Werk & Studie alle pijlers

Gezocht: ideeën voor eigen bedrijf

14-11-2012 10:32 116 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hoi allemaal, ik heb even een nieuwe account aangemaakt omdat ik de ander graag anoniem wil houden.



In het kort: ik ben op zoek naar werk wat ik thuis kan doen, en/of wat lekker flexibel is. Ideeën voor een eigen bedrijf voor iemand die geen diploma's e.d. heeft.



Situatie:

Ik ben 26, getrouwd en moeder van 2. Ik heb al jaren lang dat ik van de kleinste dingen doodmoe word, en ook ben ik bijna continue ziek: ik krijg de ene na de andere keelontsteking, oorontsteking, griep, verkoudheid etc. Ik ben inmiddels na een jaar van onderzoeken en experimenten in het ziekenhuis zover gekomen dat de artsen het eigenlijk opgeven. Lichamelijk zou ik kerngezond moeten zijn. Punt is alleen, dat ik dat niet ben.



Doordat ik zo vaak ziek ben, of te moe ben om te komen, doe ik inmiddels al 4 jaar over mijn studie, en ben ik nog niet verder dan het tweede jaar. Dit jaar zal ik ook weer over moeten doen, weet ik nu al, dus voor ik mijn diploma heb zullen we heel wat jaren verder zijn. Ik ben nu 2 dagen per week kwijt aan colleges, en ongeveer 1,5 dag aan thuisstudie. Alleen komt er van dat thuisstudie in de praktijk weinig terecht, omdat ik bijna al mijn vrije tijd kwijt ben aan uitzieken/slapen. Die 3,5 dag per week dat ik kwijt ben aan studeren, is namelijk eigenlijk gewoon teveel voor me. Ik ken mijn grenzen inmiddels, en weet bijv. dat als ik op maandag 5 uur lang colleges heb, dat ik de dag erna helemaal kapot ben en ik niet echt iets kan doen. Heel erg, maar mijn kinderen zijn dan eigenlijk al teveel voor me. Naast mijn studie werken gaat dus al helemaal niet. Maar al zou ik wel kunnen werken: wie neemt mij nou aan? Ik ben 26, heb geen enkel diploma, en vrij weinig werkervaring, omdat ik dus al zo lang ziek ben. Als ze dan moeten kiezen tussen mij of een goedkope 16 jarige, is de keuze niet zo moeilijk. Dit heb ik gemerkt toen ik afgelopen zomervakantie werk zocht: ik werd overal afgewezen. En al zou ik worden aangenomen: ik ben eigenlijk nog nooit door mijn proeftijd heen gekomen. Zeker 1 op de 4 keer ben ik te ziek om te komen, en ja, welke werkgever wil nou zo'n werknemer?



Het punt is niet dat ik niet kán werken, maar dat ik enkel kan werken op momenten dat het mij uitkomt: als ik me goed voel, en niet moe en ziek op bed lig. Het is echt geen aanstellerij, als ik iets inspannends heb gedaan, zoals een lange collegedag of een druk weekend met de kinderen, dan ben ik zo moe dat ik me gewoon ziek voel. Alsof ik een flinke griep heb. Als ik moet werken op vaste dagen en tijden ga ik al gauw over mijn grenzen heen, en ga ik me steeds vaker moe en ziek voelen. Als ik zelf mijn tijden kan bepalen, dan houd ik het veel langer vol. Als ik dan merk dat ik over mijn grenzen dreig te gaan kan ik pauze nemen, of besluiten de volgende dag weer verder te gaan. Zolang ik niet over mijn grenzen ga houd ik het veel langer vol. Nou had ik afgelopen maand vrij van school, en dit was echt een verademing voor me. Ik moest wel werk verzetten (werkstukken maken en leren voor toetsen) maar kon het allemaal doen op mijn manier en op tijden dat het mij uitkwam. Zo houd ik het veel langer vol, en krijg ik uiteindelijk veel meer werk verzet. Ik had die maand veel meer energie dan gebruikelijk, omdat ik eigenlijk bijna niet over mijn grenzen ging, en dat is voor iedereen een stuk fijner.



Het liefst zou ik gewoon stoppen met mijn studie, en de weinige energie die ik heb in mijn kinderen steken. Jammer genoeg gaat dit alleen niet, omdat mijn man in zijn eentje niet genoeg verdiend (we komen nu rond doordat mijn studiefinanciering incl. lening geld binnenbrengt). Omdat de artsen niet weten wat er met mij aan de hand is, kom ik ook niet in aanmerking voor een uitkering, dus ik moet op de een of andere manier toch geld binnen brengen.



Nou zat ik dus te denken, om een eigen bedrijfje te beginnen. Dan kan ik zelf mijn tijden indelen, werken wanneer het mij uitkomt, zodat ik niet meer over mijn grenzen ga en me uiteindelijk een stuk beter ga voelen. Ik zou dan evt. (als het bedrijf lukt) willen stoppen met mijn studie. Ik doe nu sowieso al 5 jaar over de eerste 2 jaar, dus dat schiet niet op. Ik bouw zo alleen maar een gigantische studieschuld op, terwijl ik later waarschijnlijk vrij weinig kan met dit diploma, aangezien in loondienst werken dus niet iets voor mij is, het gebied waarin ik wil werken eigenlijk van je verwacht dat je fulltime werkt, en een eigen praktijk in dit vakgebied zie ik ook niet zo zitten.



Maar goed: wat voor bedrijf? Ik heb geen bijzondere talenten, interesses e.d. waar ik iets mee kan/wil. Ik heb verder geen diploma's, behalve mijn vwo diploma. Nou zat ik zelf te denken aan bijv. een cursus boekhouden, om zo zelfstandig boekhouder te worden. Ik ben goed met cijfers, en een kennis van me doet dit werk ook en dat lijkt me wel wat. Ik vind het geen probleem om er een opleiding voor te volgen, zolang dit maar niet langer duurt dan een jaar. Ik zat evt. ook aan de opleiding tot rijinstructeur te denken, maar dan zal ik wel vaak leerlingen moeten verzetten en ik denk niet dat dat handig is. Weten jullie nog beroepen die je zelfstandig en flexibel kan uitvoeren?



O, enne, voor ik reacties krijg als "het zit tussen je oren, met een positieve instelling zal je genoeg energie krijgen om fulltime te werken" maar zo makkelijk is het dus niet. Ik sta heel positief in het leven, en heb het afgelopen jaar begeleiding gehad van een psycholoog, gespecialiseerd in de lichamelijke klachten die ik heb. Zij concludeerde dat ik weliswaar af en toe een beetje depri word van die continue vermoeidheidsklachten, en dat ik altijd maar ziek ben, maar zij denkt niet dat het 'tussen mijn oren zit'. Ze vermoed ME/CVS, maar vertelde me dat ik daarvoor het beste contact kan zoeken met zo'n gespecialiseerd centrum, wat nu dus ook mijn volgende stap is.
Alle reacties Link kopieren
Dat hele gedoe met naar de Kamer van Koophandel, BTW-nummer enzo, dat is ook niet zo ingewikkeld. En inderdaad, dan ben je zelfstandig ondernemer. Ik vind het gedeelte wat daarna komt een hele kluif. Ik haal er een goed salaris uit, soms beter dan op andere momenten, maar ik verzet ook een shitload aan werk, ben goed opgeleid, denk met mijn opdrachtgevers mee en ontwikkel zelf nieuwe projecten. Vorige week was ik een paar dagen ziek, dat komt gelukkig niet vaak voor. Het gevolg: al het werk moest evengoed worden gedaan, dus de dagen erna en 's avonds en in het weekend, een opdracht heb ik aan een collega moeten overdoen (dus geen inkomen) en een paar dagen heb ik nog een beetje zwiebelig toch maar gewerkt - daar zou je als werkgever nog gewoon ziek in je bedje liggen. Kortom: ik vind het uitgangspunt van TO niet helemaal kloppen en ik vind ZZP-en meer werk en verantwoordelijkheid dan werken in loondienst. Maar ik zal het wel fout doen, dan.
Wat eten we vanavond?
Alle reacties Link kopieren
Inderdaad. Strike ben je zelf ZZP'er?

De meeste ZZP'er doen dat namelijk uit overtuiging en maar een heel klein percentage (minder dan 5%!!) doet dat 'noodgedwongen'. En als ZZP'ers geen 'gaten in de markt' op zouden vullen, zouden ze niet ingehuurd worden is het niet? En aangezien er ongeveer 800.000 van in Nederland lopen lijkt het me dat de enige die overdrijft, jij zelf bent.



Mensen die niet overtuigd ZZP er zijn, die blijven er ook nooit lang trouwens. Het kaf van het koren scheiden noemen we dat. Waarbij de overtuigd ZZP'er koren is. Ik zelf ben overtuigd ZZP'er. Ik denk dat ik een stille dood sterf als ik ooit ergens een vast dienstverband aan zou moeten gaan. Het lijkt me namelijk echt vreselijk. Zo'n 'baas' die dan vindt dat hij kan bepalen hoeveel vakantiedagen ik op kan nemen en ook nog denkt dat hij kan bepalen wanneer dat dan ongeveer moet zijn. Van die dingen. Ik ben ZZP'er omdat ik vrij wil zijn.



Niet omdat ik mijn tijd 'zelf een beetje wil inrichten', want dat kan niet, maar omdat ik dat wil doen wat ik leuk vind. En vind ik iets niet leuk, dan pak ik die opdracht gewoon niet aan. Geen zin in. Geen baas die me dan zegt dat dat 'werkweigering' is. Momenteel werk ik vanaf mei 2008 onafgebroken aan projecten. Dit loopt nog tot eind 2013 en daarna ga ik minimaal een kwartaal geen reet doen. En misschien wel wat langer. Op mijn gat zitten. Een boek lezen. Door de weeks met vriend mee naar daar waar hij heen moet zodat ik daar leuk de stad kan bekijken. Gewoon omdat dat kan. Daarom ben ik ondernemer geworden.



En gaan met die banaan? Je denkt dat na je KVK en je BTW nummer het lekker helemaal vanzelf gaat? Dat je klanten direct voor je deur op de stoep liggen om bij jouw hun werk neer te leggen? Wat een rijke fantasie moet je dan hebben. Dan begint het pas.



Ik heb als ZZP er niet eens een website. Heeft in mijn geval geen toegevoegde waarde. Daar heb ik Linked In voor. Want mijn linked in zegt namelijk alles. Daar staat wie ik ben, wat ik kan en wie mijn referenties zijn. Een website voor een ZZP'er doet niet zo heel veel hoor. Je kunt namelijk alles over jezelf schrijven. Vraag is of het ook waar is en of je het waar kunt maken. En met een websiteje, maak je nog helemaal niks waar. Daarvoor moet je aan de slag en moet je aan de slag geweest zijn. Zonder off day, zonder jezelf jaarlijks een of twee keer ziekmelden met een snotneus etc. etc. Dat doen medewerkers. ZZP'ers niet zo snel. Volgens de opdrachtgevers vervullen de ZZP ers een heel groot gat in de markt en volgens de laatste economische cijfers zijn zij zelfs de motor van de economie op dit moment.



En er is maar 1 feit. Elke ZZP' er KAN iets. De TO kan nog helemaal niets. ZZP'er zijn is geen rocketscience als je heel erg goed bent in dat wat je doet en je een heel groot netwerk hebt en al jaren meedraait waardoor je opdrachten te over hebt. Maar de TO heeft niets, bezit geen groot netwerk, kan niet iets heel erg goed, en weet ook niet wat en of ze iets wil en draait helemaal nog niet jaren mee omdat ze nog geen ervaring heeft.



En de TO kan nog zo goed een idee hebben wat ze wil, ze is geen betrouwbare partner wegens altijd maar ziek/zwak/misselijk
Alle reacties Link kopieren
quote:strike schreef op 16 november 2012 @ 15:52:

Het gros van de zzp'ers heeft het betrekkelijk eenvoudig en zet met wordpress een simpele website op, fietst naar de kvk, krijgt daar een btw-nummer en een kvk-nummer. Var-verklaring aanvragen is ook een fluitje van een cent, en gaan met die banaan.

Meer zzp'ers naar de voedselbank



Gaan met die banaan zou ik zeggen!
Ik heb geen wespentaille, ik heb een bijenrompje
Alle reacties Link kopieren
quote:strike schreef op 16 november 2012 @ 15:59:

[...]

Ik weet wel dat het allemaal zwaar overdreven wordt.

Oh fijn, daar zal ik dan aan denken als wij van het weekend nog aan het werk zijn. Of alle avonden dat mijn man nog bezig is. Of als ik in mijn eentje de rekeningen moet betalen omdat er weer eens iemand te beroerd is om een rekening te voldoen.
Alle reacties Link kopieren
Je gaat weer de mist in. Want het klinkt inderdaad simpel hoe jij het brengt. Het hebben van een idee, hup KVK, BTW, Websiteje en klaar. Ja hoor, dat is het allersimpelste dat er is. Iedereen kan dat.



Het uitvoeren echter, daar slagen er dan maar weer heel erg weinig in. De meesten komen niet eens tot starten. Omdat ze gewoon de capaciteiten niet hebben om uberhaupt een opdrachtgever te vinden. Ze weten niet hoe, zijn communicatief niet vaardig, weten niet waar ze moeten zoeken en zijn een slechte sparringpartner. En daar ga je dan weer even aan voorbij. Want er moet uiteindelijk gewoon wel een opdracht komen. Geen opdracht, geen bedrijf. En laat het nu daarom net om het uitvoeren van je idee gaan en daar ook nog een belegde boterham uit krijgen.



Heb ik het moeilijk? Nee, allerminst, maar ik draai al een hele tijd mee in deze branche en mijn opdrachtgevers weten me allemaal te vinden. Op dit moment moet ik opdrachten zelfs weigeren omdat ik voorlopig helemaal vast zit. Dat is een luxe. En het heeft me 15 jaar gekost om die 'luxepositie' te bereiken. Ik zit in een branche waarin 'mij inhuren' alleen maar aantrekkelijker wordt naarmate ik ouder word. Ook een heel fijn iets. 15 jaar buffelen voor de zekerheid die ik nu heb. En geloof mij, ik heb vele malen meer zekerheid dan de meeste mensen die al jaren in een vast dienstverband zitten. Maar daar heb ik dan wel weer een hoop voor opgeofferd. Vooral de eerste 10 jaar. Denk aan 80 uur per week werken, elke shitnetwerkborrel afstruinen, alle belangrijke zakenevenementen af met dikke tegenzin want liever thuis etc. etc. Want je opdrachtgevers komen niet vanzelf naar je toe. Die moet je opzoeken. Het is niet 'gaan met die banaan'. De banaan moet namelijk op pad en leuren met zijn 'koopwaar'
Alle reacties Link kopieren
Tuurlijk is de fietstocht naar de KvK niet het meest ingewikkelde.. Noch de administratie (ik denk 2 uurtjes per maand). Een bedrijfsplan heb ik nooit geschreven, heb ook niks hoeven te investeren. Niet elke ZZP-er heeft een winkel met mega-voorraad.

Ik heb er zelf voor gekozen en sta er nog steeds achter, zou voor geen goud in dienst willen. Ik verdien er ook goed geld mee. Maar voor mij betekent het wel elk weekend werken, elke week bijlezen in vakliteratuur, altijd bereikbaar zijn, alleen in laagseizoen op vakantie kunnen. En toen ik net werd gebeld voor een lastminute-klus aanstaande zondagnacht heb ik ook ja gezegd, want deze opdrachtgever wil ik absoluut niet kwijt.



En morgen kunnen zomaar 3 grote klussen stop worden gezet, daarvoor bouw ik al jaren een buffer op.



Is het leuk? Ja mijn werk is heerlijk. Het hebben van een eigen bedrijf ook. Ik vind niet dat iemand hier overdrijft in dit topic, maar als iemand zegt niks te kunnen, geen passie te hebben en eigenlijk vooral zelf zijn tijd in wil delen en wil kunnen slapen als dat nodig is.. dan is het toch niet heel gek dat de ervaren ZZP-ers de keerzijden even belichten?
Alle reacties Link kopieren
En beter verwoord door Camomille
Alle reacties Link kopieren
En tussentijds je literatuur op orde houden. Bij blijven studeren in je armetierige paar uurtjes vrije tijd. Want je voorsprong moet je houden. Elk jaar weer op de hoogte blijven van de nieuwste wetsvoorstellen en belastingaanpassingen voor ZZP' ers etc. etc. Er is namelijk niemand die dat voor je doet.



The luf of mij lijf werkt in in het buitenland, we hebben geen kinderen, dus ik kan gewoon voorlopig nog even blijven knallen. Niemand die thuis op me wacht behalve een rode jeweetwel kater.



De meeste ZZP'ers die ik ken. Pardon, ALLE ZZP'ers die ik ken doen hun werk uit passie. En die passie gaat gewoon heel erg ver. Als ZZP'er heb je geen bedrijf. Maar BEN je een bedrijf
Alle reacties Link kopieren
En niks verdienen als je ziek thuis zit (ik gok dat met ME-klachten je niet zo snel een betaalbare arbeidsongeschiktheidsverzekering krijgt)



Maar ok, volgens mij hebben we TO overtuigd
quote:camomille schreef op 16 november 2012 @ 16:06:

Inderdaad. Strike ben je zelf ZZP'er?

De meeste ZZP'er doen dat namelijk uit overtuiging en maar een heel klein percentage (minder dan 5%!!) doet dat 'noodgedwongen'. En als ZZP'ers geen 'gaten in de markt' op zouden vullen, zouden ze niet ingehuurd worden is het niet? En aangezien er ongeveer 800.000 van in Nederland lopen lijkt het me dat de enige die overdrijft, jij zelf bent.



Mensen die niet overtuigd ZZP er zijn, die blijven er ook nooit lang trouwens. Het kaf van het koren scheiden noemen we dat. Waarbij de overtuigd ZZP'er koren is. Ik zelf ben overtuigd ZZP'er. Ik denk dat ik een stille dood sterf als ik ooit ergens een vast dienstverband aan zou moeten gaan. Het lijkt me namelijk echt vreselijk. Zo'n 'baas' die dan vindt dat hij kan bepalen hoeveel vakantiedagen ik op kan nemen en ook nog denkt dat hij kan bepalen wanneer dat dan ongeveer moet zijn. Van die dingen. Ik ben ZZP'er omdat ik vrij wil zijn.



Niet omdat ik mijn tijd 'zelf een beetje wil inrichten', want dat kan niet, maar omdat ik dat wil doen wat ik leuk vind. En vind ik iets niet leuk, dan pak ik die opdracht gewoon niet aan. Geen zin in. Geen baas die me dan zegt dat dat 'werkweigering' is. Momenteel werk ik vanaf mei 2008 onafgebroken aan projecten. Dit loopt nog tot eind 2013 en daarna ga ik minimaal een kwartaal geen reet doen. En misschien wel wat langer. Op mijn gat zitten. Een boek lezen. Door de weeks met vriend mee naar daar waar hij heen moet zodat ik daar leuk de stad kan bekijken. Gewoon omdat dat kan. Daarom ben ik ondernemer geworden.



En gaan met die banaan? Je denkt dat na je KVK en je BTW nummer het lekker helemaal vanzelf gaat? Dat je klanten direct voor je deur op de stoep liggen om bij jouw hun werk neer te leggen? Wat een rijke fantasie moet je dan hebben. Dan begint het pas.



Ik heb als ZZP er niet eens een website. Heeft in mijn geval geen toegevoegde waarde. Daar heb ik Linked In voor. Want mijn linked in zegt namelijk alles. Daar staat wie ik ben, wat ik kan en wie mijn referenties zijn. Een website voor een ZZP'er doet niet zo heel veel hoor. Je kunt namelijk alles over jezelf schrijven. Vraag is of het ook waar is en of je het waar kunt maken. En met een websiteje, maak je nog helemaal niks waar. Daarvoor moet je aan de slag en moet je aan de slag geweest zijn. Zonder off day, zonder jezelf jaarlijks een of twee keer ziekmelden met een snotneus etc. etc. Dat doen medewerkers. ZZP'ers niet zo snel. Volgens de opdrachtgevers vervullen de ZZP ers een heel groot gat in de markt en volgens de laatste economische cijfers zijn zij zelfs de motor van de economie op dit moment.



En er is maar 1 feit. Elke ZZP' er KAN iets. De TO kan nog helemaal niets. ZZP'er zijn is geen rocketscience als je heel erg goed bent in dat wat je doet en je een heel groot netwerk hebt en al jaren meedraait waardoor je opdrachten te over hebt. Maar de TO heeft niets, bezit geen groot netwerk, kan niet iets heel erg goed, en weet ook niet wat en of ze iets wil en draait helemaal nog niet jaren mee omdat ze nog geen ervaring heeft.



En de TO kan nog zo goed een idee hebben wat ze wil, ze is geen betrouwbare partner wegens altijd maar ziek/zwak/misselijkHelemaal eens! Ik was trouwens het "kaf" van het koren Mijn werk doe ik erg goed, maar ik ben erg slecht in acquisitie e.d. Ik zie de voordelen van ondernemerschap wel, maar voor mij zijn er meer voordelen in werknemerschap. Misschien ga ik ooit nog wel iets freelance doen, maar als het niet nodig is, zit ik prima bij een werkgever.
Alle reacties Link kopieren
Mijn vriend zit als zzp' er in een soort 'maatschap'. Hij heeft een paar echt eigen klanten, de rest wordt onderling verdeelt. Hij kan zijn eigen tijd indelen, kan klanten naar anderen doorschuiven, klanten van anderen worden naar hem doorgeschoven etc. Op deze manier is het zzpschap niet zo alleenig, hoeft geen acquisitie of adminstratie te doen (althans, niet veel meer dan ik)want daar hebben ze iemand voor ingehuurd en meer zoals strike het beschrijft dan de rest.



Ok, hij heeft geen pensioen en geen inkomsten wanneer hij niet werkt, maar verdient een aardige boterham en zeker genoeg om zijn koophuis en de rest te kunnen betalen. (In de computerbusiness is hij ook gewoon nog hard nodig). Ook werkt hij weleens op zondag, net als ik (in loondienst) weleens doe, maar weigert om voor 10 uur een afspraak te hebben. Hij bepaalt dus zélf zijn werktijden.
Alle reacties Link kopieren
Excuses als ik mensen erg voor het hoofd heb gestoten. Dat was niet de bedoeling.



Dank voor alle aanvullingen die mensen hebben gegeven.



Ik kan natuurlijk alleen maar uit mijn eigen ervaring schrijven. Maar in de sector waar ik werk is het onderscheid tussen loondienst en freelance echt niet zo helder en strak.

(Dat geldt trouwens voor veel sectoren, zoals bijvoorbeeld de creatieve sector, de journalistiek en de adviesbranche).



In mijn sector beheer je je eigen portefeuille namens een organisatie en draag je daar verantwoordelijkheden voor. Met het team heb je vergaderingen.

De rest van de tijd werkt de baas samen met jou, en geeft je niet constant orders.

Hoe laat je binnen bent gaat in makkelijk overleg.

Een hoop van de mensen waar ik dagelijks mee werk zijn zzp'er.

Het onderscheid is vaak echt niet zo helder.



Ik heb zowel in loondienst als als zzp'er gewerkt. En als zzp'er werkte ik in het weekend niet en maakte ik geen afspraken voor 11 uur 's ochtends.

Sterker nog: afspraken maakte ik in overleg (daar zijn het afspraken voor) en als ik niet kon, dan kon ik niet.



's Avonds administratie? Nee hoor. 's Avonds was ik vrij. Soms doorwerken, maar dat was in loondienst niet anders.



Ik ken een hoop mensen die zzp'er worden omdat ze daarmee meer vrijheid hebben en meer verdienen. Dat het vooral keihard werken is als ondernemer hangt er maar net vanaf wat je doet en hoeveel je aan het eind van het jaar onder streep wilt overhouden.



Ik snap best dat ik wat chargeerde, maar een aantal mensen hier had het heel erg over allerlei 'lastige' zaken die er 'allemaal bij komen kijken' zoals verzekeringen, kvk, website, administratie, website en ondernemingsplan.

En die dingen zijn nu niet bepaald de barrière om voor jezelf te beginnen.

(Ik vond het zelfs leuk allemaal!)



Ik ben het erg eens met een hoop mensen dat het ondernemersschap lastig is. Maar weinig mensen met een ww-uitkering lukt het om een eigen zaak op te zetten en veel gaat mis na verloop van tijd.



MAAR, dit gezegd hebbende, als TO zich waardeloos voelt en vaak energie mist, wie ben ik om haar te ontmoedigen om zelf een beetje aan de slag te gaan. Als ze toch thuis zit. Een beetje pielen met een website, info verzamelen, met mensen praten, langs de KvK. Laptopje mee. Ergens in een leuk cafe met wifi wat gaan werken. Mensen ontmoeten.

Dat kan erg leuk zijn en voldoende helpen bij het vinden van zelfvertrouwen. Ook om een erg leeg cv te voorkomen.



Dus als er twee opties zijn: thuis, of zelfs iets proberen: dan maar het laatste.



Geen ondernemer (en werkzaamheid) is hetzelfde, en dat suggereren veel mensen hier.





Verder eens met Mevrouw75. Vanzelfsprekend.
Alle reacties Link kopieren
quote:camomille schreef op 16 november 2012 @ 16:28:

En tussentijds je literatuur op orde houden. Bij blijven studeren in je armetierige paar uurtjes vrije tijd. Want je voorsprong moet je houden. Elk jaar weer op de hoogte blijven van de nieuwste wetsvoorstellen en belastingaanpassingen voor ZZP' ers etc. etc. Er is namelijk niemand die dat voor je doet.



The luf of mij lijf werkt in in het buitenland, we hebben geen kinderen, dus ik kan gewoon voorlopig nog even blijven knallen. Niemand die thuis op me wacht behalve een rode jeweetwel kater.



De meeste ZZP'ers die ik ken. Pardon, ALLE ZZP'ers die ik ken doen hun werk uit passie. En die passie gaat gewoon heel erg ver. Als ZZP'er heb je geen bedrijf. Maar BEN je een bedrijf



Literatuur bijhouden? Dat hangt van het vak af wederom.



En niemand die voor jou op de hoogte blijft van de nieuwste belastingaanpassingen en wetsvoorstellen? Nou, ik weet niet hoor, maar ik had daar toen een betrouwbaar administratiebureau voor. Ik had wel wat beters te doen dan op de hoogte te blijven van alle ins en outs (die zijn toch te complex om allemaal zelf te weten).



(Dit bedoel ik dus met dat 'overdrijven' en er meer van maken dan het is.)



Alle ZZP'ers doen hun werk uit passie? Nou, ik ken er voldoende die vooral noodgedwongen zzp'er zijn en een moord zouden doen voor een baan in loondienst.

Maar - ironisch - soms niet goed genoeg zijn om in loondienst aan de bak te komen.
@strike



Camomille haar antwoord was gebaseerd op het idee dat TO boekhouder wilde worden. En dan moet zij wel degelijk zelf al die regels kennen natuurlijk!



Daarnaast ken ik idd ook ZZPers die uit nood voor zichzelf aan de slag zijn. Maar ik ken geen succesvolle ZZPers die op die basis werken. Vaak halen "gedwongen" ZZPers bij lange na niet genoeg binnen om zichzelf te kunnen bedruipen.
Alle reacties Link kopieren
quote:NummerZoveel schreef op 16 november 2012 @ 20:37:



Daarnaast ken ik idd ook ZZPers die uit nood voor zichzelf aan de slag zijn. Maar ik ken geen succesvolle ZZPers die op die basis werken. Vaak halen "gedwongen" ZZPers bij lange na niet genoeg binnen om zichzelf te kunnen bedruipen.



Even een positieve noot;

Ik ben een gedwongen ZZPer. Zou tot een klein jaar geleden een moord doen voor een baan in loondienst. En nog steeds solliciteer ik op interessante functies. Maar inmiddels kan ik mezelf aardig bedruipen, heb ik een administratiekantoor in dienst voor de jaarrekening en breidt mijn netwerk steeds meer uit. En eigenlijk..., eigenlijk vind ik het veel leuker dan ik ooit had gedacht. Of ik voor altijd freelancer ga blijven weet ik niet, maar wat ik nu heb opgebouwd geef ik in elk geval niet meer voor het eerste de beste loondienst-contractje op (Maar toegegeven, ik ben oprecht goed in mijn vak. Minder goed in onderhandelen. Daar moet ik nog even wat aan doen )
Alle reacties Link kopieren
Hoi!

Ook ik ben net met mijn eigen bedrijf begonnen. en worstel met dezelfde vragen. Op http://365daystolookup.tumblr.com/ probeer ik alles op een vrolijke manier te blijven bekijken. Misschien leuk voor jullie als mede-starters! Er is ook een fb pagina https://www.facebook.com/ ... stolookup/321443711315343

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven