vind het moeilijk om me neer te leggen bij het feit dat hij zo weinig leerbaar is (op dit moment).



Spannend Miems! Daar zit je toch best weer even tegen aan te hikken, hè, zo'n uitslag?



Wat autisme betreft: als je zeker wilt weten of je kind autisme heeft moet je bij een kinderpsychiater zijn. Het is geen diagnose die iemand zomaar even kan stellen. Daar gaat grondig onderzoek aan vooraf.
Alle reacties Link kopieren
Nansie, hoe oud is je zoontje als ik mag vragen?



Mijn zoon wordt opgevolgd door een team van hulpverleners, waarin fysiotherapeut, logopedist en kinderpsychiater sinds hij 3 is. Door de jaren heen waren het ook regelmatig andere hulpverleners.

Diagnose komt misschien nog, veel dingen beginnen steeds meer op te vallen.

Hij klaagt nu veel sneller als vroeger als zaken te luid staan, zijn oren doen daarvan echt pijn zegt hij.

Anderzijds gaan andere kenmerken ook over met het ouder worden..



We zien wel.. waarschijnlijk start hij in september toch in het buitengewoon onderwijs, basisaanbod voor kinderen met een leerstoornis maar geen echte diagnose. In het regulier onderwijs aardt hij nu nog goed, maar de juf vraagt hoe lang dat nog zal duren. Hij zou in september z'n 2e leerjaar starten met een aanzienlijke achterstand in rekenen.

Hij blijft welkom in zijn school, de keuze is aan ons zeggen ze.. lastig dit ...
Alle reacties Link kopieren
Dochter hier gaat ook naar een ZMLK zorgklas als ze instroomt op onderwijs. Ze is nu 4, maar ontwikkelingsleeftijd ligt rond de 12-13 maanden. We weten van 2 scholen hier in de buurt zeker dat ze zorgklassen hebben, maar we mogen voorlopig maar op 1 kijken. Scholen hier houden de deur dicht zolang het samenwerkingsverband nog geen contact met ze heeft gezocht over dochter.



Raar he Nansie dat instromen op een zorgklas? Ik zou ook liever zien dat dochter instroomt op een leerklas, maar omdat ze 1 op 1 begeleiding nodig heeft om iets te kunnen leren, krijgt ze de indicatie zorgklas. Heb je wel een goed gevoel bij de school en de betreffende klas?



Wat fijn An dat hij in elk geval welkom is op school. Zolang hij het naar zijn zin heeft en vooruitgang boekt, zou ik zo lang mogelijk in regulier blijven (maar dat is mijn persoonlijke mening).



@Miems sterkte met de onderzoeken/uitslagen. Ofschoon wij echt wel weten hoe dochter is, was het toch even slikken toen het zwart op wit op papier stond. Alvast een dikke knuffel!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven