Lijf & Lijn alle pijlers

Lenzen

11-12-2011 11:46 35 berichten
Alle reacties Link kopieren
Sinds een paar dagen heb ik lenzen. Ik had al een bril voor 'af en toe', maar merkte dat ik ook mét bril steeds slechter zag. Bovendien vond ik een bril op m'n hoofd niet prettig zitten de hele dag. Hoewel er een wereld voor me is open gegaan met de lenzen (ik zie nu bijv. takken en bladeren aan bomen, ipv een soort bruin/groenige vlek in de vorm van een boom), heb ik even een paar vraagjes aan ervaren lensdraagsters:



- Het inzetten en uithalen gaat nu redelijk soepel, maar ik voel ze nog best goed zitten af en toe. Ze zitten niet binnenste buiten. Is dit gewoon een kwestie van wennen?

- Ik zet ze na het douchen, en voor het opmaken in. Kan ik ze evt ook voor het douchen inzetten, en ermee douchen, of moeten ze dan uit? Ik ga wel eens sporten 's ochtends en het lijkt me heerlijk als ik de sportschool de tv kan zien tijdens het sporten!

- Kun je er mee slapen? Natuurlijk niet 's nachts, maar overdag even een powernap? Of moet je ze dan uithalen en opnieuw inzetten?

- Is er iets wat je kunt gebruiken als je ogen droog worden door de lenzen, iets van druppels of zo? Of kan ik gewoon de inzetvloeistof gebruiken om wat bij te druppelen? Of zijn deze lenzen misschien gewoon niet geschikt als ik er droge ogen van krijg?



Ik vraag het even hier omdat ik de service waar ik ze vandaan heb best slecht vind en de vrouw die me hielp niet goed NL sprak (of in elk geval mij niet begreep). Bovendien is het er altijd bijzonder druk, dus ik ben ook niet in de gelegenheid om even binnen te wippen.



Hopelijk kan iemand me verder helpen! Het zijn trouwens zachte (maand) lenzen.

Alvast bedankt!
Alle reacties Link kopieren
Hi 19juni, het voelen zitten is normaal, dat trekt vanzelf weg, is echt een kwestie van wennen (weet niet meer hoe lang dat bij mij geduurd heeft), wel moest ik het lenzen indoen opbouwen, eerst 2 uurtjes, volgende dag 4, etc. maargoed, ik draag alweer 14 jaar lenzen dus misschien is eea veranderd!

Douchen met lenzen gaat prima! Onderwater zwemmen durf ik niet zo goed, weet niet of dat gaat, maar das weer een ander verhaal.

Bij een powernap is uithalen beter, maar ik lig wel eens op de bank en sukkel dan voor de tv in slaap (tja), dat kan wel maar dan word ik met heeeel droge ogen wakker, niet echt prettig maar volgens mij kan het geen kwaad.

Als je ogen zo al droog worden van de lenzen lijkt me niet goed, maar weet niet hoe lang je ze al draagt? En misschien had het toch meer opgebouwd moeten worden?



Overigens ben ik ooit begonnen bij de (redelijk dure) opticien in het dorp, toen overgestapt naar een goedkopere in de stad (zal geen namen noemen maar een keten), daar niet prettig behandeld, een keer terug naar de opticien in het dorp, bleek ook dat ik de verkeerde maat lenzen had (de bolling oid), waardoor ik ze altijd net even voelde zitten. Ik was daar alweer aan gewend, maar dat is dus niet normaal. Bovendien als ik nu een lens kwijtraak hoef ik maar naar binnen te lopen en ik krijg een nieuwe, ipv 25 euro en een preek dat ik onzorgvuldig met mijn spullen omga??? En sinds ik naar de opticien in het dorp ga, is er nooit meer een lens kapot gegaan, terwijl ik die van de keten wel eens (3x per jaar, vind ik best vaak) kapot uit mijn ogen haalde. Ze zeggen dat het niks uit moet maken, maar ik betaal liever wat meer en voel me er prettig bij, het zijn wel mijn ogen...
Alle reacties Link kopieren
Ik heb zelf zachte lenzen. Ik heb ze al jaren. Ik voelde ze heel in het begin af en toe zitten. Vooral na een powernap.

Tijdens douchen, zwemmen kun je je lenzen aanhouden. Niet met open ogen in het water.

Als je last hebt van de lenzen zijn misschien je ogen iets te droog. Druppelen met inzet vloeistof zou dan helpen.

Als je ze vaak voelt zitten zou ik een afspraak maken bij de opticien om te checken of de pasvorm goed is.

(een vriendinnetje was alles beu, heeft lensimplantaten genomen. Dat durf ik niet. Gaat bij haar heel goed)
Alle reacties Link kopieren
- Het inzetten en uithalen gaat nu redelijk soepel, maar ik voel ze nog best goed zitten af en toe. Ze zitten niet binnenste buiten. Is dit gewoon een kwestie van wennen? Kwestie van wennen, maar het moet geen weken gaan duren!

- Ik zet ze na het douchen, en voor het opmaken in. Kan ik ze evt ook voor het douchen inzetten, en ermee douchen, of moeten ze dan uit? Ik ga wel eens sporten 's ochtends en het lijkt me heerlijk als ik de sportschool de tv kan zien tijdens het sporten! Kan absoluut, ik ga zelfs zwemmen met mijn lenzen in, let wel op dat er geen golven water in je ogen komen.

- Kun je er mee slapen? Natuurlijk niet 's nachts, maar overdag even een powernap? Of moet je ze dan uithalen en opnieuw inzetten? Mijn ervaring is dat het wel kan, maar vaak voelen mijn ogen daarna erg droog en zijn m'n lenzen vlekkerig (eiwit)

- Is er iets wat je kunt gebruiken als je ogen droog worden door de lenzen, iets van druppels of zo? Of kan ik gewoon de inzetvloeistof gebruiken om wat bij te druppelen? Of zijn deze lenzen misschien gewoon niet geschikt als ik er droge ogen van krijg? Inzetvloeistof kan prima (ligt eraan welke je hebt natuurlijk) maar ik heb speciale verfrissingsdruppels, Clens heten die volgens mij.



Maar ik wil je vooral de tip geven, mocht je het niet vertrouwen, zitten de lenzen echt niet comfortabel na een tijdje, dan echt terug naar de opticien en niet zelf blijven aanmodderen. En als je niet tevreden over de service bent dan zoek je toch een andere!



Hopelijk heb je er iets aan! :-)
ik heb zachte lenzen. In het begin voelde ik ze zitten en als ik mijn lenzen verwissel dan voel ik ze de eerste 5 minuten ook even. Daarna is het weg. Ik douche en ik zwem er mee. Ik slaap er ook mee, want heb speciale extra zuurstof doorlatende lenzen waar je mee mag slapen.
Alle reacties Link kopieren
Als je last krijgt van droge ogen, dien je terug te gaan naar de opticien. Die kan je een andere vloeistof geven. Als dat niet voldoende is kan de opticien lenzen geven van een ander materiaal.



Ik heb een goede opticien, waarbij veel geëperimenteerd is tot ik uiteindelijk de juiste combinatie had. Ik kan hier altijd terecht.



Dus even je opticien bellen voor een afspraak.
Alle reacties Link kopieren
quote:lulu_ schreef op 11 december 2011 @ 11:58:

- Kun je er mee slapen? Natuurlijk niet 's nachts, maar overdag even een powernap? Of moet je ze dan uithalen en opnieuw inzetten? Mijn ervaring is dat het wel kan, maar vaak voelen mijn ogen daarna erg droog en zijn m'n lenzen vlekkerig (eiwit)Ja dat vlekkerige herken ik ook inderdaad, heb ik ook als ik met lenzen in gehuild heb, heel naar!
Alle reacties Link kopieren
Jouw OP kon de mijne zijn! Gelukkig sinds een tijd een buuf die lenzenspecialist is, dus ik ben om inmiddels :-)

Ik moest wennen aan de lenzen maar bleek vooral veel last te hebben van de gewone vloeistof. Dat droge gevoel, het idee dat er een 'plak' in mijn ogen zat.

Ik ben overgestapt op vloeistof zonder conserveermiddel en dat was helemaal goed.
Alle reacties Link kopieren
Ik voel mijn lenzen niet zitten. Maar het heeft een tijd geduurd voor ik die lenzen heb gevonden.



Je hebt bij de drogisten speciale oogdruppels voor lensdragers. Het zit in een flesje, maar dat is na opening maar beperkt houdbaar en dat vind ik dan zonde omdat ik het niet vaak gebruik.



Ik heb dus een doosje met losse pipetten gekocht, ook bij het Kruidvat oid. Daar zit genoeg in om je ogen een keer te bevochtigen en de plastic verpakking gooi je dan weg. Je zit dus nooit met aangebroken verpakkingen en zo'n pipet stop je makkelijk in je tas, dus heb je ze altijd bij je. Ze zijn niet goedkoop maar ik denk dat je uiteindelijk wel goedkoper uit bent t.o.v. flesjes die je (weinig gebruikt) moet weggooien.
Ik heb geen wespentaille, ik heb een bijenrompje
Alle reacties Link kopieren
quote:himalaya schreef op 11 december 2011 @ 12:11:



Ik heb dus een doosje met losse pipetten gekocht, ook bij het Kruidvat oid. Daar zit genoeg in om je ogen een keer te bevochtigen en de plastic verpakking gooi je dan weg. Je zit dus nooit met aangebroken verpakkingen en zo'n pipet stop je makkelijk in je tas, dus heb je ze altijd bij je. Ze zijn niet goedkoop maar ik denk dat je uiteindelijk wel goedkoper uit bent t.o.v. flesjes die je (weinig gebruikt) moet weggooien.Wat een goede tip! Ik draag al 16 jaar lenzen en ik ben daar nou nog nooit op gekomen, haha! Zijn die ook geschikt voor mensen met gevoelige ogen /allergie? Ik fiets morgen direct even langs het Kruidvat!
Alle reacties Link kopieren
quote:19juni schreef op 11 december 2011 @ 11:46:

- Het inzetten en uithalen gaat nu redelijk soepel, maar ik voel ze nog best goed zitten af en toe. Ze zitten niet binnenste buiten. Is dit gewoon een kwestie van wennen? Ja, maar als je zachte hebt zou dit na een week ofzo wel verdwenen moeten zijn.

- Ik zet ze na het douchen, en voor het opmaken in. Kan ik ze evt ook voor het douchen inzetten, en ermee douchen, of moeten ze dan uit? Ik ga wel eens sporten 's ochtends en het lijkt me heerlijk als ik de sportschool de tv kan zien tijdens het sporten! Ik doe ze altijd uit omdat ik bang ben dat ik ze onder de douche kwijtraak. Maar met zachte daglenzen kan het natuurlijk wel omdat het dan niet zo erg is als je er eentje kwijtraakt.

- Kun je er mee slapen? Natuurlijk niet 's nachts, maar overdag even een powernap? Of moet je ze dan uithalen en opnieuw inzetten? Een dutje kan geen kwaad, maar langer dan een half uur zou ik niet doen.

- Is er iets wat je kunt gebruiken als je ogen droog worden door de lenzen, iets van druppels of zo? Of kan ik gewoon de inzetvloeistof gebruiken om wat bij te druppelen? Of zijn deze lenzen misschien gewoon niet geschikt als ik er droge ogen van krijg? Er bestaan oogdruppels die geschikt zijn, vraag een opticien er eens naar. Vaak lossen die het probleem op.Overigens zou ik me nooit lenzen aan laten meten door iemand die ik niet goed kan verstaan of die mij niet lijkt te begrijpen. Mijn ogen zijn me te lief, en ze zijn al zo slecht. Maar dat is weer een andere discussie. Hopelijk helpen mijn tips.
quote:19juni schreef op 11 december 2011 @ 11:46:



- Het inzetten en uithalen gaat nu redelijk soepel, maar ik voel ze nog best goed zitten af en toe. Ze zitten niet binnenste buiten. Is dit gewoon een kwestie van wennen?



Poeh, dat weet ik niet meer, Ik draag inmiddels al meer dan 10 jaar lenzen.



- Ik zet ze na het douchen, en voor het opmaken in. Kan ik ze evt ook voor het douchen inzetten, en ermee douchen, of moeten ze dan uit? Ik ga wel eens sporten 's ochtends en het lijkt me heerlijk als ik de sportschool de tv kan zien tijdens het sporten!



Ja hoor, ik draag ze ook tijdens het douchen. Je moet er dan wel rekening mee houden dat je niet meer in je ogen kunt wrijven als je je gezicht wast. En ik vind het vervelend om water in m'n ogen te krijgen als ik lenzen draag. Terwijl ik daar zonder lenzen geen probleem mee heb. Dus ik let daar goed op tijdens het douchen.



- Kun je er mee slapen? Natuurlijk niet 's nachts, maar overdag even een powernap? Of moet je ze dan uithalen en opnieuw inzetten?



Tijdens een powernap van ongeveer 2 uurtjes laat ik ze gewoon zitten. Als ik dan wakker word zijn m'n ogen wel droog en dan zitten de lenzen dus iets minder prettig. Een uurtje goed knipperen en dan is dat ook weer over.



- Is er iets wat je kunt gebruiken als je ogen droog worden door de lenzen, iets van druppels of zo? Of kan ik gewoon de inzetvloeistof gebruiken om wat bij te druppelen? Of zijn deze lenzen misschien gewoon niet geschikt als ik er droge ogen van krijg?



Je hebt idd speciale vloeistof die je hiervoor kunt gebruiken. Maar ook een klein beetje water in je oog kan al helpen. Overigens zou ik het wel even goed in de gaten houden. Als je echt steeds droge ogen houdt, dan kun je beter even terug gaan naar de opticien. Een goede opticien welteverstaan. Je ogen zijn erg kostbaar en krijgen door het dragen van lenzen net iets meer te verduren. Laat ze dus met regelmaat checken!
Alle reacties Link kopieren
quote:lulu_ schreef op 11 december 2011 @ 12:14:

[...]

Wat een goede tip! Ik draag al 16 jaar lenzen en ik ben daar nou nog nooit op gekomen, haha! Zijn die ook geschikt voor mensen met gevoelige ogen /allergie? Ik fiets morgen direct even langs het Kruidvat!Mijn ogen zijn ook best wel gevoelig en deze druppels verdraag ik prima.

Hier een linkje, van wat ik bedoel, maar volgens mij heb je ze ook van andere merken.
Ik heb geen wespentaille, ik heb een bijenrompje
Alle reacties Link kopieren
Nog 1 kleine aanvulling op alle tips die er al zijn gegeven: als je druppels koopt om je ogen te bevochtigen, let er dan op dat die geschikt zijn voor zachte lenzen. Dat is nl niet bij alle oogdruppels zo.
Alle reacties Link kopieren
quote:himalaya schreef op 11 december 2011 @ 12:38:

[...]





Mijn ogen zijn ook best wel gevoelig en deze druppels verdraag ik prima.

Hier een linkje, van wat ik bedoel, maar volgens mij heb je ze ook van andere merken.Thanks Himalaya! Ik zie dat deze steriel zijn, nog een voordeel tav een flesje met druppels.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb al ruim 30 jaar harde lenzen, nog steeds tot volle tevredenheid. Heb vorig jaar geprobeerd over te stappen naar zachte weeklenzen - omdat dat volgens de opticien comfortabeler zou zijn - nou mooi niet dus. Ik vond het een ramp!

Ik doe alles met mijn lenzen in, dutjes, maar ook zwemmen, snorkelen, zelfs duiken. Als ik droge ogen heb druppel ik met vloeistof (of ik stop ze in m'n mond, ja ik weet dat dat slecht is, maar het gaat al 30 jaar goed...).
Alle reacties Link kopieren
quote:19juni schreef op 11 december 2011 @ 11:46:

- Het inzetten en uithalen gaat nu redelijk soepel, maar ik voel ze nog best goed zitten af en toe. Ze zitten niet binnenste buiten. Is dit gewoon een kwestie van wennen?

Als het goed is voel je ze niet zitten, maar ik heb er na 5 jaar nog altijd last van op sommige dagen. Misschien als je ze in wil doen nog even spoelen met vloeistof?

- Ik zet ze na het douchen, en voor het opmaken in. Kan ik ze evt ook voor het douchen inzetten, en ermee douchen, of moeten ze dan uit? Ik ga wel eens sporten 's ochtends en het lijkt me heerlijk als ik de sportschool de tv kan zien tijdens het sporten!

Je kan er prima mee douchen, mits er geen water in je ogen komt. Dat is zo'n raar gevoel! Echt heel naar en het duurt ff voordat dat gevoel weer weg is. Ik doe ze dan ook altijd uit, maar dat kan toch best na het sporten? Even uit doen?

- Kun je er mee slapen? Natuurlijk niet 's nachts, maar overdag even een powernap? Of moet je ze dan uithalen en opnieuw inzetten?

Tja liever niet! Krijg je onwijs droge ogen van. Maar heb er ook wel eens een hele nacht mee geslapen. Minder prettig maar je gaat er niet dood aan!

- Is er iets wat je kunt gebruiken als je ogen droog worden door de lenzen, iets van druppels of zo? Of kan ik gewoon de inzetvloeistof gebruiken om wat bij te druppelen? Of zijn deze lenzen misschien gewoon niet geschikt als ik er droge ogen van krijg?

Goeie vraag, geen idee!



Na een tijdje gaat het in en uit doen zo soepel dat je het echt geen probleem vindt om ze gewoon ff uit te doen bij bepaalde bezigheden!

Alle reacties Link kopieren
@himalaya: thx voor de link!! heb even gekeken en zie dat mijn lenzen die ik nu van een megadure opticien koop, hier ook te krijgen zijn. voor bijna de helft van het geld!!! pfff, dat kan wel uit. ga voortaan hier mijn lenzen maar bestellen.
Alle reacties Link kopieren
quote:lulu_ schreef op 11 december 2011 @ 13:11:

[...]

Thanks Himalaya! Ik zie dat deze steriel zijn, nog een voordeel tav een flesje met druppels.



Ja, dat bedoelde ik ook met 'handig', omdat die flesjes na enige tijd weg moeten omdat ze open zijn gemaakt.



quote:mezelina schreef op 11 december 2011 @ 13:44:

@himalaya: thx voor de link!! heb even gekeken en zie dat mijn lenzen die ik nu van een megadure opticien koop, hier ook te krijgen zijn. voor bijna de helft van het geld!!! pfff, dat kan wel uit. ga voortaan hier mijn lenzen maar bestellen.Zo, dat scheelt nogal zeg!
Ik heb geen wespentaille, ik heb een bijenrompje
Alle reacties Link kopieren
Wat een hoop reacties, fijn!!



Ok, douchen en powernap gaat dus in principe wel. Ik vroeg het me af omdat het nu nog best een gedoe is om uit te halen en in te zetten, en ik dacht ook dat het voor het make-uppen moest. Dus ik ben nu blij als ze er eenmaal inzitten!



En ik zou ze dus binnenkort niet meer moeten voelen, ik zal het zeker in de gaten houden. Ik zal bij mijn afspraak (die heb ik namelijk over anderhalve week) wel even melden dat ik er zo'n droge ogen van krijg, als dat dan nog steeds het geval is.



En ik zal ook eens gaan kijken voor die druppels, die pipetjes lijken me erg handig!!



@ liquorice: de meting is wel gedaan door iemand die goed NL sprak (volgens mij de baas zelf), alleen de instructie voor het inzetten werd dus door iemand anders gedaan, volgens mij ook omdat het zo druk was.



Jammer dat ik niet van mezelf zo scherp zie, en er lenzen voor nodig heb, maar het is wel heel fijn om goed te kunnen zien!! Erg prettig ook met opmaken, ik herken mensen van een afstandje, en ik hoef ook niet meer zo kwaad te kijken (moest heel erg fronsen om het goed te kunnen zien).
Alle reacties Link kopieren
.
anoniem_142690 wijzigde dit bericht op 26-12-2011 20:08
Reden: herkenning
% gewijzigd
Alles weten maakt niet gelukkig...
Alle reacties Link kopieren
Het opbouwschema heb ik me inderdaad aan gehouden. Ik moest beginnen met 4 uur, daarna steeds 2 uur langer. Ik heb ze nu sinds dinsdag, en het voelen zitten wordt al wel wat minder, maar vooral de rechter voel ik nog wel zitten.



Ik heb ze van Specsavers en ik weet eigenlijk niet welk type lenzen ik nu heb. Op zich zullen ze de meting wel prima gedaan hebben hoor (denk ik), maar het is meer die vrouw die me het inzetten voor deed. Een chagerijnig mens die dus óf niet goed NL verstond, óf gewoon de moeite niet nam mij te begrijpen. Maar goed, ik had toen eindelijk die dingen in m'n ogen en het was erg druk dus ze maakte ook al duidelijk dat ze weer weg moest (en ik dus ook).

Wie weet is het tijdens mijn afspraak over anderhalve week wel iemand anders die mijn vragen beter weet te verstaan en beantwoorden.

Volgens mij is de bolling van mijn ogen wel opgemeten met een apparaat. Ik moest in 3 verschillende kijkers kijken, daar zat volgens mij die meting tussen.
Alle reacties Link kopieren
Ja, als lenzen aangepast worden dan word de bolling ook gemeten. Maar het kan dan toch nog wel voorkomen dat ze niet lekker zitten.

Kijk het idd nog even aan, zo'n na-controle is ook erg belangrijk. En geef dan duidelijk aan wat wel en niet prettig is.

Succes ermee :-D
Alles weten maakt niet gelukkig...
Alle reacties Link kopieren
Ik heb sinds 2 dagen nachtlenzen en ben tot nu toe alleen aan het oefenen met in en uit doen. Nu vroeg ik me af, ik heb 2 soorten lenzenvloeistof gehad. 1 die absoluut niet in mijn ogen mag komen, alleen als er een tabletje bij heeft gezeten en de vloeistof verkleurd is en 1 die wel in mijn ogen mag. Die heb ik nu in het lenzenbakje gedaan. Hoe vol moet dat lenzenbakje? Hebben jullie ook 2 verschillende vloeistoffen? Heb ik alletwee de vloeistoffen nodig en wat is het verschil?
Alle reacties Link kopieren
Heb nogal gevoelige ogen, vind daglenzen daarom nog altijd het prettigst, geen geknoei met lenzenvloeistof avonds verversen maar gewoon weggooien. Ze zijn echter wel wat duurder. Het dragen van lenzen is absoluut wennen, maar schroom niet om terug te gaan en een andere vloeistof/lens uit te willen proberen. Al moet je 10 keer terug.



Nog iets trouwens, als je de service niet goed vindt en je bent niet zo tevreden over je lenzen: Ga naar een lenzenspecialist, en niet naar de Specsavers/Pearl/etc.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven