(te) trage ontwikkeling?

05-05-2015 19:39 75 berichten
Alle reacties Link kopieren
Mijn zoontje van 1 jaar loopt achter in ontwikkeling op zijn leeftijdsgenootjes. Ik maak me hier de laatste tijd best wel zorgen over en vraag me af of er niet meer aan de hand is.



Wat hij kan is rollen, tijgeren en op handen en voeten zitten en wiebelen (dus nog niet kruipen). Als ik hem op zijn billen neerzet blijft hij wel even zitten, maar bij een zacht duwtje valt hij om. Op Internet lees ik dat de meeste kindjes van zijn leeftijd al zelf kunnen gaan zitten of in ieder geval stevig blijven zitten als je ze neerzet. Daarnaast vind ik het vreemd dat hij nog niet kan kruipen en door zijn beentjes zakt als ik hem "laat staan".



Ook op andere vlakken is hij niet bepaald de snelste. Qua spelen is het enige wat hij doet een voorwerp weg gooien en er weer naartoe tijgeren en dat keer op keer opnieuw. Verder zei hij een tijdje geleden regelmatig mama, maar daar is hij nu weer mee gestopt (?). Zelf zwaaien of in zijn handen klappen kan hij ook nog niet.



De vorige keer bij het cb (met 11 maanden) maakte de verpleegkundige zich geen zorgen en was zijn ontwikkeling volgens haad binnen de lijntjes. Ik ga op korte termijn nog een keer naar haar toe, maar hoop dat er hier in de tussentijd mensen zijn die vergelijkbare verhalen willen delen. Bleek jouw kind een afwijking te hebben of was/is hij/zij gewoon niet zo snel?
Alle reacties Link kopieren
Geef gewoon aan bij de cb arts dat jij je wel zorgen maakt en vraag aan haar/hem wat jij kan doen om zaken te stimuleren, vast te stellen of uit te sluiten.
“I've learned that people will forget what you said, people will forget what you did, but people will never forget how you made them feel.” Maya Angelou.
Alle reacties Link kopieren
Het ene kindje gaat nu eenmaal sneller dan het andere. Het likt me wat vroeg om je al zorgen te maken. Mijn nichtje lag met 11 maanden vooral lekker baby te wezen en had totaal geen haast. Drie maanden later kreeg ze ineens de geest en ging ze binnen no time van kruipen naar lopen. En volgend jaar gaat ze naar het vwo
Als ik het zo lees, is er niks mis met de ontwikkeling van je zoon. Hij heeft gewoon wat meer tijd nodig om alles te leren.

Je moet niet steeds naar andere kinderen kijken en gaan vergelijken, de één is nu eenmaal sneller dan de ander. Dat hij nog niet zelfstandig kan zitten of staan is ook niet abnormaal op 1-jarige leeftijd.

Maak je er niet zo druk om, komt allemaal wel goed hoor. Het cb ziet toch ook niks verontrustends?
Alle reacties Link kopieren
Het klinkt mij allemaal helemaal niet afwijkend oid in de oren. Verder wat Enn zegt, kaart het aan. Komt vast goed
Alle reacties Link kopieren
Mijn zoon ging met 9 maanden tijgeren, 13 maanden staan, 14 maanden zelf zitten, 15 maanden kruipen en 21 maanden lopen. Met alles vrij laat dus 😊. Heb wel rond zn eerste verjaardag een bezoek van de fysio gehad maar die dacht ook dat hij gewoon wat later is, als ik mij na een paar maanden nog zorgen maakte moest ik maar weer bellen. Maar goed, ik bleef vooruitgang zien en dat was voor mij het belangrijkste. Uiteindelijk is alles ook goed gekomen 😊.
Alle reacties Link kopieren
Je kan ook een keertje naar de kinderfysiotherapie. Die kunnen kijken of hij zoch goed ontwikkelt, spierkracht voldoende enz. En bovendien kunnen ze ook tips geven wat je zelf kunt doen om je kindje te helpen.

Ik heb er veel van geleerd, met 1-2 bezoekjes weet je al veel meer.
Mijn oudste dochter liep de eerste tijd bijna synchroon met de uiterste normen die het cb hanteerde. Zo kon ze omrollen met een maand of 9, zitten met 11 maanden en kroop ze een dag voor haar eerste verjaardag. Ook met staan en lopen was ze laat, maar nog net binnen de gestelde tijd. Ik ben zelf niet zo afwachtend, dus toen ze met 11,5 maand nog geen aanstalten maakte om te gaan kruipen (of tijgeren, of überhaupt zich verplaatsen) heb ik een doorverwijzing gevraagd naar kinderarts en fysio. Voordat die afspraak door kon gaan ging ze alsnog kruipen dus is hij weer afgezegd. Als tegenhanger voor de trage fysieke ontwikkeling was ze dan wel weer heel vlot met praten. Bij de jongste was het andersom. Die zei nog geen woord toen ze 1,5 was, maar tijgerde wel met 7 maanden het hele huis door.

Kortom, kinderen ontwikkelen zich verschillend en als hij steeds vorderingen maakt zou ik me niet heel veel zorgen maken. Zit er echter weinig schot in, dan zou ik een verwijzing vragen naar de kinderarts.
Alle reacties Link kopieren
Zie je echt iets aan hemzelf waardoor je je zorgen maakt of ga je af op 'de boekjes' en de verhalen op internet, wie wat wanneer kon? Over het eerste: dan zou ik zeker geregeld contact met cb houden. Over het tweede: echt niet interessant. Ieder kind is anders. Mijn dochter liep los met 13 maanden, mijn zoontje bij 18 maanden - maar hij voetbalde dan wel weer met 18 maanden en 4 dagen Om maar een voorbeeld te noemen. Kijk echt naar hem en als je je oprecht zorgen maakt, zou ik om te beginnen cb geregeld bezoeken, eventueel later fysio of wie ook inschakelen. Zo niet, geef hem dan de tijd.
Alle reacties Link kopieren
Dit is echt iets om de cb arts voor te leggen. Mijn oudste ging ook pas met 11 mnd tijgeren en kruipen begon de maand na haar eerste verjaardag. Daarna ging ze ineens vrij snel staan en lopen deed ze uiteindelijk met 17 mnd. Praten was ze wel heel snel mee. Kortom, het kan zeker prima zijn dat jouw zoontje wat rustiger aan doet dan gemiddeld (het is een gemiddelde immers), maar de arts kan dat beter beoordelen dan wij via jouw verhaal.
Mijn zoon was het eerste jaar ook traag met zijn ontwikkeling. Met negen maanden rolde hij voor het eerst. Rond zijn eerste verjaardag leerde hij een klein beetje kruipen maar echt van harte ging dat niet. En hij heeft nog heeeeel lang wiebelig gezeten, dus dat hij zo omkukelde bij het minste of geringste.



Is helemaal goedgekomen. Met 14 maanden deed hij de eerste poging zichzelf op te trekken, een week later liep hij. En toen was hij niet meer te stuiten ;) . Met 15 maanden zei hij zijn eerste woordje en met 16 maanden sprak hij zinnen van drie woorden. Nu loopt hij qua cognitieve dingen voor op leeftijdsgenootjes, qua motoriek is hij nog steeds niet de snelste maar wel 'binnen de lijntjes'.



Heb je het idee dat je zoon zich wel, in zijn eigen lijntje, ontwikkelt? Begrijpt hij bijvoorbeeld wat je zegt, kan hij plaatjes aanwijzen ook al kan hij de woorjdes niet zeggen? Dan zou ik me geen zorgen maken hoor.



Maak je je toch zorgen, probeer dan goed voor jezelf te benoemen wat het precies is wat je zorgen baart. Dan kun je daar op het CB ook gerichter naar vragen, en kijken ze er misschien serieuzer naar.
Alle reacties Link kopieren
Bedankt voor de snelle reacties! Stiekem wel fijn om te lezen dat er meerdere kinderen wat minder vlot zijn



Ik wil hem niet constant vergelijken met anderen, maar aan de andere kant lijkt het mij beter om er vroeg bij te zijn als er echt iets aan de hand is zodat we hem kunnen helpen waar nodig.



Ik zat er inderdaad ook aan te denken om contact op te nemen met een kinderfysiotherapeut. Ik heb er alleen niet echt een idee bij wat die voor mijn zoontje kan betekenen.
Alle reacties Link kopieren
Hij ontwikkelt zich wel alleen duurt het steeds heel lang voordat hij iets nieuws kan. Waar ik me precies zorgen om maak vind ik lastig te verwoorden. Het zijn eigenlijk meerdere dingen. Het motorische dan wat heel concreet te benoemen is, maar ook mentaal vind ik hem niet vlot. Spelen is niets anders dan voorwerpen gooien en als ik nee zeg lijkt hij het de ene keer te begrijpen en de andere keer kijkt hij niet op of om. Naar zijn naam luistert hij ook slechts als het hem uit komt. Misschien is hij gewoon wat lui en eigenwijs, maar misschien is het iets anders.
quote:krisskrass12 schreef op 05 mei 2015 @ 20:12:

Hij ontwikkelt zich wel alleen duurt het steeds heel lang voordat hij iets nieuws kan. Waar ik me precies zorgen om maak vind ik lastig te verwoorden. Het zijn eigenlijk meerdere dingen. Het motorische dan wat heel concreet te benoemen is, maar ook mentaal vind ik hem niet vlot. Spelen is niets anders dan voorwerpen gooien en als ik nee zeg lijkt hij het de ene keer te begrijpen en de andere keer kijkt hij niet op of om. Naar zijn naam luistert hij ook slechts als het hem uit komt. Misschien is hij gewoon wat lui en eigenwijs, maar misschien is het iets anders.Misschien moet je dan gewoon naar de huisarts en dit bespreken.
Mijn kinderen konden lopen met 13 en 14 maanden, maar ik zie ook zat kindjes die dat niet kunnen. Die kunnen weer andere dingen snel of trekken vanzelf bij.

Maar als je echt denkt dat er wat mis is doe dan wat Meds zegt, ga naar de huisarts ipv CB en spreek je zorgen uit.
Alle reacties Link kopieren
Je ervaart zorgen en geef die zorgen aan bij mensen die ervoor geleerd hebben. Ik denk dat moeders die zich zorgen maken gehoord moeten worden en dan maakt het niet uit of de zorgen al dan niet terecht blijken re zijn.
“I've learned that people will forget what you said, people will forget what you did, but people will never forget how you made them feel.” Maya Angelou.
Alle reacties Link kopieren
Nogmaals bedankt! Het doet me goed wat je zegt Enn... ik vind het namelijk lastig om hiervoor naar de huisarts of andere specialist te gaan. Mijn zoontje was een huilbaby en daardoor heb ik vaak bij de huisarts en kinderarts gezeten. Helaas waren er toen specialisten bij die mij niet serieus namen en daardoor vind ik het nu lastig om met vragen over mijn zoontje naar een arts te gaan. Maar het is inderdaad waar dat ze mijn verhaal aan moeten horen of het nou terechte of onterechte zorgen zijn.
quote:krisskrass12 schreef op 05 mei 2015 @ 20:38:

Nogmaals bedankt! Het doet me goed wat je zegt Enn... ik vind het namelijk lastig om hiervoor naar de huisarts of andere specialist te gaan. Mijn zoontje was een huilbaby en daardoor heb ik vaak bij de huisarts en kinderarts gezeten. Helaas waren er toen specialisten bij die mij niet serieus namen en daardoor vind ik het nu lastig om met vragen over mijn zoontje naar een arts te gaan. Maar het is inderdaad waar dat ze mijn verhaal aan moeten horen of het nou terechte of onterechte zorgen zijn.Pas na onderzoek kan gezegd worden of de zorgen onterecht zijn. Sta op je strepen, je maakt je zorgen en je wilt dat er iemand anders dan het consultatiebureau de ontwikkeling van je kind beoordeelt.
Alle reacties Link kopieren
quote:krisskrass12 schreef op 05 mei 2015 @ 20:12:

Hij ontwikkelt zich wel alleen duurt het steeds heel lang voordat hij iets nieuws kan. Waar ik me precies zorgen om maak vind ik lastig te verwoorden. Het zijn eigenlijk meerdere dingen. Het motorische dan wat heel concreet te benoemen is, maar ook mentaal vind ik hem niet vlot. Spelen is niets anders dan voorwerpen gooien en als ik nee zeg lijkt hij het de ene keer te begrijpen en de andere keer kijkt hij niet op of om. Naar zijn naam luistert hij ook slechts als het hem uit komt. Misschien is hij gewoon wat lui en eigenwijs, maar misschien is het iets anders.

Onze dochter was ook zo. Een lui draakje. Ze ging pas zitten met13 mnd, kruipen met 16 mnd en los lopen met 26 mnd. We zijn voor de zekerheid met 13 mnd wel naar de kinderarts met haar geweest en die maakte zich (net als wij) geen enkele zorgen. Maar hij heeft haar toch laten onderzoeken door verschillende specialisten. Ze bleek een laatbloeiertje. Inmiddels is ze vier jaar en doet ze alles wat andere kleuters ook doen.

Ik zou dus wel even naar de huisarts gaan om te overleggen. Maar ik zou me niet al teveel zorgen maken.
Alle reacties Link kopieren
Hoi,



Ik heb 4 kids en 3 ervan hebben als baby, peuter fysiotherapie gehad, omdat zij achterbleven. Eentje had erg flexibele spieren, de andere stijve en de ander weer moeite met de balans. Bij eennvan hen was er meer aan de hand, want die had een spraakstoornis en vaak is het zo dat ze dan ook motorische problemen hebben. Na fysio, Kentalis gevolgd te hebben, zijn ze stapje voor stapje vooruit gegaan en doen ze nu lekker mee met leeftijdsgenootjes. Ik had ook een gevoel dat er iets niet klopte en heb aan de bel getrokken bij de huisarts. Ik adviseer je echt om het te doen, zodat je later nooit kunt zeggen, had ik het maar gedaan. Nog een boekentop: Stap voor Stap van Liesbeth Verhoeven. Veel succes!
Alle reacties Link kopieren
quote:sabbaticalmeds schreef op 05 mei 2015 @ 20:40:

[...]



Pas na onderzoek kan gezegd worden of de zorgen onterecht zijn. Sta op je strepen, .Ja, dit.
“I've learned that people will forget what you said, people will forget what you did, but people will never forget how you made them feel.” Maya Angelou.
Mijn zoontje is heel vlot in zijn motorische ontwikkeling (zowel grove als fijne motoriek) en fysiek ontzettend sterk. Hij is weer traag op het gebied van de spraakontwikkeling. Hij weet perfect duidelijk te maken wat hij wil maar behalve 'mama' zegt hij eigenlijk nog niks, al dacht ik vandaag dat ik ' Nee, jij!' hoorde toen hij zijn treintje op de spoorbaan over een helling moest trekken, en ik dat kennelijk moest doen.

Opdrachten begrijpt hij wel (en voert hij uit) en ook het onthouden van nieuwe/moeilijke woorden in prentenboeken. Soms maak ik me wel zorgen, soms ook niet. We hoeven pas met 24 maanden weer naar het CB, geen idee of ik eerder aan de bel moet trekken.
Alle reacties Link kopieren
Hoi Nyc,



Ik heb ervaring met een spraakstoornis bij een van mijn kids, geconstateerd toen zij 2,5 jaar was. Ik had al een vermoeden toen zij 2 jaar was, maar huisarts, cb wuifden het weg en die zeiden dat komt wel. Nou dat kwam dus niet en ik heb zelf een logopediste gezocht toen ze 2,5 jaar was. Die constateerde dus een spraakstoornis en daarvoor heeft ze logopedie en behandeling bij Kentalis gevolgd. nu is ze 5 jaar en volgt het reguliere onderwijs en praat goed. Ik ben heel blij dat ik zo gehandeld heb.



Ik zou je het volgende adviseren:

- leen of koop het boek: Praten doe je met zijn tweeën. Daarin staan veel tips. Mocht er daarna geen vooruitgang zijn (was bij dochter dus), trek aan de bel bij een logopediste. Het wordt vergoed vanuit de basisverzekering.



Mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust!
Alle reacties Link kopieren
NYC: Nog een aanvulling, is het gehoor van je zoontje goed? Dwz geen vocht in het oor o.i.d. Want dat is ook van invloed op spraakontwikkeling!
Is niet specifiek naar gekeken, maar ik heb vooralsnog geen vermoedens dat er iets mis zou zijn met het gehoor, gezien hoe hij reageert op ons, muziek, geluiden in de straat, plotseling een bekend deuntje etc. Maar ik merk wel een enorm contrast met zijn snelle fysieke ontwikkeling. Ik ken overigens wel meer kindjes die nog niet praten met 18 maanden, maar die liepen dan ook nog niet met 11 maanden en als ik zie wat een turnoefeningen er hier soms allemaal gedaan worden dan vind ik dat contrast zo groot.

Toch bedankt voor de boekentip! Ben jij direct naar een logopediste gegaan of heb je het eerst aan de huisarts/CB voorgelegd?

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven