Draagdoeken en andere dragers: voor al je draagvragen deel 7

20-04-2013 22:13 2743 berichten
Alle reacties Link kopieren
Welkom op het algemene draagvragen-topic! Lees, voor je je vraag post, eerst even dit stukje door. Veel vragen worden hierin al beantwoord!



Stel hier je vraag over het dragen van je baby / peuter / kleuter, over draagdoeken, draagzakken en andere dragers, of praat mee over al die mooie doeken en dragers. Er praten draagconsulenten, ervaringsdeskundigen en andere enthousiastelingen mee, dus er is vast een antwoord op je vraag. Let op: het gaat hier over gezonde, op tijd geboren baby's, is jouw situatie anders, overleg dan altijd met je specialist.



In het kort: wat is een goede drager:

- baby zit rechtop, beentjes gespreid

- knietjes hoger dan de billen, steun tot in de knieholtes

- neksteun voor kleintjes

- soepel rugpand voor een bol ruggetje

- comfortabel voor ouder en kind



Voordelen van dragen zijn onder andere:

- Goed voor de houding van rug en heupjes en de ontwikkeling van je baby.

- Ideaal tijdens onrustige uurtjes en krampjes

- Geen duowagen nodig voor een ouder broertje of zusje

- Goed voor de productie van de borstvoeding.

- Maar vooral erg gezellig en knus.



Houding:

- Vanaf de geboorte rechtop, buik tegen buik

- Beentjes mogen meteen al buiten de doek

- Beentjes gespreid (maar nooit forceren!), knietjes hoger dan de billen, ruggetje bol: de kikkerhouding

- Steun tot in de knieholtes

- Voor jonge baby's: goede neksteun (bij een doek dmv een opgerold spuugdoekje)



Draag je kind niet liggend. Je baby kan ademhalingsproblemen krijgen in die houding.



Met het gezichtje vooruit dragen:

In deze houding trekt de rug van je baby onnatuurlijk hol, en de beentjes hangen naar beneden. Daarom is deze houding niet aan te raden. Ook kan je baby zich zo niet afsluiten voor prikkels (tegen mama wegkruipen). Wil je kind meer zien van de wereld, dan kun je op de heup of op de rug gaan dragen.



Het knopen van een doek

Knopen is niet moeilijk, het vraagt wat oefening maar daar heb je dan ook heel lang plezier van. Voorbeeldfilmpje waarin het heel langzaam wordt voorgedaan: link of heupdragen met een schuifknoop: link Wil je wel leren knopen, maar zie je het zelf niet zitten? Dan kun je een draagconsulent inschakelen: link



Ook met fysieke klachten zoals rugklachten, bekkenklachten kun je meestal goed dragen met de juiste draagwijze.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------



Welke dragers zijn er:



Niet-ergonomische dragers

- Dragers waarbij de baby voornamelijk op het kruis rust

- Dragers waarin de baby liggend gedragen wordt

Deze dragers zijn meestal voor ouder en baby niet comfortabel.



Ergonomische dragers:

Rekbare draagdoek - Fijn voor de eerste maanden. Merken: o.a. Tricot Slen, Moby Wrap, Draagdoek.nl. Draagt zwaarder bij een groter kind; vrij warm

Geweven draagdoek - Vanaf de geboorte tot de kleuterleeftijd. Merken: o.a. Didymos, Hoppediz, Storchenwiege, Ellevill, Girasol, Neobulle, Nati, BBslen.

Ergonomische drager/SSC Zachte dragers met (meestal) een kliksysteem. Comfortabel en heel gemakkelijk in gebruik. Merken (o.a.): Vanaf de geboorte: Storchenwiege Carrier , Manduca, Bondolino, Marsupi.

Vanaf een maand of 5: Rose and Rebellion, Beco Butterfly, Ergo Carrier, Wompat baby

Specifiek voor peuters: Patapum peuter, Wompat Toddler, Boba Carrier

Specifiek voor kleuters; Wompat Preschool, Rose and Rebellion Preschool

Baby-inserts maken een drager niet per se geschikt voor pasgeborenen.

Mei tai: Middenweg tussen een doek en een ergonomische drager. Meestal vanaf 5/6 maanden.

Ringsling/ buidelsling: A-symmetrisch dragen, over één schouder. Vooral geschikt voor korte stukjes. Rechtop dragen. Kan vanaf dag één (met neksteun). Buidelslings zijn niet verstelbaar, en daarom niet zo geschikt voor pasgeborenen.



Nuttige links:

Dragen en Voeden: hier is zo'n beetje alles te vinden wat je wilt weten over dragen, met marktplaats voor doeken en dragers.

Mein Kleiderschrank: actiefoto's van allerlei merken doeken

Doekentheek : veel algemene informatie over verschillende dragers.

Wat trek je je kind aan in de draagdoek? Temperatuuroverzicht



Bij de meeste webwinkels die doeken en dragers verkopen, kun je ook een doek, drager of ringsling huren. Probeer vooral uit wat je prettig vindt, een drager moet vooral goed bij je passen!



link naar deel 8

link naar deel 5 van dit topic

Link naar deel 4 van dit topic

Link naar deel 3 van dit topic

Link naar deel 2 van dit topic

De logica van dragen ( artikel Kiind.nl)





Copyright van deze tekst: 2010, forummer Wen, te bereiken onder vivawen@live.nl. Alleen over te nemen door andere forummers om een nieuw topic te openen
Alle reacties Link kopieren
Pucker, dank je wel! Is de bondolino niet te warm? Dat lees/hoor ik vaak. Die van Hoppediz ziet er ook goed uit!



Hoe wordt hier de Storchenwiege Carrier beoordeeld?
Alle reacties Link kopieren
Over het algemeen positief geloof ik. Heel veel verstelmogelijkheden waardoor hij goed passend te maken is voor een pasgeboren maar ook voor een 2 jarige. Deze moet je dus wel verstellen als je met meerdere mensen deze drager gebruikt. (Maar ik heb dat nooit als een probleem gezien eigenlijk, het is hetzelfde als schouderbanden van je rugzak verstellen) Ikzelf vond hem niet zo prettig omdat ik een stevigere heupband fijner vind. Daar kan je kindje beter op zitten. Bij de storchenwiege vouwde de heupband helemaal om mijn kind heen bij zijn kontje, zoals een doek, een andere drager blijft wel gewoon op mij zitten.
Alle reacties Link kopieren
Ik google me suf maar kom er niet echt uit. Dochter is 4,5 maand en 61 cm/ 6 kg en ik wil naast mijn doeken ook een ssc. Voor zoon had ik een Beco Butterfly maar die is momenteel uitgeleend en afgezien daarvan wil ik hem verkopen omdat ik een iets anders wil.



Ik twijfel tussen een Tula en een Boba 4G. Uitproberen zou natuurlijk het makkelijkst zijn, ware het niet dat ze steeds niet op voorraad zijn bij Babybij. Ik vind ze allebei mooi (ben een beetje verliefd op de Tula purple hummingbird) maar ik weet niet welke nou 'de beste' zou zijn, als die er al is. Googelend kom ik op een Amerikaans blog waar de conclusie is 'de Tula want die is mooier'. Is er hier misschien iemand die beiden heeft geprobeerd, wat was je conclusie?



NB ik weet dat dochter op dit moment zeer waarschijnlijk nog te klein is voor gebruik zonder baby insert, ik wil hem pas gaan gebruiken als ze er goed in past.
Beter spijt van wat je hebt gedaan, dan van wat je niet hebt gedaan
Man en ik dragen hem zo anders dat ik bijna alles moet verstellen als hij hem omgehad heeft. En het vervelende vind ik dat hij dan de vorige keer net lekker zat en ik hem niet direct weer zo afgesteld krijg, waardoor ik tijdens het lopen blijf verstellen. Daarom hebben we er destijds, toen er bij een wazige Belgische webwinkel een actie was, nog eentje bijbesteld (ik heb mijn paarse LE voor 75 euro op de kop getikt, was er zo blij mee ).



Mijn schoonmoeder heeft twee Mei Tais gemaakt, waarvan eentje wat kleiner, die zou vanaf een maand of twee kunnen. Diva Milano heeft geloof ik ook Mei Tais die vanaf de geboorte kunnen, met verstelbaar rugpand. Wel wat aan de prijs, maar heel erg mooi. Misschien een optie?
Alle reacties Link kopieren
Sinds gister heb ik de Storchenwiege Carrier in huis (te leen). Ik vind hem alleen niet echt fijn. Mijn kindje zit er heel los in en zijn gezichtje zit verstopt achter de schouderband. Verder snijdt het in zijn knietjes. Doe ik misschien iets verkeerd? Ik lees zulke enthousiaste verhalen, maar kan dat gevoel nu nog niet echt delen.
Alle reacties Link kopieren
Met (anonieme) foto's kunnen we wat beter advies geven jules. Heb je de drager op zn smalst ingesteld? Touwtjes aan de zijkant aangetrokken? (Lusje erin maken zodat hij ook op zn strakst blijft staan bij het aanspannen van de de schouderbanden).
Alle reacties Link kopieren
Pucker, hoe krijg ik een foto ge-upload in dit topic? Ik heb dat werkelijk nog nooit gedaan... Moet ik dan plaatjesplakrecht aanvragen?



Wat betreft het aantrekken van de touwtjes; dat heb ik gedaan. Het zitvlak is kleiner gemaakt en loopt nu van bijna knieholte tot bijna knieholte. Dit zal ongeveer een halve cm of minder schelen. De touwtjes op zijn rug zijn aangespannen, maar ik blijf vanaf zijn schouderbladen tot zijn hoofd ruimte houden. Bij mijn draagdoek zit hij er volledig strak in. Maar misschien is dat ook juist het verschil.

Ik vond de randen, waar zijn beentjes op rusten, ook wat hard aanvoelen (hij had ook rode plekken in zijn knieholte). Maar dat kan ook omdat het een leenzak is. Deze wordt natuurlijk bijna iedere twee weken gewassen.



Op dit moment is er ook een Bondolino onderweg om te testen. Eens kijken of ik hiermee verschil ervaar.
Alle reacties Link kopieren
Jules je moet de foto ergens op Internet zetten, ik gebruik imageshack.us (geloof ik) maar je hebt allerlei site, dan kan je hier het plaatje plakken nadat je plaatjesplakrechten hebt, maar je kan ook een linkje plaatsen als je nog geen plaatjes kan plakken.
Alle reacties Link kopieren
Heb je het slaapkapje opgerold in het nekje zitten? Schouderbanden echt goed aangespannen?
Alle reacties Link kopieren
Ok, dank je wel! Dan ga ik dat vandaag of morgen even doen. (hopelijk lukt het, ik ben nogal onhandig wat dat betreft )
Alle reacties Link kopieren
Ik vond de zijkanten bij de knieholte ook minder fijn bij de storchenwiege in vergelijking met de bondo. De bondo is niet te verstellen dus daardoor kunnen ze wat meer padding erin doen denk ik.
Alle reacties Link kopieren
Ok, dus het zou inderdaad kunnen dat het bij de Storchenwiege zo hoort. Bij mijn doek (een natibaby van bamboe en katoen) is dit niet en ook hier zit zijn knieholte soms tegen alleen het randje van de stof aan.
Alle reacties Link kopieren
mmmm.... ben vandaag niet toegekomen aan het maken van een foto. Maar nu ik de Bondoline heb geprobeerd, weet ik zeker dat het ook wel aan de combi tussen mij en de Storchenwiege ligt. De Bondoline zit mij echt zoveel beter. De banden staan wat verder uit elkaar en hierdoor heb ik het gevoel dat zijn koppie wat meer ruimte heeft.
Alle reacties Link kopieren
Fijn dat de bondo beter bevalt! Die vond ik ook prettiger
Alle reacties Link kopieren
Vraagje: mijn zoontje is nu 3 weken oud. Net als zijn grote broer een zeer onrustige slaper en hij huilt veel. De draagdoek is in zekere zin opnieuw een uitkomst, want hierin is hij stil. Tenminste...zolang ik loop. Hij zit er goed en strak in (heb een VIP carrier) en hij valt meteen in slaap als ik ga lopen. Maar zodra ik stil sta begint ie te bewegen, draaien met zijn hoofdje en wordt wakker en gaat huilen.

Met mijn eerste was dat ook zo, dan ging ik gewoon een lang stuk wandelen en dan sliep hij wel. Nu lukt me dat niet, omdat ik ook een drie jarige peuter heb. Het leek me zo fijn om de baby gewoon in de doek te doen en dan mijn handen vrij te hebben voor dingen in huis en oudste zoon. Maar dat lijkt er niet in te zitten. Heb al geprobeerd om eerst een stuk te lopen en als hij dieper in slaap leek weer naar huis te gaan. Maar zodra ik binnen kom en de 'wandelpas' stopt is ie weer wakker. Jullie nog tips??
Hoi,

Even een vraagje. Ik draag mijn zoontje van 4.5 mnd met veel plezier in een mei tai, hij is er nu groot en sterk genoeg voor. Ik knoop de banden over zijn beentjes heen, hij lijkt er geen last van te hebben maar heeft na afloop wel echt rode striemen op zijn benen. Over zijn kontje knopen, slag draaien en dan onder de beentjes door lukt niet daar zijn de banden te kort voor. Vraag is of ik ook alleen onder zijn beentjes door kan knopen. Wat zijn hier de nadelen/gevaren van?

Hoop dat iemand antwoord heeft!
Alle reacties Link kopieren
Rendier: ik heb zelf geen mai tai, dus het kan zijn dat ik het helemaal mis heb, maar het lijkt me dat je de banden JUIST onder zijn beentjes moet knopen. Misschien kun je op youtube een filmpje vinden van het knopen van jouw mai tai?



Ik heb een hele andere vraag voor de geweldige experts hier (dankzij jullie draag ik met ontzettend veel plezier en inmiddels heel veel van mijn vriendinnen ook): ik ben 16 weken zwanger van mijn tweede en blijf graag mijn 19 maanden oude dochter dragen met de tula. Na wat googlen vond ik dat zwangeren vooral met een doek dragen en die dan zo afknopen dat je buik niet in de weg zit. Maar ik ben nogal gehecht aan de tula en draag hier veel

liever mee dan met een doek (die ik wel heb). Ik rugdraag haar nu met de onderste gesp onder mijn buik, eigenlijk op mijn billen. Voor kortere stukjes gaat dat prima. Maar ik krijg best veel vragen van mensen of dit niet gevaarlijk is voor de buikbaby. Ik denk zelf van niet, maar zou het graag van experts horen . En als jullie nog andere tips hebben voor het zwanger dragen, wat jullie favoriete methode was etc., dan hoor ik het ook graag! Alvast bedankt!
Alle reacties Link kopieren
Chocotoetje veel zwangeren dragen op die manier, kan volgens mij echt geen kwaad hoor. Ik vond het zelf op een gegeven moment niet prettig meer voelen met een drager.
Alle reacties Link kopieren
Hallo dragers,

Ik lees al een tijdje geïnteresseerd over babydragen. In mijn omgeving ken ik niemand die dat doet. De redenen waarom ik wil dragen is de nabijheid die je je baby daarmee kunt bieden en het gemak van je handen vrij hebben.

Wij gebruiken vaak de auto, ik heb een maxi cosi en kinderwagen en denk dat ik buiten niet heel veel zal dragen. Behalve als ik de bus pak naar het centrum bijvoorbeeld. Maar misschien als het zo goed bevalt juist wel meer.

Ik zou het ook fijn vinden als mijn man de baby ook zou dragen, zodat hij ook een goede hechtingsrelatie met z'n kind ontwikkeld.

Om een lang verhaal kort te maken... Welke draagdoek/zak zal het best bij ons passen?
Alle reacties Link kopieren
@siraad: dan zou ik de genoemde dragers in de OP (ergonomische dragers) eens bekijken (vanaf de geboorte zachte dragers/SSC).



Bekijk welke het makkelijkste is om mee te wisselen tussen verschillende posturen. Wij hadden de Bondolino, die was heel makkelijk uitwisselbaar en man vond deze heel praktisch. Uiteindelijk gebruikte man hem het vaakst, ik vond een 'gewone' doek nog fijner. De Bondolino is hier pas de deur uit gegaan toen zoon 3,5 was. En nu een drager voor peuter/kleuter, speciaal voor man. Ik knoop nog steeds in voorkomende gevallen.
Nee heb je, ja kun je krijgen
Alle reacties Link kopieren
quote:ybazyba schreef op 28 juli 2014 @ 16:31:

Vraagje: mijn zoontje is nu 3 weken oud. Net als zijn grote broer een zeer onrustige slaper en hij huilt veel. De draagdoek is in zekere zin opnieuw een uitkomst, want hierin is hij stil. Tenminste...zolang ik loop. Hij zit er goed en strak in (heb een VIP carrier) en hij valt meteen in slaap als ik ga lopen. Maar zodra ik stil sta begint ie te bewegen, draaien met zijn hoofdje en wordt wakker en gaat huilen.

Met mijn eerste was dat ook zo, dan ging ik gewoon een lang stuk wandelen en dan sliep hij wel. Nu lukt me dat niet, omdat ik ook een drie jarige peuter heb. Het leek me zo fijn om de baby gewoon in de doek te doen en dan mijn handen vrij te hebben voor dingen in huis en oudste zoon. Maar dat lijkt er niet in te zitten. Heb al geprobeerd om eerst een stuk te lopen en als hij dieper in slaap leek weer naar huis te gaan. Maar zodra ik binnen kom en de 'wandelpas' stopt is ie weer wakker. Jullie nog tips??Heen en weer wiegen tijdens andere bezigheden? Ik heb nog wel eens dat ik looppassen simuleer als ik even stil sta voor de televisie of bezig ben met andere dingen (mijn zoon is bijna 4, kun je nagaan )
Nee heb je, ja kun je krijgen
Ik ben op zoek naar een rugdrager die een tijdje meekan en twijfel nu tussen de Ergobaby en Manduca. Kan iemand iets zeggen over de verschillen en voor/nadelen van elk?



Heb nu een zomer-bondolino die we met veel plezier gebruiken maar op de rug vind ik hem niet fijn, en de geweven doek is me teveel gedoe voor korte stukjes. Bovendien zijn de bondolino-banden eigenlijk iets te breed voor mijn smalle schouders. Hoe is dit bij de Ergo of Manduca? En zit er verschil in 'luchtigheid'? We wonen in een warm land.



Ik wil proberen naar een inloopochtend te gaan als ik in NL ben maar weet niet of dat uitkomt. Zo niet, dan moet ik er gewoon eentje online kopen...
quote:lemoos2 schreef op 06 augustus 2014 @ 01:17:

[...]





Heen en weer wiegen tijdens andere bezigheden? Ik heb nog wel eens dat ik looppassen simuleer als ik even stil sta voor de televisie of bezig ben met andere dingen (mijn zoon is bijna 4, kun je nagaan )inderdaad doe ik ook. En zitten op zo'n gymbal, ideaal.
Alle reacties Link kopieren
Bedankt. Ga het eens proberen....
Alle reacties Link kopieren
quote:lemoos2 schreef op 06 augustus 2014 @ 01:13:

@siraad: dan zou ik de genoemde dragers in de OP (ergonomische dragers) eens bekijken (vanaf de geboorte zachte dragers/SSC).



Bekijk welke het makkelijkste is om mee te wisselen tussen verschillende posturen. Wij hadden de Bondolino, die was heel makkelijk uitwisselbaar en man vond deze heel praktisch. Uiteindelijk gebruikte man hem het vaakst, ik vond een 'gewone' doek nog fijner. De Bondolino is hier pas de deur uit gegaan toen zoon 3,5 was. En nu een drager voor peuter/kleuter, speciaal voor man. Ik knoop nog steeds in voorkomende gevallen.Bedankt voor je tip! Ik ga verder met mijn research !

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven