Zoon middelbare school slechte concentratie

01-10-2016 13:35 44 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ter oriëntatie een topic geopend. Ik heb een zoon van twaalf die in de brugklas zit. Hij is heel intelligent, alleen het huiswerk maken en leren is een crime. Hij snapt totaal niet hoe hij een agenda moet gebruiken, bij huiswerk dat in Magister staat zegt hij doodleuk: "Dat klopt niet, dat is veel te veel." Ook heeft hij geen idee hoe hij moet leren (de talen, langere stukken tekst, wiskunde checken of de antwoorden wel goed zijn).



Ik kan hem natuurlijk begeleiden en hem zeggen wat en hoe hij het aan moet pakken. Maar hij is zo eigenwijs en zit voortdurend in de verzetmodus!



Zoon heeft ADD (licht zeggen ze), maar ik vraag me af of zijn verzet niet een veel grotere rol speelt. Wat is de kip en het ei kan je denken. Maar vanaf de kleuters wilde hij al niet naar school.



Hij is sociaal sterk en heel zelfverzekerd. Hoe kunnen we samen school tot een succes maken? Op een enkele uitschieter na (ook naar beneden i.v.m. opdracht niet inleveren), haalt hij tot nu toe bijna alleen zesjes. Dit komt echt door zijn werkhouding. Plus dat hij de hoeveelheid ook niet overziet.



Over twee weken start school met naschoolse begeleiding. Deze week gaan we de hulpvraag opstellen.



Wat kunnen wij doen, en waar moeten we aan denken? Iemand tips?



Aanvulling: naast het verzet en 'geen zin' kost een leer- of maaktaak hem ook onevenredig veel tijd. Hij is voortdurend afgeleid. Hij moet alleen op z'n kamer zitten en de telefoon mag niet mee, maar dan nog is hij constant met andere dingen bezig waardoor hij elke keer weer opnieuw in de stof moet komen.
Alle reacties Link kopieren
Het lijkt of je zoon nooit heeft leren leren. Fijn dat hij binnenkort begeleiding krijgt. Ik vraag me af of je als ouder echt kunt helpen, want dat werkt vaak toch alleen maar averechts, denk ik. Maar wat je zou kunnen doen, als hij daar voor open staat, is een planning maken met hem en terugkijken op gemaakt werk.
Freedom is just another word for nothing left to lose - Janis Joplin
Hij moet het nog leren inderdaad. Ik zou je adviseren om dat uit te besteden, dan blijft het thuis ook gezellig :-)
Alle reacties Link kopieren
Huiswerkbegeleiding na school? Klinkt misschien wat overdreven maar dan is er geen afleiding en er wordt veel aandacht besteed aan plannen, verschillende manieren waarop je kan leren etc. Het klinkt als wanneer hij dat onder de knie heeft, het een stuk beter gaat en wellicht kan hij het dan na een tijdje prima zelf thuis.

En als dat dan in lijkt te zakken kan je altijd dreigen met erheen terugsturen ;) want thuis is altijd leuker dan daar moeten zitten.

Succes!
Alle reacties Link kopieren
Hij gaat inderdaad huiswerkbegeleiding krijgen na school. Maar we moeten nog wel deze weken vol toetsen en opdrachten door. Pfff ik wist wel dat het zwaar zou worden. Had hij nu maar wat meer genoten van de vrijheid op basisschool (dat vond hij ook al een gevangenis, maar hij wist niet dat het nóg erger kon).
quote:Captain_Obvious schreef op 01 oktober 2016 @ 13:41:

Hij moet het nog leren inderdaad. Ik zou je adviseren om dat uit te besteden, dan blijft het thuis ook gezellig :-)



Dit. Ik was zon kind (zonder add gok ik) super afgeleid geen idee hoe t aan te pakken. Maar ik zat uuuuuuuren op m'n kamer.

Huiswerkbegeleiding leerde me indelen en overzien. Met m'n ouders had ik alleen maar ruzie.

Vriend van me zat in de woonkamer met stiltekoptelefoon iedere dag aan de eettafel. Wekker er bij en ongestoord werken. Daarna was je echt "vrij". Op z'n kamer werd t gewoon niets. Maar je moet je wel eerst realiseren dat dat de oplossing is, als puber...
Alle reacties Link kopieren
Naast huiswerkbegeleiding (wat vaak vooral inhoudelijk is) zijn er ook bedrijven die zich specialiseren in het aanleren van planning, leren leren etc. Misschien een idee om daar naar te kijken, dat houdt de sfeer thuis ook wat gezelliger.
Alle reacties Link kopieren
Ja MouseCat, die begeleiding krijgt hij dus binnenkort twee keer per week op school na schooltijd. Niet inhoudelijk, maar qua studievaardigheden.



In de huiskamer of keuken wordt niks. Hij bemoeit zich met alles wat er om hem geen gebeurt. Met koptelefoon zou nog een idee zijn. Maar er loopt hier nog een jong broertje rond...
Alle reacties Link kopieren
Ah top!

Het is natuurlijk ook een stukje eigen inzet en volwassen worden. Je kan het paard alleen maar naar het water leiden uiteindelijk...
Alle reacties Link kopieren
quote:linjmh schreef op 01 oktober 2016 @ 13:58:

[...]





Dit. Ik was zon kind (zonder add gok ik) super afgeleid geen idee hoe t aan te pakken. Maar ik zat uuuuuuuren op m'n kamer.Eerlijk gezegd ben ik nog steeds zo (wel ook met ADD denk ik). Maar ik heb dan ook een vreemde schoolloopbaan gekend... Blijven zitten met twaalf onvoldoendes op m'n rapport, en later een klas overslaan, universiteit in zes jaar waar vier jaar voor stond. Ik gun hem een wat gelijkmatiger en rustiger schoolcarrière.
quote:Nelladella1 schreef op 01 oktober 2016 @ 13:58:

Hij gaat inderdaad huiswerkbegeleiding krijgen na school. Maar we moeten nog wel deze weken vol toetsen en opdrachten door. Pfff ik wist wel dat het zwaar zou worden. Had hij nu maar wat meer genoten van de vrijheid op basisschool (dat vond hij ook al een gevangenis, maar hij wist niet dat het nóg erger kon).Heeft ie niet een leuke/slimme tante/oom/nicht/neef die kan bijspringen? Die kan helpen met leren leren en plannen en zo? Dat werkt zoveel beter dan wanneer jullie het zelf moeten doen.
Ik heb vroeger dit werk gedaan (helpen met leren leren, huiswerk maken etc). De pubers namen opvallend veel van mij aan
Alle reacties Link kopieren
O jee...

Geen tips, maar dit is mijn voorland, dus ik lees mee. Mijn zoon is precies als de jouwe. Nu in groep 8. Hersenbrekens over welke school te kiezen. Gaan we onder zijn niveau zitten om het behapbaar te houden, of gaan we er vol voor, om vervolgens steeds achter zoon aan te moeten lopen met zijn huiswerk? Hij weet het zelf ook niet....
quote:Nelladella1 schreef op 01 oktober 2016 @ 14:05:

[...]





Eerlijk gezegd ben ik nog steeds zo (wel ook met ADD denk ik). Maar ik heb dan ook een vreemde schoolloopbaan gekend... Blijven zitten met twaalf onvoldoendes op m'n rapport, en later een klas overslaan, universiteit in zes jaar waar vier jaar voor stond. Ik gun hem een wat gelijkmatiger en rustiger schoolcarrière.



Ik ben blij dat m'n ouders me naar een huiswerkinstituut hebben laten gaan. Daarna kon ik in ieder geval wel indelen en overzien. Dus mijn schoolloopbaan is daarna een stuk makkelijker geworden.

Koptelefoon was wel een speciale voor geluiddemping, niet een voor muziek.
Ik ben zelf op de top van m'n kunnen naar school gegaan. En blij om. Als ik een lager niveau had gedaan had ik me waarschijnlijk dood verveeld in de klas, met alle gevolgen van dien.... ik kan me nog steeds heel moeilijk concentreren op makkelijkere dingen.

Als mijn kids hier mee zouden worstelen zou ik dus kiezen voor een uitdaging.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou ook liever aan de bovenkant inzetten. Een tandje minder kan eigenlijk altijd nog, terwijl het heel moeilijk is om later nog op te klimmen. Of je moet er aan het einde van de middelbare school nog 2 jaar aan vast willen plakken.



En tieners nemen al gauw een heleboel aan als het maar niet door hun ouders wordt gezegd
Wij hebben voor zoon een HB specialist voor het plannen, organiseren en leren leren.
Alle reacties Link kopieren
KessAgain, ik zou ook niet voor een lager niveau gaan. Op de havo spelen dan toch dezelfde zaken? Daar moet er ook Frans geleerd worden, en aardrijkskunde. Het gaat om de organisatorische problemen, niet om het denkniveau.
Alle reacties Link kopieren
quote:Phaedra_ schreef op 01 oktober 2016 @ 14:15:

Wij hebben voor zoon een HB specialist voor het plannen, organiseren en leren leren.En hoe heb je die gevonden? Hoe vaak gaat hij daar naartoe? Hoe zijn je bevindingen? Kraamt hij daar geen puberonzin uit? Want jongens jongens, die teksten die er hier soms uitkomen...
Alle reacties Link kopieren
Leren-leren en executieve functies.

Deze boeken helpen je met de aanpak van je kind / zijn planning.







Betty White: "Once you go blackberry... Hmmmmmhmmmm"
Alle reacties Link kopieren
Kijk een op skur.eu

Leuk boek over plannen en een plan kalender.

Heb het net gekocht want nu in de tweede nog steeds geen inzet en weinig motivatie.

Vorig jaar huiswerkbegeleiding gedaan, maar die was niet echt grweldig. Ze controleerde niks en ik zag dat zoon meer daar zat voor zijn sociale vaardigheden dan om huiswerk te maken.

Met als gevolg dat het alsnog thuis moest.

En je kan denk ik voorstellen hoe dat ging.



School hier is heel vrij en dat is een verkeerde keuze geweest of niet, hopelijk gaat het kwartje nog vallen. Hij is net 13 en zit 2 gym.
Alle reacties Link kopieren
quote:Snoesje666 schreef op 01 oktober 2016 @ 14:24:

Leren-leren en executieve functies.

Deze boeken helpen je met de aanpak van je kind / zijn planning.



[img]https://s.s-bol.com/imgbase0/imagebase/ ... 829492.jpg[/img]



[img]https://s.s-bol.com/imgbase0/imagebase3 ... 415620.jpg[/img]Ja z'n executieve functies zijn inderdaad heel slecht ontwikkeld. Moet ik dus deze boeken doorlezen, terwijl ik met hetzelfde probleem kamp als hij Dank voor de tips!
Alle reacties Link kopieren
quote:Nelladella1 schreef op 01 oktober 2016 @ 14:23:

[...]

En hoe heb je die gevonden? Hoe vaak gaat hij daar naartoe? Hoe zijn je bevindingen? Kraamt hij daar geen puberonzin uit? Want jongens jongens, die teksten die er hier soms uitkomen...



Het lastigste is om iemand te vinden die behalve kennis van zaken ook nog een goede klik heeft met je kind. Wij hebben een hele fijne hb-psycholoog die hem vooral bij het socio-emo deel helpt.



Voor huiswerkplanning zou je misschien een (mannelijke) pabo-student kunnen inschakelen. Voor jongens is het vaak fijner om ook eens een man in de buurt te hebben, vrouwen hebben ze meer dan genoeg om zich heen.
Betty White: "Once you go blackberry... Hmmmmmhmmmm"
Alle reacties Link kopieren
quote:Nelladella1 schreef op 01 oktober 2016 @ 14:20:

KessAgain, ik zou ook niet voor een lager niveau gaan. Op de havo spelen dan toch dezelfde zaken? Daar moet er ook Frans geleerd worden, en aardrijkskunde. Het gaat om de organisatorische problemen, niet om het denkniveau.Klopt. Alleen gooit hier dyslexie ook nog wat roet in het eten. En op de havo krijg je minder huiswerk en wordt er minder zelfstandigheid verwacht dan op het vwo. Wij neigen nu ook naar inzetten op niveau, maar dat het niet gemakkelijk gaat worden, staat eigenlijk al vast. Het denkniveau is het probleem dan ook niet.
Alle reacties Link kopieren
quote:Zusenzoo schreef op 01 oktober 2016 @ 14:25:

Ze controleerde niks en ik zag dat zoon meer daar zat voor zijn sociale vaardigheden dan om huiswerk te maken.

Met als gevolg dat het alsnog thuis moest.

En je kan denk ik voorstellen hoe dat ging.



.Dit is precies waar ik bang voor ben! Zoals bij wiskunde: zoon leek het allemaal te maken, maar voor de toets had hij dus een zes. Keek ik wat beter... Had hij 'maar wat gedaan' in zijn schrift en niets gecontroleerd. Hij heeft dus echt heeeeel veel begeleiding nodig.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven