sponsachtig weefsel tong hond

31-07-2013 11:00 13 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo,



Gisteren zijn we voor een ander probleem met spoed naar de dierenarts geweest met mijn 13 jarig hondje. Hij bleef hangen in reverse sneezing en bleef daarbij overgeven.

Het is nu gelukkig weer voorbij na 2 injecties.



Ze merkte helaas ook 2 andere problemen op.

Hartruis, en langs de beiden kanten van de tong achterin opgezette ''speekselklieren'' (zo noemde de dierenarts het). Het ziet er sponsachtig uit en zit echt langs de kiezen aan de binnenkant bij de tong, heeft iemand hier ervaring mee? Wat is dit nu precies. Mijn dierenarts zei dat ze dit nog nooit had meegemaakt :/?

En hartruis, moet ik hier gelijk actie op ondernemen. De DA begon al gelijk over een echo en zijn longen nakijken en zijn klieren, maar ik ga niet zomaar mijn portemonnee opentrekken, dit kost erg veel geld.



Dus wie kan mij wat informatie geven over bovenstaande aandoeningen? Dank je wel alvast.



Groetjes,

Denise



Btw: Ik heb al gegoogled, maar de informatie die ik nodig heb helaas niet kunnen vinden.
Alle reacties Link kopieren
Dieren met een hartruis die nog géén klachten hebben, maar waarvan op het ECG blijkt dat de functie van het hart niet meer 100% is, kunnen met bepaalde medicijnen veel langer en prettiger leven. Er is aangetoond dat de levensduur bij dergelijke honden met een factor 3 wordt verlengd! Dat is nogal wat. Daarnaast wordt de kwaliteit van leven verbeterd. De meest eigenaren vertellen dan ook dat hun hond weer veel speelser is geworden.



Bron: http://www.hondenpage.com ... 2-Hartruis-bij-honden.php
Zoals met zoveel medische zaken, kan op tijd erbij zijn een hoop ellende voorkomen. Opgezette klieren kan bijv duiden op ontstekingen, die met een simpel antibiotica-kuurtje vaak op te lossen zijn, maar enorm veel problemen kunnen opleveren (tot dure operaties aan toe) wanneer er niet op tijd ingegrepen wordt.



En idem met hartruis. De link hieronder geeft al een duidelijk advies. En aangezien hartklachten vaak gepaard gaan met longklachten, en bijv vocht achter de longen iets kan zeggen over de ernst van eventuele hartklachten, zou ik hier ook niet mee wachten. Soms is een simpele plaspil al voldoende om het beestje weer gezond te krijgen, maar niet behandelen kan betekenen dat je hond het niet overleefd.



Kortom, toch maar even terug naar de DA en idd verder laten onderzoeken.
Oh, en als je de kosten slecht kunt dragen, dan zou ik je willen adviseren om een eventueel volgend huisdier goed te verzekeren en per direct te beginnen met een spaarpot voor de huidige hond. Het is heel erg sneu als geld een factor moet zijn in de keuze voor medische behandeling van je huisdier.
Alle reacties Link kopieren
Nummerzoveel:



Bedankt voor je informatie.

Het gaat mij niet om het geld. Ik doe er alles aan om ervoor te zorgen dat mijn hondje een lang en gezond leven leidt.

Maar omdat ze je snel een hoop extra aansmeren bij de DA wil ik eerst weten wat nu ECHT nodig is en wat niet, snap je?

Ik heb vorig jaar bijvoorbeeld nog 2 wratjes weg laten halen, want dat zouden in hun ogen tumoren kunnen zijn, Wat achteraf dus gewoon ouderdomswratjes waren. Ik bedoel dus ook dat ik daarom niet zomaar mijn portemonnee opentrek voor elk ouderdomskwaaltje :-). Maar nu ik dit zo van jullie hoor ga ik zeker langs de dierenarts voor een ECG.

Kan je dit gewoon bij je eigen DA laten doen of beter ergens anders?
Gezwelletjes, wat wratten gewoon zijn, kunnen idd kwaadaardig zijn en dat is op het blote oog niet altijd te beoordelen. Zeker met kanker zou ik toch ook zeggen "liever het zekere voor het onzekere". Het komt op mij in elk geval niet over als geldklopperij van de DA. (Als de huisarts een plekje weg wil laten snijden, wat later een onschuldige moedervlek bleek ipv huidkanker, dan vinden we dat toch ook geen geldklopperij?)



Je kunt voor alle noodzakelijke behandelingen terecht bij je eigen DA, bij elke andere praktijk die nog ruimte heeft voor nieuwe patienten, en er zijn zelfs dierenspecialisten (die laatste optie is meestal ook de duurste). Houd er alleen wel rekening mee dat niet iedere praktijk beschikt over alle noodzakelijke apparatuur (meestal erg duur in aanschaf), dus de praktijk kan doorverwijzen naar elders. (Zo moesten wij met onze hond naar een dierenuroloog voor een echo van de blaas, omdat onze DA daar de apparatuur niet voor in huis had).
Alle reacties Link kopieren
Daar heb je zeker een punt nummerzoveel, daarom hebben we toen ook het zekere voor het onzekere gedaan. Maar op het moment heeft hij er denk ik nog 5 bij gekregen. Al die wratjes laten verwijderen, elke keer weer?



Ik heb nu morgen een afspraak staan bij een andere dierenkliniek. Deze op advies van een goede kennis die dierenarts in opleiding is, dus ben benieuwd.



Groetjes
Alle reacties Link kopieren
Denise: van welk ras is je hond?

Ik zie dat hierboven een ECG genoemd wordt. Een ECG is niet bij alle soorten hartafwijkingen afwijkend dus het maken van een ECG is niet in alle gevallen zinvol.



Ik heb zelf ervaring met een hond met een hartafwijking. Ik heb zelf geleerd dat als de hond geen klachten heeft (hoesten, verhoogde ademhaling en verhoogde polsfrequentie) de hond in principe geen vocht in zijn longen heeft en een behandeling wordt in dit geval niet aangeraden. Maar ik moet er wel bij zeggen dat dit afhankelijk is van over welke hartafwijking het hier gaat (aangezien je hondje al 13 is en de ruis nu pas ontdekt is, denk ik dat het een klein hondenras is?). Mijn hond hoestte, maar had verder een rustige ademhaling en pols. Hoesten heeft meer oorzaken dan vocht in de longen, zeker bij kleine hondjes. Onze dierenarts heeft wel rontgenfoto's gemaakt (in goed overleg ) en helaas heeft mijn hond wel flink wat vocht in zijn longen zitten. Het beeld van de hond zegt dus ook niet alles, dus ik zou aanraden om toch foto's te laten maken. Een echo is niet per se nodig, maar dit is afhankelijk van wat je dierenarts heeft gehoord dus ik zou hierover overleggen. Bij mijn hond is geen echo gemaakt omdat de soort hartruis die gehoord is plus het klinisch beeld voldoende informatie geeft, maar dit kan in jouw geval anders zijn.



Dus overleg met je dierenarts. Vraag waarom hij rontgenfoto's en een echo nodig vindt.

Ik ben zelf erg blij dat we de rontgenfoto's hebben laten maken en zo duur is dat ook niet (maar ik kan niet in jouw portemonnee kijken natuurlijk). Onze hond krijgt nu plaspillen en lijkt wat actiever dan hiervoor.
Alle reacties Link kopieren
Dank je Nes89. Het is een kruising tussen een malteser en een poedel. In november wordt hij 13 jaar. Het enigste wat ik aan hem merk is zijn energie. Vorig jaar liep ik nog 15 tot 20 km met hem. Nu kan hij 5 km amper aan :(. Vorig jaar is nog naar zijn hart geluisterd, omdat hij onder narcose moest en toen is er nog geen hartruis geconstateerd.



Ik heb morgen een afspraak staan dus hij is nu in goede handen. Ik laat morgen hier ook nog even weten wat de dierenarts heeft gezegd. Hoesten doet hij niet. Wel reverse sneezing. Gisteren bleef hij hierin hangen. Ook is hij een halve kg afgevallen in een jaar tijd (niet schrikbarend lijkt mij).



Even over die plaspillen. Laat je je hond nu ook vaker uit nu hij/zij plaspillen slikt, of gebeuren er meer ongelukjes in huis?



Groetjes
Mijn man is hartpatiënt en idd, een gebrek aan energie hoort daar absoluut bij!
Alle reacties Link kopieren
Denise: o, dan zou ik me eigenlijk geen zorgen maken hoor! Veel kleine hondjes krijgen op oudere leeftijd een hartruis en krijgen nooit vocht in de longen. Dat hij minder energie heeft, kan ook aan de leeftijd liggen. Voor de zekerheid zou je een rontgenfoto kunnen maken. Je kan ook thuis zelf de ademhaling in de gaten houden. Als je hond rustig ligt te slapen kan je in een minuut de ademhaling tellen (als je het lastig te zien vindt, kan je een hond op zijn buikje leggen en dan kan je het voelen). Je telt een minuut of een halve minuut. De ademhaling mag maximaal 30 keer in een minuut zijn. Als het heel warm is, kan de ademhaling ook hoger zijn. Als je het nu een weekje elke avond doet en opschrijft, dan kan je zien wat voor jouw hond een normale waarde is. Als dit nu al hoger is dan 30, zou ik zeker rontgenfoto's laten maken. Daarna kan je eens per week 's avonds zijn ademhaling tellen. Als het opeens omhoog gaat, kan dat komen door vocht in zijn longen en moet je naar de dierenarts voor een controle. Door het thuis zelf zo in de gaten te houden ben je er vroeg bij als er vocht in zijn longen zit.



Maar maak je niet teveel zorgen, een ruisje komt veel voor bij kleine rassen en meestal gaan ze dood van ouderdom voordat ze vocht in de longen krijgen.



Ik laat de hond nu eerder uit, niet vaker (tenzij hij het aangeeft). Hij krijgt in de ochtend in een plaspil en eind van de middag. De pillen werken geloof ik een uur of vier/zes, dus als je eind van de middag geeft, is de kans groter dat hij 's nachts geen ongelukje heeft. De tijd tussen de uitlaatbeurten is nu overdag iets korter, maar volgens mij gaat hij nu niet vaker uit. Wel staat nu met het warme weer de deur open en kan hij in de tuin plassen. Er zijn een paar kleine ongelukjes in huis geweest (ik geloof twee ofzo). Hij plast nu vooral langer per keer.

Ik heb een Cavalier, hier komen hartruisjes heel veel voor en ook op jongere leeftijd dan bij andere kleine rassen.



Kan jouw hond die 5 km amper aan echt door zijn energie, of heeft hij misschien pijn? Heeft de dierenarts hem hier weleens voor nagekeken?
Alle reacties Link kopieren
Oké, dit lucht me al iets op:-). Ik laat hem morgen gewoon nakijken, kan nooit geen kwaad, en zie dan wel wat de dierenarts adviseert. Vocht achter zijn longen heeft hij denk ik zeker niet, omdat ze dan meestal gaan hoesten.



Betreft het wandelen denk ik echt dat het te maken heeft met energie. Aangezien hij na een wandeling uitgeteld is.

Op het moment gaat het eigenlijk helemaal niet lekker met hem. Ik denk dat het van gisteren is, de injecties en de stress bij de dierenarts, maar hij ligt echt de hele dag al in de mand en is heel afwezig en sloom. Als een hond pijn heeft trekt hij zich terug, maar ook als hij misselijk is of iets dergelijks. Dus dit zou ik dan ook echt niet weten. Morgen is de dag dat we meer te weten komen. Ben blij als het zover is :-).



Ik had inderdaad gelezen dat cavaliers bij jonge leeftijd vaak al hartruis hebben. Als je dit op kan lossen met 1 medicijn vind ik dit heel mooi.



Groetjes
Alle reacties Link kopieren
Succes morgen, ik hoop dat het snel wat beter haat met je hond!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven