Zoontje 24 maanden zegt nog geen woordjes

07-11-2014 20:41 21 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik heb het al eerder er over gehad op dit forum maar mijn zoontje is nu 24 maanden en zegt nog geen enkel woordje ook geen papa en mama. ja en nee schudden doet hij ook niet. Is er iemand die hier ervaring mee heeft? Ik lees wel vaker over kinderen die nog niets zeggen maar dan zeggen ze meestal wel papa mama of een ander woordje. Zij gehoor is goed daar is hij al voor getest ook krijgt hij logopedie maar dit levert nog niets op.
Alle reacties Link kopieren
Het lijkt me verstandig om eens met het cb of huisarts te overleggen en een doorverwijzing te vragen naar een audiologisch centrum. Daar zijn ze gespecialiseerd in spraak/taalontwikkeling en hebben vaak een soort combi-spreekuur waar ze meteen naar vanalles kijken: zijn gehoor, zijn taalbegrip, taalproductie en dergelijke.



Is zijn gehoor pas geleden nog getest, of alleen vlak na zijn geboorte?

Begrijpt hij wel kleine opdrachtjes die je zeg (pak je schoenen ofzo)?
Wat zegt de logopediste ervan?
Alle reacties Link kopieren
Mijn nichtje zegt ook amper wat tot niks, ze is bijna 2 jaar. Ouders en omgeving maken zich er drukker om dan de ouders.
Alle reacties Link kopieren
Zijn gehoor is ook nog in augustus getest en alles was goed. Ja schoenen en jas etc of naar buiten begrijpt hij allemaal wel. Binnenkort krijgt hij ook diverse testen. Maar was benieuwd of het vaker voor komt dat een kind van twee echt niets zegt de meesten zeggen wel 1 woordje.
Alle reacties Link kopieren
Wordt er meer dan 1 taal gesproken in zijn omgeving? Deze kleuters zijn vaak ook wat later met spreken.
Alle reacties Link kopieren
Mijn zoon van bijna 2,5 jaar zegt ook niets. Maakt de hele dag geluid maar geen enkel woordje. Logopedie boekt geen vooruitgang en zijn nu naar een andere logopediste overgestapt die ervaring heeft met kinderen die niet praten.



Niet om je ongerust o.i.d te maken, maar zoonlief wordt binnenkort ook op autisme getest.
Alle reacties Link kopieren
Nee we spreken alleen nederlands. Hij brabbelt wel maar niet heel veel. Oke melody autisme heb ik inderdaad ook al het een en ander over gelezen dat houd ik ook in mijn achterhoofd.
Mijn jongste zei met 2 ook nog niks, ook geen papa of mama. Met 26 mnd begon hij te kletsen en in 1x ook hele zinnen. Hij heeft zeker geen autisme maar een vertraagde taalobtwikkeling kan daar idd op duiden soms.
Alle reacties Link kopieren
Communiceert hij wel op een andere manier? Pakt hij je hand als hij wat van je wil, wijst hij naar dingen?

Het is op zich wel bemoedigend dat hij wel taalbegrip heeft. Sommige kinderen zijn later met taalproductie, maar hebben wel 'normaal' taalbegrip.

Een pre-logopedische screening is ook nog een optie, dan kijken ze of alle mogelijkheden er zijn om tot taalproductie te komen en kunnen ze je wat tips geven om te oefenen.
Alle reacties Link kopieren
Is het alleen zijn taal wat achter blijft of ook nog andere achterstanden moeilijkheden?
Alle reacties Link kopieren
Ja hij bedenkt allerlei manieren om toch dingen duidelijk te maken. Inderdaad pakt hij onze hand en trekt ons dan mee. Of hij kijkt naar iets en gaat dan jammeren. Wijzen doet hij niet echt.
Begrijpt hij wel de betekenis van sommige woorden? Zoals: "Waar is de lamp/klok/je neus?"
Alle reacties Link kopieren
Interssant jouw post dinte, wat jij beschrijft is hoe het er hier thuis aan toe gaat. Ga me eens verdiepen in pre-logopedische screening
Mijn jongste zei met 24 maanden 2 woordjes (mama en da). Zij is via de kinderarts door verschillende specialisten gezien (logopedie, fysiotherapie, orthopedagoog), en daaruit kwam eigenlijk geen oorzaak voor het niet praten. Taalbegrip was in orde en de verwachting was dat de taalontwikkeling vanzelf op gang zou komen. Als dat met 2,5 nog niet gebeurd was moesten we weer terug komen. In de maanden daarna kwamen er steeds wat woordjes bij en uiteindelijk was ze helemaal 'bij' toen ze in groep 2 zat. Nog net op tijd dus
Alle reacties Link kopieren
Houd ook een peutercommunicatiegroep zoals de Taaltrein in je achterhoofd. Dit is bedoeld voor kinderen van 2;0 - 4;0 jaar met een ernstige spraak/taalstoornis. Hierbij moeten ze wel een gemiddeld IQ/taalbegrip hebben. Het lijkt mij wel belangrijk om actie te ondernemen; hoe eerder hoe beter voordat hij gefrustreerd raakt...
Alle reacties Link kopieren
Ik ken twee kindjes die op die leeftijd nog niks zeiden en enkele maanden later in volledige zinnen spraken. Het hóeft niks te betekenen.
Natte tosti..
Alle reacties Link kopieren
Hier 2jr9mnd en nog geen woordjes. Wel wijzen. Maar oorzaak hier is 22q11 deletie syndroom. Kinderen gaan dan vaak pas vanaf 3/4/5/6 praten. Maar die ontwikkelen zich op alle vlakken vaak ook veel trager.
Ik heb ook een killer body. Als ik maar lang genoeg op je hoofd blijf zitten ga je dood.
Alle reacties Link kopieren
Ik hoop dat het niets betekent. Het zou ook voor hem zo fijn zijn als hij nu een gaat praten.
Hoe is de rest van zijn ontwikkeling? Zit hij bijv. sterker in zijn motorische ontwikkeling?
Alle reacties Link kopieren
De rest van zijn ontwikkeling gaat eigenlijk wel normaal. Dinsdag krijgt hij een onderzoek met een logopedist en orthopedagoog. Ben benieuwd wat daar uit komt.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven