vanaf welke leeftijd bewust van seks en voorlichten?

Let op de laatste reactie is ouder dan 14 dagen.
Snel reageren is daarom uitgeschakeld.
 1. Volgens mij was ik 9 of 10 jr toen ik eens ging snuffelen in de boekenkast van mijn ouders. Daar kwam ik een boek tegen dat over voortplanting en kinderen krijgen ging en dat heb ik doorgebladerd. Kan me nog heel goed mijn verbazing voor de geest halen toen ik door had hoe het allemaal in zn werk ging. Vond het TE ranzig en bezwoer mezelf dat ik dat toch echt nooit zou doen.. :)

  Mijn ouders gingen preuts om met sexualiteit en gaven geen eerlijke antwoorden op de vragen die ik over dat onderwerp had.

  Dus TO ik zou je willen aanraden om gewoon haar vragen als ze er zijn te beantwoorden op haar niveau en als er geen vragen komen eens samen een boek door te kijken.
 2. Met de kennis van nu vond ik het wel verstandig dat mijn ouders een boekje lieten slingeren waar vanalles instond... volgens mij was het bewust maar ik ging er stiekem wel in lezen (vond het raar om aan mn ouders te vragen ofzo.. was jong, jaar of 7/8).
 3. Ah oke, het kan dus wat ouder zijn, zeg een jaar of acht.

  Ik heb geen moeite om antwoorden te geven op vragen over het seksuele. De sfeer in huis is -volgens mij- vrij open wat dat betreft. We zijn ook behoorlijke naaktlopers hier, dus bloot is al geen taboe.
  Dus als ze met vragen komt, zal ik er zeker niet moeilijk over doen.
  En die vragen kunnen dus nog komen. Nou prima, dan wacht ik dat af.

  Maar als dochter zo eind negen jaar is en ik heb nog het idee dat ze van niks weet, dan ga ik toch maar eens een boekje laten rondslingeren of vragen of ze zelf eigenlijk weet hoe de baby's in de buik komen ;-) .
 4. Houd je er rekening mee dat ze dan al ongesteld kan worden? Niet bij alle meisjes zie je dat van te voren aankomen, namelijk.

  Flower Fairies are very shy creatures and you are unlikely to see them unless you are very, very lucky
 5. Toen Snoezekind bijna acht was (schat ik) waren we in het universiteitsmuseum, waar een tentoonstelling was over het menselijk lichaam. Er stond ook zo'n model van de uitdrijvingsfase bij de bevalling. Snoezekind bleef heel lang kijken, en kwam vervolgens met de opmerking dat hij nu wel wist hoe de baby UIT de buik kwam, maar nog niet hoe de baby IN de buik kwam.

  Mooie plaats om één en ander toe te lichten. Ik gebruik overigens geen officiële terminologie op die leeftijd, bij een model gewoon aangeduid dat vrouwen een plasgaatje, een babygaatje en een poepgaatje hebben. De papa doet zijn piemel in het babygaatje, dan komen daar zaadjes uit en die gaan groeien in de buik van de mama.

  Als hij méér wil weten (nu negeneneenhalf) dan komt hij daar wel mee, denk ik. Ik heb nog een leuk voorlichtingsboekje van mezelf in de kast staan, dat op heel veel onderwerpen in gaat.

  Momenteel ligt hij gezellig met een paar jongens en meiden in de tent op kamp. De leiding maakt zich nog niet druk om welpjes die doktertje willen spelen, blijkbaar. Zijn de kids 's avonds ook te moe voor.
  ;-)

  Is het al vakantie ?
 6. quote:
  snoesje666 schreef op 28 mei 2012 @ 20:33:
  Toen Snoezekind bijna acht was (schat ik) waren we in het universiteitsmuseum, waar een tentoonstelling was over het menselijk lichaam. Er stond ook zo'n model van de uitdrijvingsfase bij de bevalling. Snoezekind bleef heel lang kijken, en kwam vervolgens met de opmerking dat hij nu wel wist hoe de baby UIT de buik kwam, maar nog niet hoe de baby IN de buik kwam.

  Mooie plaats om één en ander toe te lichten. Ik gebruik overigens geen officiële terminologie op die leeftijd, bij een model gewoon aangeduid dat vrouwen een plasgaatje, een babygaatje en een poepgaatje hebben. De papa doet zijn piemel in het babygaatje, dan komen daar zaadjes uit en die gaan groeien in de buik van de mama.

  )
  Ik heb er 1 van 5 die vorige week ineens vroeg hoe die zaadjes nou in de buik van een mama kunnen komen (zaadjes & eitje in buik wordt baby wist ie al). Na ongeveer dezelfde uitleg als hierboven had hij een goed idee: 'dat wil ik wel eens een keer zien!' X-D
 7. Haha Branca, "nou schat, ga dat maar uitgebreid bestuderen als je zelf groot bent" ;-)
 8. Door deze rare tip doen jouw pumps geen pijn meer

  De spreuk 'wie mooi wil zijn, moet pijn lijden' is voor niets zo toepasselijk als voor het dragen van pumps. Want die hoge hakken mogen je benen dan wel langer laten lijken, je betaalt er vaak een blarende prijs voor. En dan hebben we het nog niet eens over die arme tenen die afgekneld worden.

  Lees verder

 9. @Snoesje, ik zou ook omstandigheden kunnen opzoeken waarbij dat soort vragen mogelijk vanzelf komen, zoals een studie anatomie.

  Punt is dat mijn man (nog) niet wil dat ik dit soort gesprekken voer met dochter. Hij vindt het onnodig om deze kinderlijke onschuld nu al te doorbreken als daar vanuit haarzelf geen aanleiding toe gegeven wordt.
 10. Voor mij is voorlichting niet iets dat je vanaf een bepaalde leeftijd gaat geven. Dat zit overal in verweven. Kleine kindjes die meegaan naar de wc en ontdekken dat mama anders is dan zijzelf of broertje of juist dat papa anders is. Grotere kinderen die bij het douchen/afdrogen doorkrijgen dat de waterstraal of de handdoek op de ene plek anders voelt dan op de andere. Enz enz. Gewoon open over zijn en niks gek vinden. De lading die wij eraan geven is een volwassen lading voor een kind is het gewoon nieuwsgierigheid.
 11. Tot zover gaat alles goed. Maar dat puntje dat bij paaltje komt (letterlijk) is niet iets dat ze al groeiende en ervarende meekrijgt Sunemom. Da's toch echt een stukje theorie waar nog nooit naar gevraagd is. En dat is ook niet iets wat ze onder de douche gaat ontdekken.
 12. quote:
  schouderklopje schreef op 29 mei 2012 @ 13:31:

  Punt is dat mijn man (nog) niet wil dat ik dit soort gesprekken voer met dochter. Hij vindt het onnodig om deze kinderlijke onschuld nu al te doorbreken als daar vanuit haarzelf geen aanleiding toe gegeven wordt.

  Typische instelling. Heeft hij dan liever dat ze het eerst ergens anders tegenkomt, zoals dat er door vriendjes/vriendinnetjes iets verteld wordt? (en dat is dan waarschijnlijk incomplete/incorrecte info)
  Waarom zou onschuld doorbroken worden als ze weet waar baby's vandaan komen? Denk je dat ze dan meteen de hort op gaat om eens even flink met iemand te tongen?

  Ik zeg: info is macht. Ik zou mijn kind liever alles vertellen en zorgen dat het over informatie beschikt, dan dingen achterhouden vanuit een vreemd beeld van 'onschuld'.
  Klinkt ook meteen iets negatiefs uit. Alsof seks vies is en geheim en naar. Dat is juist het tegenovergestelde van wat ik mee zou willen geven!

  Zeg maar Spijker.
 13. Je hebt inderdaad kans, dat als ze het via leeftijdgenoten hoort (met name dus de jongens) dat ze een verkeerd beeld krijgt. Dat seks vies is.

  Ik herinner me nog dat wij een boekje hadden met een schematische tekening van penetratie. Dat vond ik wel erg schokkend. Ik kon me namelijk niks voorstellen bij wat die man nou in die vrouw stopte. Hoe een mannenplasser eruit zag. Ik weet niet meer hoe oud ik was, wel dat ik er inderdaad niet over wilde praten. Maar ik las wel de Break Out! toen en daar stond toch wel een hoop interessants in op dat vlak...
 14. Ik denk dat mijn man vooral denkt/vindt dat ze nog erg jong is en dat we daar nog zeeen van tijd voor hebben. Hij veranderde lichamelijk ook pas met 14 en was voor die tijd nog een echt jochie en helemaal niet bezig met seks of meisjes.
 15. Ik denk dat het in deze tijd best naief is te veronderstellen dat een kind tot die leeftijd niets van seks meekrijgt. Je zou toch niet willen dat ze éérst porno ziet, en daarna pas het bloemetjes-bijtjes verhaal van haar ouders krijgt...

  Zeg maar Spijker.
 16. Je wilt inderdaad niet weten hoe vroeg kinderen er soms bij zijn. Wat ik van kinderen (jongens en meisjes) in groep 4 soms al hoorde....
 17. quote:
  schouderklopje schreef op 29 mei 2012 @ 14:08:
  Ik denk dat mijn man vooral denkt/vindt dat ze nog erg jong is en dat we daar nog zeeen van tijd voor hebben. Hij veranderde lichamelijk ook pas met 14 en was voor die tijd nog een echt jochie en helemaal niet bezig met seks of meisjes.


  Ik denk dat als mijn dochter het aan haar vader had gevraagd, hij haar had doorgestuurd naar mij ;-) . Hij vindt dat helemaal niks, voorlichtingspraatjes, dat ze uberhaupt ooit aan seks zal gaan doen enz. Hij prefereert haar ook onschuldig. Hij begrijpt heus wel dat het moet maar pfff... vraag maar aan je moeder! Hij is zelf een laatbloeier geweest en er werd weinig tot niet over gepraat bij hem thuis. Bij mij was dat heel anders, ik werd ermee doodgegooid, ook niet leuk.

  Ik ben blij dat ik gewacht heb tot ze er zelf om vroeg, dat voelde prima. Wellicht verschilt dat ook weer per kind, ze was er daarvoor ook totaal niet mee bezig en dan had ze 10 keer voorgelicht kunnen worden door een klasgenoot maar dan had ze diegene gewoon glazig aangekeken en gedacht: jij bent gek.

  X-D
 18. quote:
  helene31 schreef op 29 mei 2012 @ 14:18:
  Je wilt inderdaad niet weten hoe vroeg kinderen er soms bij zijn. Wat ik van kinderen (jongens en meisjes) in groep 4 soms al hoorde....


  Ik ben voorgelicht met 5 jaar op de kleuterschool door een klasgenoot. Dus de tijden lijken niet te zijn veranderd wat dat betreft. Ik vond het niet erg, heb er geen rare ideeen over seks aan overgehouden en was niet getraumatiseerd ;-) .

  Mijn moeder vond het alleen heel jammer, die had dat willen doen. In plaats daarvan heeft ze me toen jarenlang achtervolgd met goede gesprekken over zelfbevrediging en meer van dat fraais. Dat vond ik veel vervelender.
 19. quote:
  helene31 schreef op 29 mei 2012 @ 14:18:
  Je wilt inderdaad niet weten hoe vroeg kinderen er soms bij zijn. Wat ik van kinderen (jongens en meisjes) in groep 4 soms al hoorde....
  Tja, maar dat krijg ik dus echt helemaal niet mee. Al die kinderen uit haar klas (groep 3) zijn zo ontzettend naief nog (denk ik ten minste). Die giechelen om een kusje en meer dan dat bestaat er volgens mij in hun optiek nog niet.
 20. quote:
  schouderklopje schreef op 29 mei 2012 @ 13:49:
  Tot zover gaat alles goed. Maar dat puntje dat bij paaltje komt (letterlijk) is niet iets dat ze al groeiende en ervarende meekrijgt Sunemom. Da's toch echt een stukje theorie waar nog nooit naar gevraagd is. En dat is ook niet iets wat ze onder de douche gaat ontdekken.
  Geen idee. Hier is dat heel geleidelijk gegaan. Ze vragen steeds gerichter door en dan komt vanzelf de vraag hoe dat babietje dan in mama's buik komt. Dochter was daar heel vroeg mee (, maar die is met meer dingen erg vroeg) die was een jaar of 3. Zoon (ruim 4,5) vind het nu allemaal erg interessant doordat een vriendje een zusje heeft gekregen en omdat zuslief (inmiddels 7) het weleens zou gaan uitleggen hebben we dat zelf maar even overgenomen ;-).
 21. quote:
  helene31 schreef op 29 mei 2012 @ 14:18:
  Je wilt inderdaad niet weten hoe vroeg kinderen er soms bij zijn. Wat ik van kinderen (jongens en meisjes) in groep 4 soms al hoorde....
  Eens. Dochter zit in groep 4 en vorige week was ze een beetje aan het giegelen met twee vriendinnetjes tijdens de overblijf (waar ik als overblijfmoeder bij was). Dus ik vroeg toen ze wat kwam drinken wat ze aan het doen waren. 'oh niets we zijn even aan het chatten' toch maar ens polshoogte genomen en een van die meiden zat op haar blackberry (wat doet een kind van 8 met een blackberry???) te chatten. Volgens eigen zeggen met een ander meisje uit de klas die net deed of ze een veel oudere jongen was, maar of het echt zeker weten dat klasgenootje was wist ze niet, dat nam ze aan omdat ze net zo heete als degene waar ze mee chatte. Die meiden gelijk maar even uitgelegd dat je je op internet voor iedereen kunt uitgeven en dat naam/woonplaats/leeftijd enz dingen zijn die je nooit noemt als je chat. Moet zeggen dat mijn gevoel van onschuldigheid bij die meiden ook wel weer een tandje zakte.
 22. quote:
  schouderklopje schreef op 29 mei 2012 @ 13:31:
  @Snoesje, ik zou ook omstandigheden kunnen opzoeken waarbij dat soort vragen mogelijk vanzelf komen, zoals een studie anatomie.

  Punt is dat mijn man (nog) niet wil dat ik dit soort gesprekken voer met dochter. Hij vindt het onnodig om deze kinderlijke onschuld nu al te doorbreken als daar vanuit haarzelf geen aanleiding toe gegeven wordt.


  Hij gaat er gewoon vanuit dat ze tot haar 24ste papa als dé grote held ziet, in het wit gaat trouwen en onbevlekt zal worden ontvangen.

  Daar zou ik als moeder toch maar niet op gaan zitten wachten. :)

  Is het al vakantie ?
 23. quote:
  Branca schreef op 28 mei 2012 @ 23:14:
  [...]


  Ik heb er 1 van 5 die vorige week ineens vroeg hoe die zaadjes nou in de buik van een mama kunnen komen (zaadjes & eitje in buik wordt baby wist ie al). Na ongeveer dezelfde uitleg als hierboven had hij een goed idee: 'dat wil ik wel eens een keer zien!' X-D


  Medische onderzoekers wilden dat ook een keer zien, en hebben een copulerend stel in een mri-scan (o.i.d.) gestopt.

  *gaat even googelen*

  Heeft gegoogeld, met o.a. deze resultaten.

  http://www.quest.nl/achtergrond/seks-in-de-scanner

  http://www.youtube.com/watch?v=OVAdCKaU3vY
  Snoesje666 wijzigde dit bericht op 29-05-2012 16:29 met 13%

  Is het al vakantie ?
 24. Hier zijn ze daar nog niet zo mee bezig. Oudste (zoon) wordt volgende maand 10. We zijn hier wel vrij mbt naaktheid e.d., maar als er eens terloops iets ter sprake komt over vrijen, sekd ofzo, dan kapt hij ermee en gaat iets anders vertellen. Ik laat hem daar maar over. jongste zoon (bijna 5) is daar iets anders in. hij is een echte denker, maar hij vraagt het liefst hoe de baby's in de buik komen als we een hoop visite hebben. Dan ga ik daar niet op in, maar zeg hem wel dat hij dat een andere keer mag vragen als er geen visite is. Tja, toen kwam zijn wedervraag: weten zij het ook niet???? ;-)

  Ik maak er geen punt van. ben er wel over aan het nadenken om een boek te lenen in de bieb voor oudste zoon.
 25. Hier op 6 jarige leeftijd de vraag hoe de zaadjes bij het eitje komen.
  Aan de hand van het boek: Ik vind je lief van Sanderijn van der Doef besproken.
  Reactie was ah, oke.
 26. Heb het vanavond tijdens het eten toch maar eens gevraagd aan dochter en haar vaste speelvriendinnetje (die een jaar ouder is).

  Nav een familielid van ons die een baby krijgt: en hoe komt die baby er dan in schat?
  Nou mama, gewoon, met een zaadje van papa en zo hoeps naar de buik een kindje. Tja :-O

  En vriendinnetje keek er al net zo onnozel bij, dus die weet ook niks ;-)