Draagdoeken en andere dragers: voor al je draagvragen deel 7

20-04-2013 22:13 2743 berichten
Alle reacties Link kopieren
Welkom op het algemene draagvragen-topic! Lees, voor je je vraag post, eerst even dit stukje door. Veel vragen worden hierin al beantwoord!



Stel hier je vraag over het dragen van je baby / peuter / kleuter, over draagdoeken, draagzakken en andere dragers, of praat mee over al die mooie doeken en dragers. Er praten draagconsulenten, ervaringsdeskundigen en andere enthousiastelingen mee, dus er is vast een antwoord op je vraag. Let op: het gaat hier over gezonde, op tijd geboren baby's, is jouw situatie anders, overleg dan altijd met je specialist.



In het kort: wat is een goede drager:

- baby zit rechtop, beentjes gespreid

- knietjes hoger dan de billen, steun tot in de knieholtes

- neksteun voor kleintjes

- soepel rugpand voor een bol ruggetje

- comfortabel voor ouder en kind



Voordelen van dragen zijn onder andere:

- Goed voor de houding van rug en heupjes en de ontwikkeling van je baby.

- Ideaal tijdens onrustige uurtjes en krampjes

- Geen duowagen nodig voor een ouder broertje of zusje

- Goed voor de productie van de borstvoeding.

- Maar vooral erg gezellig en knus.



Houding:

- Vanaf de geboorte rechtop, buik tegen buik

- Beentjes mogen meteen al buiten de doek

- Beentjes gespreid (maar nooit forceren!), knietjes hoger dan de billen, ruggetje bol: de kikkerhouding

- Steun tot in de knieholtes

- Voor jonge baby's: goede neksteun (bij een doek dmv een opgerold spuugdoekje)



Draag je kind niet liggend. Je baby kan ademhalingsproblemen krijgen in die houding.



Met het gezichtje vooruit dragen:

In deze houding trekt de rug van je baby onnatuurlijk hol, en de beentjes hangen naar beneden. Daarom is deze houding niet aan te raden. Ook kan je baby zich zo niet afsluiten voor prikkels (tegen mama wegkruipen). Wil je kind meer zien van de wereld, dan kun je op de heup of op de rug gaan dragen.



Het knopen van een doek

Knopen is niet moeilijk, het vraagt wat oefening maar daar heb je dan ook heel lang plezier van. Voorbeeldfilmpje waarin het heel langzaam wordt voorgedaan: link of heupdragen met een schuifknoop: link Wil je wel leren knopen, maar zie je het zelf niet zitten? Dan kun je een draagconsulent inschakelen: link



Ook met fysieke klachten zoals rugklachten, bekkenklachten kun je meestal goed dragen met de juiste draagwijze.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------



Welke dragers zijn er:



Niet-ergonomische dragers

- Dragers waarbij de baby voornamelijk op het kruis rust

- Dragers waarin de baby liggend gedragen wordt

Deze dragers zijn meestal voor ouder en baby niet comfortabel.



Ergonomische dragers:

Rekbare draagdoek - Fijn voor de eerste maanden. Merken: o.a. Tricot Slen, Moby Wrap, Draagdoek.nl. Draagt zwaarder bij een groter kind; vrij warm

Geweven draagdoek - Vanaf de geboorte tot de kleuterleeftijd. Merken: o.a. Didymos, Hoppediz, Storchenwiege, Ellevill, Girasol, Neobulle, Nati, BBslen.

Ergonomische drager/SSC Zachte dragers met (meestal) een kliksysteem. Comfortabel en heel gemakkelijk in gebruik. Merken (o.a.): Vanaf de geboorte: Storchenwiege Carrier , Manduca, Bondolino, Marsupi.

Vanaf een maand of 5: Rose and Rebellion, Beco Butterfly, Ergo Carrier, Wompat baby

Specifiek voor peuters: Patapum peuter, Wompat Toddler, Boba Carrier

Specifiek voor kleuters; Wompat Preschool, Rose and Rebellion Preschool

Baby-inserts maken een drager niet per se geschikt voor pasgeborenen.

Mei tai: Middenweg tussen een doek en een ergonomische drager. Meestal vanaf 5/6 maanden.

Ringsling/ buidelsling: A-symmetrisch dragen, over één schouder. Vooral geschikt voor korte stukjes. Rechtop dragen. Kan vanaf dag één (met neksteun). Buidelslings zijn niet verstelbaar, en daarom niet zo geschikt voor pasgeborenen.



Nuttige links:

Dragen en Voeden: hier is zo'n beetje alles te vinden wat je wilt weten over dragen, met marktplaats voor doeken en dragers.

Mein Kleiderschrank: actiefoto's van allerlei merken doeken

Doekentheek : veel algemene informatie over verschillende dragers.

Wat trek je je kind aan in de draagdoek? Temperatuuroverzicht



Bij de meeste webwinkels die doeken en dragers verkopen, kun je ook een doek, drager of ringsling huren. Probeer vooral uit wat je prettig vindt, een drager moet vooral goed bij je passen!



link naar deel 8

link naar deel 5 van dit topic

Link naar deel 4 van dit topic

Link naar deel 3 van dit topic

Link naar deel 2 van dit topic

De logica van dragen ( artikel Kiind.nl)





Copyright van deze tekst: 2010, forummer Wen, te bereiken onder vivawen@live.nl. Alleen over te nemen door andere forummers om een nieuw topic te openen
Alle reacties Link kopieren
Dankje Wen, voor je supersnelle reactie.



Is een aankoop via marktplaats/tweedehands aan te bevelen? Of lijden de dragers veel bij veelvuldig gebruik?



Ik ga googlen
Alle reacties Link kopieren
En nog even een vraag: de kans is vrij groot dat ons kindje een spreidbroek krijgt.

Welke drager zouden jullie dan aanraden, zodat ie nog in de drager past? (Of kan dat sowieso niet samen?)
Alle reacties Link kopieren
Bedankt Wen, morgen nog eens laag proberen te knopen ik ben trouwens heel blij met jouw YouTube filmpjes, die zijn heel duidelijk.
Alle reacties Link kopieren
quote:wen schreef op 10 augustus 2013 @ 21:22:

[...]





De BWCC hoort wel heel laag te zitten hoor, billen haast op je heupen. Als een Afrikaanse vrouw die haar baby draagt.



Ik heb sinds gisteren een Little Frog Nefryt groen met bruin.Die heb ik ook sinds gisteren, en mijn oudste die nooit gedragen wilde worden moest en zou erin. Itsman heeft een half uur met haar door het huis gewandeld
Je moet soms vallen om weer leren op te staan
Alle reacties Link kopieren
Tataa, mij werd ook een 7 geadviseerd. Die heb ik gekocht maar heb er nu een 8 bij. De consulenten en aan de overkant verklaarden me voor gek: ik ven ook 1.80 kort bovenlijf kledingmaat 46/48 maar wel cup I.

Die 8 pak ik altijd, ik wil de knoop namelijk graag voorop hebben want dan kan ik zelf ook zitten op bank hangen. Probeer anders eerst een doek of drager te lenen, er zijn daar ook mogelijkheden voor. En gefeliciteerd!!!
Alle reacties Link kopieren
En dan moet ik gaan kiezen.... De Tula of de R&R? Wat zijn jullie ervaringen ermee?

Ik ga voor de peutervariant, want daar kan mijn oudste nog een jaar in en de tweeling (binnenkort) nog een hele tijd. Voor hen heb ik de Manduca ook nog.

Of doe ik dan iets heel stoms?
Alle reacties Link kopieren
O en wat doe je met ouders die vragen hoelaat je terug moet naar je rijstveld als je je baby op je rug hebt geknoopt? Dan durven ze niet eens naast me te lopen haha
Alle reacties Link kopieren
@dotjemol, ik knoop altijd aan de zijkant af. Dan begin ik iets uit het midden met knopen. Ik vind een knoop in mijn rug namelijk ook niet fijn, maar een lange doek ook niet



Over kleuren: vóór de geboorte van de Ninja dacht ik dat ik ook voor unisex zou (blijven) gaan. En toen bleek de ninja een meisje, en ging ik helemaal los op roze. Doeken, kleertjes, ik heb zelfs roze hydrofielen tegenwoordig En na een tijdje heb ik de meeste roze doeken weer verkocht. Nu heb ik een mooi kleurenpalet: van knalroze (miami hoptye) via paars roze (indio viola SSC, daar draag ik overigens het monster in, het is een peutermaat), paars (Zara Blossom), blauwig paars (ringsling Hop Stockholm), blauw met zebra strepen (kokadi zebra) tot zwart met blauwe details (manduca).



Ik heb ook nog een turquoise storchenwiege babycarrier. Ik vind hem erg mooi, maar ik denk dat ik hem binnenkort toch maar ga verkopen.Die wordt het minste gebruikt namelijk, en als de ninja straks ook in de Manduca gaat voegt hij niks meer toe naast de Manduca en de Hoptye. De Hoptye is voor mij echt de verrassing van het jaar, wat een fijne drager is dat!



@Tataa: een drager of doek kun je goed tweedehands kopen. Wel even de sluitingen en naden checken voor het eerste gebruik, maar in principe gaan ze erg lang mee.
Alle reacties Link kopieren
Groupie, ik heb geen filmpjes op YT, ik denk dat je me verwart met iemand anders dan quote:Tataaa schreef op 10 augustus 2013 @ 22:20:

En nog even een vraag: de kans is vrij groot dat ons kindje een spreidbroek krijgt.

Welke drager zouden jullie dan aanraden, zodat ie nog in de drager past? (Of kan dat sowieso niet samen?)Ik heb de beste ervaringen met de Manduca met spreidbroek. Tot die tijd veel en vaak dragen in de juiste houding (M-houding)!
Alle reacties Link kopieren
@wen, o echt... Whaha dan ben ik abuis



Ik heb net een aanbieding gehad om mijn maat 7 pune te ruilen voor dezelfde kleur hoptye.... Twijfeltwijfel!!!
Alle reacties Link kopieren
ik heb de fwccnu wel een beetje gezien, en vroeg me af welke knopen ik nu eens zou doen.Wat is geschikt voor een hummel van 7 weken? rugdragen wil ik wel maar vind ik eng... binnenkort dan maar draagconsult, al heb ik er eigenlijk geen geld voor...
Alle reacties Link kopieren
Ik ben nu ook de kangaroo aan het oefenen, verder zou ik nu geen andere knoop doen. Met een maand of 4/5 kan ook de fcc.
Alle reacties Link kopieren
Ha, voer om te oefenen: De Kanguru inderdaad, maar wat ook kan is de Hüftschlinge, een heupknoop die je om je baby heen aanspant en daarom ook al geschikt is.



Andere knopen moet je inderdaad nog even mee wachten.

Ik kom niet meer je kant op voorlopig we waren laatst een kort dagje bij m'n schoonvader (bij jou in de buurt dus, maar zonder tijd voor andere dingen dus maar niet gebeld) en het autorijden is teveel drama om dat voorlopig weer te doen. Mocht je nog deze kant opkomen...
Alle reacties Link kopieren
Lieve draagdames, jullie geven altijd zulk goed advies en nu heb ik een vraag. Een lieve vriendin van mij is donderdag bevallen van een zoon. Vandaag was ik op kraam bezoek en ze had hem in een draagdoek. Maar hij lag er horizontaal in, niet als een banaan, maar echt horizontaal. Hij lag echt in de doek, die ging dus voor en achter hem richting haar schouders en dan over haar schouder, via haar rug naar haar buik. Ik heb al gezoch of ik een video kon vinden, maar ik vond niks. De VK had haar deze knoop geleerd, maar is dit veilig?

Ik hoop dat jullie snappen wat ik bedoel.
Alle reacties Link kopieren
Nee, alleen verticaal dragen is veilig. Bij horizontaal dragen komen er verkeerde belastingen op heupjes en ruggegraat, en heb je het risico dat de doek over het gezichtje heenkomt. (om over het niet-ergonomische van deze manier voor een pasbevallen vrouw maar niet te spreken...)

Heeft ze een rekbare doek? Laat haar dan eens het filmpje van Webkim zien (Youtube, rekbare doek en webkim).
Alle reacties Link kopieren
ok daar was ik al bang voor inderdaad. Shit en ik heb nog wel voorzichtig nagevraagd. Ze zei wel, dat het voor haar prettig zat, maar goed. Nee ze heeft een geweven doek, ik weet neit wat voor 1. Heel erg bedankt voor je snelle antwoord.

Het was wel zo dat zijn gezichtje vrij lag, ik kon hem iig goed zien vanaf de bank. Hmm, wat kan ik het beste doen? ik wil ook niet als een bemoeial overkomen en ik denk dat ze de VK eerder serieus neemt als mij (geen kinderen).
Alle reacties Link kopieren
Linkje geven en zeggen dat je een draagconsulent kent die er verstand van heeft

deze of deze
Ik heb ook een vraag. Onlangs zag ik een leuke van ByKay, die werd in eerdere topics nog genoemd, maar staat nu niet meer in de lijstjes boven. Is daar een reden voor, zijn het wel goede draagdoeken?
Alle reacties Link kopieren
De reden weet ik niet, maar bykay zijn goede doeken hoor. Niks mis mee
quote:Pucker schreef op 11 augustus 2013 @ 23:06:

De reden weet ik niet, maar bykay zijn goede doeken hoor. Niks mis mee Dankje, dacht dat ze misschien in ongenade waren geraakt
Alle reacties Link kopieren
Bykay = Draagdoek.nl



Prima doeken inderdaad!
Hey, ik ben aan het zoeken naar een fijne draagzak die ik en mijn mag makkelijk kunnen gebruiken voor onze zoon (9 maanden en flink: 80cm en 11.60kg) en eventueel een toekomstig 2e kindje.

Een draagdoek hebben we al



Nou kwam ik uit op 3 draagzakken:

Amazonas smart carrier (de goedkoopste van de 3)

Boba Carrier (heeft een voetensteun)

Bondolino (heeft geen gespen die versteld hoeven worden)



Heeft er hier iemand met een of meerdere van deze zakken ervaring?

Weet iemand de verschilen in draag comfort (zowel voor baby als drager)?

Thanx alvast!
Alle reacties Link kopieren
Dankje Wen, ik zal zelf even een link zoeken in het engels. Mijn vriendin kan geen Nederlands, ze is Canadees, maar we wonen ook niet in NL.

Hij lag trouwens niet in de wiegehouding, maar echt kaarsrecht en hij kon wel zijn beentjes bewegen. Ik kan helaas geen plaatje vinden. En je zag wel zijn hoofdje. Maar ik geloof meteen dat het neit veilig is, dat dacht ik zelf ook al.

Ik zal een goede link zoeken en haar opsturen (met gevaar voor bemoeial uitgemaakt te worden)
Goed hoor hoppala!



Mijn moeder - type best wel verlegen en vond dragen eng - heeft gisteren een vrouw aangesproken met een kindje van 2 weken dat horizontaal in de doek lag. Ik ben echt heeel trots op haar!
Alle reacties Link kopieren
quote:hoppala schreef op 12 augustus 2013 @ 12:11:

Dankje Wen, ik zal zelf even een link zoeken in het engels. Mijn vriendin kan geen Nederlands, ze is Canadees, maar we wonen ook niet in NL.

Hij lag trouwens niet in de wiegehouding, maar echt kaarsrecht en hij kon wel zijn beentjes bewegen. Ik kan helaas geen plaatje vinden. En je zag wel zijn hoofdje. Maar ik geloof meteen dat het neit veilig is, dat dacht ik zelf ook al.

Ik zal een goede link zoeken en haar opsturen (met gevaar voor bemoeial uitgemaakt te worden)



Helemaal horizontaal? Goh, daar heb ik dan weer geen beeld bij

Nou ja, ook dat is voor de rug en heupen niet de juiste houding er is een Canadese draagschool (School of Babywearing heet het geloof ik) misschien kun je daar wat vinden?



Bloempje, met een wat grotere baby zou ik voor alledrie niet kiezen, daar heb je dan niet zo lang plezier van denk ik. Die voetensteuntjes van de Boba zijn bij veel kinderen helemaal niet zo effectief ook. Ik zou kijken naar een Manduca of Tula, of een

wat grotere mei tai.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven