Dag van nationale rouw

23-07-2014 08:17 545 berichten
Wat doen jullie?

Bij ons hangt de vlag halfstok en ik zal zeker een minuut stil zijn om 4 uur. Ik zit dan op mijn werk, maar ik daar houden ze er vast rekening mee. Ik vind het heel bijzonder dat radiozenders een aangepast programma hebben. Ik denk dat het een indrukwekkende dag wordt, vooral het moment dat de slachtoffers in Nederland aankomen.
Alle reacties Link kopieren
Applaus bij de uitvaart





Letterlijk betekent applaus een uiting van waardering, waarbij de handen op elkaar worden geslagen. Applaudisseren bij concerten of in theaters vinden we doodnormaal. Bij een afscheid van een overleden geliefd persoon is het nog geen gemeengoed om te applaudisseren, maar het komt wel steeds vaker voor.



Enerzijds zijn er bijvoorbeeld de kinderen die op het einde van een toespraak vragen om een laatste applaus voor hun geliefde vader, om hiermee respect te tonen voor wie deze persoon was en wat hij heeft betekend.



Of na het voorlezen van een brief, geschreven door de overledene zelf, waarbij zij iedereen op persoonlijke wijze bedankt, volgde een spontaan applaus uit behoefte om na zoveel getoonde moed, bijval te betuigen.



Anderzijds komt het voor dat wordt geapplaudisseerd voor degene die op dat moment iets moedigs heeft gedaan. Zoals de jonge dochter die bij het afscheid van haar vader zo eerlijk en indrukwekkend sprak over haar gevoelens van verdriet, maar vooral ook over waarom ze papa zo zal gaan missen. Met een spontaan applaus werd kenbaar gemaakt hoezeer dit werd gewaardeerd.



Of als live muziek wordt gespeeld of live wordt gezongen, waarbij bijvoorbeeld te merken was dat iemand het meermaals te kwaad had, en toch zo haar best bleef doen om dit voor oma tot een goed einde te brengen. Iedereen was hiervan zo onder de indruk waardoor een bepaalde spanning ontstond, hetgeen zich daarna uitte in een applaus als gezamenlijke ontlading.



Niet iedereen is echter gecharmeerd van een applaus bij het laatste afscheid. De opvatting is dan dat applaus niet bij de dood hoort. Daar hoort vooral stilte bij.



Applaus bij de uitvaart is een bijzonder ritueel. De kracht ervan zit in de welgemeendheid en in de verbondenheid die het oplevert. Net als elk ritueel moet het passend zijn. Een eerbiedig en welgemeend applaus zal nog dagen naklinken





http://www.aliceloeters.nl/applaus-bij-de-uitvaart
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Ach jongens, wat maakt het nou toch uit... Of iemand klapt of niet. Stilstaat of doorloopt. Huilt of lacht. Iedereen is er op zijn eigen manier mee bezig. Of niet. Ook goed.

Ik vond het een hele indrukwekkende dag. En ik hoop dat er heel veel nabestaanden hun dierbaren terugkrijgen.
Alle reacties Link kopieren
Net de column van Aad Lips gelezen (hier eerder al gepost)

Wat een goede column!
Alle reacties Link kopieren
Mooie column van Lips!

Wat dat klappen betreft: ik zag het als een bedankje voor de bemanning van het vliegtuig en de betrokken militairen: ze hebben deze slachtoffers een waardige aankomst en tocht naar Hilversum gegeven. Het verliep allemaal goed, strak en verzorgd, waardig. Vergeleken met hoe er met de lichamen omgegaan is in Oekraïne, zal dat allicht voor velen een opluchting en troost geweest zijn, waarvoor ze d.m.v. hun waardering uitten. Zo heb ik het gezien, hoewel ik zelf ook niet van applaudisseren ben in dit soort gevallen.

Ik vond het indrukwekkend hoeveel mensen er langs de route stonden en dat de auto's op de snelweg 'stilvielen' als de stoet voorbij kwam. De telefoons die je voortdurend zag, vond ik wat minder.
Alle reacties Link kopieren
Jammer,dat alles ge/analyseerd wordt..

Ik heb met grote bewondering gekeken hoe strak en respectvol alles was geregeld in een toch vrij korte tijd. De vele jonge mannen die de kisten mee droegen.. je moet het maar kunnen. Echt respect voor die jongens. Inderdaad het moment dat het koningspaar elkaars hand vast had.



Iedereen gaat er anders mee om en ik ga er van uit dat wat de mens in persoon ook doet voor de slachtoffers het uit een warm en oprecht hart komt..
Haast, ik moet niet vergeten te zwaaien,als ik mezelf voorbij loop...
Alle reacties Link kopieren
quote:AnAppleADay schreef op 23 juli 2014 @ 16:47:

[...]





Ik denk het ook, alleen dan zonder de trompetten en de vele saluten.Het gaat bij de volgende slachtoffers op dezelfde manier als het vandaag is gegaan,alleen zal het koningspaar en mark rutte er niet bij zijn. wel iedere keer iemand van het kabinet.
Haast, ik moet niet vergeten te zwaaien,als ik mezelf voorbij loop...
Alle reacties Link kopieren
quote:blijfgewoonbianca schreef op 23 juli 2014 @ 21:27:

[...]





Dat applaudisseren begrijp ik ook niet goed. Gebeurt ook vaak na een minuut stilte voor een wedstrijd.

Ik denk dat het de plaats in heeft genomen van je pet afnemen en een kruisje slaan. Je wilt iets doen, uit respect, uit medeleven, maar wat? En dat is dus tegenwoordig klappen.Ervaar ik precies hetzelfde.
Het is 3 uur in de nacht en dit beeld blijft me maar bij en leef erg met deze mevrouw mee.

http://www.telegraaf.nl/t ... troost_nabestaande__.html



Hartverscheurend om iemand zo verdrietig te zien en te horen.
Alle reacties Link kopieren
Ik vond het knap lastig om 4 uur.... Werd in de supermarkt gedwongen een paar minuten doodstil bij de kassa te staan...



Rouw kun je niet afdwingen.
Het klappen werd volgens mij juist gedaan door de directe nabestaanden die bij de ceremonie aanwezig waren. Op het moment dat de kisten waren ingeladen en wegreden. Ik zag de hoogwaardigheidsbekleders namelijk niet klappen, maar hoorde het wel. En de naasten hebben toch 't meeste recht van spreken in dit geval, want het gaat volledig om hen.
Alle reacties Link kopieren
Choilleich, rouw kan je niet afdwingen maar je kan wel respect hebben voor het moment van rouw van andere mensen. Als je daar voor een minuutje stil moet staan bij de kassa en dat voor jou al een probleem is, sorry daar heb ik echt geen woorden voor.
Er wordt hier meer gezogen dan in de gemiddelde pornofilm.
quote:choilleich schreef op 24 juli 2014 @ 03:21:

Ik vond het knap lastig om 4 uur.... Werd in de supermarkt gedwongen een paar minuten doodstil bij de kassa te staan...



Rouw kun je niet afdwingen.Fatsoen helaas ook niet.
quote:lichtbron schreef op 24 juli 2014 @ 00:23:



Iedereen gaat er anders mee om en ik ga er van uit dat wat de mens in persoon ook doet voor de slachtoffers het uit een warm en oprecht hart komt..Probleem hierbij is dat het klapvee overlast veroorzaakt voor de mensen die waarde hechten aan ingetogenheid. Net zoals dat je geen fanfaremuziek gaat spelen, ga je ook geen andere geluidshinder veroorzaken. Ongepast egoïstisch tokkie/hooligan gedrag is het.
quote:choilleich schreef op donderdag 24 juli 2014 03:21 Ik vond het knap lastig om 4 uur.... Werd in de supermarkt gedwongen een paar minuten doodstil bij de kassa te staan...



Rouw kun je niet afdwingen. Tja, het was niet dat je er niet van afwist, hè? Om zo'n situatie te voorkomen had je ook kunnen zorgen om om 4 uur ergens anders te zijn. Maar als kleine kinderen in een zwembad dit fatsoen wel op kunnen brengen, dan zou je daar een voorbeeld aan kunnen nemen.
quote:schattigheid schreef op 24 juli 2014 @ 06:38:

[...]



Probleem hierbij is dat het klapvee overlast veroorzaakt voor de mensen die waarde hechten aan ingetogenheid. Net zoals dat je geen fanfaremuziek gaat spelen, ga je ook geen andere geluidshinder veroorzaken. Ongepast egoïstisch tokkie/hooligan gedrag is het.Mensen die waarde hechten aan ingetogenheid gaan niet spontaan op een viaduct of langs de snelweg staan tussen de massa. Dus als die lui willen klappen, laat ze. Zo heb ik het weer niet begrepen op stille tochten, maar als je je er beter door gaat voelen, ga je gang.
Ik snap serieus niet dat er een discussie wordt gevoerd over een applaus wat zoveel betekend als respect voor de slachtoffers.
quote:choilleich schreef op 24 juli 2014 @ 03:21:

Ik vond het knap lastig om 4 uur.... Werd in de supermarkt gedwongen een paar minuten doodstil bij de kassa te staan...



Rouw kun je niet afdwingen.





Meid wat afschuwelijk voor je dat je dagelijkse beslommeringen op een dergelijke ruwe wijze onderbroken zijn. Je hebt de afgelopen 24 onder een steen gelegen waardoor je gemist hebt dat het 1 minuutje stil zou zijn voor de pakumbeet 293 doden die alles zouden geven om aan de kassa van de appie hein te staan?

Hoe onbeschoft kun je zijn zeg. Heel naar hoor dat je je zo in je vrijheid aangetast voelt maar doe normaal. 1 minuut van je tijd het fatsoen op brengen om niet aan je eigen zaken te denken. 60 seconden even je mond houden en niet aan jezelf denken. Hoe moeilijk kan het zijn. Had thuis gebleven, had je daar lekker je eigen gang kunnen gaan, en om vijf over vier had je lekker je boodschappen kunnen doen. Asociaal.
quote:elninjoo schreef op 24 juli 2014 @ 05:24:

Het klappen werd volgens mij juist gedaan door de directe nabestaanden die bij de ceremonie aanwezig waren. Op het moment dat de kisten waren ingeladen en wegreden. Ik zag de hoogwaardigheidsbekleders namelijk niet klappen, maar hoorde het wel. En de naasten hebben toch 't meeste recht van spreken in dit geval, want het gaat volledig om hen.Het applaus kwam inderdaad van de nabestaanden die op die wijze wilden bedanken voor zoveel steun. Niemand klapte, alleen de nabestaanden en me dunkt dat die zelf mogen weten hoe ze hun geliefden gedenken.
Voor het eerst in 50 jaar een dag van nationale rouw. Ik hoorde in de auto op de radio wat het allemaal inhoudt. En op mn werk aangekomen was ik eigenlijk verbaasd hoe normaal alles was. Weinig mensen met zwarte kleding, geen vrachtwagens met zwarte linten gezien, de muziek op de radio vind ik ook niet altijd even passend, geen informatie op de bedrijfswebsite over hoe er wordt omgegaan met de minuut stilte.

Ik ben benieuwd hoe stil het straks om 16:00 is, maar ik weet dat ik wel stil zal zijn.

------------------------------------------------------------------------------------------

In mijn beleving was gisteren geen dag van nationale rouw. Als je dat goed wil doen: vlaagen halfstok, winkels dicht, radio- en tv uitzendingen aangepast, bij voorkeur zwarte kleding enz.

Het enige van winkels die meededen zag ik bij de Lidl: 15.55u legden zij hun werkzaamheden stil waarna om 16u die minuut stilte.

Elders heb ik geen aanwijzingen in winkels gezien. Het was wellicht beter geweest als die "dag van nationale rouw" langer van tevoren was aangekondigd.
Alle reacties Link kopieren
quote:elninjoo schreef op 24 juli 2014 @ 05:24:

Het klappen werd volgens mij juist gedaan door de directe nabestaanden die bij de ceremonie aanwezig waren. Op het moment dat de kisten waren ingeladen en wegreden. Ik zag de hoogwaardigheidsbekleders namelijk niet klappen, maar hoorde het wel. En de naasten hebben toch 't meeste recht van spreken in dit geval, want het gaat volledig om hen.Het ging om het publiek langs de snelwegen niet om de nabestaanden.
quote:choilleich schreef op 24 juli 2014 @ 03:21:

Ik vond het knap lastig om 4 uur.... Werd in de supermarkt gedwongen een paar minuten doodstil bij de kassa te staan...



Rouw kun je niet afdwingen.Geef me dan in godsnaam maar een heel applaudisserend land in plaats van een exemplaar als dit. Hoe sneu kan je worden.
quote:jose-je schreef op donderdag 24 juli 2014 07:15 Ik snap serieus niet dat er een discussie wordt gevoerd over een applaus wat zoveel betekend als respect voor de slachtoffers.

Ik ook niet. Ik kreeg kippenvel bij het applaus, mijn man zei op hetzelfde moment; "tja, dat klappen, daar heb ik dus niks mee".

En daar hebben we het bij gelaten.
0quote:choilleich schreef op 24 juli 2014 @ 03:21:

Ik vond het knap lastig om 4 uur.... Werd in de supermarkt gedwongen een paar minuten doodstil bij de kassa te staan...



Rouw kun je niet afdwingen.dan moet je er gewoon voor zorgen niet in een openbare gelegenheid te zijn om die tijd. Als je er niet aan mee wil doen. Thuis kun je doen en laten wat je wilt.
Alle reacties Link kopieren
quote:Carenza schreef op 24 juli 2014 @ 07:24:



------------------------------------------------------------------------------------------

In mijn beleving was gisteren geen dag van nationale rouw. Als je dat goed wil doen: vlaagen halfstok, winkels dicht, radio- en tv uitzendingen aangepast, bij voorkeur zwarte kleding enz.

Het enige van winkels die meededen zag ik bij de Lidl: 15.55u legden zij hun werkzaamheden stil waarna om 16u die minuut stilte.

Elders heb ik geen aanwijzingen in winkels gezien. Het was wellicht beter geweest als die "dag van nationale rouw" langer van tevoren was aangekondigd.





We leven in 2014 niet in 1914

Dat jij je alleen hebt gefocust op de lidl wil niet zeggen dat de overige winkels en bedrijven niets hebben gedaan.. Vele tienduizenden bedrijven en winkels hebben mee gedaan, treinen stonden stil en zwart is al jaren niet meer "gewoon".. Het was een respectvolle dag die past in onze maatschappij en bij onze cultuur
veroordeel wat je ziet, maar wat jij ziet .... ben ik niet
Inderdaad, de Lidl was echt niet de enige winkel. En niet alleen winkels, maar ook op stations, in zwembaden, sporthallen. Bij mij op mijn werk, bij mijn man ook. Zelfs bij een kennisje die op een callcentre werkt, werden alle telefoons uitgeschakeld.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven