Werk & Studie alle pijlers

Zelf een salarisvoorstel doen

09-07-2014 20:06 22 berichten
Alle reacties Link kopieren
Situatie:

29 jaar oud, al 5 jaar freelancer. Met grootste opdrachtgever ga ik waarschijnlijk praten over een contract (denk jaarcontract) voor 4 dagen per week. Wat ik precies doe kan ik hier niet uitleggen, want zoveel mensen in Nederland zijn er niet die dit doen. En al helemaal niet in dienst.

Waarom ik in dienst wil: carriere maken. Meer begeleiding. Deel uitmaken van een goede groep mensen. Ik snap dat ik er qua salaris op achteruit ga. Van meer zekerheid is ook niet echt sprake, meer een schijn, want je kunt er zo uitvliegen.



Hoe reken ik de omzet die ik nu heb om naar een bruto salaris?

Voor die 4 dagen per week zou ik zo'n 6000 bruto factureren. En dat een maand of 9/10 per maand. (seizoenswerk zeg maar)



Ik wil graag meer dan 2000 overhouden pm. Maar ik wil ze ook niet voor het hoofd stoten door een veel te hoog salaris te vragen. CAO van het bedrijf kan ik niet vinden (en dan zou mijn functie er ook niet in staan).



Iemand enig idee hoe ik tot een realistisch bedrag kan komen?
Alle reacties Link kopieren
Welk opleidingsniveau hoort bij de functie?



Je hoeft nu niet zelf belasting af te dragen, te sparen voor magere tijden, arbeidsongeschiktheid en pensioen.



Heb je al gecheckt op internet wat gebruikelijke schalen zijn in deze branche, geldt er een CAO waarin salarissen zijn vastgelegd, raad pleeg deze dan. Indien je 2000 netto wil overhouden, dan zal je afhankelijk van je situatie een brutosalaris van rond de 3000 moeten vangen.
This user may use sarcasm and cynicism in a way you are not accustomed to. You might suffer severe mental damage.
Alle reacties Link kopieren
Je kunt je freelance-inkomsten echt niet vergelijken met een normaal salaris. Als ik zie wat wij ingehuurde zzp-ers betalen in vergelijking met onze eigen mensen, dan is dat letterlijk 2 a 3x zoveel.
Alle reacties Link kopieren
Zonder te weten om welke aard van werkzamheden het gaat of wat voor soort functie- en opleidingsniveau het gaat is het moelijk hier iets zinnigs over te zeggen.
Love is the meaning of life
Alle reacties Link kopieren
Tja, als je al weet wat je netto wilt overhouden dan trek je dat door naar bruto. Et voila, dan heb je het bedrag wat jij zou willen vangen. Of dat reeel is? Ik ken de branche niet, wat je collega's verdienen en wat jij eruit weet te onderhandelen. Het is altijd ook een kwestie van: wat de gek ervoor geeft.
Alle reacties Link kopieren
Er bestaan ook bruto netto berekening tools op internet zie google.
This user may use sarcasm and cynicism in a way you are not accustomed to. You might suffer severe mental damage.
Het is heel lastig om jou te adviseren zonder details over de functie. Als bijna niemand het kan en het belangrijk is voor het bedrijf, dan verhoogt dat jouw marktwaarde natuurlijk. Heb je al gekeken op loonwijzer wat de functies in jouw vakgebied zoal doen? En dan vandaar verder rekenen?
Alle reacties Link kopieren
Als ze jou al inhuren als freelancer voor dezelfde taken en ze betalen jou nu 6000pm (my wat een een bedrag...) dan zal je ze niet voor het hoofd stoten als je 3500-4000 bruto vraagt.



Even ter vergelijking: mijn man werkt fulltime in het onderwijs schaal LB6 en verdient 2850 bruto. Uiteindelijk verdien je in deze schaal Max 3600.
De term: "help" in caps-lock als topic-titel is over het algemeen omgekeerd evenredig aan de ernst van het betreffende probleem.
Alle reacties Link kopieren
In deze tijd? Ze nemen nog liever een pool aan van 2 euro.
Trots!
Alle reacties Link kopieren
Je tarief is dus rond de 45 per uur? Bij ons hoort zo'n tariefbij een startersfunctie met bijbehorende schaal. Of je daar 2000 netto in 4 dagen aan kan overhouden, betwijfel ik...
if we all light up, we can scare away the dark...
Alle reacties Link kopieren
quote:modepop- schreef op 09 juli 2014 @ 22:58:

In deze tijd? Ze nemen nog liever een pool aan van 2 euro.Niet iedere werkgever is zo bezig, ze hebben echt nog kwaliteit nodig en hebben daar wat voor over. Als je veel met een free lancer werkt is een tijdelijk contract bieden geen slechte move. En nee, dat is niet voor 2 euro, ze willen haar en niemand anders. En ja, dan mag je wat vragen.
Alle reacties Link kopieren
Hee VD, je kent waarschijnlijk een aantal van je toekomstige collega's. Zitten er collega's tussen waarbij je zou kunnen vragen wat hun arbeidsvoorwaarden zijn?



Voor meer dan 2000 pm moet je ruim boven de 3000 zitten.

En wat zijn hun secundaire voorwaarden, heb je daar enig idee van? Vakantiedagen? Pensioenvoorzieningen? Reiskostenvergoeding? Zijn ook allemaal dingen die geld waard zijn.
Alle reacties Link kopieren
Dank voor alle reacties!



Amber, een opleidingsniveau is er niet echt, dwz er is geen opleiding om dit beroep te leren. Je wordt intern opgeleid, ik heb inmiddels 8 jaar ervaring (heb zelf gymnasium, + twee niet afgemaakte opleidingen, WO en HBO)

Het is zo'n specifiek beroep dat het niet voorkomt in een cao of loonwijzer. Ook is er niemand die dit momenteel doet in dienstverband (er werken dus alleen collega's daar die iets anders doen, wel vanuit een HBO-opleiding).



Suzyqfive, 6000 is echt niet zo megaveel hoor. Ik hou daar 3000 netto aan over. Dan moet ik nog een pensioen en een arbeidsongeschiktheidsverzekering betalen. En een auto aanschaffen (nodig voor werk). En ik werk avonden en elk weekend.



Modepop, misplaatste opmerking. Er zijn misschien 10 mensen in nederland die dit kunnen. En daar zit geen pool bij.



Moringa, goede opmerking, aan secundaire arbeidsvoorwaarden heb ik nog niet eens gedacht (ben al zo lang freelancer, heb daarvoor ooit 4 maanden in dienst gewerkt maar verder nooit). Vakantiedagen is gewoon standaard 23 geloof ik. In seizoen hard werken, 5 dagen denk ik en elk weekend (beide dagen). En dan als het rustiger is verplicht vakantie nemen. Reiskosten is geloof ik een standaard bedrag voor woon-werk en als ik naar andere locatie moet 19 ct p km (krijg ik nu ook).



Er is 1 collega die nog een beetje hetzelfde werk doet.. Maar die is 5 jaar jonger en heeft ook 4 jaar minder ervaring. En hij vervult functies die minder opleveren (dwz, als ze daar iemand voor inhuren is dat voor een lager bedrag).



Ik wil overigens best de functie hier tijdelijk neerzetten hoor, maar het is nogal herkenbaar om het internet op te slingeren. Roep maar als jullie online zijn

Ik hoopte dat er iemand zou zijn hier die ooit dezelfde stap heeft genomen...



Zat zelf te denken om in te zetten op 3200. Dat zou dan nog wat lager mogen uitkomen, maar dan moeten er wel bepaalde dingen in het contract komen. Zelf de planning doen, op vrije dagen bij een ander bedrijf mogen werken (klinkt gek maar is gebruikelijk). .. Maar het mailtje versturen vind ik nog wat eng, straks is het een heel gek bedrag
Alle reacties Link kopieren
Nu ben ik heel benieuwd
Alle reacties Link kopieren
Het is je grootste opdrachtgever, dus zij kennen jouw uurloon. In dienstverband wordt het bedrag uiteraard anders door secundaire arbeidsvoorwaarden en voordelen wat een dienstverband met zich mee brengt t.o.v freelance. Misschien kun je eerst de vraag stellen wat de secundaire arbeidsvoorwaarden zijn die bij deze functie komen. Daarop kun je je prijs baseren.



Ik zou ook niet te laag gaan zitten, zij hebben waarschijnlijk ook een bedrag in gedachten en zullen dit aangeven wanneer jij komt met een voorstel dat zij te hoog vinden.



Met 3200 euro zit je denk ik niet zo heel erg gek.
Luister naar je hart, want dat klopt
Alle reacties Link kopieren
Waarom ga je eigenlijk in loondienst werken? Met zn specifiek beroep zou ik juist de vrijheid willen houden om zzper te blijven. Geef je niet al je vrijheid op?



Verder, zou je niet meer vrije dagen willen hebben?

Wat wil je afspreken over jaarlijkse salarisverhoging?

Lever je geld op, is een bonus van xx% bij xx winst op jaar/kwartaalbasis iets?

Wat wil je qua opleiding, zijn die er en kun je regelen dat zij die betalen?

Wat spreek je af over concurrentie/relatiebeding als je ooit weg wilt, en opzegtermijn?

Mogelijkheid im thuis te werken, jaarlijks xx congressen te bezoeken, netwerken in de baas zn tijd?
Ik zou 3500 voorstellen. Moet jij perse als eerste een bod doen? Het beste is om hen als eerste met een bod te laten komen.
quote:tatlitatli schreef op 09 juli 2014 @ 23:29:

Je tarief is dus rond de 45 per uur? Bij ons hoort zo'n tariefbij een startersfunctie met bijbehorende schaal. Of je daar 2000 netto in 4 dagen aan kan overhouden, betwijfel ik...

Dit. Zesduizend euro per maand klinkt natuurlijk als een hele berg geld als je een loondienstsalaris gewend bent, maar ik vind een tarief van 45 euro per uur ook niet bijster veel voor een zzp'er. Bij mijn vorige werkgever betaalden we voor bepaalde externe specialisten minstens 100 euro per uur, sommigen zelf tegen de 200.

Ik ben ook wel benieuwd wat je precies doet.
Alle reacties Link kopieren
Goede vragen Joshe, ik had een jaar geleden nooit gedacht dat ik ooit nog in loondienst zou willen.

Ik merk dat het best heftig is als freelancer. Elke keer weer hopen dat je werk hebt, alle ballen in de lucht houden. Er is altijd werk trouwens, maar ik ben niet de eerste naar wie dat nu gaat, meer nr 4 in de rij ofzo. In dienst kan ik iets meer de krenten in de pap toe-eigenen. En uiteindelijk heb ik het meest last van mijn ambitie. Ik word ingehuurd voor een dag, ga naar mijn werk, doe mijn ding, ga weer naar huis en stuur de factuur. Terwijl ik 100 dingen zie die beter kunnen, of anders. En ik wil zelf ook hogerop. Nu zit er bij dat bedrijf een baas die ik al langer ken, vanaf mijn eerste klus zo'n 8 jaar geleden. Hij verzamelt ambitieuze en loyale mensen om zich heen. Dat bedrijf is nu zo leuk. Er is oog voor wie je bent, wat je kan.

Nu werk ik vaak via een bureau (omdat grote bedrijven het simpeler vinden om een bureau in te schakelen dan om alle losse freelancers te bellen). Daar blijft dus geld plakken, maar ook de communicatie is moeizaam. Ik wil gewoon voor dat bedrijf, of die baas werken. En dan nog, als er geen nieuwe klussen aankomen blijf ik in deze functie, wat prima is. Maar als er nieuwe dingen komen, kan ik dus meedenken en opzetten, dat vind ik het allerleukst.

Ik geef 1 hele leuke opdrachtgever op. Daar baal ik wel van. Maar zelfs daar is misschien wel wat aan te doen (ze ruilen wel eens mensen)



Ik denk dat het bedrijf geen bonus heeft (wel vakantiegeld, misschien 13e maand, al die dingen die ik nu niet heb). Ik wil de zekerheid dat als het weer aantrekt ik van 4 naar 5 dagen kan.

Als het goed is is er een jaarlijkse trap ofzo qua salaris. Concurrentiebeding ga ik niet tekenen, dat weten ze al (en dat hoeft ook niet in deze branche). Thuiswerken en congressen bestaan niet, net als opleidingen.. Als ik hogerop wil moet ik daar in investeren (dwz meekijken, met mensen praten etc).



Branwen, ik probeerde er ook onderuit te komen, zelf een bedrag noemen, maar hij bleef het zeggen. Hij is ook op vakantie nu dus ik moet het de financiele man mailen.

Gelukkig hebben we wel al afgesproken dat mochten deze onderhandelingen op niks uitlopen, ik voor ze kan blijven werken in een freelance constructie.



Heb trouwens nooit in uurtarief gedacht. Ik werk geen 8 uur per dag, maar denk wel gemiddeld idd. Ik vind het zelf ook geen te hoog bedrag. Ik investeer al 8 jaar heel hard hierin. Werk altijd onregelmatig. Hou altijd rekening met het plannen van mijn vakantie, ook als freelancer. Gister zeiden mijn ouders nog: ga toch terug naar de universiteit, ga iets met je wiskundeknobbel doen. Maar ik hou zo van dit vak. Het is misschien geen rocket science, maar ik word er wel gelukkig van.
Waarom werk je via een bureau? Als je zo zeldzaam bent, en zo goed, en zo nodig, dan vind je je werk ook wel zelf.



Ik vind je tarief eerlijk gezegd bizar laag. 45,- past voor mijn gevoel slecht bij iemand die zo zeldzaam en zo hard nodig is. Waarom vind jij, of je opdrachtgever, dat dit een realistisch tarief is? Hoeveel toegevoegde waarde lever je echt?



Als dit tarief realistisch is, zou ik vooral niet te hoog inzetten bij salariswensen. Eerlijk gezegd zou ik liever eens kijken of je niet meer werk kan maken van je ondernemerschap.
Alle reacties Link kopieren
In dat geval zou ik toch even aan die collega vragen wat hij verdient. Dan weet je in ieder geval waar je (ruim) boven moet zitten.



Verder zou ik de secundaire voorwaarden op een rij zetten. Dus vakantiedagen, vakantiegeld, evt 13e maand, pensioen, ziektekosten, reiskostenvergoeding, werken ze met avondtoeslag etc. Maar ook werktijden, wat verwachten ze van je? Als die voorwaarden niet zo best zijn, kan je wat hoger inzetten. Volgens mij kan je daar de financiële man het beste over bellen, ze weten dat je je aan het oriënteren bent.



Probeer een totaal plaatje te maken.
Alle reacties Link kopieren
Dank allen voor de tips. Merk dat het toch moeilijk om raad vragen is als jullie het beroep niet kennen



Ik zal in het mailtje in ieder geval nog wat opmerkingen zetten over de secundaire voorwaarden, moet ik me eens in verdiepen. Werktijden ken ik (toeslagen zijn er niet), maar vakantiedagen etc.. Geen idee wat normaal is.



Onwijs bedankt iedereen

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven