Gezondheid alle pijlers

nekklachten- chiropractor

26-09-2009 00:06 23 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hi allemaal,



Heeft iemand hier ook chronische nekklachten, en is daarvoor naar een chiropractor gegaan?

Ik heb sinds mijn 13e nekklachten ( nu ben ik 20), en ben er al voor bij 2 fysio's en een mensendieck therapeut geweest. Allen konden ze mij niet helpen, omdat er geen vooruitgang zat na de behandelingen. Mijn nekspieren bleven keihard, ze zijn zelfs zichtbaar opgezet, vergelijkbaar met de spieren in de bovenarmen van getrainde mannen (uiteraard niet zo groot).

Ik heb massages gehad, warme gels, hittepacks, etc geprobeerd, niets werkt! Ook zwemmen helpt niet.Ik ben de wanhoop nabij want voel het elke dag. Nu zit ik er aan te denken om naar een chiropractor te gaan. Heeft iemand hier ervaring mee? Of anders nog andere ideeen/ ervaringen?

Groetjes,
Alle reacties Link kopieren
Waarom ga je niet gewoon een keer naar een chiroprator? Ik kan het je zeker aanbevelen. Goeie ervaring mee dus.

Als je er zoveel last van hebt, waarom blijf je er zo lang mee doorlopen?



Maandag bellen!
Alle reacties Link kopieren
Hi,



Ik had geen last van mijn nek, dacht ik, maar zenuwpijn in mijn vingers en arm. Bleek dat het uit mijn nek kwam. 4 behandelingen gehad bij de chiropractor, vond het erg eng maar het hielp wel, beweegbaarheid van mijn nek was veel beter!
Alle reacties Link kopieren
Ook ik heb goede ervaringen met een chiropractor. Ik had ook nekklachten, hoofdpijn, altijd als ik 's morgens wakker werd. Ondanks een nieuwe (goede) matras, ander hoofdkussen etc.

Bij de chiropractor bleek dus dat mijn ruggewerve iets scheef staat...nooit last van gehad en nooit geweten ook!



Na een aantal behandelingen is de pijn weg!
Alle reacties Link kopieren
Bedankt voor de reacties! Ik zal maandag bellen winkelfanaat ;)

Want het is niet vol te houden zo!

xx
Alle reacties Link kopieren
Ik ben met mijn nek eerst ook een bij fysio en mensendieck geweest en later bij een chiropractor. Dat hielp in eerste instantie wel, maar uiteindelijk telkens maar kort. Inmiddels ben ik bij een orthomanueel therapeut. Deze kan gekantelde wervels recht zetten met een hamertje. Klinkt heftig en dat is het ook, maar ik ben telkens voor een lange periode van mijn klachten af. Met regelmaat naar de chiropractor gaan is gevaarlijk omdat het op termijn je kraakbeen van je gewricht kan verslijten en dan heb je helemaal een probleem. Ik zou dus ook eens informeren naar een orthomanueel therapeut. Na jaren van nek- en rugklachten is deze man mijn held geworden.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben er geweest omdat ik last had van nek en schouders, vooral 'snachts echt helse pijnen in mijn schouders.

Bij mij zat het zo vast in mijn rug dat het echt met grof geweld los gemaakt is (hij kreeg het pas bij de 3e behandeling voor elkaar) ik had ook gekantelde ribben (al betwijfel ik die diagnose, lijkt mij wat vreemd dat je dat niet ziet oid) maar goed de pijn ging over! helaas alleen voor korte duur, mijn rug zit weer net zo vast en mijn nek kraakt aan alle kanten met elke beweging (en als t niet kraakt krijg ik enorme hoofdpijn) Dus voor even werkt het wel, maar wat moet je daarna?
Alle reacties Link kopieren
Beste meiden,



Als jonge meid had ik al veel nek en hoofdpijn klachten. Ik ben toen onder behandeling gekomen van een chiropractor. En ik was zo onder de indruk dat ik uiteindelijk zelf chiropractie ben gaan studeren. Mijn nek is nog wel mijn "zwakke plek" maar als ik een paar keer per jaar chiropractisch wordt behandeld is het goed onder controle te houden.



nu behandel ik zelf dus dagelijks mensen met nekklachten. En gelukkig reageren de meeste heel goed op de behandelingen. De klachten nemen duidelijk af of verdwijnen zelfs helemaal.



Het is trouwens een absoluut fabeltje, qol, regelmatig naar de chiropractor gaan gevaarlijk is! Dit is onzin, we blijven met onze behandelingen binnen de grenzen van het normale bewegen. En het kraakbeen slijt daardoor echt. Ik weet niet waar je die "wijsheid" vandaan haalt.



Natuurlijk wordt de behandeling altijd toegespitst op de klacht. Soms wordt er gebruik gemaakt van een snelle korte druk met de handen (dit kan een kraakgeluidje geven, maar is niet te verwarren met het meer algemeen kraken zoals anderen dit doen) maar ik maak ook veel gebruik van hele zachte behandeltechnieken.



Natuurlijk moet je zelf er ook voor zorgen dat je op je houding let en regelmatig spot om de spieren sterk en soepel te houden.



Mocht je besluiten om naar een chiropractor te gaan zorg er voor dat deze is aangesloten bij de NCA. Dan weet je zeker dat je naar een erkende gaat en dat de zorgverzekering het vergoed. Dit hangt wel af van je polisvoorwaarden.



Succes - Marieke
Alle reacties Link kopieren
hoi Marieke,

mag ik jou dan een vraag stellen? Ik heb in een ander topic ( langdurige arm/schouderklachten) uitgelegd dat ik ook dergelijke problemen heb. Ik heb al een paar keer een traject bij de manueel therapeut gedaan. Ik reageer alleen heel heftig op de manipulaties. Mijn huid wordt rood, ik word wiebelig en naar, en krijg in de loop van de dag hoofdpijn en word moe. Kortom: ik zie daar erg tegenop. Ik heb binnenkort een intake bij een andere fysio, maar ik ben benieuwd of dergelijke reacties bij jou bekend zijn en waar het vandaan komt?
Alle reacties Link kopieren
Ik sta ook op het punt om een chiropractor te overwegen.

Ik kom al een tijdje bij de fysio, kost dan een hele tijd om alles wat los te krijgen en dan zijn mijn "gratis consulten" alweer verbruikt en komt het langzaam aan weer helemaal terug.

Oefeningen, zwemmen, warmtelamp, sporten verlicht tijdelijk maar helpt helemaal niet voor de lange termijn..



Maar nu ben ik wat onzeker om naar een chiropractor te gaan.

Hoor hier wel al wat goede ervaringen gelukkig. ik ga me maar eens verdiepen hierin en mn polis bekijken..
Alle reacties Link kopieren
chiropractie is niet onschuldig, het is zelden maar er zijn mensen overleden als gevolg van nekmanipulaties. Ik ben zelf dankzij de chiropractor van de regen in de drup beland.
Alle reacties Link kopieren
Wikipedia:

Recent wakkerde het debat over de efficiëntie en de risico's van een chiropractische behandeling aan[29]. Naar aanleiding van een aantal doden en rechtszaken in de Verenigde Staten en Canada (Canadian Stroke Consortium) werden de laatste jaren verscheidene onderzoeken verricht naar de risico's die chiropractie kunnen inhouden. Omdat de slagaders in de nek die de hersenen voeden zo nauw aan de nekwervels verbonden zijn, is de grootste omzichtigheid

geboden als de nek gemanipuleerd wordt.



Er is veel verschil van mening over de risico’s van manipulatieve behandeling door een chiropractor. Sceptici halen artikelen aan, waaronder:



* Kuitwaard, K., Flach, H.Z. en Kooten, F. van; Dubbelzijdige A.-vertebralisdissectie tijdens chiropraxiebehandeling; Ned Tijdschr Geneeskd. 2008; 152; 2464-9. Beschrijving van een patiënt die tijdens een chiropractiebehandeling van de nek een dubelzijdige dissectie kreeg van de arteria vertebralis, met grote herseninfarcten als gevolg, hoewel hij daar geen verhoogd risico op liep. De auteurs stellen in hun bespreking, dat het verband tussen de manuele therapie enerzijds en het ontstaan van herseninfarcten dikwijls over het hoofd wordt gezien, en dat de kans op ernstige complicaties groter is dan wordt gedacht(1,3 op 100.0000 tegen de 1:1.585.000 die Canadese chiropractoren noemen.[30]



* Reuter U; Hamling M; Kavuk I; et al. Vertebral artery dissections after chiropractic neck manipulation in Germany over three years; Journal of Neurology; Volume 253, Number 6; June 2006 [31]. Deze retrospectieve (terugkijkende) studie beschrijft 36 patiënten die een beroerte hebben gehad na een nekmanipulatie. De helft van deze patiënten in deze Duitse studie zijn behandeld door een orthopaed, die chirotherapie toepasten.

* Smith WS and others. Spinal manipulative therapy is an independent risk factor for vertebral artery dissection. Neurology 60:1424-1428, 2003 [32]. Case-controle studie die concludeert dat nekmanipulatie een onafhankelijke factor is in het veroorzaken van een dissectie (scheuren van een slagader).

* Rothwell DM, Bondy SJ, Williams SJ. Chiropractic manipulation and stroke: a population-based case-control study. Stroke. 2001;32:1054-1060. [33]. De kans dat iemand met een beroerte een nekmanipulatie heeft gehad was 5 keer zo groot in deze studie. De auteurs geven verder aan dat het zeldzaam is op de grote hoeveelheid mensen die behandeld wordt.



En artikelen van Ernst. Deze laatsten zijn moeilijk te kwalificeren, omdat er veel systematische reviews zijn, waar veel kritiek op komt over de kwaliteit en het gebrek aan authenticiteit [34][35][36][37][38][39][40][41][42][43][44][45][46][47][48]. Daartegenover staat een aantal studies die van een ander standpunt uitgaan:



* Thiel HW, Bolton JE, Docherty S, Portlock JC. Safety of chiropractic manipulation of the cervical spine: a prospective national survey. Spine. 2007 Oct 1;32(21):2375-8. [49]. Lichte bijwerkingen kwamen vaak voor, maar het risico op serieuze bijwerkingen binnen 7 dagen na de behandeling was laag tot zeer laag.

* Rubinstein SM, Leboeuf-Yde C, Knol DL, de Koekkoek TE, Pfeifle CE, van Tulder MW. The benefits outweigh the risks for patients undergoing chiropractic care for neck pain: a prospective, multicenter, cohort study. J Manipulative Physiol Ther. 2007 Jul-Aug;30(6):408-18. [50]. Bijwerkingen (met name pijn, moeheid, duizeligheid of misselijkheid, of tinnitus) kwamen vaker voor, maar waren zelden ernstig.

* Rubinstein SM, Peerdeman SM, van Tulder MW, Riphagen I, Haldeman S. A systematic review of the risk factors for cervical artery dissection. Stroke. 2005 Jul;36(7):1575-80. Epub 2005 Jun 2. [51]. Cervicale-arteriedissectie is een multifactoriële aandoening. Factoren die geassocieerd zijn met deze aandoening zijn: doorsnede van de wortel van de aorta (>34mm), migraine, relatieve verandering van de diameter tijdens de hartcyclus van de arteria carotis en triviale trauma.

* Haldeman S, Carey P, Townsend M, Papadopoulos C. Clinical perceptions of the risk of vertebral artery dissection after cervical manipulation: the effect of referral bias. Spine J. 2002 Sep-Oct;2(5):334-42 [52]. Er is een verschil in ervaring met en de perceptie van het risico na nekmanipulatie tussen chiropractoren en neurologen. Deze selectie bias of doorverwijs-bias (een bias is een wetenschappelijke term voor vooringenomenheid) is belangrijk in het creëren van klinische opinies van verschillende disciplines en verdraait de discussie over de echte incidentie van deze complicaties van nekmanipulatie.

* Editorial: Breen A. Manipulation of the neck and stroke: time for more rigorous evidence. Med J Aust. 2002 Apr 15;176(8):364-5 [45]

* Wenban AB. Inappropriate use of the title 'chiropractor' and term 'chiropractic manipulation' in the peer-reviewed biomedical literature. Chiropr Osteopat. 2006 Aug 22;14:16 [53].





Chiropractie wordt wereldwijd echter niet onderwezen aan de medische faculteiten bij gebrek aan wetenschappeijke bewijs. Aangezien chiropractors officieel geen artsen zijn, mogen zij dan ook geen medicatie voorschrijven. Een legalisering moet worden beschouwd als een juridisch-administratieve registratie, eerder dan een wetenschappelijke erkenning. Er wordt in een fractie van de chiropractie ernstige pogingen gedaan om zich te ontdoen van controversiële en pseudo-wetenschappelijke basisprincipes, zoals de subluxatie en het brede spectrum van allerlei ziektenbestrijding waarvoor geen bewijs geleverd is.(bron?) De grote meerderheid van chiropractors, zoals ook de World Federation of Chiropractic, laat de pseudowetenschappelijke stellingen en de praktische toepassingen daarvan echter niet varen. Er zijn ook pogingen geweest vanuit de chiropractie om zich in te kopen in officiële universiteiten[55], onder andere in Florida State University (VS) en de York University in Toronto (Canada) met de inzet van respectievelijk 9 miljoen dollar (verleend door Florida State Legislature en gouverneur Jeb Bush, naar eigen zeggen om de strijdende politici te temperen eerder dan voor specifieke interesse in de chiropractie[56][57]) en 17 miljoen dollar vanuit de chiropractors zelf[58]. Deze pogingen kregen steun vanuit de lokale politiek met het oog op financiën via extra studenten, maar werden onder protest van University Board of Governors en de universiteitsdocenten afgewezen.[56][59][60]



Skeptici bekritiseren de chiropractie ook als een antivaccinatiedoctrine. Zij benadrukken dat gevaarlijke ziekten, zoals polio, mazelen en kinkhoest, die nu bijna verdwenen zijn weer slachtoffers kunnen gaan maken[61]. Volgens hun eigen publicaties is het zo dat [62] 46% van de Amerikaanse chiropractors actieve tegenstanders van vaccinaties tegen kinderziekten zijn.

[bewerken] Onbewezen behandeling



Er circuleren nogal wat beweringen vanuit de chiropractie waarvoor geen wetenschappelijk bewijs bestaat: "nek- en rugbehandeling is goed tegen onder meer galstenen, artritis, hartkwalen, oogkwalen, constipatie, verkoudheid, amandelontsteking, appendicitis, cirrose en diabetes" enzovoorts. Dixit de brochure voor diabetesbehandeling: Door de afwijking in de ruggenwervels te corrigeren kunnen de zenuwbanen opnieuw het aangetaste gebied bereiken, waardoor het metabolisme weer normaal wordt. Brochures maken ook reclame voor de behandeling van kinderziekten, astma, allergieën, buikpijn, bedwateren, ADHD en leerstoornissen. Een chiropractor uit Calgary adverteerde in 2003 dat hij patiënten kan beschermen tegen het West-Nijlvirus en SARS[63][64].



De claims over de werking van chiropractie worden echter niet ondersteund door de huidige wetenschappelijke kennis of zijn zelfs helemaal niet te testen. Chiropractie is dan ook geen medisch specialisme binnen de reguliere gezondheidszorg en wordt meestal door niet-artsen uitgeoefend.



Sinds 1999 stelt de wet Colla (België) dat deze volgens hun niet-conventionele behandelwijze de "mogelijkheid" krijgt te ijveren voor een erkenning als beroepsgroep. De eerste voorwaarde is dat zij zich verenigen. Een erkenning bleef tot heden echter uit omdat aan essentiële criteria niet wordt voldaan: sinds mei 1997 geldt het EU COST B4 rapport.[65] Er is een rapport van de zeven Belgische universiteiten waar in staat dat er eerst een bewijs dient geleverd te worden dat deze behandeling werkzaam is alvorens sprake kan zijn van erkenning als beroepsgroep.[21]
Alle reacties Link kopieren
Sometimes, I hear my voice, and it's been here, silent all these years (Tori Amos)
Alle reacties Link kopieren
daar zou ik accuut diarree van krijgen van dat gelul als: je woede kropt zich op in je nek, en je draagt de last van iedereen op je schouders en daarom heb je pijn. Wat een gelul, je zit gewoon te lang in de verkeerde houding achter de computer thats it
Alle reacties Link kopieren
Ik heb zelf ook vanwege hoofdpijnen een paar keer de chiropractor bezocht voor mijn nek. Aantal keer losgekraakt en dat voelt echt lekker. Een paar keer met een soort hamertje maar op het laatst met de hand voorzichtig losgedraaid. Niet heel hardhandig zoals je op youtube bij sommige filmpjes ziet.

Maar...ik werk in een ziekenhuis en daar kwam dat eens te sprake, mijn collega`s vertelden mij toen dat de neurologen daar heel erg op tegen zijn, en waren op de afdeling al enkele mensen met een hersenbloeding opgenomen geweest na behandeling bij een chiroprator. Dus dat ik echt niet meer moest gaan!

Ik had die info wel gelezen op internet, maar dacht dat die gevallen kwamen van ondeskundig of te hardhandig behandelen, of gewoon toeval; die hersenbloeding had anders ook gekomen.

Hoe dan ook, ik durf niet meer, al voel ik mijn nek vastzitten en zou het heel lekker zijn dat hij weer losgemaakt zou worden.



Misschien dat triggerpoints behandelen je wel kunnen helpen, zoek daar eens op. Het klinkt wat zweverig, maar het is allang wetenschappelijk bewezen. Ik heb hier wel baat bij, en heb ook een theracane aangeschaft om zelf de triggerpoints te kunnen behandelen.
Alle reacties Link kopieren
Ik vond het trouwens wel opmerkelijk dat die chiropractor precies de plekken vond waar ik last van heb. Zonder dat ik het aanwees. Wat dat betreft weet ik zeker dat het geen kwakzalverij is oid.



Trouwens denk ik dat iedereen, of je nou klachten hebt of niet, wel iets scheefs of vasts heeft in wervels. Dat is opzich niet zo bijzonder.
Alle reacties Link kopieren
meds, thanks voor de info. Weet jij toevallig of dit ook geldt voor manueel therapie, door de fysio? Ik heb binnenkort een afspraak bij de fysio, zie langdurige schouder/ arm klachten , en verwacht min of meer weer een verwijzing naar de manueel.
Alle reacties Link kopieren
Sometimes, I hear my voice, and it's been here, silent all these years (Tori Amos)
Alle reacties Link kopieren
quote:meds schreef op 13 oktober 2009 @ 22:49:

Wikipedia:

Recent wakkerde het debat over de efficiëntie en de risico's van een chiropractische behandeling aan[29]. Naar aanleiding van een aantal doden en rechtszaken in de Verenigde Staten en Canada (Canadian Stroke Consortium) werden de laatste jaren verscheidene onderzoeken verricht naar de risico's die chiropractie kunnen inhouden. Omdat de slagaders in de nek die de hersenen voeden zo nauw aan de nekwervels verbonden zijn, is de grootste omzichtigheid

geboden als de nek gemanipuleerd wordt.



Er is veel verschil van mening over de risico’s van manipulatieve behandeling door een chiropractor. Sceptici halen artikelen aan, waaronder:



* Kuitwaard, K., Flach, H.Z. en Kooten, F. van; Dubbelzijdige A.-vertebralisdissectie tijdens chiropraxiebehandeling; Ned Tijdschr Geneeskd. 2008; 152; 2464-9. Beschrijving van een patiënt die tijdens een chiropractiebehandeling van de nek een dubelzijdige dissectie kreeg van de arteria vertebralis, met grote herseninfarcten als gevolg, hoewel hij daar geen verhoogd risico op liep. De auteurs stellen in hun bespreking, dat het verband tussen de manuele therapie enerzijds en het ontstaan van herseninfarcten dikwijls over het hoofd wordt gezien, en dat de kans op ernstige complicaties groter is dan wordt gedacht(1,3 op 100.0000 tegen de 1:1.585.000 die Canadese chiropractoren noemen.[30]



* Reuter U; Hamling M; Kavuk I; et al. Vertebral artery dissections after chiropractic neck manipulation in Germany over three years; Journal of Neurology; Volume 253, Number 6; June 2006 [31]. Deze retrospectieve (terugkijkende) studie beschrijft 36 patiënten die een beroerte hebben gehad na een nekmanipulatie. De helft van deze patiënten in deze Duitse studie zijn behandeld door een orthopaed, die chirotherapie toepasten.

* Smith WS and others. Spinal manipulative therapy is an independent risk factor for vertebral artery dissection. Neurology 60:1424-1428, 2003 [32]. Case-controle studie die concludeert dat nekmanipulatie een onafhankelijke factor is in het veroorzaken van een dissectie (scheuren van een slagader).

* Rothwell DM, Bondy SJ, Williams SJ. Chiropractic manipulation and stroke: a population-based case-control study. Stroke. 2001;32:1054-1060. [33]. De kans dat iemand met een beroerte een nekmanipulatie heeft gehad was 5 keer zo groot in deze studie. De auteurs geven verder aan dat het zeldzaam is op de grote hoeveelheid mensen die behandeld wordt.



En artikelen van Ernst. Deze laatsten zijn moeilijk te kwalificeren, omdat er veel systematische reviews zijn, waar veel kritiek op komt over de kwaliteit en het gebrek aan authenticiteit [34][35][36][37][38][39][40][41][42][43][44][45][46][47][48]. Daartegenover staat een aantal studies die van een ander standpunt uitgaan:



* Thiel HW, Bolton JE, Docherty S, Portlock JC. Safety of chiropractic manipulation of the cervical spine: a prospective national survey. Spine. 2007 Oct 1;32(21):2375-8. [49]. Lichte bijwerkingen kwamen vaak voor, maar het risico op serieuze bijwerkingen binnen 7 dagen na de behandeling was laag tot zeer laag.

* Rubinstein SM, Leboeuf-Yde C, Knol DL, de Koekkoek TE, Pfeifle CE, van Tulder MW. The benefits outweigh the risks for patients undergoing chiropractic care for neck pain: a prospective, multicenter, cohort study. J Manipulative Physiol Ther. 2007 Jul-Aug;30(6):408-18. [50]. Bijwerkingen (met name pijn, moeheid, duizeligheid of misselijkheid, of tinnitus) kwamen vaker voor, maar waren zelden ernstig.

* Rubinstein SM, Peerdeman SM, van Tulder MW, Riphagen I, Haldeman S. A systematic review of the risk factors for cervical artery dissection. Stroke. 2005 Jul;36(7):1575-80. Epub 2005 Jun 2. [51]. Cervicale-arteriedissectie is een multifactoriële aandoening. Factoren die geassocieerd zijn met deze aandoening zijn: doorsnede van de wortel van de aorta (>34mm), migraine, relatieve verandering van de diameter tijdens de hartcyclus van de arteria carotis en triviale trauma.

* Haldeman S, Carey P, Townsend M, Papadopoulos C. Clinical perceptions of the risk of vertebral artery dissection after cervical manipulation: the effect of referral bias. Spine J. 2002 Sep-Oct;2(5):334-42 [52]. Er is een verschil in ervaring met en de perceptie van het risico na nekmanipulatie tussen chiropractoren en neurologen. Deze selectie bias of doorverwijs-bias (een bias is een wetenschappelijke term voor vooringenomenheid) is belangrijk in het creëren van klinische opinies van verschillende disciplines en verdraait de discussie over de echte incidentie van deze complicaties van nekmanipulatie.

* Editorial: Breen A. Manipulation of the neck and stroke: time for more rigorous evidence. Med J Aust. 2002 Apr 15;176(8):364-5 [45]

* Wenban AB. Inappropriate use of the title 'chiropractor' and term 'chiropractic manipulation' in the peer-reviewed biomedical literature. Chiropr Osteopat. 2006 Aug 22;14:16 [53].





Chiropractie wordt wereldwijd echter niet onderwezen aan de medische faculteiten bij gebrek aan wetenschappeijke bewijs. Aangezien chiropractors officieel geen artsen zijn, mogen zij dan ook geen medicatie voorschrijven. Een legalisering moet worden beschouwd als een juridisch-administratieve registratie, eerder dan een wetenschappelijke erkenning. Er wordt in een fractie van de chiropractie ernstige pogingen gedaan om zich te ontdoen van controversiële en pseudo-wetenschappelijke basisprincipes, zoals de subluxatie en het brede spectrum van allerlei ziektenbestrijding waarvoor geen bewijs geleverd is.(bron?) De grote meerderheid van chiropractors, zoals ook de World Federation of Chiropractic, laat de pseudowetenschappelijke stellingen en de praktische toepassingen daarvan echter niet varen. Er zijn ook pogingen geweest vanuit de chiropractie om zich in te kopen in officiële universiteiten[55], onder andere in Florida State University (VS) en de York University in Toronto (Canada) met de inzet van respectievelijk 9 miljoen dollar (verleend door Florida State Legislature en gouverneur Jeb Bush, naar eigen zeggen om de strijdende politici te temperen eerder dan voor specifieke interesse in de chiropractie[56][57]) en 17 miljoen dollar vanuit de chiropractors zelf[58]. Deze pogingen kregen steun vanuit de lokale politiek met het oog op financiën via extra studenten, maar werden onder protest van University Board of Governors en de universiteitsdocenten afgewezen.[56][59][60]



Skeptici bekritiseren de chiropractie ook als een antivaccinatiedoctrine. Zij benadrukken dat gevaarlijke ziekten, zoals polio, mazelen en kinkhoest, die nu bijna verdwenen zijn weer slachtoffers kunnen gaan maken[61]. Volgens hun eigen publicaties is het zo dat [62] 46% van de Amerikaanse chiropractors actieve tegenstanders van vaccinaties tegen kinderziekten zijn.

[bewerken] Onbewezen behandeling



Er circuleren nogal wat beweringen vanuit de chiropractie waarvoor geen wetenschappelijk bewijs bestaat: "nek- en rugbehandeling is goed tegen onder meer galstenen, artritis, hartkwalen, oogkwalen, constipatie, verkoudheid, amandelontsteking, appendicitis, cirrose en diabetes" enzovoorts. Dixit de brochure voor diabetesbehandeling: Door de afwijking in de ruggenwervels te corrigeren kunnen de zenuwbanen opnieuw het aangetaste gebied bereiken, waardoor het metabolisme weer normaal wordt. Brochures maken ook reclame voor de behandeling van kinderziekten, astma, allergieën, buikpijn, bedwateren, ADHD en leerstoornissen. Een chiropractor uit Calgary adverteerde in 2003 dat hij patiënten kan beschermen tegen het West-Nijlvirus en SARS[63][64].



De claims over de werking van chiropractie worden echter niet ondersteund door de huidige wetenschappelijke kennis of zijn zelfs helemaal niet te testen. Chiropractie is dan ook geen medisch specialisme binnen de reguliere gezondheidszorg en wordt meestal door niet-artsen uitgeoefend.



Sinds 1999 stelt de wet Colla (België) dat deze volgens hun niet-conventionele behandelwijze de "mogelijkheid" krijgt te ijveren voor een erkenning als beroepsgroep. De eerste voorwaarde is dat zij zich verenigen. Een erkenning bleef tot heden echter uit omdat aan essentiële criteria niet wordt voldaan: sinds mei 1997 geldt het EU COST B4 rapport.[65] Er is een rapport van de zeven Belgische universiteiten waar in staat dat er eerst een bewijs dient geleverd te worden dat deze behandeling werkzaam is alvorens sprake kan zijn van erkenning als beroepsgroep.[21]





Beste Meds,



Jammer alleen dat de rubriek Wikipedia "beheerd wordt" door iemand van Skepsis. De Belgische bond tegen de kwakzalverij. Chiropractie krijgt dus niet een echt objectieve uitleg.



Natuurlijk, er kan altijd iets gebeuren wanneer je met mensen werkt. Dit geldt voor chiropractie, maar ook voor fysiotherapie, de tandarts, kapper (hoofd achterover wassen), een aspirientje, huisarts, etc. Maar ook kunnen mensen aangereden worden wanneer ze op weg zijn naar een arts.



In juni 2008 is Sidney Rubinstein gepromoveerd aan de VU. Zijn promotie onderzoek ging over bijwerkingen chiropractische behandelingen nekklachten. De conslusie van dit goed wetenschappelijk onderzoek was dat er bijwerkingen kunnen zijn, maar dat deze kortstondig en onschuldig zijn.



Met vriendelijke groet,



Marieke
Alle reacties Link kopieren
quote:yeno schreef op 13 oktober 2009 @ 21:00:

hoi Marieke,

mag ik jou dan een vraag stellen? Ik heb in een ander topic ( langdurige arm/schouderklachten) uitgelegd dat ik ook dergelijke problemen heb. Ik heb al een paar keer een traject bij de manueel therapeut gedaan. Ik reageer alleen heel heftig op de manipulaties. Mijn huid wordt rood, ik word wiebelig en naar, en krijg in de loop van de dag hoofdpijn en word moe. Kortom: ik zie daar erg tegenop. Ik heb binnenkort een intake bij een andere fysio, maar ik ben benieuwd of dergelijke reacties bij jou bekend zijn en waar het vandaan komt?





Ieder mens reageert anders op de behandelingen. En het is natuurlijk wel erg belangrijk dat je de behandeling toespitst op de patiënt en de klacht. En ja, het komt in mijn praktijk ook voor dat mensen een nareactie kunnen krijgen. Gelukkig is deze eigenlijk altijd kortstondig en onschuldig.



Elke consult evalueer ik hoe het gegaan is. En als blijkt dat een bepaalde behandelmethode niet het juiste resultaat geeft pas ik de behandeling natuurlijk aan.



Mensen denken vaak dat een chiropractor alleen maar hard kraakt. Dit is dus absoluut niet zo. Soms maak ik gebruik van hele subtiele snelle behandelmethodes, waar een kraak geluidje bij vrij komt. Dit is niet te verwarren met het meer algemene kraken wat een fysio of manueel doet. Patienten zijn vaak verbaasd hoe rustig een behandeling bij mij is. Daarnaast maak ik ook heel veel gebruik van zachte "eierschaal behandelmethodes".



De nek is heel belangrijk voor een goede balans. Een mens haalt zijn stabiliteit uit 3 systemen. 1) evenwichtsorganen in het oor, 2) ogen, naar draaiende dingen kijken kan je ook duizelig worden en 3) receptoren in je lichaam en vooral je nek. dit zijn orgaantjes die je hersenen vertellen waar je je in de ruimte bevind.



Wanneer je nek behandeld wordt kan je als nareactie wiebelig voelen of wat onstabiel. Zeker als de behandelmethode niet optimaal gekozen is. Aan de andere kant, mensen met duizeligheidsklachten reageren vaak heel goed op chiropractie.



Wanneer je in het verleden MT niet goed geholpen heeft, dan is de kans dat het nu gaat werken natuurlijk niet zo groot. Het lijkt me verstandig om dat naar een chiropractor (of eventueel osteopaat) te gaan.



Informatie over chiropractie en de adressen van alle erkende en geregistreerde chiropractoren kan je vinden op de website van de Nederlandse Chiropractoren Associatie, www.chiropractie.nl



Groetjes - marieke
Alle reacties Link kopieren
Zoek eens op google naar Dorn therapie. Voor mij, en daarna voor vele mensen die ik dat adviseerde, een wondermiddel. Niets zweverigs, gewoon een nieuwe manier om pijnen in het bewegingsapparaat op te lossen. Twee vriendinnen waren zo enthousiast over het resultaat, vaak al na één behandeling in tegenstelling tot de maandelange behandelingen bij fysio's en manueel therapeuten, dat ze zelf de opleiding zijn begonnen. Kortom, als de andere aangeraden middelen niet helpen, zoek een dorntherapeut in je buurt en de kans dat je verstelt staat, is groot!

Groetjes en succes.
Interessante discussie, ik denk er ook wel eens over om naar een chiropractor te gaan...

Ik heb "RSI", spieren en wervels bij mijn schouders zitten vast en drukken op alles wat naar mijn armen gaat. In het begin was het zo erg dat ook mijn hele nek vastzat en ik nog nauwelijks opzij of omlaag kon kijken, en mijn hele arm brandde bij het indrukken van 1 simpel knopje; nu kan ik al veel meer.

Tot nu toe ben ik niet naar een chiropractor geweest, omdat mijn fysiotherapeut de spieren ook kan " losmaken" en mij net als hierboven al beschreven vertelde dat bij regelmatig kraken slijtage kan optreden. Ik heb dus fysiotherapie (eerst losmaken en oefeningen thuis, inmiddels trainen in de zaal), daarnaast Cesar ( ik heb een verkeerde lichaamshouding, trek mijn schouders omhoog en mijn nek naar voren) en gesprekken ( omdat ik weinig lichaamssignalen doorkrijg als ik bezig ben, en ook gewoon doorga als ik last/pijn heb).



Praktische dingen die voor mij veel verschil hebben gemaakt zijn de backstretcher waar ik tweemaal per dag op ga liggen (er bestaat ook een neckstretcher, een variant speciaal voor de nekspieren) en een goed hoofdkussen (heb nu een M-line athletic), waardoor ik me 's nachts niet in de knoop kan draaien en beter kan herstellen. Misschien ook iets voor TO..?



Groetjes, poes.
Alle reacties Link kopieren
Chiropractor hersteld fout niet



Hoi,



Ik ben een man uit Amsterdam, met eigenlijk alleen maar slechte ervaringen, met manipulaties aan mijn wervels. Momenteel ben ik boos op mijn chiropractor.

Hij heeft mijn C2-nekwervel gecorrigeerd, waardoor ik oa slechter slaap en mijn stofwisseling is verstoord.

Hij weigert deze wervel terugtezetten, omdat hij vind dat die nu geen functionele blokkade meer heeft. Ik kan tot nu toe ook geen chiropractor vinden die dit wel wil doen.



De reden dat ik zo boos ben is; ik had deze chiropractor aan het begin van de therapie gevraagd, mij zeer voorzichtig te behandelen, ivm eerdere vervelende ervaringen.

Hij zou het rustig opbouwen. Dus ik dacht, ik merk het vroeg genoeg, als er iets de verkeerde kant opgaat. Tevens zei hij, dat mijn vorige ervaringen waren gekomen door overstimulatie, dus ik verwachtte dat dat bij hem niet zou gebeuren. Hij zou werken op basis van “trail and error”. Maar hij had er wel bij mogen zeggen, dat hij zijn errors niet ging herstellen.



Drie maanden geleden begon ik met mijn chiropractische behandeling.

Ik had namelijk, sinds een half jaar, problemen met mijn Atlas/C1-nek wervel.

Ik was zeer huiverig om weer aan mijn lichaam te laten zitten en had me ook eerst bij twee andere chiropractoren georiënteerd. Eigenlijk wilde ik, dat alleen mijn atlas gecorrigeerd werd. Maar ik kon geen chiropractor vinden, die alleen deze wervel wilde behandelen.



In het begin had ik goede resultaten met oogoefeningen.

Echter bij de 4e behandeling heeft hij mijn C2-wervel, voor mijn gevoel hard linksom gedraaid. Naast mijn gevoel dat dit dus niet voorzichtig is gegaan. Wat ik natuurlijk nooit kan bewijzen. Heb ik het gevoel dat hij nalatig is geweest, ivm dat hij niet heeft gewaarschuwd, dat zijn error-wervelcorrecties onomkeerbaar zijn. En mij op het verkeerde been heeft gezet, ivm de overstimulatie opmerking.



Ik heb hem natuurlijk verteld dat ik een slechte reactie heb gehad op de C2-correctie. Tot nu toe heb ik de sfeer goed proberen te houden, want ik probeerde in eerste instantie een oplossing te vinden. Ik vroeg nog of het gevaarlijk was om C2 terugtezetten. Hij antwoordde dat dit geen last kon. Echter hij wil het niet doen. Ik dacht dat het misschien met beroepsregels te maken had, maar dat blijkt ook niet het geval. Voor zover ik het nu weet is het een persoonlijke principe kwestie. Dat maakt mij alleen nog maar kwader. Zeker omdat ik denk, dat dit kan helpen. Er is nl eerder bij mij een wervel teruggezet, met goed resultaat.

Inmiddels heb ik het gevoel dat er geen oplossing gaat komen. En als ik nu wel mijn woede laat blijken, vraag ik me af, of het ook maar enig nut zal hebben. Ik heb het idee, dat hij helemaal vind dat hij gelijk heeft.



Ik krijg bij de meeste chiropractoren, ook weinig een gevoel van zelfkritiek. Volgens mij zullen ze niet snel een fout toegeven.

Ik heb twee chiropraktoren ontmoet die wervels ook niet terugzetten, dus wees gewaarschuwd.



Ik noem overigens expres geen namen, omdat ik misschien ooit nog een goede chiropractor vind. Zo voorkom ik, dat chiropractoren elkaar evt inlichten over deze kritische cliënt. Wat ze overigens niet mogen doen.



Mocht het mij niet lukken om mijn energie weer goed te krijgen. Waar moet ik dan heen met mijn woede. Moet ik op zoek naar gerechtigheid.

Ik overweeg een klacht intedienen bij de Tuchtrecht-commisie van de Chiropractie vereniging. Ik vraag me echter wel af of dat zin heeft. Bestaat zo een commissie niet uit chiropractoren. Ik kan me voorstellen dat die elkaar de hand boven het hoofd houden.

Daarom leek het mij ook zinvoller om een artikel te schrijven op het internet. Dan doe ik er misschien zelfs iets goeds mee. Door mensen te waarschuwen voor hoe menig chiropractor te werk gaat.



Groeten, Michael

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven