Puber 14 krijgt bij ouders vriendje alcohol

13-10-2014 01:03 123 berichten
Alle reacties Link kopieren
Beste allemaal,



Vanavond kwam mijn zoon van 14 thuis van een feestje ivm. de verjaardag van een vriend van hem. Als grapje vroegen we hem of we een alcohol test moesten uitvoeren. Hij reageerde met, dat mag hoor, ik heb alleen maar frisdrank gedronken. Maar hij vertelde er ook bij dat hij gisteren bij deze zelfde vriend met toestemming van de moeder van deze vriend een flesje Jils heeft gedronken (soort appel cider drankje met 5% alcohol). Met andere woorden, deze moeder geeft mijn zoon (en een vriendin van 15) dus alcohol terwijl dit bij wet verboden is. Ik weet eigenlijk niet zo goed hoe ik hier op moet reageren. Mijn vraag aan jullie is dus, hoe zouden jullie reageren. Ik heb natuurlijk tegen mijn zoon gezegd dat ik niet wil hebben dat hij alcohol drinkt etc. Maar moet ik het daarbij laten?
Jouw zoon, jouw huis, jouw regels. Das heel simpel.



In het geval van "jouw zoon, hun huis, wiens regels?" kun je hem verbieden te gaan of er op vertrouwen dat hij naar jou luistert en niet zal drinken.



Die vrouw er op aanspreken kan. 14 is echt te jong. Maar zij beslist zelf wat ze in haar huis doet.
Alle reacties Link kopieren
er is ook jills 0.0
Alle reacties Link kopieren
Ephina,

Bedank voor je reactie. Ik begrijp wat je zegt. En je hebt natuurlijk gelijk. Ik weet ook wel hoe ik het op moet lossen met mijn zoon hoor. Ik zal hem niet direct verbieden weer bij deze vriend langs te gaan. Dat heeft ook niet zoveel zin denk ik. Het gaat mij er meer om of ik deze moeder er op aan zou (moeten) spreken? Wat zouden jullie (jij) in dit geval doen?
Het blijft natuurlijk in de eerste plaats jouw zoons verantwoordelijkheid. Nu was het thuis bij een vriend en ouders vonden het goed, maar het is net zo makkelijk om buiten in een park wat te drinken (als ze willen, komen ze er toch wel aan).



Ik vind dit hele lastige situaties, want ook al heb je natuurlijk het liefst dat ze het tot hun (nu) 18e niet doen, je kan ze niet altijd in de gaten houden. Mijn dilemma zou dan zijn: wat heb ik liever? Een jillz onder toezicht van ouders, of zonder toezicht in een parkje met vrienden aan het bier of iets dergelijks...



Ik zou die ouders er niet op aanspreken, als jij niet wil dat zoon alcohol drinkt, moet je dat met hem regelen en moet hij bij aanbieden weigeren. Ik vind het niet sjiek dat ouders een 14-jarige alcohol aanbieden, maar is verder niet mijn huis en ik heb niks te zeggen over die mensen.



Om kort te zijn: ik zou het er verder bij laten denk ik.
Op zich vind ik het vrij normaal om op zo'n manier met alcohol in aanraking te komen. Maar dat komt alleen omdat het bij mij vroeger ook zo'n beetje op die manier ging, nou ja, mijn ouders waren dan zeg maar die ouders van de vriend van je zoon. Dat is dus mijn referentiekader. Anderen, met andere referentiekaders, denken daar wellicht anders over, nog los van de wetten van tegenwoordig.



Vroeger, toen ik puber was, woonde ik in een dorp waar veel sociale controle was. Als je te veel zoop, dan belden de uitbaters van de dorpse horeca gewoon je ouders. Echt waar!



Misschien een leuke aanleiding om de ouders van zijn vrienden eens uit te nodigen voor een borrel en het er gezamenlijk eens over te hebben. Lijkt me sowieso fijn om contact te hebben met de ouders van de vrienden van je kind.



Het is trouwens Jilz, en je hebt het ook in een alcoholvrije variant.
Alle reacties Link kopieren
Feeks,



Klopt! Maar die had hij niet gedronken. Als het die was dan had ik er natuurlijk verder geen probleem mee :-)
Ik zou de ouders er iig niet op aanspreken, dat klinkt als "verhaal halen" en dat wordt doorgaans niet zo goed gepruimd.



Als je de ouders niet wilt uitnodigen, dan kun je het volgens mij ook prima bij de kinderen zelf in de groep gooien. Laat je zoon zijn vrienden op zaterdagavond bij hem uitnodigen en heb het er eens over met de "mannen".
Alle reacties Link kopieren
oeps... Jilz dus, haha...



Aan de ene kant denk ik, zo ernstig is het niet, ik dronk zelf als 14 jarige puber ook al alcohol. Maar de tijden zijn verandert. Er zijn niet voor niets regels voor gekomen. Waar ik gewoon van sta te kijken is dat een andere ouder een minderjarig kind (welke zelfs niet zijn eigen kind is) alcohol houdende drank aanbied. Ergens vind ik het eigenlijk wel nodig hiervan iets te zeggen. Nu is het een Jilz, volgende week een jointje? Begrijp me goed, ik ben niet ineens paranoïde ofzo, wat ik probeer te zeggen is waar ligt de grens dan? En moet je tegenwoordig alles maar laten gebeuren? Natuurlijk moet ik mijn zoon opvoeden en vertellen dat het niet zo'n goed idee is te gaan drinken etc. Maar pubers zijn minderjarig en nog niet volledig in staat de juiste beslissingen te nemen. Natuurlijk gaan ze dingen proberen, dat is ook wel goed. Maar het is niet aan die andere ouder dat moment te forceren door het maar gewoon aan te bieden. Ik zou het zelf persoonlijk niet in mijn hoofd halen alcohol aan te bieden aan een minderjarig vriendje van mijn zoon. Maar goed, zo blijkt maar weer, iedereen is anders....
Ik zou het ook niet doen, maar eigenlijk alleen omdat ik bang ben voor de reacties van de ouders. Maar mijn eigen kinderen zijn nog heel klein, dus het kan heel goed zijn dat ik er over 10 jaar anders over denk. Waarschijnlijk denk ik er dan net zo over als jij, maar het is nu nog zo ver van mijn bed.



Wellicht hebben de ouders veel andere ouders in hun omgeving die er net zo over denken als zij of maakt het ze geen bal uit hoe anderen er over denken, of zijn ze onwetend, of ze waren zelf al zo dronken......



Er is maar één manier om daar achter te komen: kom met ze in contact. Zelfs als het de grootste idioten zijn die je je kunt voorstellen is het altijd handiger om zelf contact met ze te hebben. Gewoon irl, niet via berichtjes oid.



Mijn schoonzus heeft al grote kinderen en heeft hier ook mee moeten leren omgaan. Zij kennen de ouders van de vrienden van hun kinderen omdat ze ze gewoon eens hebben uitgenodigd voor een praatje. Mijn zus kent de ouders van de vriendjes van de kinderen ook, omdat ze ze af en toe spreekt. Mijn eigen ouders waren op zich niet zo, op de vraag "Van wie ben je d'r eentje" wisten andere ouders meestal wel genoeg namelijk.
Alle reacties Link kopieren
Van jillz naar een jointje en je noemt jezelf niet paranoïde..

Je schrijft het trouwens nog steeds fout. Weet je wel wat er in zit?
Een paar jaar geleden was het nog gewoon normaal dat kinderen wat te drinken kregen. Wij dronken als basisschoolkind ook shandy en sneeuwwitje en als 14-jarige bessen of pisang jus bijv.



Dat ze nu net de wet hebben aangepast dat kinderen onder de 16 niets meer mogen hoef je niet zo dramatisch over te doen als niet iedereen daar aan mee doet.
Alle reacties Link kopieren
Tijd om zoon uit te leggen wat er verkeerd is aan alcohol op zijn leeftijd en hem leren nee te zeggen. Ik vind hem daar met 14 oud genoeg voor om zijn boontjes te doppen.
Het aanspreken van de ouders is belachelijk. Wat er in hun huis gebeurt, daar ga jij niet over. Het ligt aan jouw opvoedkundige skills of je je zoon zo kunt drillen dat hij overal nee tegen zegt.

Want hij zal de komende jaren wel meer dingen aangeboden krijgen waar jij niet blij van wordt.



Overigens vind ik dat je een beetje hysterisch bent. Van een Jillz naar een joint? Doe effe normaal.
eerlijk, hoe krampachtiger je hiermee omgaat hoe spannender het allemaal wordt voor hem.

Liever thuis onder toezicht met mate dan met zn vriendjes ergens stiekem gaan doen en een alcoholvergiftiging oplopen vanwege stoerdoenerij.

Je kan hem natuurlijk altijd wijzen op de gevolgen van alcohol en dat je het fijn zou vinden als hij hiermee verstandig om zou gaan, daar gaat hij echt geen wiet van roken
Alle reacties Link kopieren
Ik vind het niet normaal dat een volwassene een kind van 14 alcohol aanbiedt. Stel dat het een sigaret zou zijn?

Ik zou inderdaad je kind leren hier nee tegen te zeggen maar wat jij zegt, een volwassenen zou toch beter moeten weten. Alcoholgebruik bij kinderen is niet voor niets aan banden gelegd.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou het eigenlijk wel begrijpen als je de ouders hier over aan spreekt. Niet gelijk verwijtend, maar meer de vraag: Ik hoorde van mijn zoon dat hij bij jullie Jilz heeft gedronken. Kun je gelijk ook vermelden dat je zelf 14 echt te jong vind en of ze dat niet meer willen doen. Wat ze bij hun eigen kind doen moeten ze zelf weten hoor, maar de leeftijdsgrens is tegenwoordig niet voor niks 18.
Alle reacties Link kopieren
Wat 3 wieler zegt. Ik verbaas me erover dat iedereen er hier zo makkelijk overheen stapt. Ik vind het niet normaal dat er alcohol aangeboden wordt aan een 14 jarige. Iedereen weet met de kennis van nu, dat het niet goed is, los van wat wij vroeger deden. Je kan niet alle verantwoording bij een jongen van 14 leggen, en zeggen, hun huis, hun regels. Zou je het dan ook normaal gevonden hebben als de ouders een porno film hadden opgezet, onder het mom van, hun huis, hun regels. Ik snap het gevoel van TO dus, zou er absoluut niet blij mee zijn en in gesprek gaan met ouders. ( en ja ik reageer fel, omdat ik jaarlijks pubers verpleeg die meer gedronken hebben dan goed voor ze is en er niet tegen kan als het gebagatelliseerd wordt)
Alle reacties Link kopieren
Eens met moedersmooiste.

Al vindt ik 14 echt te jong. En andermans kind biedt je zowiezo niets aan !

Maar als je merkt dat ze de hang krijgen het stiekum te gaan doen ; Het is denk ik juist belangrijk om dingen niet te hoeven verstoppen en er samen met mate mee om te leren gaan.



Wij mochten thuis vroeger overigens een jointje roken (wat mijn ouders zelf nooit deden) en dat bleef dus ook bespreekbaar. En bleven we daardoor enkel met mate doen. Ik vind alcohol erger dan een joint overigens. Veel ernstiger gevolgen van gezien. Niet dat een jointje zomaar moet kunnen en zeker niet aanbieden dat deden mijn ouders met drank en jointjes niet maar toen ze ontdekten dat we het namen mocht het af en toe, met mate (waarschijnlijk juist liefst) onder hun toezicht.



Mijn ouders legden ook Christane F. op de salontafel. Dat gaf ons inzicht en was waarschuwing genoeg om nooit de grenzen naar harddrugs over te gaan.

Ben daar nog altijd dankbaar om en raadt dat iedereen aan. Ik heb de nodige jonge mensen gekend die werden opgevoed dat er geen verschil was tussen soft en hardrugs en dus na gebruik op 14 jarige leeftijd van softdrugs geen verschil kenden met harddrugs en dat uit pure onschuld ook gingen gebruiken (bv mijn ex en zijn maat. Vervolgens beide op 14 jarige leeftijd verslaafd geraakt.) ik kende dat verschil dus wel en ben op mijn 15de begonnen met een jointje (en op mijn 18de weer gestopt) en nooit de grens naar harddrugs over gestapt. Ik keek door Christiane F. en de ellende die ik ervan bij vrienden zag wel linker uit. En de bespreekbaarheid en goede gesprekken met mijn ouders hebben denk ik ook een rol gespeeld.



Ik zou die ouders er persoonlijk wel ook op aanspreken. Uit emotie best fel mezelf kennende maar probeer dat zo rustig mogelijk te doen. Gewoon even je voorstellen en zeggen van Gôh, wat ik nou hoorde, zit daar mee... en afspraken over maken.
Alle reacties Link kopieren
Ps alcohol is bij overmatig gebruik harddrugs.
Alle reacties Link kopieren
Ik sluit me geheel en al aan bij izzyz!

Het verbaast me enorm dat er zo makkelijk over gedacht wordt.
Alle reacties Link kopieren
Hoe makkelijk vinden de meesten het hier! Ik zou laaiend zijn op die ouder!

Ik zou er bij mijn zoon geen groot punt van maken, maar ik zou zeker (natuurlijk op een nette manier) wel even aan die ouder laten weten dat ik er niet van gediend ben dat hij/zij mijn kind alcohol geeft zonder dat met mij te overleggen!!! Dat het al in die ouders kop op komt!!!
Alle reacties Link kopieren
Heel bijzonder.



Ik heb dus ook een 14 jarige en die is erg anti alcohol, tot nu toen iig.

Ouders zijn aansprakelijk voor mijn kind als ze het alcohol schenken. Dus ik zou ze er zeer zeker op aanspreken. Voor hetzelfde geldt gaat het compleet mis.

Maar ik zou zoon dus ook adviseren niet meer naar/ met zulke mensen om te gaan. Ik bedoel in wel huishouden wordt er nu alcohol geschonken aan een 14 jarige. Maar dat is dan geheel aan zoon. Denk dat ie dan ook wel het zijne van denkt, want bij ons in de omgeving is het echt not-done.
Alle reacties Link kopieren
14 is echt te jong! Ik zou en je zoon er op aanspreken want hij weet waarschijnlijk heel goed dat hij nog geen alcohol mag en ik zou die ouders erop aanspreken.



Ik heb tot mijn 21ste niet gedronken ( wellicht ook wat overdreven, maar gevalletje alcoholisme in de familie ) en ik heb helemaal niets gemist in mijn jeugd, ja een heleboel katers
never a failure, always a lesson
Alle reacties Link kopieren
En google maar eens op wat alcohol met onvolgroeide hersenen doet.
never a failure, always a lesson

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven