Gezondheid alle pijlers

Baby en voedselallergie; moedeloos en inspiratieloos.

03-09-2013 12:56 19 berichten
Alle reacties Link kopieren
Dochter (8,5 maand) heeft koemelkallergie, de eerste zes maanden (voor we dit wisten) waren zwaar; veel huilen, onrust, ongemak, eczeem. Sinds ze andere voeding krijgt is het een ander meisje; vrolijk en druk, amper eczeem.

MBV een kinderdietist zijn we voeding gaan introduceren aangezien er ook een zooitje voedingsallergieen zijn; oa appel, peer, banaan, pruim, aubergine, avocado, bloemkool, en ik vermoed olijfolie en aardappel. Sinds korte tijd zijn we op aanraden van de kinderarts begonnen met brood, ze krijgt sindsdien koemelkvrij brood met een beetje wajang en soms wat abrikozenjam (zonder suiker, maar geeft toch contacteczeem). Maar het huilerige is weer terug, ze poept zich een ongeluk, is snotterig en ik zie gewoon dat ze zich niet goed voelt. Ik heb het idee dat ze de tarwe niet goed verdraagt, maar speltmeel ook niet dus die als vervanger gebruiken lukt ook niet.

Ze eet sowieso weinig (wil het per se zelf doen) en ik baal gewoon en ben verdrietig.Ik weet niet hoe ik een volwaardig dagmenu voor haar kan samenstellen, zit nog steeds op vier flesvoedingen per dag.

Ik ga dit ook voorleggen aan de dietist morgen. Ze ontwikkelt zich wel goed en als ze geen last heeft van allergie is het een heerlijk vrolijk en stronteigenwijs ding!



Wat ik met dit topic wil? Even van me afschrijven en misschien iemand die dit herkent? Hoe heb jij het aangepakt en kon je varieren met de voeding?

Misschien recepten voor broodvervangers? Dingen die je gemaakt hebt van maismeel of rijstebloem?
This is not kosher!
Alle reacties Link kopieren
Het kan zijn dat ze ook allergisch is voor abrikozen..

Ik heb zelf ook een hele waslijst met allergieen en het is idd niet makkelijk. Je zou bij de natuurwinkel kunnen kijken bij het glutenvrije schap. Er is van Shar veel te krijgen. o.a. glutenvrij brood, koekjes, soepstengels ed. Maar ook (afbak) brood. Succes!
Alle reacties Link kopieren
Zelf eet ik graag glutenvrije pannenkoeken. Die smaken erg goed, als je ze zelf bakt van het meel van Shar. Ook de pasta smaakt goed. Die is gemaakt van rijst en maïsmeel.
Alle reacties Link kopieren
Dag Welhello, ik ken je verhaal maar al te goed. Ik heb zelf heel lang borstvoeding gegeven, stond zelf dus ook op streng dieet, en het is een moeizaam proces. Een hele goeie, in allergieën gespecialiseerde dietiste heeft ons enorm geholpen. Tarwe is ook een allergern, rijst, boekweit, mais, rogge en haver zijn beter te verdragen. Maar ook daar kan je kind allergisch voor zijn. Mijn jongste heeft zo'n 3 jaar geleefd op roggebrood, aardappels, groente, appel en banaan. Het brood maakten we zelf, we maalden ook zelf de rogge ivm besmetting. Neem zonnebloemolie, ipv olijfolie. Kijk en denk in mogelijkheden, niet in wat niet kan en mag. Mijn jongste mag in ogen van anderen nog steeds niets, ik vind het wel meevallen. Ga aan de slag met de ingredienten waarvan je weet dat het goed gaat. Een goed boek als je toch recepten wilt hebben is: Basiskookboek bij voedselallergie en -intolerantie. Isbn 90-410-0026-7.

Stuur gerust een pb als je meer wilt weten!
Alle reacties Link kopieren
Bedankt voor jullie reacties. En inderdaad moet je denken in mogelijkheden, alleen soms is het wat lastig om na de zoveelste reactie op voeding de moed erin te houden.



@tandpasta, ik zal glutenvrij morgen met de dietist bespreken, bedankt voor de tip!



Phips ik ben blij wat jij schrijft over de voeding die je jongste kreeg, ik vind het soms zielig, wij een bord met eten en zij die eeuwige dingen die ze wel kan/mag eten. Ze ziet het verschil nu zelf ook en wil dan hetzelfde hebben. Ik ga dat boek eens opzoeken. En boekweit zoeken, de biowinkel verkoopt hier geen boekweitmeel voor babies of kun je dan gewone boekweitmeel pap hiervan maken?
This is not kosher!
Je kan eens kijken op het topic: Leven met allergieën, hier op de gezondheidspijler, daar schrijven meerdere vrouwen mee die te maken hebben met veel allergieën bij zichzelf of hun kind.
Alle reacties Link kopieren
Dankjewel Reisa! Ik zal daar ook eens posten en mijn vragen voorleggen.
This is not kosher!
Alle reacties Link kopieren
Er is geen speciale boekweitmeel voor babies. Mijn jongste is inmiddels 10 en heeft prima leren leven met zijn eigen eten. Wij hebben ons nl deels aan hem aangepast. We maken alles zelf, brood, koekjes, sojamelk, enz. Dus we eten allemaal dezelfde koekjes, brood enz. Toen hij alleen maar rogge mocht was dat niet zo, maar ja, het is niet anders: je eigen eten of geen eten. Hij is absoluut niet zielig, anderen denken dat hij zielig is...... Dus ook veel strijd gevoerd met opa's en oma's die "het zo zielig vonden dat....". Heeft lang geduurd voordat ze in dr gaten hadden dat hem wel dat snoepje, koekje of wat danook geven juist zielig is.....

Kinderen zijn ook heel flexibel hoor, je dochter weet van kleins af aan dat ze haar eigen eten heeft, zelf gewoon ook geen probleem van maken. Je doet je best haar wat lekkers en gezonds te geven met de middelen die je hebt. De eczeem is overigens ondanks dieet nooit verdwenen. Er zijn zoveel factoren die daar invloed op hebben. Inderdaad om moedeloos van te worden. Aan de andere kant denk ik danmaar: zonder dieet was je er nog veel slechter aan toe.

Ook op school nooit een probleem, andere ouders wel vreemd genoeg, maar de kinderen in de klas waken voor hem! Dus met traktaties zorgen de kinderen goed voor hem (tot ongenoegen vaak dan dus van hun ouders). Verder heeft hij een eigen trommeltje in de klas.
Alle reacties Link kopieren
Op een gegeven moment lag het introduceren van nieuwe dingen hier ook gewoon stil omdat niets goed leek te gaan. Toen maar gewoon verder gegaan op basis wat safe leek en dat was echt niet veel.... Naast borstvoeding was dat roggepap, zelfgemaakt roggebrood (met niks erop), peer en peen, bloemkool en aardappels. Pas na een jaar of 2 konden we weer wat proberen. En dat was vooral uitbreiding van groente.
Alle reacties Link kopieren
Phips dankje voor je berichtjes. Ik ben gisteren begonnen met glutenvrij brood en glutenvrije pasta, ontlasting lijkt alweer wat normaler. Als het goed werkt dan ga ik ook zelf mijn brood bakken.



Inderdaad weet dochter straks niet beter!
This is not kosher!
quote:Wellhello schreef op 06 september 2013 @ 10:44:

Phips dankje voor je berichtjes. Ik ben gisteren begonnen met glutenvrij brood en glutenvrije pasta, ontlasting lijkt alweer wat normaler. Als het goed werkt dan ga ik ook zelf mijn brood bakken.



Inderdaad weet dochter straks niet beter!



Als je nu glutenvrij brood en pasta enz. gaat geven is coeliakie niet meer te diagnostiseren. Is het niet verstandiger om eerst te laten prikken op antistoffen?

Spelt bevat trouwens ook gluten, als het dus om coeliakie gaat of glutensensitiviteit is Spelt geen optie.
Alle reacties Link kopieren
Niet aan gedacht, maar het gaat niet zozeer om coeliakie geloof ik, maar het gegeven dat sommige babies tarwe slecht verdragen. Het is in overleg met de dietist besloten, zij raadde aan om tarwe het eerste jaar niet te geven (wordt ook aangeraden op de voedingsintroductielijst die we hebben gekregen alleen heb ik hier overheen gelezen, dom).

Ik zal dit over 2 weken overleggen bij de kinderarts.



Overigens vindt ze het brood niet te pruimen (is het ook niet ) en bevat sporen van melk (dat gaat uiteindelijk toch stapelen dus niet handig) dus als basis zou rijstewafels ook kunnen en dan een papfles introduceren met boekweitmeel. De pasta bij het eten zal ik wel glutenvrij geven.



Als beleg heb ik eens geraspte kokos geprobeerd en dit vond ze erg lekker! Morgen een soort humus maken als smeersel.
This is not kosher!
Alle reacties Link kopieren
Die van mij at zijn brood met een banaantje of peertje erop. En dat doet ie nu nog steeds :Imao:

Tarwe is een hele gemene hoor en bovendien voor niemand echt gezond, maar dat is een ander verhaal. Ik hoop dat je dochter zich beter gaat voelen want daar gaat het om.

Testen zegt ook niet alles want het verandert waar je bijstaat... Bij mijn zoon nooit ten goede helaas, dus de praktijkervaringen waren toch het betrouwbaarst.
Alle reacties Link kopieren
Oh heerlijk, ik prak ook wel eens een beetje banaan op brood (snufje kaneel erop) zit een groot voordeel aan; ze krijgt fruit binnen en doordat het op het brood zit krijgt ze minder contacteczeem. Ik voel me zo SLIM
This is not kosher!
Alle reacties Link kopieren
Rijstebloempap geen optie? Of wil je perse aan de zwaardere pappen dat je voor boekweit kiest?



Hoe zit het met noten? Kan ze daar ook slecht tegen of hebben jullie dat nog niet geprobeerd?



En soja en kippeneiwit?
Alle reacties Link kopieren
Kaneel is ook een sterke allergeen hoor, pas op! Noten, ei, soja zijn ook allemaal hele sterke allergenen, dus als je kind zo allergisch is moet je daar heel erg mee oppassen.
Alle reacties Link kopieren
Hier ook kinderen met voedselallergieen gehad.

Mijn zoon had een nachtschade allergie, dus tomaten aardappels ed. Hij heeft ook vanaf dat ie drie maanden was chronische bronchitis gehad. Na de zoveelste kuur ben ik toen bij een homeopaat geweest die hem behandeld heeft een sindsdien geen bronchitis meer gehad en zijn nachtschade allergie was ook over.



Mijn 3e kind heeft een koemelkallergie gecombineerd met lactoseintolerantie gehad, ook een lange zoektocht waarbij wij bij toeval ontdekten wat het was. Duurde ook al met al tot ze 7 maanden was. Zij mocht geen enkele melksoort, lastig als je zuigeling bent... Dus zij kreeg wel soyamelk, waar ze gelukkig geen overgevoeligheid voor had. Nu ze 5 is, is ze er zga overheen maar ze kon er flink vervelend van zijn. Mijn 4e heeft 'alleen'. Koemelkallergie gehad. De 5e heeft wel erg eczeem gehad maar dat had geen voedselachtergrond.



Het was vooral in het begin lastig, wat kan wel wat kan niet, met de neus tegen de deur gelopen en vooral op het Kdv was het lastig voor ze... Inmiddels zijn ze er wel overheen, mits met gebruik in mate.
De term: "help" in caps-lock als topic-titel is over het algemeen omgekeerd evenredig aan de ernst van het betreffende probleem.
Ik kan meeschrijven maar op dit moment geen tijd. Mijn zoon is oa allergisch voor melk soja en ei. Daardoor valt mij op dat jouw dochter wajang op haar brood krijgt, is zij niet allergisch voor soja? Dat zit tegenwoordig in wajang en is hier de veroorzaker van eczeem. Ik gebruik 'goede start' halvarine van de AH.



Ik kom later deze week terug. Ik herken jouw wanhoop, inmiddels is zoon een jaar en heb ik meer balans gevonden
Alle reacties Link kopieren
quote:kylie_ schreef op 08 september 2013 @ 15:25:

Ik kan meeschrijven maar op dit moment geen tijd. Mijn zoon is oa allergisch voor melk soja en ei. Daardoor valt mij op dat jouw dochter wajang op haar brood krijgt, is zij niet allergisch voor soja? Dat zit tegenwoordig in wajang en is hier de veroorzaker van eczeem. Ik gebruik 'goede start' halvarine van de AH.



Ik kom later deze week terug. Ik herken jouw wanhoop, inmiddels is zoon een jaar en heb ik meer balans gevonden



Zit daar echt soja in? Wat stom, daar heb ik overheen gelezen. Ze mag dit pas na het 1e jaar...

Bedankt voor je oplettendheid! Ik ga die van de appie aanschaffen.



@Suzyq5; wat een gezellige genenpoel

Ik denk inderdaad dat het een kwestie is van trial and error, lullig maar waar.

Ik probeer wel zo veel mogelijk uit, alleen de voedingsmiddelen die expliciet afgeraden worden voor het eerste jaar geef ik niet (bewust ) oa Soja, kippeneiwit, noten, tarwe en zaden. En de vruchten waar haar vader allergisch voor is.



Eczeem blijft een lastig verhaal, het wordt soms veroorzaakt door voedsel en soms is het er gewoon. Ik moet zeggen dat ik een hekel heb aan symptoombestrijding en liever een pasklare oorzaak heb, maar ik geloof dat ik dat op mijn buik kan schrijven!
This is not kosher!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven