Vertrouw op je neus (THT-datum)

16-03-2014 15:37 48 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik vertrouw al jaren op mijn neus en ben ook niet panisch als een product over de THT-datum is. M.i. is dat ook vooral ingesteld door fabrikanten om niet aansprakelijk gesteld kunnen worden voor het geval het product niet meer goed is na die datum.

Gezond verstand en het gebruik van je ogen en neus werkt meestal goed. Gezien de vele topics hier op de etenpijler of je een product nog kan eten lijkt het mij handig om onderstaand artikel hier te plaatsen. Ik zal morgen even mijn kookschrift erbij pakken, ik heb als het goed is nog een leuk artikel met overzichten wanneer een product nog goed is (als ik het niet weggegooid heb tenminste).



Wellicht dat er in dit topic nog tips gepost wordt zodat bij twijfel even gecheckt kan worden of je het product nog kan eten. En hoelang nog nadat het uit de vriezer is/ ... dagen in de koelkast heeft gelegen.





Vertrouw op je neus



In 1981 werd in Europees verband de verplichte houdbaarheidsdatum op bederfelijke producten ingevoerd. De verpakking bestaat uit een THT-datum (tenminste houdbaar tot) of voor levensmiddelen die zeer snel bederven een TGT-datum (te gebruiken tot). Bij de overschrijding van de TGT-datum moet je het product meteen weggooien, zo zegt de wetgever.



Vóór ’81 roken mensen gewoon even aan een product als ze twijfelden of het was bedorven. Nu worden hele volksstammen panisch en zullen ze ook gesloten verpakkingen niet meer openen. Ook niet bij een THT-datum, terwijl je het dan nog vaak veilig kunt eten, al kan de kwaliteit achteruit gaan.

Ik vind dat onzin. Een aangebroken bakje yoghurt in de koelkast dat een dag over de datum is, is meestal nog gewoon te eten. Eerst je neus erin steken. Een overgebleven plakje ham hoef je echt niet weg te gooien. Je ruikt meteen of het zuur is. Bij wit uitgeslagen oude kaas gewoon de schimmel afsnijden en happen. Ik heb mensen wel eens een flesje bier geserveerd dat zes maanden over de datum was. Kijk, als het bier er gistend uitkomt, moet je het niet drinken.



Er zijn trouwens een heleboel producten die in onaangebroken verpakking oneindig lang goed blijven: rijst, pasta, frisdranken, blikgroente, koffie, thee en chips. Ook zijn er een heleboel (onverpakte) producten die geen houdbaarheidsdatum hebben zoals verse groente, aardappelen, fruit, drank met meer dan 10 procent alcohol, brood, azijn, suiker en zout.

Alle voorschriften leiden ertoe dat de mens steeds minder op zijn eigen kunnen vertrouwt.



De kans is overigens groot dat de houdbaarheidsdatum over een paar jaar verdwijnt. Belgische en Nederlandse onderzoekers hebben een chip van 1 millimeter ontwikkeld die op de verpakking kan worden aangebracht. Het winkelpersoneel kan mettertijd met een smartphone scannen of het product nog goed is. Over een paar jaar is zo’n apparaat misschien ook voor particulieren te koop.

Omdat alles door de bureaucratie wordt voorgekookt, weten veel (jonge) mensen ook niet meer hoe je iets moet bewaren. Aardappelen houd je op een koele en donkere plek lang goed. Als ze wortel schieten, snijd je die gewoon weg. Van uitgedroogd brood kun je prima paneermeel, toast of broodpudding maken. Op chocolade die al lang ligt, komt vaak een wit waas. Mensen denken dat dit schimmel is, maar het waas wordt veroorzaakt door temperatuurverschillen. Chocolade wordt er niet minder lekker door, sterker nog: chocolade kan helemaal niet schimmelen. Eieren kun je vele dagen langer gebruiken dan op de verpakking staat, zeker als je ze gaat bakken. Als het ei stinkt, dan meteen weggooien.

Fruit moet u in de koelkast bewaren, maar exotisch fruit als bananen, mango of ananas weer op kamertemperatuur. Uien in de kelder of schuur bewaren. Ik ben altijd het meest voorzichtig met kip.

Over de datum ..... dan .....

Totaal aantal stemmen: 34

eet ik het niet meer (21%)
gebruik ik mijn gezond verstand/neus (65%)
bij twijfel vraag ik het na Geen stemmen
geen probleem, op uitzonderingen na (3%)
hangt er vanaf (12%)
Als je tot over je oren in de soep zit, zie je de gehaktballen pas naast je drijven
olijf uit blik? kweenie, olijven zijn bij mij meestal binnen een dag op.

Maar het beste kun je die in een ander bakje overdoen en dan onder olijfolie in de koelkast wegzetten.
Alle reacties Link kopieren
Ik denk dat dit een soort bevestigingstopic is voor mensen die dit toch al doen en een iewl topic voor mensen die alleen naar datum kijken.

Ik ben heel blij dat er een datum op verpakkingen staat. Oude mensen die hebben vaak slechte ogen en neus en dat maakt het voor mij makkelijker om te laten zien waarom ik iets weggooi.

Als er nu geen datum op zou staan zou ik er zelf een datum op gaan schrijven. Ik ben ook van na 81 en kan me echt niet voorstellen hoe mensen dat zonder datum bepalen.
Het Viva forum is papaja.
Alle reacties Link kopieren
Ik durf het niet, maar dat komt voornamelijk omdat ik een overgeeffobie heb. Dus iets wat over de datum is gooi ik weg.
Ik heb vandaag soep uit blik gegeten die al 2 jaar over de datum was. Het was tomatencrème soep en het rook nog prima. De smaak was ok, wel een licht bijsmaakje (komt wellicht doordat het zo lang in blik heeft gezeten). Tot nu toe nog niet ziek .
Alle reacties Link kopieren
quote:Miss_Marvellous schreef op 17 maart 2014 @ 18:14:

Ik heb vandaag soep uit blik gegeten die al 2 jaar over de datum was. Het was tomatencrème soep en het rook nog prima. De smaak was ok, wel een licht bijsmaakje (komt wellicht doordat het zo lang in blik heeft gezeten). Tot nu toe nog niet ziek .Wat ik zelf bij tomaten-producten heb, dus even onafhankelijk of het wel of niet over de datum is, bij het ene product kan het iets zuurder smaken dan de ander.
Als je tot over je oren in de soep zit, zie je de gehaktballen pas naast je drijven
Alle reacties Link kopieren
Vandaag een boemboe met datum eind 2011 gebruikt. Niks loos.
Ruil hem in voor een ED! Veilig en warm. Dat is wat je nodig hebt!
Alle reacties Link kopieren
quote:emma77emma schreef op 16 maart 2014 @ 19:02:

Ik durf het niet, maar dat komt voornamelijk omdat ik een overgeeffobie heb. Dus iets wat over de datum is gooi ik weg.



Ja daar kan ik mij wel wat bij voorstellen dat je dan liever het zekere voor het onzekere neemt.



Ik heb 1x in mijn leven een voedselvergiftiging gehad (van iets wat niet over de datum was) en dat is niet fijn (understatement).
Als je tot over je oren in de soep zit, zie je de gehaktballen pas naast je drijven
Alle reacties Link kopieren
quote:NymphadoraTonks schreef op 16 maart 2014 @ 18:55:

Ik denk dat dit een soort bevestigingstopic is voor mensen die dit toch al doen en een iewl topic voor mensen die alleen naar datum kijken.

Ik ben heel blij dat er een datum op verpakkingen staat. Oude mensen die hebben vaak slechte ogen en neus en dat maakt het voor mij makkelijker om te laten zien waarom ik iets weggooi.

Als er nu geen datum op zou staan zou ik er zelf een datum op gaan schrijven. Ik ben ook van na 81 en kan me echt niet voorstellen hoe mensen dat zonder datum bepalen.Vroeger kocht je veel meer dingen vers, als je verstand hebt van voedsel weet je echt wel hoe lang je iets kunt bewaren. Tegenwoordig kun je zelfs bij bijna geen enkele groentenboer soepgroenten kopen die je zelf moet snijden, om maar een voorbeeld te noemen.
verba volant, scripta manent.
Hoi, ik heb een vraag. Ik ben bezig om mijn voorraadkast leeg te maken en ik kwam nog een oud pak kokosmelkpoeder tegen. Nu wil ik wat van dat poeder gebruiken voor een curry, maar het melkpoeder is al wel 3-4 jaar over datum (oeps). Kan ik het nog gebruiken? Ik heb het zakje poeder nog niet opengemaakt, ik dacht ik vraag het hier eerst.
Droog spul kan meestal nog heel lang gebruikt worden. Ik zou het wel even zeven om te zien of er geen beestjes inzitten
Ok, dan ga ik het maar gewoon proberen.
Alle reacties Link kopieren
En augurk dan?

Staat op de pot; binnen 3 dagen na openen consumeren.



Huh? Is dit echt of is het een stunt zodat mensen elke week nieuwe augurken kopen.



Als het aan mij ligt staat die pot daar nog 3 maanden in de koelkast.
Geniet van elke dag!
Wauw, mijn zout is ook over de datum. Al 5 jaar!!
Alle reacties Link kopieren
voor mij zijn THT's heilig, maar wel pas sinds ik PDS heb. heb zo al vaak genoeg diarree, hoef daar niet per se een voedselvergiftiging naast te hebben ik werd er de afgelopen tijd iets losser in, en toen kreeg ik buikgriep. nu weer even een paar maanden wachten tot deze oorzaak-gevolg relatie in mijn hoofd weer wat afgezwakt is en dan probeer ik gewoon weer opnieuw iets losser te zijn met THT's.
Alle reacties Link kopieren
Leuk om te lezen dat er meer mensen zijn die niet blindelings de fabrikant geloven (die er natuurlijk bij gebaat is dat mensen dingen weggooien en opnieuw aanschaffen).

Wat het ei betreft. Even onderdompelen in een glas water. Hou ouder het ei hoe rechter hij in het water blijft. Staat hij bijna rechtop dan alleen hardgekookt of dubbelgebakken gebruiken, gaat hij helemaal rechtop of zelfs los van de bodem dan weggooien.

Eten uit blik en pot is mits het vacuum niet verbroken is bijna onbeperkt houdbaar.
Nog steeds hopend op een beter leesbare vormgeving :(
Alle reacties Link kopieren
quote:Starshine schreef op 16 maart 2014 @ 16:08:

Blikvoer blijft ook eeuwig goed, alleen bolstaande blikken moet je wegdoen.

Pas wel op met die kleine blikjes tomatenpuree... ooit een open gemaakt die ook al een tijd over de datum was, die ontplofte! Alles zat onder.

En augurken kunnen maaaaaaaaaanden in een potje goed blijven. In de koelkast, dat dan weer wel.

Overigens, kruiden die al 10 jaar in een potje zitten, je zal er zeker niet ziek van worden maar vergelijk de geur eens met een nieuw zakje/pakje van die kruiden. Maar als ze er al 10 jaar staan heb je ze niet vaak nodig gehad
Het is beter om een kaars aan te steken dan de duisternis te vervloeken
In memoriam AnnA_C
Alle reacties Link kopieren
quote:streepjessokken schreef op 20 april 2014 @ 23:23:

[...]



Pas wel op met die kleine blikjes tomatenpuree... ooit een open gemaakt die ook al een tijd over de datum was, die ontplofte! Alles zat onder.

ik heb dat ook wel eens met nieuwe blikjes tomatenpuree. Ik maak het heel voorzichtig open met een mini gaatje erin prikken voordat ik het open rits. En toch heel af en toe dat het ook alle kanten op spuit, het liefst als je iets wits aan hebt.
Als je tot over je oren in de soep zit, zie je de gehaktballen pas naast je drijven
Alle reacties Link kopieren
MV ik ben het geheel met je OP eens.. Behalve dit stuk :

M.i. is dat ook vooral ingesteld door fabrikanten om niet aansprakelijk gesteld kunnen worden voor het geval het product niet meer goed is na die datum.



Dit is totaal NIET ingesteld door fabrikanten, maar een wettelijk besluit :

De houdbaarheidsdatum is een door het Nederlandse Warenwetbesluit Etikettering van levensmiddelen voorgeschreven vermelding op een levensmiddelenproduct, die de klant informatie biedt over de uiterste datum waarop de consument het product moet hebben geconsumeerd of kan bewaren.
veroordeel wat je ziet, maar wat jij ziet .... ben ik niet
Alle reacties Link kopieren
Hoe wordt de houdbaarheidsdatum bepaald?



Door WIE wordt de houdbaarheidsdatum bepaald?
Als je tot over je oren in de soep zit, zie je de gehaktballen pas naast je drijven
Alle reacties Link kopieren
Dat is niet wat er in je openingspost staat



Ingesteld staat voor : de fabrikant heeft dat zelf verzonnen...

En de CCFRA is ook een onafhankelijke instantie..



Ook al bepalen de fabrikanten de datum "zelf" Ze zijn niet gebaat bij een korte THT
veroordeel wat je ziet, maar wat jij ziet .... ben ik niet
Alle reacties Link kopieren
Jullie hebben zeker nooit cola light gedronken die over de datum was, dat proef je toch echt wel..





Ikzelf eet heel veel dingen ook niet meer die over de datum zijn, gewoon zorgen dat je dingen met een korte houdbaarheidsdatum gewoon op tijd opeet.
Alle reacties Link kopieren
quote:cookie93 schreef op 21 april 2014 @ 12:33:

Jullie hebben zeker nooit cola light gedronken die over de datum was, dat proef je toch echt wel..

Nee ik lust geen cola .
Als je tot over je oren in de soep zit, zie je de gehaktballen pas naast je drijven
Alle reacties Link kopieren
Ik las net dit;



'Houdbaarheidsdatum pasta en rijst schrappen'



DEN HAAG -

De houdbaarheidsdatum op pasta, rijst en koffie moet worden geschrapt. Deze producten kunnen nauwelijks over de datum raken, maar er staat wel op dat ze slechts tot een bepaalde datum houdbaar zijn. Consumenten gooien daardoor onnodig veel kilo's én geld weg.



Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken heeft dat vrijdag aan de Tweede Kamer laten weten. Samen met haar Zweedse collega pleit ze voor aanpassing van de Europese regels voor houdbaarheidsdata.

„Het is goed dat wij in Europa één lijn trekken om veilig eten en drinken te garanderen, maar die regels moeten verspilling niet in de hand werken”, schrijft Dijksma. „Mensen gooien nu onnodig eten weg, omdat ze niet weten wat die datum op de verpakking precies betekent. Voor extreem houdbare producten als pasta of rijst is geen datum dan ook beter dan een houdbaarheidslimiet die niets zegt.”



Voedselverspilling

Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber (ChristenUnie) juicht het toe dat Dijksma voedselverspilling op de Europese agenda wil zetten. Zij drong er zelf eerder op aan de houdbaarheidsdata te schrappen.

„Het is goed dat de staatssecretaris nu hiermee aan de slag gaat in Europa. Er is nog veel meer winst te behalen bij de informatie over ons voedsel. Zo is de term 'ten minste houdbaar tot' misleidend, omdat het gaat om een kwaliteitsaanduiding en producten na deze datum nog prima gegeten kunnen worden.”

Dik wil dat Dijksma onderzoekt of de aanduiding 'kwaliteit gegarandeerd tot', zoals ook in andere landen wordt gebruikt, tot minder verspilling zal leiden.



Gezondheid niet in geding

Volgens Corné van Dooren, voedingsmiddelenspecialist bij het Voedingscentrum, komt de gezondheid niet in het geding door het schrappen van de houdbaarheidsdatum.

„Het gaat om een kwaliteitsgarantie van de fabrikant, niet om een veiligheidsdatum. Eigenlijk is het net als met een koelkast, die gooi je ook niet weg als de garantie is verlopen. Wij adviseren altijd wel om te kijken, te ruiken en te proeven”, vertelt Van Dooren. Hij wijst erop dat op producten als suiker en zout ook geen houdbaarheidsdatum staat.
Als je tot over je oren in de soep zit, zie je de gehaktballen pas naast je drijven

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven