Lijf & Lijn alle pijlers

Zeurende pijn in scheenbenen bij hardlopen

13-02-2016 14:42 60 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hoi, helaas heb ik bij het lopen een zeurende 'pijn' in mijn scheenbeen. Ik loop per week zo'n 25 km (verdeeld over twee dagen). Dit aantal heb ik zo'n 6 weken geleden opgevoerd, omdat ik langere afstanden wilde lopen. Voorheen was het 20 km per week. En toen nooit ergens last van. 2,5 km extra lijkt niet veel, maar ik probeer ook aan mijn snelheid te weken en dat is waarschijnlijk toch teveel van het goede geweest. Schoenen zijn relatief nieuw, van de zomer. Waarschijnlijk dus echt overbelasting. Warming up en coolingdown worden altijd uitgebreid gedaan. Ik moet denk ik echt weer rustiger aan doen.



Waarom dit topic? Ik wil hier graag wat tips krijgen. Wie heeft er ervaring met deze klachten en hoe lang duurde het?



Dank voor het reageren!
Eerste gedachte: shin splints. Dat zou betekenen helemaal rust nemen. Ga eens langs de HA. Misschien moeten je schoenen aangepast zijn, kan een fysio/podo advies overgeven
Alle reacties Link kopieren
Shinsplints! Heb ik ook last van sinds ik overgestapt ben op een ander type loopschoen.
Alle reacties Link kopieren
Shin splits lijken het wel te zijn ja. Misschien nog niet vergevorderd? Dus weet niet of ik nu volledig rust moet nemen (hoe lang)? En wat zou ha kunnen doen?
Ja, klinkt als shin splints. Ik heb er ooit een jaar last van gehad, en als ik nu ga hardlopen heb ik het binnen drie weken weer (met een zeer rustig opstartschema).
Alle reacties Link kopieren
Minkedewit: dus niet meer hardlopen nu?
quote:liefpief schreef op 13 februari 2016 @ 14:50:

Shin splits lijken het wel te zijn ja. Misschien nog niet vergevorderd? Dus weet niet of ik nu volledig rust moet nemen (hoe lang)? En wat zou ha kunnen doen?De voorgaande twee vragen beoordelen/beantwoorden of je doorverwijzen naar de juiste specialist.
Alle reacties Link kopieren
Echt voorzichtig mee zijn en niet erdoorheen lopen! Je kunt er echt lang last van hebben/houden. Zelf geen ervaring mee, maar gehoord van een vriendin. Ik zou naar een huisarts of fysiotherapeut gaan. Succes!
Alle reacties Link kopieren
Heb je ide extra kilometers wel langzaam aan opgebouwd?
Alle reacties Link kopieren
Ha verwijs door naar fysio neem ik aan? Als ik de info lees op internet zie ik inderdaad dat je er echt niet mee moet doorlopen.
Alle reacties Link kopieren
Voor fysio geen verwijzing huisarts nodig.maar rust zal het eerste zijn dat je moet doen!
Alle reacties Link kopieren
De 2,5 per keer niet heel rustig opgebouwd.. 2,5 lijkt ook zo weinig moet ik eerlijk zeggen. 10 km liep ik prima en relaxed. Zon km per keer erbij gedaan. Voelde wel wat, maar heb wel vaker pijntjes die komen en gaan. En dacht dat dit er ook gewoon bij hoorde. Merkte nu alleen dat m'n benen bij de volgende training nog niet echt uitgerust waren. Voor de training wel, maar zodra ik dan startte had ik weer zware benen.
Alle reacties Link kopieren
Is rust 1x niet gaan? En is fietsen dan wel oke?
quote:liefpief schreef op 13 februari 2016 @ 14:54:

Minkedewit: dus niet meer hardlopen nu?

Ik loop niet meer hard. Ik heb wel nog geprobeerd met voorvoetlanding maar dat krijg ik niet voor elkaar.

Ik zou dus echt nu rust nemen en dan weer rustig beginnen onder begeleiding van een fysiotherapeut of instructeur.
Alle reacties Link kopieren
quote:liefpief schreef op 13 februari 2016 @ 15:08:

Ha verwijs door naar fysio neem ik aan? Als ik de info lees op internet zie ik inderdaad dat je er echt niet mee moet doorlopen.Je hoeft niet naar de huisarts, je kunt gewoon een fysiotherapeut bellen. Ik zou een sportfysio kiezen
Alle reacties Link kopieren
Klinkt inderdaad als shinsplints. Ik heb er ook al zo'n twee jaar last van. Mijn advies: ga naar de fysio (geen verwijzing nodig). De fysio kan kijken waar dit probleem vandaan komt, shinsplints kan heel veel verschillende oorzaken hebben (of het kan zelfs iets anders zijn). Bij mij komt het door verkorte kuitspieren en doordat ik mijn voeten niet goed afwikkel. Een langzame duurloop gaat prima maar zodra ik op snelheid ga trainen dan gaat het mis. Met de fysio hou ik het onder controle, ik mag er wel gewoon mee doorlopen en heeeel langzaam wordt het beter. Maar doe voorzichtig, ik ken ook mensen die te lang ermee hebben doorgelopen en toen maanden uit de running ( ) waren.
Wow, wat zie jij er vandaag geweldig uit!
Alle reacties Link kopieren
quote:zzonnetje schreef op 13 februari 2016 @ 15:10:

Voor fysio geen verwijzing huisarts nodig.maar rust zal het eerste zijn dat je moet doen!Hoeft niet per se hoor, ik ben bij 2 verschillende fysio's geweest en bij beiden mocht ik doorlopen. Ik moest wel de intensiteit van de trainingen aanpassen, bij mij betekende dat langzamer lopen en juist op een harde ondergrond lopen (terwijl anderen er juist baat bij hebben om op een zachte ondergrond te lopen). De fysio weet dit het beste!
Wow, wat zie jij er vandaag geweldig uit!
Ik heb het met mijn skeelers. Met andere skeelers heb ik er geen last van. Blijkbaar is de houding van mijn voet anders van skeeler tot skeeler en wordt er iets overbelast. Verder geen tips voor jouw situatie maar wou even aangeven dat het ook aan je schoenen kan liggen die niet optimaal zijn voor jou.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb er meer last van als ik op asfalt loop dan op zachte(re) ondergrond.
Alle reacties Link kopieren
Meer dan twee uur per week hardlopen is niet gezond (verkort je leven) dus ik zou dat alleen doen als er tonnen mee te verdienen zijn.
En als het vuur gedoofd is komen er wolven
Alle reacties Link kopieren
klinkt als overbelaste schenen (shinsplints) ga eens advies vragen aan een goede sportfysio die bekend is met hardloopklachten.



je kan ook je hardlooptechniek gaan proberen te veranderen. Niet veel op de hak landen (dan moet je de tenen en voorvoet opheffen waardoor de scheenbeenspieren aan de voorkant extra belast worden)
I can't control the wind but I can adjust the sail
explore, dream & discover
Alle reacties Link kopieren
Ik had ook Shin splints. Oorzaak: mijn hielbot oid staat een beetje naar binnen. Bij de podotherapeut heb ik steunzooltjes laten maken en na een week of 3 rust kon ik weer sporten met de steunzooltjes
Alle reacties Link kopieren
Ik heb 5 jaar geleden last gekregen en bij mij is het nog steeds niet helemaal over. Dat betekent dat ik nog steeds niet ver kan wandelen zonder dag ik last krijg van mijn schenen. Let dus echt heel goed op dat je dit spoedig en grondig aan pakt!
Alle reacties Link kopieren
Shinsplints inderdaad.



Ik ben met foamrollers bezig gegaan, dat hielp wel. Daarnaast ben ik overgegaan op fietsen om wel mijn conditie op pijl te houden, maar wel even rust te houden.



Op youtube staan wel filmpjes hoe je met een roller bezig kan. De fysio kan er vast ook wel wat over vertellen.
Alle reacties Link kopieren
Naar de fysiotherapeut. Die zal kunnen vaststellen wat bij jouw deze klachten veroorzaakt en zal je handvaten kunnen geven hoe gericht de belastbaarheid van je lichaam te vergroten om in de toekomst dergelijke problemen zo veel mogelijk te voorkomen.

De opbouw lijkt me heel rustig maar in combinatie met extra snelheidstraining kan het net de druppel zijn dat een zwakke schakel in je lichaam gaan protesteren. Enkel gas terugnemen is dan in het algemeen niet voldoende maar als je de stap naar de fysiotherapeut voor nu te groot vind kun je altijd eerst proberen wat er gebeurd als je een stapje terug doet.

Volledige rust zal veelal de pijn klachten doen verdwijnen maar omdat je intussen de belastbaarheid niet vergroot komen die in het algemeen weer terug zodra je weer probeert op te bouwen.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven